בית פורומים עצור כאן חושבים

תשעה באב בזמן שיבנה בית המקדש

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-29/7/2009 09:19 לינק ישיר 

תשעה באב בימינו – פרופ' ישעיהו ליבוביץ

התמורה הגדולה שבתולדות ישראל, חידוש עצמאותנו וניצחוננו במלחמת שחרורנו, מן ההכרח שרישומיה יוכרו בתכנם של כל הימים והמועדים שבלוח ישראל שמשמעותם היא זיכרון העבר או מאורעות העבר. אך ביותר מתבטאת התמורה בימי בין-המצרים ובהרגשתנו לגבי תשעה-באב. מה שהיה ביטוי למציאות חיה, להרגשת ההווה, לתחושת מציאותה של האומה בגלותה, היה לנו ליום-זיכרון לעברה של האומה. אמנם, עבר זה בהוד מוראיו וזוועותיו של 60 דור ובשיא אימתו בדורנו-אנו, דור-השואה – זכרו לא ייסוף מעם ישראל, וביטוי יינתן לו שנה אחר שנה עד סוף כל הדורות. אם כל האומות קובעות יום בשנה ליום אבל וזיכרון לחללי מלחמותיהם, לנופלים למען מולדתם – כמה ימי אבל יספיקו לנו לזכר ייסוריו ועינוייו של עם ישראל ומיליוני קדושיו אשר מתו על קידוש השם ועל נצח ישראל? לעולם לא תוכל הגלות להעלם מתודעתו של עם ישראל כמאורע הגורלי של דרכו בהיסטוריה. ואעפ"כ – עיקרו של תשעה-באב כלה ואיננו: "ישראל לחרפה בגויים", "גלה כבוד מישראל" – דבר זה בטל, ועמו בטל עיקר טעמן של הקינות. עוד נמצאים יהודים במצור ובמצוק, בגלות מרה ואכזרית בכמה ממדינות העולם, כשהדרך לארץ-ישראל חסומה בפניהם ; עוד חלק גדול של הארץ, ובכללו עיר דוד ומקום המקדש, בידי זרים – אך הדרך לארץ-ישראל נפתחה לפני העם היהודי, ועם זה זכה לקוממיות ולגאולה אשר לכמותן לא זכה בימי שובו מגלותו הראשונה.

והנה כבר בגאולה ההיא – "גאולה" בצורת עבדות למלכי פרס ומדי, קיום לאומי עלוב בחסדם ובצלם של זרים, הנתון לסיכון מתמיד מצד מכתבי הלשנה של סנבלט החורוני וטוביה העמוני וגשמו הערבי – נמצאו אנשים אשר שאלו את הנביא: "האבכה בחודש החמישי הנָזר כאשר עשיתי זה כמה שנים?" (זכריה ז'-ח'). הנביא יעד את ביטול "צום החמישי" (ט' באב) ושאר הצומות שלזכר החורבן והפיכתם לששון ולשמחה. אנו מה נענה אחריו? האין המציאות החדשה מחייבת גם אותנו לשינוי האופי של נוהג היום?

מפי דוברים חרדיים נשמעה הטענה, שתפיסה זו יש בה משום "כפירה בנצחיות של בית-המקדש", שהרי תשעה-באב אינו מעיקרו ובעיקרו אלא יום האבל על חורבן בית-המקדש. הטוענים שמים את הדגש על היסוד הפורמאלי של יום האבל בלאומי-דתי ומתעלמים ממשמעותו המציאותית-ההיסטורית בהווי ובתודעה של עם-ישראל ושל אדם מישראל במשך אלפי שנים. הביטוי הקלאסי לתחושת תשעה-באב, הביטוי שהוא לבדו יונק מסמכות כתבי-הקודש, הוא מגילת איכה, שקריאתה היא הטקסט המרכזי של היום הזה. והנה מגילת איכה אינה מתייחסת כלל לחורבן בית-המקדש ; בכל קנ"ד פסוקיה יש אולי פסוק אחד הניתן להתפרש כרמז על חורבן בית-המקדש ("על הר ציון שחרב"). מהותה ועיקרה של מגילת-איכה היא הזעקה המרה על זוועות מצור ירושלים וכיבושה בידי זרים, על נפילת המלך בשבי, על תרועת ניצחון האויב וגאוותו, על השפלות והענות של העם בגולה ובשבי, אולי גם על סבלו של היחיד המשתייך לעם הגולה והמושפל (אם נפרש את פרק ג' כלפי "אני" אינדיווידואלי ולא כלפי "אני" קולקטיבי). תמציתה של איכה – "הביטה וראה את חרפתנו", השפלת כבוד ישראל, שהיא גם השפלת השם הגדול והנכבד הנקרא עליו. אם מקומה של מגילת-איכה בתשעה-באב הוא כמקומה של מגילת אסתר בפורים – איך ייתכן להגיד שתשעה-באב הוא סמל חורבן בית-המקדש דווקא ולא סמל חורבן עם-ישראל?

