בית פורומים ספרים וסופרים

המקובל רבי יעקב עדס

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-11/9/2009 13:21 לינק ישיר 
המקובל רבי יעקב עדס

מאוד התרשמתי מהגאון המקובל הרב יעקב עדס וספריו.
 שאלתי, א. היכן למד את תורת הקבלה?
ב. היכן ניתן להשיג את ספריו? הבנתי שאין לו כתובת מוגדרת.

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/9/2009 08:36 לינק ישיר 

תנסה בקומה התחתונה בישיבת השלום רח' תחכמוני 1 י-ם.
הוא יושב שם רוב היום.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/9/2009 20:24 לינק ישיר 

הוא תלמיד של הרב דוד בצרי, והרב בצרי מזכירו בדרשותיו בהערכה גדולה.
ורבו של הרב בן ציון אבא שאול (הנכד)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/9/2009 00:46 לינק ישיר 

הנה דברים שהרב כתב על ה"חזון יחזקאל":

על בעל ה"חזון יחזקאל" מאת הרב יעקב עדס

בסיעתא דשמיא

פרק א.

א. בכ"ד באלול הוא יום הפטירה של הגאון מוהר"ר יחזקאל אברמסקי ז"ל מחבר ספרי חזון יחזקאל אני זוכר בתור נער צעיר את הלוויתו רבת המשתתפים ואת הגרא"מ שך מספידו בהתרגשות עצומה במרפסת ביתו ואמרו אז שהרב שך אמר בהספד שהוא מקנא בהרב אברמסקי שזכה להתמיד ולהתייגע בתורה הקדושה בגלות המרה שבסיביר שברוסיא בקור אימים ששם ולהישאר אחרי כל הסבל הזה בעוז רוחו לחבר עוד ספרים רבים בתורה מושגים נוראים של גדולי ישראל במה לקנא

ב. הייתי בידידות מאוד עם הרב מנחם אברמסקי ז"ל בנו של החזון יחזקאל [אף שהיה בינינו הבדל גדול מאוד בגיל] וסיפר לי הרבה דברים מתולדות חייו של אביו ופעם סיפר לי על מעשה שהיה לאביו שנתגלה אליו הרעק"א וכך היה בספר דרוש וחידוש רעק"א למסכת גיטין לדף ע"ג ע"א כתב חידוש בהלכות תנאים וסיים בדברי שבח על חידוש זה והחזון יחזקאל על התוספתא במסכת גיטין פרק חמישי הלכה ב' [בדפי הספר חזון יחזקאל הוא בדף ל"ה ול"ו] דעתו אחרת בביאור הענין וכתב הדברים ושלחם לדפוס ואז נגלה בחלום הרעק"א להרב אברמסקי בפנים זועפות והבין הרב אברמסקי את הסיבה לזה מפני ששלח לדפוס דברים שחולקים על דבריו ואמר לו הרב אברמסקי שהרב לא יקפיד אנחנו מלמדים את התורה שלכם ברבים ואז שמח הרעק"א

ג. וסיפר הרב מנחם שאביו היה אדם שמאוד מסתיר כל דבר של דרגה גבוהה וכיו"ב ולא היה מתאים לו לגלות חלום זה שמלבד עצם חשיבותו של הרב אברמסקי שמתגלה אליו הרעק"א גם רואים שאכפת לרעק"א בשמים מה כתוב על חידושיו בספר חזון יחזקאל אלא שאביו עשה הטבת חלום אחרי החלום הזה ואז הפצירו בו לספר למה עשה הטבת חלום וגילה את הענין

ד. ועוד סיפר הרב מנחם שהמעיין בחזון יחזקאל בענין הנ"ל יראה שהלשון שבו החזון יחזקאל חולק על הרעק"א הוא מאוד בזהירות שבחזון יחזקאל שם בדף ל"ו ע"א מדפי הספר אחרי שסיים לכתוב את דעתו עצמו בענין מסיים אבל בחידושי רעק"א נראה איפכא עיי"ש וסיפר שאמר לו המדפיס שבהתחלה היה כתוב לשון אחר ואחר כך בא הרב אברמסקי במיוחד לדפוס ושינה שם את הלשון והסביר לי בנו הרב מנחם הנ"ל שמפני החלום אביו שינה את הלשון ללשון פחות חריף מבתחילה

ה. בספר חזון יחזקאל בכרך מועד ב' אחרי כמה מסכתות ולפני הביאורים למסכת שקלים יש הקדמה מהמוציא לאור וכתוב שם שמסכתות אלו שבסוף כרך זה לא הדפיסם החזון יחזקאל בחייו אף על פי שנכתבו שנים רבות לפני פטירתו עוד בהיותו ברוסיא בזמן מלחמת העולם הראשונה והסמוך לזה והיה להרב אברמסקי טעם כמוס שגילהו רק ליחידים מפני מה אינו מוכן להדפיסו ואמר שמקוה שיוכל לכתוב הכל מחדש עם הוספות ואז ידפיס אבל כיוון שלא זכינו לזה הם אחרי פטירתו כן הדפיסו גם על מסכתות אלו כל זה כתוב שם בהקדמה וסיפר לי הרב מנחם ז"ל שהסיבה היה שמפני מהומות מלחמת העולם הראשונה והמצב ברוסיא בתקופה ההיא והסמוך היה איזה מהזמנים שלא היה כל כך אפשרות להחזון יחזקאל להקפיד על תקנת עזרא שבגמרא בברכות דף כ"ב ואף שכתוב שם בגמרא שביטלו תקנה זו בגברים אבל מבואר בגמרא שם שמידת חסידות להקפיד על זה ולכן לא רצה להדפיסם

ו. אולי באמת היה ראוי להמשיך להשאיר זה כדבר כמוס כמו שכתבו שם בהקדמת הספר אבל אחרי שכמדומני שמרן הגר"ח קניבסקי שליט"א בספרו אורחות יושר הנפוץ מאוד כתב ופרסם שסגולה שספר יתקבל בכלל ישראל הוא להקפיד על תקנת עזרא אולי כבר אין צורך לשמור את הסיפור הנ"ל להמשיך להיות נסתר ומותר לפרסמו

פרק ב.

