בית פורומים הנה ימים באים

אשכול סיפורים השגחה פרטית והתחזקות

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-11/11/2009 08:41 לינק ישיר 

בזכות מצוות האתרוג סיפור יפה לחג

האתרוג                                                                                                          טלטלה עזה בכתפו עוררה את רבי שלמה מהרהוריו. לצידו עמדו שני חיילים חמושים והוא ידע שאין בידו בירה ועליו להראות להם את תעודותיו ובתעודות יגלו שונאי ישראל אלו מאיזו עיירה הגיע ובדמיונו יכול היה רבי שלמה לראות בחלחלה את סופה של הרפתקה זו.
הימים ימי מלחמת העולם הראשונה וככדור פינג-פונג קטן קפצה עיירתו של רבי שלמה מן השלטון הרוסי לגרמני ושוב לרוסי. אך לזמן קצר, בזמן המלחמה, בעת שנכבשה העיירה על ידי הצבא הגרמני "זכו" ליחס הוגן ורווח להם מעט אך תקופה זו, לא נמשכה זמן רב. בסביבה התפשטו שמועות על עלילותיו וגבורתו של גנרל רוסי מסוים אשר הצליח להכניע כל אויב שעמד מולו. יודעי דבר לחשו כי הוא מתכוון במסע כיבושיו "לעבור" דרך העיירה בה התגורר רבי שלמה ואכן, לא ארכו הימים וושוב מצאו עצמם יהודי העיירה נתונים תחת המגף הרוסי.
מבית אבן נמוך בפאתי העיירה, יצאו לילה אחד חמישה אנשים כשפניהם מביעות קורת רוח. היו אלה חמשת האנטישמים הגדולים ביותר שבין גויי העיירה. למחרת היום התפשטה הידיעה בקרב היהודים כי אל הגנרל הרוסי השולט בעיירה, הגיעה משלחת של חמישה אנשים שהעלילו בפניו על היהודים, כי הם רוו נחת מן השלטון הגרמני ואף מסרו באוזני הקצינים הגרמניים סודות צבאיים חשובים. הגנרל הודיע שיחקור את השמועה ביסודיות ואם תתברר כנכונה, לא יחוס על יהודי העיירה ולא ישאיר מהם שריד ופליט ובינתיים, עד לסיום החקירה, נצטוו היהודים לא לצאת מן העיירה לשום מקום. כמו כן, הודיע הגנרל, שאם ייתפס יהודי מחוץ לגבולות העיירה יתפרש הדבר כהודאה באשמת הבגידה ברוסיה וכבריחה מן העונש וכך יעמיד הבורח את העיירה כולה בסכנת כליה.
הגזירה התקבלה בכאב רב. בטוחים היו היהודים שלאחר חקירה ודרישה תתברר האמת והאשמה המגוחכת הזו תתבטל אך בכל זאת ההרגשה של אסירים המרותקים למקומם הציקה להם. סוחרים נאלצו לבטל נסיעות חשובות בענייני עסק, והילדים שתכננו מסע מרתק לעבר בית הרוחות הבודד שביער הסמוך לעיירה, נאלצו לוותר על תוכניתם הנועזת. מעבר לכל זה העיקה על לב תושבי העיירה דאגה מכבידה אחת ימי חג הסוכות ממשמשים ובאים. את הלולב, הערבות וההדסים ניתן היה להשיג בעיירה אך מה יועילו אלה באין אתרוג ? ואותו, אפשר להשיג רק בעיירה הגדולה המרוחקת מן העיירה מהלך שני ימים.
ישבו רבני העיירה על המדוכה והחליטו שפיקוח נפש דוחה את מצוות ארבעת המינים מה גם שמדובר בחייהם של כל יהודי העיירה ולכן, יברכו השנה על ארבעת המינים בליבם ואף את הנענועים ייאלצו לעשות . . . במחשבתם בלבד.
יהודי אחד לא ויתר. הוא לא ביקש רשות, הוא פשוט הודיע לרבני העיירה שהוא יוצא העירה על-מנת להביא אתרוג כשר ומהודר. ניסו הרבנים להניאו מכוונתו, והוא בשלו סיבה יש לו ובגללה הוא מוכרח, ממש מוכרח, לצאת ולהשיג אתרוג כשר ומהודר אף במחיר חייו. "אל דאגה", הרגיע רבי שלמה את רבני העיר הנסערים. "לא יתכן כי בשל מצווה יביא עלינו הקדוש-ברוך-הוא פורענות".
בסופו של דבר, יצא אל הדרך כשברכתם המודאגת של רבני העיירה מלווה אותו. בתבונה רבה ובזהירות הצליח לחמוק מן העיירה מבלי שהחיילים השומרים עליה השגיחו בו. עתה, בצעדו יחידי בדרך, הרשה לעצמו להרהר בינו לבינו באותה סיבה כמוסה אשר דחפה אותו לדרכו המסוכנת. זיכרונות עגומים צצו ועלו במוחו ממרחק הזמן.
בן היה לו לרבי שלמה ופנחס שמו. כל תושבי העיירה, לרבות הכומר, התקנאו בו על בנו זה. עיניים כחולות צוחקות היו לו וגומות בלחייו מוחו חריף, ודיבורו כן וישיר. בן חמש שנים בלבד כבר בנה עם אביו את הסוכה בחצר ביתם וביום שלאחר מכן, נסע עם אביו העירה על-מנת לקנות אתרוג. הילד ידע שאבותיהם של רוב חבריו מסתפקים באמירת ברכה על ארבעת המינים של רב העיירה, אך מצווה זו היתה חביבה מאוד על רבי שלמה והוא היה מקפיד שיהיו לו ארבעת המינים מהודרים משלו. פנחס הקטן הסתובב בין דוכני האתרוגים כשהוא נרגש. באוויר עמד ריח משכר. הוא עזר לאביו למצוא אתרוג כשר ומהודר במיוחד. בזהירות רבה עטף רבי שלמה את אוצרו הריחני, שילם עבורו סכום רב והם שבו לביתם שם הניח רבי שלמה את החבילה העטופה על מדף גבוה.
ערב החג, הסוכה מוכנה, והבית מצוחצח. אבא עוד לא חזר מבית-הכנסת ואמא במטבח טרחה סביב הדגים הממולאים לפי מרשם של הדודה רבקה. פנחס, בלא לעורר כל רעש ניגש לחדר הספרים, גרר כסא, טיפס עליו בזריזות והנה קופסת האתרוג בידו. הוא צירף לאתרוג את הלולב, הערבות וההדסים ויצא אל הסוכה לערוך "חזרות" על נטילת לולב. לא היתה לו סבלנות לחכות יממה תמימה. הוא הוציא את האתרוג מעטיפתו והריח הנעים כבש אותו. לאט ובזהירות נענע את ארבעת המינים אנה ואנה כשלפתע – ידיים חזקות אחזו בו. בבהלה ניסה לצעוק אך פיו נחסם ארבעת המינים נפלו ונתגלגלו אל הארץ ופנחס עצמו נישא אל מרכבה רתומה לשני סוסים אשר המתינה לו בחוץ כשבתוך המרכבה חיכה לו כומר העיירה מחכך ידיו בהנאה.
עשרים וחמש שנה עברו מאז אותו מעשה וליבו של האב עוד לא מצא ניחומים על אבידתו הגדולה. עכשיו בצעדו בדרך יחידי כאילו חזר והדהד באוזניו קולו של הצדיק, רבו הקדוש, האומר לו – כמו אז לפני עשרים וחמש שנה – יבוא יום ותמצא את בנך רק הישמר כל ימיך להקפיד, אפילו מתוך מסירות נפש, להשיג אתרוג מהודר לחג הסוכות, כי באתרוג תיוושע. ואכן, זוהי סיבתו הכמוסה של רבי שלמה, זו הסיבה שבשלה מוכן היה לסכן את חייו עבור אתרוג מהודר לחג הסוכות.
יומיים הלך רבי שלמה רגלי כשהוא שואב עידוד מרוחו של רבו הקדוש ומן המחשבה על בנו. בהגיעו לעיר מיהר לשוק, שם עמדו דוכני האתרוגים כאילו ממתינים היו לו. בחר לו רבי שלמה אתרוג יפה ומהודר שישמש את בני העיירה כולם, שילם עבורו, עטפו בזהירות והחל ללכת במעד מהיר בדרכו חזרה, כשפתאום . . . טלטלה עזה בכתפו ושני החיילים לצידו.
תוך שעה קלה מצא עצמו רבי שלמה עומד בפני הגנרל הרוסי ששימעו יצא למרחוק ובעיניים כחולות חודרות מביט הגנרל ביהודי הניצב לפניו. "מה יש בחבילה העטופה?" דרש לדעת. רבי שלמה פורש אט אט את העטיפה, פותח את מכסה הקופסה, והחדר מתמלא באחת בריח עז, משכר.
עיני הגנרל מתערפלות. הריח הנעים כמו מעמיד לנגד עיניו תמונה רחוקה, מטושטשת, המתבהרת לאיטה. קולות, שמות, פרצופים, כל שהשכיחו ממנו האנשים והשנים. העומד כמו חי לפניו הוא קורא, זועק, שואל – "אבא?"
השניים נפלו זה על זה.
עם התקדש ליל החג, היתה העיירה כולה עטופה בהתרוממות רוח ובשמחה מיוחדת. שמחה על הגזירה שבטלה, ושמחה על האושפיז החדש שהצטרף לסוכתו של רבי שלמה, הרי הוא הבן האובד ששב הביתה.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-11/11/2009 08:42 לינק ישיר 

