|
|
| נשלח ב-27/7/2009 15:03 |
|
| |
התכוונתי להבדיל בין תוכחת הנביא, שהוא אדם אנושי המביא את דברי הא-ל, כך שהתוכחה היא תוכחה אלוקית, ובין תוכחת כל אדם אנושי אחר (כולל הנביא עצמו בשעה שאינו מביא את דבר ה'), המביא את דברי עצמו, כך שהתוכחה היא תוכחה אנושית
ירמיהו,
מקורה של התוכחה האלוקית כמו התוכחה האנושית במצוות התורה, בשליחותו, הנביא אינו מוסיף שום דבר חדש על מה שכבר נאמר בתורה קודם לכן. לכן אינני רואה כל טעם בהבדלה שאתה עושה בין תוכחה אלוקית לבין 'המביא את דברי עצמו' שכן 'דברי עצמ'ו נסמכים על מצוות התורה שצווה בהן על ידי אלוקים. אם כן אפשר להניח שגם המביא את דברי עצמו הוא שליחו של האלוקים ומביא את דברו.
ואגב, מצוות התוכחה באה רק על מצוות "לא תעשה" כמו שכותב הרמב"ם "הרואה חברו שחטא או שהלך בדרך לא טובה מצווה להחזירו למוטב" כלומר הזיהוי של החוטא או של זה ההולך בדרך לא טובה היא לא מסובכת - מפני שהמצוות מזוהות עם הדרך הטובה וכל מה שהוא בגדר דרך לא טובה, הוא בבחינת "לא תעשה" - ו"המצווה של להחזירו למוטב" היא לא במובן של לגרום לזה שלא הולך בדרך הטובה לקיים את מצוות העשה אלא להחזירו למוטב במובן של להפסיק לפשוע -
|
|
|
|
| נשלח ב-27/7/2009 15:04 |
|
| |
אפשרי
<"או אפילו מבכרת את הנביאים על פני החכמים?">
את החכמים על פני הנביאים.
עוד לא נולד החכם שיוכיח את הגדוילים.
|
|
|
|
| נשלח ב-27/7/2009 15:07 |
|
| |
אפשרי
אין כל אפשרות ששוגג היתי, הממרה הראשונה התאימה לי יותר,
לממרה השניה אני לא מסכים, א. כי היא סותרת את הראשונה וב. כי היא ממרה מגמתית.
|
|
|
|
| נשלח ב-27/7/2009 15:17 |
|
| |
נישט
לכן הוא חכם, היודע- כי לא מוכיחים את הגדויילים, כי הם יבוזו לו ויהפכו אותו לטיפש,
מה שאין כך אצל הנביא המשוגע והשוטה- הוא לא יודע לעשות חשבון של כדאיות.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/8/2009 03:05 |
|
| |
ירוחם,
טיעוניך הסותרים לכאו' את מימרת חז"ל 'חכם עדיף מנביא' אינם מובנים לי דים, ודומני כי בשגגת קולמוס נכתבו הדברים.
א. כי גמ' זו סותרת את הראשונה שנותנת את הנבואה לשוטים ולתינוקות, איני יודע איפה ראית סתירה? [אף שייתכן וישנה סתירה מסויימת שהתירוץ עליה נעוץ בהבנת ההבדלים שבין שגעון לתבונה, ועיי' מישל פוקו ודי למבין] בהנחה ויש סתירה מה גרם לך להעדיף את גמרת השוטים ולא את גמרת החכמים?
ב. לדעתך זו גמרא מגמתית, איני מבין, מגמה של מי? לצורך מה? ובא נניח שכן, מניין אנו יודעים על כך? [אגב, הגיוני שהיה לאומר המימרא בעד השוטים שתי בנות משוגעות כך שזה היה היגד מגמתי!] וגם אם כל תנאים אלו מתקיימים, השאלה הגדולה היא, אז מה? בא נניח שהיתה מגמה אבל איך זה סותר או שולל את תוקפו של הטיעון?
[יש להאריך בהסבר הדבר של חכם כנביא או עדיף ממנו, אבל זה לא המקום, רק אפנה אותך לעיין בדברי הרמב"ן ב"ב שם]
|
|
|
|
| נשלח ב-6/8/2009 10:45 |
|
| |
אפשרי
לא באתי ללמוד את דעתו של הרמב"ן, או של כל פרשן אחר, על מ שכתבתי חתמתי בשמי- ובשמי בלבד. ואת דעתי בלבד הבעתי. למדתי אותם כל ימי חיי, אם ללמוד אותם היתי רוצה, לא היתי עושה זאת כאן בפורום!
המגמתיות של חז"ל -באמירת -חכם עדיף מנביא- ברורה- לא בשמיים היא! אין משגיחים, לא בבת קול, ולא בנביא, המדבר בשם ה',
הוסיפו גם אזהרה פסיכולוגית חברתית- המתנבא- הוא שוטה -ילד-! מי הטיפש, שישמע מה השוטה הזה אומר!
למה שתופסק הנבואה בחורבן הבית? טכנית זה גם לא היה נכון- יחזקאל ומלאכי, למשל, התנבאו אחר החורבן???!!!!
|
|
| נשלח ב-6/8/2009 13:31 |
|
| |
על פי ר' צדוק הכהן, החכמה עדיפה מהנבואה ולכן היא ביטלה אותה: "על ידי זה היה הסתלקות הנבואה והיינו על ידי תוקף החשק שהיה להם להתגלות חידושין דאורייתא שלמעלה מעלה מהשגת הנביאים" (מחשבות חרוץ יז').