א. בשנת תשנ"ד באיזה ליל שבת בשעה מאוחרת ישבתי בבית כנסת עם סבי הגה"צ רבי דב כהן ז"ל [נולד כמדומה בשנת תרע"ב ונפטר בחודש אלול שנת תשס"ה] כמה שעות ביחידות ודברנו רוב הזמן בדברי תורה וגם התגלגלנו קצת לסיפורי צדיקים והנושא העיקרי היה בענין שקידת התורה ודביקות המחשבה בהשם יתברך ובתורה הקדושה בלא הפסקה

ב. ובהיות שסבי היה גר בשכנות קרובה עם החזון יחזקאל בנין על יד בנין וגם היה לסבי הרבה קשר עם החזון יחזקאל ספרתי לו בהקשר לענין הנ"ל שקראתי כתוב על החזון יחזקאל שהעיד על עצמו בזקנותו שמגיל עשרים ועד עכשיו לא הפסיק רגע מלימוד תורה ואף כשאוכל או הולך או שעסוק באיזה ענין של ציבור וכיו"ב תמיד מוחו שקוע היטב בדברי תורה ואמר שגם לפני גיל עשרים השתדל בזה אבל על אז לא יכול לומר בבירור בודאות שלא היה יוצא מהכלל שאולי שכח על איזה זמן אבל מגיל עשרים והלאה ודאי אצלו שהיה תמיד כך עכ"ד החזון יחזקאל וכשספרתי זה לסבי התרגש מאוד מהדרגה העצומה הזו ואז בכה [זה היה אחת משני הפעמים היחידות שנזדמן לי לראות אותו בוכה הוא היה לכל הפחות כלפי חוץ נראה אדם שרחוק מאוד מבכיה בתוך שיחה עם בני אדם] ואחרי שתיקה ממושכת אמר לי תאמין לי שאני גם כן התאמצתי ומסרתי נפש בחיים הרבה כדי לזכות לדבר זה ולא עלה בידי הדבר בשלימות מכל מיני סיבות ומאורעות שעברו עלי בחיים ואילוצים שונים והנני מתבונן למה הרב אברמסקי זכה לזה בשלימות ואני לא זכיתי כך ואני חושב שמפני שהוא היה יותר קדוש ממני נתנו לו מהשמים את המתנה הזו לזכות לזה ועל זה בכיתי למה עם כל מאמצי להיות יותר בקדושה עליונה לא הייתי בקדושה עליונה כמו שלו

ג. אני השתוממתי מאוד לשמוע ממנו את הדברים האלו ואף שאולי אין הדבר ממידת דרך ארץ מכל מקום שאלתי אותו סבא מהיכן לך חשבונות שמים לתלות דברים כאלו הכל בהבדלים בקדושה אולי היה סיבה אחרת לדבר אולי המאמצים שהחזון יחזקאל השקיע להתמיד בתורה היו יותר חזקים משלך

ד. ואז אמר לי בוא ואספר לך סיפור ממורי הסבא מסלבודקה הג"ר נתן צבי פינקל ז"ל ואמר שאת החלק העיקרי שלו לא סיפר כמעט מעולם לאדם מפני שחז"ל אמרו שאדם עומד על דעת רבו רק אחרי ארבעים שנה וכבר עברו מאז הרבה יותר מארבעים שנה ועוד לא גמר להבין את הסיפור וקשה מאוד לספר דבר שלא לגמרי מבינים אותו ועם כל זה מתקופה לתקופה הוא הולך ומבין יותר ויותר את הסיפור וכיוון שנתגלגלו הדברים לדון בנושא יספר אותו

פרק ג.

א. וכאן עבר סבי רבי דב כהן ז"ל לספר לי דברים מעיקרי תולדות חייו הוריו היו שניהם מליטא ואחרי כמה שנים מנישואיהם כשהיה להם כבר כמה ילדים עברו מאיזה סיבות לגור בארצות הברית וסבי נולד בארצות הברית הוריו שלחו את אחיו המבוגר ממנו לישיבה באמריקה אבל אמו הלכה להרב וינוגרד שהיה באמריקה [היה ממשפחת רבני וינוגרד של ישיבת תורת חיים בירושלים] והתלוננה לו שהתוצאות אינם ברמה שהיא רוצה שהיא זוכרת מבית הוריה התמכרות לתורה ברמה גבוהה מאוד והשיב לה שאת זה אי אפשר בשום אופן להשיג באמריקה [המצב באותם הימים באמריקה מבחינת תורנית היה קשה מאוד] והאפשרות לזה היא או באירופה [של אז של לפני מלחמת העולם השניה] או בארץ ישראל ואמר לה שאם בארץ ישראל אפשר לנסות בישיבת תורת חיים השייכת לקרובי משפחתו

ב. ואז לקחתו אמו בהיותו נער צעיר [כמדומה שיצאו מאמריקה בחודש אלול תרפ"ה והגיעו לארץ בתשרי תרפ"ו בהיותו בן פחות מארבע עשרה] לארץ ישראל ללמוד תורה היה בזה מסירות נפש לעזוב את בעלה ואת כל המשפחה לנסוע באניה ולבוא לארץ ישראל ובפרט שהדבר נעשה שלא בשאלת רשות מאביו [כמדומני שהוא אמר שאמו קצת הערימה על אביו שנוסעת אתו מסיבת בריאותו לאיזה מקום רחוק באמריקה אבל למפרע אביו שמח בזה מאוד אבל אמר לי כמדומני שהיה אי נעימות גדולה מאוד בדבר הזה]

ג. היא הגיעה לארץ ולקחה אותו לישיבת תורת חיים בירושלים אבל השיבו לה שהוא לא מתאים שם מפני שהרמה שלו בלימודים תורניים היתה נמוכה מאוד יחסית לבני ירושלים בגילו שלמדו גמרא ומפרשים הרבה יותר ממנו כבר מגיל מאוד מוקדם אמו השתדלה בעוד כמה ישיבות וקיבלה תשובה דומה וזה מאוד שבר אותה

ד. ואז היא נסעה אתו לתל אביב ושם סידרה לו תלמידי חכמים חשובים מאוד שילמדו אותו גמרא באופן פרטי לקדם אותו והם היו רבי יוסף כהן שאחר כך היה רב של העיר חדרה ורבי יוסף זאב ליפוביץ שחיבר ספר חשוב על מגילת רות ועוד ספרים וכל אותו הזמן אמו שהתה יחד אתו בארץ לעקוב לראות את התקדמותו ושיוכל להיכנס לישיבה והיה זה מסירות נפש גדולה להישאר בערך שנה באופן בלתי מתוכנן בארץ כשמשאירה בלעדיה את כל המשפחה בחו"ל

