בית פורומים ספרים וסופרים

ספרים על חכמי הספרדים

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-15/10/2009 20:12 לינק ישיר 

בוודאי שאתה עובר לעמוד הבא בעיתון - הרי מה לך ולליטא, מדוע שזה יעניין אותך? דא עקא, שבאותו אופן בדיוק היו שאר הקוראים (האשכנזים) הופכים את הדף על פני אותו מאמר שביקש בדרך_התורה לפרסם באותו עיתון שביקש, כי "מה להם ולג'רבא" (כך הוא המצב, לא אמרתי שאני תומך בקיומו).
ואל לך לתפוס את "ליטא" שכתבתי בדווקא, כי לא היתה אלא משל (אף כי גם נמשלהּ מדוייק ברוב המקרים), וכבר אמרתי שגם ספר על גדול ליטאי לא יצלח אם לא יסופר בו על עוד הרבה גדולים אחרים בני דורו, רצוי כאלה המוזכרים תדיר בעמודי ההשקפה של עיתון-הבית החביב על קהל היעד של הספר.

ובאשר לשאר דבריך: אכן אני, שמן הסתם כותלי מילותיי מעידות על מוצאי, התפללתי במשך כמה שנים בבית כנסת של יוצאי צפון אפריקה, ובאמת התפלאתי שהרב המקומי בדרשת ליל שבת כמעט ולא מביא מעשים מחכמים ספרדים, אלא יש לו רק סיפורים על החפץ חיים ור' ישראל סלנטר ובעלי המוסר וגדולי מזרח אירופה וכו'. ותמהתי, הרי ודאי קהל שומעיו לא מכיר מחצית מן הדמויות עליהן הוא מדבר, ולמה לא יספר להם מעשי מופת ולקח ותושייה מגדולי אלג'יר ותוניס וג'רבא ותלמסֶאן, ופס וצפרו ומרכש ומקנס, ושאר הערים והארצות בהם ישבו אבותיהם של המאזינים?
אבל ראה זה פלא, שלפי הודעתו הראשונה של בדרך_התורה כאן, יש תשובה פשוטה מאד למה כל הסיפורים על גדולי הדורות שבחר לספר אותו רב שכונה ספרדי בדרשת ליל השבת, אשכנזים היו ולא ספרדים... דוק ותשכח. (כמובן שהסיבה האמיתית מורכבת יותר, וכרוכה בין השאר בהתרחשות היסטורית-סוציולוגית-פוליטית ידועה, אבל אשים קנצי למילין, שאנו מגיעים כבר לאקטואליה שאין מקומה כאן).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/10/2009 20:17 לינק ישיר 

באבא,

בעיתון הספרדי היום יום (אני תושב חו"ל והעיתון לא מגיע לחו"ל) מופיעים תמידים כסדרם מאמרי תולדה על אדמורים חסידיים וגאונים ליטאיים? בדרך כלל העיתונים עניינם לעשות כסף הם לא מכוני מדע, מה שמעניין את קהלם הם מדפיסים ומה שלא, לא. ולא בגלל רוע אלא בגלל סיבות קיומיות של הישרדות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/10/2009 23:47 לינק ישיר 

תכלת
לא תמיד כשיש כתבה על ליטאי אני עובר לעמוד הבא, אבל אם היא כתובה בסגנון שתיארתי, שזה נפגש עם זה וזה התווכח עם זה אני עובר הלאה, ואפשר כבר לראות על שם הכתב מה הוא הולך לכתוב. אבל אם כתוב מהנהגותיו, ואפילו על סיפור חייו, איך הוא צמח והגיע לגדולות אני אקרא אפילו אם הוא ליטאי או חסיד, כי זה מה שמעניין אותי, ואם את אחרים מעניין הנייעס האחרים שמסביב להרב, שיערב להם.

