בית פורומים ספרים וסופרים

הראי"ה קוק ור' שמעון שקופ

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-13/11/2009 03:15 לינק ישיר 

תגובה שכולה היתממות או צביעות.
מסתבר שהתואר 'הרב' אינו יכול להתייחס למישהו דל"י וכד'. שכן בכל הדיון הארוך שקיים כאן, אף אחד לא הכתיר את גרשוני בתואר 'הרב'.
שום כותב לפני גרשוני לא הקיף את כל הפרטים. לא רוזנטל, לא מן, לא רחלזון וגם לא ב. הלחמי. דרך קלה לבדוק זאת, היא להשוות את המקורות השונים שאליהם מפנה גרשוני למקורות שאליהם מפנה כל כותב מהכותבים שהזכרתי לעיל.

קשה להתייחס לחוצפה שבטענה "גרשוני לא עשה כלום מלבד סקירתו המקפת", אם אכן כך, מדוע עד שכתב את מאמרו לא היה אחד שעשה כן?! לעיל כתב תכלת שידוע לו (ובניגוד לואהבת_את שאינו מוכר כלל, תכלת מוכר בפורום ככותב ישר ורציני) מידע אישי שגרשוני ידע על קיומו של המכתב שהופיע ב'זבד טוב' עוד בטרם יצא הספר לאור. אך גם לאחר פרסום הספר, כל הכותבים מסתמכים על גרשוני ביחס לאמור שם.

נראה שואהבת_את יודע שכלל לא ביקשו מגרשוני את המאמר שלו לפרסום באסופות. למה נהיה כסומים בארובה? יניח ואהבת_את את קלפיו על השולחן, ובאותה הזדמנות גם יספר מה האינטרס שלו, והאם יכול להיות שהוא בסה"כ יחצ"ן של המאמר ב'אסופות', ונוגע בדבר.
על כל פנים, אם אכן לא ביקשו ממנו את המאמר בגלל התרכזותו בישיבת 'מרכז הרב', מדוע לא ביקשו מגרשוני רשות לעבד את המאמר (או שיעבד אותו בעצמו)?

עוד כתב ואהבת_את: "ואני בטוח שאם גרשוני היה שולח מאמר לאסופות ולשם שינוי מאמרו לא היה מתעסק כלל בציונות או במחלוקות חרמות ונידויים שבאו בעקבותיה". אינני בטו שאני בקיא בכל מאמריו של גרשוני, אך באיזה ממאמריו התעסק גרשוני ב'ציונות', 'מחלוקות', 'חרמות' ו'נידויים', שכן מדבריך משתמע שאלה הנושאים שבד"כ גרשוני מתעסק בהם?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/11/2009 09:34 לינק ישיר 

הכל טוב ויפה אך מניין למלח הארץ הידיעה הברורה שלא ביקשו מגרשוני רשות על הכתבה.....??? שמא למלח הארץ יש אינטרס? הרי ברור שלא היה משמיץ את " אסופות"  רק מתוך השארה...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/11/2009 10:01 לינק ישיר 

ראשית אפתח בוידוי קצר, שאולי לא יפיל אתכם מן הכסא, אני חרדי!!! כן כן עם כיפה בלי סרט, צ'ופ קצר (בכל אופן היה פעם לפני הקרחת) וזקנקן אברכי, לפיכך כאשר אני רואה מישהו שהיותו דל"י גורמת לו לנסות לחפש העתקות, גניבות וצנזורה חרדית, אני מנסה לראות האם צודק הוא או לא, וכאשר הוא מתקיף עיתון חרדי בוער בי היצר להחזיר לו.
ואפשר כי ממש כמו שבוער למלח הארץ ולתכלת הדומה, להילחם על כבודו גרשוני, כך גם טלזער, אנוכי הקטן ועוד כמה מנסים להגן על כבודו של רחלזון.
וכפי שהללו ישבו ודקו את הכתבה עד דק, עד הערה אחרונה ועד בכלל בכדי לשוט ולחפש העתק הדבק (ואם כי הוכחתם הוכחה היא, אך אין בה כדי לפסול את המאמר) כך מנסים אנו להשיב...

