| נשלח ב-21/8/2009 10:27 |
|
| |
איך זכרו?
בוגר בהלכה הוא מי שמלאו לו 13 שנה ויש לו שתי שערות, למעשה, מוותרים על בדיקת הסימנים וסומכים על החזקה דרבא. כל זה מובן היום שישנם רישומי לידות, וניתן לדעת את היום והדקה שבה נולד הקטן, (אם כי ייתכן שהם לא יתקבלו מהבחינה ההלכתית בלידה שהיתה בבין השמשות) ובתנאים רגילים ניתן לדעת מתי הוא בן שלוש עשרה ויום אחד, אך לא ברור אצלי, איך ידעו וזכרו את יום הלידה (בדיוק של יום), ושאירע לפני 9, 12, או 13 שנה בזמן המשנה (ראו משנה נדה פרק ה)?
תוקן על ידי נישטאיך ב- 21/08/2009 10:29:46
|
|
|
|
| נשלח ב-21/8/2009 12:36 |
|
| |
מה השאלה? אני זוכר את תאריכי הלידה של בנותי, בלי להסתכל בכל פעם בתעודת הלידה. ואם אחשוש שאשכח, אני יכול לנהוג במנהג ישן, ולרשום תאריכים חשובים כימי הולדת, ולהבדיל יאהרצייט"ן בכריכת הסידור. ובכלל - אמנם אנחנו חיים בעידן המידע [או עודף המידע], אבל זה לא הופך את הקדמונים לבורים וחסרי ידע ויכולת. מה הבעיה לזכור מתי נולד ילד?
|
|
|
| נשלח ב-21/8/2009 13:10 |
|
| |
פשוט רושמים, יחזקאל הנביא למשל רושם בתחילת כל נבואה שלו את התאריך המדוייק שלה.
|
|
|
|
| נשלח ב-21/8/2009 13:11 |
|
| |
חוץ מזה, השיעור של גיל 13 הוא רק מדרבנן (חזקה דרבא) מן התורה אין הדבר תלוי אלא בשערות, ומי שאין לו שערות אינו גדול מדאוריתא.
|
|
|
|
| נשלח ב-21/8/2009 16:06 |
|
| |
אחי, עם מספר הבנות שיש לך זה לא חכמה גדולה. נראה אותך זוכר ימי הולדת של חמישה עשר או עשרים ילדים
|
|
|
|
| נשלח ב-21/8/2009 16:52 |
|
| |
מי שמדבר...
אבל אתה בטח זוכר את דוד_של_השכן, [הניק השני שלו היה, כמובן, דוד_של_אח_של_השכן], שזכר תאריכי לידה של עשרות נכדיו, ימי פטירה של כל סביו וסבתותיו עד אדם הראשון, וכו' . בכל חברה ומשפחה יש כאלה, והדבר אינו נדיר כלל.
ועדיין, יש אפשרות לרשום.
|
|
|
|
| נשלח ב-21/8/2009 18:58 |
|
| |
נישטאיך
נראה לי ברור שלא זכרו ולא ידעו.
ללא לוחות שנה או מחשבים, או לפחות ספרי תנ"ך מודפסים שבעמודיהם הראשונים אפשר לרשום אירועים חשובים, איך יכולים לזכור?
האם אנו זוכרים את יום ההולדת של הילדים, או הנכדים, או של בת הזוג ויום הנישואין, ללא סיוע?
ובכלל, מדוע שנרגיש קשר ליום מסויים שאינו אלא חשבון בשנה?
כמובן, יש יוצאי דופן, כגון ילד שנולד בתשעה באב או ביום כיפור. אבל בדרך כלל אני סבור שהזכרונות שלנו אינם מספיקים לקביעת תאריכים, כי בניגוד לצילום דיגיטאלי, אין תאריך שמלווה את התמונה. להפך. אנו זקוקים לקשר בין זכרון האירוע (חיכיתי מחוץ לחדר לידה במתח עצום ואני זוכר שלידי כך וכך) לבין אירוע קרוב (זה היה יום לאחר הצונאמי) וכיוב.
ואין בידי להאריך עקב השבת, אבל הנושא ראוי מאד לדיון. והוא קשור הרבה לדיני עדויות. ומהווה להן מבוא.
(וכמובן איקון ירוק. שאלות טובות פותחות נושאים גדולים).
|
|
|
|
| נשלח ב-21/8/2009 20:06 |
|
| |
השכן,
פשוט (לי) שלא זכרו תאריכי לידה. בודאי לא כאלה שלא היו צמודים לארוע חשוב, וגם אז זכרו רק "בערך" ('היא נולדה בשנה של רעידת האדמה הגדולה' וכד'). איני חושבת שהסיבה היתה מספר הילדים (אחשל - עד לימינו, לא היו 15 ילדים במשפחה, גם אם היו 15 לידות), אלא בעיקר חוסר העניין במאורע הקרוי "יומולדת". איני יודעת מתי התחילו לחגוג ימי הולדת, אבל בדורן של הסבתות שלי, טרם הכירו את המנהג. אם לא חוגגים יומולדת (או בר מצוה, שגם הוא מנהג מאוחר מאוד), אין שום צורך אמיתי לדעת את תאריך הלידה של מישהו. ואם אין צורך אמיתי, למה להטריח את המוח בכגון דא?
