בית פורומים פורום הפילוסופיה

התאבדות, חזרה בשאלה, וחופש הביטוי

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-23/10/2009 10:28 לינק ישיר 
התאבדות, חזרה בשאלה, וחופש הביטוי

פעמים רבות עולה השאלה האם לדווח על מקרי 'התאבדות' בתקשורת, יש שטוענים בתוקף, בהתבסס על סטטיסטיקות , כמובן, כי דיווח על מקרי התאבדות גורם לעליה במקרי ההתאבדות

לעומת זאת, פסיכולוגים אחרים סבורים, כי ה'התאבדות' אינה מונעת משמיעת ידיעה כזו או אחרת בתקשורת, אלא מונעת מתהליכים עמוקים ומורכבים יותר, ומי ששוקל להתאבד יעשה זאת או לא, אף ללא שמיעת העובדה החדשותית הקשורה לעניינו, או על אף שמיעתה.
מה דעתכם על כך?
[א. האם אתם תומכים בעמדה אחת על פני השניה?
ב. האם ניתן להבדיל בין מוטיביציה להתאבד, לבין לימוד על דרכי התאבדות, שאולי יש להמנע מלהציגם בתקשורת?
ג. האם לא עדיף לשמור על הערך של זכות הציבור לדעת וחופש הביטוי?]
שאלה זו נוגעת גם לדברים נוספים, ניקח לדוגמא, דיווח על חוזרים בשאלה, למגזר חרדי, או חוזרים בתשובה במגזר חילוני.
[כמו"כ היו שטענו שמכת הרציחות במדינה הושפעה מהדיווח בתקשורת, וגם מכת ההתעללות של הורים בילדים]

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/10/2009 14:06 לינק ישיר 

שלום אפשרי:
א, אם יש ספק אצל המומחים ? שב ואל תעשה עדיף,
ב, את דרכי התאבדות אולי כן כדאי לדעת כדי ללמוד למנוע את זה,
ג, לדעתי זה ערך פסול , רק כלפי איש ציבור ורק מה שרלוונטי לציבור כלפיו,
לגבי חוזרים בשאלה: ברור שחייבים לדעת למה ? וכמה ? ומי אשם ? הרי כל מחלה שיש לעם ישראל צריכים לתקן ולרפא, 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/10/2009 14:18 לינק ישיר 

מקסמן, כמה הבהרות,
א. מתאבדים רבים, מעתיקים צורות התאבדות שראו בעבר. [אחרי טופז לדוגמא, ישנם כמה מקרי התאבדות שנעשו בצורה זהה בדיוק, אחר שהוצגה בטלויזיה לכל דורש]
ב. לא הבנתי מה לדעתך בדיוק 'ערך פסול', האם אתה נגד 'חופש הביטוי'? האם אתה חושב שאין זה חשוב או קשור לחופש הביטוי לדעת על כך שפלוני התאבד? אנא פרט!
ג. שאלתי לגבי חוזרים בשאלה זהה לחלוטין לשאלתי לגבי התאבדויות, מנקודת מבטו של הדתי-מאמין, חזרה בשאלה מהווה הליך בלתי רצוי שיש להשתדל למנוע אותו, [כמו"כ להיפך, מנקודת מבטו של החילוני] השאלה היא, האם בדיווח על מקרים של חזרה בשאלה או התאבדויות, אנו מעודדים וגורמים לכך שתופעות מעין אלו יישנו בעתיד או לא, או שזה לא משנה בכלל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/10/2009 14:40 לינק ישיר 

אפשרי כתב:
מקסמן, כמה הבהרות,
א. מתאבדים רבים, מעתיקים צורות התאבדות שראו בעבר. [אחרי טופז לדוגמא, ישנם כמה מקרי התאבדות שנעשו בצורה זהה בדיוק, אחר שהוצגה בטלויזיה לכל דורש]
ב. לא הבנתי מה לדעתך בדיוק 'ערך פסול', האם אתה נגד 'חופש הביטוי'? האם אתה חושב שאין זה חשוב או קשור לחופש הביטוי לדעת על כך שפלוני התאבד? אנא פרט!
ג. שאלתי לגבי חוזרים בשאלה זהה לחלוטין לשאלתי לגבי התאבדויות, מנקודת מבטו של הדתי-מאמין, חזרה בשאלה מהווה הליך בלתי רצוי שיש להשתדל למנוע אותו, [כמו"כ להיפך, מנקודת מבטו של החילוני] השאלה היא, האם בדיווח על מקרים של חזרה בשאלה או התאבדויות, אנו מעודדים וגורמים לכך שתופעות מעין אלו יישנו בעתיד או לא, או שזה לא משנה בכלל.