אף אחד אם אינני טועה לאורך הויכוח פה לא הכתיר את רחלזון כרב - כשם שנקטתי גרשוני כך נקטתי רחלזון, ללא הבדל גזע דת ואני מקוה שמין, למי אכפת. וכבודו של מלח במקומו מונח אך אנא על יחפש ויתור וישתדל למצוא מתחת לאדמה דברים שאינם שם (ממש כמו ש"ס שכל היום מחפשת קיפוח) שמא יחשד על ידי כמלח סדומית.

עכ"פ לטענותיו ב.הלחמי לא העתיק מילה מגרשוני, לא פרט ולא הגיג, ורק מחמת חסיונו המבוקש איני מבאר את כוונתי והמבין יבין ושלא הבין יחשוב קמעא ואם כבר גרשוני העתיק ממנו. וד"ל.
כמעט אף אחד לא הקיף את זה כי לפני גרשוני לאף אחד לא היה את הסקופ על מרכז ודרך הלימוד, ולכך הכתיבה על נושא זה לא כ"כ ענינה אף אחד.
ברם, אם שמתם לב מלח ותכלת, אשכול זה הפך להתגוששות וחבל.
איני יחצ"ן ולא קיבלתי שכר מאסופות, איני מתעסק ביחצוני"ם למרות שעשיתי את זה פה לא רע, בהתיחס לעליהום שלכם - נו אולי מישהו ירים את הכפפה ויציע לי עבודה - כך שאין לי אינטרס לדאוג לאסופות, כפי שאני מקוה שלכם אין אינטרס לחפש חסרונות. (אם כי חייב אני לציין שהרבה יותר מענין ונעים לענ"ד לקרוא את מאמרו של רחזלון על צבעיו וגווניו מאת מאמרו של גרשוני, ובפרט ששם רש"ש מוכתר בתור רבינו והחמימות של אחד שלמד ושנה ופתח את השערי יושר לעומקו זועקת, בעוד במאמרו של גרשוני הקרירות המחקרית אופפת כל פינה, אפילו ביחס לראי"ה קוק. וכי מה היה קורה אם הראי"ה היה מוכתר בתור רבינו, מה היה קורה אם חמימות היתה מורגשת לאותו אחד שממימיו אתם שוט(ת)ים? ובפרט שיותר מכך איך אפשר לכתוב מאמר בלי שתורגש החמימות. על כרחנו נענה אמן ונאמר שכנראה שגרשוני מאד מוכשר ומצליח להסתיר זאת)

והאמת נתנה להאמר שוב שלמעשה גרשוני לא חשף כלום - אמנם עדותו של תכלת מרגשת עד דמעות, שהיה לגרשוני את המכתבים לפני אך היא לא משנה את העובדה שספר זבד טוב יצא והתפרסם לפני כתבתו של גרשוני.

במה שכתבתי על בקשת המאמר כולו, זו היתה סה"כ השערה תמימה, שאולי זאת היתה הסיבה, אם ניתקל בהבדלים בין המאמרים. אז אנא על תחשוד ותתרגז עלי.
ומה שכתבתי על לשם שינוי, התכוונתי סה"כ לעולה מרוח הדברים פה, ולא להשוואה משום מאמריו של גרשוני, למרות שמצורת ההתקפה נראה שאתה בקיא מהם מ א ד. אדרבה, אתה מוזמן לשלוח לי ממאמריו המרתקים.

