בית פורומים אגודה אחת

שאלות ותשובות עם הרב יצחק מאיר יעבץ

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-1/2/2010 09:11 לינק ישיר 

אותנטיות היא לא פעם דמיון.
מעניין שלחסידות ששינתה דברים רבים אתה מתיחס כאותנטית.
ועיין בספריו של יעקב כץ המנוח.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/2/2010 11:29 לינק ישיר 

אותנטיות זה טשולנט וגעפילטע פיש?   איזה שטויות אתה מדבר.

הקריאה היא לצאת מהקיבעון המחשבתי ולחשוב מחוץ ל"אותנטיות".

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/2/2010 23:13 לינק ישיר 

תקועיסט

ברוך הבא!
טענתך מעניינת מאוד, אך הרשה נא לי להעיר שהמינוח בו נקטת אינו מדויק.
אוטנתיות אינה התכונה עליה אתה מדבר, ועל זה כבר העירו לפני. אני גם לא חושב שהחרדיות היא אותנטית במיוחד.
אתה מדבר על תחושת מוכרחות דתית, על כך שהחשיבה היא לעולם מתוך המערכת ולא על כל החבילה.
יש צדק בדבריך.

ליחיד החושב, אני משוכנע שטוב יותר להתעלות מעל אותה מחויבות ולחשוב דווקא 'מחוץ לקופסה'. עם זאת, אתה צודק שיש בכך סכנה גדולה ואין זו דרך לרבים.
ודאי שכאשר יהדות במובן העממי אינה מזוהה בהכרח עם קבלת עול מצוות, יש בעיה עם חופש בחירה מוחלט. ברור שחניך מערכת חרדי פחות עלול לשאול את עצמו 'מה העבודה הזאת לכם' מאשר חניך של הרב ליכטנשטיין. (לגבי הרב ליאור אני לא חושב)
אלא שגם למחויבות טוטלית זו יש מחיר, הלא הוא כתוב על ספר דברי ימי החרדיות ועל אשכול זה. גם לזה צריך להיות מודע.
אני באופן כללי לא רואה ערך עליון בטוטליות לא מודעת, למרות שהיא פותרת כמה בעיות. בעיני הסומות סוג זה של פתרון הוא בריחה מן העולם. (ועל זה אמנם ראוי לצטט את הרמב"ם של בריחה למדבריות, ואם זכרוני אינו בוגד בי זה עלה כבר באשכול)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/2/2010 03:05 לינק ישיר 

שלום,
יתכן שהמילה אותנטיות שנקטתי בה היא לא המילה המתאימה, אנסה להשתמש במילה השחוקה "תרבות" בשביל להבהיר את כוונתי. הצבור החרדי הוא תרבותי, יש לו תרבות. באומרי תרבות אינני מתכוון לפולקלור לטקסים או למנהגים הספציפיים, תרבות כוללת בתוכה  דרך התייחסות לחיים, צורת קבלת החלטות, אופני חשיבה, שיטת חינוך, התנהלות הזוגיות, כל אותם דברים שאנו עושים לא כי הם כתובים במשנה ברורה ולא כי למדנו על זה בישיבה וגם לא כי הגענו למסקנה שזה הדרך הטובה או החכמה ביותר להתנהג. אנו מתנהגים באופנים מסויימים כי זוהי התרבות שלנו. מה שניסיתי לטעון הוא שלא ניתן להעמיד יהדות רק על רעיונות, אידאולוגיות ומוסדות, על מנת להעמיד יהדות חייבים לשמר איזה תרבות, איזה הלוך רוח מסויים. 
כרגע יש בחברה החרדית תרבות, החברה הד"לית לעומת זאת, חסרה את דבר הזה וזוהי נקודת התורפה הגדולה שלה לענ"ד.
אני מקווה שדברי הובנו, עכשיו הייתי רוצה להתייחס ספציפית לתגובות:

בעלבעמיו, אכן אותנטיות יכולה להיות דמיונית, כלומר: אדם יכול לדמיין שהוא אותנטי, אני סבור שהחברה החרדית אינה כזו. לגבי ההערה השנייה שלך, אני כלל לא התכוונתי לומר שהחסידים דומים יותר ליהדות המקורית (אם יש דבר כזה), כוונתי היתה לומר שהחסידים דהיום פועלים הרבה יותר מתוך עולם תרבותי מובהק בניגוד לליטאים שפועלים הרבה יותר מתוך השקפת עולם. קח לדוגמה סיטואציה של ניחום אבלים, ניחום אבלים הוא משהו שכדי לעשות אותו כמו שצריך לא מספיק להכיר את הסעיפים הרלוונטיים במשנ"ב ולפעול על פיהם , צריך "לדעת איך עושים את זה", צריך תרבות. פוק חזי איך זקן ירושלמי ממאה שערים מנחם אבלים ואיך אברך ליטאי עושה את זה - שמיים וארץ.
אפשר עוד להאריך הרבה בהיבטים ההיטוריים של החסידות דווקא כתנועה  ששימרה הרבה מהאשכנזיות הקדומה ואכמ"ל. את חלק מספרי כץ קראתי ואם תרצה אפשר לדון עליהם.

בייתרניק, כבר הבהרתי שתרבות היא מכלול הדרכים שאיתם אנו ניגשים לחיים, ואגב אל תזלזל בגפילטע פיש.

הרב יעבץ, אין קשר בין מה שדיברתי עליו לבין שאלת המחוייבות , להיפך, לפעמים דווקא חוסר תרבות מוביל למחויבות ואפילו לקנאות, תלמידי הרב ליאור מחויבים להלכה באופן טוטאלי אבל הם חסרי תרבות, בכל שאלה שעולה על פרק חייהם מזוגיות דרך חינוך ועד חיי יום יום הם נזקקים לאיאולוגיות, השקפות, ספרים ורבנים.
השאלה היא לא חופש בחירה מול מחוייבות אלא תרבות מול אידיאולוגיות. 
ואגב אין שום מניעה להיות אדם חושב, משכיל ויצירתי ועדיין להישאר תרבותי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/2/2010 07:02 לינק ישיר 

תקועיסט

התרבות החרדית שנראית די חביבה לך
היא הדבר שבו רוב החרדים מתגאים כביכול אבל לעניות דעתי היא רעה חולה בפעמים רבות

דיברת על שיטת החינוך האם ידוע לך על שיטה כזו אצלנו אין לא שיטה ולא נעלים הכל מבוסס על 2 עקרונות
1 שלא משנים כלום
2 השינוי היחידי המותר הוא כדי להראות עד כמה אנחנו חנו'נים המראים  לכולם כחזיר ראו עד כמה אני כשר בזה שאצלנו לא רק שהולכים עם חולצה לבנה אלא גם ארוכה וגם הכפתור העליון ביותר סגור אצלנו.

אולי ילמדינו רבינו על איזה שיטת חינוך אתה מדבר שהיא מועברת אצלנו כמין תרבות
שיטות חינוך כהגדרתה  הינה  דברים שצריכים להיות נבחנים כל יום מחדש כדי להתאים אותם לצרכי הזמן
האם שיטת החינוך של בני הישוב הישן אשר מוציאה  רבים מביניה (לא כולם כמובן)  עם  יכולת  חשיבה והתבטאות   דלה ביותר לזה יקרא תרבות או לזה יקרא חוסר תרבות?

דיברת על אופי החשיבה גם כן כתרבות האם ישנה בכלל חשיבה במחוזותינו או שהיא אסורה כי כזה ראה וקדש?
מי בכלל מותר לו לחשוב בקול בצורה אחרת מבלי שהוא עלול לשם על כך מחיר הלזה יקרא אופי החשיבה.

כנ"ל גם לגבי צורת קבלת ההחלטות והתיחסות לחיים אשר לוקחות שיקולים מגזריים בתוכה הרבה יותר משיקוליים עניניים

יסלח לי כבודו בתרבות החרדית יש מגרעות רבות נכון שאני גם רואה בהם מעלות אבל להתגאות בזה שיש לנו תרבות
האם מישהו במגזר החרדי כאשר הוא רואה את אחד מבניו אשר עושה צבא הוא אומר לעצמו הנה בחור שתורם פה בשביל כולם ואף מקיים את מה שאמר הרב שך שמי שלא לומד צריך לעשות צבא. אופס, שכחתי מה פתאום אני מכניס פה את הרב שך זה הרי שכל פשוט.