א, אני הבנתי שיש מחלוקת בין המומחים האם יש יותר מוטיבציה להתאבד, ולא אל איך להתאבד,
ב, אני נגד זכות הציבור לדעת, רק כלפי איש ציבור ומה שרלוונטי לציבור,
ג, לגבי חוזרים בשאלה, אני בעד אפי' שהמומחים אומרים שזה מזיק לאחרים, כי מה לי אחד ? ומה לי שנים ? צריכים להציל את שניהם, מה שאין כן בהתאבדות שאין כבר מה להציל בראשון,
אני מקווה שמבינים אותי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/10/2009 15:36 לינק ישיר 

אפשרי, מעניין אין הכנסת הכל בכותרת אחת...
אם המניעה חשובה אז כדאי להסתמך על הסטטיסטיקה, [מזכיר לי ששאלתי פעם מומחית לגבי פצעי אקנה שאומרים שמתרבים ע"י אכילת שוקולד וכו', תשובתה הייתה שמדעית זה הם לא הוכיחו את הקשר אבל מחקרים מוכיחים סטטיסטית, עשה כרצונך.] במילים אחרות כמו שאמר מקסמן, "שב ואל תעשה עדיף".
ב. דרכי ההתאבדות ג"כ מוכח בברור שנלמדים ע"י המתאבדים הבאים וכמדומני שלא רק הצורה נלמדת אלא הקלות שבהתאבדות אחרי שיודעים את הדרכים לכך מעלה את מספר המתאבדים, ודאי שאלו אנשים שכבר היו בכיוון, אבל כל מניעה בודדת שווה. יתר ע"כ זו גסות שבמידה מסויימת אפשר להשוותה לפרסום תצלומי גופות...
ג. "זכות הציבור לדעת" לדעתי נלמדת עפ"י התוצאה, אין בכך ערך כשלעצמו, אז אם הציבור יודע על התאבדויות ולא עושה כלום בעניין בהווה או בעתיד, א"כ אין בכך יתרון ועדיפים סיכויי מניעת התאבדויות על פני סיפוק יצר הצופים והמאזינים, מספיק דיון פורה ומועיל על התופעה כדי לממש את זכות הציבור לדעת בצורה מועילה.

לגבי החוזרים בשאלה ולהבדיל בתשובה, אני מצטרף לסברתו של מקסמן, תמיד ניתן לשנות את המצב לכן עולה ערך הדיון הציבורי שלא כמו בהתאבדויות, אבל שוב, צריך לדעת איך, פרסום נתונים וסיפורים ללא תועלת עלולים להגדיל את התופעה בלי שום סיבה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/10/2009 11:59 לינק ישיר 

דעתי היא שיפה השתיקה גם לנושא החוזרים בשאלה.
מקסמן כתב:  "הרי כל מחלה שיש לעם ישראל צריכים לתקן ולרפא" וכי אתה הוא הרופא? האמורים לדעת והיכולים לעזור הם אלו שיוודעו לכך ותו לא. הרי כשידיעה מתפרסמת היא איננה מבחינה בין קטן לגדול ונותנת לקטנים אופציה לבחור בדרך כזו ברגע שקשה קצת או הרבה.
כמו''כ הלב נאטם מריבוי הידיעות הללו. ההוכחה הטובה ביותר לאי התועלת שבדיון ע''כ היא שדשים בנושא כמו כל נייעס אחר מרתק. למה וכמה ואיך. וזה בהחלט לא ישנה את המצב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/10/2009 14:43 לינק ישיר 

רותם24 כתב:
 וכי אתה הוא הרופא? 

לא,
 אני ואת וכולנו הם חלק מי החולי, ואם החולה לא ידבר (כלומר מי מה ? ולמה ? וכמה ?) איך הרופא ידע לרפה את המחלה שלנו,
רציתי להוסיף:שאם את פוגשת את הרופא ? תגידי לו בשמי שיסגור את הגמ' בבקשה, ושיתחיל לגלוש באינטרנט, אולי הוא כבר היפתח בכדי להבין את החולי של עם ישראל ? 
כי החזרה בשאלה בדור שלנו למי שלא יודע, התחיל בשנת תשמ"ט, והמבין יבין,
אני כבר לא מדבר על המאתיים שנים אחרונות שהפסדנו יותר מתשעים אחוז מעם ישראל, 
אז אולי נכון לנו לזעוק חזק יותר, בכדי שראש המחלקה של בית החולים כבר השמע את זעקותיינו,
סליחה מכולכם, 