ובמילים אלו אפרוש כפי ואומר, ניסיתי באמת ניסיתי לגונן, מודה באשמה, אם הצלחתי הצלחתי, ואם לא אז לא... כסף ממילא לא אקבל, ואת הכתבות רואים כולם, אז יחליטו הם אם עינים להם וחפצים לראות אזניים.
[במאמר המוסגר, מה אכפת לכם, הלא ככה עוד מאות חרדים יודעים מה זה המעיין, ושומעים את המעשה על הרב קוק, ציבור שרובו ככולו כלל אינו יודע מי זה גרשוני ומה זה המעיין, ולעולם לא היה יודע אלמלא אסופות. ובקושי את תמונת הראי"ה מכיר...]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/11/2009 10:26 לינק ישיר 

אינני יודע, מה מכניסים אותי ואת דבריי בעניין 'אסופות', לנושא הסוציולוגיה החרדית והיחס לראי"ה.  (וכל הפיסקה האחרונה בהודעתו של ואהבת_את מ2:23, הריהי מסתירה טפחיים אבל מגלה שלושה, וד"ל). הלא על כך אני דיברתי רק בעניין המאמר ב'יתד', ואילו הטענה בעניין המאמר ב'אסופות' היא ההעתקה המוגזמת, שהקרדיט בהתחלה אינו מהווה לה הצדקה. נא עשו איפוא את ההפרדה בין שני הנושאים.
והיות שהוויכוח כאן באמת הפריז על המידה, וגם אני מיצר על כך כמו ואהבת_את (ואני הארכתי בו בעיקר כנגד מי שטען בהיתממות להיעדר העתקה), אסביר בסבלנות אך בקיצור את הטענה (שלי, איני אחראי על ניקים אחרים כאן) כנגד המאמר ב'אסופות'. ולצורך העניין איעזר במה שואהבת_את הזכיר עתה את רוזנטל ואת מן, שגם גרשוני ב'המעיין' השתמש כמובן בחומריהם. אכן נכון, ומאי שנא? שבכל פעם ופעם שנעשה שימוש בחומריהם במאמר ב'המעיין', הדבר צויין על אתר, בהפנייה מלאה [שם/ספר, עמוד], כך שהקורא יודע בדיוק מה הוא פרי מלאכתם ומה פרי מלאכת כותב המאמר עצמו. דבר זה, שהינו כלל בסיסי מאד בשדה המחקר, לא נעשה ב'אסופות' (אולי יותר מדי קרדיט פוגע ב"חמימות"... והיות שהועלה נושא זה, אציין שלצערנו בדרך כלל המרבים בחמימות לכיוון אחד מרבים בקרירות לכיוון אחר, וכנודע מסוגיית התארים). 
אם כן: תעתיק? בבקשה, אבל תציין זאת על אתר. לא תציין זאת? לפחות אל תעתיק משפטים מילה במילה. תעתיק כמה משפטים מילה במילה? לפחות שלא יהיו עבודה מחקרית מקורית של אדם אחר (כמו ציון המכתב שלא נדפס של הרב מפוניבז').

נ.ב.1 כיוון שהובא לידיעתי שיש טועים בזה, וגם די ניכר כאן מכמה ניקים, אדגיש: תכלת_דומה אינו שמריה גרשוני (ומי שנמצא כאן מספיק זמן יודע את זהותי).
נ.ב.2 מה שכתב עתה ואהבת_את שב.הלחמי לא העתיק מ'המעיין', אין בו אמת, וכבר הוכחתי את עובדת ההעתקה. ומה בכך שב.הלחמי פרסם בעצמו חלק מהמכתבים קודם לכן, וכי מפני זאת הוא אינו יכול להעתיק מ'המעיין' מכתבים אחרים שלא הוא פרסם? את הספר 'איגרות לראי"ה' אין תחת ידו, וללכת למקומות שישנו בהם לא טרח לעשות, ולכן העתיק והחביא מקור ההעתקה.
נ.ב.3 - אם בכל זאת להתייחס לנושא הסוציולוגי וכו', כבר כתבתי שדבר אמיץ הוא מצד בעלי 'אסופות' ומצד רחלזון, שהציגו את הדברים (גבי הראי"ה) ללא כחל ושרק. ורק יש להצטער שיושרה כזו אינה מקובלת במחוזות שכנים.

