בית פורומים אגודה אחת

שאלות ותשובות עם הרב יצחק מאיר יעבץ

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-1/9/2009 01:57 לינק ישיר 

הרב הנה עוד כמה קושיות

1. האם אתה רואה אפשרות שינוי בתוך המחנה ומדוע
2.האם השינוי יספק אותך אם הוא יתחולל רק בפן המעשי ולא בפן האידאולוגי
3. מה הצפי שלך לשנים הקרובות בסוגיות שנדונו כאן באשכול ולאן הולכת פני החברה החרדית בעתיד הקרוב
4. כמה ספרדים יכולים להיות במוסדות האשכנים
5. האם ישנה אידולוגיה בציבור החרדי שאין לה  זכות קיום לדעתך מהי ומדוע

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/9/2009 08:06 לינק ישיר 

אלו לא קושיות, אלו שאלות.

1. ישנו כלל האומר כי אדם או אפילו כמה אנשים אינם יכולים להוביל מהפכה, לולא התנאים בשטח. יכולתם שם מהפכנים מתמצית בהשפעה על מהפכות שקורות ממילא, בקצב ובאופן בו הן יתממשו.
כפי שהדברים נראים בעיני, אין ספק שיתחולל שינוי בחברה החרדית בשנים הקרובות והשינוי הזה כבר התחיל. השאלה היא לאן הוא יוביל. האם יחד עם הבריחה מהמצוקה יברחו הצעירים החרדים גם מכל החינוך הדתי או שהם ישכילו להפריד בין התבן לבר וליצור את המודל של החרדי המקיים אורח חיים נכון וקפדני, כאשר יראת שמים אינה מהווה סתירה לחיי מעשה.

2. חברה אינה אדם אחד. חברה בנויה רבדים רבדים. מעטים מסוגלים לנסח אידיאולוגיה, נוספים מסוגלים לדון בה והרוב חיים ברמה המעשית ללא התעסקות באידיאולוגיה. אם יהיה שינוי מעשי שלא יסתור אידיאולוגיה תורנית נכונה, לא יהיה מאושר ממני.

3. סביר להניח שהחברה החרדית הולכת לסוג של ריבוי גוונים משמעותי. יהיו מי שיגביהו חומות ויאחזו בצורת החיים הישנה ויהיו מי שיצטרפו לנסיונות לחולל שינוי. בקרב החרדים שיתמכו בשינוי יהיו שינויים רבים ומשמעותיים באורח החיים, מה שמחייב הערכות גדולה ונכבדה. אחרים יתכחשו לכל העניין ואנו עתידים לחזות במשפחות שחלקן ילך ימינה וחלקן שמאלה, כפי שהיה לפני ארבעים וחמישים שנה בפרשת הדרכים בסוף הישיבות התיכוניות, כאשר אח אחד הלך לישיבה חרדית ואח אחד הלך לישיבת הסדר וכדומה.
זה התסריט האופטימי. היתה גם תקופה לפני קצת יותר שנים, שאח אחד הלך לישיבה או לחיי דת ואחים רבים אחרים הלכו החוצה לגמרי. התסריט הזה ריאלי לא פחות והוא צריך להדיר שינה מעיני כל ירא שמים.

4. אין כמעט משמעות בעיני לכפר אליה גלתה משפחתה של סבתא של סבתא של התלמיד. הדבר היחיד הקובע הוא התאמתו של התלמיד למוסד. יש לקבוע קריטריונים אובייקטיביים לקבלה ועל כל אחד לעמוד בהם, בלי קשר לזהות הגולה ממנה הוא שב ארצה. אם יש נושא של מנהגים והלכות, אז גם אחד לא יכול להכנס. זו אינה בעיה התלויה באחוזים אלא בעיה של אותו תלמיד. כנראה שזה ניתן לפתרון איכשהו ואם זה טוב לאחד זה טוב גם לעשרים.

5. אידיאולוגיה של פטור מהצורך להתמודד עם שאלות, היא אידיאולוגיה שאין לה זכות קיום מבחינת התורה, במיוחד כאשר היא נתלית במידת הבטחון בה', כאשר ה' אמר את ההיפך. על זה נאמר: "איולת אדם תסלף דרכו ועל ה' יזעף לבו".
כאשר על כל דיון ענייני המבקש לדון מתוך מקורות התורה על הנהגה פלונית, הדחיה היא 'אין לך בטחון', התורה הופכת לחסרת משמעות בקביעת צורת החיים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/9/2009 08:48 לינק ישיר 

YMY
הואיל והאידיאולגיה החברתית מקפידה לא להפריד את התבן מהבר, קשה להניח שיהיה ברור כזה כפי שאתה מתאר בנקודה 1.

