|
|
| נשלח ב-5/9/2009 21:46 |
|
| |
הסוגיה האחרונה הנדונה באשכול בערנות רבה, היא שאלת מדיניות הפסיקה בעקבות שינויי אקלים חברתי ותרבותי ובחינת חברות דתיות שונות לאורה של שאלה זו. העירני קורא נכבד במהלך השבת, שמכיון שהתייחסתי לשאלה בניסוחים עקרוניים בלבד, הדברים משתמעים לכמה פנים וקשה להבין את הישום הקנקרטי אליו אני מכוון. משפטים כמו שכתבתי, יכולים להאמר מפי מגוון רחב מידי של פיות, מרפורמים מוצהרים ועד פוסקי הלכה מבית המדרש בעלי גישה נועזת ברמות שונות. כדי למקד את הדברים ולמנוע אי הבנות, הוא ביקש שאתן דוגמא או שתיים. אני חושב שהוא צודק.
א) היחס ליהודים שאינם שומרי תורה ומצוות.
בשו"ע יש כמה הלכות המתייחסות לכך, למשל בהלכות ברכות נחלקו המחבר והרמ"א אם מותר לתת אוכל לפני מי שאינו מברך. הלכה זו נכתבה כאשר רוב העם שמר מצוות, לפחות ברמת ההצהרה. רוב מוחלט של העם זיהה את היהדות עם שמירת מצוות בסיסית ופורקי עול מוצהרים היו מיעוט ובמקרים רבים הוצאו או הוציאו את עצמם מהחברה היהודית. במצב כזה הדיון ההלכתי הוא בשאלת 'לפני עוור' מבלי להכנס לשיקולים חברתיים רחבים.
בזמננו אנו, כאשר לצערנו הגדול רוב העם אינו מזהה את היהדות בהכרח עם שמירת מצוות, לא ניתן לדון בשאלות כאלו מבלי להביא בחשבון את ההשלכות העולות מכך, שהרי אנו מקיימים חיים משותפים ברמות שונות עם יהודים אלו.
פוסקים כמו רבי שלמה זלמן הקלו הלכה למעשה בפרטים מסוימים בהלכות אלו, מתוך שיקולים ברוח זו. כבר החזו"א כתב דברים ביורה דעה סימן טו כמדומני.
בפועל, בפסיקה החרדית בדרך כלל היחס יהיה בעיקר על פי שו"ע נטו, כאשר במקרים רבים של אי נעימות, החרדי הפרטי לא יעמוד בפסיקה הרשמית ויעגל לעצמו פינות. בחרד"ל ידברו יותר על השיקולים האלו, אבל עדיין השו"ע יהיה הגורם הדומיננטי בעיסוק בסוגיה. בציבור הדתי לאומי הרחב לא ישאלו בכלל את השאלה הזו.
הגורמים שאני מדבר עליהם, ידונו בכל הרצינות בצדדי השאלה, כאשר לרגע לא תמוש מנגד עיניהם הסיטואציה החברתית המורכבת אשר הם גם חיים אותה יום יום הרבה יותר מהחברות הדתיות יותר שלעיל. הם יצאו מנקודת המוצא של השו"ע, אולם הדיון יתנהל באחוזים גבוהים במישור החברתי. צורת דיון כזו תבוא לרוב על חשבון השו"ע, למרות שהנסיון יהיה להסתמך ככל האפשר על פסיקות פנים בית מדרשיות, כמו אלו שהוזכרו, אבל לא יימלט שאם יצטרכו לעגל פינה, לא תמיד יעגלו את השיקול החברתי אלא לא אחת יעגלו דווקא את השו"ע. על זה אני מדבר. זה המחיר הכבד וזו הסחורה שאינני יודע אם אפשר לוותר עליה. דילמה? כן, קשה מאוד!
ב) שאלת ניתוחי מתים.
שאלה זו התחילה לידון בפוסקים מימי הנודע ביהודה. ידועה תשובתו שהוא מתיר רק בחולה מוטל לפנינו. מה עושים במצב היום, כאשר אין חולה מוטל לפנינו, אלא שכל הרפואה שכולנו נזקקים אליה, בנויה על הרפואה הפתלוגית. האם יש לאסור על ניתוחי מתים בשגרה, כאשר התוצאה לטווח ארוך עלולה להיות הדרה של הדתיים מלימודי רפואה.
