| נשלח ב-16/8/2009 11:05 |
|
| |
האמונה מתחילה היכן שנגמר השכל - שאלה נוקבת!
האמת שאני לא יודע מה המקור של המשפט הזה אם בחז"ל או בדורות יותר מאוחרים ואם בכלל, אבל ככה ידוע ומפורסם הפתגם הזה ואם מישהו רוצה להטיל בו דופי אני מוכן לשמוע כי אז כל ההמשך מיותר.
אבל נניח שיש לו מקור והוא נכון, ביאור המשפט שהשכל שלנו הוא מוגבל ואיפה שהבנת השכל שלנו מסתיימת שם צריך להתחיל להאמין.
וקשה מאד כי עיקר טענתנו על הנצרות כמו שכותב הרמב"ן זה שלא יכול להיות שיש שילוש ובכל זאת זה אחד, תחליטו, שלוש או אחד? אבל עכשיו יש לנוצרים תשובה פשוטה, נכון, השכל שלנו לא יכול להבין איך יכול להיות שלוש ובכל זאת אחד אבל האמונה שלנו מתחילה איפה שנגמר השכל.
למה רק לנו היהודים מותר להשתמש בטענה הזאת כשאנחנו לא מבינים אבל דתות אחרות נפסול בגלל טענה זאת גופא?!?
|
|
|
|
| נשלח ב-16/8/2009 11:21 |
|
| |
המקור של הטענה הזו, נמצא בכמה מקומות לבית בריסק, במקום שנציין את כולם, אזכיר את דברי ה'אבי עזרי' בהל' תשובה [בהמשך אביא את המקור המדוייק] ששם כבר הביא את כל המקורות.
הוא מספר שהוא שאל את הגרי"ז למה למצוה זו קוראים 'אמונה' ולא 'ידיעה' [זה הרי ברור.....]? והא ענה לו שהוא שאל כבר את אבא שלו הגר"ח, והגר"ח ענה כי במקום שנגמר השכל מתחיל האמונה.
טענה זו היא קצת בעייתית לכשעצמה, אבל בכך אסטה מנושא ה'אשכול'.
לגבי דבריך, הגיוניי, יש להבדיל בין מניעה לוגית, כלומר טענת היהדות על הנצרות כי מושג הא-ל, סותר מעצם הגדרתו את האפשרות להיות גוף.[כמובן, שלהוגים הנוצרים יש דרכים לא רעות להסביר שאין כאן מניעה לוגית, אבל זה כבר באמת לא הנושא] לבין מניעה שאין ביכולתנו לדעת כי הנושא המדובר הוא מעבר לתחומי החשיבה.
בשבילך, אכתוב משל, 1+1=3 זוהי מניעה לוגית, מצד שני לומר כי יש קנקן תה בשמים בין מאדים לנוגה והוא מאוד קטן שאי אפשר לראות אותו, זו טענה נהדרת, שלא ניתנת להפרכה. [קנקן התה של ראסל, הערך בויקיפדיה, כמו כן היזכרו נא בקרל פופר]
טענתי היא, שאף הרב שך וחבריו לבית בריסק, לא התכוונו ל'אמונה' במקום שיש 'מניעה לוגית' כלומר, כנגד המושכלות [מינוח של פילוסופיית ימה"ב] אלא, כפי שציטטת, במקום שנגמר השכל, ולא במקום שמנוגד לשכל.
תוקן על ידי אפשרי ב- 16/08/2009 11:19:17
תוקן על ידי אפשרי ב- 16/08/2009 11:23:26
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-16/8/2009 11:38 |
|
| |
מבחינתי קנקן התה של ראסל הוא גיבוב שטויות מפני שמאותה סיבה עצמה שזו טענה נהדרת שלא ניתנת להפרכה אני אומר שזו טענה מופרכת שלא ניתנת להיות נהדרת, בגלל שכשם שא"א להפריך את זה שהרי לא שייך לבדוק את זה א"כ מאין שואב הטוען את טענתו, הרי זה ברור בעליל שטוען את טענתו בגלל שיודע שלא יהיה אפשר להפריכו וזה גופא הסיבה לפירכתו.
לגופו של ענין ההבחנה שלך בין שתי סוגי המניעות נשמעת נכונה אבל הגה בנפשך אם תהיה איזו שהיא מניעה לוגית ביהדות האם לא תאמר שזה מעבר ליכולתנו להבין?
