| נשלח ב-25/9/2009 08:51 |
|
| |
אשכול השאלות על הליטאיות
כאן יוכלו המשתתפים להעלות שאלות ותמיהות בקשר לציבור המכונה ליטאי [הכוונה בעיקר לשלושים השנה האחרונות שלו]
ניתן להעלות שאלות בנוגע לאורח החיים, האמונות, ההתנהלות, והחזון.
נשמח אם אחד הליטאים בפורום יתנדב לענות על השאלות וליישב את התמיהות בכנות.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/9/2009 11:31 |
|
| |
"והחזון", הכוונה לחזון איש?
|
|
| נשלח ב-25/9/2009 11:49 |
|
| |
אמש ראיתי תכנית עם קובי אריאלי- לפי עדותו נולד והתחנך כליטאי- בין יתר דבריו המענינים אני מציין כמה.
לפי דבריו- הבעש"ט ניצח, ואלמלא תנועת החסידות היהדות היתה נכחדת.
הוא סיפר על חבר קרוב ליטאי שיצאה בשאלה, וכתב בספרו- האלוקים הליטאי הוא קר ואכזר.
(אולי אני לא זוכר במדויק את המילים, אבל זה המסר שהיה)
מזמן שמעתי אומרים- לחסיד - יש יראת שמיים,-- לליטאי יש יראת השולחן ערוך.
ועוד אמרו- הליטאי מוכן להשתמד- רק שיתנו לו ללמוד.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/9/2009 12:53 |
|
| |
המקור הוא הנביא הליטאי שכתב: "ולוואי אותי עזבו ותורתי שמרו".
|
|
|
|
| נשלח ב-25/9/2009 13:05 |
|
| |
"ותורתי שמרו" הכוונה לקיום המצוות, ולא ל"שטייגען". זו כוונתו של הנביא המזרח תיכוני.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/9/2009 13:09 |
|
| |
וכי תלמוד תורה אינו מצווה? ובפרט לרמב"ם, הסובר שדי בקיום של מצווה אחת כהלכתה במקום כל המצוות כולן.
ולעצם טענתך שתורתי שמרו היא התורה, הרי מצוות צריכות כוונה, וכיצד אפשר לקיימן כשעוזבים את הקב"ה? לעומת זאת, תורה בעי 'לשמה' - ופי' בעל נפה"ח שהכוונה היא לשם התורה (וקוב"ה ישראל ואורייתא חד). כלומר רק בתורה אפשר לקיים למרות שעוזבים את ה'. והרי לך שורש הליטאיות על רגל אחת.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/9/2009 13:18 |
|
| |
ר' מיכי
תורתי?.. אני מכיר אותם- ידיעתם בתורה ממש- זה מקסימום קריאת התורה ששומעים בשבת. וגם זה בין עיון לעיון בספר הפלפול התורן.
נדמה לי שגם על שמו"ת הם גם לא מקפידים, בדוק וראה לכמה מהם יש, או היה, את "המידה הטובה" הזו.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/9/2009 13:36 |
|
| |
אני מבין שפותח האשכול ממתין גם לשאלות וגם לתשובות.
שמא טרם ימצא המתנדב להקשות ואחר ברוב חסדו ישיב, יבאר לנו פותח השרשור האם כוונת האשכול לעסוק בשאלות על הליטאיות כנגד החסידות, או לחפש סנגוריה על הליטאיות החסידית של שלושים השנים האחרונות?
|
|
| נשלח ב-25/9/2009 18:16 |
|
| |
ועד בכלל
(כדאי לדעת שלפי חוקת הפורום, אין לפתוח יותר מאשכול אחד לשבוע. כמו כן, כותב חדש צריך אישור לאשכולותיו. כלומר לשגרם לאחד מחברי ההנהלה ולקבל אישור. אילו היית עושה כן, ופונה אלי, הייתי מציע לך כמה שיפורים בניסוח, ואחד מהם מייד לקמן).
ביקשת לדון ב"ליטאיות". אני משער שאין כוונתך ליוצאי מדינה זו בפועל, אלא לאלו שמוגדרים או מגדירים עצמם חברתית כ"ליטאים". או "אברכים" או "בני תורה".