בפסיקה החרדית, השיקול הזה לא קיים כמעט. בחרד"ל קצת יותר. בתורני לאומי (אולי נכניס את זה לז'רגון הישראלי?!) זה שיקול מוביל וכנ"ל בדוגמא הקודמת לגבי היחס בין השו"ע למציאות.
ניתן להאריך ולדון על הדוגמאות. אני מבקש לקחת אותם יותר כהמחשות ופחות כדיונים עיקריים. אני מקוה שזה יצא ברור יותר. אם לא, אנא כתבו.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-5/9/2009 22:07 |
|
| |
לומד
ראיתי שאף אחד לא שילם על הסקופ, אז לא אכפת לי שהוא הלך.
התשובה האמיתית היא, שלעולם ניתן לעשות פחות ולגרור פחות התנגדות.
אם אתה רוצה לתקן שני מילימטר, תמיד יהיו מי שיתנגדו רק למילימטר השני. אז תעצור בראשון כדי לנטרל אותם? לפעמים כן ולפעמים לא. זה שיקול של רווח והפסד, שקשה מאוד לעשות אותו ובדרך כלל לא ניתן גם להוכיח משהו בראיה לאחור.
|
|
| נשלח ב-5/9/2009 22:15 |
|
| |
מאיר,
השאלה היחידה שלי בענין זה היא: האם השו"ע [וכל מה שהמילה הזו מייצגת] עצמו התחשב במציאות נוספת [חברתית, תרבותית, או אחרת] מלבד ההלכה. אם כן, אז אין כאן אלא כללי פסיקה בתוך ההלכה, אבל אם לא, אני לא מבין איך אתה מסכים עם שיקול שדוחה את ההלכה - התורה.
בכדי להשיב על שאלה כזו צריך להיות בעל ידע רב, וגם בשביל לדחות את התשובה צריך להיות כנ"ל, אבל לענ"ד זו שאלה עקרונית שמחליטה אם האדם שומר מצוות או רפורמי. לא כן?
|
|
|
|
| נשלח ב-5/9/2009 22:17 |
|
| |
חזק
תקעת אותי. רציתי לענות לך תשובה ברורה, אבל אתה הצהרת שיש צורך בידע רב בשביל לענות, אז איך אתה רוצה שאענה כעת?
|
|
|
|
| נשלח ב-5/9/2009 22:18 |
|
| |
הרב יעבץ.
לאור הדוגמאות אותן הבאת,הכותרת "שינויי פסיקה" אינה במקומה.
אתה מערב שיקולים שהתווספו בשנים האחרונות,ובעיניך אלו הם שיקולים תורניים באותה המידה,את הסברות שהבאת,אתה תייחס למצוות התורה כמו קידוש ה',או גמילות חסדים.
שיקולים אלו שנובעים מהמציאות העכשווית אינם מעדכנים את המצוות ומתאימים אותן לרצון התורה מול המציאות העכשווית,אלא מוסיפים שיקולים הלכתיים שבאים על חשבון הלכות קיימות.
לאור זאת יש לשאול מהי דעתך בנוגע לעדכון צוויי התורה עצמה ?
|
|
|
|
| נשלח ב-5/9/2009 22:23 |
|
| |
הייתי מציע שתביא דוגמא.
כעקרון, ודאי שעדכון/שינוי/ערוב שיקולים הוא נוהל הלכתי. עדכון של נוחות נגד ההלכה אינו בא בחשבון.
איפה היתה כותרת 'שינויי פסיקה'?
|
|
|
|
|
| נשלח ב-5/9/2009 22:37 |
|
| |
מאיר, א. אני מניח שיש לך ידע בתחום הזה, אם לא כן סביר שלא היית מביע בו דעה, אם אתה אדם רציני, ונראה שאתה כזה. ב. די בהבאת דוגמא או שלוש דוגמאות של שינוי ההלכה בגלל שיקולים לא הלכתיים, כדי שאניח שזה מסתדר עם רצון ה'.
[למשל, השיקולים של הקלה בתנאי הגיור אצל רח"ע, הם הלכתיים לחלוטין, בדקתי. יש לו סברא והוא מקל על פיה, אבל הוא ממש לא מכניס בחשבון שיקול חברתי.]
|
|
|
|
| נשלח ב-5/9/2009 22:42 |
|
| |
הרב יעבץ.
