בית פורומים עצור כאן חושבים

לימוד תורה - למה ?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-23/8/2010 09:28 לינק ישיר 

לדעתי חבריה היקרים אתם חושבים שאדם הראשון נולד עם שפה מדוברת, והדינים נפלו משמים, והמוסר צמח מהאדמה,
וערכים גדלו בים,

אתם חייבים להבין שאין אומה\עם בלי לומדים ומלומדים, אפי' באפריקה (ולא משנה הרמה שלהם)
השפה\חוקי חברה\מוסר\דינים\תרבות\ערכים,

האם לדעתכם כל זה צמח בעצים ??

מה זה השטויות של בית שני וכו'
את פרק קיט בתהילים מכירים ??? את זה גם קיבלנו בבית שני ?? אין בכל המאה שביעים ושש פסוקים בפרק שלא מוזכר תורה משפט וחוקים,

למדו ולמדו כל הדורות, בלי לימוד לא היה נביאים (נביאים זה לא משוגעים, נביאים זה התואר של פעם המקביל לפרופ' וכמו היום יש שחושבים שהפרופסורים משוגיעים כך גם אז,)
בלי לימוד לא היה חברה ועם ותרבות וחוק ומשפט ושופטים וסנהדרין,

כל הדורות היו אלה שרצו להיות ראש קטן ולא רצו ללמוד,
לאלה יש שני אפשרויות
1, לסמוך ולשמוע לדברי החכמים שכן לומדים, ואז יהיה להם ולצאצאיהם עד סוף כל הדורות רק טוב,
2, לא לסמוך ולא לשמוע לדברי החכמים, ולגרום שגם אחרים לא ישמעו לחכמים, ולהביא חורבן ומחלוקת בעם,
כמו שהיה בזמן בית שני,

פשוט לא להאמין שפורום "עצור כאן חושבים" צריך לכתוב דברים פשוטים שכאלה,
בלי לימוד לא יהיה עם ישראל ובודאי לא בארץ ישראל, ולא מבחינת מסטית, רק מבחינת פשוטו של מקרא,

הטעות שלנו היא שאנו חושבים שחייבים ללמוד כל היום, וזה לא נכון לא מבחינת עבדת השם ולא מחינת ההלכה,
השאלה הגדולה היא האם כל העובדים לומדים אחרי העבודה, ואם לא ? וכנראה שרובם לא, אז לכן אנו חייבים את חיינו וחיי צאצאינו ללומדים כל היום, ועדיף לנו לשתוק !!!!!
ובמקום לבקר אותם על העוני שלהם, נוריד מהמשכורת שלנו (העובדים) וניתן להם שבאמת יוכלו ללמוד בשקט ומתוך רוגע ולא מתוך עוני,

תוקן על ידי maxmen ב- 23/08/2010 09:37:22

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/8/2010 16:29 לינק ישיר 

ישבתי שעה וכתבתי תגובה ארוכה כאורך הגלות, והיא נמחקה לי. אני עצבני, אבל אנסה לשחזר!

וזה החילי:

Maxman, אל תתרגש כ"כ, ובטח שלא צריך לעבור לביטויים לא לעניין ("שטויות"). כאמור, הדיון הוא לא לגבי חשיבות ההשכלה והרציונאליות, אלא לגבי הדרישה הנפוצה כיום מכל יהודי להקדיש את כל משאביו (זמן וחומר) ללימוד תורה דווקא, ללא קשר להשלכות מעשיות, אלא "לשמה".

להבנתי, טענתך היא כי מעולם היה חשוב ללמוד תורה, ולכן אין להתפלא על החידוש. אני עודני אוחז בכך שלא היה מקובל, ושואל אם מצינו בעל סמכות שחידש.

לשם הנוחות הנוחיות והנינוחות אתייחס לתגובת maxman מיום 21/8 לפי סדר הפסקאות:

1.      לדבריך משה רבינו נבחר להנהיג העם בשל ההשכלה שרכש בבית פרעה.

-          אדרבא, מה למד משה בבית פרעה, תורה? הוא למד מקיאוולי! אין ספק שיש חשיבות להשכלה, ושבקרב ההנהגה זו דרישה קריטית, אבל השכלה באילו תחומים?

-          שנית, בפסקא זו עולה במלוא חומרתה אי-ההבנה בין משתתפי השיח לאחרונה – אתה מצדיק את ההשכלה לצורך (הנהגה) ואנו תמהים על השכלה שלא לצורך (לימוד תורה כמטרה עצמאית). לא טענתי שאין לדעת את ההלכה, שאלתי מדוע יש להתאמץ להבין דיון תיאורטי נידח (והדוגמאות כחול אשר על שפת הים בספרות התורנית).

-          הרחבה: לפי הגיון תועלתני, לפני שלומדים ראב"ן וראבי"ה, יש לסיים תואר ראשון (ושני ושלישי!) בכלכלה, מדעי המדינה, סוציולוגיה, פילוסופיה, לרכוש ידע סביר ברפואה והיד נטויה. ע"מ להצדיק לימוד תורה לפני אלו, יש לטעון כי הלימוד הוא ערך עצמאי, לא תועלתני והכי חשוב  ולכן שאלתי, איפה שמענו שזה המצב?

-          יתרו – שוב, במה הוא מלומד, בסברות של הקצות? הוא מנהיג נכרי. אחזור מבלי-נוס-ליח: אין חולק על השכלה, למה תורה, למה כולם, למה כל המשאבים.

2.      בלעם – אני חולק מכל וכל על הטענה כי האיום העיקרי שהציב בלעם הוא חוכמתו. האיום היה מקללתו, ומקרא מלא וכו'.

3.      הכהנים – אין חולק על כך שהייתה קבוצה קטנה (משפחה גרעינית על עם של 600,000? אולי נוסיף את הלווים?) שמונתה לשמור על מסורת התורה ולספק שירותי שו"ת לשאר העם. מכאן ועד כל האנשים, כל הזמן ללמוד תורה – מרחק רב מדי.

4.      כאן מופיעה טענה שאתגרה אותי – בזמן שניתנה תורה, לא היה ריאלי לדרוש מהעם כולו לעסוק בתורה, כיום שמצבנו הוטב (מהפכה תעשייתי והמצאת הפנאי), ברי שכולם צריכים ללמוד. בעיות:

-          עיקר הטענה לא מוכרח – ראה טעותו של קורח ("טלית שכולה תכלת") גם אם אפשר, אין הכרח שצריך שכולם יעסקו בתורה כל הזמן.

-          כמו כן, הטענה כי מסברא אם אפשר צריך, לא מספיקה מבחינה פורמאלית – אין ציווי מפורש, שהייתי רוצה לראות עבור דבר כ"כ חשוב (מוכרת לי שיטתו של הרב בעל העגלות, ובכ"א...).

-          מצאנו מצווה אחרת התלויה במצב נוח יותר – ערי מקלט, שיש להוסיף עוד שלוש למניין תשע במצב של "ירחיב ה' את גבולך". הייתה התורה מצווה, שכאשר "איש תחת גפנו" אין לשעות לגפנים אלא לרבוץ ולהרביץ תורה בבתי מדרשות.

-          האם באמת אנו יכולים להרשות לעצמנו היום להקדיש כ"א את כל עיתותיו ללימוד תורה? האם אין לנו צרכים דחופים שלא נתנו להם מענה?

5.      לעניין שעלה בצורה מרכזית – הנביאים: אינני סבור כירוחם כי נביא=משוגע בהכרח, אבל גם לא נראה לי שנביא=חכם. ה' פונה לעם דרך נביא (למי שמאמין), ואין לכך דבר עם חוכמה. זהו למעשה מוסד מקביל (מתחרה?) לחוכמה, שמנהיג את העם ע"פ דיבור מבלי להיזקק לחוכמה האנושית.

השאלה ההיסטורית:

אכן, נראה שבעמ"י לא היה מקובל ללמוד תורה כפי שהיום עד לפחות ימי בית שני. איך יודעים – מדוע אין כמות רבה (או כלשהיא...) של מסורות הלכתיות משמם של חכמים מזמן בית ראשון, אפ' גלות בבל? איפה ספרות ענפה של אלף שנים כמעט? (בכתב או על-פה) תירוץ של קושי הגלות והחורבן לא מתקבל (וכי המצב אח"כ היה טוב?!?). זכור לי שחיפשתי בספר של א"א אורבך התייחסות ללימוד תורה בתקופות קדומות, ומה קיבלתי? בפתיחה לספר הוא הסביר שיתחיל משיבת ציון בערך, כי אין הרבה מה לדבר על מה שקדם... (במילים שלי לפי הזיכרון, אינו לפני וכו').

אם כן, לסיכום, השכלה – חשוב. חיוב לימוד תורה עבור כל איש ישראל, כשכל שאר העיסוקים דיעבד – מן דכר שמיה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/8/2010 16:44 לינק ישיר 

נשמט מזכרוני בגלל שנאלצתי לשוב ולכתוב:

הייתי מצפה שיוזכר איפשהוא מעשים של הסנהדרין וכד' בספרי נביאים ראשונים וכיו"ב. מוסד כ"כ חשוב, עם (לכאורה) כ"כ הרבה כוח, אבל רק על הנביאים שומעים. פה ושם הכהן הגדול ושרי צבא, חכמים - יוק.