במשך עשרות דורות אחרי החורבן, עד ל-1200 שנה ויותר לאחריו, הוסיפו עם-ישראל ודובריו כהנה וכהנה על מגילת-איכה כקינות לתשעה- באב, עד שנסתתמו מעיינות היצירה הדתית. הקינות ברובן אינן מסתפקות בהעלאת זכר חורבן בית-המקדש, אלא דנות בעיקר בהווה של יוצרי הקינות, בזוועה ובאימה ובחרפת הגלות. 10 הרוגי מלכות, גזרות תתנ"ו וקידוש-השם של קהילות אשפירא, מגנצא וורמיזה (1000 שנה אחרי החורבן), שריפת התורה בפריס (כ-1200 שנה אחרי החורבן) – תופסים לא פחות מקום מאשר מאורע חורבן-הבית עצמו. הקינות נוסח-אשכנז הן מגילה של קהילות-הקודש של מחוזות הריינוס ופרנקויה שנהרגו ונשרפו ונטבחו ונחנקו, עד לגזירת המוות השחור במאה ה-14 ; הקינות נוסח-ספרד – מגילה של קהילות קסטיליה וארגון וצפון- אפריקה אשר עליהן עברה כוס הגלות וההשמדות. משפסקה היצירה הדתית הפיוטית העצמאית לא זכו גרוש ספרד, גזרת ת"ח, גזרת פטלורה וגזרת היטלר להיזכר בספר קינות תשעה-באב [ * קינה נוגעת-ללב על השואה חיבר י.ל. ביאלר, מניצולי השואה, בווארשה תש"ח], אולם עד ימינו אנו, כשהיה יהודי נאמן חולץ נעליו ויושב על הקרקע ומתאבל בתשעה-באב – נתכוון לעצמו ולעמו ולשפלותם וענותם ממש. לפיכך היה תשעה-באב ביטוי חי לתחושתו של אדם מישראל במציאותו ממש, ולא העלאת זכר חורבן-הבית בלבד. לביטוי זה מתאים הנוסח של קינות תשעה-באב ומתאימים דיניו ומנהגיו של היום הזה. אולם המציאות נשתנתה: אמנם הר-הבית נשאר שמם מקדושתו והוא תפוס ומחולל ע"י סמל זר, אבל הכבוד אשר גלה מישראל הוחזר לו, הועלתה ארוכה לחורבן-העם, והדברים הנאמרים בתשעה-באב יהיו מסולפים וחסרי-כנות אם לא יבטאו את העובדה המכרעת הזאת.

יום תשעה-באב והזכר אשר הוא מעלה לא ייסופו מקרב עם-ישראל, כי אין מוחקים אלפיים שנות היסטוריה מתולדות העם ותולדות דתו. אולם צורתו ודרכי ביטויו של יום-האבל מן ההכרח שיחול בהם שינוי עם המפנה המכריע בתולדות עמנו, שאם לא כן – עלול הוא להפך לכלי שצורתו אינה מבטאה את תוכנו.