בור כרה ויחפרהו

- יעקב נפרד מהוריו, בדרכו לנסות את מזלו באמריקה הגדולה, הפרידה הייתה קשה ומרגשת. צפירת הרכבת קטעה אותה באכזריות. יעקב נופף להוריו לשלום ונבלע בין הנוסעים. עם הגיעו לאמריקה חבר יעקב לקהילה היהודית, שכר דירת-חדר קטנה במנהטן ועד מהרה גם מצא עבודה שפרנסה אותו בכבוד. כעבור זמן נשא לאישה יהודיה בת-טובים. האיגרת ששלח להוריו אשר בהונגריה על התאקלמותו הטובה ועל נישואיו, שימחה אותם לאין-קץ. יעקב התברך בחריצות ובתפיסה מהירה. הוא ידע לזהות הזדמנויות ולאחוז בהן. יום אחד קנה ממהגר סיני קשיש מכבסה גדולה, ששכנה ברחוב המרכזי של השכונה. הוא הפעיל את המכבסה שעות נוספות והתאמץ לרצות את לקוחותיו. עד מהרה הפך המקום לעסק משגשג. ההצלחה לא סחררה את ראשו. הוא הוסיף לדבוק בדרך התורה והמצוות והכיר תודה לה' על הצלחתו. נזקקים ידעו כי בביתו יזכו לתרומה הגונה. נולדו לו ילדים והוא ניהל בית יהודי לתפארת.                                                                                                       יום אחד החלו העניינים להשתבש. מול המכבסה שלו פתחו שני איטלקים צעירים מכבסה מתחרה. השניים שכרו אולם רחב-ידיים ומילאוהו מכונות-כביסה משוכללות ומהירות. רשימת לקוחותיו של יעקב החלה להצטמק. הוא חש כי יציבותו הכלכלית מתערערת והולכת. כעבור זמן שלחו לעברו האיטלקים רמזים כי מוטב לו לסגור את מכבסתו. עיניהם היו צרות בפרנסה המעטה שעדיין הניבה לו המכבסה. יעקב היה אובד-עצות.                          היהודי שהתדפק על דלת ביתו השכיח ממנו לשעה קלה את צרותיו. הוא נשא עמו דרישת-שלום חמה וטרייה מהונגריה. השיחה נתגלגלה עד שהגיעה גם לסיפור מצוקתו של יעקב. "שמע-נא", הציע הלה, "ודאי שמעת על הצדיק רבי ישעיה שאליו אני קשור. בעוד כמה שבועות אשוב לפקוד את חצרו. כתוב "פדיון-נפש" לצדיק ואני אמסרהו לו". הרעיון קסם ליעקב, שעשה מיד כעצת אורחו.                                                                  חצי שנה חלפה מאז. הפרנסה הוסיפה להיות דחוקה והאיומים תכפו וגברו. בוקר בהיר אחד שב מיודענו והופיע בביתו של יעקב. "ברוך שובך לצל קורתי הרעועה", הכריז יעקב בחיוך עגום, שהבהיר את מצבו.                        יש לי בשורות טובות בשבילך!", והוציא מתיקו כיס בד קטן. "זה קמע ששלח לך הצדיק. שאהו עמך בקביעות, לשמירה ולהצלה. אה, עוד דבר – הצדיק הורה שלא תפתח את הקמע עד שתחוש כי בא המועד המתאים".             בימים הבאים ניסה יעקב לשאוב עידוד מברכת הצדיק ומהקמע ששיגר לו, אף שידע היטב כי מתחריו זוממים דבר-מה.                                                                                                                          שני האיטלקים החליטו לפעול. הם גייסו צעיר שחור בעל עבר עברייני עשיר והבטיחו לו מאתיים דולרים תמורת שרפת המכבסה של היהודי. הצעיר הסכים וקיבל מן השניים הכוונה מפורטת ובכללה שם הרחוב, תיאור חלון-הראווה של המכבסה והחנויות הסמוכות לה. הם תחבו לידו שטר של מאה דולרים. "את היתרה תקבל לאחר הביצוע", אמרו.                                                                                                                  בשעת לילה מאוחרת יצא הצעיר למשימה. בידו נשא מכל דלק גדול ובכיסו גפרורים. הוא תר אחר המכבסה, על-פי ההנחיות שקיבל, אך לא הצליח לזהות את המקום. כעבור שעה קלה החלו עצביו להתרופף. אולי הלחץ הנפשי שיבש את ראייתו, ואולי החשכה הסתירה מעיניו את מכונות-הכביסה שמעבר לזכוכית. מדקה לדקה גברה עצבנותו.          באין-ברירה טמן את המיכל בפינה נסתרת והמתין לעובר-אורח. "אינך מכיר את המכבסה?!", תמה הלה, והצביע על מקומה המדויק. אך הסתלק האיש מיהר הצעיר אל המיכל. הוא רץ אל המכבסה, ניפץ במהלומה עזה את השמשה הקדמית, והתיז את הדלק על מכונות-הכביסה. בתוך שניות הייתה המכבסה למאכולת-אש.                  למחרת בבוקר הלך יעקב, כדרכו, להתפלל שחרית. לאחר התפילה, בלי לדעת דבר וחצי-דבר על אירועי הלילה, פנה אל מכבסתו. ממרחק הבחין בכבאים ובשוטרים שמילאו את הרחוב. בדופק מואץ החיש את צעדיו אל המכבסה. יעקב התקשה להאמין למראה עיניו. המכבסה המפוארת של צמד האיטלקים הייתה לאפר. השניים התרוצצו בחוץ, חיוורים ועצבניים. יעקב מיהר לפתוח את המכבסה שלו, שלידה כבר המתינה קבוצת לקוחות.               הסיפור המלא נחשף כעבור יומיים, לאחר שהמשטרה תפסה את המצית. זה מיהר לפתוח את פיו ולזמר. "התכוונתי להצית את המכבסה ממול וטעיתי בזיהוי המטרה", הודה. הוא, כמובן, הסגיר גם את מזמיני ההצתה  בעלי המכבסה השרופה.   
        בבת-אחת חזרו כל הלקוחות הוותיקים למכבסה של יעקב. מצבו הכלכלי שב ועלה מעלה. גם תרומותיו חזרו להיות נדיבות כבזמנים הטובים.מאז חלפו שנים ועדיין לא מש הקמע מחיקו. יום אחד נתבשר בצער על פטירת הצדיק רבי ישעיה. יעקב סבר כי זהו "המועד המתאים" שעליו רמז הצדיק. כשפתח את הקמע נעתקה נשימתו. על רצועת קלף זעירה הופיע הפסוק – "ואת האנשים אשר פתח הבית הכו בסנוורים
, מקטון ועד גדול, וילאו למצוא הפתח 

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-11/11/2009 08:42 לינק ישיר 

צבי יחזקאלי: ''אני רוצה את השבת לחיים שלי''

ראש הדסק לענייני ערבים בערוץ 10 התראיין לאתר אינטרנט של חסידי ברסלב וסיפר בגילוי לב על התקרבותו לדת
יצחק טסלר | 11/10/2009 14:09

בראיון כן ומפתיע מספר צבי יחזקאלי, ראש הדסק לענייני ערבים בערוץ 10, על התקרבותו לדת בכלל, ולחסידות ברסלב בפרט. את יחזקאלי ראיין הוא הרב ארז משה דורון, בעצמו חוזר בתשובה וחסיד ברסלב, אשר קירב את יחזקאלי לתורתו של רבי נחמן מאומן.