ה. ואחרי שכבר התקדם הרבה אז נסע הרב ליפוביץ להמליץ עליו בישיבת סלבודקה שהיתה בעיר חברון לפני הפרעות והרב ליפוביץ היה מאוד מקורב לסבא מסלבודקה ודעתו בעיני הסבא מסלבודקה היתה מאוד חשובה ואחרי זה כמדומה בחודש אב של שנת תרפ"ו אחרי היותם בארץ קרוב לשנה נסע הנער עם אמו לחברון להתקבל לישיבה הסבא מסלבודקה כבר ידע מהסיפור שלו והיה לו התפעלות גדולה מאוד מהמסירות נפש של אמו בכל הענין ולכן כבר סוכם עם הרב ליפוביץ מלכתחילה שיעשו כל מאמץ לקבל אותו אף על פי שהוא היה צעיר מאוד וכמו שבאמת הוא התקבל לשם ולמד שם שנים רבות

פרק ד.

א. אמנם אם רק היה מתקבל לשם ולומד שם אמר הסבא רבי דב ז"ל שרמתו הרוחנית היתה הרבה יותר נמוכה ממה שבסוף היה והדבר שפעל להגיע לדרגתו הרוחנית שבה היה תלוי כל עתידו הוא שני דברים הראשון שהסבא מסלבודקה הורה באופן מפתיע ביותר לחבר אותו את הסבא רבי דב ז"ל לבחורים הכי טובים שהיו אז בישיבה והם היו ברובם מהבחורים המבוגרים וגדולים מאוד בתורה וסבי אז היה רק בערך בן חמש עשרה או פחות והם היו מבוגרים מאוד וזה דבר שלא זכה שום בחור צעיר אחר בישיבה לכזו מתנה והם קידמו אותו במהירות גדולה בין בהבנה בלימוד ובין בדרגה ברוחניות וביותר בשאיפות עצומות לחיים גבוהים של דביקות עצומה בתורה הקדושה ומסירות נפש לעבודת השם וכמדומה שאמר שלא רק בלימודים למד אתם אלא גם מקומו בחדרי שינה היה אתם וכיו"ב ובין השמות שסיפר לי שלמד עמם מכח זה היה הגאון רבי ראובן טרופ ז"ל בנו של הגרנ"ט ראש ישיבת ראדין ז"ל שהיה רבי ראובן כבר אז גאון עצום ב. והדבר השני שהועיל לו מאוד הוא שהסבא מסלבודקה נתן עינו עליו באופן מיוחד מאוד להתענין בעלייתו הרוחנית וליעץ למבוגרים איך לקדם אותו עד כדי כך שאחרי חדשים אחדים שהסבא מסלבודקה חלה את חליו האחרון והעבירוהו לירושלים ושם היה כמה חדשים בחליו ושם נפטר בחורף גם באותם חדשים שהיה בירושלים ולא פגש בהם כלל את רבי דב לא פסק מלהתעניין על עלייתו הרוחנית של רבי דב ואפילו יומיים לפני פטירתו שמצבו היה כבר חמור מאוד עדיין שאל על מצבו של רבי דב ודברו על זה בשעתו הרבה מאוד בישיבה עד כמה חרד הסבא מסלבודקה לעלייתו הרוחנית של הנער מאמריקה אף שהיו בישיבה ציבור גדול מאוד של בחורים וגם היו רבים מאמריקה מכל מקום ראו שעליו באופן מיוחד ביותר מתעניין

ב. ומה היה הדבר שגרם את ההוראה הזו של הסבא מסלבודקה לחברו לחשובי הבחורים וכן כל כך להתעניין במצבו הענין היה כזה הסבא מסלבודקה קבע לאמו של הנער להיכנס אצלו לחדרו כדי לדבר על עתידו של הנער והיא הגיעה אבל שלא כדברי השליח שאמר לה בשמו להיכנס לחדרו של הסבא היא נעמדה בפתח בלבד בלא להיכנס והסבא מסלבודקה לא הבין שהיא בדוקא לא נכנסת אליו וחשב שאולי לא הבינה את דברי השליח וקרא לה הסבא בעצמו שתיכנס אליו לתוך החדר אבל היא נשארה בשלה ולא נכנסה ולא זו בלבד אלא גם העמידה לפניה את בנה הנער שיסתיר אותה מהסבא מסלבודקה שלא יוכל לראותה [כמדומני שהוא סיפר שהוא היה יחסית לגילו גבוה במיוחד כך שהוא יכל היטב להסתירה] וכך התחילה לדבר עמו בענין הנער כשהתלמידים שהיו שם ראו את זה התלמידים אמרו לה שהסבא מסלבודקה אמר שהיא תכנס אליו לדבר אז היא חייבת לעשות כדבריו ולהיכנס ושלא תתחכם אבל היא לא צייתה לדבריהם והמשיכה בשלה וסיפר הסבא רבי דב כהן ז"ל שהתלמידים שהיו שם כעסו מאוד על זה בצורה שאי אפשר לתאר שמלבד שהסבא מסלבודקה היה קדוש עליון ומהרבנים הכי מפורסמים שבדור גם היה ההנהגה שם שבשום אופן לא עוברים במשהו על דברי הסבא מסלבודקה וכולם היו נשמעים לו באופן מוחלט אפילו רבנים חשובים והנה באה האמריקאית הזו ורוצה כביכול בבית שלו ללמד אותו פרק בהלכות שמירת העיניים ובנוכחות הסבא התלמידים גערו בה בחומרא רבה להיכנס כדברי הסבא מסלבודקה והיא התעקשה ונשארה בשלה ולא נכנסה ורק עמדה בפתח מוסתרת על ידי בנה הגם שידעה שכל עתידו של בנה לכאורה תלוי בהוראות של הסבא מסלבודקה ומי יודע מה יהיו אצלו התוצאות על החוצפה הזאת