לפיכך, ראוי לדעתי קודם כל לאפיין כדי שנוכל לזהות: מי ומי הם ה"ליטאים"?
כמה אפשרויות:
אלו שלומדים בישיבות "ליטאיות" (זה לא מעגלי, כפי שודאי מיכי היה מציין).
אלו שמבקשים לראות את עצמם ככאלו.
אלו שמתלבשים בצורה מסויימת (חליפה קצרה או ארוכה וכובע מסוג מסויים).
אלו שקוראים עיתון מסויים או מצביעים למפלגה מסויימת.
ועוד:
האם אנו מחפשים את המצוי (מה מאפיין את החברה הזו) או את הראוי (מי אלו שמייצגים אותה במיטבה, ומהו המיטב הזה). ואז ניתן לבדוק מה האידיאולוגיה ומה מקורותיה. אני משער שעניינך בתחום האחרון, כי דיונים חברתיים ופוליטיים אינם מענין הפורום. סמיילי.
מיכי, איקון ירוק.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-26/9/2009 22:36 |
|
| |
את חטאי אני מזכיר, לא עיינתי כראוי בחוקת הפורום, ועמכם הסליחה.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/9/2009 23:43 |
|
| |
מיימוני כתבת: אלא לאלו שמוגדרים או מגדירים עצמם חברתית כ"ליטאים". או "אברכים" או "בני תורה"
האם הגדרת מישהו (בפי אחרים או ע"י עצמו) "אברך" או "בן תורה" משייכת אותו אוטומטית באופן חברתי לליטאים? למיטב ידיעתי יש אברכים ובני תורה (בעיני עצמם ו/או בעיני זולתם) גם אצל החסידים, החרדלי"ם ואפילו הדל"ים
|
|
|
|
| נשלח ב-27/9/2009 01:40 |
|
| |
באשכול שאליו הפנה חזק ואמץ מופיעה הטענה הרווחת והמוטעית שככל שיהיו יותר לומדים יהיו יותר ת"ח.
טענה זו נכונה ביחס לחברה שבה חלק מהמוצלחים לומדים וחלקם עוזבים.
לעומת זאת בחברה שבה המוצלחים לומדים והיתר עוזבים ההיפך הוא הנכון.
בחברה בה כולם לומדים הרמה הכללית יורדת, לעומת קבוצת לומדים מובחרת.
|
|
|
|
| נשלח ב-27/9/2009 12:01 |
|
| |
מיתוח האמת העבסולוטיט:
הציבור החרדי והחברה בישראל
את הדברים האלו כתבתי בעבר בפורום אחר, ובגלל חשיבותם החלטתי לעלות אותם בפני עצמם כנושא:
החברה הישראלית רואה את החרדים כאילו הם אנשים בלי קשר עם המציאות, וכאילו הם צריכים עזרה להסתגל למציאות. החרדים מבינים טוב מאוד מה שהולך סביבם.
בואו אתן לכם פרק "בקשר עם המציאות" של החרדים:
אתה מכיר את החרדי לב לבייב? כן כן הבעלים של L.LD בע"מ, אפריקה ישראל, ועוד ועוד?
אתה מכיר את החרדי חיים לייבוביץ' הבעלים של בריינסטרום ו - acc אחזקות, ועוד?
אתה מכיר את החרדי שיעיה בוימלגרין הבעלים של "אזורים"?
אתה מכיר את החרדי המולטי מיליונר משה שיינפלד הבעלים של ' שיינפלד ייזום והשקעות' ?
אתה מכיר את החרדי רפאל הלפרין הבעלים של "אופטקיה הלפרין"?
אתה מכיר את החרדי דודי (דוד חיים) זילברשלג שהוא בין היתר חבר הנהלת יד ושם.
Start Up Jerusalem – חבר הנהלה. חבר וועדת רוקח לבחינת שדורי הרדיו (הרשות השנייה לרדיו וטלוויזיה).
