לו היה מופיע קירקגור בבית מדרשנו אמש בעת קריאת מגילת איכה, היו פניו קורנות מאושר. דקה לאחר מכן, היה אף הוא חולץ את נעליו, מתיישב על הארץ, ומצטרף לחוויה האקזיסטנציאלית-קולקטיבית.
הוא כמובן לא היה נושא דברים, אך מפניו היתה ניכרת התרגשות נדירה, טרם נכח בטקס אקזיסטנציאלי קהילתי, הוא היה סבור [ובצדק מסויים] כי זו סתירה שלא ניתן ליישבה, וכעת, זרות- מרחפת באויר. הבדידות- נעשתה נחלת הכל. תחושת הקיום הייחודית והבלתי ניתנת להעברה ניכרת בהיכל. בתחילה הוא רצה לצעוק על חילול הקודש, להצהיר על הבלתי אפשריות, שבסיטואציה זו, רק שאחרי כמה דקות, לא היה ניתן לראותו, סרן יקירנו נתרחק הרבה הרבה מאיתנו, כעת הוא כבר ממש ישב 'בדד'.
ועכשיו במעבר במקירקגור, האם אין בתשעה באב או לכל הפחות בטקסים המתקיימים בו, אלמנטים אקזיסטנציאליסטים של ממש, מה היא התחושה שחשים אנו ברובו של יום? מה היא החויה הדתית בט' באב? האם היא חויית אובדן. או שמא חוויה בלתי ניתנת להגדרה של זרות וניתוק.
אין בתשעה באב שאילת שלום, [לשון השו"ע] שימו לב- אין, כלומר, בלתי אפשרי, לא מתאים, לא שייך. אנו לא מסוגלים להכיר ב'אחר', לפחות התחילתו של תשעה באב, ע"י החורבן אנו מעכלים את חווית הקיום הסוביייקטיבית כ"כ, שאין אנו יכולים לעמוד על דעתו של ה'אחר', ויותר גרוע מכך, אין אף אחד, שמתקרב לתודעתנו שלנו.
מלבד זרותו של ה'אחר' אנו מתמלאים ברגשי זרות, כלפי ההוייה עצמה, מנודים לשמים, אין אנו משלימים עם 'בלע ה' ולא חמל', ומכח זה באים אנו להכרה באי הסדר שבהויה באי היכולת לדעת דבר מעבר לחווית ה'קיום' הבלתי מובנת אף היא. [אף הגאולה היא אלמנט אקזיסטנציאליסטי ידוע, ואכמ"ל]
אני רואה את כל חווית תשעה באב מתגלמת היטב באמירה הראשונה של המגילה 'איכה ישבה בדד'.
[אם נרצה לבדוק נושא זה מבחינה מקצועית ומפורטת יותר, יש צורך לעמוד על כל פרטי ההלכות והמנהגים הנהוגים ביום זה, לדעתי יש להדגיש את הקהילתיות שמאפיינת את חווית הבדידות הזו]
ושאלה לסיום, מפני מה אין קוראים ספר קהלת [העוסק בפילוסופיה קיומית], בתשעה באב?
[נ.ב. מנהלים, אם האשכול הזה 'הזוי' מדי לטעמכם, אתם יכולים למחוק]
תוקן על ידי אפשרי ב- 30/07/2009 17:37:46
נשלח ב-30/7/2009 17:59
אפשרי,
אתה מפזר כאן כמה ענינים.
(בעיני הקטעים ההזויים דוקא מענינים ומאתגרים יותר ...(
אתחיל מהסוף,למה לא קהלת ? כי קהלת מדבר על חכמה מזויות שונות, על הסתכלות על החיים מזויות שונות, וכו'. זה מתאים לסוכות ב"צאת השנה" (אתה גורר אותי לומר דברי תורה בט באב רח"ל...אשתדל לא לפרש לגמרי את הדברים לעת עתה כדי לא להיכשל בכך :-) מקוה שזה בסדר מבחינתך) תשעה באב לעומת זאת הוא יום של אבל, יום בו אנחנו מבינים (או אמורים להבין) כמה אנחנו רחוקים מהמקום בו היינו יכולים וצריכים להיות... וממילא גם יום של חשבון נפש, איך (או איכה בלשון המקרא) איך הגענו למקום כזה ? לשפל כזה ? עם כל הטוב שיש ,ויש (אני משתדל להקדים כאן רפואה למכה שבטח ירוחם ינחית עלי עוד רגע :-) ) איך עם שהקב"ה נשאו על כפיו, נתן לו את תורתו ובה כל חכמות העולם, רב ונלחם על שטויות , מצליח למצוא בתורה את כל מה שאפשר וא"א , אבל לא מצליח למצוא מזור לעצמו ,וממשיך לנהל את חייו בדרך לא דרך, וכל זה כאילו בשביל התורה...(אני מתייחס כרגע בעיקר לציבור הדתי-חרדי(
איך אף אחד לא עוצר ואומר שצריך להתחיל למצוא פתרונות יסוד לכל הענין הזה?