ג. כשהיא יצאה משם הסבא מסלבודקה בהיפוך מדעת התלמידים השתומם מאוד מהדרגה הגבוהה הזו שלה שכל כך נזהרה והתעקשה שלא לגרום לו איזה שהוא חסרון לפי הבנתה בקדושתו והגיב על זה אם כך היא מתנהגת עתיד להיות מהבחור הזה עוד דברים עצומים לעם ישראל [זה בערך המילים ששמעתי מהסבא רבי דב ז"ל] ולכן ביקש הסבא מסלבודקה שיסדרו לו את טובי הלומדים שבישיבה שיהיה יחד אתם ושיקדמו אותו ככל יכולתם וגם בימיו האחרונים ממש כשהיה בתוקף חליו וכבר כמה חדשים שודאי לא ראה את רבי דב שאל הסבא מסלבודקה את מקורביו איך מצב התקדמותו הרוחנית של הבחור דב

ד. ועל זה אמר הסבא רבי דב ז"ל עשרות שנים אני לומד את המעשה הזה ועדיין לא גמרתי ללומדו שהרי הרב ליפוביץ נסע במיוחד מתל אביו לחברון אל הסבא מסלבודקה וסיפר לו בהתפעלות עצומה על המסירות נפש של האשה מאמריקה עבור לימוד התורה של בנה מהרבה סוגי מסירות נפש עזיבתה יחד אתו את הבית בלי לספר למשפחה וכשלא נתקבל לישיבה לא נתיאשה ונשארה בארץ בערך שנה לסדר לו מי שילמדנו ולעקוב אחרי התפתחותו הרוחנית והלימודית ואחר כך לבוא להכניסו לישיבה להישאר שם בתנאי ישיבה שהיו רחוקים מאוד מהתנאים הגשמיים שהיה להם באמריקה וגם שכבר התחילו באותם שנים הפרעות מהערבים והסבא מסלבודקה באמת התפעל מאוד מדברים אלו אבל עם כל זה התפעלותו של הסבא מסלבודקה מזהירותה ועקשנותה בענין הצניעות היתה יותר גדולה מכל זה ורק מכח זה אמר עליו את ההגדרה שעתיד לצאת מבחור זה עוד דברים עצומים לעם ישראל ודאג לקדמו ככל האפשר יותר משדאג לבחורים אחרים

ה. ואחרי כל זה אמר הסבא רבי דב ז"ל עכשיו תבין למה אמרתי שמה שזכה החזון יחזקאל לכזו התמדה נוראה היה בזכות דרגתו בקדושה

ו. וסיפר הסבא רבי דב ז"ל שכשהוא סיפר את הסיפור הזה לאמו [היא נשארה אתו עוד איזה תקופה בחברון לראות שהוא נקלט טוב בישיבה] ממה ביותר התפעל הסבא מסלבודקה היא התרגשה מזה מאוד ואמרה לו אתה עתיד ללמוד כאן שנים רבות אבל גם אני כבר למדתי כאן מדברים אלו של הסבא מסלבודקה לימוד ששוה שנים רבות וכשעבר עוד איזה זמן וראה את יראת הכבוד הנוראה שיש בישיבה לסבא מסלבודקה התפלא מהיכן לקחה אמו את האומץ כך לעבור על דבריו ולא להתייחס להוראתו אליה ולגערות התלמידים ודיבר אתה על זה והשיבה לו אם היית מכיר את היראת שמים שראיתי בבית הורי [הגאון רבי צבי הירש רובינסקי ז"ל וזוגתו] היית מבין את זה היטב [יש להדגיש שהסבא רבי דב ז"ל סיפר כמה פעמים שהיא היתה נערה צעירה ממש אולי בערך בגיל י"ב בזמן שרבי צבי הירש רובינסקי ז"ל נפטר אבל מכל מקום החינוך שהשריש בה ליווה אותה כל ימי חייה והדגיש שרואים מזה כמה מועיל כבר מגיל צעיר לחנך את הילדים היטב היטב]

ז. וכשנפרדו לנסיעתה של אמו לחוץ לארץ אמר לה הנער [דהיינו הסבא רבי דב ז"ל] עם כל קושי הפרידה לפחות אני שמח שכל הטירחא העצומה שטרחת עבורי במסירות קשה במשך יותר משנה עכשיו מסתיימת ואת פטורה מלהמשיך בזה השיבה לו טעות בידך אחרי מה שאמרת לי בשם הסבא מסלבודקה גם כשאני באמריקה עדיין מוטל עלי לדאוג כל הזמן לחינוך שלך אם העתיד שלך כל כך תלוי בצניעות שלי והוא אמר לי שאלו המילים האחרונות שהיא אמרה לו כשנפרדו לשנים רבות והיא בכתה מאוד כשאמרה את זה וכך היתה דמותה עומדת בפניו שנים רבות בוכה מאוד בדברים האלו וכשבאה אחרי שנים רבות לארץ כמדומני אחרי בערך עשר שנים בשנת תרצ"ו עבור נישואיו ושהתה בארץ איזה תקופה וכשנפרדו שוב הזכירה לו באיזה דבורים נפרדו לפני כעשר שנים ושוב בכתה בדברים אלו מאוד וכמדומה שהוא אמר שזה היה הפעם האחרונה שהוא ראה אותה וכך שוב נשארה דמותה אצלו בוכה מאוד בדברים האלו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/9/2009 11:02 לינק ישיר 

את עיקרי הדברים הנ"ל - כתב הרב דב כהן זצ"ל בספר "וילכו שניהם יחדיו" שי"ל לפני מס' שבועות והוזכר כאן.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/9/2009 12:15 לינק ישיר 

יישר כח יוסף.

הכותרת של המאמר על בעל ה"חזון יחזקאל" זצ"ל, איננה מדוייקת. יש כאן הרבה יותר על הרב דב כהן הסבא שלו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/9/2009 18:28 לינק ישיר 

אולי אחד מחכמי הפורום יואיל להגיש סקירה קצרה אודות דרכו בלימוד של הרב עדס וספריו הרבים שחיבר ברוב חלקי התורה (מקריאה שטחית ביותר נראים הדברים כסיכומים והערות קצרות).
תודה.
(הרב עדס נודע בצעירותו כעילוי עצום [ושמעתי שבנו הגדול גם הוא בעל כשרון מיוחד] אך הוא נטה לפרישות שבמסגרתה יצא לגלות שנים אחדות)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/9/2009 18:47 לינק ישיר 

כפה"נ שהרב עדס עוסק הרבה בקבלת הגר"א ואף הוציא לאור ספרים בנושא, האם גם זאת קיבל מהרב בצרי?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/9/2009 15:15 לינק ישיר 

