|
|
| נשלח ב-2/10/2009 02:57 |
|
| |
אתרוג, ביקורת אמנות, והפילוסופיה של האסתטיקה,
מצות ד' מינים, מאופיינת באופן נדיר למדי, לפחות במקרא, בדגש על 'אסתטיות', כלומר, בעיסוק בקטגוריה שאינה נוגעת למהותו של הדבר, אלא, באיכותו של הדבר. כמו שהובן כבר, אני מכוון בראש ובראשונה ל'אתרוג' עליו נאמר בפירוש 'פרי עץ הדר'. שהדר זה, הוא קטגוריה אסתטית מובהקת.
היו שראו בכל ארבעת המינים הללו,הוראה דתית, כיצד יש להתייחס לרגש היופי, או ליתר דיוק כיצד להתגבר עליו, ה'משך חכמה' [על הפסוק 'משכו וקחו לכם'] כתב, כי 'כל ההרגשות מקום להם במצוות, יופי פרי עץ הדר, ואחר כך נזרק וכיו"ב'
לדידו של ר' מאיר שמחה, המטרה היא לזרוק את האתרוג, כלומר, להשלית את היופי. [אולי זה סוד שמיני עצרת, שאין נוטלין בו לולב]
בכל אופן, איך שלא יהיה, אין ספק שבבחירת האתרוג יש לנו להיות מונעים משיקולים אסתטיים, אשר על כן 'אתרוג חסר-כשר'.
בסיבובי בשוק ארבעת המינים נוכחתי לפגוש במחזה די משעשע, עשרות ילדים, ומאות אברכים, הפכו למבקרי אומנות, למבינים בשיפוט אסתטי. [איך המחזבתי"ם לא ניצלו את זה להוכחה שילדים החרדים הרבה יותר מבינים ב'אופנה' וב'אמנות' מהחילונים]
עלתה בלבי השערה לפיה, מן ההלכות העוסקות בד' מינים, נוכל ללמוד על ה'שיפוט האסתטי הנכון', כלומר, בהלכות אלו אנו יכולים לראות מגמה המתקרבת לטענה, לפיה, ישנה אובייקטיביזציה כלשהי לשיפוט אסתטי.
או אולי, גם ההלכות הללו הן מסוג הדברים שתלויים בתקופה וממילא שניתנים ונצרכים לשינוי. מה דעתכם?
ומכיוון שטרם הכרעתי, לקחתי לעצמי לחומרא, אתרוג פוסטמודרני, כזה שמרסל דושאן [יוצר השפם למונה ליזה] היה רואה בו יצירת אומנות של ממש ומתמלא קנאה, אתרוג יפהפה, ממש מדהים, עם סבב של נקודות שחורות, אי שם במרומי האתרוג.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-2/10/2009 10:50 |
|
| |
א. במקרא עצמו יש עוד כמה פרשיות הפורטות על נימים אסטתיים.
ועשית בגדי קודש לאהרן אחיך לכבוד ולתפארת.
ונתנו על צצית הכנף פתיל תכלת.
גם בדברי חז"ל, ישנה מצוה כללית הנסמכת על הפסוק 'זה א-לי ואנווהו' אתנאה לפניו במצוות, עשה לולב נאה טלית נאה (הטלית, הבגד?) וכו'.
ב. בעניין ארבעת המינים, פשוטו של מקרא הוא שהכוונה היא לזהות את המין ולא להכווין לבחירת הפריט המסוים.
חז"ל אמנם העצימו כאן את הדרישה להדר ולייפות, עד שישנם פסולים רבים הנובעים מדין 'הדר'.
ג. בסופו של עניין אתה צודק שיש כאן הזדמנות מעניינת לאסטתיקה בהלכה בצורה מובלטת. לגבי האובייקטיביזציה מאז הסתפקתי בדבר. האם יש מקום לטעם אישי בבחירת האתרוג, מעבר לקריטריונים שנקבעו בהלכה? אני בוחר אתרוג לפי טעמי שלי. אך אם עלי למלא אחר ההלכה הדורשת הדר, מניין שאני אטול את מה שהדר בעיני ואתה את מה שהדר בעיניך? שמא נחליף בינינו?