צבי יחזקאלי ואשתו מיטל בייגל

יצוין כי יחזקאלי התוודה בעבר באתר nrg על הקשר שלו לברסלב ולרב דורון, אולם מאחר והראיון שאורכו כשעה נערך עבור אתר "לב הדברים" של חסידי ברסלב, ומול קהל אוהד, יחזקאלי הרשה לעצמו גלוי לב. כאשר שנשאל מה גרם לו להתקרב אל היהדות, הוא ציטט את הפתגם בערבית "אתה רוצה את האמת או את האח שלו" והוסיף: "אני אומר את זה כי הערבים בדרך כלל מעדיפים את האח שלו".

בהמשך סיפר יחזקאלי: "כשהתחלתי להיכנס לתקשורת ראיתי איך המערכות עובדות. עד כמה עניין האגו קשור לאינדיבידואל. האינדיבידואל נקשר באגו - אני עצמי מול כולם, למרפק, ולהגיע הכי יפה לצמרת. ולאו דווקא ברע - זה שם המשחק. אמרתי לעצמי אני מתמודד עם הכלים האלו, הצלחתי במערכת הזו, אבל אני לא רוצה שהילדים שלי יהיו במגרש הזה".

יחזקאלי גם סיפר כי הפעם הראשונה שהוא חווה חוויה יהודית היתה בהודו, במסגרת קבלת שבת וזאת אחרי שהוא כבר למד לעומק קוראן וכן חלק מהתורות המזרחיות. יחזקאלי סיפר בראיון לרב דורון: "כשראיתי את קבלת השבת אמרתי - את זה אני רוצה לחיים שלי. היה שם שלום. ראיתי שם שמחה של אמונה".

מקור: http://www.nrg.co.il/online/1/ART1/951/859.html

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-11/11/2009 08:43 לינק ישיר 

החיים שלאחר המוות

זהו עוד סיפור מדהים – של אדם שעבר אירוע של תאונת דרכים מחרידה, היה במצב אנוש.

האיש בן למשפחה ניצולת שואה, איש עסקים מכובד מאוד ומצליח, אדם משכיל ובעל עמדה חברתית בכירה, חלק מה"אליטה" החברתית – החילונית – "העשירון העלון", "חי נהדר" – אשה טובה בעלת מקצוע אקדמאי מבוקש, ילדים מחוננים הלומדים בבתי הספר היוקרתיים ביותר, וילה מפוארת המשתרעת על פני כמה דונמים באחד האזורים היפים והיוקרתיים ביותר – עם ברכת שחיה פרטית ומגרש טניס, מכוניות מפוארות לכל אחד מבני המשפחה. הוא עצמו נוהג ברכב העולה כמה מאות אלפי שקלים... בקיצור "אידיליה" של חיים, נהנה מכל מנעמי החיים, כל התענוגות כל התפנוקים, נסיעות לחוץ לארץ כמה פעמים בשנה כמובן, שום דבר לא חסר, "מצליחן" במלוא מובן המילה... עד לאותו יום... עד לאותו רגע... בו מחצה משאית ענקית אותו ואת מכוניתו המפוארת והפכה את רכבו למלכודת מוות... שני אנשים ניספו באותה תאונה מחרידה... הוא ניצל... מרוסק... מרוטש... משוסע... הובל לחדר הניתוח... בלי שום סיכוי... לחיות... האיש מת... אמר הרופא הבכיר שקיבל אותו... חבל אפילו לנסות... גם נס לא יעזור לו... האיש אבוד... אבל...

"... לעולם לא אשכח את אותו יום, אני זוכר היטב את כל אשר התרחש, אני זוכר באופן הברור ביותר את כל אשר קרה...

אני זוכר את דברי הרופא שהגיע בניידת טיפול נמרץ אומר לשוטר שעמד לידו "תעזוב אותו הוא כבר מת... אין יותר מה לעשות... בוא נטפל בפצועים האחרים..." רציתי לקום ולצעוק – לא אתם טועים טעות מרה, אני חי!  אני חי! אבל לא יכולתי לעשות דבר. הייתי כבר בעולם אחר, נשמתי ריחפה אי שם בעולם חדש... התבוננתי בגופי הפיסי המיוסר – הלכוד בתוך המכונית המרוסקת והמעוכה...

ראיתי אותו מלמעלה, מהצד, ראיתי את כל האנשים שהתאספו סביב המכונית... היתה לי הרגשה מוזרה, לא הרגשתי שום רגשות כלפיו, כאילו לא הייתי בתוכו במשך שלושים ושש שנים...

כמה מוזר הדבר חשבתי לעצמי באותו זמן. אני לא חש כל כאב, אני כולי רגוע ושלו, אנשים שם למטה מנסרים את גג המכונית המעוכה – עושים מאמצים עילאיים לחלץ את גופי מבין ההריסות, ואני – נפשי – רוחי מרחפת – שועטת קדימה ללא מעצור...

אני מרגיש כי נשמתי עוברת בתוך מין מחסום, מעין גבול, מעבר ממקום למקום... ופתאום אני ניצב מול אור אדיר, אור זוהר, עוצמה רוחנית אדירה שאין לתארה במלים, ואני מתחיל להרגיש חויה נפלאה, הרגשה ותחושה שלא הרגשתי מעולם, הכל מסביבי מלא אהבה, רוך, נעימות... חשבתי לעצמי כמה טוב לי עכשיו, כמה נעים שלו ושקט, רק חום עצום של הקרנת אהבה, אהבה אמיתית.

אבל עם כל ההרגשה הנפלאה בה אני נתון, אני ממשיך לראות את גופי, אני רואה בצורה ברורה וחדה, איך שאני מובל לחדר הניתוח, אני רואה את הרופאים המטפלים בי, את הצוות הרפואי, את כל הנוכחים...

ולפתע, מתוך איזה שהוא מקום עולה וניצבת לפני דמותי של אבי, אני מזהה אותו מיד, בצורה ברורה ביותר... ומפי נפלטת זעקה אדירה אבא!!! אבא!!! והוא מביט בי במבט שכולו זעם וכעס, פניו זועפים כגלי יום ביום זעף ואני כולי מתמוסס – מתחיל לבכות בדמעות שליש, ומתחנן לפניו ושואל אותו בקול מר תוך בכי גדול: "אבל למה אבא? מדוע אתה כל כך כעוס? הרי לא ראיתי אותך מזה שבע שנים, מאז שהלכת לבית עולמך! אני אוהב אותך בכל לבי ונפשי, אני הייתי כל חיי בן נאמן ומסור, קיימתי תמיד בכל כוחי מצות כיבוד אב ואם???!!!... ובאותו רגע שבו הזכרתי את אמי... עלתה לפני דמותה של אמי, כולה רועדת ובוכה כשהיא ניצבת ליד אבי והיא אומרת לי בקול מיוסר ושבור... למה בני אהובי למה? אבא ואני סובלים מאד בגללך, אין לנו שלוות הנפש כאן בעולם העליון, למרות שחלפו שנים מאז שאנחנו כאן, אנו סובלים מאד... מייסרים אותנו... מאשימים אותנו שלא חינכנו אותך כראוי... מדוע אתה עושה לנו את זה? הרי השקענו בך את כל כוחנו כדי שאתה תהיה יהודי הגון – שומר תורה ומצוות... זו הרי היתה כל שאיפת חיינו... למה בני... למה אהובי... למה יקירי בן בטני...

...וכאן נכנס לשיחה אבי כאשר ארשת פניו משתנה... ופניו נראים עתה מעונים ומיוסרים... והוא פורץ בבכי מר כלענה וזועק אוי... בני... אוי בני... מר לי... רע לי בני... וי לי... מי יצילני מבאר שחת... אוי ואבוי לאם ולאב שאתה בנם... אוי לאותה בושה... אוי לאותה כלימה... אוי מה גדולה היא החרפה... בן יחיד נשארת בני... אתה היית כל תקותנו... אתה "הקדיש" שלנו... אמך אשה כשרה וטהורה... כל חייה מסרה את נפשה עבורך... חסכה מפת פיה... כמעט ולא קנתה לעצמה מעולם בגד חדש... ולמרות היותה חולה ושברירית לא בחלה בשום עבודה... אתה הרי יודע היטב כי שנינו אמך ואני אנחנו ניצולי שואה... את שלושת ילדינו הקטנים חנלה, מושלה, ואברמלה השם יקום דמם, לקחו מאתנו חיות הטרף כבר בראשית המלחמה... קרעו אותם מידינו... כל חיי בני... בלילות... בעת שוכבי על מיטתי הייתי שומע מחדש את זעקות השבר האיומות של אחיך... כל לילה היו הזוועות עולות מחדש... אבא!!! אמא!!! זעקו אחיך... כל לילה... בני, במשך כל חיי היה בא ועולה לפני מראה הפלצות...