תוקן על ידי תכלת_דומה ב- 13/11/2009 10:42:06

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/11/2009 11:42 לינק ישיר 

מלח_הארץ כתב:

נראה שואהבת_את יודע שכלל לא ביקשו מגרשוני את המאמר שלו לפרסום באסופות. למה נהיה כסומים בארובה? יניח ואהבת_את את קלפיו על השולחן, ובאותה הזדמנות גם יספר מה האינטרס שלו, והאם יכול להיות שהוא בסה"כ יחצ"ן של המאמר ב'אסופות', ונוגע בדבר.
על כל פנים, אם אכן לא ביקשו ממנו את המאמר בגלל התרכזותו בישיבת 'מרכז הרב', מדוע לא ביקשו מגרשוני רשות לעבד את המאמר (או שיעבד אותו בעצמו)?

עוד כתב ואהבת_את: "ואני בטוח שאם גרשוני היה שולח מאמר לאסופות ולשם שינוי מאמרו לא היה מתעסק כלל בציונות או במחלוקות חרמות ונידויים שבאו בעקבותיה". אינני בטו שאני בקיא בכל מאמריו של גרשוני, אך באיזה ממאמריו התעסק גרשוני ב'ציונות', 'מחלוקות', 'חרמות' ו'נידויים', שכן מדבריך משתמע שאלה הנושאים שבד"כ גרשוני מתעסק בהם?

אכן, כלל לא ידוע לי על בקשה מצד 'אסופות'. ציינתי שמובן מדברי ואהבת_את שהוא יודע שגרשוני כלל לא קיבל בקשה, ומי שמבין אחרת, חוטא בהבנת הנקרא.
האשכול הזה התגלגל מדיון ביחס למאמרו של גרשוני, להעתקתו ב'יתד', ולאחר מכן ב'אסופות'. אמת הוא שייתכן שגרשוני קיבל בקשה לעיבוד מאמרו וכתיבתו ב'אסופות', והוא הסכים תוך בקשה ששמו יוצנע. אך כיון שישנו כאן דיון האם המאמר הועתק (חלקית), ולא ידוע לנו על בקשה כזו, אין לו לדיין אלא מה שעיניו רואות.

מה שברור שדרישה לכנות אחד משני גאונים שהם הם נושאי המאמר בתואר 'רבנו', נראית קצת מגוחכת טכנית. אדאתינן להכי, נראה שגרשוני הנ"ל אינו מגיע מחוגי 'מרכז הרב', כי מקובלנו שהם מכנים את הראי"ה קוק בתארים 'הרב' או 'הרב זצ"ל'.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/11/2009 13:30 לינק ישיר 

הערה שאינה מן הענין:
מתוך ההתעסקות היתירה בגניבה הספרותית שביצעו לבלרי 'יתד' או קשקשני 'אסופות', עולה הרושם שכביכול אחרי מסורת רבת שנים של הגינות עיתנונאית 'הצליחו' לתפוס את הכותבים החרדים בסרך של גניבה, ועולה הצעקה השמיימה. הרגיעו, רבותי, זהו לחם חוקם של הלבלרים והקשקשנים, ואיש אינו דואג להסתיר עובדה זו, וההדיינות והמהומה אינם אלא גורעים ומעניקים לגטימציה לעיתונות החרדית. אין מה לחפש לא בכתבותיהם ולא בגנבותיהם, לא בתואריהם ולא בהשמצותיהם. נותר רק לרחם על אנשים מוכשרים שאין להם בחייהם כי אם לשכנע את עצמם בצדקת דרכם ובצדקנותם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/11/2009 21:04 לינק ישיר 