תוקן על ידי maxmen ב- 25/10/2009 15:09:50

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/10/2009 21:06 לינק ישיר 

אני לא חשה עצמי חולה ב''ה. אך אם אתה בכ''א מרגיש כך מדוע שלא תפנה בצורה אישית ודיסקרטית לעזרה? למה כולם אמורים לדעת בדיוק מה היה ולמה?
(והמרפא למחלה הזו היא דווקא הגמרא, כך שלסגור אותה זוהי האפשרות האחרונה..)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/10/2009 22:52 לינק ישיר 

רותם24 כתב:
אני לא חשה עצמי חולה ב''ה. אך אם אתה בכ''א מרגיש כך מדוע שלא תפנה בצורה אישית ודיסקרטית לעזרה? למה כולם אמורים לדעת בדיוק מה היה ולמה?
(והמרפא למחלה הזו היא דווקא הגמרא, כך שלסגור אותה זוהי האפשרות האחרונה..)

חשבתי הרבה איך ובמה לענות לך, אבל אני רק הצטט חז"ל: אל תוסף על דבריו פן יוכיח בך ונכזבת (משלי ל' ו') תני ר' חייא שלא תעשה את הגדר יותר מן העיקר שלא יפול ויקצץ את הנטיעות,
זה צריך לספק אותך, הגדר שר' חייא מדבר עליו, היא גדר חז"ל שזה אומר, כמעט כל תורה של בעל פה,
עכשיו תעני לי בכנות, על איזה גדרים אנחנו זורקים נערים ובנות מי עם ישראל ?????
ר' חייא אומר שאפי' גדר חז"ל על תעשה את זה לעיקר אם ח"ו זה יכול לגרום שהוא יקצץ בנטיעות, כלומר לכפור באלוקים ותורתו, 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/10/2009 17:36 לינק ישיר 

ההקבלה בין התאבדות לחזרה בשאלה היא מעניינת ומרתקת.
שניהם  מהוים שלב מעשי שהוא חלק בתהליך רגשי חזק מאוד שעובר על האדם.
בשניהם ברורה לנו השלילה וחוסר הלגיטימציה למעשים הללו בכל מקרה ולמרות כל הנסיבות והסיבות.
האם חשיפה אליהם יוצרת התרבות של מקרים דומים?
ברור לי לחלוטין שזה לא גורם לתהליך הרגשי להתפתח או להיווצר.
זה בהחלט יכול לשמש דוגמא עבור מי שנמצא בתוך התהליך, איך מסיימים, או מיישמים אותו.
לכן, על החברה הבריאה מוטלת המשימה,
1. להשקיע במניעת היווצרות תהליכים רגשיים כאלו על ידי חינוך נכון פתוח ישיר וכן.
2. לאתר את הנמצאים בתוך התהליך ולתמוך בהם רגשית.
3. לצמצם את החשיפה הכללית לאקט סיום קיצוני כמו הדוגמאות שלעיל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/10/2009 14:47 לינק ישיר 

אין הרבה להוסיף מעבר למה שכתבה פה מועצת החכמים, רק ש-:

1. אפשרי, ח"ח על הקורלציה המשובחת.

2. אולי מישהו החליט שזכות הציבור לדעת, אולי זה מה שאומרת הדמוקרטיה סטייל סתיו-חורף 2010, זה לא מושג יהודי בכלל ואני לא רואה בזה ערך שביכולתו להביא לרמיסת ערכים אחרים.
זכות הציבור לסכור את סקרנותו לטובתו ולטובת הכלל.

3. אכן דיווחים על מקרים חוזרים ונשנים מקלים על המעבר מתיכנונים בסתר, "איומים", לשלב הביצוע של האקט שהוא קשה מאוד. ואכן הם מקהים את הרגישות והתודעה. (כמו עם הפיגועים. גדלנו למציאות הזו, וקשה מאוד היה לי להזדעזע ממנה). מה כן צריך לעשות? לנוע על חבל דקיק, ע"ע מסתברש, וגם אז במבט לאחור תמיד נתהה אם א"א היה אחרת.

4. אכן דיווחים על הצד הטכני של ההתאבדות/ חזב"ש אין טעם לדווח לאיש מלבד האחראים לעשות הכל לכך שזה לא יקרה, ע"ע שב"ס מחנכים והורים מודאגים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/10/2009 01:15 לינק ישיר 

קצת באיחור,
אנסה לעשות סיכומון קצר, וכמה הערות על הטענות המושמעות על ידי כמה מהחברים/ות.