"אבא!" זעקה חנלה בקול מחריד "אבא!!! אל תתן להם לקחת אותנו..." "אבא! אנו רוצים להשאר אתכם... אמא!... אמא!... אמא!... ..." היו המלים האחרונות ששמענו מהם... כשידיהם הקטנות... הזעירות... מושטות מתוך משאית המוות שלקחה אותם לדרכם האחרונה... אוי א-לי שבשמים... "ונקיתי דמם לא נקיתי..." אוי אבינו מלכנו... "כי דם עבדיו יקום..." "ונקם ישיב לצריו..."

בחסדי ה' הגדולים כי לא תמו... לאחר ימי האימה והחושך... נולדת אתה בני... הקב"ה היטיב לנו ברחמיו הרבים... שהרי אנשים כבר לא צעירים היינו אז... עם לידתך נולדנו גם אנו מחדש... בפעם הראשונה מאז שנים... ראינו מעט אור... מעט שמחה... נחמה מועטה... אתה היית כל חיינו... את הכל עשינו למען תלמד תשכיל ותהיה יהודי טוב... יהודי שומר תורה ומצוות...

ועתה דע לך בני! שמיום שנטשת את הדת... מיום שהתפקרת ופרקת מעליך עול תורה ומצוות... אנו, אני ואמך סובלים מאד כאן... מייסרים אותנו מאשימים אותנו בבית-דין של מעלה שלא חינכנו אותך כראוי... שפינקנו אותך יותר מדי...

ביום שישי האחרון התמלאה הסאה... נגזר עליך בני לצערי הרב... בבית-דין של מעלה... גזר דין של מוות... היה זה לאחר אותה מסיבה גדולה שעשית בביתך לעשרות אנשים שחיללו את השבת בגללך... אוי איזה חילול שבת נורא היה זה... עשרות מכוניות רמסו את השבת הקדושה... מוזקה... הדלקת אש... פריקת מצוות טוטלית... הקיטרוג  כאן בשמים... בבית-דין של מעלה... היה איום ונורא... מיד נגזר עליך דין מוות... מוות של סקילה כדין מחלל שבת... ריסוק עצמות בתוך מכונית...

דע לך בני!!! שאנו כאן בעולם העליון יודעים את כל אשר מתרחש בעולם של החיים... וכאשר נודע לנו כי רוצים לגזור עליך בני יחידי גזר דין מוות... ניסינו אמך ואני לבטל את גזר הדין... העלנו טענות מטענות שונות... בכינו... התחננו... ביקשנו רחמים עליך... אמך זעקה שאתה עדין צעיר... שלא הגיע עדין זמנך למות... אך שום דבר לא עזר... הקטיגור הביא אלפי מלאכים שעמדו וזעקו בכל כוחם במשך כל זמן המשפט... מוות!!! ... סקילה!!! ... שבת!!! מחלל שבת מות יומת!!! ... ואז כאשר ראיתי כי כלתה הרעה וגזר הדין עומד להיחתם... צעקתי בכל כוחי... "... כבד את אביך ואת אמך למען יאריכון ימיך..."

"... בני כיבד את אביו ואת אמו כל חייו... הוא קיים מצות כיבוד את בהידור רב... למהדרין מן המהדרין... ולפתע דממה מוחלטת הושלכה בבית הדין של מעלה... וכל המשטינים והמקטרגים נאלמו דום... והקול בוקע ומהדהד... אבל העבירות חמורות... חמורות ביותר... ואז אני זועק... תשובה!!! ... תשובה רבונו של עולם מעבירה את רע הגזירה... "אתה נותן יד לפושעים... וימינך פשוטה לקבל שבים..." "... יעזוב רשע דרכו... וישוב אל ה' וירחמהו..."

ושוב ההד העמום עולה ומרעיד... יובא הבן לכאן... יעבור תהליך של סקילה... יעבור את סף החיים... אם ישוב בתשובה שלמה... תינתן לו האפשרות לחזור שוב לעולם שלמטה... כדי לתקן את מעשיו... ולהחזיר בתשובה את בני משפחתו...

כן!!! כן... אבא... פרצתי בבכי נורא שכולי רועד ומזועזע... אני מקבל עלי ברגע זה לחזור בתשובה שלמה... אני מקבל על עצמי עול תורה ומצוות... קלה כבחמורה... אני אעשה ככל יכולתי להחזיר בתשובה את ילדי ואשתי... כן... כן...

ומיד הרגשתי כי אבי ואמי מתרחקים... נמוגים בערפל... ולפני שהם נעלמו מעיני לגמרי... עוד הספקתי לראותם בפעם האחרונה... ארשת פניהם נראתה שמחה ומלאת סיפוק ומבעד לערפלי הטוהר... עוד הצלחתי לשמוע את שניהם אומרים יחד כבקול אחד... שום בן... ברוך תהיה בן... תודה בן... תודה... בן... אני מתבונן סביבי והכל נעלם, כל התחושות, ההרגשות, הכל נמוג... ואני מתחיל להרגיש שאני יורד... נוחת... מרגיש שאני חוזר אט אט לתוך גופי הפיסי, שישה ימים שכבתי בחוסר הכרה כאשר צוות מוגבר של רופאים מטפל בגופי המרוסק... ואז לפתע התעוררתי... פקחתי את עיני... האחות שישבה ליד מיטתי הבחינה בכך, והזעיקה את כל הרופאים שהיו במחלקה... הדבר הראשון שהבחנתי בו... היו הדמעות שזלגו מעיניהם של האחיות... הוא חי... שמעתי את הקולות סביבי מבשרים...

עברתי סדרה ארוכה של טיפולים רפואיים מהקשים ביותר במשך חודשים ארוכים. גדולי הרופאים הכירורגיים הפיסיותרפיסטיים בעולם טיפלו בי, וברוך השם לאט לאט הלך מצבי והשתפר.

יום אחד, לאחר כשנה של טיפולים הגעתי כהרגלי למחלקה בה אני מטופל, בפרוזדור פגשתי בראש המחלקה פרופסור ידוע בעל שם עולמי שליוה אותי מהיום הראשון לפציעתי. "בוא כנס אלי לחדר... אני רוצה לשוחח אתך מעט" אמר הפרופסור. נכנסתי לחדרו, הוא נעל את הדלת מאחורינו, נתן הוראה למזכירתו לא להעביר אליו שום שיחות טלפוניות... האמת, קצת נבהלתי מהצורה הדרמטית שבה הוא התנהג. חששתי שמא הוא בא לבשר לי בשורה לא טובה על מצב בריאותי... "תשמע אדוני הוא פתח, מזה זמן שאני רוצה לשוחח אתך. יש משהו שאני מנסה להבין מאז היום הראשון שהביאו אותך לכאן לאחר התאונה המחרידה שהיתה לך. אני עוסק במקצועי הרפואי מזה למעלה מארבעים שנה. ראיתי לצערי אלפי מקרים מחרידים של תאונות איומות, אבל מקרה כמו שלך היה מהקשים ביותר שאני זוכר, ואני לא מבין איך אתה יצאת חי מהמצב הנוראי שבו היית? כל פעם שאני רואה אותך, אני שואל את עצמי מחדש איך זה ייתכן? דרך אגב, העליתי את השאלה הזו גם בפני שאר הרופאים והמומחים שטיפלו בך, ואיש אינו יכול להסביר את הדברים, אתה היית אדוני מכל בחינה רפואית מת, אנחנו כולנו התייאשנו ממך, לא היה לך שמץ של תקווה...

ישבתי אתו שעה ארוכה וסיפרתי לו את כל מהלך הדברים מאלף ועד תו, הוא הקשיב לדבריי בקשב רב, לא נכנס לתוך דבריי אפילו פעם אחת, וכאשר סיימתי את דבריי, הוא ניגב את לחלוחית עיניו ואמר ... כן אדוני... אני לא איש דתי... אבל יש אלקים... יש אלקים... כנראה שהוא אוהב אותך אוהב אותך מאד... מאד מאד!!!