אגב, לפי מקורות/מחקרים/ידיעות היסטוריות, היה דבר כזה סנהדרין לפני בית שני? על שבעים האיש במדבר שמענו, ואח"כ אלף שנות דממה, או שזיכרוני בוגד בי?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/8/2010 20:30 לינק ישיר 

אלרחמן היקר

הייתי יכול לגמור את הדיון בלומר כך, תורה = השכלה וזה אותו מילה, וכל מקצועות אוניברסיטאות יכולים (ורצוי וכדאי והלוואי) ללמוד "לשמה"

אבל יצרי רוצה עכשיו להתווכח איתך, ואני מנצל את יצרי לכתוב לך "לשמה" בכדי להחכים אותך בדעותי והבנתי את העניין,
וגם כתבתה הרבה ונמחק, אז אני מנצל את יצרי הרחמני לכתוב לך הרבה "לשמה" (כמה שניתן בעברית הדפוקה שלי)

אני לא יענה לך לפי דברך, רק אני הכתוב את הבנתי והעומק (אם יש) בעניין,

ממצרים יצאנו אחד מחמש, כלומר מי הם אלה שרצו לצאת והבינו מה זה בני חורין ? 
מה שאין כן ה80% יהודים שרצו להישאר ראש קטן ולהיות עבדים לאדונים,
כלומר איכותו\ההבנה של אלה שרצו לצאת לא מגיע רק מחכמה ולימוד,

שאם אני ואתה ננחת במדבר כצופים מהצד ליד עם ישראל ששומע את המנהיג מצווה "לא תבשל דגי בחלב אימו"
או "שלח תשלח את האם"
אני וגם אתה נבין שמדובר באנשים תרבותיים בצורה בלתי רגילה, הרי מנהיג של ברברים לא מעלה על דעתו לדרוש מהברברים דרישות שכאלה,
שאנו רוצים לחקור "דבר מתוך דבר" נבין שחייב להיות שהעם העבדים הזה לא צמח על העץ,
כלומר האיכות של דרישות המנהיג מראה על האיכות העם, וזה מראה עלייהם שהם מתורבתים, ותרבות בא מלימוד,
ולא רק מדור אחד ? רק מהרבה דורות קודם,

(אני נזכר שהייתי בחורציק קטן אמר לי חילוני משכיל באוזן כך: בחורציק אתה יודע שמשה רבינו לקח את החוקים מקדמיו ? כלומר היו כבר לפניו,
אז אמרתי לו נווו אז מה ? לך לא קודמיו ולא משה יכול לומר לך מה לעשות,
ולנו, משה הצליח לומר לנו, והבנו והפנמנו, כי הרמה התרבותית שלנו היה יותר מהרמה שלך,
הרי מה העניין של נעשה ונשמע ? (אנשים שטחיים חושבים שזה בא מטיפשות, אבל הם לא מבינים את העומק של העניין,)
בכדי להאמין (= אימון) בחכם ? צריכים להיות חכם, רק טפשים וגאוותנים אין להם אימון בחכמים,
וזה עומק העניין של נעשה ונשמע,
וברגע שהתערר האימון במנהיג ? אז נשארנו ארבעים שנה במדבר, ולמה ?
כי אייך נילחם בשלושים מלכים אם אין אימון במנהיג והרמטכ"ל ???)

שאני רואה את ספריו של שמואל הנביא ? אני מבין דבר מתוך דבר שהוא יכול לצמוח רק מעם מלומד,
שאני רואה את חכמתו של שלמה המלך ? אני מבין שהוא צמח בעם מלומד,
ספר התהילים מאיפה צמח ? "אלוקים אמר לו קלל" כך אומר דוד במקום להיפגע ? מאיפה היגיע לו כזאת גדלות ? לא מעם מלומד ולומד ??

אתה שואל מאיפה הגיע ספרים פתאום דווקא בסוף בית שני ?
אני שואל אותך באמת מאיפה ? הוקוס פוקוס נס משמים ??
כמה דורות של עמל ולימוד לפני, צריכים בכדי ליצר את המשנה ?? מאות דורות לפני !!!
(אגב חסר לך נתון, ר' עקיבא (או אחרים) החרים את כל הספרים שהיו קודם, והיו הרבה מאוד, עיין מגילות הגנוזות, מעניין מאוד לראות את הצוואה של השבטים לבניהם בכדי להבין באיזה איכות תרבותית הם היו, וכל זה מגיע רק מלימוד וחינוך של דורות)
התנ"ך עצמו לא נחשב ספרים ? והאם הם הגיעו בהוקוס פוקוס ? חייבים הרבה דורות של תרבות וחינוך ולימוד בכדי ליצר יצירה שכזאת,

הסברתי פעם (באשכול אחר) מה זה פרדס פשט\דרש\רמז\סוד ? והנה

יצאנו טיול ביערות ברזיל ופגשנו שבט  שלעולם לא ראה אוטובוס,
ראש וחכמי השבט יצאו לראות את הפלא של האוטובוס,

לפי הפשט: הם רואים ברזל גומי דלק זכוכית וכו וכו'

לפי הדרש:
הם דרשים (מלשון דרש דרש משה) לדעת למה הדבר הענק זה (שמורכב מהפשט)  משמש בכלל ??
אז אנו מסבירים להם שזה לוקח אותנו לכל מקום,

לפי הסוד: הם רוצים לדעת מה הסוד ולפי איזה סוד\חוק טבע האוטובוס נוסע וכו' 

לפי הרמז: האוטובוס עצמו מרמז לחכמי השבט, שיש לנו אור בבית כי יש לנו חלונות בבית מזכוכית, ויש לנו אור בלילה בבית, (כי הם רואים את הפנסים באוטובוס)  
בקיצער זה מרמז להם הרבה דברים, איך האיכות חיים שלנו, הם יכולים גם לחשוב על הכלכלה שלנו, בקיצור עד אין סוף דברים, 

כך אפשר ללמוד כל פסוק בתנ"ך או חז"ל וכל הארבע (פרדס) הם הם הפשט שיוצא מהפסוק,
רק מה ? יש את פשט הנראה, יש את פשט הנדרש, יש את הסוד היוצא מהפשט, ויש הרמז שיוצא מהפשט, כנ"ל  

למה צטטי לך את זה ??
לומר לך שאנו צריכים לפחות להיות כמו חכמי השבט הברזילאי,
שאנו מחזיקים משנה גמרא תנ"ך והספרים החיצונים שהחרימו וכו' ?? אנו לומדים וחייבים ללמוד לפי ה"פרדס"
מה הפשט ? של לדרוש כאלה איכויות של ציוויים של "לא לבשל גדי בחלב אימו"
מה הדרש ? אני דורש להבין איך הגיעו לאיכות תרבותית שכזה ?
תשובה !
דרך הסוד והרמז:
זה מרמז לנו שזה בא משנים של לימודים שלהם, ושל לימוד הדורות הקודמים להם,
ולימוד  בא רק מחינוך, וחינוך בא רק מלימוד,
מה הסוד ? האימון בחכמים !! ולמה יש אימון בחכמים ? כי אנו בעצמינו חכמים, ואייך ? מתוך חינוך רבות שנים !!! וחינוך בא רק מלימוד כנ"ל,

אייך ולמה בני ישראל האמינו בקללות של בלעם ? כי בלעם היה חכם וידע שלא יכול לקלל אם זה לא תתגשם, ואם הוא מקלל ? כנראה הוא יודע משהו שאנו לא יודעים, והבן

נביא לא יכול להיות אם הוא לא חכם ומלומד (טעות גדול בדברך) אני לא אוהב לצטט מקורות כי אני מעוניין שנבין לבד אבל בכל זאת אני הצטט את הרמב"ם, הלכות יסודי התורה פרק ז
ולא כל העושה אות ומופת מאמינים לו שהוא נביא, אלא אדם שהיינו יודעים בו מתחלתו שהוא ראוי לנבואה בחכמתו ובמעשיו שנתעלה בהן על כל בני גילו והיה מהלך בדרכי הנבואה בקדושתה ובפרישותה,
וכל זה, הגדלות של האדם שראוי לנבואה לא בא מכישורים אוטומטית, ובוודאי לא מתמימות, זה בא מלימוד והשגה פילוסופית עמוקה,
ובכדי שיכול לצאת מתוך העם כאלה אנשים ? חייב העם בעצמו להיות איכותי במוסר וערכים,
וכל זה בא אך ורק מתוך לימוד,
הרי הוא צריך מחנך טוב כשהיה ילד, והמחנך שלו ממי לקח את החינוך ? חייב הורים טובים, ומנין ??

ועוד אפשר לומר שברגע שהעם מבחינת מוסרית ירדה פלאים ? אוטומטית לא האמינו בנביאים, ולמה ? הרי הנביא נשאר נביא, אז מה פירוש לא האמינו בו ? התשובה כפי שאמרתי, שהעם לא חכם ? אז לא מאמין=אימון בחכמים=נביאים,

לגבי לימוד לשמה:
כפי שאמרתי לעייל, כל המקצועות יכולים ללמוד לשמה,
אחותי למדה משפטים, לפני כל הלימודים שלה, שאלתי אותה למה משפטים ?
לחץ מההורים כמובן, לחץ חברתי, כבוד ופרנסה טובה, (היא כזאת צינית) אוקיי מקס !!! ואתה לא לומד בגלל הסיבות האלה ??
נכון עניתי לה, אבל אני יותר חכם ממך, אני מנצל את כל היצרים לצידי, ומשתף את הענינים האיכותיים שאני גם מעוניין בהם,
למשל לבנות בית משפחה וצאצאים עד סוף כל הדורות, אני מעוניין בנצח שיצא ממני,(כלומר העולם הבא כפשוטו, הרי צאצאי בעוד אלף שנה, זה בעצם העולם הבא שלי כפשוטו)
ברור לי שאי אפשר לחשוב ענינית כל הזמן, ולכן אני משתף את יצרי של ה"כבוד" והיצר של ה"כסף" והלחץ ההורים וכדומה,

רצוני להסביר לך שכל עשיה בעולם אפשר לעשות לשמה, רופא שופט עו"ד מדען פילוסוף הכל אפשר לעשות לשמה,
אבל אי אפשר בלי דחפים גשמיים,
ולכן קיבלנו מתנה את היצר, שאפשר לשתף אותו וביחד לעשות הכל לשמה, רופא לרפות וגם כבוד וכסף,
שופט לעזור לחלשים מול חזקים וגם כבוד וכסף ומעמד חברתית גבוה,
מדען לעשות עולם יותר נוח ולהבין איך להתמודד אם חוקי הטבע, וגם כבוד ומעמד חברתי כנ"ל

מספיק נסחבתי !!!

