בית פורומים עצור כאן חושבים

מזוית שונה: המאמץ הנפשי של מעשה דקארט בכל יום

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-5/10/2009 13:37 לינק ישיר 
מזוית שונה: המאמץ הנפשי של מעשה דקארט בכל יום

פרופסור אחד הרים כוס מים, ושאל את תלמידיו: "כמה לדעתכם הכוס הזאת שוקלת"?
בין " 50 " גרם! ל- 100 גרם!" השיבו הסטודנטים. "
 "ומה יקרה אם אחזיק את הכוס כך למעלה כמה דקות"? שאל הפרופסור.
"שום דבר"....
ומה יקרה אם אחזיק את הכוס כך במשך שעה?" שאל הפרופסור.
"ידך תחל לכאוב" השיב אחד הסטודנטים.
"ומה יקרה אם אחזיק את הכוס כך יום שלם"?
ידך תתאבן, ואתה עלול לחוש מתח עז בשרירים, ואולי תקבל שיתוק, ובודאי גם תאושפז בבית חולים" אמר סטודנט, וכולם פרצו בצחוק.
"האם במשך כל הזמן הזה, חל שינוי במשקל הכוס?" שאל הפרופסור.
 "לא".. הייתה התשובה.
"אז מה גרם לכאבים בזרוע, ומתח את השרירים"?
הסטודנטים היו נבוכים, ותמהים.
הוסיף הפרופסור ושאל: "מה עלי לעשות על מנת להשתחרר מהכאבים?"
"פשוט הנח את הכוס מידך" אמר אחד הסטודנטים.
"בדיוק"! אמר הפרופסור.

"בדומה לכך הן דאגות החיים.
אם תחזיק אותן כמה דקות בראשך, וזה נראה די בסדר.
תחשוב עליהן הרבה זמן, ואתה מתחיל לחוש כאבים.
אם תמשיך הרבה יותר זמן, הם מתחילים לשתק אותך, עד שלא תהיה מסוגל לעשות כל דבר.
אמנם, חשוב לחשוב על האתגרים או בעיות החיים,
אבל מה שחשוב עוד יותר, הוא להניח להם בסיומו של כל יום לפני שאתה הולך לישון ולא לגרור אותם איתך למשך זמן רב.
כך לא תילחץ ולא תשתתק, אלא תתעורר כל בוקר רענן וחזק ותוכל להתמודד עם כל אתגר, וכל נושא שמזדמן בדרכך".

ובכן, ידידי, תזכור "להניח את הכוס עוד היום"!

הוחלפה הכותרת לפי תקנות הפורום וכן נעשו רווחים בין פסקאות.
מיימוני

תוקן על ידי עצכח ב- 07/10/2009 15:58:21

דווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-5/10/2009 19:25 לינק ישיר 

בטרינוט

ברוך הבא אל הפורום.

העלית רעיון מעניין מאד, שנוגע מאד לדיונים ולמתדיינים כאן.

אחד מן הכללים של הפורום היה המחוייבות או לפחות הנכונות לבדוק כל דבר. קראנו לכך (כפי שמופיע באשכול "הלכסיקון של הפורום") "מעשה דקארט בכל יום". על שם נסיונו של הפילוסוף הצרפתי המפורסם לבחון את כל אמונותיו עד היסודית ביותר כדי לגלות מה חייב להיות אמת. (ומכאן נולד "אני חושב אז אני קיים").

אבל גם דקארט עשה את המפעל שלו פעם אחת.

האם אדם יכול לשאת את המתח ואת העול לבחון כל דבר, כל פעם, כל יום, כל העת.

מצד שני, האם לא ראוי לנו לבחון את אמונותינו מפעם לפעם?

האם לא יתכן שזה הרמז (כלומר, רעיון אפשרי) בראש השנה, ביום כיפור?

בראש חודש לפי מה שנהגו בעלי המוסר?

וכאשר אנו נתקלים בתגלית שלא היינו מודעים לה, ועלינו להשליט סדר בין מחשבותינו, כדי לבדוק אם אין סתירה ביניהן, ואם יש סתירה, איזהו הנתון שיש לדחות כשקרי?

לכן נראה לי שהעיקרון שלך אמיתי מאד. יש שעות של עיון פילוסופי כבד ותובעני, ויש שעות שבהן עלינו לשמוח במה שיש בידינו מן הבהירות והאמת.

ואולי ירצו חברי הפורום לכתוב מה הם ממליצים בנידון זה.

(חבל שלא ביקשת רשות לפתיחת האשכול כמבואר בחוקת הפורום. עם זאת, כיון שמדובר בשאלה חשובה, אני ממליץ להותיר את האשכול במקומו).