זהו. זה סיפורי, סיפור חיי... וכפי שהבטחתי בעת היותי שם בעולמות העליונים, שיניתי את אורח חיי מהקצה את הקצה, הצלחתי ברוך השם גם להשפיע על אשתי ועל ילדיי, ובאחת מלילות השבת, כאשר כל המשפחה הסבה סביב שולחן השבת המבהיק בזוהרו, אוכלים את סעודת השבת החגיגית, שרים בהרמוניה נפלאה את שירי השבת... "ישמחו במלכותך שומרי שבת... וקוראי עונג... כולם ישבעו ויתענגו מטובך..." לפתע, פרצה אשתי בבכי, געתה בבכיה עמוקה... כאשר דמעותיה הטהורות זולגות על המפה הצחורה, ואמרה בקול מלא מתיקות איזה אושר... איזו נחת... מעולם לא הייתי מאושרת כל כך... איזו תחושה מקסימה של התעלות... של קדושה... של טוהר... בימים עברו לא ידענו מה זה שולחן שבת... הילדים כל אחד היה הולך לדרכו זה לבילוי בדיסקוטק... זה למסבאה... לבית מרזח... חוזרים לפנות בוקר שיכורים... שתויים... מטושטשים... והיום... תודה רבונו של עולם... אוי... מה טוב ומה נעים שבת כל משפחה יחד... לא יכלנו לעצור, כולנו הבנים והבנות ואני נסחפנו אחריה – כולנו פרצנו בבכיה אדירה של אושר גיל ושמחה... ומאוחר יותר כאשר נרדמתי, התגלה אלי בחלום אבי, כולו קורן מאושר, ליטף ברוך ובאהבה את ראשי ואמר... כן, בני... שימחת אותנו בגן-עדן... שמחה גדולה יש לאמך ולי שם בגן-עדן... במקום שבעלי תשובה עומדים... תודה בן... תודה..."

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-11/11/2009 08:43 לינק ישיר 

" שלח לחמך על פני הארץ כי ברוב הימים תמצאנו".

מתוך הספר-עץ החיים,סיפורים מן החיים מאת הרב מרדכי ארם צובה

" שלח לחמך על פני הארץ כי ברוב הימים תמצאנו".

איי שם באחד הפרברים של ניו- יורק גרה משפחה נזקקת ומעוטת יכולת. משפחה מרובת ילדים, בה האב עומד בדוחק הפרנסה והאם מגדלת את ילדיה הרבים.
 הבכור היה ג'קוב. קשיי המשפחה היו רבים , אך למרות זאת לא וויתרו על מסורת היהדות.

ג'קוב היה יוצא מדי ערב לרחובותיה של ניו- יורק , מתדפק על דלתות היהודים ומבקש צדקה , עזרה למשפחה הנזקקת.

ליהודים תמיד היה סימן על הדלת - אכן כאן גר יהודי - המזוזה

זה היה נותן דולר , זה שניים וזה מספר סנטים . אולם בכל ערב היה חוזר ג'קוב לביתו, מורקן את כיסיו ועוזר בהחייאת אחיו ואחיותיו הקטנים.

חלומו של ג'קוב היה להיות רופא . רופא עבור ג'קוב היה דמות של נתינה, עזרה לזולת והצלת חיים.

אמא ואבא הסכימו לעזור ולחסוך ללימודיו של ג'קוב , לכשיגדל.

כל ערב היה לוקח אבא מספר מטבעות מפרנסתו ומכניסן אל תוך קופסת החסכונות , " זה עבור ג'קוב " היה אומר בתקווה.

החורף בניו- יורק היה קשה. כפור ושלג בחוץ, יוצא ג'קוב לדרכים ומגיע לשכונת ברוקלין, ג'קוב כבר בן שתים עשרה. בגדיו מרופטים, סוודר דק על גופו, כולו רועד רעב וצמא, הולך ודופק בדלתות היהודים עבור משפחתו.

על הדלת מוצג השלט : כאן גרה משפחת "לוינשטיין"

תוק- תוק נקישות על הדלת.

מעבר לדלת פותחת נערה כבת שמונה עשרה את הדלת, מביטה על הנער הרועד מולה ושואלת:
"צריך עזרה?"  
"כן, אם אפשר, צדקה"ענה כששיניו נוקשות.

הנערה פשפשה בכיסיה אך לא מצאה.

הקור שחדר הביתה מפאת הדלת הפתוחה, עורר את סקרנותו של אבי הנערה, שישב מול האח הבוער בסלון וקרא עיתוני ערב.

"נועה, מי שם?" קרא האב

"אבא מבקשים צדקה" ענתה נועה.

חמתו של האב בערה בו.

"מספיק צדקה! כל היום צדקה, כל היום דופקים בדלתות. אין יותר, די, אין כסף!!!!!"

נועה הרגישה מבוכה.

ג'קוב עמד מולה ונבוך בעבורה.

"אני מצטער" אמר ג'קוב " אולי בפעם אחרת"

"רק רגע , היכנס , אני בדיוק מכינה שוקו חם , אולי תשתה כוס שוקו ותמשיך בדרכך " הציעה הנערה בטוב ליבה.

ההרגשה היתה נפלאה, בית חמים ונעים והנה מגישה נועה לג'קוב כוס שוקו חם.

" נפלא, טעים, ממש החיית את נפשי, אני מודה לך מאד" הודה ג'קוב בעיניים בוהקות.

" אין על מה, דבר חסד קטן" והסבירה " אמא תמיד מלמדת אותנו לעשות חסדים, לא על מנת לקבל פרס"

"היי שלום" ברך ג'קוב.

השם נועה לוינשטיין היה חקוק זמן רב במוחו של ג'קוב, החסד הגדול של שוקו חם.

השנים חלפו , הזמן רץ , ישנם כאלו שאומרים שהזמן טס.

והנה רצו להן עשרים ושתיים שנים.

ד"ר ג'ק (ג'קוב) נחשב לרופא מוכשר מאין כמוהו, מהמיוחדים בתחומו. הוא מונה למנהל מחלקה באחד מבתי החולים בניו- יורק.

בוקר אחד, כמידי שבוע, מתהלך לו מנהל המחלקה עם רופאיו והצוות הרפואי לביקור חולים ועדכונים.

בחדר מספר 9 הגיעה לא מכבר חולה חדשה, חולה במחלת הסרטן הנוראה.

אשה כבת ארבעים, שואל ד"ר ג'קוב לשלומה, מתעניין מסביר, מרגיע.

לפני יציאתו את החדר מרים את גליון החולה וקורא.

שם החולה: נועה מרקוביץ.

שם האב: אייב לוינשטיין.

השם נשמע לו מוכר- נועה לוינשטיין!!!!!!!

מביט בה שוב והכיר את בנערה, בשוקו חם.....

היא לא הכירה אותו.

מרגע זה היה ד"ר ג'קוב בוים נחוש בדעתו לעשות כמיטב יכולתו להציל את חייה, ומאותו יום והלאה , מבלי שנועה יודעת , פועלים צוות הרופאים והאחיות במלוא המרץ למען חייה של נועה.

את התרופות הטובות ביותר , גם אם אינן מצויות בסל התרופות , היה ד"ר ג'קוב מממן מכיסו למענה.

הטיפולים הטובים ביותר, המיוחדים , פרופסורים בעלי שם הוטסו במיוחד במימונו כדי להציל את חייה.

המאבק נמשך מעל לשנה, ואחרי כל המאמץ, הקושי, הכאב, והתקווה נועה ..בריאה!

מגיע אותו היום בו נועה אורזת את חפציה, בעלה ושני ילדיה מאושרים, מחכים ומצפים. אמא חוזרת הביתה בריאה!

ד"ר ג'קוב בוים ביקש מהמשרד להעביר אליו את החשבון הסופי, לצורך אישור. הוא הסתכל בו, רשם משהו בצד, והחשבון נשלח אל חדרה.

היא חששה לפתוח אותו, היא ידעה שתצטרך לשלמו עד סוף חייה, אך העיקר הבריאות.

לפני היציאה מבית החולים, פתחה את המעטפה והמספרים היו גדולים, גדולים מאוד.

אך משהו בכתב יד משך את תשומת ליבה בצד החשבון הסופי היה כתוב:

"שולם במלואו ע"י כוס שוקו חם..

על החתום: ד"ר ג'קוב בוים."

שלמה המלך - החכם באדם:" שלח לחמך על פני הארץ כי ברוב הימים תמצאנו".