באיזה פרק זמן היה לי קביעות עם ר' יעקב עדס ואע"פ שהוא אמון מכוסה אמון מוצנע וכו' עמדתי הרבה על טיבו. ואין הפנאי מתיר כעת לספר עליו. מה גם שבקיאותו בכל חלקי תורה ועיונו הנמרץ גם בחכמת הקבלה הינו מן המפורסמות.  לכתוב עליו  שהינו תלמידו של ר' דוד בצרי אי"ז אלא הלצה תפלה, וזאת מבלי לפגוע בכבוד האחרון. בשנים האחרונות הוא מצא קן לו בישיבת השלום אשר מספקים לו חדר עם מנורה מטה כסא ושולחן (ומן הסתם הוא ישן על הרצפה או על ספסל כמנהגו ...).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/9/2009 20:47 לינק ישיר 

גם אני הקט זכיתי ללמוד איתו ביחידות לפני קרוב ל10 שנים.
למדנו הלכות שבת (סי' שיח' והלאה) ודרכו הייתה לשנן במילים שלו כל קטע שלמדנו ואז ללמוד קטע חדש, ושוב לחזור מתחילת הלימוד עד היכן שהגענו וכן ע"ז הדרך.
פעם מצא איזה הערה בשם הגרי"ש אלישיב שליט"א בעניין בישול בשבת- וחזר לשנן בע"פ שוב מהתחלה אלא שהוסיף את דברי הגרי"ש שליט"א בכל מקום שהיה בו נפק"מ.
כמובן, אצלו זה לא היה לימוד ראשוני ואעפי"כ כך היה משנן.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/9/2009 22:56 לינק ישיר 

באחד מספריו ראיתי מדור של הערות על ספר קובץ תשובות של הגריש"א שליט"א. כנראה שמייחס להן חשיבות יתירה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/9/2009 23:51 לינק ישיר 

סליחה, האם מדברים כאן על הרב עדס שכלפי חוץ מתנהג כמו מלך יהו בן נמשי? (אני מפחד לנקוב בצורת התנהגות שכן מהתעלמות המוחלטת של הכותבים כאן מהיבטים אלו, אני מסיק שמא מדובר באדם אחר, או שמא אינו יודע להבחין בין דבר דבר, או שסודות גדולים גנוזים בו כמו גלות פרישות כמו משרע"ה שגם לו הסכים הקב"ה ואין לי עסק בנסתרות)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/9/2009 00:00 לינק ישיר 

אתנחתא, אכן כן מדובר באותו איש

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/9/2009 00:05 לינק ישיר 

אם התכוון אתנתחתא ליהוא בן נמשי, אז בבקשה יסביר גם את הקשר לרב עדס.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/9/2009 00:09 לינק ישיר 

אבישי בן- חיים | 2/10/2008 11:09 
אולי זה יקרה גם לכם. יום אחד הטלפון יצלצל, אתם תרימו את השפופרת ותשמעו מעברו השני של הקו קול נעים, גם אם מעט קצר רוח. "שלום, מדבר יעקב עדס" הוא יגיד. אם לא תמהרו לנתק, פתאום תמצאו עצמכם שוחים בתוך מעיין שוצף ועמוק של חוכמה יהודית בלתי נתפסת בהיקפה ותגלו שזכיתם להיכנס לפרדס המרהיב של רבי יעקב עדס.

הרב עדס בירושלים צילום: פלאש 90

פרדס ששכלתנות נוקבת חדה ומקפיאה ומיסטיקה ימי־ביניימית מסעירה ונושמת משמשים בו בערבוביה ורוח אלו־ קים מרחפת בו, עד שגם אתאיסטים מובהקים כמעט ונוגעים בה.

יום אחד זה קרה לשחקן דני שטג. "הוא התקשר, אמר לי 'מדבר יעקב עדס' והתחיל בשרשרת שאלות אישיות, התעניין מאוד. עם הזמן הוא התחיל ללמד אותי בטלפון. היה מתקשר באחת עשרה בלילה ולפעמים מלמד אותי עד שלוש בבוקר, למדנו מסילת ישרים. רק אחרי שנים, כשנכנסתי יותר לעניין לימוד התורה, הבנתי שאי אפשר להבין, שאי אפשר להשיג את הידע שיש לאדם הזה, שמדובר במטאור. העומקים שהוא מציע הם בארות תת קרקעיים‭."‬

בערך חמש שנים למד שטג עם הרב עדס. "לפעמים לא היה מתקשר חודשים, לפעמים שש פעמים ביום. חמש שנים לא ראיתי את זיו פניו. הייתי חולם עליו בלילות‭."‬ אחרי חמש שנים של לימוד טלפוני הגיע שטג סוף סוף לפגישה ראשונה עם הרב.
*--global_section**--<<>>***--header*

"ההרגל בפגישה כזו הוא ללחוץ יד, אפילו חיבוק. הגעתי אליו ל"ישיבת השלום" בירושלים עם שני חברים, ירדתי למרתף והוא פתח את הדלת. אמרתי לו: 'שלום הרב, זה אני, דני, דני שטג' והוא ענה 'כן, שלום עליכם, אנחנו נפתח בספר זה וזה בעמוד כך וכך. אומר הכתוב‭.'‬ זהו. הוא לא שאל אותי 'מה שלומך' לא אמר לי 'טוב לראות אותך‭,'‬ לא בזבז אפילו שנייה להסתכל עליי‭."‬

הרב יעקב עדס בירושלים. צילום: פלאש 90

על ההשפעה המאגית של הרב עדס על הסובבים אותו מעיד שטג: "כשרב אחר אומר לי 'אתה צריך לעשות ככה וככה, אז כבודו במקומו מונח, אבל כשהרב עדס אומר - אתה מרגיש שזו גזרה. אני לא מכיר אף אחד שיכול לערער על הגזרה הזאת‭."‬

האירוע הטלפוני הזה קרה לכמה וכמה אנשים פשוטים, שמשום מה הרב המקובל בחר לנסות לקרב אל היהדות. זה קרה גם לשחקנים אלי יצפאן ואקי אבני ולזמר יהודה סעדו, שנשאבו בקסמו של הרב עדס והפכו לחסידים מעריצים ולתלמידים טלפוניים. גם מאמן הכדורסל פיני גרשון והשחקן עדי גורדון היו על הקו.