לסיכום: 
והיות שכל מבין מבין שבלי האימון בחכמים ובתורה אין עם ישראל ואין מדינת ישראל,
והיות שההנהגה ההבינה אז, שכל העם אין להם אימון בחכמים ובתורה, ובכדי להציל את העם, חייבים לגדל דור חדש שלא רק לומד כמו כולם ואחר כך הולך לעבוד ולהקיים בית ומשפחה,
חייבים להקים דור שכל מעינם ללמוד וללמוד עד שנפסיק להיות חרדים למצב ברחוב, ונוכל לשלוח אותם לעבוד ולצבא,
כולם מבינים שזה זמני כל העניין של רק ללמוד לשם ללמוד,
השאלה מה החברה החילונית עושה שהם יוכלו לצאת כבר לרחובות, האם החברה עוזרת להם ? לא ולא,
ומצד שני החרדים עוד חרדים מהמצב,
וכן החילונים גם חרדים מהחרדים שהם ח"ו יחזירו אותם בתשובה,
בינתיים אנו בפרדוקס גדול, מצד אחד רוצים לצאת כבר לרחוב ולעבוד ביחד עם לימוד כמובן, (וגם צבא)
וגם החברה הכללית רוצה בזה,
מצד שני כולם חרדים מהצד השני, החרדים חרדים מהחילונים והחילונים חרדים מהחרדים,
בקיצור כולם חרדים במדינה הזאת,,,,,,

אגב: אמרתה שיתרו לא היה חכם, דעתי, הוא היה חכם יותר ממשה וכל החכמים היהודים, והראיה,
יתרו אומר למשה כך:  וְאַתָּה תֶחֱזֶה מִכָּל הָעָם "אַנְשֵׁי חַיִל" "יִרְאֵי אֱלהִים" "אַנְשֵׁי אֱמֶת" "שׂנְאֵי בָצַע"
כלומר: יתרו ידע מתוך חכמתו לזהות ארבע סוגי אנשים אנשי חיל\יראי אלוקים\אנשי אמת\שנאי בצע,
ומשה ידע לזהות רק סוג אחד מהם וַיִּבְחַר משֶׁה אַנְשֵׁי חַיִל מִכָּל יִשְׂרָאֵל,
 נווו מי היה יותר חכם ??
לא לחינם הוא היה לנו לעינים במדבר,

תוקן על ידי maxmen ב- 23/08/2010 20:44:47

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/8/2010 03:03 לינק ישיר 

על השאלה אם אפשר לדעת הלכות בלי ללמוד, מן המסורת שבחי יום יום:
כתב חיי אדם (הקדמה ראשונה, לא נמצאת במהדורת הצילום הישנה, והרוצה יעיין במהדורות החדשות או בבר אילן)
"וצא וראה מה שכתב הטור באורח חים סימן ש"א וז"ל אם באתי לכתוב הלכות שבת תרבה עלי המלאכה כו' וגם ל"ט מלאכות ותולדותיהן ידועים ואין צריך להאריך בהם וכו', על כן לא אכתוב אלא דברים הצריכין עכ"ל. על זה ידוו כל הלבבות, כי איך נהפך הדבר בזמנינו שאחד מאלף היודע פרטי ל"ט מלאכות ותולדותיהם דאורייתא ורבנן (זולת המופלגים, והם מעטים מאוד)",
 קצת אחרי אותו דור, למרבה הפלא כתוב בקיצור שולחן ערוך בתחילת סימן פ:
"עיקר המלאכות שנאסרו לנו לעשותם בשבת, כבר נודעו לרוב בני ישראל, ולא נכתוב כאן רק מדברים שלא נודעו והמה דברים שכיחים".
מה קרה בין זמנו של הטור לזמנו של בעל חיי אדם, ומה קרה בתוך שנים ספורות עד בעל הקש"ע? או שמא בליטא בזמן בעל חיי אדם מצויים היו עמי ארצות יותר מספרד של ימי הטור ומהונגריה?
מסתבר  שהמצב היה שוה בכל הדורות, אלא שרק ההסתכלות שונה מאדם לאדם.
שמא תאמר שבליטא היתה בעיה מיוחדת  לדעת איך להתנהג למעשה, בגלל שלמדו תורה לשמה (ולא כדי לדעת איך להתנהג בעולם הזה השפל והבזוי), כמו המעשה שהביא הח"א בעצמו בהקדמה כוללת (נמצאת כנ"ל)
"ולדעתי מצוה גדולה לבעלי הבתים לקבוע להם שיעור בשבתות וימים טובים ללמוד בקונטרס זה, משילמדו תקון שבת או פרק משניות, כאשר ראיתי בעיני באחד שלמד פרק משניות בכל יום, ונזדמנו שנינו ללון בפונדק אחד של נכרים בשבת, וראיתי שיושב אצל מטויה וטוה, גערתי בו: הלוא שבת היום, ותמה מה מלאכה זו, כי סבר דלא מקרי טויה רק כמו במדינתנו שטוין ביד על פלך, ואמרתי לו הלא אתה שונה במשנה והטוה (שבת עג, א), ומלאכת הטויה תהיה במה שתהיה, ויאמר, וכי כשאני שונה אני משים על לב מה לעשות או לא, רק לקים ללמוד התורה, ואמרתי יפה אמרו חז"ל (יבמות קט, ב), האומר אין לי אלא תורה, אף תורה אין לו, כי אם הלימוד אינו כדי לידע דיני התורה ומצותיה, מאי נפקא מינה בלמודו"(מכאן ראייה לנושא האשכול העיקרי, מה מטרת לימוד תורה, ומה חשב ההמון הליטאי פעם, ומה היתה דעת הרבנים על זה. וכי בעוד חמשים שנה לא יאמרו שקצב הלימוד האיטי בישיבות נתחדש בוודאי על דעת גדולי הדור?) 
אחת יש להקשות, שהרי קש"ע הוא ספר הלכה בסיסי, שהמחבר לא התכוון שילמדו ספר אחר לפניו, ושמע מינה שהמסורת בחיים הספיקה לדעתו.
שנית, בהקדמה השניה לחיי אדם (נמצאת בכל המהדורות) החיי אדם מסביר בדיוק איך הדור נוהג:
"ומי האיש הבקי בדיני ברכות בפרטן ואפילו בדיני תפילה, וכל שכן בהלכות עירובין ותחומין שאחד מאלף שילמוד אותם, וכל שכן הדינים הנכתבים בחלק יורה דעה, כמעט אין אחד הלומד אותם אף שהם חובת הגוף, כיצד מולחין הבשר ונדרים וריבית, ועבודה זרה ויין נסך ונידה ומעונן ולא ילבש וכו', וכל שכן הדינים שבין אדם לחבירו ואיסור יחוד וכו' המפוזרים בחושן משפט ואבן העזר, וכמעט שהכל הוא רק כמנהג אבותיהם ונתקיים בנו קרא "ותהי יראתם אותי מצות אנשים מלומדה" (ישעיה כט, יג) עכ"ל
  וצא וראה מניין יודעים הלכות שבת בכל הדברים שיש בחיים המודרנים ואין במשנה ברורה, וכי עד הרב נויבירט שחיבר את הספר הראשון עליהן, שמירת שבת כהלכתה לא מצאו בני אדם ידיהם ורגליהם?
(והרי גם נשים היו נאמנות על הטהרות בזמן בית שני, וכי ישבו הנשים ולמדו לפי הסדר?)
בקיצור, פעם והיום ידעו את רוב ההלכות למעשה מחיי יום יום ולא מלימוד מסודר, וקל וחומר שנהגו כן בזמן בית המקדש הראשון. (אגב, יש כמה גזירות חז"ל מפני טעויות שמי שלומד הלכה באופן מסודר עם טעמה לא יטעה בהן לעולם, ואם אמרו "אתי לאיחלופי" כנראה שבזמנם היה המצב זהה)

על השאלה מה התחדש בבית שני: כל מי שקורא את הפסוקים בעזרא רואה שנעשה באותו ראש השנה טקס שלא היה רגיל, ואם היתה קריאת התורה מדי שבת כבר לפני כן לא היה הכתוב מפרט מה היה פעם אחת בקריאת התורה. כשם שלא מוזכר שהקריבו קרבנות תמידים ומוספי ראש השנה, ואפילו יום הכפורים לא מוזכר. זאת היתה הפעם הראשונה שבה תיקנו את קריאת התורה, שאצלנו יש כל יומיים, ולכן היא מתוארת  לפרטי פרטים, ואחר כך מוזכר שגם בסוכות קראו בתורה יום יום.
וידוע שקריאת התורה דרבנן, ואין כאן חידוש  מצוה, (אלא שיש כמה מאמרי חז"ל שהיתה כבר קודם, וכמו שאמרו שאברהם אבינו קיים עירובי תבשילין).
(אגב, אם אתה רוצה מצוה שחידשו: בדוק היטב אם לפי פשטא דגמרא קריאת שמע דאורייתא או דרבנן!) 