לא תמיד ניתן מידית השכר עבור מעשה חסד או מצווה, לעיתים עובר זמן, ולעיתים זמן רב מאוד.
לפעמים לוקח זמן עד שאנו רואים פרי וברכה במעשינו,לפעמים זה לא קורה מיד,אבל בסוף זה קורה.
בפק"מ המצוות - השכר צובר ריבית והצמדה ומה שבטוח - תמיד משולם.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-11/11/2009 08:44 לינק ישיר 

סבתא כבר לא שותקת סיפור חזק על כף זכות

חדש חדש הספור היומי מספר 30 והפעם " לא שותקת סבתא כבר "

מתוך ספרו של הרב קובי לוי "השאלה. התשובה. העיתונאי"

הרב הלל זוסמן היה מומחה גדול בקרוב רחוקים, בעיקר קרוב רחוקות. לסמינר שלו ''נווה עולם'' היו מגיעות נערות ונשים כמעט מכל סקטור ישראלי. כולן היו צמאות לדעת יהדות, לשאוב מים טהורים מבארה של מרים הנביאה, ולהזות על עצמן מי-אפר פרה אדומה כדי להיכנס בדלת הקדמית – מוכנות – אל הבית היהודי.
נסיונו העצום של הרב זוסמן, היה מַפתֵח מיומן להכשיר את הלבבות, לסלול נתיבים ולהורות דרכים לאותן צעירות תוהות-טועות, שחיפשו את הדרך בחזרה לאוהל שרה רבקה רחל ולאה.
אבל רונית ברק היא אחד הסיפורים היותר מרגשים שנקלעו לפיתחו של הרב זוסמן. אולי המרגש מכולם. סיפור ששורשיו נוגעים בשואה האיומה, עת עלה הכורת הנאצי ושיסף שליש מן העם היהודי, בשנאתו הלא-כבושה.

''שלום. שמי רונית ברק, שמעתי שכאן בסמינר מחזירים בתשובה, אולי תוכלי לעזור לי... אני רוצה לחזור בתשובה''.
לאה רוט, מזכירתו של הרב זוסמן, הפנתה אליה את מבטה וחייכה. היא הבחינה בנערה כבת 18 לבושה בפשטות, ועיניה סקרניות להפליא.
כן, השיבה גב' רוט, כאן מקרבים בנות ליהדות. מי שרוצה חוזרת בתשובה. אנחנו לא כופים כאן על אף אחת מצוות. יש לך אפשרות לשמוע וללמוד הכל על תורתנו הקדושה, ההסטוריה שלנו כיהודים ועל אבותינו...
''כן כן, אבל אני רוצה מעכשיו, הרגע, מה עושים?''.
הדחיפות והתכיפות של הנערה, רונית ברק, נראתה משונה ומוזרה בעיניה של הגב' רוט. היא לחצה על הזמזם, והרימה את האפרכסת. ''הרב זוסמן, הגיעה למשרדי הגב' רונית ברק, דומני שכדאי מאד שתשוחח עמה... אפילו עכשיו''.
''ברוכה הבאה, כיצד הגעת אלינו, ומדוע כל כך דחוף לך, כבר מהרגע להרגע ללמוד יהדות. קחי לך קצת זמן למחשבה''... במילים חמות אלו ניסה הרב זוסמן לעדן את התלהבותה של רונית ברק.
''הגעתי לכאן כי סבתא שלי שלחה אותי לכאן...''.
סבתא שלך? מאין אתם?
''אני ילידת קיבוץ ''רמות החלוצים'' בצפון. וסבתא שלי מותיקות הקיבוץ נפטרה לפני שש שנים... כשהייתי בת 12, עכשיו אני מבקשת לקיים את הצוואה שלה...''.
ומכאן ואילך פרשה רונית ברק הקיבוצניקית את סיפור השתלשלות הדברים, עד הבוקר בו הגיעה לסמינר לבנות ''נווה עולם''.
''סבתא שלי, פנינה גרוס, אמה של אמי, היתה ניצולת שואה והיא נפטרה יומיים לפני יום השואה. אמא שלי – נעמי – לא הרשתה לי ללוותה לבית העלמין של הקיבוץ הנמצא הרחק מאחורי שדות הכותנה. את קטנה מדי, היא אמרה לי. האמת היא שהיה לי קשר די רופף עם סבתא פנינה. בקיבוץ קראו לה ''פנינה המשוגעת'', ואני די התביישתי בסבתא הזו, שהיתה פשוט אילמת, שתקנית כרונית... חוץ מלנענע את ראשה כאומרת ''הן, הן'' היא לא הוציאה מילה מן הפה. לא טוב, לא רע. אמי נעמי, היא בת יחידה לסבתא, והיא נולדה לה בגיל מאוחר מנישואין שניים של סבתא לסבא דב-יעקב ז''ל ממייסדי הקיבוץ. סבא דב-יעקב איבד את אשתו ושלושת בניו בשואה, ונישא לסבתא פנינה שאיבדה שם אף היא, את בעלה ושתי בנותיה התאומות. את סבא לא הכרתי מעולם, אבל אמא סיפרה לי שהוא היה שתקן כרוני כמו סבתא, והיא גדלה בבית שבו הקירות דיברו יותר מאשר בני אדם.
''השתיקה של סבתא היתה מסתורית בעבורי, ומהר מאד הבנתי שהקיבוצניקים מכנים אותה ''המשוגעת'' כי היא פשוט היתה מנותקת מכל קשר חברתי. שמלותיה היו תמיד ארוכות ואפורות, ועל ראשה היה מונח כובע מצחיה, דהוי ומרוט שהסתיר את שערותיה. היא עבדה במכבסה של הקיבוץ, כפופה, וזריזה, מגהצת בקפדנות וממיינת בקצב שיא את הבגדים. פעם שאלתי אותה, סבתא, למה כולם קוראים לך בקיבוץ ''פנינה המשוגעת'', והבחנתי בחיוך מריר שהשתרבב משפתותיה. לא ראו אותה מעולם בחדר-אוכל, לא פגשו אותה במועדון החברים, לאף טיול היא לא יצאה. המסלול שלה עד יום מותה היה מחדרה הקטן, למכבסה ובחזרה. אמא סיפרה לי שפעם בשנה בימים הנוראים סבתא נסעה לכותל בירושלים, ואולי ביקרה גם קרוב משפחה שלא הכרנו... מדי יום שישי אחה''צ, היא הדליקה שני נרות על פמוטים גבוהים וניצבה מולם שעה ארוכה.
''כחודשיים לפני מותה היא שכבה על מיטתה בקיבוץ מחוברת למכשירים ובקושי נשמה. אמא שלי טיפלה בה במסירות. גם אני עזרתי ככל יכולתי. סבתא לא רצתה למות בבית חולים... האחות של הקיבוץ פקדה את חדרה כמה פעמים ביום.
''בערב חג הפסח, נכנסתי לבקרה, ולתדהמתי היא חייכה. מעולם לא ראיתי את סבתא מחייכת. היא סימנה לי באצבעה לגשת אליה ושמתי לב ששפתיה דובבות. התרגשתי וקרבתי אוזני לפיה.
''רונית מתוקה שלי, סבתא השתקנית שלך, תלך עוד מעט לעולם הבא. אין לי הרבה כוח לדבר, אבל כשתהיי בת 18 נדבר...''.
''סבתא איבדה אחרי כמה שעות הכרתה, ושבועיים אח''כ נפטרה. ומאז החדר של ''פנינה המשוגעת'' נותר יתום, סגור ועגמומי. אף קיבוצניק לא רוצה עד היום להיכנס לבית של ''המשוגעת''.
''חלפו שש שנים מאז, והשבוע סבתא פנינה באה אלי בחלום. זקופה ויפה ולראשה כתר זהב, עם שמלה ארוכה רקומה בחוטי כסף נוצצים. בידה היא החזיקה מספר דפים ואמרה לי, אני רוצה שתקראי רונית מתוקה, מה כתבתי לך... כשתקומי לכי לארון שלי... ודעי לך שבזכות השתיקה שלי, איפשרו לי לדבר איתך''.
''עוד לפנות בוקר, רצתי לחדר של סבתא. היה לי מפתח. ניגשתי לארון הבגדים שלה והתחלתי לחטט. גיליתי צרור דפים בכתב יד צפוף. סבתא סיפרה לי שם את כל סיפור חייה הנורא. בפרטי פרטים. סביה והוריה היו ממשפחה חסידית, שלא נותר מהם שריד ושארית. את ''חוויותיה'' במחנה הריכוז היא לא חששה לתאר. נורא ואיום. ובסיום מכתבה היא כותבת לי: ''רונית מתוקה שלי, גזרתי על עצמי שתיקה במשך כל שנות חיי כי חששתי שמא אטמא את פי אי פעם בלשון הרע... או שמא תקרוס נפשי משיחזור הזוועות. גידלתי את אמא שלך בכוחות-נפש עצומים, שלא היו לי, מתוך תהומות של שכול וסיוטים. בשארית כוחותי, כאן בקיבוץ, שמרתי על מצוות היהדות, שאשה מחוייבת בהם. מעולם לא חיללתי כאן שבת!!! מעולם לא טעמתי מזון לא כשר! שמרתי על טהרת הבית היהודי, ועל לבוש צנוע כמו בעיירה שלנו בפולין. רונית יקרה האהובה שלי אני מקווה ומתפללת שמכתב זה יגיע לידיך ואם כן, אנא קבלי על עצמך להיות יהודיה כשרה, והנני תפילה, שיהיו בך את כוחות הנפש לקום ולצאת מן הקיבוץ, ולפתוח לך שער חדש לעולם התורה והמצוות. עשי זאת מהר בתי. אפילו עכשיו, שמא תפול עליך קרירות ושכחה... סעי לך לירושלים וחפשי סמינר יהדות לבנות ישראל. אוהבת – סבתא''.
* * *