חבר הנהלת המרכז לפיתוח המקומות הקדושים. חבר בדירקטוריון רדיו קול חי. "עלה" – חבר הנהלת מעונות סיעודיים ושיקומיים של ילדים פגועי מוח. "מוריה" – חבר דירקטוריון. "עטרת" – חבר דירקטוריון. ועוד ועוד, מכיר?
אתה מכיר את החרדי הרב אברהם אלימלך פירר מקים אגודת "עזרה למרפא". בזכות פעילותו זכה להיות חתן פרס ישראל, וכל רגע נתון מחכים ברחבי העולם 6000 איש למענה ועזרה רופאית, מכיר?
אתה מכיר את החרדי הרב בנימין פישר מקים אגודת "מגן לחולה", שנותנת עזרה רפואית חינם לכל דורש.
מכיר את החרדי דן גרטלר, בעלים של חברת יהלומים ענקית?
את החרדים המיליארדים משפחת אלישיוב?
אתה מכיר את החרדי הרב אפרים רייך בעלים של חברת ההי-טק אימג'סטור?
אתה מכיר את החרדי הרב מנחם כרמל מנכ"ל ובעלי רשת השיווק הקמעונאית בר-כל, עסקים גם בנדל"ן, יהלומים, ופעם הבא שתקנה במאפיית "ברכת הארץ" תזכור שאתה מכניס לו כסף.
אתה מכיר את החרדי שלום פישר, שותף בגרעין השליטה (50 אחוז) של רשת קו-אופ רבוע-כחול.
וכן אירגוני חסד ועזרה כגון: יד שרה, זק"א, הצלה ישראל ועוד. ועוד.
אינני מדבר בכלל על עוד מאות ואלפי חברי מועצות, בעלי עסקים קטנים, רבני קהילות ודיינים שמנהלים חיי קהילות של מאות אלפי יהודים בארץ ובעולם, אנשי מלאכה..
ואינני מדבר בכלל על חרדים שכן יצאו ללמוד, בלי שום קשר להיותם חרדים, וכיום הם רופאים, ועו"ד (עו"ד יעקב וינרוט מעשרת משרדי העו"ד הטובים בישראל), פרופסורים ומרצים, והרשימה ארוכה, חדל לספור כי אין מספר.
וכל מה שתיארתי זה רק את ההחזקות המרכזיות שלהם, זה שלדוגמא לבייב מחזיק גם אחוזים בקמור, סלקום, ופז לא הזכרתי... לכולם יש עוד השקעות שמתסתעפות בכל שוק הכלכלה בישראל!
העסקים שבבעלות חרדים בארץ ישראל מספקים (בישיר, ובעקיפין) עבודה למאות אלפי יהודים, דתיים וחילונים כאחד. הממשלה גובה מיסים מאותם אנשים שעובדים אצל החרדים בהיקף של מילארדים בשנה, המדינה עושה אחלה קופה מהציבור החרדי!
ויש עוד המון המון המון מה להרחיב בנושא הזה, אין לאנשים מושג שכשאר הם יושנים בבתי-מלונות, קונים בגדים, תכשיטים ויהלומים, אוכל, קונים בקניונים, בתים, מכוניות, משקפיים, מה לא? הם מכניסים כסף לחרדים, ובעצם גם לממשלה...
אברכים בוחרים ללמוד תורה על דעת, ובעידוד נשותיהם, אני אישית מכיר הרבה חברים שלי שישבו ללמוד תורה, וכשהמצב נהיה קשה הם הלכו ללמוד מקצוע במכללה החרדית, אחד אפילו עושה כיום סטאז' בעריכת-דין, ואלה שזכו יושבים והוגים בתורה.
פעם שאל דוד בן-גוריון את הרב שלמה לורינץ (שהיה ראש תנועת אגודת ישראל) על מה מסתמכים בחורי הישיבות שאינם מתגייסים לצבא?