מה היה בזמן בית ראשון: לא היתה קריאת התורה ולא היה לימוד קבוע לציבור. ודאי היו הלכות שכל הציבור נהג (מלבד העבריינים), כמו לא לאכול על הדם המוזכרת בשמואל, ובעוד מקומות משמע שההלכות היו ידועות, אבל גם היום יש הלכות רבות בחיי יום יום שידועות לכולם שלא מלימוד מסודר, וכנ"ל.
יש הלכות רבות שאי אפשר לדעת בלי לימוד מסודר, וגם אז היו בני אדם שהקדישו לתורה את חייהם, וכמו שיש מו"צים היום, ובספר דברים הציבור מופנה בפירוש לכהנים לשאול בהלכות נגעים, וכמו היום שהלימודים בישיבות ובחלק מן הכוללים אינם מספיקים לדעת לפסוק, ועל כל שאלה רצינית הולכים לרב.
אבל זה היה התפקיד המיוחד לכהנים, וכמו שאמר כבר משה רבנו בברכתו "יורו משפטיך ליעקב ותורתך לישראל". משאר הציבור נדרש לדבר בחיים הרבה על ההלכות כדי שידעו, וכמבואר בקריאת שמע בפרשה ראשונה.
ולמלך יש מצוה לקרוא בתורה כל ימי חייו, ולכן נאמר ליהושע בן נון (לא לכל ישראל) לא ימוש ספר התורה וגו'.
ועזרא תיקן קריאת התורה (ולימוד ההלכה היה אז חלק מהתרגום, ככתוב שם שהלויים היו מפרשים לעם) ומאז באמת הפסיקו ישראל לעבוד ע"ז והמצב הרוחני השתפר מאוד, בניגוד לזמן בית ראשון.
(אם תשאל למה הקב"ה לא ציוה דבר מועיל כזה לשמירת מצוות - לענ"ד אם קריאת התורה היתה דאורייתא היו מסתפקים בה ולא היו מקיימים, וכמו שהנוצרים עושים עיקר גדול מכנסיה ביום ראשון,  וכמו דברים אחרים ואכמ"ל)

תלמיד חכמים ז"ל (די שטחי, חוששני)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/8/2010 08:47 לינק ישיר 

תחזל

התייחסת רק ללימוד ה"מינימלי- ציבורי" שניתקן בימי בית שני. ומה לגבי היקף החובה הפרטית ללמוד? חידשו משהו בתקופה של בית שני ומעט אחריו? ואם חידשו – על סמך מה? והאם אותו תהליך קיים גם בשאר מצוות?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/8/2010 21:11 לינק ישיר 

שכחתי לצטט את ה"דורות ראשונים" עכשיו ראיתי שצטטי פעם באשכול של דרף היקר (איפה הוא ?? הוא חסר לנו מאוד) 

פרק כ"ג
 מעמד התורה והמצוה ככלל

הורגלנו לחשוב כי הנביאים היו רק יחידים בודדים בתוך העם וגם בני
הנביאים היו רק אנשים יחידים בודדים אשר הסתופפו בצל נביאי הדור
אבל כשנתבונן בדברי הכתובים נראה אחרת לגמרה וכשנחקור על הדברים
נראה שם המון ערים אשר קבלו מהנביאים אורם ואמתם והיו למקומות התורה
ואם כי כדרכי הכתובים אשר נכתבו לענינם לא ידובר מזה במקומות הרבה
אבל הפרשיות הללו אשר בהן הוזכר זה דין לתת לנו צורה בולטת וידיעה
שלמה מכל הדבר הגדול הזה
הנה הדבר ידוע כי בימי אחאב מלך ישראל ואיזבל אשתו נהרגו נביאי
ד' ובמלכים א' י"ח נאמר
"ויהי בהכרית איזבל את נביאי ד' ויקח עבדיהו מאה נביאים ויחביאם
חמשים איש במערה וכלכלם לחם ומים"
והנה נתמעטו מאד בימים ההם כלשון הכתוב ויהי בהכרית איזבל את
נביאי ד'" וכלשונו של אליהו לפני ד' שם י"ס י'
"ויאמר קנא קנאתי לד' וכו' כי עזבו בריתך וכו' ואת נביאיך הרגו בחרב
וחותר אני לבדי וכו'
ואם כי הלשון "ואותר אני לבדי" הוא רק כדרכי הנבראים אשר בנוגע
לעונם של ישראל דברו בלשון כולל ובשלוח ככל אשר כבר נתבאר בפרק ד'
אבל זה ודאי כי הרוב היותר גדול נהרג אז ורבים ברחו לארץ יהודה
ואם כך הי' בזמן הרע ההוא הלא נוכל להיות בטוחים כי בשאר
הזמנים ודאי נמצאו שם כהנה וכהנה במספר גדול יותר מאד מאשר בסוף ימי
אליהו וראשית ימי אלישע אשר היו אחרי הרדיפה הכוללת ואחרי ההרג הרב
של איזבל שעל ידי זה נתבטלו כל מקומות לימודי התורה והתלמידים אשר בימים
החט נקראו לא בשם "תלמידים" כי אם בשם ב נ י  ה נ ב י א י ם נתפזרו
לכל רוח
והנה אחרי דברי אליהו לפני ד' בהר חרב
"את נביאיך הרגו מחרב ואותר אני לבדי"
בא אליו שם מאמר ד' "לך שוב לדרכך מדברה דמשק ובאת ומשחת וכו'
ואת אלישע בן שפט מאבל מחולה תמשח לנביא תחתך
כי אך זמן קצר עבר ביז הרדיפה הכוללת לכל נביאי ד' לבין עלית אליהו
השמימה
ובינתים שקטו הרדיפות הכוללות האלה ע"י המעשה הגדול של אליהו
בהר הכרמל אשר כל העם ראו עין בעין את כל מעשי ד'
"וירא כל העם ויפלו על פניהם ויאמרו ד' הוא האלהים ד' הוא האלהים"
ואחרי מות אחאב ומות אחזיהן בנו במלאת שנתים למלכו נאמר במלכים
ב' ב'
"ויחי בהעלות ד' את אליהו בסערה השמים" וככר נראה בפרשה זו את
תלמידי הנביאים "ב נ י  ה נ ב י א י ם" במקומות הרבה ולשון
הכתובים שם
"ויהי בהעלות ד' את אליהו בסערה השמים וילך אליהו ואלישע מן הגלגל
ויאמר אליהו אל אלישע שב נא פה כי ד' שלחני עד בית אל ויאמר אלישע
חי ד' וחי נפשך אם אעזבך וירדו בית אל ויצא בני הנביאים
א ש ר  ב י ת  א ל אל אלישע ויאמרו אליו הידעת כי היום ד' לקח את
אדניך מעל ראשך ויאמר גם אני ידעתי החשו ויאמר לו אליהו אלישע שב נא
פה כי ד' שלחני יריחו ויאמר חי ד' וחי נפשך אם אעזבך
ויבאו יריחו ו י ג ש ו  ב נ י  ה נ ב י א י ם  א ש ר  ב י ר י ח ו  אל אלישע ויאמרו אליו
הידעת כי היום ד' לקח את אדניך מעל ראשך ויאמר גם אני ידעתי החשו ויאמר
לו אליהו שב נא פה כי ד' שלחני הירדנה ויאמר חי ד' וחי נפשך אם אעזבך וילכו
שניהם ח מ ש י ם א י ש מ ב נ י ה נ ב י א י ם הלכו ויעמדו
מנגד מרחוק ושניהם עמדו על הירדן וכו' ויהי המה הולכים הלוך ודבר והנה
רכב אש וכו' ויראהו בני הנביאים אשר ביריחו מנגד" וכו'
ומכל זה הננו רואים כי היו מקומות רבים אשר תלמידי הנביאים ב נ י  ה נ ב י א י ם נמצאו שם במספרים גדולים
ועל יריחו בא במקום הזה "וחמשים איש מבני הנביאים הלכו
ויעמדו" וכו'
והלשונות האלה "ויצאו בני הנביאים אשר בית אל" "ויגשו בני הנביאים
אשר ביריחו יורו על עצמם כי סי' זה מקומם הקבוע המקום אשר גרו שם
ודבר שאיז צריך לאמר הוא כי עיקר ענינם הי' דבר התורה ונתגדלו
לשם זה על ברכי ראשי התורה
ולשונם לאלישע לא הי' "היום ד' לקח את א ד נ י נ מעל
ראשינו" כי אם "היום ד' לקח את א ד נ י ך מעל ראשך"
לפי שהם לא זכו לזה להיות תלמידי אליהו עצמו ויהיו רק תלמידי יתר
נביאי הדור ועל כן ה ' לשונם "היום ד' לקה את א ד נ י ך מעל ראשך"
בהיות רק הוא תלמידו של אליהו עצמו
וכל הדברים יתראו לפנינו עוד הרבה יותר מתוך כל דברי הכתובים אשר
באו לפנינו מימי אלישע
כי הנה במלכים ב' ד' ח' נאמר
"ויהי היום ויעבר אלישע אל שונם ושם אשה גדולה ותחזק בו לאכל
לחם ויהי מידי עברו יסור שמה לאכל לחם ותאמר
אל אישה הגה נא ידעתי בי איש אלהים קדוש הוא ע ב ר  ע ל י נ ו  ת מ י ד
נעשה נא עלית קיר קטנה וכו' והי' בבואו אלינו י ס ו ר  ש מ ה" וכו'
והדברים האלה יורו לנו כי "מידי עברו" לא הי' איזה מקרה אשר קרה
פעם אחת כי אם שהי' זה דרכו של אלישע לסבב על כל ערי ישראל ללמד את
העם תורה ולהורותם את הדרך ושם ל"ח נאמר
"ואלישע שב הגלגלה והרעב בארץ ב נ י  ה נ ב י א י ם  י ש ב י ם ל פ נ י ו
ויאמר לנערו שפות הסיר הגדולה ובשל נזיד ל ב נ י  ה נ ב י א י ם
ויצא אחד אל השדה" וכו'
וכידוע לא הי' מקומו של אלישע בגלגל כי אם בשומרון וכמו שהוא
במלכים ב' ב' ב"ה
"וילך משם הר הכרמל ומשם שב שמרון"
ויותר מפורש הדבר שם ו' כ"ה
"ויהי אחרי כן ויקבץ בן הדד מלך ארם את כל מחנהו ויעל ויצר על שמרון
ויהי רעב גדול בשמרון וכו' ויהי כשמוע מלך ישראל את דברי האשה וכו'
ואלישע י ש ב  ב ב י ת ו והזקנים ישבים אתו" וכו'
ומבואר כי אך בשמרון הי' עיקר מקומו של אלישע
ובכל זה בא לשון הכתוב "ובני הנביאים יושבים לפניו" גם בגלגל
ובמלכים ב' ו' נאמר
ויאמרו בני הנביאים א ל  א ל י ש ע הנה נא המקום
אשר אנחנו יושבים  ש ם  ל פ נ י ך צר  מ מ נ ו  נלכה נא
עד הירדן ונקח משם איש קורה אחת תעשה לנו שם מקום ל ש ב ת  ש ם
ויאמר לכו ויאמר האחד ההאל נא ולך את עבדיך" וכו'
והנה הי' זה במקום אחר קרוב למקום הירדן וגם שם ישבו לפניו אבל רבו
כל כך עד כי הי' צר להם המקום ועל כן הלכו לבנות להם בית מדרשם במקום
חדש אצל הירדן
והדברים מפורשים שהכונה על מקום בית מדרשם המקום אשר "ישבו
לפניו ללמוד תלמודם
אבל הנה הדבר מבואר כי לא הי' כזאת רק במקוט אחד כי אם במקומות
הרבה ובכל מקום ומקום הי' שם קבוץ גדול
וכמו שראינו אצל אליהו אשר "חמשים איש מבני הנביאים (אשר ביריחו) הלכו" 
וכך נראה במקום הזה אשר בית מדרשם אשר ישבו שם לפניו הי'
צר להם ובנו להם בית מדרש חדש
וכמו שנראה גם במלכים ב' ד' מ"ב
"ואיש בא מפעל שלשה ויבא לאיש האלהים לחם בכורים עשרים לחם
שערים וכרמל בצקלנו ויאמר תן לעם ויאכלו ויאמר משרתו מה  אתן  ז ה  ל פ נ י  מ א ה  איש ויאמר תן לעם ויאכלו" וכו'
ודברי הכתובים אצל אליהו ואלישע יורו כי ביריחו לבד הי' קבוץ גדול
כי כאשר עלה אליהו ואלישע שב נאמר מלכים ב' ב' ט"ו
"ויראהו ב נ י ה נ ב י א י ם אשר ביריחו מנגד ויאמרו וכו'
ויאמרו אליו הנה נא יש את עבדיך חמשים אנשים בני חיל ילכו נא ויבקשו את
אדניך וכו' ויפצרו בו עד בש ויאמר שלחו וישלחו חמשים איש" וכו'
והדברים האלה הלא יורו על עצמם כי הי' שם קיבוץ גדול עד כי מתוכם
שלחו חמשים איש בני חיל
ונפלא הדבר כי דוקא בימי אחאב ואיזבל ימצאו שם לפנינו כל הדברים
האלה אשר מהם נוכל לדעת כל פרשת העבר לפני זה
והדבר מתבאר כי דוקא מפני שימי אחאב ואיזבל היו ימי טירוף וימי
רדיפות כוללות וימי סערה וקטב נזכרו פרטים רבים אשר באו אז ועל כן מתוך
אריגת סדרי המעשים נוכל למצוא פרטים רבים הנוגעים לדברי הימים ההם
אבל אין כל ספק שהרבה והרבה יותר הי' בימים שלא נרדפו חכמי
התורה בימי שלות השקט אשר זה הי' שם רוב הימים
ונראה באמת כן כי תחת אשר בארץ עשרת השבטים לא הי' שם סידור
לפרנסתם בימי היותם בבית מדרשם לפני נביא הדור כמו שיוכיח דבר המעשה,
"ואיש בא מבעל שלישה ויבא לאיש האלהים לחם וכו' ויאמר תן לעם ויאכלו
וכמו שנראה מהדברים לפני זה מלכים ב' ד' ל"ח
"ואלישע שב הגלגלה והרעב בארץ ובני הנביאים יושבים לפניו ויאמר
לנערו שפות הסיר הגדולה ובשל נזיד לבני הנביאים ויצא האחד אל השדה
ללקט ארת וימצא גפן שדה וילקט ממנו פקעת שדה מלא בגדו ויבא ויפלח אל
סיר הנזיד כי לא ידעו ויצקו לאנשים לאכול ויהי כאכלם מהנזיד והמה צעקו
ויאמרו מות ב ס י ר  א י ש  ה א ל ה י ם" וכו'
הנה בארץ יהודה הי' סדר גמור לפרנס את היושבים בבתי מדרשות אלה בזמנם
ואמציה כהן בית אל כאשר כעס על עמוס נביא ד' ורצה לבזותו נאמר עליו בעמום ' י'
"וישלח אמציה כהן בית אל אל ירבעם מלך ישראל לאמר קשר
עליך עמוס בקרב בית ישראל לא תוכל הארץ להכיל את כל דבריו וכו' ויאמר
אמציה אל עמוס חזה לך ברח לך אל א ר ץ י ה ו ד ה א כ ל ש ם
ל ח ם ושם תנבא"
ומזה מבואר כי שם הי' סדרים לפרנסת בני הנביאים ושולחנם ערוך
ואמציה בחפצו לבזות את עמוס שם ענינו עם ת ל מ י ד י ה נ ב י א י ם
כאילו לא יחשוב אותו כלל לנביא כי אם לאחד מתלמידי הנביאים היושבים לפני
הנביאים בבית המדרש ולאלו מהם אשר לא השיגה ידם והיתה פרנסתם קבועה
והדבר מפורש כי בני הנביאים לא היו קטנים או נערים כי אם כבר
אנשים באים בימים אשר עסקו גם לעצמם ורק לעתים קבועות ומזוממת נאספו
לבית מדרשם לקחת תורה מפי ראשי הדור כמו שהי' הדבר באחרית הימים בימי
המתיבתות בבית שני ואחר זה גם כל ימי האמוראים
וזה יוצא לנו גם מדברי הכתובים בספר מלכים ב' ד' א'
"ואשה אחת מנשי בני הנביאים צעקה אל
א ל י ש ע לאמר עבדך אישי מת ואתה ידעה כ י  ע ב ד ך  הי' 
י ר א  א ת  ד' מנשה בא לקחת את שני ילדי לו לעבדים" וכו'
וכל אלה לא היו נביאים כי אם תלמידים אשר שמשו בבית מדרשם עד
שגם הוצרכה לאמר עליו "ואתה ידעת כי עבדך הי' ירא את ד'" לפי שלא היו
נביאים כי אם תלמידים יושבים לפני רבותיהם לעתים קבועות
וכמו כן הי' אז לגדולי התורה גם עתים קבועות ללמד תורה להעם בימי
השבת וראש חדש כמו שנאמר על זה אצל אלישע במלכים ב' ד' כ"ג
"שאמר מדוע את הולכת אליו היום לא חדש ולא שבת"
וריבוי גדול כזה מתלמידי הנביאים בערים רבות מאד מה שהי' גם בארץ
עשרת השבטים
זה יורה לנו כי רבו מאד בכל עיר ועיר יראי ד' ושומרי תורה ומצוה
בכל לבבם ונפשם
כי דבר שאין צרוך לאמר הוא אשר כל אלה תלמידי הנביאים הרבים
בכל עיר ועיר לא נולדו על צחיח סלע ובין הברקנים
וככל דרכי העולם ומנהגו לא יוכל להיות ספק כלל כי רובם נתגדלו בדרך זו מנעוריהם על ברכי אבות ישרים אשר חנכו את בניהם על פי דרכם אמונים על פי התורה והמצוה והיא שעמדה לבניהם אחרי זה כי בהגדלם
נכנסו לבתי מדרשות של הנביאים כל אחד מהם אם במקומו במקום אבותיו
או במקום הסמוך לו אשר הוקבע שם בית מדרשם