רן דנקר התייצב לפגישה לאחר שהתברר לרב עדס, מענקי המומחים בתורת הגאון מוילנא בדורנו, כי דנקר הוא צאצא של הגר"א. גם עורך הדין רונאל פישר("אל תכתוב העיתונאי לשעבר.
לא מזכירים לבעל תשובה את חטאיו הישנים") הציץ ונפגע: "היה לי קשר עם הרב בצרי והוא הציע לי לעלות לירושלים לפגוש מישהו. הגעתי לירושלים, למקום מאוד צנוע, מאוד מאופק, ומצאתי שם אדם יושב ולומד גמרא עם בקבוק מים. כששאלתי מה זה? אמרו לי שרוב הזמן הוא לא אוכל ומענה את נפשו בשביל לבקש מחילה על ייסורי עם ישראל, והדבר היחיד שהוא עושה זה שותה מים.

ישבנו ושוחחנו, שעה חידדנו סכינים, כל אחד העמיד את מרכולתו זה מול זה, כל אחד בדק את השני עד כמה הוא חריף. אין ספק שמדובר בגאון נדיר, גאון יסוד עולם. הייתה לי ציפייה שהוא ילך איתי למסע, הוא ביקש ממני לבוא שוב, האמת שלא חזרתי. עכשיו כשאתה שואל אותי זה כל כך מרגש אותי שנראה לי שאני אוסף את עצמי ונוסע אליו‭."‬

פנקיסט חרדי

אל המרתף של הרב עדס ירד מעת לעת גם הסופר והעיתונאי ישראל סגל, שגם שנים אחרי שחזר בשאלה הקפיד להזכיר כי הוא לא שכח את טעמה המתוק של ההתפלפלות על דף הגמרא. בספרו "וכי נחש ממית" מעניק סגל את גרסתו הספרותית לפגישתו הראשונה עם הרב עדס: "ואז הוא נכנס. הפנקיסט החרדי הראשון שראיתי בחיי דידה אל החדר‭,"‬

סגל מתאר את מלבושיו ומנעליו הקרועים של הרב עדס ומוסיף: "אבל פניו היו צחות ונקיות ומוארות. כפות ידיו היו מטופחות, והציפורניים היו עשויות בקפידה, כאילו עברו טיפול מניקור. קשה היה לדמיין ניגוד גדול מזה‭."‬

את חוויית הלימוד עם הרב עדס מתאר סגל כך: "פתח במחלוקת תנאים, הפליג לתלמוד, לרש"י ולתוספות לרמב"ם, לשולחן ערוך, לקצות החושן ולרב חיים מבריסק. כמו שייט קיאקים מיומן חתר במים הסוערים, נע מצד לצד, תמרן, מצחו נטף זיעה, ידיו עלו וירדו ונחבטו באוויר כמשוטים, אוזניו התנפחו כמפרשים, עד שהגיע לחוף מבטחים. ואז תלה בי עיניים צוחקות‭."‬

סגל דווקא לא התרשם עמוקות מיכולות הלימוד של הרב עדס: "אם ביקש להרשים אותי בתלמודו, לא הצליח‭,"‬ כתב. אותו שבה דווקא משהו אחר. הוא גולל בפני המקובל את סיפור הקרע המשפחתי על רקע חזרתו בשאלה: "הסיפור כולו. לא חסכתי ממנו דבר. עד לאותיות הקטנות של הזוועה הגדולה. יעקב ישב מולי ‭...‬ הבחנתי שעיניו הוצפו בדמעות.

הוא לא אמר דבר, אבל לפתע, כקולה של ציפור שיר, עלה קולו כששר בקול עצוב ומתוק בלי שיעור את ניגון תחיית המתים. הנגינה פירקה אותי‭...‬ עם הכל למדתי להתמודד. עם השנאה ועם הבוז ועם הנידוי והחרם, ועם הבושה והקלון, אבל לא ידעתי, מעולם לא למדתי לעמוד מול העצב הרך‭."‬

*--
אריה דרעי מאוהב

גם על הרב עדס עצמו עברו ימים של עצב, עד שהפך לדמות הנערצת שהוא היום וזכה להילה הייחודית של הענק בקבלה ושל גאון בגמרא האופפת אותו, והוא רק בן ‭.44‬ כבר מגיל קטן הכירו בו כגאון יוצא דופן שמתעקש לעבוד את השם בדרכו הטוטאלית.

"אני זוכר אותו כילד, כשלמדתי בישיבת 'קול יעקב' והוא היה צעיר ממני בכמה שנים, אולי בן ‭.10‬ כבר אז ניכר בו שהוא נועד לגדולות" מספר אריה דרעי ומוסיף: "אחרי שנים הכרתי אותו שוב. אני מאוהב בו אהבה אמיתית, אהבת אמת. התכונה הראשונה שלו היא אוהב ישראל אמיתי שמוכן למסור את נפשו בשביל לעזור ליהודי הכי פשוט, בגשמיות וברוחניות. הגדלות שלו בתורה מדהימה אותי כל פעם מחדש. כשאתה מדבר איתו על כל דבר זה נראה כאילו הוא למד את הסוגיה בדיוק אתמול. הוא מתמיד גדול ובעל כישרון שכלי אדיר‭."‬

השאלה המתגרה: "אז הוא יותר חכם ממך‭"?‬ גוררת את דרעי לתגובה מגחכת: "לא קרב זה אל זה בכלל‭,"‬ הוא אומר וכדי למנוע אי הבנות, מוסיף: "תראה, בוא נענה ככה: החוכמה האמיתית היא חוכמת התורה, וכשמדברים על הגדולה והחוכמה של רבי יעקב הן בתורת הנגלה והן בתורת הנסתר, וכשהגדלות הזאת בתורה משתלבת עם מידות טובות ואהבת ישראל ומסירות נפש, יוצא לך החכם השלם‭."‬

הסובבים את הנער הצעיר לא ידעו איך לעכל את התופעה: "הוא היה יושב מול הסטנדר ולומד גמרא בקלות בלתי נתפסת, כמו שאנשים קוראים עיתון‭,"‬ מספר אחד מהם. בנעוריו הרבה להסתופף בחצרותיהם של שני רבותיו הגדולים, הסטייפלער - הרב ישראל יעקב קנייבסקי, והרב שלמה זלמן אויערבך. האחרון קבע כי יש להקפיץ את הצעיר הכישרוני שתי כיתות והוא הועבר לישיבה גדולה (כינוי הישיבות החרדיות לבוגרים), גם שם הבחינו מוריו כי הוא משתעמם בשיעורים.