[נכתב בחול בחו"ל]
|
|
|
|
| נשלח ב-22/8/2009 14:37 |
|
| |
לאחר צאת השבת
השכן
<מה הבעיה לזכור מתי נולד ילד?>
אין בעיה כשישנה אשה אחת בזמן אחד, אך הדבר יותר בעייתי כשישנן לאדם מספר נשים ופילגשים באותה עת.
_______
גוחא
<פשוט רושמים, יחזקאל הנביא למשל רושם בתחילת כל נבואה שלו את התאריך המדוייק שלה>
לא כל אחד היה נביא, ולא כל אחד ידע לכתוב, ולא כל אחד ידע איזה יום היה אותו היום.
<חוץ מזה, השיעור של גיל 13 הוא רק מדרבנן (חזקה דרבא), התורה אין הדבר תלוי אלא בשערות, ומי שאין לו שערות אינו גדול מדאוריתא>
ה"חזקה של רבא" אומרת שמי שהגיע לגיל בגרות יש לו גם שערות, ולא שהבגרות תלויה מן התורה רק בשערות, כי בתורה לא כתוב לא גיל ולא שערות:
ראה נדה דף מו ע"א: "והאמר רבא: קטנה שהגיעה לכלל שנותיה אינה צריכה בדיקה, חזקה הביאה סימנים".
המעניין הוא שחזקתו של רבא נאמרה רק לגבי קטנות ולא לגבי קטנים.
מהו הקשר לגיל או לשערות עם בגרות משפטית?
ראו צפנת פענח פ"ב מאישות ה"ט.
|
|
|
|
| נשלח ב-23/8/2009 00:52 |
|
| |
[אמשלום]
1) את צודקת בזה שהיו הרבה יותר לידות מילדים. אבל אז היה צריך לזכור את היארצייטים, כך שלעניין העומס על הזכרון נשארת האשלה בעינה.
2) גם אם לא חוגגים יום הולדת ואף אם את בר המצוה לא חוגגים באולם עם קוסם, יש כמה השלכות הלכתיות לידיעת גילו של אדם (למשל: תינוקת עד גיל שלוש בתוליה חוזרים. צריך אם כך לדעת מתי היא בת שלוש ומה אם מלאו לה שלוש בתחילת חודש אדר ולאחר מכן בא עליה מישהו ולאחר מכן עברו בית דין את החודש. נכון שזה רלוונטי?)
3) לגבי המאורע הקרוי "יומולדת" הנה לך סקירה על יום הולדת בספרות הרבנית:
Andreas Lehnardt, "Der Geburtstag in den Jüdischen Schriften aus hellenistisch-römischer
Zeit, im Neuen Testament und in der rabbinischen Literatur", in: Hermann
Lichtenberger / Gerbern Oegema (Hg.), Jüdische Schriften in ihrem
antik-jüdischen und urchristlichen Kontext, Studien zu den jüdischen
Schriften aus hellenistisch-römischer Zeit 1, Gütersloh 2002, 402-428.
תוקן על ידי אח_של_השכן ב- 23/08/2009 0:50:40
|
|
|
|
| נשלח ב-23/8/2009 01:35 |
|
| |
ב"ה.
נישטאיך,
יותר נשים, יותר נשים שזוכרות את תאריכי הלידות.
אמשלום,
האם דורן של סבתותייך קדם לדורו של יוסף הצדיק? - "ויהי ביום השלישי יום הולדת את פרעה ויעש משתה.."
|
|
|
|
| נשלח ב-23/8/2009 03:51 |
|
| |
ירמיהו
<יותר נשים, יותר נשים שזוכרות את תאריכי הלידות>
מאי אהני לן?
ראה אנציקלופדיה תלמודית כרך ה ערך גדול ליד הערה 135:
"אין סומכים על הנשים ולא על הקרובים במנין השנים אלא על פי שני עדים כשרים להעיד".
מקור: רמב"ם הלכות אישות פרק ב הלכה כב, שו"ע אהע"ז סימן קס"ט סעיף יא.
|
|
|
|
| נשלח ב-23/8/2009 05:55 |
|
| |
אמי תחי' (נולדה בסוף מלחה"ע השני') אינה יודעת יום הולדתה, רק יודעים שהי' פארבריינגען בבית ולפ"ז משערים יום הולדתה.
|
|
|
|
| נשלח ב-23/8/2009 06:32 |
|
| |
אח
<יש כמה השלכות הלכתיות לידיעת גילו של אדם למשל: תינוקת עד גיל שלוש בתוליה חוזרים>
לזה הפסיקו לדאוג מאז שנשתנו הטבעים.
_______
ירמיהו
איך לא ידעו התנאים מתי נולדו האבות?
תניא, ר' אליעזר אומר : בתשרי נברא העולם, בתשרי נולדו האבות, בפסח נולד יצחק..." ר' יהושע אומר : בניסן נברא העולם, בניסן נולדו האבות". ( ראש השנה י, ב - יא א).
איך לא ידע המן מתי נולד משה?
מה שהביא אותי לפתיחת האשכול הוא סיפורה של אשה שסיפרה לי לפני שבוע, שאינה יודעת את יום הולדתה, מלבד שהבינה מסיפורי אביה שהיא נולדה בין פסח לשבועות, וחשבתי, מהו עניינן של ההלכות המדברות על ... ויום אחד.
תוקן על ידי נישטאיך ב- 23/08/2009 7:08:20
|
|
|
|
|