"כל המכנה שם רע לחברו אין לו חלק לעולם הבא"
(ב"מ נח ב)אמר רבי חנינא הכל יורדין לגיהנם חוץ משלשה ואלו הן הבא על אשת איש, והמלבין פני חבירו ברבים, והמכנה שם רע לחבירו, מכנה היינו מלבין, אע"ג דדש ביה בשמיה.(אע"פ שהוא רגיל שמכנים אותו בכך, אסור)
הגמ' שואלת המכנה(שם רע)היינו מלבין? מבארת הגמ' שאע"פ שהוא רגיל בזה ולא נפגע אע"פ כן אסור, וזה ההבדל בין מלבין פני חברו שגורם לו הלבנת פנים, לבין מכנה שם רע שאפילו לא נגרם לו הלבנת פנים וגם לא ניזק המכנה עובר על איסור ועונשו גדול.
המשנה במסכת בבא קמא מונה ארבעה אבות נזיקין "שור" "בור" "מבעה" ו"הבער" הכלל הוא שכל נזק שנעשה ע"י המזיק ישלם לניזק, הא אם לא נגרם נזק אין לו דין מזיק.
ואילו במכנה שם רע לחברו למרות שחברו לא נפגע ולמרות שלא ניזק מתחייב המכנה.מדוע?
כל כינוי משפיע ועולה עד לעולמות העליונים ופועל פעולתו הן לטובה והן לרע.
הכינוי הוא ממשי ועושה רושם למעלה ופועל על נפש האדם בין ירצה בין לא ירצה בין יקבל בין לא יקבל.
חזל ראו עוון זה כחמור היות ותוצאה תמיד תהיה! המכנה שם רע לחברו כבר הזיק, ויש למכנה דין מזיק וחייב בדיני שמים.
יוצא איפה שזהירות יתירה נדרשת בעניין כינוי כי היא פועלת גם אם האדם לא שמע את הכינוי או לא הבין אותה ואף אם הוא רגיל בה ויותר מזה אפילו אם הוא שמח בה אין המכנה ניצל מדינה של גיהנם הסיבה, הפעולה נעשתה למעלה ותוצאותיה לטוב או לרע לא יאחרו לבוא (על המכנה ועל המכונה)
יש להורים לשים לב במיוחד שלא יכנו את ילדיהם בכינויים לא טובים למרות שהילד לא מבין ולא נפגע כי ההשפעה קיימת.
ומה הדין במכנה שם טוב לחברו..? נלמד קל וחומר, ומה המכנה שם רע אין לו חלק לעולם הבא ויורד גיהנם המכנה שם טוב על אחת כמה וכמה ששכרו מושלם ואף חברו זוכה לטובה.
כמה דוגמאות
כשאברהם שולח את עבדו אליעזר לקחת אישה ליצחק (פרשת שליחות העבד מוזכרת בהרחבה בתורה) המעניין שבכל פרשת השליחות מוזכר "העבד" ורק במקום אחד באמצע השליחות מפסיקה התורה בכינוי "העבד" ועוברת לכינוי אחר "האיש".. מה הביא את התורה לכנות עבד כנעני לאיש? הרי רק לפני כמה שעות אדונו אברהם אומר לו(כשאליעזר רומז לו שאולי ביתו תשתדך עם יצחק) "אתה ארור ואין ארור מידבק בברוך" ועל כנען כתוב "עבד עבדים יהיה לאחיו" ובתורה נאמר על עבד נוכרי "לעולם בהם תעבודו" אם כן היאך נהפך עבד כנעני לאיש? (כל מקום שכתוב איש לשון חשיבות)
התשובה-רבקה, כששואל ממנה העבד מעט מים עונה לו רבקה, שתה אדוני! כיוון שכינתה אותו "אדוני" נהפך העבד להיות איש ובכל העולמות אותו רגע נקרא איש!
בכוח הכינוי המגיע מעוצמה רוחנית כשל רבקה גרם להפוך את העבד למדרגת איש!
וכן בלבן כשאמר לעבד "בא ברוך ה'" אומרים חכמים שבאותו רגע נתהפך מארור לברוך אומנם זכה לזה בגלל ששימש את אברהם אך המעבר היה ברגע האמירה "ברוך ה'"
כשמישהו מכנה אדם "ברוך ה' "...תראו מה גורם כינוי זה, וכשמכנים אדם "אדוני" תראו איזו השפעה לטובה יש לזה.