הנער מצא עצמו במרכזה של מחלוקת עקרונית העומדת בשורש התפיסה החינוכית החרדית. בין הגישה שעל פיה גאונים בעלי כישרון נדיר הם אוצר שיש לטפח ולהכווין ללימוד לפי רמת הכישרון שלהם, לבין הגישה שעל פיה רבים מגדולי ישראל לא היו בעלי כישרון מיוחד, אך הגיעו לאן שהגיעו בכוח עמל התורה. חלק מהרבנים סירבו לקבל את ההספק והמהירות שבהם גמע הנער דפי גמרא. "לא יכול להיות שאתה מבין" הטיחו בפניו "תבחנו אותי, אני יודע יותר טוב מכל הישיבה‭,"‬ השיב הנער הצעיר.

עד גיל 20 הוא שבע מרורים, אלא שלמזלו זכה לגיבוים של שני ענקי הציבור הליטאי הסטייפלער והרב אויערבך, שקבעו כי מדובר בתלמיד בעל כישרון ייחודי ובעל כוחות נפשיים לא מצויים, ולכן הוא "צריך ללמוד בהפלגה, להפליג בלימוד ובעבודת השם‭."‬ זה מה שהוא עשה, בצורה לא מסודרת, בחצרות הרבנים והמקובלים הנסתרים ובהיכלי הישיבות: ישב ולמד ולמד ולמד, וגם כתב וכתב. כ- 20 ספרים פרי עטו יצאו עד כה.

הנזיר והפילוסוף

חלומו הגדול היה לחיות רק עם התורה, הוא והיא וזהו. "חלמתי להיות כל חיי בחדר סגור וללמוד תורה, ושכאשר אני אלך לעולמי לא יימצא מניין של אנשים שיכירו אותי, שיגידו 'מי זה יעקב עדס הזה? הוא קרוב של משפחת עדס‭"?‬ מצטט אותו אחד מחסידיו. יש גם מי שמסבירים את גירושיו מאשתו בשאיפתו לדבוק בתורה ובה בלבד.

אבל לפני כמה שנים, חמוש באוצרות הידע שלו, הגיח הרב עדס החוצה, ויתר על הלבד והתחיל לצאת לציבור, זאת, בעיקר בשל הוראה שקיבל מהרב אויערבך. פעם ציטט את אמירת רבי ישראל סלנטר כי אי אפשר לאדם להיות צדיק נסתר בדור הזה, אי אפשר להיות צדיק מכונס במעילו ומתחמם לבדו באש התורה, במקום לחמם גם את הציבור סביבו. אולי התכוון לעצמו.

לאט לאט החל עדס להפציע פה ושם ולאסוף מעריצים שנבהלו משפע ידיעותיו. הופעתו הנזירית, שערו הארוך מעט, מכנסיו הקרועים, חולצתו וטליתו הלבנה ששינו צבען לשחור, נעליו המרופטות (לעתים מודבקות בניר דבק או קשורות בחבל דק) ובקבוק המים מפלסטיק שאיתו הוא מסתובב בקביעות, הוסיפו להילה. "הוא יצא לגלות, כדי לכפר על חטאי ישראל‭,"‬ אומר המיתוס נטול הביסוס.

אבל לא כולם מאושרים מהתופעה. "כשאני מדבר איתו בטלפון אני המאושר באדם, אבל כשאני רואה אותו אני חש צער עמוק על הסיגופים הנוראיים שבהם הוא חי, סיגופים שהוא לקח על עצמו כשהחליט לצאת לגלות למען עם ישראל‭,"‬ אומר אריה דרעי. אחרים מותחים ביקורת חריפה על התנהגותו הלא נורמטיבית. הפחות נוקבים שבהם אומרים: "אילו הוא רק היה מתלבש נורמלי, כבר היום בגיל 44 היה נחשב לאחד מגדולי הדור‭."‬

הפוטנציאל קיים, הרב עדס הוא בן למשפחת רבנים ספרדים יוקרתית. אביו, הרב יהודה עדס, ראש ישיבת "קול יעקב‭,"‬ הוא הרב הספרדי הזוכה ליוקרה הגדולה בעולם הישיבות הליטאי, משולב בו ואף חבר במועצת גדולי התורה האשכנזית. הבן, בחר משום מה במסלול שונה.

כך או כך, רבים מתקשים לעמוד בפני עוצמתו התורנית והשכלית. בציבור הרחב החלו לפגוש בו עוד ועוד. רגע אחד הוא במערת המכפלה בחברון, מפתה מג"בניקים להתקרב לתורה, רגע שני הוא בבני ברק מפעים את תלמידי ישיבת פוניבז' בשיחה על "נפש החיים" ורגע שלישי הוא מלהיב בדרשה את מתפללי בתי הכנסת "שושנים לדוד" או "מוסאיוף" בשכונת הבוכרים.

ובאותה שעה יש מי שמוכנים להישבע שבכל פעם שהם באים לכותל המערבי הוא נמצא שם, מניינים של פשוטי עם ושל אחרים נאספים סביבו והוא מתפלל בקול בוכים מייסר ומטלטל.

גם לישיבות הציונות הדתית הרבה הרב עדס להגיע: "הוא היה אוסף חבורה אצלנו ומלמד בלילות. הוא היה מגיע הרבה, הרי כל לילה הוא ישן במקום אחר - סליחה, לא ישן, נמצא" מספר אחד מלומדי הספרייה של ישיבת "מרכז הרב‭,"‬ ספינת הדגל של הציונית הדתית.