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < language="">

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/10/2009 15:56 לינק ישיר 
תגובה למימוני

מימוני היקר ראשית סליחה על אי הידיעה והבקיאות בסדרי ונוהלי הפורום. תודה על קבלת התוכן ויתרה מזו אבקש לראשונה את הזכות להמשיך ולכתוב בפורום מראש אומר כי דברי יהיו בדוקים על ידי תחילה וכן על ידי הרב כתריאל משולמי שהוא רב הקבוצה. מקווה שלא אפול ח"ו בלשוני וב"ה נצליח להפרות ולהטעין את נפשותינו ברוחניות קדושה וטהרה אכי"ר

ארז לוי

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-7/10/2009 16:06 לינק ישיר 

ארז היקר

ברוך בואך וראוי מצידך להציג את עצמך.

האם תרצה לפרט על טיבה של הקבוצה שלך, ומיהו הרב שממנו אתה לומד?

ועוד הערה לגבי הדבקת פסקאות. באיזה דפדפן אתה משתמש? התופעה הזו מפריעה לקריאה, וכפי שאתה רואה עשיתי רווחים כאלו בעצמי עבורך.

יתכן שזה נובע משימוש בדפדפן אופרה. גם אני הייתי משתמש בו עד שנוכחתי לדעת שבהייד פארק הפסקאות נדבקות.

ובכלל, בהקלדה צריך לעשות פסקה חדשה (על ידי  ENTER) מפעם לפעם. אחרת הכל ברצף אחד ולא נוח לקריאה.

תודה מראש.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/10/2009 16:46 לינק ישיר 

עדיין לא הבנתי מה הקשר בין הקטע שהביא בתרינות למעשה דקרט.

הקטע הזה מבהיר,ברוח הניואייג',ששינוי באורח המחשבה שלך ישנה את חייך.

(דאגות חייך יחלפו כהרף עין אם תזכור מידי ערב להסיר אותן מעליך וכו' וכו'.)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/10/2009 22:46 לינק ישיר 

צענע,

מיימוני, מה הקשר למעשה דיקרט? יש כאן ניו אייג' בגרוש, ותו לא מידי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/10/2009 23:05 לינק ישיר 

.

צענע,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/10/2009 23:18 לינק ישיר 

שומה עלי להבהיר דברי.

אני מסכים כי דברי אורחנו לא נסובו על "מעשה דקארט בכל יום" אלא על העול הנפשי שבדאגה.

אבל

הרשות נתונה לפרש. יותר מכך, הרשות נתונה לא רק לחפש את "משמעות הסיפור המקורית" אלא גם מה אפשר להפיק ממנו. ואיך זה נוגע לאכסניה שבה הוא מתפרסם. כלומר פורומנו.

ואם יש ערך לדברים, הרי זה לא בגלל ה"פסיכולוגיה בגרוש" של "אל דאגה" אלא במה שאפשר להוציא מכאן גם לתחומים אחרים.

וזה מה שבאתי לומר.

ספקנות ובדיקות פילוסופיות הן מעלה גדולה. אבל הן גם נטל.

חיי האדם הבוטח באמונתו, אם יש כזה דבר, אמורים להיות קלים יותר מאלו של מי שמפקפק, שלפעמים כל יום אצלו הוא מאבק מחודש של הכרעה בין ספקות. של קפיצת אמונה מתמסרת, או, לכל הפחות, ניתוח לוגי זהיר שבו הוא בודק עבור עצמו את אמונותיו ומשתדל לבססן.

לא כתבתי כאן שום דבר חדש לגמרי. אבל כמדומה ש"הצלתי את האשכול" וכן פתחתי נושא שלא זכור לי שדנו בו בפני עצמו.

ושוב, אני מודה בפה מלא כי דברי חורגים מכוונת המשל שמביא האורח שלנו. אבל לא רחוק הוא כי הוא עצמו התכוון להציע זאת כמשל עבור חכמי הספק דהכא (=של כאן).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/10/2009 11:54 לינק ישיר 

מיימוני,

ספקנות ובדיקות פילוסופיות הן מעלה גדולה. אבל הן גם נטל. עם הרישא אין לי ויכוח יש לי בעיה עם ה"נטל" במובן שאתה מציע בהקשר למשמעות מעשה דקארט המקורי. 