יש טוענים שגם בימי בית-שני היו נוהגים כל דיני ט' באב וכל הלכותיו, וראייתם – הלכה שפסק הרמב"ם. בזה הם מעוררים בעיה היסטורית מעניינת. אם לא הייתה תשובתו של זכריה הנביא לשואליו מליצה בלבד – הרי משמעותה לפי הפשט אינה אלא ביטול הצומות והאבל על החורבן. בכל המקורות ההיסטוריים מתקופת בית-שני (ספרים חיצונים, דברי תנאים, כתבי פילון האלכסנדרוני ויוסף פלויוס) לא נמצא זכר לתשעה-באב בתקופה ההיא. (אגב: כיצד ייתכן תשעה-באב כזכר לחורבן בית-ראשון שלא חרב אלא בשבעה-באב?) יש, כנראה, מייחסים לפסק ההלכה של הרמב"ם, למעלה מ-1100 שנה אחרי החורבן, את הכוח לשנות את המציאות ההיסטורית של עבר שקדם לו ב-40 דורות או יותר.

(מתוך ילקוט ט' באב עמוד 151)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/7/2009 10:40 לינק ישיר 

ירוחם,
לא טענתי שהישום של האוטונומיה בתקופת הבית השני היה כל כך טוב. אדם (עם) מקבל הזדמנות ובוחר איך לנצל אותה: השחיתות המוסרית והסיאוב הם תוצאה של בחירה *האדם* ברע, ובאותה מידה יכול האדם לבחור בטוב (לגבי מנגנון שיעזור לאדם לבחור בטוב בעתיד, מה דעתך על דו"ח מבקר בית המקדש השלישי?..). היום אנחנו עדיין לא במצב שבו אנחנו אפילו יכולים לבחור בין הטוב לבין הרע.

ומה עם מינימום בסיסי? למה אני לא יכול לעמוד אפילו בשערי רחבת ההר ולהתפלל? (מזכיר קצת את גזרת המדרגה השביעית במערת המכפלה)

שוב אני מרגיש צורך להדגיש שלא המבנה עצמו הוא הדבר החשוב, אלא "חופש הפולחן" בין אם ממשים אותו באופן זה או אחר. בכלל, העלת שאלות שהן חשובות בפני עצמם ("המקדש- הכרחי? הרי הוא מביא רק צרות" ו-"העבודה בבית המקדש השלישי, כיצד?") אבל אלו שאלות שאנחנו אמורים להתמודד איתן כשיקומו לנו מנהיגים שבחוכמתם יביאו אותנו למצב שבו יש לנו אפשרות ריאלית לבנות את המקדש מבלי להביא חורבן על עצמנו.

שלא תבין אותי לא נכון, אני מסכים איתך שהעובדה שאנחנו יושבים כאן בא"י בבטחון יחסי היא פלא פלאים, ושמתקיימים בנו חלק גדול מדברי הנביאים ושאנחנו בעיצומו של תהליך חסר תקדים בהיסטוריה האנושית של חזרת עם לארצו אחרי שנות גלות ארוכות, כמעט ארוכות מדי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/7/2009 11:00 לינק ישיר 

ירוחם,
במקביל לנטיה שלך לצייר את ההוה בצבעים ורודים, יש לך נטיה לצייר את העבר בצבעים שחורים.
ועל כך אני תמה למה ? וכי הכל יותר טוב היום  מאשר בעבר ? 
וכי אין מה ללמוד מהעבר ? הרי כל קיומינו כיהודים מושתת על העבר על בניית עוד נדבך ותיקון של מה שהוחמץ בדורות הקודמים? האם לא לשם כך העבירו יהודים דורות על גבי דורות את התורה במסירות נפש גם כשלא תמיד הבינו לגמרי על מה ולמה ?
איך אתה מצפה או מקוה (בתקוה שאתה אכן מקוה) שנגיע למקום יותר טוב אם נקדש את ההווה ולא ננסה לחפש את דרכינו ולשפר אותם ?
"נחפשה דרכינו ונשובה עד השם"       

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/7/2009 12:19 לינק ישיר 

לרשום כפול, ואיש ציפור

אני מסכים איתך שלא הכל מושלם- אבל כפי שאמרתי- אין דבר כזה הכל מושלם, כי אנו צריכים כל הזמן להשלים את החסר,