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/8/2010 00:18 לינק ישיר 

אך בעל התניא מתייחס לכך (הן ללימוד תורה בכלל, ובפרט ללימוד הגמרא) בכ"מ, דוגמא בולטת היא 'ביאור על ולא תשבית מלח', http://www.chabadlibrary.org/books/default.aspx?furl=/adhaz/lkutey/4/4d&search=גמרא

תוקן על ידי המלךבשדה ב- 26/08/2010 00:45:07

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/8/2010 00:37 לינק ישיר 
ה-נ-ח-ת ה-מ-ב-ו-ק-ש

טוב, די! אני מוריד את הכפפות!

maxman, לענ"ד (הקובעת לגבי דידי, ונראה לי שרבים יסמכו ידיהם) ההשלכה הזו של כתר תורה על הנביאים היא פשוט חלק מהתופעה המרגיזה של האנכרוניזם וחוסר המודעות ההיסטורית של החשיבה ביהדות האורתודוקסית, עוד מימי חז"ל כנראה.

כמו שכשתשאל היום מי משלומי אמוני ישראל איך נראית הייתה דמות תנ"כית-חיובית זו או אחרת הוא יתאר לך אדמו"ר חסידי/ראש ישיבה ליטאי, והעסק די מוכר נראה לי:
מניין שמצווה מן התורה ללכת עם שטריימל? כתוב "ואברהם הלך לדרכו" ויהודי כשר לא הולך בלי שטריימל, ודאי לא אברהם אבינו, ואם אברהם אבינו הלך עם שטריימל - חובה עלינו! אותו הדבר כאן. יושבים חבורת יהודים צדיקים יותר או פחות, ומה עושים כדי לעבוד ה'? ודאי שלומדים תורה, שהרי ככה עובדים את ה'. ואני זועק כבר הרבה זמן, מי אמר? מה פתאום? אתה לוקח מקור נייטלראלי עד עוין את התיזה המסורתית ומגייס אותו אליה! אדרבא, אם כ"כ הרבה הולכים לאשרמים של הנביאים ביריחו וכד', בטח שאין ת"ח! כולם עסוקים בתקשור... ישנים הרבה, רואים מראות מעניינים והולכים לצעוק על אנשים שיתנהגו יפה או שיבוא אשורי וישסף להם ת'בטן.

חלאס!  המשפט נביא=חכם לא הכרחי.