תוקן על ידי פצעי_אוהב ב- 02/02/2010 07:15:15

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/2/2010 07:52 לינק ישיר 

תקועיסט,
האם תתקנא גם בתרבות של שבטים פרימיטיביים באפריקה?
גם ילידים אלו חיים בתוך מערכת תרבותית סגורה ומגוננת, ברורה ופשוטה.
(יש בהחלט אנתרופולוגים שיטענו כי תרבות זו מייצגת 'אותנטיות' ו'טבעיות' נקיה וקדומה, שעל האדם הלבן לחקות ולאמץ, שהלא האדם הלבן הוא כבר 'מקולקל' ו'מעוות' ועוד כהנה וכהנה...)

באופן כללי, דבריך משקפים רומנטיזציה נאיבית במקצת של החברה החרדית, שפגשתי אותה כבר אצל דת"לים.

תוקן על ידי במ ב- 02/02/2010 08:29:11

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/2/2010 09:18 לינק ישיר 

קצת לא נעים לי לפתוח נושא בתוך אשכול שו"ת של מישהו אחר ובכל זאת.

פצעי, אכן יש מגרעות רבות בתרבות החרדית, אשר לי, אני סבור שהרבה מהמגרעות הם דווקא בנקודות שבהן השתלטה ההשקפה על התרבות ואכמ"ל. 
כשאמרתי חינוך התכוונתי לחינוך בבית שלדעתי בנוי על אותו דבר עדין ביותר הנקרא תרבות.
יש הרבה חשיבה במחוזותינו, (אחד הראיות זהו הפורומים כאן והשוואתם לפורומים דומים), אתה ושכמותך מתרעמים על זה שהחשיבה היא לא ביקורתית או לא ראציונלית, אתה נשמע כמו אחד המשכילים מהמאה ה19 כשאתה מדבר על החינוך הישן, אם אכן הקריטריון היחיד שלך הוא להיות, לחשוב, להתבטא כאחד האנשים המודרנים - הרשות פתוחה, רק תהיה מודע למה אתה מאבד.

במ, אינני ד"לי (אף שאני מבין למה קיבלת את הרושם) אינני חושב שאני עושה רומנטיזציה, אני רק מנסה להסב את תשומת ליבכם למחיר שאנו עלולים לשלם, לשאלתך, אני אכן חושב שיש ערך גם לתרבות אפריקאית פרימיטיבית (התנשאות מסויימת, אבל נניח לזה) אם כי תרבות זה לא הכול, יש עוד דברים.

בוקר טוב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/2/2010 10:17 לינק ישיר 

תקועיסט,
קיבלתי את הרושם בעיקר מהניק שלך, בדיוק כמו שמי שיקרא לעצמו 'פונביזר', אתאר לעצמי שהוא חרדי וליטאי...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/2/2010 10:56 לינק ישיר 

ה"תרבות" החרדית היא היא לב הבעיה.  ועל זה בוכה הנביא "ותהי יראתם אותי מצות אנשים מלומדה".

התרבות החרדית מכניסה את הציבור לתוך בועה של טמטום ודמיונות, והופכת אותו ל"עם סכל וטיפש" האידיאליזציה שאתה מנסה ליצור לזקנים הירושלמים ולגפילטע פיש בנויה יותר על נוסטלגיה רדודה מאשר על חשיבה רציונלית.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/2/2010 15:55 לינק ישיר 

איש תקוע שליט"א.

תרגיש נוח. הטיעונים שלך נוגעים ישירות לאשכול. אין בעיה להעביר ארבע תגובות ברצף בלי התערבותי.