ובקצרה אני אומר דבר פשוט, גם אחרי ההבחנה שלך, תמיד זנ יהיה תלוי במהו מקור הטענה אם כל אמינות הטענה היא רק בזה שא"א להפריך אותה הרי היא מופרכת מיסודה, אבל אם הטענה בנויה ג"כ על אמונה של עם שלם והיא אומרת שצריך להאמין בסתירה לוגית איך תוכל להפריך?
|
|
|
|
| נשלח ב-16/8/2009 13:58 |
|
| |
הגיוניי, כמו שציטט אפשרי "במקום שנגמר השכל שם מתחילה האמונה", זה לא אומר שהאמונה באה במצב של מוגבלות לוגית, אלא אדרבה שיש לחשוב ולהתבונן עד כמה ששכלך משיג ורק אז מתחילה האמונה.
בעניין השילוש, אני לא חושב שזה קשה, כי אמנם נגיד שהם צודקים בטענה שיכול להיות גם אחד וגם שילוש והשכל האנושי פשוט לא מבין את זה, עדיןן זה בדיוק מה שאיננו מסכימים איתו גם עם שילוש כזה. אבל האמת ששאלות כאילו בסיסיות באמונה, היהדות כן מספקת תשובות ולא אומרים 'במקום שנגמר השכל', אלא בשלבים יותר מתקדמים אחרי שהבסיס כבר ברור, אבל השאלה 'האם האל הוא אחד או שלוש' היא מדי בבסיס בשביל לומר 'אני רק יודע שזה ככה אבל לא מבין'.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/8/2009 14:29 |
|
| |
אני רוצה לטעון (ואשמח להערות) שהרי בעצם שאלתו של הגרי"ז היתה שיקראו לזה ידיעה, זאת אומרת שמצד היהדות היא מושלמת, מצד הידיעה אין צורך באמונה, א"כ שאלו את הגר"ח מדוע קוראים לזה אמונה?
ענה להם במקום שנגמר וכו', לכא' תשובה זו אינה במקום, הרי אין צורך באמונה בכלל הכל נמצא בידיעה ברורה!
יכול להיות שהאמונה באה כתוספת (לפעמים כתחליף) לידיעה, אבל שאלתך ודאי לא קשורה היהדות לא מבוססת על המשפט הזה היא הרבה מעבר לזה.
תוקן על ידי barbrav ב- 16/08/2009 14:27:55
|
|
|
|
|
| נשלח ב-16/8/2009 14:41 |
|
| |
בר בי רב, שלום, לדעתי הנחת הנחה מוטעית, "מצד היהדות היא מושלמת", מצד הידיעה לא צריך אמונה אם אפשר לדעת, אבל מצד היהדות?! מה פתאם? יש מצוות אמונה! אחרי שדורשים וחוקרים יש מצווה להאמין.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/8/2009 14:55 |
|
| |
יש מחלוקת רמב"ן רמב"ם, רמב"ן אומר שאין לבדוק ולחפש אחר האמונה צריך להאמין. הרמב"ם לאומת זאת אומר שיש לחקור ולחפש. דברי הרמב"ם לא סותרים את מצות האמונה אלא כתוספת. זאת אומרת שיש מצוה להאמין! זה עדין לא מחייב את עיקרי היהדות שיושבים לבטח על ידיעה ברורה!
|
|
|
|
| נשלח ב-16/8/2009 14:56 |
|
| |
האמונה היא בכך שהכל לטובה, בהנהגת ה' בעולמו
את זה לפעמים אנחנו בשכלנוו לא מסוגלים להבין.
וכאן- כאשר נגמר השכל מתחילה האמונה..
בשום אופן א"א לומר שהאמונה היא במציאות הבורא או באמיתות התורה.
את הדברים ההכרחיים הללו אנחנו יודעים.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/8/2009 15:09 |
|
| |
בר בי רב, אני חושב שגם הרמב"ן מסכים שיש דברים בסיסיים שצרילדעת כדי להאמין. לפי הר"ח יוצא שצריך את שני הדברים בשלבים, לדעת ואז להאמין.
אופק, 'בהנהגת ה' בעולמו', נשמע טוב , כמו להאמין שהוא עדיין מנהיג ולא זנח את העולם לגורל הטבע.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/8/2009 15:16 |
|
| |
האמונה אמנם מתחילה היכן שנגמר השכל! אבל כאשר קיימת סתירה שכלית לוגית כמו לגבי השילוש אז השכל חוזר ותופס את מקום האמונה.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/8/2009 15:27 |
|
| |
מצות האמונה היא על כל היהדות לא רק על כמה טוב ה' א"א לחלק.