ספקנות ובדיקות פילוסופיות הן מעלה גדולה מפני שעצם המאמץ השכלי מעיד על כך שהאדם חותר למשמעותו האמיתית כיצור אנושי חושב, "אני חושב משמע אני קיים" במובן זה מעשה דקארט איננו נטל נהפוך הוא, הוא גורם לאדם סיפוק נפשי עצום מעצם המעשה. זה שבמעשה דקארט נדרש האדם למאמץ שכלי אדיר והוא מחוייב להינפש ולהרגיע את נפשו תוכל למצוא בחז"ל  (שבת כה) וברמב"ם שמונה פרקים פ"ה : "דירה נאה ואשה נאה ומטה מוצעת לתלמידי חכמים כי הנפש תלאה ותעכור המחשבה בהתמדת עיון הדברים העכורים העמוקים כמו שילאה הגוף בעשותו המלאכות הכבדות עד שינוח וינפש ואז ישוב אל מזגו השווה - כן צריכה הנפש גם כן להתעסק במנוחת החושים..."

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/10/2009 21:16 לינק ישיר 

במשל בפתיחת האשכול ניתן להבחין שהיד האוחזת דבר מה פרק זמן ממושך כואבת יותר ויותר ככל שהזמן חולף, כך האדם שיש לו ספק/דאגה והוא אוחזו ולא מלבנו הספק מכביד עליו יותר ויותר כל הזמן.

ואלו הם כנראה דברי המיימוני שהשווה מעשה דקארט למשל דנן. "אני חושב משמע אני קיים" שווה ל"אני אוחז משמע יש לי יד" הצד השווה שככל שמשתמשים יותר במוח או ביד כך מרגישים אותם יותר.

דומני שבנקודה אחת המשל חוטא לאמת. אם אדם יאחוז בידו כוס מים בתנוחה אחידה היא תכאב לו מהר יותר מאשר אם הוא יאחוז כוס מים בידו וישתמש בה - כלומר שידו לא תהיה מקובעת בתנוחה אחידה אלא תפעל (כמו שאדם יכול ללכת שעות רבות על רגליו והן תתעייפנה לאחר זמן ממושך, אך לא יוכל להרים את רגלו למעלה ולהשאירה באויר אותו אורך זמן). כך גם בספקות ובחקר שהמוח פעיל בהם, אם החושב לא ינסה להשתמש במוחו לפרק ולחקור, אלא רק לאחוז ולהשאיר בוודאי שמוחו ידאב (ויתנוון) יתר על המידה בזמן קצר יותר.

כמובן - כפי שכתבה ריב - צריך לפעמים לתת למוח להנפש ולנוח, כמו שגם הגוף צריך מנוחה.

מ. זוהר

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/10/2009 08:50 לינק ישיר 

ריב

מ. זוהר

איקון ירוק.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/10/2009 11:45 לינק ישיר 

למיימוני

עדיין לי נותרו מספר שאלות:
1.האם עשיית מעשה דקארט בכל יום במשמעות המקורית שהוצעה כאו אכן מעייפת את המוח כמו דאגות?(שהרי דאגות מעצם הגדרתן כופות על המוח התעסקות מתמדת לעומת מעשה דקארט שזו היתה עצה חיובית שניתנה לחברי הפורום ולגולשיו)

2. טענתי בדבר היותו של הסיפור (הנחמד כשלעצמו)ניו אייג'י לא השתנתה בעקבות הסבריך.
מהותן של עצות הניו אייג' היא שהן שטחיות מפני שהן עצות אינסטנט.
כדי לשנות חשיבה,כדי לשנות הסתכלות  על דאגות או מחשבות מטרידות משקיע העוסק ביוגה  למשל את כל חייו כדי להגיע לשלוות הנפש ואל החכמה האמיתית שהיא חכמת החיים.(ולא בטוח שהוא משיג את זה בשלמות גם בזקנתו )

3."אבל גם דקארט עשה את המפעל שלו פעם אחת"
האם תוכל להבהיר את כוונתך?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/10/2009 03:16 לינק ישיר 

צ.

בגלל השעה אני מקצר במקום שצריך להאריך. אשתדל מחר בל"נ.

א. אני הבנתי כך: כל התעסקות יתרה בנושא מסויים, שכבר מוצה, מעייפת נפשית.

זה נכון לגבי התעסקות כפייתית במשהו. וכן גם בשאלות פילוסופיות שאין עליהן תשובה סופית, או שניתן להתלבט ולהתלבט לגביהן.

כלומר, יש צד שוה בין התעסקות פילוסופית בשאלות ספקניות (האם יש אלקים, האם יש עולם הבא, האם היהדות אמיתית, האם אני קיים) לבין דאגות (האם העולם לא יתפוצץ, האם יפטרו אותי מהעבודה, האם נעלתי את הדלת).

זאת מלבד שהמתלבט בשאלות פילוסופיות וספקניות עלול לסבול מרגשות אשמה שיוצרים דאגות וכן על הדרך הזו.