הרב הלל זוסמן מחה דמעה ופתח אחת ממגירות שולחנו, והוציא משם מעטפה חומה גדולה, חתומה וסגורה היטב מכל צדדיה.
זה בשבילך, אמר.
הוא הגיש את המעטפה לרונית וביקש שתפתח. רונית שלפה משם דף שורות אחד עליו התנוסס התאריך כ''ח סיוון תשנ''ט, ובו המילים הבאות: ''רונית שלי, אני מאד מאושרת שהגעת לכאן, לסמינר הנפלא של הרב הלל זוסמן. הרב זוסמן הוא בן אחיו של בעלי הראשון הי''ד שנרצח בשואה. הרב הלל עושה חיל גדול בעולם התורה והתשובה בירושלים. מעכשיו יש לך גם סמינר ליהדות להכיר את שורשיך, וגם בית יהודי חם שישמח לארח אותך. ממני סבתא פנינה-השותקת''.
* * *
''סבתא פנינה'', אמר הרב זוסמן נרעש ונרגש, ''הפכה את השתיקה שלה לדברי אלוקים חיים. האמיני לי. פעם בשנה היא הגיעה לביקור בביתנו בירושלים והמשיכה בשתיקה שלה. לפני שמונה שנים היא הפקידה מכתב זה בידי, וביקשה שרק את, רונית נכדתה לכשתגיעי לכאן תפתחי אותו ותקראי...''.
ברוכה הבאה לסמינר רונית ברק, קראה לה הגברת רוט.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-11/11/2009 08:44 לינק ישיר 

הסיפור היומי מס' 47 – "סיפור בלי סוף"

סיפור בלי סוף
יש סיפורים שאין להם סוף. הסוף שלהם נשאר לו תלוי באוויר לצורך חשבון-נפש, לצורך בדיקה מעמיקה בחביונות המצפון האנושי. יש סיפורים שהם לא בדיוק סיפורים, וגם אם נספר אותם הכי יפה ומסוגנן שביכולתנו, יוצא שהסיפור לא העיקר, אלא האינ-סיפור שבסיפור. זה אולי נשמע קצת פילוסופי, בלתי נתפס, אז ברשותכם בואו נצלול לאותו אנטי-סיפור, שהסוף שלו ישאר תלוי על הגרדום, כדי שנוכל להתבונן, ואולי להסיק גם כמה מסקנות אישיות.
אברהם רחמים הוא בן למעלה מ- 90, והגיל תתפלאו באמת לא מהווה גורם בעייתי, לכל מה שקשור לצלילות מוחו, לאיכויות התנסחותו, ולכושרו הפיסי. אברהם, יהודי דתי הוא טיפוס די שקט, צנוע, נחבא אל הכלים, העוסק בזמנו הפנוי בציור, בפיסול, בשמיעת מוסיקה קלאסית, וכמובן בקריאת תהילים. ממרומי גילו הנושק ל- 100 (סבלנות) הוא מביט אל בני הדור הזה, במבט כאוב ובתחושת פיספוס.
הצעקנות, הציניות, הלבוש המוחצן, חוסר הסבלנות, הם לא מאפיינים שאהובים עליו. להגיד שהוא הצליח בחינוך בניו ובנותיו? נניח. אבל נכדיו כבר נראים כמו נוער ישראלי לכל דבר, וזה לא דבר שגורם נחת רבה לאברהם שיחיה.
מה שכן, ישנו דבר אחד המלווה את אברהם רחמים, ונותן לו דלק ועוצמות למשוך את חייו עד 120 כאלמן בודד, שצאצאיו לא בדיוק ממלאים את חייו באור ובשמחה. קורה.
הוא בנה את בית הכנסת ''אורות התנאים'' בשכונתו לפני כ- 50 שנה, והוא קשור אליו בעבותות של אהבה. הוא היה המסגר שבנה והלחים את שער הכניסה החלוד והחורק. הוא הקים את הגדר הארוכה, הוא זה שניסר את הקורות כדי לבנות מהם תיבה משובחת במרכז בית הכנסת. הוא האיש שמדי שנה (עד שנחלש) עלה לגג השטוח ופיזר זפת בחורף שלא יסבלו מנזילות, ובקיץ פיזר סיד שלא יסבלו מחום. הוא שדאג להביא את הלחם והסלטים לסעודה שלישית, הוא שהחליף ברזים שדלפו, וזגוגיות שנשברו.
לזכותו של אברהם רחמים ייאמר, שהוא עשה את מלאכתו בחרישיות כזו, לא מורגשת. אף פעם לא שמעו אותו מתייהר בעובדות הללו, או ממרפק לעצמו איזה מעמד בקהילה. שומכלום. לגבאים הוא נתן את כבודם, לרב בית הכנסת הוא הותיר מרחב פעולה רחב להתגדר בו, ותמיד האיר פנים למתפללים הצעירים שפקדו את המקום מעת לעת. חיפוש כבוד, לא היתה המחלה שלו. ואתם יודעים מה, הוא אפילו לא נדנד לאף אחד כדי לקבל קמצוץ של הכרת הטוב, על 50 שנות פעילותו. למותר לציין, שבני גילו, מייסדי המקום, ברובם עברו לעולם שכולו טוב, ואברהם היה מ''אחרוני דור הנפילים'', כמו שנוהגים לומר.
בית הכנסת היה והינו מוקד חייו. הוא חש בין הכתלים, התיבה, ארון הקודש, כמו מלך נערץ, כמו יהלום שבכתר. כמו דג צבעוני באקווריום זוהר.
עד שיום אחד הלב בגד בו. גם זה קורה. הוא נאנק במיטתו ובשארית כוחותיו חייג והזמין אמבולנס. במשך ארבעה שבועות ריחף אברהם בין החיים והמוות, מחובר למכשירי החייאה ומקבל הזנה מזונדה. מעת לעת כשהיה חוזר להכרה, היה מניע ראשו ימינה שמאלה, ומחפש בעיניים בורקות מבקר, ידיד, בן משפחה. איך אומרים ברוסית – נייט. הכורסא סמוך למיטתו היתה בדרך כלל ריקה ושוממה.
אחרי חודש וחצי, לאחר שיקום לא קל, חזר אברהם רחמים לביתו מלווה במטפל תאילנדי. אכן כן, הוא נחלש, אבל עם כל זאת, כוחותיו עמדו לו לצעוד לאיטו לבית הכנסת, מרחק של כ- 100 מטר מדירתו.
בשבת, בין תפילת שחרית לתפילת מוסף, ולפני קריאת התורה, נוהג רב בית הכנסת לשאת דרשה בת 20 דקות. הפעם נעתר הרב לבקשתו של ר' אברהם רחמים, שביקש לשאת כמה מילים. רשמו לפניכם: הדרשן של השבת הוא זקן המתפללים. מעמד נדיר.
הוא עלה בצעדים איטיים על הבימה, נאחז במעקה, ובקול חרישי נשא דבריו. הוא פתח בדברי תורה פשוטים ומובנים לכל אוזן, חידושיו היו מוכרים לציבור המתפללים, שדי היה מופתע שהקשיש החביב נטל לפתע את תפקיד הרב.
... ואז הגענו לקטע הדרמטי.
''את אחי אני מבקש'' אמר אברהם רחמים לציבור, ''יוסף הצדיק, ביקש את אחיו, לשאול בשלומם, לבדוק מה חסר להם למרות הסכנה בדבר, למרות הטינה של אחיו, הוא היה נחוש לקיים את ציוויו של אביו. לבקש את אחיו, לדרוש בשלומם... רבותי וידידי, מתפללי בית הכנסת, גם אני אומר לכם ''את אחי אני מבקש''. מבקש, אבל בקשתי כעפרא ד'ארעא. אין שם על לב. רציתי לומר לכם כמה מילים שעל ליבי. כמעט כולכם יודעים, שאת בית הכנסת הזה בניתי ב- 10 אצבעות, יש לי חלק בכל קיר, בכל פינה, גם התיבה שאני ניצב עליה היא פרי מעשה ידי. היו ממייסדי בית הכנסת שסברו שהתיבה לא תחזיק מעמד, עקב חוסר המקצועיות שלי בנגרות, אבל הנה היא ניצבת חסונה ויציבה והם כבר עזבו את העולם... אתם אולי לא יודעים, אבל שכבתי למעלה מחודש בבית חולים, בין חיים למוות, חצי גוסס ומתאנק מכאבים, ואף אחד מכם לא שאל עלי... אף אחד מכם לא בא לבקר... לא התעניין. היו לי שם שעות קשות של בדידות, חשבתי לעצמי, אברהם, לפחות המתפללים, יזכרו אותך לטובה, יבקרו אותך... יחייכו אליך. סוף סוף הם האנשים הכי קרובים אליך, חשבתי שאני כמו סבא טוב שלכם, או לפחות ידיד קרוב, אפילו רחוק. כל כך רציתי שמישהו מכם יזכור אותי, יתעניין בי, ישאל עלי... עורבא-פרח. לא ראיתי ולא שמעתי אף אחד מכם. את אחי אני מבקש, אבל אחי אינם מבקשים אותי. תודה רבה לכם, גם לך כבוד הרב, ושבת שלום''.
את האוויר המחשמל בחלל בית הכנסת ניתן היה לחתוך בסכין. ההלם היה קשה ומסעיר. אברהם רחמים ניגש לפינתו, פתח את הסידור והשאיר את עשרות המתפללים והרב פעורי פה וחסרי נשימה.
וזה רבותי סיפור שאין לו סוף. הסוף, כמו שאמרנו, תלוי באוויר לנגד עיננו חיוור ורועד וזועק את זעקתו. נמצאים סמוך אלינו אנשים רבים וטובים זקנים וצעירים שזקוקים לתשומת-לב, לחמימות, לביקור חולים, לחיוך לבבי. מאמץ כל כך מועט נדרש מעמנו, וכל כך הרבה חסד טמון בו. ואנחנו פוקדים את בית הכנסת, את בית המדרש, לומדים ודורשים מתפללים וקוראים תהילים, משחקים את משחק הצדיקים, ואוי אוי אוי, עד כמה טועים (ורעים) אנחנו. אדם ............ אצל עצמו...
''את אחי אנוכי מבקש, אך אחי אינם מבקשים אותי''. לשמוע ולהזדעזע מעורלת-הלב. רגע של מחשבה...