ביום שישי האחרון, החלטתי לעשות מעשה, הלכתי ללנות הספרים הקרובה למקום לגורי ורכשתי לי גליון של 'אסופות' (כן כן עורכי אסופות, אם תגלו שיש לכם לקוח אחד - זה אני!), החלטתי לעבור על המאמר המובא שם מרישא ועד גמירא ולהשוותו למאמרו של גרשוני במעיין. ישוב ישבתי לי אחר הארוחה הדשנה בבית חמי רגל על רגל וקראתים בעיון.
והנה ממצאי.
א) הכתבות שונות בתכליתם, גרשוני (הרב) מאריך על ישיבת מרכז והראי"ה בעוד רחלזון מאריך על רש"ש, לפיכך גרשוני, מאריך בגדילת הישיבה התפתחותה וממעט לדבר אודות שאר נסיונות העליה לירושלים, לבד מהנסיון עם רי"ח זוננפלד שמוזכר בקצרה. בעוד שרחלזון מביא את שלל הנסיונות כמו אור חדש, שער השמים ועוד, בארוכה.
ב) ישנם פרטים, כמו מכתבו של הרב שקאפ (לגרשוני) או רבינו (לרחלזון) אודות עיטור הרבנים שכלל לא הוזכר אצל גרשוני, כמו עוד מספר מכתבים שכמדומני מוזכרים שם, אם בארוכה יתרה, אם שלא הוזכרו כלל אצל גרשוניץ
ג) אמנם אכן ה'העתק הדבק' המדובר ניכר בשני מקומות, ברשימת התלמידים שלמדו במרכז הרב, ובהערות, שאיני בטוח שאינם טעות שירבוב, שאין לעורכי אסופות אלא להצטער עליה. אבל כפי הנראה הם עדיין בשלב הלימוד וזהו שכר הלימוד.
ד) לכך מסקנתי היא כי אכן מן הראוי היה לתת קרדיט נרחב יותר לגרשוני על מאמרו, אך מכאן ועד האשמה על העתק הדבק נרחב רחוקה הדרך מאד מאד. כי בעיקרה הכתבה כלל לא הועתקה, ומבנה הדברים אף אינו כל כך דומה, ומה שדומה אינו אלא מחמת ששניהם נצמדו לתיארוך הדברים.
ועל אף הכל נותר לי להצדיע להם על כך שלא פחדו ופירסמו את הכתבה הנ"ל. ולקוות כי יקנו את מקומם וינשלו את אותם עיתונים אשר מחליטים מי אמר מה ומי הוא גדול בישראל ממקומם וד"ל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/11/2009 21:15 לינק ישיר 

ועכשיו לאחר שסיכמנו את כל ההתגוששות הלזו, אפשר לחזור ולהתמקד בעיקר הדברים, היינו בבקשת רש"ש מהראי"ה להיכנס לישיבתו, ובהחמצה המהדהדת כלשון גרשוני, כמדומני, עד עצם היום הזה.
ונשאר לי רק לתהות שוב ולהחזיר את הויכוח למקומו, האם באמת היה משהו משתנה, אם רבי שמעון היה מגיע למרכז הרב?
אמנם אין להשוותו לרב מטעבריג, שאינו מכר כמעט לציבור החרדי, ואחת הסיבות לכך מחמת היותו ר"מ במרכז באחרית ימיו, בעיקר מאחר והנ"ל בעת הגיעו היה ידוע כמתמיד עצום, אך עדיין עם כל הכבוד וההערכה לא היה ידוע כאחד מגדולי אותו דור (ובל נשכח כי נשלח אחר כבוד מישיבת סלבודקא - אולי דוקא מחמת היותו מוצלח וד"ל) ולא היה לו את 'הגב' של רבי שמעון שקאפ, שהוכר באתו הזמן כאחד מגדולי ישראל ללא ספק?
מה אומרים חכמי הפורופ על ענין זה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/11/2009 21:45 לינק ישיר 

גם אני קניתי אסופות (המעיין לא ראיתי) קראתי ונהנהתי ממאר זה ומאחרים. מה שצרם לי קצת במאמר זה השימוש בסלנג 'מרכז' (על ישיבת הרב קוק) שלא מתאים בכלל לתקופה כמדומני. בכלל מאיזה תקופה קראו לישיבה מרכז הרב?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/11/2009 21:51 לינק ישיר 