בנוגע לנושא שיקולים חוץ הלכתיים,יש מקום לשאול מה דעתך על אכילת מאכלים בהכשר הרבנות ? כיון שיש באכילתם תמיכה ברבנות,שדואגת לכלל ישראל לאוכל כשר.
אוסיף כאן קישור לבלוג שלך על הטירונות,שם נגעת בנושא זה של חומרות על חשבון שיקולים חיצוניים.
http://www.bac.org.il/Blog.aspx?fid=17&tid=576
תוקן על ידי קוטקאנט ב- 05/09/2009 22:38:48
|
|
|
|
| נשלח ב-5/9/2009 22:44 |
|
| |
ידידי
היתר עגונה הוא שיקול חברתי.
צורך רבים.
הפסד מרובה.
כבוד הבריות.
ועוד רבים רבים מספור.
ההלכה אינה מתמטיקה. שאל פוסק חרדי והוא יגיד לך שאין שיקולים כאלו, ודאי לא אחרי חז"ל. אבל אם תשאל אותי, זו היתממות לחשוב שמחלוקת המחבר והרמ"א בהלכות שבת, בנוגע להפעלת מרחץ כל השבוע בשותפות עם נכרי, אין לה כלום עם ענפי הפרנסה של יהודי אותם מדינות. במדינה שהיה צורך בענף מסוים, נדחקו הפוסקים להתיר יותר מבמדינה שלא היתה בעיה לוותר על זה.
לכן, כדי לפסוק פסיקה המונעת משיקולים כאלו, צריך לראות את התמונה בצורה מסוימת ולהעמיד את שיקולי הפסיקה בסולם מסוים.
|
|
|
|
| נשלח ב-5/9/2009 22:48 |
|
| |
קוטקאנט
אביא לך דוגמא שקשורה לנושא שהעלית והיא תעניין כנראה גם את חזקואמץ.
השו"ע ביורה דעה סוף סימן קיב העוסק בפת עכו"ם כותב, שמי שנזהר בפת עכו"ם ואוכל עם מי שאינו נזהר, יאכל עמו מפתו משום איבה. כלומר, אינו צריך להמנע מראש מלאכול עם מי שנוהג בדיעבד, אלא יאכל עמו את פתו הכשרה פחות, (במושגים של שו"ע זה לא יותר מרבנות במושגינו) כדי שלא לפגוע בו. הש"ך מוסיף שם שבחמאה של עכו"ם לא ינהג כן שהרי יכול לומר שאינו אוהב חמאה ואין איבה.
זה סעיף לא חרדי. הראה לי מי שמוכן להוריד את רף ההידורים שלו, רק כדי שלא לגרום לחברו אי נעימות.
|
|
|
|
| נשלח ב-5/9/2009 23:11 |
|
| |
הנקודה שלי היא שעזבת את החברה החרדית לגמרי, כך שכבר אינך סמן קיצוני בה, שתוכל להשפיע עליה לאן שהוא.
|
|
|
|
| נשלח ב-5/9/2009 23:16 |
|
| |
החברה החרדית אינה בעלת גבולות אדומים מסומנים.
אתה יכול לראות אותי כמי שעזב את החברה החרדית לגמרי, ועדיין רבים מאוד לא יחשבו כך והם יהיו מספרית הרוב.
את רוב האנשים לא מעניין מה חושב פלוני כדי להגדיר אותו חברתית. די בכך שאני נראה כחרדי וילדי לומדים במוסדות המוגדרים חרדיים בפי כל, גם אם חרדים מודרנים, כדי שאקרא חרדי ותהיה לי השפעה על מעגלים מסוימים בחברה החרדית.
לולא הייתי נוקט אי אלו צעדים, יכולה היתה להיות לי השפעה על מעגלים אחרים ואולי רחבים יותר, אולי לא, אבל ההשפעה הזו היתה מוגבלת לפחות תחומים ולהחלטות מתונות יותר.