אתנחתא

בעיתון יום ליום מובא מפעם לפעם (יותר מפעם בחודש) גם על חכמים אשכנזים, ובמדור של חידו"ת על פר"ש יש כל שבוע מחכמים אשכנזים.
אבל עיתון שאינו מפלגתי, שעל קוראיו נמנים אחוזים גבוהים מאוד של ציבור ספרדי, ואפילו אם יש רוב של ציבור אשכנזי, ראוי להביא כתבות גם על חכמים ספרדים, ללא הגבלה של כמות, אלא איך שיוצא, כגון אם יש יארצייט מיוחד וכיו"ב.
לדוגמא, עיתון קול העיר-השבוע יש כתבות רק על רבנים אשכנזים, וגם אם יביאו כתבה על רבנים ספרדים, יתחילו את הכתבה בזה שרב אשכנזי שיבח את הרב הספרדי, ואני כקורא ספרדי לא נמשך לעיתון הזה, וכמוני יש רבים, ואפשרי שיש לעיתון הפסדים גדולים בגלל שהם לא פונים לכל המגזרים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/10/2009 01:36 לינק ישיר 

הרב עובדיה יוסף גדול הדוברים בעד החזרת עטרה ליושנה מביא כסדר בשיעוריו הקבועים סיפורים על חכמי האשכנזים בדורות האחרונים בכמות גדולה בהרבה מסיפורים על חכמים ספרדיים.  והסיבה היא ראשית כל כי באמת על האשכנזים יש ספרים בכמות גדולה בהרבה ,אך גם משום שמה לעשות ובדורות האחרונים היו חכמי האשכנזים רבים מחכמי הספרדיים בכמות ובאיכות,וכל נסיון לשכתב את ההיסטוריה הזאת הוא כלהכחיש את השמש בצהריים.  וחסל הפלפולים "האשכנזיים" העקומים שנשמעים כאן מבני ספרד בנושא זה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/10/2009 03:24 לינק ישיר 

RAPIM כתב:
,אך גם משום שמה לעשות ובדורות האחרונים היו חכמי האשכנזים רבים מחכמי הספרדיים בכמות ובאיכות,וכל נסיון לשכתב את ההיסטוריה הזאת הוא כלהכחיש את השמש בצהריים.  וחסל הפלפולים "האשכנזיים" העקומים שנשמעים כאן מבני ספרד בנושא זה.

דברים אלו הם ההוכחה לכך, שמהות וכמות  הרבנים והחכמים נקבעת למרבה הצער, לפי.. כמות הסיפורים...  וזו גם סיבה למה כדאי לספר הרבה סיפורים על הרבנים הספרדים, , ע"מ שלא יבואו ויטענו שמיעוט היו או כלל לא היו.

וכמו כן, כמות ורוב הסיפורים גם לא מוכיחה על אמיתותן...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/10/2009 23:16 לינק ישיר 

מלכתחילה לא רציתי לענות על טענה מטופשת שהיו יותר רבנים אשכנזים, כי היא לא קשורה לעניין בכלל, לגופו של עניין, יכול להיות שהיו יותר רבנים אשכנזים, מעולם לא בדקתי את זה ואין בדעתי לבדוק את זה, רק אציין שבאירופה כל מי שלמד קצת נהיה רב והשאר היו בעלי בתים עד עמי הארץ, וכל זה מתוך האחוזים המעטים שבכלל שמרו מצוות. לעומת הספרדים שכל אחד הכיר את מקומו ולכל עיר היו את הרבנים שלה, לעומת האשכנזים שלכל עשרה היה רב, ובכל כפר נידח היה רב וכיו"ב, הספרדים היו מרוכזים יותר בערים, ואפילו בית כנסת שהיו בו 100 חכמים היה רב אחד.

גם הטענה שהיו יותר באיכות היא טענה מטופשת לחלוטין, וכי מי שמך להחליט זאת? האם זו השמש בצהרים? איפה ההצלחה של הרבנים האשכנזים במלחמה בהשכלה? כמה אחוז מתוך היהודים באירופה לפני השואה היו דתיים? כמה מהם שמרו מצוות?
את התשובות אני משאיר לך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/10/2009 00:20 לינק ישיר 

יש כאן גורם נוסף שצריך לקחת בחשבון. לפני השואה היו האשכנזים למעלה מ80 אחוז מהיהודים, ואילו כיום בארץ ישראל עדות המזרח הם רוב, וממילא אין להם מספיק סיפורים פר אנשים.
ב. אינני יודע אם יהודי מג'רבא יתעניין בסיפור על רב מבגדד ולהפך וצ"ע. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/10/2009 00:51 לינק ישיר 

כנראה שבאבא רוצה שנאמין לכל הבובע מעשעס שהוא מוכר לנו.

באירופה כל אחד שלמד היה רב,נו,אתה באמת לא מתמצא בהיסטוריה של מאות עגלונים ו"פשוטי עם" שבליטא וברוסיה שהיו ת"ח מופלגים,וזה לא רק מפי השמועה,תסתכל קצת בספרי קהילות וכדו'.