השואל שאל למה אנו עדיפים על הנצרות אם גם אנחנו מסתמכים על אמונה? ואני אומר האמונה היא אחרי ולא כחלק מהידיעה.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/8/2009 15:44 |
|
| |
בר בי רב, לדעתי אופק התכוונה שאם יודעים את כל ענייני היהדות אז מה נשאר להאמין, ולכן כתבה שהאמונה אחרי הידיעה היא על עניין ההשגחה.
אבל מי שקצת מכיר את הנצרות ובעיקר את ההיסטוריה לא נראה לי שיזדקק ליתרונות ביהדות... מי אמר שאנו צריכים להיות 'עדיפים על הנצרות'? יש לנו את האמונה שלנו היא מספיק טובה, ולא בגלל שה"אמונות" האחרות משובשות.
אסטרו, השכל לא "חוזר ותופס" כל שאלה לוגית היא בתחום השכלי, ורק אחרי זה מגיעה האמונה.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/8/2009 18:03 |
|
| |
הגיוניי,
כמו שהדגיש 'יעקב' שנית את טענתי, יש מקום ל'אמונה' במקום בו אין לשכל מה לומר, ולא במקום בו השכל אומר הפוך.
לגבי טענתך על 'קנקן התה של ראסל' הרי שזו היתה בדיוק טענתו של 'ראסל' שנטל ההוכחה הוא על המאמין ולא על השולל את האמונה. בדומה לזה טען פופר כי תאוריה מדעית היא רק כזו הניתנת להפרכה. [ראה ערכו בויקיפדיה]
בר בי רב,
אני מסכים לסתירה הפנימית שיש לכאו' בשאלה ותשובה זו, כי השאלה מניחה כי אין מקום לצורך ב'אמונה' ואילו התשובה מניחה שיש מקום בו נדרשת ונצרכת 'אמונה'. אין לפני את דברי ה'אבי עזרי' אבל זכורני כי בעת שקראתיו היתה לי תשובה לכך. [נדמה לי שהכיוון היה שוב על הדרך בה אני צועד בהקשר לשאלתו של הגיוניי, כלומר, עובדת קיומו של הא-ל ונתינת תורתו אינם מוטלים בספק, אך מצד שני לא ניתן להבין את צורת קיומו ואת אופן קיומו, וכאן מקומה של האמונה. (לדוגמא, יאמרו הרב שך וחבריו, כי ודאי שיש אל-והים אך עובדת השואה היא בהחלט סתירה לקיומו, אך לא ייתכן מכח סתירה זו להסיק את המסקנה הנדרשת לכאו', כי אנחנו יודעים שהא-ל קיים, ובנוגע לסתירה, יאמר 'מרן' על זה בדיוק 'יש להאמין', ראה עוד את דברי הרמב"ם בסופ"ה מהל' תשובה לשאלת ידיעה ובחירה לפרשנות ה'אבי עזרי' שם)]
נקודה חשובה להבהרה, על אף עיסוקי בשאלות ותשובות אלו, איני רואה את 'עמדתי שלי' מובעת דרכם!
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-16/8/2009 20:45 |
|
| |
מיקומו המדוייק של האבי עזרי הוא , פרק ה' הלכה ה' מהלכות תשובה [הנמצאות בספר המדע]
(זה אותו קטע המדבר על 'ידיעה ובחירה' במשנת הרמב"ם)
|
|
|
|
| נשלח ב-17/8/2009 01:45 |
|
| |
אפשרי, תודה על המקור. האמת שחשבתי שזה יותר קדום אבל גם זה טוב.
|
|
|
|
| נשלח ב-17/8/2009 13:40 |
|
| |
הכל טוב ויפה אבל איך בכלל אתם יכולים להבין משפט כזה שהאמונה מתחילה היכן שנגמר השכל? אתם חושבים שהאמונה זה לא דבר שכלי? הרי זה כל כך מוכרח ע"פ השכל שחובה להאמין. אני לא כאן כדי להוכיח את זה (אפשר לשמוע את הרב נויגרשל למשל).
אם האמונה מתחילה אחרי שנגמר השכל זה אומר שהאמונה עצמה היא לא שכל אז מי אומר בכלל שזה דבר חכם אולי זה אידיוטי להאמין?
לסיכום, המשפט הזה טעון ביאור רב.
|
|
|
|
|