לא מנסה לתת כרגע תשובות, רק לשאול... כי זו שאלה שבעצם כל אחד צריך לשאול את עצמו,
דוקא בט' באב ולא לקראת הימים הנוראים,שם כבר מאוחר מדי לפחות לשנה הזו.
לכן זה יום של ישיבה בדד , בלי אמירת שלום אפילו. כנזופים מלפני המקום ברוך הוא.
יש עוד מה להוסיף, אבל אני לא רוצה שהאשכול יגלוש למחוזות עוד יותר "הזויים"...
ניתן לשאר הציבור לומר את דברו.
נשלח ב-30/7/2009 22:49
אישציפור,
אני נסיתי להתמקד ב'חויה הדתית' הנחווית בתשעה באב, [התמקדות זו בחויה ולא בתכנים היא תוצר ישיר של מדעי הדת במאה ה19 מבית מדרשו של שליימאכר, ויותר מאוחר רודולף אוטו, וויליאם ג'יימס]
על זה נסיתי לכתוב שהעיסוק בסיבות לתשעה באב, הן פחות מהותיות לדעתי במועד זה, מאשר בחוויה שבו.
כלומר לא לדון על מה אנו אבלים, אלא לדון מה אנו כאבלים?
כאן באו דבריי, כי בחווית תשעה באב, האלמנטים של הבדידות והזרות הם דומיננטיים בצורה יוצאת דופן.
או במילים אחרות, המשותף בין כל ימות ט' באב שהיו בהיסטוריה היהודית, [שהרי מדי שנה מתחלפים פונקציות האבל, אם זה גוש קטיף [האבל ע"ז שלא פינו את השאר...] ואם זה השואה או שריפת התלמוד] אינו ה'גלות', אלא התחושה העזה, של קיום בודד.
נשלח ב-30/7/2009 22:53
אפשרי.
הדמיון בהחלט חמוד,אך הוא לא לתשעה באב,אלא לחוויה שאתה חווה בת"ב.
נשלח ב-30/7/2009 23:26
אם זה גוש קטיף [האבל ע"ז שלא פינו את השאר...] ואם זה השואה [האבל ע"ז שלא הרגו את השאר...] או שריפת התלמוד [האבל ע"ז שלא שרפו את השאר...]
נשלח ב-31/7/2009 00:05
קוטקאנט,
בדיוק! זו הנקודה,בתשעה באב אין מצוות וחיובים, אלא, הטקסים נעשו ונוצרו בשלבים, ומתוך כל טקסים אלו אתה למד על הלך רוחם, וזה התיאור שאני הצלחתי למצוא להלך רוח זה, אם אתה יכול לתאר את הלך הרוח בצורה שונה אתה מוזמן, אבל הנחת היסוד היא, שישנו צורך לתאר את הלך הרוח והחוויה הדתית בתשעה באב יותר מאשר במועדים אחרים, לא הצלחתי להבין האם אתה מסכים איתי בעמדה זו?
יצחק מאיר,
אף אם הציניות שלי לא במקום, שלך מקוממת בהרבה, ההשוואה בין רצח של ששה מיליון יהודים ועוד 50 מיליון [לכל הפחות] בני אדם, לבין העברת דירה של כמה אלפי משפחות, ללא הרוג או פצוע אחד, שנעשתה במסגרת הליך מדיני [שייתכן והוא היה מוצדק], היא היתה מצחיקה במקרה הטוב, ולצערנו השוואה זו פוגעת הרבה יותר מהסכמי השילומים,והשמעת ואגנר.
נשלח ב-31/7/2009 10:35
((לא השוויתי בין הדברים מעולם. צרמה לי התוספת שלך.