יוסף חולם חלומותיו ומספר אותם לאחיו, יוסף אינו יודע פשר חלומותיו והוא מתפלא כי הוא צעיר שבאחיו ולמה חלומותיו מראים את אחיו משתחווים לו? אילו ידע פשרם לא היה מספר לאחיו כדי לא להראות גדולה עליהם.
כשאביו שולח אותו "לך נא ראה את שלום אחיך" הולך יוסף בשמחה היות ולא חשד באחיו כי היו כולם צדיקים (זוהר) כשהם רואים אותו מרחוק הם אומרים "הנה בעל החלומות הלזה בא" כיוון שכינו אותו "בעל (שליט)החלומות" הפכו אותו באותו רגע לפותר חלומות! ואז כשיוסף נצרך לפתור חלומם של שר האופים ושר המשקים הוא יודע לפתור מה שלא ידע קודם לפתור חלומו שלו...לאחר מכן הוא גם פותר חלום פרעה לעיני כל עבדיו וכולם מתקיימים וממנה הוא יוצא מבית האסורים ונעשה מושל ושליט, יוצא איפה שכינוי האחים בעל החלומות הציל אותו והוציאו מבית האסורים.
כשר' עקיבא רואה גבורתו וניצחונותיו של בר דרומא על הרומאים בביתר ראה בו סממן של משיח וכינה אותו "בר כוכבא" ע"ש הפסוק "דרך כוכב מיעקב.." "כדי שהכינוי יחזק אותו אלא שעוונות גרמו ונכשל בר כוכבא ואז חזר וכינה אותו "בר כזזיבא" כדי שלא יטעו בו אחרים ויאמרו משיח מת.
בזוהר מובא סיפור מעניין
זוהר חלק א דף פח/א רבי אבא כד אתא מהתם, הוה מכריז מאן בעי עותרא, ומאן בעי אורכא דחיי בעלמא דאתי, ייתי וישתדל באורייתא, הוו מתכנשין כולי עלמא לגביה, רווק חד הוה בשיבבותיה, יומא חד אתא לגביה, אמר ליה רבי בעינא למלעי באורייתא כדי שיהיה לי עותרא, אמר ליה הא ודאי, אמר ליה מה שמך, אמר ליה יוסי, אמר לון לתלמידוי דיקרון ליה רבי יוסי מארי דעותרא ויקרא,
תרגום
רבי אבא היה גר בבל, והלך ללמוד תורה בארץ ישראל וכשחזר מא"י לבבל פתח ישיבה והכריז מי שרוצה עושר וחיים לעולם הבא שיבוא ללמוד תורה, התאספו הרבה ללמוד בישיבה שלו, היה בשכונה שלו בחור רווק, יום אחד בא לרבי אבא ואמר לו אני רוצה ללמוד תורה בשביל שיהיה לי עושר.. רבי אבא אמר לו ודאי, מה שמך? השיב לו הבחור יוסי, אמר להם רבי אבא לתלמידיו מעתה תקראו לו רבי יוסי בעל העושר והכבוד..
ישב אותו בחור ולמד תורה בשקידה, לימים פגש את רבי אבא ואמר לו רבי, איפה העושר שלי? תוך כדי כך נכנס אדם עשיר לרבי אבא ובידו כלי יקר מזהב פז כשהוציא אותו נפל אור בבית, אמר לו רבי אני רציתי ללמוד תורה אך לא זכיתי ואני מעוניין שמישהו ישתדל בתורה בשבילי כי יש לי ממון הרבה שהשאיר לי אבי בירושה ועכשיו אני מחפש תלמיד שילמד בשבילי ואזכה בתורתו ואני אתן לו הרבה ממון..אמר רבי אבא לבחור שב למד תורה והאיש הזה יביא לך ממון, נתן האיש את כוס הזהב לבחור והוא ישב ללמוד תורה.. (המשך מובא בזוהר)
ראו עד כמה לכינוי יש כוח עצום שיכול להפוך עולמות ולשנות סדרי בראשית ואף מזלו של אדם!
לכן ראו לבחור כל פעם בכינוי טוב לכל מי שתפגשו ושכרכם בוודאי יהיה מושלם.