נדמה לי שבימנו- שום מדינה בעולם לא עושה מה שבא לה. אפילו לא, בתוך שטח ריבונותה,(להוציא את קוריאה הצפונית ואירן- ואפילו הן במידה מוגבלת)

איני צובע את העבר בשחור- הנביאים והגמרא עשו זאת במקומי, אני רק מצטט,איני חושב שהיום הכל ורוד,

אני מתקומם מהאידאליצאציה של העבר הנפלא והיפה, שכמההים לו, העבר לא היה בכלל אידיאלי,  עובדה

ההווה לא ורוד, אבל רחוק מאד מהרע שהיה בעבר, הרבה יותר טוב מהעבר, צריכים לקוות לעתיד טוב יותר ולא לעבר שהיה רע ביותר

דברים פרק כו פסוק ג

וּבָאתָ אֶל הַכּהֵן אֲשֶׁר יִהְיֶה בּיּמִים הָהֵם וְאָמַרְתָּ אֵלָיו הִגּדְתּי הַיּוֹם לַידֹוָד אֱלֹהֶיךָ כּי בָאתִי אֶל הָאָרֶץ אֲשׁר נִשׁבּע יְדֹוָד לַאֲבֹתֵינוּ לָתֶת לָנוּ:

רש"י 

(ג) אשר יהיה בימים ההם - אין לך אלא כהן שבימיך, כמו שהוא:

ואמרת אליו - שאינך כפוי טובה 

אם מתרפקים על העבר- לא מודים על הטוב של ההוה

מודה ועוזב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/7/2009 12:57 לינק ישיר 

ירוחם,
בניגוד לאישציפור, אין לי ויכוח איתך לגבי הצבעים של ההווה והעבר. אתייחס למה שרלוונטי לגבי:

"נדמה לי שבימנו- שום מדינה בעולם לא עושה מה שבא לה. אפילו לא, בתוך שטח ריבונותה,(להוציא את קוריאה הצפונית ואירן- ואפילו הן במידה מוגבלת) "

האם ארה"ב לא יכולה לבנות כנסייה בוושינגטון? וצרפת בפריז? ואנגליה בלונדון?
האם טורקיה לא יכולה לבנות מסגד באנקרה?
והפלשטינים ברמאללה? והפלשטינים ב"אל אקצא" (רק לפני כמה שנים)?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/7/2009 13:00 לינק ישיר 

ירוחם,
אבל הבאתי לך גם מקורות הפוכים...
למה אתה מתעקש לראות רק צד אחד של המציאות?
           מה תועלת וברכה אתה מוצא בכך ?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/7/2009 13:24 לינק ישיר 

http://www.bhol.co.il/forum/topic.asp?topic_id=1481580&forum_id=1364

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/7/2009 13:55 לינק ישיר 

לרשום כפול
האם ארה"ב לא יכולה לבנות כנסייה בוושינגטון? וצרפת בפריז? ואנגליה בלונדון?

לא!! לא בצרפת ולונדון וושינגטון יעיזו להרוס בית כנסת או מסגד, בשביל לבנות כנסיה! אפילו לא ברומא או ספרד.

האם טורקיה לא יכולה לבנות מסגד באנקרה? כנ"ל אבל הפוך- לא יהרסו כנסיה- בשביל מסגד

והפלשטינים ברמאללה? והפלשטינים ב"אל אקצא" (רק לפני כמה שנים)?

הפלסתינאים לא יהרסו את בית הכנסת ביריחו ולא את קבר יוסף ואחרים, אנשים פרטים מחללים. אבל לא הרשות

איש ציפור- הצהרה.
לא הכל בעבר היה שחור- לא הכל בהווה הוא ורוד, ההוה לעומת העבר הוא טוב יותר הרבה יותר טוב.

