בית פורומים פורום הפילוסופיה

השמחה בראי הפילוסופיה

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-8/10/2009 13:06 לינק ישיר 

א. ספר העיקרים כותב גם עצב או רק פחד?
ב. אם כותב עצב - זה בעצמו לא מובן. פחד לא חייב לגרום עצב. ממילא מובן עניין שמחה ויראה ומה שלא מובן הוא שלב זה.
ג. אני סתם מעלה עוד נקודה למחשבה. מי אמר שיראה היא לא שלב בעבודת ה' ע"מ להגיע לאהבה...? כפיית הר כגיגית ולאחר מכן קבלה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/10/2009 13:20 לינק ישיר 

הוא כותב שיראה זה מהדברים שמחרידין את הלב ומעציבין אותו ובגלל זה שואל את השאלה הנ"ל כי שמחה ועצב זה סתירה.
אני לא זוכר עכשיו בדיוק איפה זה נמצא כשאמצא אותו אני אכתוב את המקור.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/10/2009 13:30 לינק ישיר 

אז לא ניתן לתרץ ע"י שמחת הרוממות - הוא כותב - עצב.
אז שוב - לא ברור. למה עצב?
ושוב - מי אמר שזה לא שלב בעבודה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/10/2009 13:39 לינק ישיר 

מצאתי! ספר העיקרים מאמר שלישי פרק ל"ג.
בפרק ל"ב הוא מדבר על היראה ומזכיר באמת את שני הסוגים של היראה ובפרק ל"ג מדבר על שמחה ואז שואל מהפרק הקודם את הסתירה. ע"ש.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/10/2009 14:26 לינק ישיר 

חזןגדול כתב:
מישהו יודע עם היה איזה פילוסוף בעידן המודרני או אפילו בעידן הישן, שחקר את פשר השמחה אם יש בה משהו רציונלי, ממה היא נובעת, כי משום מה יש לי הרגשה כזאת שאנשים חכמים וחושבים הם פחות שמחים אני טועה?

עצם הדבר שחייבים לשמוח מוכיחה שהאדם עושה את זה, כלומר הוא חייב לעשות דברים שיגרום לו לשמוח, יין בשר וכו' ברגע שיעשה דברים שיגרום לו לשמוח הוא פשוט באמת ישמח, 
יוצא שהשמחה נובע מדברים גשמיים, וחייב בהם אפי' אדם שיש לו צער עכשיו, כלומר אפי' אדם בצערו אם ישתה יין וכו' הוא יהיה שמח, וברור שאם לא ישתה יין הוא לא יכול לשמוח, כך גם חכמים, בגלל שהם חיים במכאוב, והאבן עזרא כבר שאל בשאלה צב, למה אם אדם דעתן - ירבה לו אנוחות ? 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/10/2009 15:23 לינק ישיר 

הראיה, לא "מי אמר" אלא פשוט וידוע שזו הדרך 'יראת העונש' 'יראת הרוממות' 'אהבה', אמנם יש שיטות מסוימות שאוחזות מעבודת ה' ישירות ע"י אהבה.

מקסמן, מה שכתבת על שמחה בבשר ויין זו שמחה חיצונית או כל הגדרה אחרת, אבל לא השמחה האמיתית, זו רק דרך לשמחה האמיתית, 'יוסיף דעת יוסיף מכאוב' זה בהכללה, מצינו חכמים גדולים שחיים בשמחה גדולה.
הגיוניי, נראה לי שכוונתו היא שאם אדם מפחד רק מהא-ל בצורה האידאלית אז אין לו שום פחד אחר ממה שלא ראוי לפחד, ולכן אדם שחי כך בעולם יכול להיות מלא שמחה על שלוות הנפש הזו, הוא אמנם ירא את אלוקים כי זה הדבר הנכון לעשות אבל זה שהוא ירא רק ממנו וכתוצאה מכך לא משום דבר אחר [כי זו השלמות לירא ממי שצריך ולא לפחד כלל ממי שלא צריך] דווקא זה מועיל לשמחה אמיתית שמביאה לשלמות. [ועדיין יתכן שזה אחרי יראת הרוממות כפי הסדר שהבאתי ולכן השמחה לא סותרת ואז איני מבין את קושיתו]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/10/2009 16:18 לינק ישיר 

בשאלה הוצג שצריך את שני הדברים בו זמנית - לכן שאלתי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/10/2009 07:36 לינק ישיר 

yakov7 כתב:
מקסמן, מה שכתבת על שמחה בבשר ויין זו שמחה חיצונית או כל הגדרה אחרת, אבל לא השמחה האמיתית, זו רק דרך לשמחה האמיתית, 'יוסיף דעת יוסיף מכאוב' זה בהכללה, מצינו חכמים גדולים שחיים בשמחה גדולה.