ד. ביכולתך לבחור לך לימון, אם הוא נאה בעיניך יותר מאתרוג. אלא שאת דרישות ההלכה לא תמלא. ההלכה פוסלת אתרוג שנתשתנה מראהו ולא נותר לנו אלא לדון אם סבב של נקודות שחורות הוא מראה אתרוג אותנתטי, שכן רובם המוחלט נגועים בנקודות בודדות כאלו (לולא כן לא היה מחירו של אתרוג 'נקי' כה גבוה) או שמכיון שאין זה צבעו הברייתי של הפרי יש להחשיב זאת כשינוי מראה.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-2/10/2009 11:02 |
|
| |
א. בגדי כהונה, הן למטרות של כבוד ותפארת, שהן בהחלט הישגים הקשורים באסתטיקה, אבל, לא נאמר בשום מקום, כי על החושן להיות 'מכובד'. אלא, נאמר שיייעודו הוא לכבוד. [לדעתי זה הבדל מהותי.]
לא הבנתי את המובאה ממצות 'תכלת', האם רמזת לדברי ר"מ שתכלת דומה לים וכו', שזה מראה על כך שהוא תפס את התכלת כמצוה סמלית. איני יודע אם זה קשור לכאן, אבל גם אם כן, זה ודאי לא 'פשוטו של מקרא'.
ב. מסכים איתך אני התחמקתי מנקודה זו במכוון.
ג. וד. אני העליתי ספק, האם ההלכה בדיניה הפרטניים לגבי אתרוג ו'הדר', התכוונה לשקף שיפוט אסתטי אובקייטיבי. [ותוך כדי להצהיר על קיומו של מושג כזה] או שהיא התכוונה לשקף את המציאות של התקופה. בהנחה ונקבל את הגישה השניה, ישנו חיוב לבקש בכל דור את 'הדרו', טענתך באות ד' בדבר ה'נקודות השחורות' היא טענה אסתטית מובהקת, וככזו, אין לי לקבל אותה, בהנחה והקטגוריות האסתטיות ניתנות לשינוי. (רפורמיסטים של ממש, היו פתוחים לשינוי של עצם ה'אתרוג' ב'לימון', מבחינה עקרונית, בהנחה והוא יענה לדעתם על קטוגריית ה'הדר' באופן מושלם יותר מן ה'אתרוג')
|
|
|
|
| נשלח ב-2/10/2009 11:09 |
|
| |
א. צבע התכלת הוא הצבע היוקרתי של העולם העתיק. אין ספק שהתורה צוותה להטילו בצצית כדי ליפותה וליקרה. דווקא רבי מאיר לקח את זה לכיוונים דרשניים. פשוטו של מקרא הוא פשוט שזה יהיה יפה וחשוב.
ד. אינני בטוח שקרטריון כמו שינוי מראה ניתן לשינוי. שינוי מראה הוא חסרון באותנטיות החפץ. האם זה סובייקטיבי? האם ניתן לקבוע שדווקא הסינתטי יפה יותר בעיני בן זמננו ולכן יש ליטול אתרוג צבוע או משונה מראה?
|
|
|
|
| נשלח ב-2/10/2009 11:37 |
|
| |
פרי עץ הדר וכפות תמרים ענף עץ עבות וערבי נחל,
זה נשמע יותר מליצי מאשר הוראות לזיהוי המינים
|
|
|
|
| נשלח ב-2/10/2009 11:44 |
|
| |
נו, אז מה אתה מציע? לקחת משהו מליצי.?
|
|
|
|
| נשלח ב-2/10/2009 12:39 |
|
| |
יש שיקולים של אסתטיקה שנובעים מערך אישי ונופלים תחת הכשל הנטורלסטי כשרוצים לעשות להם אובייקטיבציה, אבל יש שיקולים שנובעים משיקוולים כלל-אנתרופולוגיים, כמו שינוי מראה, שבהם שייכת אובייקטיבציה כל עוד האנושות כולה נושאת את אותו קושי קיומי להתמודד עם השונה.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/10/2009 14:56 |
|
| |
שסל
ואיך נשמע 'בסוכות תשבו שבעת ימים'? כל התורה נשמעת מליצית. כבר אמרו זאת כמה נואמים ופרשנים בעבר.