ואהבת_את כתב:

א) הכתבות שונות בתכליתם, גרשוני (הרב) מאריך על ישיבת מרכז והראי"ה בעוד רחלזון מאריך על רש"ש, לפיכך גרשוני, מאריך בגדילת הישיבה התפתחותה וממעט לדבר אודות שאר נסיונות העליה לירושלים, לבד מהנסיון עם רי"ח זוננפלד שמוזכר בקצרה. בעוד שרחלזון מביא את שלל הנסיונות כמו אור חדש, שער השמים ועוד, בארוכה.
ב) ישנם פרטים, כמו מכתבו של הרב שקאפ (לגרשוני) או רבינו (לרחלזון) אודות עיטור הרבנים שכלל לא הוזכר אצל גרשוני, כמו עוד מספר מכתבים שכמדומני מוזכרים שם, אם בארוכה יתרה, אם שלא הוזכרו כלל אצל גרשוניץ
ג) אמנם אכן ה'העתק הדבק' המדובר ניכר בשני מקומות, ברשימת התלמידים שלמדו במרכז הרב, ובהערות, שאיני בטוח שאינם טעות שירבוב, שאין לעורכי אסופות אלא להצטער עליה. אבל כפי הנראה הם עדיין בשלב הלימוד וזהו שכר הלימוד.
ד) לכך מסקנתי היא כי אכן מן הראוי היה לתת קרדיט נרחב יותר לגרשוני על מאמרו, אך מכאן ועד האשמה על העתק הדבק נרחב רחוקה הדרך מאד מאד. כי בעיקרה הכתבה כלל לא הועתקה, ומבנה הדברים אף אינו כל כך דומה, ומה שדומה אינו אלא מחמת ששניהם נצמדו לתיארוך הדברים.  

א. הניסיון לכהן כראש ישיבת שער השמים מוזכר במאמרו של גרשוני בעמ' 95 הערה 67. "הניסיון עם הרי"ח זוננפלד" (כדברי ואהבת_את) הוא הוא הניסיון עם ישיבת 'אור חדש' (מה שמטיל ספק בנכונות ההשוואה שהובאה...).
ב. 'עיטור הרבנים' מוזכר בעמ' 84.

מה שמסתבר שאכן רחלזון לא רק העתיק, אלא לפעמים אף בדק בהפניות שגרשוני שלח אליהן (אגב, דבר שלא יכול להיעשות הפוך, שכן ההפניות היחידות במאמרו של רחלזון הן אלה הגזורות ישירות ממאמרו של גרשוני).

לגבי דמיונות 'מה היה קורה אילו...', אני חושב שכבר דנו בזה בתחילת האשכול. יש כמה דרכים להשמיט הישג כזה (להפוך את ר' שמעון לעפרא דארעא, לציין שהינו זקן ששכח תלמודו, להסביר שהסיבה היתה כלכלית ובוודאי לא התכוון לכלום ועוד), מוחקי ההיסטוריה ביהודת החרדית, היו יודעים להתמודד גם עם עובדה זו, בדיוק כשם שהעלימו את גדולתו התורנית של הרב קוק וכו'.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/11/2009 23:10 לינק ישיר 