לגופו של טיעונך, אציג את דבריך בפני הקוראים:
קיום תורה ומצוות הוא המטרה. אבל העטיפה של זה חשובה מאוד. קשה עד בלתי אפשרי להיות יהודי טוב בתוככי התרבות הכללית, בבחינת 'היה אדם בצאתך ויהודי באהלך'.
החרדים הם עם שונה, הם מתלבשים אחרת, אוכלים אחרת, מדברים אחרת, מתבדחים אחרת ואפילו המוטוריקה שלהם שונה. (קראתי מחקר מפורט וחטטני עד בוטות, על תנועות הגוף החרדיות מול הכלליות. מחקר מטופש אבל נכון)
הדתיים לאומיים חסרים את זה. הם חיים את חיי התרבות הישראליים, אלא שהם שומרים מצוות.
הטיעון הזה הוא משמעותי ביותר. אני עדיין מפקפק לגבי החרד"ל, ודאי שהציבור ה'כתום' חי בכלל בכוכב אחר.

עד כאן התמונה, מכאן ואילך הניתוח הערכי. האם זה טוב או רע?
יש בזה טוב, שכן זה מהווה מסגרת תומכת ומונעת יציאה.
השאלה היא האם זה צריך להיות טוטאלי. האם כדי לשמור על עצמי, אני צריך להיות שונה לגמרי. האם זה לא מוביל לניתוק מוחלט מהעולם, עניין שיש לו מחיר. האם זה לא מלמד שהתורה אינה מסוגלת להתמודד עם המציאות והיא צריכה לנוס על נפשה. האם לא מפסידים ערכים שזכו לנסח אנשים מחוץ לבית המדרש.

שאלות כבדות, תשובה חד משמעית אין לי.
אני מאמין באופן כללי, שטוטאליות אינה נדרשת ואינה נכונה. 
ניתן לומר שתמצית החרדיות היא בדיוק להיפך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/2/2010 20:25 לינק ישיר 

בייתרניק, אומר זאת שוב, לדעתי אי אפשר להיות יהודי דתי בלי תרבות, אין לזה קשר בהכרח עם חוכמה או טיפשות. אני לא עושה אידיאליזציה (אם כי, אני חייב להודות שיש לי פינה חמה בלב ליהודים בני שבעים ומעלה), אני רק מצביע על מחיר שחברה מסורתית משלמת כאשר היא ממירה את שפתה ואת אופייה לחברה המודרנית. 

רב יעבץ, התרבות חשובה לא כמכשיר להתבדלות שלנו מהחברה הכללית, יש לה חשיבות מהותית לחיים הדתיים.
בהשאלה מהמקובלים, התרבות היא לבוש לתורה ומצוות, המצוות הם הוראות אבל אם הם לא מלובשים בתרבות שלהם, הם לא יכולים להיות מערכת שלימה שאדם יכול לחיות בתוכה. 
החברה החרדית עדין משמרת חלקים מתרבות ישנה שיודעת איך צריך לחיות יהודי, יודעת את הדברים שלא כתובים בספרים, יודעת איזה סעיף חשוב ואיזה פחות, יודעת איך צריך להיכנס (מבחינה רגשית) למצוות וכו' וכו',
אי אפשר להיות יהודים מתוך ספרים כמו שאי אפשר להיות מוסלמי מתוך ספרים, זה ההבדל בין דתות שחיות היום לבין דתות שמתו.
ואכן באיזורים הפחות תרבותיים של החברה שלנו ניתן לראות מוטציות - אנשים שנאלצים לבנות לעצמם את כל הדברים הללו מתוך לימוד בספרים ושאלת רבנים, וזה נראה כמו שזה נראה...

וכדי לא להשאיר את הגיליון ריק, נעתיק משהו מהספה"ק "תמול שלשום" לש"י עגנון שנוגע לעניין.

"בזמן שבני אדם מאמינים ואין אדם יכול להעלות על דעתו שאפשר לו בלא תפילה - התפילה תפילה.
עכשיו שלקתה האמונה ויודע אדם שאפשר לו בלא תפילה, אפילו הוא מתפלל - תפילתו אינה תפילה."