אורח
יש שונה ויש משתנה. לא מדובר על אתרוג שנולד שונה אלא על מי ששינה את מראהו.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/10/2009 15:20 |
|
| |
בסיבובי בשוק ארבעת המינים נוכחתי לפגוש במחזה די משעשע, עשרות ילדים, ומאות אברכים, הפכו למבקרי אומנות, למבינים בשיפוט אסתטי. [איך המחזבתי"ם לא ניצלו את זה להוכחה שילדים החרדים הרבה יותר מבינים ב'אופנה' וב'אמנות' מהחילונים"
מאחר שיש כללים הלכתיים ברורים אין האנשים האלה מבקרי אמנות שכן מהותו של מבקר אמנות היא העצמאות המחשבתית שלו, מה שנעדר כאן לגמרי. ולכן אין כאן שיפוט אסתטי אלא דקדוק הלכתי.(וזה לא משנה שההלכה עוסקת בהדר).
תוקן על ידי צענערענע ב- 02/10/2009 15:28:45
|
|
|
|
| נשלח ב-2/10/2009 15:38 |
|
| |
הכללים בשיפוט של אמנות אינם עוסקים אם נקודה שחורה היא אסתטית או לא.
זה קשור לטעמו האישי של המבקר.
ולכן מאחר שלא מדובר כאן בכללים אלא בפרטי פרטים לא נראה לי שיש מקום להשוואה.
ולגבי בחירה אישית של האתרוג
מבחינת פרטי ההלכה נדמה לי שרחבת ארבעת המינים שאני ראיתי היא הרחבה המהודרת ביותר,למהדרין מן המהדרין בין שני המינים ששם אין צורך אפילו במחיצה.(ואני לא צינית וזאת התשובה לשאלתך...)
|
|
|
|
| נשלח ב-2/10/2009 15:53 |
|
| |
מאיר
גמרא היא סוכה דף לו עמוד.והתניא: כושי - כשר, דומה לכושי פסול!
הידור מחפשים? הרבה יותר מהודר בעייני כף של עץ התמר- כפי שכתוב בתורה כפות תמרים.
ולא מקל העשוי מכף תמר לא מפותח, ושיהיה רק כפות
|
|
|
|
|
| נשלח ב-2/10/2009 16:17 |
|
| |
צנערענע,
אהבתי את הרעיון של לקנות ארבעת המינים בשני מינים.....
אני חושב שאף אחר הפרטנות ההלכתית, ביחס לביקורת אמנותית רגילה, יש עדיין מקום למרחב שיפוט אישי.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/10/2009 22:55 |
|
| |
מזה שנים אני תוהה, מה עדיף:
אתרוג שהוא מהודר יותר מבחינה אסתטית (לצורך העניין הבה נניח שכולם מסכימים על כך), או אתרוג שהוא מהודר יותר מבחינה הלכתית?
אמנם ישנה חפיפה מסוימת בין הדברים, אך היא אינה מלאה. בהחלט ייתכן אתרוג שיש עליו נקודות כאלה ואחרות, אבל הוא יפה יותר מאתרוג נקי לגמרי שצורתו עפעס לא משהו. בעיני ראיתי תמונה של אתרוג שנמכר ב-770 $ (!) שאינו יפה בעיני כלל.
אולי מרוב התעסקות בפרטי הדינים שכחנו את המטרה שלשמה הם נחקקו מלכתחילה?
התוכלו לעזור לי?
השאלה הזו היא פרט מתוך דיון שלם על היחס בין המסגרת של המצוות לבין התוכן שלהן. על היחס הזה בעניין התפילה בלבד היה אפשר לפתוח כמה אשכולות.
|
|
|
|
|
 |
|
|
|
|
| מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
|