מודה ועוזב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/7/2009 14:23 לינק ישיר 

טוב,
אם כך מה המסקנות האופרטיביות שלך מכך ?
כדאי שנמשיך לשבת איש תחת גפנו ותחת תאנתו, או שעדיף שננסה לחפש דרכים לשפר את הקיים ?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/7/2009 14:51 לינק ישיר 

בעולם המערבי לא יעיזו להרוס מסגד כדי לבנות כנסייה, אבל לא בגלל שהם לא יכולים (מפחד מלחמה או מפחד העולם) אלא בגלל אמות המוסר המודרניות והחילוניות של היום. למוסלמים, לעומת זאת, אין רגשות אשם כשהם הופכים כנסיות למסגדים. זה לא סיפור גדול, הם פשוט מוסיפים צריח למבנה (לצורך העניין, טורקיה, החילונית למעשה, היא חלק מהעולם המערבי).

אני בשום אופן לא אומר שאנחנו צריכים להרוס מבנים על הר הבית ולהקים את המקדש עכשיו, אני רק אומר שהנקודה מצביעה על חיסרון בריבונות היהודית שאי אפשר להתעלם ממנו.

אגב, הפלשטינים נכנסו עם דחפורים למעמקי הר הבית בלי לחשוב פעמיים והוציאו משם 400 טון של היסטוריה יהודית (ואחרת) כדי לבנות מסגד.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/7/2009 15:20 לינק ישיר 

איש ציפור

כל זמן שהנר דולק, צריכים לתקן, כשהאדם מפסיק לתקן ולשפר נרו כבה מאליו.

רושם כפול,

אני מסכים- אנחנו לא ככל הגויים- לטוב ולרע, אתה רואה את תולעת יעקב- ואני את אביר ישראל.
אבל למרות ששמו נקרא אביר ישראל עדיין השתחווה  למלכי העולם.

מודה ועוזב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/7/2009 15:26 לינק ישיר 

טוב,
זה נשמע לי קצת ערטילאי ,
אבל אסתפק בזה לעת עתה.
      תודה. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/7/2009 18:28 לינק ישיר 

נשב כולנו הלילה בבכי' שירחם ד' עלינו
ולהוצאינו מאפילה לאור גדול

והנה עוד על זה הענין - פלאי פלאים

http://www.box.net/shared/37e2nuzl66
http://www.box.net/shared/014zzjbjx2
http://www.box.net/rashban

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/7/2009 17:26 לינק ישיר 

התענית בתשעה באב לא נועדה רק להזכיר את הצרות שהיו בעבר, אלא גם לזכור שהצרות הללו עלולות לחזור בעתיד (ראו רמב"ם הלכות תענית ה א: "יש שם ימים שכל ישראל מתענים בהם מפני הצרות שאירעו בהן כדי לעורר הלבבות לפתוח דרכי התשובה ויהיה זה זכרון למעשינו הרעים ומעשה אבותינו שהיה כמעשינו עתה עד שגרם להם ולנו אותן הצרות. שבזכרון דברים אלו נשוב להיטיב").

אכן חלק גדול מהפסוקים במגילת איכה אינם רלבנטיים בימינו, אבל הם עלולים ח"ו להיות רלבנטיים בעתיד. חשוב לזכור את זה לפחות פעם בשנה, כדי שלא ניפול לשאננות:

איכה א9: "טמאתה בשוליה, לא זכרה אחריתה, ותרד פלאים..."

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-30/7/2009 17:41 לינק ישיר 

אראל,
נראה לי שאתה טועה בפירוש הפסוק.

לא זכרה אחריתה, הוא חלק מהסיבה ל"ותרד" פלאים" נראה לי שנכון לפרש, זה שטומאתה בשוליה
ניחא, קורה שנסחפים אחרי טעויות והבלים בעולם הזה, אבל ברגע שכבר לא זוכרים את האחרית, את המטרה אליה צריך לשאוף, אז כבר "ותרד פלאים". ומכאן גם ההשלכות לעניננו התענית בט' באב באה גם אולי קודם כל ,כדי להזכיר לנו את אחריתנו.
יש לנו אחרית של תקוה אם רק נקשיב ונראה אחרת, ועפ"י זה נתקן את דרכינו.  

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > תשעה באב בזמן שיבנה בית המקדש
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 7 8 9 לדף הבא סך הכל 9 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.