לדוגמא, ואני מסתייג מראש שיתכן והנתונים שבידי אינם מדוייקים. תופעה שדובר עליה לא פעם היא שחרדל"שים לא פעם הופכים לשבבניקים ופורקי כל עול ואילו דתל"שים נשארים בני אדם נורמטיביים. לענ"ד זה נובע מהחינוך החרדי הטוטלי. החינוך החרדי גורס - כפי ששמעתי בשם הסטייפלער - שמי שלא לומד תורה הוא רוצח, ואין מוסר ללא תורה, ממילא כשהנער פורק עול תורה הוא פורק גם עול מוסר, לעומת זה, החינוך הד"לי גורס שדרך ארץ קדמה לתורה, ולכן גם אם הנער פורק עול תורה, אין זה גורר פריקת דרך ארץ.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/9/2009 10:06 לינק ישיר 

אני חושש שאתה צודק שזו ברירת המחדל, כפי שכתבתי בסעיף 3. על כן יש לאזור כגברים חלצינו ולעמוד בפרץ, כדי לנסות ולנתב ככל יכלתנו לכיוון האופטימי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/9/2009 15:07 לינק ישיר 

שאלה לאור השינוי החד בחייך עליו כתבת: היכן מתחילה ומסתיימת (אם בכלל) חובת הציות לרבנים בכלל ול"רבנים גדולים" בפרט?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/9/2009 15:33 לינק ישיר 

(איך זה קשור לשינוי?)

חובת הציות יסודה במצות התורה 'לא תסור מן הדבר אשר יגידו לך ימין ושמאל' והיא מתייחסת לפסיקת הלכה על ידי בית הדין הגדול.
מכאן גם ההבדל בין רבנים, שהם דיינים מקומיים, לבין 'רבנים גדולים', כלומר דייני בית הדין הגדול של כל ישראל.
לאחר שגלתה סנהדרין ובטלה, ישנה חובת ציות להסכמת חכמי ישראל ומכאן סמכותו של התלמוד, כך על פי הרמב"ם.
מאז והלאה, הוראה שלא פשטה בכל ישראל אינה מחייבת את כל ישראל. ישנו מנהג מקום הנקבע על פי הציבור ולכן אם הציבור מקבל עליו הוראות חכם פלוני, עשוי להיות לזה תוקף של מנהג.

עד כאן בענייני הלכה מובהקים.
בעניינים של הנהגות חיים שאינן נוגעות באופן ישיר לסעיפים מובהקים בשולחן ערוך, אין לדברים מקור מפורש. יהודים רבים נהגו לשאול בעצת חכמי התורה בכל נושא ונושא, מבחירת שידוך וטיפולים רפואיים ועד קניית סוס. יהודים רבים אחרים לא נזקקו לכך והיו מחליטים על ענייניהם בעצמם.
ידועה איגרתו של החזון איש בה הוא מחייב ציות לגדולי התורה בכל תחום מתחומי החיים. ידוע גם שאין זו דעת הכל ובעיני גדולי תורה רבים החזו"א הוא המחדש. אמנם יהודי טוב נוהג דרך ארץ בתלמיד חכם ואינו ממרה את פיו באופן שייחשב כהתרסה, אך במחוזות ליטא וגלילותיה לא נהגו כלל להפנות שאלות כאלו לרבנים ולא ראו התרסה בהנהגה עצמאית על פי שיקול דעת של בעל העניין עצמו.

כאשר רבנים אינם מגיעים להסכמה ביניהם, ודאי שאין חובה לציית דווקא לרב פלוני. כך שכל עוד אין מדובר בהוראת כל חכמי התורה, ודאי שמותר לנהוג כאותו חכם שלא הצטרף לאותה הוראה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/9/2009 15:56 לינק ישיר 

השינוי חולק על דעת ה"גדולים" תקן אם טעיתי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/9/2009 16:03 לינק ישיר 

קבל תיקון: הוא לא.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/9/2009 17:41 לינק ישיר 

רציתי לברר האם הצטרפת למחנה הדתי לאומי או למשהו אחר באמצע?
השאלה חשובה,כיון שאני חושב שגם מי שיטען לביקורת נגד הציבור החרדי,עדין הפתרון הוא לא להתחבר למחנה הדתי לאומי,מהרבה סיבות.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-1/9/2009 18:04 לינק ישיר 

לא הצטרפתי למחנה כלשהו ואינני מוצא עצמי משתייך לתגית זו או אחרת. צפוף שם במגירות הללו.
אני מסכים אתך שלא חכם להוולד מחדש.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/9/2009 19:57 לינק ישיר 