(אלמלי שחשבתי שכבר מוצו הדיונים בנוגע ליחס שבין המאמר ב'אסופות' למאמר ב'המעיין', הייתי מציין את העובדה המעניינת, ששני המאמרים הגדולים שפורסמו לאחרונה בבמות ספרותיות-חרדיות לרגל שבעים שנה לפטירת הגרש"ש, שניהם לא מצאו נושא אחר לענות בו מכל מסכת חייו המפוארת [לדוגמא: הישיבות והעיירות בהן כיהן, הספרים שיצאו על ידו ולכבודו, מסעו הממושך בארה"ב, גדילתו וצמיחתו בישיבות ליטא, תלמידיו המפורסמים, קשריו עם ר' חיים מבריסק מעליו ור' ברוך בער לצידו, וכו' וכו' וכו' וכו'] - אלא נסיונותיו לעלות ארצה. כלום מקרה הוא ששבועות מעטים קודם לכן פורסם ב'המעיין' מאמר מקיף בנושא זה ממש? המאמין יאמין [ונכון, מאמר זה התמקד במה שנוגע ל'מרכז הרב', אבל בהתאם לנורמות המחקריות, לא השמיט בדיונו אף אחת מהפרשיות המקבילות, ועל כן נוח לקחתן משם ולהרחיב בהן]. ובזאת באמת סיימתי דברי בנושא)

______

א. הלוך ילך - ל'מרכז הרב' קראו כך עוד מן ההתחלה, והדבר מבואר כמדומני באחת ההערות ב'המעיין' (הזמין באתר ישיבת'שעלבים). אמנם 'מרכז' לבד, במילה אחת, הוא שימוש מאוחר יותר.

ב.  ואהבת_את, דבריך ביחס לגרש"ש ולגאון מטבריג, "באותו הזמן", הינם אנכרוניסטיים במידה רבה (קרי, אתה משליך ללא סייג מן הידוע והמקובל כיום, או לפני דור ושני דורות, אל שנות העשרים). האם בתרפ"ו, שנת פטירתו של הגאון מטבריג ושנת המגע המפורש בנוגע לגרש"ש ולכהונה ב'מרכז הרב' (וכן, שנתיים לפני פרסום 'שערי יושר'), יש אינדיקציות לכך שהשני נחשב אז "כאחד מגדולי ישראל ללא ספק" מה שאין כן הראשון? אינני מכיר דברים מבוססים בזה (ומה ששיערת שאחת הסיבות לכך שהראשון אינו מוכר כ"כ בציבור החרדי דהיום היא בגלל מקום כהונתו בעשרת חודשי חייו האחרונים, הריהי ציון לגנאי מאין כמוהו, [ובאמת הריהו מומחש במילות ההערכה שכתבת לו, "מתמיד עצום", שוין] הייתי מעדיף איפוא לעמוד על סיבות אחרות).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/11/2009 23:27 לינק ישיר 

חלילה וחס, לא התכוונתי לכך שרק בתור מתמיד הוא היה ידוע, אין ספק שהוא היה חריף עצום, עילוי עצום, מתמיד עצום וכו' וכו' - ברם היותו מתמיד מופלא ידוע גם לכלל הציבור בעקבות סיפורים שהסתובבו (שפירסומם ע"י המגידים, ר' שלום שבדרון כמדומני), על העילוי מטעבריג שהרוסים תפסוהו באמצע לימוד הרמב"ם והדברים ידועים - ולכן נקטתי בזה.
באשר לאפשרות שהיה מגדולי אותו הדור, די אם תסתכל בהקדמה לספר "נר אהרן" שהוציאו לזכרו של הגאון מטעבריג , תראה כי אף אלה שכתבו את קורות חייו לא הרחיבו את היריעה, משמע על אף שרצו לא הורחבה יותר ממה שנכתב שם, ואין ספק שאם באותו הזמן היה ממנהיגי הדור היה שמו נזכר יותר, וכותבי קורותיו היו מרחיבים יותר. לזאת התכוונתי הא ותו לא. ברור שהיה גאון עצום וכו' חלילה וחס לא נתכוונתי לפגוע בגדולו, שהרי עקיצתן עקיצת עקרב, כל כוונתי היתה להורות שלא היה ממנהיגי הדור כרש"ש בשעתו. 
מה שכתבתי אל שמו שנשתכח בתהום הנשיה, יחסית לגדלותו, כוונתי שהיהדו החרדית לא ממש התיחסה אליו בעקבות היותו נמנה עם רמ"י מרכז הרב, והשערה זו כבר הועלתה בפורום זה עוד בתחילתו לפני סטייתו לנושאים אחרים