בסופו של עניין זה הולם את התיאור שתיארתי למעלה. או שאתה מתקן מילימטר בהסכמה רחבה יותר, או שני מילימטר בהסכמה רחבה פחות.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/9/2009 00:52 |
|
| |
| ymy33655 כתב: |  |
זה סעיף לא חרדי. הראה לי מי שמוכן להוריד את רף ההידורים שלו, רק כדי שלא לגרום לחברו אי נעימות.
|
|
[אני לא מתאפק מלהשחיל הערה באשכול של שו"ת] אתה פשוט טועה. שנינו הרי מכירים את אותה חברה חרדית, ואין לי מושג מדוע אתה רואה כך את המציאות.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/9/2009 01:17 |
|
| |
יש לי הערה בקשר למה שהוזכר כאן על זרמים מסוימים בציבור הדתי לאומי כחברה האידיאלית,גם אם נסכים בעקרון לכך שזו החברה האידיאלית צריך לקחת בחשבון שבסך הכל הציבור הדתי לאומי הוא ציבור אחד, והמעבר בתוכו מזרם לזרם אינו קשה, כך שאדם שמחנך את ילדיו לזרם מסוים אינו בטוח שהם ישארו באותו זרם,ויתכן שהם ילכו לזרם הרגיל בציבור הדתי לאומי.
ועוד הערה בקשר לאפשרות הראשונה שהוזכרה והיא הציבור החרדל"י, ראשית לדעתי חלק מההתהוות של החברה הזו נבעה מקנאת סופרים מסוימת בחברה החרדית,אמנם זה לא כ"כ נפק"מ רק יותר בשביל לזכור לא לכפור בטובה של החברה החרדית שיתכן בעצם שהיא אחת הגורמים להתהוותה של חברה זו.
ונקודה נוספת שהחברה החרדלי"ת גם אם נאמר שעכשיו היא עדיפה על פני הציבור החרדי אין שום ביטחון שהיא לא תמשיך להתחרד ולהיות אף יתר קיצונית מהחברה החרדית,ולקבל את כל הסממנים של החברה החרדית,אותם סממנים שיש שרצו לברוח מהם,יתכן שהם יקבלו את זה במהדורה אפילו יותר מורחבת בציבור החרדל"י.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/9/2009 10:23 |
|
| |
הרב יעבץ, ודאי שאינם מקיפים את כל הנושא, למעשה הם לא נוגעים אפילו במקצתו. בסה"כ המלצתי על שינוי גישה, לקצת יותר סבלנות (אגב אליך זה הופנה במידה מועטה בהרבה יחסית לחלק מהאחרים שכותבים כאן) הטענה שלי היא שהגיע הזמן שנבין שהתהליכים שקורים היום במציאות גדולים על כולנו בהרבה, ושנתחיל להבין שיש מישהו שמנהיג אותם, ונתן לנו הוראות כבר לפני אלפי שנים איך לנהוג איתם. כך שבסופו של יום, אני בהחלט מסכים איתך ואף מחזק את דבריך, שהדרך הראויה היא לנסות לטכס עיצה בחכמה ולא להיכנע לפחד המשתק, אני רק אומר שיש מלחמות שלא צריך או כדאי להיכנס אליהם, בסופו של דבר האמת תורה דרכה, ואם נבין שהמהלך מובל ע"י "קורא הדורות מראש" שעלינו "רק" לשתף איתו פעולה, בחכמה ובאמת, נבין שהתפקיד שלנו הוא בראש ובראשונה ללמוד להבין ולהסביר מה קורה פה , במאות השנים האחרונות, ואיך ע"י התנהגות והתנהלות משופרת אנחנו יכולים להתקדם ולקיים את התורה באופן שלם יותר, דוקא לנוכח ההתחדשות הזו במציאות שבסופו של דבר קורית בראש ובראשונה למען אלו ששמרו על הקשר עם הקב"ה ולקחו אותו ברצינות גם במשך כל השנים הקשות של הגלות הארוכה " כב כִּי כַאֲשֶׁר הַשָּׁמַיִם הַחֲדָשִׁים וְהָאָרֶץ הַחֲדָשָׁה אֲשֶׁר אֲנִי עֹשֶׂה עֹמְדִים לְפָנַי נְאֻם-יְהוָה כֵּן יַעֲמֹד זַרְעֲכֶם וְשִׁמְכֶם." אם לא נבין את זה אנו עלולים לנסות לעשות שינויים ולהיגרר למלחמות מיותרות, שיעכבו את המהלך יותר מאשר יקדמו אותו.
 |
|
|
|
|
|