שוב, אני מתחיל להתעייף ולהרגיש שטוחנים פה מים, אבל אני כותב בתקווה לעורר אחרים עם קו מחשבה שאולי יקרוץ לי:

להגיד על בני נביאים שהיו בהכרח ת"ח זה הנחת המבוקש, אין דרך אחרת להתייחס לזה. אין שום רמז לזה מלבד מה שבמוחו של מלומד יהודי מאוחר להם בהרבה, שידיעותיו ההיסטוריות מן הסתם לא אי-יאי-יאי, מוכרח שילמדו תורה, הרי מה כבר הם עושים שם עם אלישע/ביריחו/אחר. לא עלה בדעתו שהם עסוקים בסוגי מדיטציה למשל, תפילה, סיגופים, עישון עשבים, אנא-עארף, כי ההויה שבה הוא חי הכתיבה לו (ולך) את העסק. ומקרא מלא במקור שהבאת:
"ודבר שאין צריך לאמר הוא (!) כי עיקר ענינם הי' דבר התורה ונתגדלו
לשם זה על ברכי ראשי התורה
צריך גם צריך לאמר, מה לעשות. בגלל המקובל היום אתה משליך על אתמול, ואינו.

(אגב, גם באומות העולם, יוון הקלאסית וכאלה החל העיסוק האינטנסיבי בעניינים שבדעת באותה תקופה שאצל היהודים נראה לי. כנראה עניין של התפתחות כלל אנושית או משהו, ואין לך מה לטעון "מה, קודם לא חשבו?" - כן, קודם חשבו והתעמקו הרבה פחות, לא היו כ"כ מתקדמים. מה לעשות. כשאתה רואה בניין, כנראה שלא בנו הקומה השלישית לפני היסודות, ובזמן הנחת היסודות, לא הייתה הקומה השלישית)

טוב, די חזרתי על עצמי, אבל אין לי כוח (בכ"א 12:30) לערוך.
וזה עוד רק על הויכוח ההיסטורי, בלי להגיד מילה על העניין השני, של מקור לתוקף המחייב של לימוד תורה כפי שמוצג היום.
תודה ל maxman על היענותו לקריאתי, אבל נראה לי שאם אין לך משהוא לחדש חוץ מ נביא=ת"ח, חבר על דלקת הפרקים.
לילה טוב!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/8/2010 06:42 לינק ישיר 

אלרחמן היקר:

בא לנסות לעשות סדר בדברים אולי אני הצליח לעביר לך את דעתי,

למשל: יושב לו גוי עיתונאי בשנת 2010 וכותב מאמר על מצב היהודים עכשיו,
כמה יהודים יש בעולם בשנת 2010 ??
13מיליון !!
וכמה מהם לומדים ומכירים  את תורת היהודים (ברמה של תואר אקדמי\פרופ') ??
אלף ? 10 אלף ?  100 אלף ?

עכשיו: בעוד אלף שנה שאחד מצאצאיך יבדוק את הנתונים של הגוי הזה ? מה הוא יחשוב ? 

אפשרות אחד: שאף פעם לא למדו (והמאמר של הגוי כראיה,) והוא יהיה צודק כי מ13 מיליון יהודים יש רק 100 אלף לומדים,
וזה בעצם טענתך, נכון ?

אפשרות שניה: כך בדיוק טבע הלימודים והשגת החכמה,  מאלף תלמידים יוצא אחד,
מ13 מיליון יהודים יוצא רק מאה אלף לומדים, ומי המאה אלף יוצא רק כמה שיודעים באמת (ברמה של פרופ')

אבל לגבי אפשרות הראשונה: חסר לה עומק, ולמה ?
כי בכדי שמי13 מיליון שיצא מאה אלף לומדים ? חייבים כל ה13 מיליון להיות ברמה השכלתית מסוימת,
כי אם לא ? לא היה אפי' אחד מהם לומד, וק"ו לא היה יוצא אחד פרופ' (ויש דוגמאות הרבה מתרבויות אחרות שאין שם מלומדים כי הרמה של כל התרבות שם נמוך מאוד)

ולכן אמרתי שאם תתחיל לעמיק מאז תחילת היותנו כעם\אומה, ותבין למה יצאו ממצרים רק אחד מחמש יהודים ?
ולמה שבט לוי לא עבדו את העגל ? מה הרמה המוסרי והערכי של העם, עצם זה שבקשו מהם מוסר גבוה שכזה,
ולמה סיפור המשכן בא דווקא אחרי שהמנהיג ראה שרמת העם היא בעבודת העגל, כלומר עוד לא ברמה הפילוסופית של האל האחד, ולכן חייבים עבודת המשכן, 
ולמה בחר בשבט לוי דווקא לכהונה ? כי הם לא יעשו מהמשכן עבודת אלילות !! כי הם מלומדים ולהפך בהזדמנות הראשונה הם יחליפו אותו לשלושה תפילות ביום במקום קרבנות, וכך באמת קרה, כידוע אין קרבנות וכבר לא יהיה קרבנות,