היתה הרוגה אחת מהתאבדות והיו כמה פצועים אבל זה לא הענין.
אנשים סבלו וסובלים עד היום צרות קשות, כאשר בהחלט ניתן גם לדבר על מחירים בבריאותם ובאיכות חייהם הבסיסית ויש אומרים שכמה מהם חלו ומתו כתוצאה עקיפה מוכחת של המהלך.
אין היום מי שטוען ברצינות שהמהלך היה נכון, אלא מקסימום שהוא יכול היה להיות נכון אילו מישהו היה מתכוון ברצינות. עברנו מאז כמה דברים.
קנה המידה אינו רק מספר ההרוגים ואת גירוש ספרד גם הכניסו לרשימת אסונות ת"ב, אולי באמת בגלל שלא כולם עזבו. מי שנשאר או התבולל או סבל פי כמה ממי שעזב.
גלות אינה פיקניק ואינה העברת דירה, ובהחלט יש על מה להתאבל, בודאי כאשר מדובר בארץ אבות. זה לא עניין לציניות.
כאשר אנשים עוד לא התחילו להרגע מהכאב ומההלם, לא מתאים לי לקרוא את מילות התוספת הללו, זה הכל))
נשלח ב-31/7/2009 10:40
במחשבה שניה, אולי על זה בדיוק דיברת, על כך שהיום כל אחד לנפשו.
נשלח ב-31/7/2009 11:21
דעתי היא, כי בהתיישבות בשטחים, ישנו אלמנט מובהק של השחתה, [ללא קשר לשאלה אם היא נצרכת או לא] בגלל העיסוק בחיי אדם, והנכונות להרוג ולנהוג באלימות, [לשמוע ילדי מתנחלים בני 5 מדברים עם רצח בעינים, זה בהחלט לא עידן של 'גאולה'!!!] ועל כך כתבתי, שיש להתאבל בתשעה באב, על השחיתות המוסרית ודרדור הערכים שהגיע העם היהודי שאחד מסימניו הוא 'רחמנות'. [ודאי שיש להתעצב על מה שנעשה ב'פינוי', אבל לדעתי התועלת המוסרית שיכולה לצמוח, ושלדעתי צמחה כבר מעט מן ה'פינוי' היא עדיפה בעיני.]
נשלח ב-31/7/2009 11:35
אם כך, אתה צריך לפחד מהיום בו יפונו השטחים, שכן אז הרכיב הזה יגיע אליך הביתה וילדך בן החמש יהיה בדיוק עם המבט הזה.
נשלח ב-31/7/2009 11:38
יכול להיות שיש עלי לפחד מכך, אבל כיצד טיעון זה מהווה תשובה לאבלותי המרה על ההשחתה הנוראה הזו?
נשלח ב-31/7/2009 11:41
אם הוא לא מהווה תשובה (לצורך העניין) אזי הוא מהווה מראה ודורש כנות.
מה שאני אומר הוא, שחיים במזרח התיכון במצב הנתון מותנים באוירה כזו, ואם אתה חושב שזו השחתה, לא תוכל לחיות כאן.
לכן, אבילות היא פתרון קל מידי. התמודדות אמיתית במקרה שלך היא לרדת מהארץ.
נשלח ב-31/7/2009 14:03
אפשרי,
טוב אם כך, דוקא לי היתה (לפחות השנה) מן תחושה של אחוה סמויה בתוך האבל הזה, כאילו הבנה שחלק מהנחמה של כל באי בית הכנסת זה שהם לא לגמרי לבד, יש להם עוד כמה "אחים לצרה"
אולי לזה התכוון הנביא באומרו "נחמו נחמו עמי," הנחמה היא בזה שאנחנו לא לגמרי לבד בסופו של דבר אנחנו עם , ולא סתם עם אלא עמי, עם השם אולי זה אחד המפתחות של הנחמה הכפולה שנלמד להפוך דוקא את מה שהרס אותנו לא פעם (זה שהיינו רבים שכל אחד מרגיש שרק הוא או הקבוצה שלו היא זה שאוחזת בדבר השם . מה שהביא למחלוקת מיותרות לשנאת חינם וממילא גם לחורבן חינם... :-( מה דעתך ?
נשלח ב-31/7/2009 14:19
יצחק מאיר,
באבילות [במיוחד, אם נבין אותה בצורה 'אקזיסטנציאליסיטית' הוי אומר 'חווייתית'] אין אנו [או לפחות אני] שואפים לפתור את הגורמים לאבלות, אנו פשוט אבלים, וזהו!