זה בהחלט קשור כמות הרבנים לכמות הסיפורים כי גם על הרבה מאוד מרבני אירופה לא יצא ספרי סיפורים וכבר העירו ע"ז פעם בפורום זה,ולכן באופן יחסי יש הגיון לתלות חלק מהסיבה שחסר ספרים על חכמי הספרדים מפני מיעוטם היחסי.  וכן בהחלט גם חלק מרבני הספרדים לא השתוו למקביליהם האשכנזים,ומאיפה אני יודע את זה?  כי גם אם על אותם רבנים לא יצאו ספרים אבל הם עצמם הוציאו ספרים וקל מאוד להשוות בין יבולם ליבול מקבילהים האשכנזים,וחוץ מזה יש מספיק עדויות[גם של ספרדים] בנושא זה.

וברור שבדור שלפני השואה מצב היהדות באירופה בשדרות העם היה קשה ביותר,ובני רבנים חשובים סטו מהדרך[אם כי ת"ח גם לא חסרו אז],אך אני מדבר בפרספקטיבה כוללת של 150 שנה אחורה,ובכל מקרה גם אצל יהדות המזרח חוללו שמות כי"ח ודומיהם.

חבל שהדיון מתפתח[ובעצם לכך כוון הוא מראש] לעבר פסים של עדתיות לשמה במקום לראות נכוחה את הדברים,יש ליהדות ספרד עבר מספיק מפואר כדי להתגאות בו,ולאשכנזים נותר לפעמים רק לקנא בהם,ואל להם לספרדים לדחוף בכוח את "מסכנותם" בכל דיון.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/10/2009 00:58 לינק ישיר 

בדרך התורה ובאבא, אם על העיתונים תלונותיכם, הרי שהסיבה היא כנראה, משום שאת מוקדי הכח בציבור החרדי בארץ אחרי השואה, שמהם מושפעים העיתונים ועורכיהם, תפסו בעיקר הליטאים מחד והחסידים מנגד - והם מכתיבים את השיח הציבורי וגם הנחילו את מורשתם לתלמידיהם. 
גם קהילות אשכנזיות נדחקו הצידה וביניהם חכמי הונגריה שלא היו חסידים.

לגבי ספרים (לבד מהטיעון ההגיוני שלא רבים הם החרדים יוצאי ישיבות ספרדיות, שהחלו להתפשט רק בשנים האחרונות, וגם הם, חלקם יונקים מהאשכנזים) הרי שהתלונה צריכה להיות מופנית לביוגרפים הספרדיים עצמם.

יש לציין שאם מצוידים במספיק מזומנים, אפשר להזמין אצל אהרן סורסקי, גדול הביוגרפים החרדיים בדור האחרון, ביוגרפיה על כל מי שרוצים. (ונדמה  לי שהוא כתב פעם שהוא באמצע עריכה של ספר על הרב ב"צ אבא שאול, חוץ מספר על הרב צדקה שכבר הוציא).

ובדרך התורה, בשבילך, נקלע לידי (בקבר רבי מאיר בעל הנס בטבריה) ספר עב כרס - תולדות הרה"ג משה לוי זצ"ל ר"מ בישיבת כסא רחמים שנלב"ע בדמי ימיו, והתרשמתי ממנו ומאשיותו עמוקות. לדעתי, אם היו מודעים לספר הזה ולסיפור שנכתב בו ודאי היתה לו תפוצה יותר רחבה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/10/2009 11:43 לינק ישיר 
מה פלא!

לצערנו, קיימים בצבור אנשים המכחישים במכוון או שלא במכוון את המורשת התורנית האדירה שפיכתה בארצות המזרח כמעיין חי ומתגבר וכנחל שאינו פוסק.

צריך לדעת כי אי הידיעה על קיומן של עולם הישיבות והפולקלור הרוחני בארצות המזרח, נובע במדת מה, בגלל מחדל של בני אותן ארצות, שבעידן 'לא פרסמת - לא עשית', כמעט ולא דאגו לפרסם (מה שנקרא היום 'לעשות יחסי ציבור') את המורשת שלהם, כפי שיודעים לעשות טוב מאוד אחיהם האשכנזים. וכיצד מפרסמים? לא צריך לכך שלטי חוצות או מודעות רחוב, אלא יש להמשיך את המורשת המפוארת הזו, ובעיקר להיות גאים בה.