אתה צריך להפריד בין שמחה שבא לבד לבין שמחה שאדם חייב לשמוח,
שמחה שבא לבד, זה אינדיוידואלי, זה סוג שמחה שבא כתוצאה מי משהו, ורק טיפש יכול לשמוח, וחכם לא יכול לשמוח, עיין ערך קהלת,
ושמחה שאנו חייבים בא, זה עושים עם בשר ויין, כלומר הבשר ויין עושים את האדם שמח, וכך צריכים לעבוד את אלוקים ולעשות את מצוותיו, בשמחה
וחזןגדול צודק בשאלה שלו, מבחינת פילוסופית אין מי מה שאדם יהיה שמח, רק אנו מצווים להיות שמח, בגלל זה אמר רבי יהודה בן בתירא, בזמן שבית המקדש היה קיים אין שמחה אלא בבשר, שנאמר וזבחת שלמים ואכלת שם ושמחת לפני ה', ועכשיו שאין ביהמ"ק קיים אין שמחה אלא ביין, שנא' (תהלים ק"ד) ויין ישמח לבב אנוש,ע"כ
תנו רבנן: חייב אדם לשמח בניו ובני ביתו ברגל, שנאמר ושמחת בחגך, במה משמחם - ביין. רבי יהודה אומר: אנשים בראוי להם, ונשים בראוי להן. אנשים בראוי להם - ביין, ונשים במאי? תני רב יוסף: בבבל - בבגדי צבעונין, בארץ ישראל - בבגדי פשתן מגוהצין.ע"כ
מה פי' אנשים בראוי להם זה יין הרי כל אחד שמח מדבר אחר ? והבן

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/10/2009 15:26 לינק ישיר 

זה בדיוק "אחרי הפעולות נמשכים הלבבות"..
בדיוק זה.
ככה הכי קל וככה צריך להגיע לשמחה.

נ.ב. יש גם מושג של "יראה מאהבה" (עוד חומר בשבילכם להסתבך קצת.. )

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/10/2009 14:59 לינק ישיר 

אופק20 כתב:

נ.ב. יש גם מושג של "יראה מאהבה" (עוד חומר בשבילכם להסתבך קצת.. )

אני לא יודע למה את מתכונת ביראה מאהבה אבל אני יגיד מה שאני יודע בענין, כתוב אצל אברהם אבינו אחרי העקידה "עתה ידעתי כי ירא אלוקים אתה" וגו' וקשה, אחרי הנסיון של העקידה שהוא הנסיון הכי גדול שבודאי אברהם אבינו עשה אותו מאהבת ה' שזה הדרגה הכי גבוהה בעבודת ה' אז היה צריך לכתוב עתה ידעתי כי אוהב ה' אתה, למה דוקא עכשיו אומרים לו עתה ידעתי כי ירא אלוקים אתה? אלא צריך להגיד שלא מדובר כאן ביראה רגילה שהיא לא כמו אהבה אלא ביראה כזאת שהוא היה יראה להפסיד את האהבה שזה יראה שהיא כבר אחרי השלב של האהבה, ככה שמעתי. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/10/2009 16:13 לינק ישיר 

חזן,
רצית מקורות פילוסופים, האמת שיש ממש הרבה, אבל הבולט הוא ודאי 'שפינוזה' שראה ב'שמחה' אחד משלושת המידות הבסיסיות של האדם, לצד ה'תשוקה' וה'עצב'. לדידו שמחה היא מעבר משלמות קטנה לשלמות גדולה יותר. [ראה ב'אתיקה']

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/10/2009 16:47 לינק ישיר 

אפשרי, תודה ןהאמת שזה מתאים גם למובאות ממקורות שלנו (כמו ארחות צדיקים וכדו') שאומרים שהשמחה היא המידה שמביאה את האדם לידי שלמות. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/10/2009 17:55 לינק ישיר 

חזן,
זהו חלק שעדיין אינו ברור דיו, [גם אצל ה'ארחות צדיקים', וגם אצל שפינוזה] שהם מציבים את השמחה כמידה שמביאה לידי שלימות, בזמן שהיא התוצר של השלימות.
או, במילים אחרות, יש לשאול, מה קודם למה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/10/2009 01:54 לינק ישיר 

אולי באין כאחד?..

תוקן על ידי הגיוניי ב- 15/10/2009 1:54:08

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/10/2009 02:07 לינק ישיר 

הגיוניי ואפשרי, קודם כל לא יכול להיות הפיתרון לשאלה של אפשרי שזה באין כאחד כמו שהסברתי באשכול של הגיוני על באים כאחד שאומרים את זה רק כשיש שתי דברים שיכולים להתקיים רק ביחד בגלל שכל אחד מהם הוא סיבה של השני ותוצר של השני אז אומרים שהם באמת הולכים ביחד, בבת אחת ומתקיימים ממילא ביחד ואין שום בעיה. אבל כאן שמחה יכולה להביא לידי שלימות אולי אבל שלימות זה מצב פסיבי זה לא סיבה להיות בשמחה אלא יש מצבים שיכולים להביא את האדם לידי שלימות וכשהוא שלם אז הוא שמח אבל לא השלימות היא סיבה ממשית לשמחה, זה עונה לדעתי גם לאפשרי וגם להגיוני.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > אחר > פורום הפילוסופיה > השמחה בראי הפילוסופיה
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 לדף הבא סך הכל 3 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.