מי הם גדולי התורה שחלקו על החזו"א

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/9/2009 20:00 לינק ישיר 

ובכלל היה רצוי שבסוגיה החשובה אותה העלה פום
תתן לנו מראי מקומות בפירוט רחב כדי שנוכל להשיב את מחורפינו דבר

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/9/2009 20:01 לינק ישיר 

לא הבנתי מה התכונת בדבריך שצפוף שם במגירות האלו,
שאלה נוספת,זה לגבי חינוך הילדים,האדם עצמו כשהוא בוגר יכול לפעמים להיות משהו באמצע,לקחת מהטוב שיש בכל אחד,אבל בשביל חינוך הילדים שלא יגדלו מבולבלים ועוד סיבות, חשוב שיגדלו במחנה במקום מסוים, וכאן השאלה באיזה מחנה אתה מגדל את בניך, או כדי שהשאלה לא תהיה אישית באיזה מחנה אתה חושב שצריך לגדל את הילדים?

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-1/9/2009 20:37 לינק ישיר 

פצעי

בעניותי, אינני מכיר מקורות קדומים לחזון איש בדבר החובה להתייעץ עם גדולי תורה בכל נושא. זוהי עצה טובה להתייעץ עם אנשים חכמים בחכמת התורה ושיש להם סייעתא דשמיא, אבל לא מצאתי מקור לחוב כזה ולאיסור לעבור על עצתם.
ראשי ישיבת חברון למשל, כעסו על תרבות החובה לציית לגדולי הדור שהתפתחה בשנים המאוחרות יותר. ידוע לי שרבי אברהם פרבשטיין ורבי זיסל ברוידא שללו את החובה לציית ל'פסק' של רוב גדולי ראשי הישיבות ומנהיגי הציבור החרדי בדבר הוצאת רישיון נהיגה לבחורים. הם לא ראו בה הוראה מחייבת והתפלאו על בחורים שצייתו לה. ידוע גם שבחברון מודעה כזו הוסרה בהוראתם.
שאל אביך ויגדך זקניך ויאמרו לך, האם נהגו במזרח אירופה להתייעץ בכל נושא, להוציא אולי מחוגי החסידים.
כל מראי המקומות המוקדמים, עוסקים בדבר החובה לציית לגדולי התורה בפסיקת הלכה וגם בגזרות לחיזוק הדת. אלא שזה מוגבל לבית הדין הגדול או להסכמת חכמי ישראל.
המקורות העיקריים לדינים אלו: משנה תורה להרמב"ם הלכות ממרים, הקדמת הרמב"ם למשנה תורה, ספר החינוך פרשת שופטים.

נחמד

התכוונתי לכך שבציבור החרדי בארץ הקודש מקובל לשייך כל אחד בקפדנות יתירה לחוג מוגדר מאוד. זוהי שיטת המגרות, בה אינך רשאי להיות אדם סתמי ועליך להחליט אם אתה חסיד סדיגורא פשעמשעל או שייך לחוג חברון גאולה. בגולת אמריקה הדוויה, די בכך שאתה אורתודוכסי. לי אישית צפוף בהגדרות הללו ודי לי בכך שאני יהודי המשתדל לשמור מצוות. אני מעדיף שלא להיות מחויב לתיוג כלשהו יתר על המידה ובכל סוגיה לבחור את הנהגתי לגופה ולא לגופו של תיוג.

לגבי הבנים, אתה צודק וזו אכן בעיה. קשה לי להמליץ על חוג מסוים כחוג הרצוי לזהות בו את הילדים. אני חושב שכדאי להתאמץ ולהתעלות מעל התיוגים הללו גם לגבי הילדים, למרות שלפעמים קל יותר וברור יותר להגדיר בצורה פשוטה. לדעתי מעלת המורכבות שווה את המחיר.
צריך כמובן לעשות זאת בחכמה ולא להשאיר את הילדים מבולבלים. אני מכיר כמה משפחות שהשכילו לעשות כן בהצלחה יתירה.

תוקן על ידי אגודה_אחת ב- 01/09/2009 23:56:32

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/9/2009 20:41 לינק ישיר 

שאלה פשוטה

נוכל כולנו להסכים שלא קיימת כרגע חברה אידיאלית, לעשיית רצון הבורא. שאלתי היא, מהי לדעתך החברה הכי קרובה לשם, שהחסרונות הקיימים בה הם הכי קטנים, כך שבאי אלו שיפורים היא תוכל להיות חברה אידיאלית.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > חברה וקהילה > אגודה אחת > שאלות ותשובות עם הרב יצחק מאיר יעבץ
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 6 ... 14 15 16 לדף הבא סך הכל 16 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.