בית פורומים עצור כאן חושבים

אשכול השאלות על הליטאיות

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-30/9/2009 20:05 לינק ישיר 

לא סתם יקראו קוויטלך אלא על קבר הגר"א.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/9/2009 21:29 לינק ישיר 

עין השכל
יש סבה נוספת לכך. החינוך שניתן ע"י הליטאים בדורות הקודמים היה אליטיסטי, כיום הוא המוני ובחינוך המוני פונים למכנה המשותף לכל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/9/2009 23:50 לינק ישיר 

עין השכל { נ.ב. לשון מעיין, מקור מים חיים - או עין, סרסורו של חטא ?
איני חושב שאת אמונת החכמים ה'יוקדת' נטלו הליטאים מן החסידים. וכמו גם הקוויטלאך למיניהם  אינם פועל יוצא מהיטמעות הליטאים המקוריים כמו שכתבת.   
כל זה אינו אלא פועל יוצא מהמצב הגרוע שבו נכנסנו שלא באשמתנו אמנם לתהליך מילכוד עצמי בתוך עולם פרוץ. כי כידוע לכל בר בי רב - גם בליטא בזמנו אם וכאשר ב'שטעטעל', בעיירה המצומצמת היה פותח האפיקורס שבחבורה חנותו בשבת וכדו' חרמות ונידויים היו עטים עליו, למרות שלכאורה שמרנות כגון זו מקומה יאה לה בין כותלי החסידות. 
כוונתי שהשמרנות מקומה בחברה דתית רק ע"י גדולי ישראל - ואין לו לפרט יכולת להכריע בנושאי צניעות וכדומה. ולכך בדור כמו דורנו 'גדולים' אינו מושג של 'פסק נטו' יותר. כי עם הכל כלול וממילא נוצר 'מצב אבסורדי' כדבריך של כל עניין הקוויטלעך על גווניו, שהרי אם באיזה אוטובוס ליסוע יאמרו - לא יגיד כבודו איך לקרוא לבת ??? וכן הלאה וכן הלאה. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/10/2009 00:42 לינק ישיר 

לעיל שאלתי אודות מסורת האבות בציבור הליטאי, ואיני תוהה על הראשונות ומתחרט עליהם, אך השאלה כעת מתרחבת: מניין קיבלו 'הגדולים' ראשי הישבות והרבנים הליטאים את 'התורה' של קריאת קוויטלאך? אצל החסידים יש, כידוע, הרבה מנהגים בכתיבת הפתקא, והרביים קיבלו במסורת את חכמת הקריאה בה.

קשה להאמין שהעניין נעשה כהצגה גריידא.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/10/2009 00:48 לינק ישיר 

אין שום רב ליטאי שכותב 'קוויטלעך' יש רב שעושה פירסום לועד הרבנים

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/10/2009 08:00 לינק ישיר 

יש לחקור האם לבקשה הנשלחת ע"י דואר אלקטרוני ונקראת בעזרת ספק כשר, יש חלות של קוויטל.

תוקן על ידי בעלבעמיו ב- 01/10/2009 8:00:16

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/10/2009 09:13 לינק ישיר 

[זאת ועוד שהרי אם בספק ליטאי בדיני "חלות" עסקינן,
האם תרנגול שנעשה בו כבר שימוש לכפרות ע"י ועד הרבנים לענייני וכו', יכול לבא לידי שימוש כפרות ע"י ועד רבנים אחר?]

בעוד שפעם ל"מתנגדים" היה רצון משלהם והשקפות עצמאיות משלהם,
היום לא רק שהמושג הז הפך לפאסה [כמו גם "חסידות"], אלא גם אלו שכביכול מתנגדים, אין להם מושג וחצי מושג על מה ועל למה,
הם פשוט  תינוקות שנשבו

מסתבר כי משלחת הרבנים הליטאים לקברו של הגר"א מטרתה הייתה אחרת לחלוטין!
לומר לגר"א באופן רשמי שאדמו"ר הזקן ניצח..