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/11/2009 23:34 לינק ישיר 

אשאל את המגיבים, שאלה שאינה מענין הפורום, אך אולי ידעו תשובה לה:
שמעתי מאדם נאמן שהעיד כי הגאון רבי שמואל דוד וואלקין זצ"ל שמע מהגאון ר' מאיר שמחה בעל ה"אור שמח" זצ"ל, כי אחד הרבנים בא בשאלה לרמ"ש באומרו כי כבר הרבה זמן לא ראה הוא את אביו ועכשיו באה לידו הזדמנות פז לראותו, אך דא עקא, שהזדמנות זו היא בשבוע שחל בו ת"ב, האם מותר לו לבקרו כי ודאי תהיה לו מזה שמחה גדולה.
המספר אמר כי כמדומה לו מעשה זה ארע עם הגראי"ה קוק זצ"ל. האם מישהו מכיר את המעשה? והאם יש לו סימוכין? או שמא לא יכל אף להיות?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/11/2009 23:50 לינק ישיר 

הערה נוספת שלא מן הענין:
מדוע אנשים הנמנים על המגזר המתקרא בפי רבים "מזרחיים" להוטים לקבל את 'הסכמת' אחיהם החרדים לכל מעשיהם ולדרכם השונה, ומשתדלים בכל מחיר להיות כשרים בעיניהם, בעוד שהחרדים אינם מנסים להצטדק ולהוכיח את צדקתם, ובמידה מסויימת אינם מכירים כלל בקיומם של המזרחיים. לדעת אלה האחרונים, אם כשרה דרכם בעיניהם ועדיפה מצורת החיים החרדית מכמה טעמים, מדוע אינם בוטחים בעצמם ושלמים עם עצמם? מהי החולשה הזו המביאה לפזילה לכיוון החרדי? מה הצורך שהחרדים יכירו בגדלות רבותיהם?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/11/2009 00:52 לינק ישיר 

מלח. האם אתה סבור שבפנייתו להרב קוק כן התכוון למשהו. האם היה בזה הסכמה לדרכו של הרב קוק? וכשפנה להגרי"ח זוננפלד? אז הסכים לדרכו?

כמובן כל זה פטפוטי דברים הגרש"ש לא היה בעולמו אלא ד"א של הלכה וגם בליטא לא התערב כמעט בשום ענין ציבורי, הוא חשב שהרב קוק יוכל לעזור לו ולכן פנה אליו.כמו ששאר מבקשי הסרטיפקטים וכו' מהרב קוק לא הסכמו עם שיטתו בכל.

ובכלל הקורא התמים כאן בפורום, יגיע למסקנא כאילו הרב קוק היה במרכז הקונצנזוס ורק לבלרים מרושעים שתי דורות אח"כ מתעלמים ממנו בחוצפתם, ושוכחים כי למרות גדלותו התורנית וכו' הרי שהוא גם אמר כל מיני דברים מוזרים והיו רבים מגדולי אותו דור שיצאו נגדו וחלקם אף בחריפות רבה וביטלו אותו כעפרא דארעא, ולכן גם אין לי כ"כ טענות על עיתון שרואה עצמו שמייצג את אותם רבנים שיתעלם ממנו.

,בענין מה היה קורה אילו. הציבור החרדי לא מתעלם במופגן מהטבריגער וגם לא מהרב אריאלי בשל היותם רמ"י מרכז הרב, ולכן גם לא היה נוהג כך בגרש"ש גם בלי ההבדלים האחרים שצויינו. - יוצא מן הכלל הוא הגרי"מ חרל"פ שהיה נתון יותר בערפילי טוהר ואכמ"ל

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > שירה ספרות ופרוזה > ספרים וסופרים > הראי"ה קוק ור' שמעון שקופ
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 5 6 7 9 10 11 לדף הבא סך הכל 11 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.