בית פורומים פילוסופיה חרדית

דרך ארץ קדמה לתורה - היסוד לפורום.

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-20/8/2009 03:51 לינק ישיר 
דרך ארץ קדמה לתורה - היסוד לפורום.

המונח דרך ארץ קדמה לתורה.
והאמרה שהלל אמר מה דלך סני לחברך לא תעביד [מה ששנוי עליך לא תעשה לחבריך] שהיא התורה על רגל אחת.
הם הם היסוד לפורום זה, שעיקר העיקרים הוא היושר השכלי.

יש הסוברים שאין כל מוסר ללא אל או תורה משמים. ודוחקים להסביר עת עצמם מה לפני מתן הר סיני.
יש הסוברים שלאחר מתן תורה, הרי שאין שום מקום למוסר שכלי.

בעצכ"ח סבורים שהתורה בא להשלים ולרומם את המוסר, ויושר אינטלקטואלי מתמזג היטב עם התורה.
מרבים לצטט את דברי הרב קוק, על יראת שמים טובה שמרוממת את האדם, והלא טובה שמגרעת מיושר טבעי.

רבי טרפון ורבי עקיבא אומרים: אילו היינו בסנהדרין, לא נהרג אדם מעולם. רבן שמעון בן גמליאל אומר: אף הן מרבין שופכי דמים בישראל (משנה מכות א, י)

כאן גם אפשר לראות גישה אינטלקטואלית מוסרית , המקדשת את ערכי האדם, ולמרות שעונש מוות הושת בתורה על רוצח כעל נואף ומחלל שבת, הרי שרשב"ג הסתייג רק מכיוון ש"מרבים שופכי דמים", ובעצם מוכח כאן להדיא שהגישה התורנית היא בהכרח מוסרית.

יש לציין שהרמב"ם גם נוקט שרצח הוא הדבר השפל ביותר מג' חמורות, ושרוצח עוקר ישובו של עולם וכו'.

כמו כן באגרות חזו"א עומד על כך שאדם שאיננו טוב ביחסים בינאישים, הרי שכל תורתו ביחס לאל, וביחס לאל ולאדם.
איננה ולא כלום. כי עיקר העיקרים היא ה"בחירה בטוב". ולמרות שהוא תופס את זה כמונח דתי של בחירה, כוונתו לשיקול דעת שהאדם מפעיל בכדי לבחור בדרך נכונה.

בסופו של דבר, שיקול דעתו הציני של האדם. הוא הקובע.

תוקן על ידי מרכא_טפחא ב- 25/08/2009 22:08:35

דווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-20/8/2009 16:20 לינק ישיר 

ואולי ינעץ אשכול זה, למעלה .- ויזכיר את המושג המופשט לכל הכותבים.?!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/8/2009 21:42 לינק ישיר 

אין כאן ענין של "שכר" ו"עונש"..
פשוט מאד, מי שגילה את האמת דבק בעץ החיים, ומי שלא יכריתנו עונשו..לא שכר ועונש אלא מעשה ותוצאה

חשוב בדעתך,
אברהם אבינו הצליח בדור של כפירה להכיר את בוראו מעצמו, מההבנה שאין בירה בלי בעלים,
מכח זה זכה וכל צאצאיו אחריו נהיו לעם בחירה, רק מעצם היוולדם לו ולאו דווקא מכח מעשיהם , (זכות אבות עד עולם).

נניח , לגבי בני דורו של אברהם שלא הגיעו לאמונה זו - היש כלפיהם תביעה?
איננו יודעים בחשבונות שמיים, אך גם אם אין כלפיהם שום טענה ותביעה, בממישור התוצאה, הם וצאצאיהם נשארו בדרגה נחותה (זכו ל-7 מצוות בסיסיות בלבד) ובבחינה של עץ לעומת הפרי, טפל לעומת עיקר וכו וכו

תוקן על ידי דרמטית ב- 23/08/2009 21:39:03

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/8/2009 21:49 לינק ישיר 

מה זה פה חיקוי של עצור כאן חושבים אז אולי נלך למקור אוליי תהיו קצת מקוריים

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/10/2009 19:04 לינק ישיר 

נחמד לדבר יפה אבל אני לא חושב שהעדה החרדי מבינה את המושג דרך ארץ , כאשר אדם שונה מגיעה לאזור  חרדי אפשר לומר בלשון המעטה שאיו דרך ארץ הייתי שמח אם היה מוכן להסביר לי איך אתם נחמדים אחד לשני (אני מקווה) ויש דרך ארץ אבל כלפי חוץ אין, אני מכליל גם ספרדים אשכנזים ועדות שונות, ואם אתה כן ?צדיק למה אינך מנסה למנוע זאת

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > פילוסופיה חרדית > דרך ארץ קדמה לתורה - היסוד לפורום.
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר

bholext