לכל אלו העצה להפסיק היא מועילה. אבל, כפי שהסבת את תשומת ליבי, לייעץ להפסיק ולהיות מסוגל להפסיק אלו שני דברים שונים.

אם משהו מדאיג אותי, איך אפסיק לחשוב עליו? אם השאלות הפילוסופיות מטרידות את מנוחתי, איך אוכל להתעלם מהן?

כלומר, צריך גם למצוא את הדרך, הקוגניטיבית, להשתחרר.

ב. סוף דבריך כמדומה שהוא כדברי בסעיף א'.

לגבי ניו אייג', שטחיות ולעומת זאת עבודה עצמית ביוגה, אני מגיע למסקנה שהנושא אינו מספיק מוכר לי. פרט לכך ש"ניו אייג'" זו מילה שמציינת חיבה של ההמון למשהו שאמור להיות איזוטרי, מסתורי.

אז אני זקוק להבהרה. מה זה "ניו אייג' " ומה "ניו איג'י" בסיפור. ולכן מה רע. ומה חסר.

(אני מסכים שחסר, אבל אולי כדאי שנבהיר מה כדי לראות מה אפשר ואי אפשר לעשות בו).

ג. דקארט העמיד את כל דעותיו למבחן, סילק הכל, פרט לאני שלו. ולאחר שזיהה את האני שלו בוודאות בזכות הקוגיטו חזר ומצא את אלקים, ואחרי שהיה לו את אלקים, היה לו הכל, והוא החזיר לעצמו את האמון המלא בעולם.

לאחר מכן כבר לא היה צריך לחזור על המפעל של הטלת ספק מהתחלה. ולפי גישה זו, אין צורך לפקפק בכל דבר נתון. מספיק פעם אחת בחיים וזהו.

מה שאין כן לגבי אלו שספקנות עבורם זו, גם, דרך חיים. שכל קביעה, במיוחד בתחומים מסויימים, כמו פילוסופיה, או הלכה, או סתם הצהרות גורפות, כל קביעה כזו מעוררת אותם לדיון ממושך אך מתיש עם עצמם. או עם זולתם דרך האינטרנט...

ושוב, סליחה על הקיצור ואולי חוסר הבהירות בגלל השעה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/10/2009 08:15 לינק ישיר 

כאדם שעבר את גיל ה 30 אני תוהה הרבה אם יש בכלל לאדם גם הנבון ביותר את הכוח לעשות מעשה דיקארט ולהפוך את עצמו לטבולה רסה כביום היוולדו. הקושי אינו רק בתחום המחשבתי אלא גם בעדכון המעשי היכולת לעצור את השאיפות והרצונות של האדם שעוצבו לפי חינוכו, סביבתו ומחשבותיו הקודמות. אם צודקת ההנחה שאין את הכוח למבוגרים נשאלת השאלה אם לקטנים כן יש את הכוח ואם כן עד איזה גיל ניתן בחינוך נכון לשמר את הכוח הזה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/10/2009 08:29 לינק ישיר 

גם אם לרוב האנשים אכן אין את "היכולת לעצור את השאיפות והרצונות של האדם שעוצבו לפי חינוכו, סביבתו ומחשבותיו הקודמות" אבל הוא רואה מכאן ואילך את כולן במבט אחר. חלקן למשל, ממוקמות מעתה באגף השקרים הקדושים. באחרות, עצם המודעות לתהליך ספיגתן באישיותו, מוביל טיפין טיפין אף לשינוי מעשי רב או מועט, לפעמים אף שלא בשליטת או ידיעת בעליו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/10/2009 10:47 לינק ישיר 

עשיית מעשה דקרט אינה רק ריקון כל המסגרות הנוכחיות (ספק רב אם אפשר בכלל לעשות דבר כזה ברובד הלוגי, לא הפסיכולוגי, כלומר לחשוב בלי שום הנחות יסוד). אבל ברור שיש ערך גם בריקון חלקי. העיקר הוא המוכנות לשקול דברים, גם כאלה שנראים לי ברורים מאליהם, מחדש. די ברור שגם השיקול החדש אינו נקי מהרקע שלי, אבל זהו מעשה דקרט. יותר מזה לא אפשרי, בלי קשר לצעיר או מבוגר.
ההבדל בין צעיר למבוגר הוא עניין פסיכולוגי. אני מדבר על המישור הלוגי (שבלתי אפשרי להתרוקן לגמרי), ולכן מעשה דקרט החלקי, שהוא היחיד האפשרי, פתוח גם למבוגרים, 'שיעשו מעשה ילד בכל יום'.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > מזוית שונה: המאמץ הנפשי של מעשה דקארט בכל יום
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 לדף הבא סך הכל 2 דפים.

bholext