"הוא היה מגיע לישיבות בגוש קטיף, בגוש עציון ול'שבי חברון‭.'''‬ פעם הגיע אפילו לישיבת ההסדר של הרב יובל שרלו בפתח תקווה והעביר שיחת מוסר, היו שם תלמידים שהתחילו לבכות‭,"‬ מספר אחד מבכירי העיתון הדתי לאומי "הצופה" שאול שיף, ממעריציו הנלהבים של הרב עדס. על פי שיף, אשר מכנה את הרב עדס בכתבותיו "מורי ורבי‭,"‬ כשהרב עדס הולך לתפוס תנומה הוא ישן בחדרו בישיבת השלום על הרצפה "במו עיניי ראיתי אותו‭."‬

הדברים התחילו להסתדר. אחרי שנים שבהן אף אחד לא ידע היכן הוא ישן, הוא מצא לו מעון בישיבת המקובלים "ישיבת השלום" אצל הרב דוד בצרי, המכונה "גדול המקובלים העיוניים‭."‬ המרתף המפורסם פונה עבורו והוא יושב בו, לומד וכותב על מחשב ישן. גם העיתונות החרדית גילתה אותו: "מעל ראשו הלך עמוד אש" בישרה כותרת על אודותיו בשבועון החרדי העצמאי "שעה טובה" ובמוסף "הגאונים העילויים" נכתב עליו: "נתון כולו בדבקות וממש נוהם מתוך אהבת השם, ציור חי של גאון, מקובל ועובד ה' שהוא עוד בצעירותו‭."‬

שמו של הרב עדס החל להדהד גם בקרב תלמידי חכמים מובהקים. השמועות כי באמתחתו סודות הקבלה הנעלמים, נשענו, בין היתר, על ההנחה כי אין אפשרות שבן אדם יידע כל כך הרבה, אלא אם כן הוא משתמש בכוחות על-טבעיים.

יש המתקשים להסביר אחרת את העובדה שאפשר לשוחח איתו, טלפונית, אלא מה כשהוא בנסיעה לשאול אותו על דף גמרא מסוים, כל פעם אחר, ולשמוע אותו מדקלם אותו על פה כאילו התצלום מונח מול עיניו. פעם ניהל ויכוחון עם מישהו בשאלה האם הביטוי "דא עקא" מופיע בגמרא. השואל, מגובה בפרויקט השו"ת הממוחשב מולו, ישב וטען בביטחון שהביטוי איננו מופיע בגמרא, והרב עדס השיב: "יש, מופיע פעם אחת בלבד, תפתח מסכת סנהדרין דף כ"ו עמוד א‭."'‬

כשממש מציקים לו הוא מסוגל לשלוף בבוז עמוק טיעונים המעידים על היכרות לא קטנה עם עיקרי הנצרות, האיסלם, הבודהיזם, המחקר האקדמי בענייני יהדות והפילוסופים שפינוזה וקאנט (הוא קורא לו קנט, כמו הסיגריות, קשה לדעת אם כהבעת זלזול, או מכיוון שנתקל בשמו רק בכתובים‭.(‬

על פי עדויות שונות קרוב ל-20 איש זכו בשנים האחרונות ללמוד אצלו את הדרך להשיג יכולות לימוד על-טבעיות, וכך להספיק ללמוד בשעה חומר שאחרים מספיקים ביומיים. גם בקשות אחרות לגילוי סודות המיסטיקה היהודית הגיעו לפתחו, למשל של אדמו"ר מפורסם שאביו נפטר ולא מתגלה אליו בחלום וביקש הנחיות איך לגרום לו להופיע.

סיגריה פחות בשבת

מה מניע אותו? על איזה דלק נוסע האיש הזה? ולאן? תשכחו מכסף ומהסיפורים על הבאבות עם הבתים המפוארים והמכוניות המהודרות. כל מה שיש לאיש הם הבגדים הישנים שעל גופו. אין לו לא בית ולא אוטו, הגם שאם רק יטלפן, אינספור אנשים יקפצו להסיע אותו לאן שירצה, ולו בשביל לבדוק את האגדה שתוך כדי נסיעה הוא רואה מלאכים בדרך.

עשירים גדולים מציעים לו סכומי כסף אדירים, אך הוא מסרב לקחת לעצמו ומפנה אותם למטרות צדקה. מספיק להסתכל עליו בשביל להבין שגם כבוד הוא אינו מחפש. אז למה האיש הזה רץ מיהודי ליהודי ומנסה לשכנע אותו להתקרב טיפה אל השם, לקבל עליו לפחות מצווה אחת קטנה? אולי זה קשור לעובדה שהוא מצטט שוב ושוב את אמרתו של הרב מבריסק: "צריך להשקיע כוחות עצומים אפילו כדי להעביר ילד יהודי מקיבוץ של השומר הצעיר לקיבוץ של התק"ם‭."‬

נדמה שבאמת בוערת בו תפיסתו הקבלית, תפיסה שאותה הנחיל האר"י הקדוש, שעל פיה כל מצווה או עבירה שעושה יהודי משפיעה על העליונים ומעצבת מציאות ביקום כולו. אצל הרב עדס בעצם כל יהודי, גם הפשוט ביותר, הוא מקובל מעשי שבהתנהגותו משפיע על גורל העם היהודי ועל הקוסמוס כולו.

פעם הסביר בדרשה סגורה את שיטתו, ובדרך העניק שיעור שמתמצת את יסוד היסודות של הקבלה על רגל אחת ואמר בערך כך: "קבלת האר"י ז"ל הרחיבה והעלתה את המשמעות של קיום המצוות, לימוד התורה, התפילה, העזרה לזולת ודבקות המחשבה בה' ונתנה אחריות לכל יהודי פרטי.

כל יהודי בשעה שעוסק באחד הדברים הנ"ל מחבר את נשמתו לשורשה העליון ומביא שפע גדול בעיקר לנשמתו הוא, אבל גם לכל העולם כולו ולכל היצורים כולם. אין חתול בכדור הארץ שזה לא משפיע עליו. הדברים נכונים לכל יהודי ויהודייה, ללא שום יוצא מהכלל, מהכי גדול בעולם ועד הכי קטן. ומצד שני, כל עבירה גורמת נזק עצום. אם אתה עושה עבירה פה, בגללך יש ילד רעב באפריקה‭."‬

ואחרי כל זה מי יצליח להגיד לא כשהרב עדס מתייצב בכבודו ובעצמו ומבקש "בוא תתחבר אל האורות האלוקיים. אם זה קשה לך מדי לשמור את כל המצוות, אז לפחות תעשן בשבת סיגריה אחת פחות".
לקוח מכאן

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/9/2009 00:15 לינק ישיר 

ויגד הצופה לאמר בא עד אליהם ולא שב והמנהג כמנהג יהוא בן נמשי כי בשגעון ינהג

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > שירה ספרות ופרוזה > ספרים וסופרים > המקובל רבי יעקב עדס
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 4 לדף הבא סך הכל 4 דפים.

bholext