א. הטיעון הסטטיסטי- יעקב ומקסמן חזרו וטענו כי יש להסמך על הנותנים האמפיריים, להוי ידוע לכם, כי במקום בו יש ויכוח על משמעותם של נתונים, בדרך כלל, זה ויכוח שאינו מתמטי.  מדובר בויכוח המתבסס על היגיון. [זה מאוד פשוט למי שלמד קצת הסתברות וסטטיסטיקה, בשביל להסיק מסקנה כלשהי מנתונים כלשהם את חייב להניח שישנו היגיון כלשהו למציאת קשר ביניהם, לדוגמא, אם נמצא שרובם של הגנבים לובשים מדה 43 בנעליים זו לא תהיה סיבה להצביע על קשר של ממש בין מספר זה לבין החשק לגנוב, ובעיית הגניבות לא תיפתר על ידי הוצאת מספר 43 מהמחזור]

ב. חופש הביטוי- אינסופית כתבה, כי זה ערך לא יהודי, מה הכוונה? חוץ מזה, מה המקור? וחוץ מזה? מה זה משנה כאן ועכשיו?
יעקב כתב, כי זכות הציבור לדעת, היא אינה זכות למען הציבור, אלא בעקבות שעל ידי כך הציבור יפעל לתיקון המצב..... זה טיעון מוזר מאוד.....

ג. לגבי הפולמוס שהתפתח על חוזרים בשאלה והיחס אליהם [מקסמן, רותם] איני חושב שיש לזה קשר ישיר לשאלתנו, מודעות הנוגעים בדבר אינה מושפעת באופן רציני מהפרסומים בנושא.

ד. החלוקה שהצעתי בהתחלה בין דרכי התאבדות וחזב"ש לבין עקרונות התאבדות וחזב"ש, ראיתי שהיא התקבלה, ואני מברך על כך!! יש רק לחדד, כי בחלוקה זו אין כל כך מקום לבעייתיות מצד חופש הביטוי. חופש הביטוי נוגע לאירועים ולהתרחשויות ולא לצורת ההתרחשות.

ה. תודה למחמיאים. [מסתבר, אינסופית]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/10/2009 01:26 לינק ישיר 

אפשרי, (גם קצת באיחור)
הנושא של התקשורת הוא נושא כללי שמשפיע על האדם המאזין, הצופה שמנסה לחקות את הדברים שהוא מחובר אליהם, באמת יכול להיות שאדם מנסה לחקות התאבדות אחרי שראה אותה בתקשורת כמו שינסה לחכות כל מיני דברים כמו ריקודים ולוחמות שיראה וכדו'.
אבל לא נראה שזה סתם חיקוי אלא מי שרוצה כבר להתאבד רק אין לו אומץ לעשות את זה כי הוא מפחד או שלא יודע איך, אז התקשורת יכולה להשפיע עליו והוא רואה שעוד עשו את זה לפניו אז זה נותן לגימימציה לעשות את זה ג"כ אבל מי שאין לו בכלל נטיה להתאבדות התקשורת לא תוכל להשפיע עליו בזה ממילא אין שום בעיה שיראו את זה וידברו על זה. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/11/2009 10:48 לינק ישיר 

"זכות הציבור לדעת" זה ערך דמוקרטי, שבא לפתור ולמנוע את הדיקטטורה, גרורותיה והשלכותיה שנבעו מהעצמה של החזקת המידע בידי השלטון. זכות בפני עצמה.
ביהדות זה לא ערך בפני עצמו אלא כלי לשיתוף, חינוך, הרתעה וכולי. כמובן שבגבולות המותר, האפשר ובחישובי רווח לעומת הפסד. במקרה כזה מבחינה יהודית - לדעתי לפחות - הפרסום עושה יותר נזק מתועלת ולכן אין סיבה לעשות אותו. או יש סיבה טובה לא לעשות אותו, עם כמה שזה קשה. בגלל. עבודת המידת וכל זה.

ולמה זה חשוב?
כי אנחנו יהודים. וזה משפיע הרבה גם על העקרונות והחשיבה שלנו. ואם לא - כדאי שזה יקרה.
למה להפריד?

והייתי מוסיפה עוד כמה תופעות מצערות לקטגוריה, אבל אני לא יכולה לסתור את עצמי ;)  

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > אחר > פורום הפילוסופיה > התאבדות, חזרה בשאלה, וחופש הביטוי
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר

bholext