אגב, לגופם של דברים, אני רוצה להאמין שאתה טועה, אבל אםאתה לא מוכן להשתתף איתי באמונה זו, אני באמת מאוד מופתע זאתה נשאר עדיין בארץ? האם השהות בא"י שהיא ספק מצוה ספק רשות [ויש הגורסים אף ספק איסור] עדיפה על חיים מוסריים?
נ.ב. סטינו מעיקרו של אשכול זה, הייתי מעוניין לשמוע את דעתך על עיקר העניין!
נשלח ב-31/7/2009 15:22
אפשרי יקר
הויכוח שלי אתך הוא על הגדרת מוסר באמת מידה בלתי תלוית נסיבות. אני אינני רואה שמי ששונא את שונאו אדם בלתי מוסרי, אלא אדם טוב ונורמלי שיש לו עוד מה לשפר. כמובן שכולנו חוטאים בהכללות, והקרבנות לעיתים הם תינוקיו התמימים של בן דוד של האויב עצמו ויש להאריך, אבל ככלל אני מוכן לחיות בעולם בו יש התמודדות מוסרית, כל עוד לא גר זאב עם כבש.
לבקשתך, נניח לזה ונשוב לעניין.
לדעתי יש להבחין בין המבוקש מתשעה באב לבין התוצאה. אם אתה חש חויה של בדידות אקזיסטנציאלית, הרי שיש תוצאה כזו לפחות אצל חלק מהמתאבלים. אני מבין שאתה רוצה לומר, שזוהי דרישת ההלכה. אני לא בטוח בכך.
נראה לי יותר שמהותו של יום היא אבלות כפשוטה. אלא שלרוב חברת אנשים גורמת להפגת האבלות ולכן ההלכה ממליצה להתבודד קצת כפי שתיארת. לא נראה לי שזו המטרה.
האם בעיניך כל אבלות היא חויה של בדידות?
ההבדל בין אבלות, שהיא 'חגיגה של ביקורי בית', לבין תשעה באב שכולם יושבים יחד וכל אחד לחוד, היא שאבלות אישית היא חויה שאין צורך להעצים אותה, באשר מי שמת לו מת הוא אבל באמת. ההלכה באה לאזן את צערו ולהפיג את עוצמת הכאב, ולכן על הבלתי מתאבלים להשתתף עמו.
באבלות החורבן לעומת זאת, אין באמת תחושה עמוקה של אבלות. לכן תפקידה של ההלכה הוא להעצים את האבל. מאידך, היות שאין בסיפור הזה מי שאינם אבלים, אין טעם לעודד שותפות גורל, שהרי זו קיימת ממילא. לכן התוצאה היא שכל אחד יושב לבד ואולי יחוש משהו.
נשלח ב-31/7/2009 15:37
אישציפור,
לדעתי הנקודה שציינת כעת, היא הפרדוקסליות שבחויה אקזיסטנציאלית זו, [וכמו שנכתב בתיאור תחושותיו של 'קירקגור'] היישוב אותו אתה מציע, ניתן לניסוח בצורה הבאה: על אף הבדידות ואי היכולת הכרת תודעת ה'אחר', איננו יכולים להתכחש לעובדת קיומו של ה'אחר', או ליתר דיוק, את עובדת קיומנו שלנו כחלק ממסגרת שנוכחים בה גם 'אחרים' ,וכמו שרמזת שכאן טמונה ה'נחמה' [נחמו נחמו עמי] יש בנקודה זו אלטרנטיבה לחירות שהציעו הוגים אקזיסטנציאליסטים רבים, [קאמי, ניטשה ודומיהם] או אולי בשלב הזה, אנו שוללים את כל האקזי' כדרך חיים, ומתחילים לנטות אל עבר ביסוס הכרתנו דווקא מתודעת ה'אחר', ובשלב הזה באה גאולה. [אולי זו הפרשנות למונחים של 'אהבת חנם' ו'שנאת חנם', שנאת חנם היא תוצר של הבדידות, ואילו אהבת חינם היא תוצר של התמודדות נאותה אתו, והעברת מוקד התודעה, מהקיום האישי, לקיומו של ה'אחר', ראה בכתביו של עמנואל לוינס]