ולגבי זמן הסתלקות הנבואה, התוספתא מסכת סוטה תולה את הדבר במיתת חגי זכריה ומלאכי, ובמקום אחר תולים את הדבר בזמנו של אלכסנדר: "הוא אלכסנדר מוקדון שמלך יב' שנה, עד כאן היו הנביאים מתנבאים ברוח הקדש, מכאן ואילך הט אזנך ושמע דברי חכמים", (סדר עולם ל', שהש"ר ד' יא'). ואולי לפי ר' צדוק חכמת יוון שהגיעה עמו דחתה את הנבואה.
ולגבי ר' יוחנן שתולה ביטול הנבואה בחורבן, ראה חזו"א שביעית כח' שביטול הנבואה נגזר מתי שנגזר, אבל הנביא החי נשאר נביא, ואולי חשב ר' יוחנן שמלאכי היה נביא עוד לפני החרבן? ואם כן אזי האריך ימים רבים מאד.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-6/8/2009 13:49 |
|
| |
בואו תאמרו מספר הגדרות ברורות ע"פ מי הם הגדרותיו של הנביא,ע"פ מי הקריטריונים הנ"ל
ובואו נחפש אותם,אולי נמצא ונצליח לגייס,השאלה לאיזו מטרה יגוייס המתנבא או הנביא אשר ימצא?
|
|
|
|
| נשלח ב-6/8/2009 20:32 |
|
| |
דער לץ
להתגלות חידושין דאורייתא שלמעלה מעלה מהשגת הנביאים"
אם כל הכבוד לכותב אמירה זו מופרכת מעיקרה- והיא חוצפה כלפי שמייא, אין הנביא מתנבא ומשיג מדעתו ומליבו ולא כלום,
כל נבואתו והשגותיו נעשים בצורה ישירה מהבורא עצמו. אין הנביא כי אם צינור, ואין השגותיו השגותיו האישיות.
איני יודע על מסתמכים בעלי האנפורמציה מתי הופסקה הנבואה, הסתמכתי על הגמרא בב"ב יב.
האומרת מיום שחרב בית המקדש ניטלה הנבואה מהנביאים.
לא נאמר בגמרא כי נביא שהתנבא ימשיך להתנבא-לא מדובר בכלל על נביא כי אם על נבואה אלכסנדר היה 270 שנה לאחר החורבן זכריה- לפי המסורת היה מעולי בבל, וכן מלאכי, והם היו נביאים והמשיכו להתנבא,
אז אם יש לך מקורות אחריםשמהם לקחו את דבריהם בעלי הרעיונות, אשמח להשכיל. רק נביא רשאי לחדש בלי מקור.
במעגל
בסוף שאלתך ענית על תחילתו.
|
|
| נשלח ב-7/8/2009 10:54 |
|
| |
האמת,אין לי מושג מה הפרוש של צרוף המילים זיביל תיזי,שמעתי אותו פעמים אנשים משתמשים בו,לתאר מצב עגום,אי לכך כאשר עכשיו אני מנסה לעמוד על קודקודו של צרוף המילים
אני תמה על עצמי אשר לא הבחנתי במהותו,אי לכך אני חוזר בי מצרוף המילים הזה..
|
|
|
|
| נשלח ב-7/8/2009 16:38 |
|
| |
ירוחם, לא אבין, הבאתי את התוספתא ואת סדר עולם, מקורות קדומים ומקצועיים הרבה יותר מר' יוחנן. דברי ר' צדוק הם רק בחינות כדרכו (דברים שיש בהם בחינה של אמת, מבטאים רעיון מסויים, אבל לא כפשוטו). וחז"ל לא חשבו כידוע 270 שנה בין החרבן לאלכסנדר.
|
|
|
|
| נשלח ב-7/8/2009 17:13 |
|
| |
דער לץ
ליצנות אתה עושה? התוספתא מדברת על רוח הקודש. ולא כגמרא בב"ב על נבואה. אני בטוח שאתה מבין את ההבדל הגדול.
אבל למה טרחת ללכת לתוספתא- גמרא מפורשת היא בסנהדרין,
מבלי להכנס למקור המקצועי של סדר עולם רבא- האם ראית בעייניך את המקור? הטרחתני ובדקתי, שם כתוב שהתנבאו עד שנתיים לדרייויש . לפי חישוב היסטורי זה היה כ70 -90 שנה לפני כיבוש הארץ על ידי אלכסנדר.
איני מצדד בדברי הגמרא שפסקה הנבואה- אני סובר כי -הפסיקו להתחשב ולהתיחס אליה, העדיפו ומעדיפים את הסברות האנושיות.
גם כשמבטאים רעיון מסיום- יש לחשוב על צורת הביטוי1 בעיקר בעיקר אנשים גדולים.
|
|
| נשלח ב-7/8/2009 17:34 |
|
| |
ירוחם
רוח הקדש בתוספתא שם הכוונה לנבואה, רוח הקדש במובן של השראה לא בטל ומייחסים אותו גם לחכמים מאוחרים יותר.
|
|
|
|
| נשלח ב-7/8/2009 17:56 |
|
| |
לץ ידידי
וזאת מנין לך שהכונה לנבואה? בפרוש נאמר שם פסקה רוח הקודש ולא הנבואה
מוזכר שם הלל הזקן בהמשך,- שהיה ראוי שתשרה עליו רוח הקודש-- איך זה? לאחר נצחון אלכסנדר???
|
|
|