ברם, כאשר תחת זאת, חלק מן הציבור הספרדי מנסה בכל כוחו להתנתק מאותה מורשת נפלאה -

מה פלא, כי מעדות אחרות לא יכירו וידעו בעבר הכה מפואר?!

מה פלא, אם מורה בסמינר בית-יעקב, מנחילה לתלמידותיה באופן רשמי ובלי להתבלבל, שחכמי הספרדים לא ידעו... ללמוד תורה (אוי לאוזניים שכך שומעות!)?!

מה פלא, כי בחורים ספרדים צריכים לעבור שבעה מדורי גיהנם, כדי להתקבל בישיבות אשכנזיות, למרות שמדובר בבחורים מצויינים?!

מה פלא, כי נערות מבתים מעולים, יושבות בטלות בביתם, ללא סמינר, כשכל פשען הוא שהן 'ספרדיות'?!

מה פלא, שהמוסדות הספרדיים נראים איך שהם נראים, אם העידית שבציבור הספרדי, נוהר למוסדות אשכנזיים?!

מה פלא, כי קיים זלזול בוטה, בעזות מצח ובשאט נפש נוראה בתלמידי חכמים עצומים מבני עדות המזרח?!

מה פלא, שבוועדות קבלה למיניהן, דואגים לסנן את הציבור הספרדי, אף אם מדובר במשפחות של אברכים יראים ושלמים?!

מה פלא, שכמעט ולא נכתבו ספרי ביוגרפיה על חכמי המזרח?!

מה פלא, שמסתכלים על ספרדים כעל סוג ב'?!

מה פלא, שכאשר שומעים שאיזה בחור לא הצליח בישיבה, החברה מגדירה אותו לפי עדתו ומוצאו, אם הוא ספרדי הוא "שבבניק", ואם הוא אשכנזי הוא "מודרני"?!

מה פלא?! אין פלא!

אין פלא! כי מי שאינו מכיר בערך עצמו, איך ירצה שיכירו אחרים בערכו?!...

אין פלא! כיון שיש החושבים לתומם כי התורה נתנה רק לבני אשכנז, ומתעקשים בכל כחם להתקבל למוסדותיהם ולגור במקומותם, גם כאשר יש להם אלטרנטיבה שאינה נופלת במאומה.

אין פלא! משום שכל מוסד או שכונה שמתמלאים בספרדים מעבר למכסה מסוימת, הרבה ספרדים ידירו את רגליהם משם...

אין פלא! שכן כאשר תלמיד חכם ספרדי מנסה לקבל משרת ר"מ בישיבה ספרדית, ראש הישיבה בוחר שלא לקבלו, כי יש יותר מדאי ר"מים ספרדיים, והישיבה עלולה לאבד מ'צביונה'...

אין פלא! אחר שיש אחראים על ישיבות, אשר פוערים פיהם לבלי חוק על גדולי ישראל, ולעתים מסוגלים למסור שיחות במשך שעות רק על הצורך החיוני ב'להיות אשכנזים'...

אין פלא! בגלל שבחור מצוין ירא ושלם, בא להתקבל לישיבה ספרדית, ודחו אותו מעל פניהם, למה? היתה לו בעיה חמורה - צבע עורו כהה מדאי, ואינו מתאים למטרת הישיבה והשקפתה 'הטהורה' מלובן... ממש עזות פנים!

אין פלא! מאחר ותלמיד חכם שאבותיו היו ספרדים, אומר במוצהר את המשפט הבא: "כששואלים אותי מה היתה שיטת הלימוד של רבותינו הספרדים, אני עונה לכו לישיבות היום, כך הספרדים למדו, מה שנקרא לומד'ס".

אין עוד מה לומר. אם האשכנזים רואים שהופכים אור לחושך, שחור ללבן, רק כדי לזכות לקורטוב של יחס מצדם, אז באמת מה פלא?!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/10/2009 14:13 לינק ישיר 

[מתוך תקוה שההנהלה תזדרז לקטוע את הדיון הסוציולוגי שמקומו לא יכירנו כאן אני ממהר להוסיף דבר שנעלם כנראה מעיני החכמים כאן.]