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/10/2009 11:30 לינק ישיר 

אני ממליץ לקרוא את ספרו של הרב דב כהן זצ"ל בספר "וילכו שניהם יחדיו" על הליטאיות של פעם. אמנם בארץ ישראל, אבל היישר מליטא הסלובודקאית.

ישיבה שבה כולם  מגולחים, חוץ מבנו של ר' ברוך בער, שאביו ציווה עליו לגדל זקן שלא יושפע מ"החלוצים"...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/10/2009 12:16 לינק ישיר 

לבעל בעמיו ולאישראלי.

אני לא דן בסיבות (הסוציולוגיות חברתיות וכיו"ב) שהביאו למצב הזה. אני דן באבסורד של המצב הנוכחי. כמה ספרים ומאמרים ומחאות של גדולי המתנגדים היו מראשית החסידות ועד לדור האחרון נגד המושג של צדיק 'פועל ישועות'. נגד זה שהולכים לבקש ישועות מהצדיק ולא ישר לקב"ה. נגד כל 'גינוני המלכות' סביב הצדיקים הגדולים. והנה בנושא הזה (שהוא נושא אחד בלבד משלל נושאים שבהם הליטאים 'מחקים' היום את החסידים) האבסורד (ואינני מעז להשתמש במילה 'צביעות') זועק לשמיים. הקוויטלאך וגינוני המלכות ו'האמונה בגדול' הופכים ללעג וקלס את אחד מיסודות ה'ליטאיות'. האבסורד גדול שבעתיים בדרך המגושמת, ללא 'החן החסידי' שבה נעשים כל החיקויים. אבל זה כבר נושא בפני עצמו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/10/2009 12:33 לינק ישיר 

עין
אני מסכים אתך, רק שאני טוען שהטיעון שלי נותן הסבר אפשרי לאבסורד.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/10/2009 12:49 לינק ישיר 

עין,
מה יש לדון באבסורד , אם לא לנתח את גורמיו ו/או את הדרכים לפתרונו ?
האבסורד קיים וידוע לכל בעלי דעת או שכל או עין שכל :-) . 
אם כבר הייתי מוסיף על ההסבר של בעל בעמיו, שחסרה לתפיסה הליטאית מסיבות כאלו ואחרות מנהיגות, באשר נורמות החיים שהיו מקובלות בליטא של תחילת המאה ה20 ולפני כן , לא מתאימות לחיים של היום לא בארץ ולא באמריקה ובאירופה , ממילא בלא מנהיגות ההמון מושפע מהתרבות המציאותית של היום, ובהינתן פתרון שקרוב יותר לאנ"ש (ואל נוכח הציבור החילוני וההכרעה להתייחס ל"מזרחי" כאל מוקצים מחמת ...) הנהירה לסגנון מנהיגות חסידי ( , היתה הפתרון האפשרי היחיד כמעט.  

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/10/2009 12:59 לינק ישיר 

אש"צ
ייש"כ.
לאילו נורמות אתה מתכוון. מקובלני מיודעי דבר שהשבת בווילנא לא הראתה מי יודע מה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/10/2009 13:04 לינק ישיר 

נורמות שבהם לימוד תורה אינטנסיבי הוא מרכז החיים מחד, ושאפשר ולו טכנית "לא לספור" את הגויים והחילוניים שלא שייכים למסגרת הזו. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/10/2009 13:26 לינק ישיר 

אש"צ
אני לא בטוח שאלו היו הנורמות. בני הישיבות היו חשופים לא מעט להשכלה כללית, ונעשו מאמצים מרובים לא לספור את אלו שאינם שייכים למסגרת, עם אימוץ חלק ממנהגיהם, כגון הלבוש.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/10/2009 13:44 לינק ישיר 

אוקיי,
זה אכן יותר מורכב, נראה לי שמדויק יותר לומר שהנורמות היו ברורות עד מתישהוא באמצע-סוף המאה ה 19, בוא לא נתקטנן על התאריך המדויק, ומאז ועד היום נוצר תהליך זוחל של הוספת טלאי על טלאי כדי לשמר את המצב ולהתאים אותו להיום.
       זה ניסוח יותר מדויק לטעמך ?  

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > אשכול השאלות על הליטאיות
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 לדף הבא סך הכל 4 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.