אייך משה רבינו אומר לנו דברים פשוטים להבנה,
(ח) כִּי יִפָּלֵא מִמְּךָ דָבָר לַמִּשְׁפָּט בֵּין דָּם לְדָם בֵּין דִּין לְדִין וּבֵין נֶגַע לָנֶגַע דִּבְרֵי רִיבֹת בִּשְׁעָרֶיךָ וְקַמְתָּ וְעָלִיתָ אֶל הַמָּקוֹם אֲשֶׁר יִבְחַר יְקֹוָק אֱלֹהֶיךָ בּוֹ:
(ט) וּבָאתָ אֶל הַכּהֲנִים הַלְוִיִּם וְאֶל הַשּׁפֵט אֲשֶׁר יִהְיֶה בַּיָּמִים הָהֵם וְדָרַשְׁתָּ וְהִגִּידוּ לְךָ אֵת דְּבַר הַמִּשְׁפָּט:
הנה כהנים לוים שופט הם הם המלומדים בעם, ומשה סמך עליהם מראש,
(י) וְעָשִׂיתָ עַל פִּי הַדָּבָר אֲשֶׁר יַגִּידוּ לְךָ מִן הַמָּקוֹם הַהוּא אֲשֶׁר יִבְחַר יְקֹוָק וְשָׁמַרְתָּ לַעֲשׂוֹת כְּכֹל אֲשֶׁר יוֹרוּךָ:
(יא) עַל פִּי הַתּוֹרָה אֲשֶׁר יוֹרוּךָ וְעַל הַמִּשְׁפָּט אֲשֶׁר יֹאמְרוּ לְךָ תַּעֲשֶׂה לֹא תָסוּר מִן הַדָּבָר אֲשֶׁר יַגִּידוּ לְךָ יָמִין וּשְׂמֹאל:
(יב) וְהָאִישׁ אֲשֶׁר יַעֲשֶׂה בְזָדוֹן לְבִלְתִּי שְׁמעַ אֶל הַכּהֵן הָעמֵד לְשָׁרֶת שָׁם אֶת יְקֹוָק אֱלֹהֶיךָ אוֹ אֶל הַשּׁפֵט וּמֵת הָאִישׁ הַהוּא וּבִעַרְתָּ הָרָע מִיִּשְׂרָאֵל:
(יג) וְכָל הָעָם יִשְׁמְעוּ וְיִרָאוּ וְלא יְזִידוּן עוֹד:
(יד) כִּי תָבֹא אֶל הָאָרֶץ אֲשֶׁר יְקֹוָק אֱלֹהֶיךָ נֹתֵן לָךְ וִירִשְׁתָּהּ וְיָשַׁבְתָּה בָּהּ וְאָמַרְתָּ אָשִׂימָה עָלַי מֶלֶךְ כְּכָל הַגּוֹיִם אֲשֶׁר סְבִיבֹתָי:
(טו) שׂוֹם תָּשִׂים עָלֶיךָ מֶלֶךְ אֲשֶׁר יִבְחַר יְקֹוָק אֱלֹהֶיךָ בּוֹ מִקֶּרֶב אַחֶיךָ תָּשִׂים עָלֶיךָ מֶלֶךְ לֹא תוּכַל לָתֵת עָלֶיךָ אִישׁ נָכְרִי אֲשֶׁר לֹא אָחִיךָ הוּא:
(טז) רַק לֹא יַרְבֶּה לּוֹ סוּסִים וְלֹא יָשִׁיב אֶת הָעָם מִצְרַיְמָה לְמַעַן הַרְבּוֹת סוּס וַיקֹוָק אָמַר לָכֶם לֹא תֹסִפוּן לָשׁוּב בַּדֶּרֶךְ הַזֶּה עוֹד:
(יז) וְלֹא יַרְבֶּה לּוֹ נָשִׁים וְלֹא יָסוּר לְבָבוֹ וְכֶסֶף וְזָהָב לֹא יַרְבֶּה לּוֹ מְאֹד:
(יח) וְהָיָה כְשִׁבְתּוֹ עַל כִּסֵּא מַמְלַכְתּוֹ וְכָתַב לוֹ אֶת מִשְׁנֵה הַתּוֹרָה הַזּאת עַל סֵפֶר מִלִּפְנֵי הַכּהֲנִים הַלְוִיִּם:
התורה היה רק בידי הכהנים  ? הרי לכל שבט היה ספר תורה ? פשט הדברים שהמלך ילמד אצלהם כי הם המלומדים,
(יט) וְהָיְתָה עִמּוֹ וְקָרָא בוֹ כָּל יְמֵי חַיָּיו לְמַעַן יִלְמַד לְיִרְאָה אֶת יְקוָק אֱלהָיו לִשְׁמר אֶת כָּל דִּבְרֵי הַתּוֹרָה הַזּאת וְאֶת הַחֻקִּים הָאֵלֶּה לַעֲשׂתָם:
ולמה המלך דווקא חייב ללמוד כל חיו ? כי יש לו תפקיד גדול להנהיג את העם, ק"ו שהנביאים והכהנים (שזה בעצם אותו תפקיד של להנהיג את העם,) שהם גם חייבים ללמוד בתורה כל חייהם, (ולכן הציבור מחויב לפרנס אותם, כי הם חייבים ללמוד כל חייהם,)
(כ) לְבִלְתִּי רוּם לְבָבוֹ מֵאֶחָיו וּלְבִלְתִּי סוּר מִן הַמִּצְוָה יָמִין וּשְׂמאול לְמַעַן יַאֲרִיךְ יָמִים עַל מַמְלַכְתּוֹ הוּא וּבָנָיו בְּקֶרֶב יִשְׂרָאֵל:
וכאן משה אומר למלך הזה דברים פשוטים, שאם תבין ותלמד כל חייך אז יאריך ימי מלכותו הוא ובניו, 
מנין למשה דבר כזה ? פשוט ! כי שהעם לומד ? אוטומטית המלך לומד וגם ההפך, ועם שלומד מצליח בכל התחומים,
לא מבחינת מסטית, רק מבחינת עובדתית\מציאותית הרי זה פשוט ביותר כל שיש יותר מלומדים בעם כך העם שורד יותר דורות,
(א) לֹא יִהְיֶה לַכֹּהֲנִים הַלְוִיִּם כָּל שֵׁבֶט לֵוִי חֵלֶק וְנַחֲלָה עִם יִשְׂרָאֵל אִשֵּׁי יְקֹוָק וְנַחֲלָתוֹ יֹאכֵלוּן:
(ב) וְנַחֲלָה לֹא יִהְיֶה לּוֹ בְּקֶרֶב אֶחָיו יְקֹוָק הוּא נַחֲלָתוֹ כַּאֲשֶׁר דִּבֶּר לוֹ:
בשביל מה משה דווקא לשבט שלו הוא לא נתן נחלה וחייבים לאכול מתרומה וצדקה מאנשים, הרי אין השפלה יותר גדולה מזה, ולמה האומות משקיעות מיליונים במדע מכספי מיסים של ההמון, ושרוב הכסף יורד לטמיון, וההמון עוד מסכים אם זה ?  
(ג) וְזֶה יִהְיֶה מִשְׁפַּט הַכֹּהֲנִים מֵאֵת הָעָם מֵאֵת זֹבְחֵי הַזֶּבַח אִם שׁוֹר אִם שֶׂה וְנָתַן לַכֹּהֵן הַזְּרֹעַ וְהַלְּחָיַיִם וְהַקֵּבָה:
(ד) רֵאשִׁית דְּגָנְךָ תִּירֹשְׁךָ וְיִצְהָרֶךָ וְרֵאשִׁית גֵּז צֹאנְךָ תִּתֶּן לּוֹ:
(ה) כִּי בוֹ בָּחַר יְקֹוָק אֱלֹהֶיךָ מִכָּל שְׁבָטֶיךָ לַעֲמֹד לְשָׁרֵת בְּשֵׁם יְקֹוָק הוּא וּבָנָיו כָּל הַיָּמִים:
 זה התשובה, לשרת בשם השם=חכמה את מי ? את האומה וכן כך מבינים ההמון כלפי בזבוז כסף למדע
(ו) וְכִי יָבֹא הַלֵּוִי מֵאַחַד שְׁעָרֶיךָ מִכָּל יִשְׂרָאֵל אֲשֶׁר הוּא גָּר שָׁם וּבָא בְּכָל אַוַּת נַפְשׁוֹ אֶל הַמָּקוֹם אֲשֶׁר יִבְחַר יְקֹוָק:
(ז) וְשֵׁרֵת בְּשֵׁם יְקֹוָק אֱלֹהָיו כְּכָל אֶחָיו הַלְוִיִּם הָעֹמְדִים שָׁם לִפְנֵי יְקֹוָק:
(ח) חֵלֶק כְּחֵלֶק יֹאכֵלוּ לְבַד מִמְכָּרָיו עַל הָאָבוֹת: ס
(ט) כִּי אַתָּה בָּא אֶל הָאָרֶץ אֲשֶׁר יְקֹוָק אֱלֹהֶיךָ נֹתֵן לָךְ לֹא תִלְמַד לַעֲשׂוֹת כְּתוֹעֲבֹת הַגּוֹיִם הָהֵם:
(י) לֹא יִמָּצֵא בְךָ מַעֲבִיר בְּנוֹ וּבִתּוֹ בָּאֵשׁ קֹסֵם קְסָמִים מְעוֹנֵן וּמְנַחֵשׁ וּמְכַשֵּׁף:
(יא) וְחֹבֵר חָבֶר וְשֹׁאֵל אוֹב וְיִדְּעֹנִי וְדֹרֵשׁ אֶל הַמֵּתִים:
(יב) כִּי תוֹעֲבַת יְקֹוָק כָּל עֹשֵׂה אֵלֶּה וּבִגְלַל הַתּוֹעֵבֹת הָאֵלֶּה יְקֹוָק אֱלֹהֶיךָ מוֹרִישׁ אוֹתָם מִפָּנֶיךָ:
(יג) תָּמִים תִּהְיֶה עִם יְקֹוָק אֱלֹהֶיךָ: ס
(יד) כִּי הַגּוֹיִם הָאֵלֶּה אֲשֶׁר אַתָּה יוֹרֵשׁ אוֹתָם אֶל מְעֹנְנִים וְאֶל קסְמִים יִשְׁמָעוּ וְאַתָּה לא כֵן נָתַן לְךָ יְקֹוָק אֱלֹהֶיךָ:
לגוים אלוקים אומר מותר לעסוק בסטטיסטיקות=מעוננים וקוסמים, אבל לא כן אנחנו, אנחנו יש רק מדע מדויק, והם
(טו) נָבִיא מִקִּרְבְּךָ מֵאַחֶיךָ כָּמנִי יָקִים לְךָ יְקוָק אֱלהֶיךָ אֵלָיו תִּשְׁמָעוּן:
אם נביא פירושו כמו שאתה חושב, אז בשביל מה בכל דור נביא, מספיק נביא אחד לכל הדורות,
לכן אני טוען שנביא =חכם ובכל דור יש חכמים שמחכימים כפי יכולתם בדורם, והם יכולים להנהיג את העם בחכמה,
מנין למשה שבכל דור יהיה נביא ? עובדה שנביאים כדעתך אין כבר 2500 שנה,
ולכן אני טוען שמשה התכון לנביא=חכם וזה יש בכל הדורות לפי הרמה של הדור, אם הדור רודף אחרי שקר =ע"ז ? אז אין חכמים=נביאים, אם הדור עוזב את השקר ומחכים בחכמה ? אז יש חכמים=נביאים
(טז) כְּכֹל אֲשֶׁר שָׁאַלְתָּ מֵעִם יְקֹוָק אֱלֹהֶיךָ בְּחֹרֵב בְּיוֹם הַקָּהָל לֵאמֹר לֹא אֹסֵף לִשְׁמֹעַ אֶת קוֹל יְקֹוָק אֱלֹהָי וְאֶת הָאֵשׁ הַגְּדֹלָה הַזֹּאת לֹא אֶרְאֶה עוֹד וְלֹא אָמוּת:
(יז) וַיֹּאמֶר יְקֹוָק אֵלָי הֵיטִיבוּ אֲשֶׁר דִּבֵּרוּ:
(יח) נָבִיא אָקִים לָהֶם מִקֶּרֶב אֲחֵיהֶם כָּמוֹךָ וְנָתַתִּי דְבָרַי בְּפִיו וְדִבֶּר אֲלֵיהֶם אֵת כָּל אֲשֶׁר אֲצַוֶּנּוּ:
(יט) וְהָיָה הָאִישׁ אֲשֶׁר לֹא יִשְׁמַע אֶל דְּבָרַי אֲשֶׁר יְדַבֵּר בִּשְׁמִי אָנכִי אֶדְרשׁ מֵעִמּוֹ:
(כ) אַךְ הַנָּבִיא אֲשֶׁר יָזִיד לְדַבֵּר דָּבָר בִּשְׁמִי אֵת אֲשֶׁר לא צִוִּיתִיו לְדַבֵּר וַאֲשֶׁר יְדַבֵּר בְּשֵׁם אֱלהִים אֲחֵרִים וּמֵת הַנָּבִיא הַהוּא:
למה שימות הרי הוא נביא ואם נביא אומר לעבוד ע"ז אז מה הבעיה ? נעבוד ע"ז !
אם אולקים בעצמו יאמר לי לעבוד ע"ז האם אני חייב לעבוד ע"ז נכון ? אז מה ההבדל ?
התשובה, כי ברגע שנביא אומר דבר שקר ובודאי דבר שטות ולא חכמה ? אני יודע שהוא פשוט השתגעע, ולכן בגלל שיש עוד תמימים שמאמינים בו ? אז צריך להרוג אותו, 
(כא) וְכִי תֹאמַר בִּלְבָבֶךָ אֵיכָה נֵדַע אֶת הַדָּבָר אֲשֶׁר לֹא דִבְּרוֹ יְקֹוָק:
(כב) אֲשֶׁר יְדַבֵּר הַנָּבִיא בְּשֵׁם יְקוָק וְלא יִהְיֶה הַדָּבָר וְלא יָבוֹא הוּא הַדָּבָר אֲשֶׁר לא דִבְּרוֹ יְקוָק בְּזָדוֹן דִּבְּרוֹ הַנָּבִיא לא תָגוּר מִמֶּנּוּ:
הפסוק הזה קשה לפי שיטתך להבנה, אני יודע לפחות כמה דברים שמשה עצמו דבר בשם האלוקים וזה לא התקיים, למשל בדרך לארץ ובעוד כמה ימים נכנסים לארץ והנה נשארנו ארבעים שנה, ויש עוד קודם הבכורים היו הכהנים ואחרי זה רק שבט לוי, תגיד לי אלוקים משנה כל יום את דעתו ח"ו ?? או שמשה שקר אז או עכשיו ח"ו ??
המשכן: כמה זמן היה צריך להיות המשכן ? בשנה השניה ר"ח ניסן הקים ועד ר"ח אב היו נכנסים לארץ, ומיד משה היה בונה את הבית המקדש וזהו, רק לארבע חודשים שברים את הראש לבנות את המשכן, נראה לך הגיוני ?
אלוקים עצמו אומר ומתווכח עם משה להוציא את ישראל ממצרים ועד שמשה משתכנע והולך ? ובדרך לקיים את המצווה ?מבקש אלוקים להרוג את משה,(כד) וַיְהִי בַדֶּרֶךְ בַּמָּלוֹן וַיִּפְגְּשֵׁהוּ יְקֹוָק וַיְבַקֵּשׁ הֲמִיתוֹ:

אייך אני מפרש את הפסוק הזה ? פשוט מאוד ! הנה שוב הפסוק
(כב) אֲשֶׁר יְדַבֵּר הַנָּבִיא בְּשֵׁם יְקוָק וְלא יִהְיֶה הַדָּבָר וְלא יָבוֹא הוּא הַדָּבָר אֲשֶׁר לא דִבְּרוֹ יְקוָק בְּזָדוֹן דִּבְּרוֹ הַנָּבִיא לא תָגוּר מִמֶּנּוּ:
החכם=נביא לעולם לא יגיד דבר שאין לו עליו מאה אחוז מצד החכמה, ולכן בטוח הוא שתתקיים, ולכן משה כביכול לוקח את הסיכון הזה, כלומר הרי יש כאן סיכון, הרי כל נביא (לשיטתך) יכול לחשוב אולי אני חולם מדמיין ואז יכולים להרוג אותי אם לא תתקיים חלומי\נבואתי ?
אבל לפי הפשט שלי, פשוט מאוד, משה סמך על החכמים שלא יקחו ריזיקות, (ומי שכן לוקח ריזיקות על חשבון העם ? באמת חייב מיתה עיין ערך הסכם אוסלו) ולכן כל היוצא מפיהם של חכמים=נביאים תתקיים באמת כי חכם יודע במאה אחוז בדברים שהוא אומר, ואם לא יודע, פשוט לא אומר,

אוקיי עד כאן בעניין שנביא = חכם לדעתי, ותעזוב את הלימוד הילדותי שלמדנו בחידר, זה טוב לילדים ולאנשים תמימים,

בעניין הלימוד: 
שאלתי את אבי (בהיותי ילד\בחורציק) למה עם ישראל ערבים זה לזה ? הרי כל איש בחטאו ימות ?
אבי לא מדבר הרבה, (לא כמוני שמדבר הרבה מדי) אמר לי כך, "לא רק בעם ישראל יש את הערבים זה לזה, כל אומה ואומה בתוך עצמה זה כך"

שנים עברו מאז ולא הצלחתי לרדת לעומק דעתו של אבי, עד שפעם נפל לי האסימון,
ההבנתי שערבים זה לזה זה לא עונש ? זה פשוט חוק טבע, במילא אבא רצה לומר לי נכון שכל איש בחטאו ימות, זה עונש, אבל הערבים זה לזה זה לא עונש, זה כך כלפי כל אומה ואומה מתוך חוקי הטבע, במילא אין כאן סתירה בין ערבים לבין בחטאו ימות,

ולמה אני מספר לך את זה ? כי תבין לעומק שאין ביכולת של אף עם\אומה להגיע לאן שהיא מגיע, רק אם כל העם בדרך הזאת, 
אם יש חוקים מוסריים וערכים באומה כל שהיא, זה מגיע מכל האומה ולא רק מהמלך או השופט,
מלך טוב פירוש אומה טובה, וכן ההפך, זה בדוק בכל ההיסטוריה ובכל התרבויות,
הרמה של החכמים תלוי ברמה של העמך וההמון, וכן ההפך,
(ולכן לא היה קשה למשה רבינו לחזות את כל העתיד, הרי זה פשוט מאוד, אם העם יעבוד רק לפי נביאים=חכמים, אז יהיה בוודאי טוב לכל העם, כי מחויב המציאות שאם יש חכמים כנראה שיש בההמון האומה איכויות מוסריות וערכיות טובות,
וכן ההפך, אם יש ההמון איכותי יש חכמים איכותיים, ולכן יאריכו ימים בארץ,
אבל אם ההמון יאמין בשטויות וכל אחד יעשה כל העולה ברוחו ולכן אין חכמים=נביאים להנהיג, אז במילא לא יאריכו ימים בארץ)

ולכן אתה חייב להבין שהרמה שהייתה לדוד המלך לכתוב ולהרגיש את התהילים ? לא מגיע ממנו לבד מתוך הנבואה כשיטתך, לא ולא, 
זה מגיע מתוך העם האיכותי, כלומר חייב להיות לפחות מאה אלף לומדים בעם שיצא לנו כותב שירה כמו דוד המלך,
(אגב: במגילות הגנוזות ראיתי שיש הרבה יותר פרקי תהילים שדוד כתב)
וכן כלפי שלמה המלך שכתב את משלי וקהלת ועוד, 
חייב להיות שכל העם היה מלומדים ברמות שונות בכדי שיצא לנו אחד שיכתוב את משלי וקהלת,
וכן שאנו רואים ולומדים את מכילתא ספרא וספרי, (ממליץ מאוד ללמוד אותם, כי יש בהם הרבה יותר עומק מהמשנה שהם כבר פסק הלכה סגור בלי הסבר לימודי, נכון שהגמ' מנסה לעקוב אחרי מקורות הדינים של המשנה, אבל במכלתא וספרא וספרי הם הם מקור ההלכות, ומעניין מאוד אייך דרך לימודם,) אנו מבינים שעומק לימודים כאלה לא בא בריק,
חייב להיות הרבה שנות לימוד והרבה לומדים בכדי להגיע ליצירה שכזאת,

וכן כלפי רבי הקדוש שחיבר הלכה פסוקה בלי מקורות ההלכה, 
בעצם מראה לנו בירידה של איכות העם שאין לו כוח בלימודים וחייב רק הלכה פסוקה,
וכן בזמן הרמב"ם אותו דבר, הרמב"ם פסק בלי מקורות בכדי להקל על ההמון בלימוד ההלכה למעשה,

אתה חייב להבין שבכל תקופה שיוצא פזיקאי גדול זה אומר שבאותו זמן היו הרבה לומדים,
וכן בלימוד תורה זה כך, וכן בכל אומה ואומה,

קיצור העניין:
לא צריך להיות נביא (סוג נביא שלך) בכדי לדעת שבלי הלימוד אנו לא נשרוד כאומה,
וכן לדעת שבזכות הלימוד אנו נמשיך להיות אומה הרבה שנים, וכל זה לא רק באומה שלנו, כל אומה לא תשרוד אם היא תעזוב את החכמה והלימודים, 

היום רואים את זה בעליל במדע, כל העולם\המדינות\אומות, משקיעים מיליונים מכספי המיסים של ההמון במדע,
ורוב הכסף יורד לטמיון,
ולמה ההמון מסכים לזה ? כי ההמון הוא גם איכותי ומשכיל מספיק בכדי להבין שזה חשוב,

לסיום משהו עמוק (לדעתי כמובן)
למה בשני הדתות האחרות יצאו רצחים ומתאבדים בשם האלוקים, ואצלינו לא ??
למה אצלנו יצוא מתוך הדת חכמים גדולים במשך כל ההיסטוריה, ובשני הדתות האחרות פחות ??
תשובתי לזה היא,
כי הם הנצרות והאיסלם לקחו והבינו את הדת כשיטתך,
והיהודים הבינו את הדת כשיטתי והבנתי, (שכתבתי לך באשכול הזה ובעוד אשכולות לחברים אחרים,) 
(בתקופה ההשכלה היהודים חשבו כמוהם וכמוך ולכן הפסדנו 90% מכלל ישראל לטובת ההשכלה)
תחשוב על זה,,,,,,,,
בהצלחה,,,,,,,

אני חייב לספר לך נבואה שקיבלתי מאלוקים\הבינה
(וכתבתי הרבה פעמים ודרשתי בפני הרבה חכמים ואף אחד לא רוצה לשמוע)
באיזה יום ליד הכנרת שהייתי בחור, ישבתי עם הרגלים במים, ופתאום אני שומע את האלוקים\הבינה שאומרת לי כך, 
"שכל זמן שאנו נמשיך לחטאו בעוון הגדול של להשתמש במכוניות, אני ידרוש כל שנה לא פחות ממיליון ושלוש מאות הרוגים ושלושים מיליון פצועים, וגם בארץ ישראל אני אדרוש עשר הרוגים בשבוע"
לא יכלתי לזוז ממקומי, ומיד התחלתי לומר בקול גדול את הנבואה שקיבלתי, וראה פלא כל שנה מתקיימת הנבואה שלי ואני זועק ואומר כל הזמן, לא יעזור לנו כלום כל שנה 1,300,000 הרוגים ו30,000,000 פצועים,
ואף אחד לא מקבל אותי כנביא אמת, הרי התגשם נבואתי לא ?
ולא רק זה ? הם ממשיכים לשתמש עם מכוניות, ולא אכפת לאף אחד,

זוהי דוגמא קלסית של נביא ונבואה אמיתית, והיא כמובן מתגשמת, כי אם לא תתגשם ? זה לא נבואה כמובן רק בלבולי שכל,
רק חכם שאומר משהו אמיתית מתגשם, כי כל ידיעתו של החכם בא מזה שראה שזה כך שבאמת נהרגים כל שנה מיליונים, ואז הוא בא ואומר את המציאות ומבקש להפסיק עם זה ומיד, זה זה נקרא נבואה אמיתית ונביא=חכם אמיתי,

אם נמשיך לחשוב כמו בדתות האחרות בעניין ? בסוף נהיה כמוהם ח"ו, ולא כדאי לנו לחזור לטעות שהיה בזמן ההשכלה שהפסדנו בגלל זה 90% מהעם,

אני לגמרי לגמרי הגזמתי היום, מצטער 

תוקן על ידי maxmen ב- 26/08/2010 07:03:23

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > לימוד תורה - למה ?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 סך הכל 5 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.