הרבה לפני ספר תולדות אדם שצוין כאן כביוגרפיה הראשונה התפרסמו שבחיו של האר"י (לא מי יודע מה אשכנזי ) בשלל צורות וגוונים כפי שתיארו כאן בעבר (ויש לתקן שם. תעלומות חכמה בזל שפ"ט)
נכון שמדובר בספר דל כמות אבל הרי אם ננפה מן התולדות אדם את כל הוורטים וחידו"ת שבו לא יחזיקו התיאורים על ר' זלמלה יותר מ20-30 עמודים.

ואגב. מונוגרפיות קצרות על חכמי ישראל (סדר הקבלה, יחוסי תנו"א, שלשלת הקבלה, סדה"ד, שה"ג ועוד) נמנים כסוגה נפרדת של ספרות? 

תוקן על ידי אלייעזר ב- 18/10/2009 14:23:05

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/10/2009 14:26 לינק ישיר 

פשיטא ששבחי האריז"ל לא מש מעיניי תמיד כאשר כתבתי את קביעתי הנ"ל, (והיססתי רבות אם להזכירו רק בכדי לשוללו) אך לא חשבתי שזה נוגע לעניינו, שכן זה היה ספר יוצא דופן ולא סלל דרך או תקופה, ואין למדים מן יוצאים מן הכלל. תולדות אדם משתלב בתקופה שמאז והלאה התפתח ספרות שלימה של סיפורים על גדולים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/10/2009 15:30 לינק ישיר 

http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3791328,00.html

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/10/2009 23:04 לינק ישיר 

אם אתה הולך לפי מנין הספרים שיצאו וכו', לפי אחוזי הספרדים באותה תקופה יצאו ספרים רבים יותר מאשר אצל האשכנזים, ובפרט שהדפוס לא היה כ"כ מצוי בכמה מארצות המזרח, והיו כתבי יד רבים שנעלמו בתקופת קום המדינה, אם על ידי פרעות וכל כיו"ב? האם ידוע לך כמה כתבי יד היו בספריית פורת יוסף? כמה כתבי יד הושמדו בבגדד ? (דרך אגב בשנים הקרובות נראה הרבה ספרים שיצאו לאור אחרי שהוצלו ע"י הצבא האמריקאי בעיראק, בתקוה שהספרים יגיעו למקומות הנכונים), האם הנך יודע כמה ספרים וכתבי יד מאר"ץ - חלב מחכים בספריית מכון ירושלים -חולון, אז לפני שיש בידך את הנתונים האלה אל תכתוב בבא מעייסאס (לא אני ירדתי לדיוטא הזאת).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/10/2009 00:29 לינק ישיר 

באבא,מה קורה איתך,תשתה קצת מים ואח"כ תקרא את מה שכתבתי,שאע"פ שספרים על חכמי הספרדים לא יצאו אך הם עצמם הוציאו את חידושי תורתם בשפע ומשם אני למד מה שלמדתי,ואינני רוצה להרחיב בזה שלא ישמע ח"ו זלזול בגאונים וצדיקים אמיתיים,רק אוסיף לך עוד אתגר,שמעניין לראות בספרי השדי חמד שלא הסתיר את מוצאו,כמה הוא מתכתב עם רבני אירופה,וכמה עם השאר,[ראה למשל בקונטרסו הידוע באר בשדי שבראש ח"ו עשרות מכתבים שקיבל מרבנים שביקש לשמוע דעתם,ואף אחד מהם לא ספרדי,אלא א"כ תתרץ גם את זה  בדרך פלפול ועפ"י דרכך לעיל שלספרדים לא היה זמן לבזבז לכתוב מכתבים-מה שלא נראה כ"כ בדורינו...,וגם מתשובותיהם אז]אם כי הוא מגלה שליטה רבתית גם בספרי חכמי ספרד בני דורו,ודיייייייייי!!!!!!!! בזה. 

אלייעזר,אולי בינות להררי החומר הסוציולוגי שנשפכו כאן לא ראית את דברי בעמוד ראשון,שבכל מקרה איציק אייכל הוציא[כבר בתקמ"ט] ספר שלם על משה מנדלסון הכולל ביוגרפיה ושבחים,אלא אם נאמר שספרו של אייכל אמור להיות מסווג בתוך הספרות הכללית.

תוקן על ידי rapim ב- 19/10/2009 0:48:41

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > שירה ספרות ופרוזה > ספרים וסופרים > ספרים על חכמי הספרדים
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 לדף הבא סך הכל 5 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.