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/2/2010 21:22 לינק ישיר 

חבל. חשבתי כבר שאתה אומר את מה שכתבתי.
מדוע אתה חושב שהחרדיות משמרת את התרבות הישנה?
נדמה לי שאם יש חברה שעל כל דבר רצה לבדוק בספרים, זה דווקא החברה החרדית.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/2/2010 02:24 לינק ישיר 

תקוע

התמימות שבה נעשים דברים ע"י אנשים שזה עתה למדו לראשונה מן הספר ורואים כי הם אינם משופשפים בדבר
טוב לעיתים מאותם אלו שעושים את  זה מבלי חשיבה ושלא מתוך כוונה אלא סתם כי זה מה שהם מקירים

כך שעדין אנני מבין את כבודו מה יקר וגדולה יש באלו שעושים את זה מתוך תרבותית והרגל
לעומת אלו שעושים דבר מתוך הנשמה שלהם האם זה שזה לא ניראה לך טבעי אצל אנשים שאינם שייכים לתרבות החרדית עושה לך רע?

ברור לי שלא,  אלא שכך הורגלת וזה עושה לך את זה בצורה שלה אתה מתחבר כנ"ל גם יהודים שאינם כמוך בדיוק

סיכומם של דברים  היא "כל דבר מה שמחזק את הקשר עם אבא שבשמיים " הרי זה בגדר תרבות חיובית אבל אין כל קדושה בדבר שכן אצל כל אדם יש משהו אישי משלו שיוצר אצלו את ההרגשה התרבותית שממלאת אותו. מכאן ללכת ולקדש תרבות מסוימת ולהכריז כי היא היא הדבר האמיתי זהו קצרות ראייה וניבון המחשבה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/2/2010 03:44 לינק ישיר 

שלום 

רב יעבץ, חוסר הבהירות של עמדתי הוא אשמתי, קצת קשה לי להתבטא בכתב. 
לגוף העניין, אינני חושב שהחרדיות משמרת תרבות ישנה אלא שיש עדיין מקומות בציבור החרדי שמשמרים תרבות ישנה, הסיבה היא פשוטה, בציבור החרדי על אף היותו יצירה חדשה במובנים רבים ועל אף השינויים הרבים והשבירה של המסגרות המסורתיות במאה האחרונה, עדיין יש בה אנשים וקהילות ששמרו על הרבה מהתרבות הישנה. לדעתי זה בעיקר אצל הירושלמים ואצל החסידים. הדבר הזה הולך ונעלם לטובת אידיאולוגיות והשקפות, אנשים מאבדים לאט לאט את תחושת הטבעיות והביתיות בחיים היהודיים שלהם. לגבי ה"חרדיות", כפי שאתה קורא לזה, כלומר האידיאולוגיות,הספרים והמוסדות, הם באמת לא משמרים תרבות אלא משמידים אותה, ולכן רואים יותר ויותר תופעה של אנשים שרצים לחפש בספרים ר"ל.

פצעי, שאלת ההרגל, וה"מלומדה" היא שאלה שמאיימת תמיד על כל החיות והתום בחיים הדתיים, זהו מאבק מתמיד לכל אדם דתי, בין אם הוא תרבותי ובין האם הוא אידיאולוגי, לשמר את ההתלהבות את התמימות ואת הסקרנות. השאלה הזו אינה קשורה לשאלה התרבותית. ההבדל בין התרבותי ומי שאינו כזה הוא היכולת לעשות דברים כמו שצריך בצורה מלאה.
למרות שגם אני מוצא משהו יפה בתום של אנשים שמנסים בכל יכולתם לעשות את זה כמו שצריך, רואים את זה מאוד בנוער הד"לי, ויש לזה כמה סיבות ואכמ"ל. 
ואגב אני לא מקדש תרבות מסויימת על פני אחרת אלא מזהה תרבות מסויימת כנגד חסרונה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/2/2010 08:53 לינק ישיר 

תקועיסט
החסידות לא היתה חידוש?
אמנם במלומדה יש בעיתיות אך ללא המלומדה שום דבר לא היה מחזיק מעמד.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > חברה וקהילה > אגודה אחת > שאלות ותשובות עם הרב יצחק מאיר יעבץ
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 13 14 15 16 לדף הבא סך הכל 16 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.