הרב לורינץ הפנה אותו לרמב"ם הבא:
"ולמה לא זכה לוי בנחלת ארץ ישראל ובביזתה עם אחיו, ומפני שהובדל לעבוד את ד' לשרתו ולהורות דרכיו הישרים ומשפטיו הצדיקים לרבים שנאמר "יורו משפטיך ליעקב ותורתך לישראל" לפיכך הובדלו מדרכי העולם, לא עורכין מלחמה כשאר ישראל ולא נוחלין ולא זוכין בכח גופם לעצמם, אלא הם חיל השם שנאמר: "ברך ד' חילו" והוא ברוך הוא זוכה להם שנאמר: "אני חלקך ונחלתך". ולא שבט לוי בלבד אלא כל איש ואיש מכל באי העולם, אשר נדבה רוחו אותו והבינו מדעו להבדל לעמוד לפני ד' לשרתו ולעובדו לדעת את ד' והלך ישר כמו שעשהו האלוקים, ופרק מעל צוארו עול חשבונות הרבים אשר בקשו בני אדם, הרי זה נתקדש קדש קדשים ויהי' ד' חלקו ונחלתו לעולם ולעולמי עולמים ויזכה לו בעוה"ז דבר המספיק לו כמו שזכה לכהנים ללוים. הרי דוד המלך ע"ה אומר ד' מנת חלקי וכוסי אתה תומיך גורלי".(הרמב"ם בהל' שמיטה ויובל יג, יב-יג).
ובן-גוריון אכן הודה לדבריו!! [מובא בספרו של הרב שלמה לורינץ "במחיצתם של גדולי תורה"].
בברכה ערן.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-30/9/2009 00:39 |
|
| |
שאלה:
אורחות חייו ומנהגיו של אדם המשתייך לחסידות [ולא חשוב לאיזה] פרושים לפניו כמעט כשולחן ערוך. המנהגים 'מבית אבא' משתמרים מדור לדור, בדרך כלל, בקפדנות ובקנאות, שיהיו מי שיאמרו שהיא יתירה ומוגזמת. המנהגים הללו קיימים לאורך כל מעגל השנה, להלן כמה דוגמאות בשליפה:
השירים בסעודות השבת.
אופן החזקת הגביע בשעת הקידוש...
מנהגי חג הפסח על כל ענייניו.
וכו' וכו' [הדוגמאות רבות, כל המוסיף תבוא עליו ברכה]
שאלתי היא על אותם ליטאים הבאים ממשפחות חסידיות [כל אותם משפחות שמוצאם אינו מהונגריה וליטא] אך נטשו את מסורת אבותם. האם יש להם אוסף מנהגים משלהם, או שכל חומרה המומצאת ע"י מאן דהוא מתקבלת בברכה [הדבר נתון לשינויים] או שאולי הדברים בכלל לא תופסים מקום של חשיבות, וחייהם בעניין זה הוא ללא סדר ואבחנה.
במילים אחרות: האם קיים משהו בסגנון "מנהגים ליוצאי סלבודקא" או מנהגים ליוצאי חברון" וכו' ?
|
|
|
|
|
| נשלח ב-30/9/2009 19:34 |
|
| |
הליטאיות היום הוא חיקוי (לא תמיד מוצלח) של מנהגים חסידיים. הסיבה לכך כי לאחר השואה לא נותר כמעט זכר לליטאים המקוריים, בגלל סיבות שאין כאן המקום והזמן לעמוד עליהן (סיבה מרכזית, על רגל אחת, ההתפקרות הגדולה ברוסיה-ליטא, הן בהשכלה והציונות והן בשל המהפכה הקומוניסטית) משום כך הישיבות הלטאיות בארץ, אחרי השואה, אוכלסו ברובן המכריע בתלמידים מבתיים חסידיים או הונגרים.
כך נוצר מצב אבסורדי שאת אמונת הצדיקים היוקדת שראו וחיו בבית אבא, 'העתיקו' לגדולים הליטאיים. זה תהליך שלקח הרבה זמן. אילו הייתם אומרים, למשל, לפני 30-40 שנה לגר"י אברמסקי זצ"ל או לגר"י סרנא זצ"ל שיבוא יום ו'גדולים' ליטאים כמו הרב אלישיב והרב קנייבסקי יקראו 'קוויטלאך', ועוד בשיא הרצינות... הם היו צועקים עליכם "לצים, צאו מכאן"...
|
|
|
|
|