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-11/11/2009 08:45 לינק ישיר 

מעטפה לבנה

לפני יומיים הגיע אלי שכני והושיט לי

מעטפה לבנה. אני מסתכל עליה ושואל

את עצמי מאיפה היא מוכרת לי. לקחתי את

המעטפה, פתחתי וגיליתי כסף עם דף ברכה.

קראתי ונזכרתי. קראתי והשתוממתי!

את הסיפור הזה שמעתי בימי ה"שבעה" שישבתי על אבי, שנפטר בגיל תשעים בשיבה טובה. 

יום אחד הגיע לבית אבי יהודי כבן שבעים. הוא דיבר ממפתן הדלת והצליח לסקרן את כולנו. אחר כך התיישב בפתח ודיבר, כשכל בני המשפחה מרותקים למשמע אוזניהם. 

"האמת היא, שהיה מגיע לכם לרשת עכשיו אלפיים דולר, אני מוריש לכם סיפור על אביכם", כך הוא אמר.

נדהמנו.

אבא שלי היה אדם דל אמצעים ממש. הדירה שלו היתה שכורה, הרהיטים היו ישנים ומטים ליפול, ובבנק היתה תמיד רק הקצבה המצומקת, כדי מחיה צנועה. אגב, את השכירות שילמנו אנחנו, הילדים, בתשלומים שווים. 

ופתאום, מגיע יהודי זה ומספר לנו שהוא חייב לאבא אלפיים דולר. ובמקום להחזיר, הוא משיב לנו סיפור.  

נדרכנו. 

אחי הבכור התעשת ראשון. "אתה מתכוון לומר שאבא שלנו השאיר אלפיים דולר?" הוא שאל בדריכות. לא היינו חומדי ממון. פשוט רצינו להבין מה קורה כאן. 

"השאיר" הודה היהודי. 

"ואתה לקחת אותם?" 

"הוא השאיר לי את הכסף, ואני באתי לספר את הסיפור", הסביר היהודי.

כעת כבר היה העניין מסקרן עוד יותר. אבא שלנו, שאהב את ילדיו, עשה בעבורם המון, ראה לנכון להוריש למישהו אחר אלפיים דולר?! היה כאן משהו לא ברור. 

ואז האיש התחיל לספר. 

"הוא היה בן שלושים, צעיר ומצליח, כשאבא שלכם הגיע אליו. יהודי די מבוגר, ששרד את ימי השואה, הקים משפחה וכעת הוא מנסה לחפש אחר עבורה כדי לפרנס את משפחתו. לעומת זאת", מספר אותו יהודי, "אני הייתי בעל מפעל גדול ולמזון. אדם עשיר, צעיר ומצליחן.

אבא שלכם הגיע אלי שחוח, עייף ממשא החיים, אבא לילדים קטנים שעליו לפרנס. הוא נישא לאחר השואה בגיל מאוחר, והתוצאה – ילדים צעירים כמעט בגיל זקנה. 

הוא התחנן אלי שאקבל אותו לעבודה, ואני הסכמתי. לא עשיתי זאת מפני שריחמתי עליו, אלא מפני שאז לא היתה תחרות כל כך גדולה בשוק. מפעלים רבים פרחו ושגשגו, ומי שחיפש עבודה, צלחה ידו ובדרך כלל הוא מצא. כך נכנס אבא שלכם לעבודה אצלי במפעל. הוא התגלה כאדם חרוץ ברוחו, בעל כוונות טובות רבות, אבל כמעט בלי כוח פיזי לעבודה. 

בשלב הזה כבר ריחמתי עליו, כיון שאבא שלכם ניגש אלי ואמר שהוא מוכן לעבוד בכל סכום שהוא, העיקר להביא הביתה כסף בסוף החודש. התאמתי לו משכורת מיוחדת, ובהתאם גם תפקיד די קל. מה היה בדיוק התפקיד הזה?

ובכן, אבא שלכם היה בעצם מנהל עבודה, אבל כזה שרק דואג שהכל תקין ובסדר. הוא הסתובב במפעל הלוך ושוב, לוודא שהמכונות פעולות כראוי, שהפועלים עובדים, שהכל נעשה כשורה. המפעל היה גדול למדי, ודרש בכל פעם סיבוב של חמש דקות.

אביכם היה הולך עשר דקות במפעל, נח חמש דקות ושוב מסתובב. לפועלים האחרים היה ברור שהתפקיד "נתפר" בדיוק עבור אבא, אבל הוא כלל לא סבר כך. הוא הסתובב ברצינות ועשה את מלאכתו נאמנה.

המפעל עסק ביצור חלבי, והיה ברור לכל שאסור להכניס מאכלי בשר לאזור העבודה ולמפעל בכלל. חלק מתפקידו של אבא, מלבד שדאג לכך משגיח הכשרות, היה לוודא שבמשך כל הזמן לא נכנס מאכל בשרי למפעל. הוא עשה את תפקידו במסירות רבה, הוא לא התרשל ולו לרגע אחד בלבד. אך אני כל הזמן הרגשתי, שאני עושה עימו חסד בכך שאני נותן לו משכורת. כי בסך הכל, המפעלים, שלא כמו היום, היו ברובם ידניים ודרשו יותר כוח עבודה פיזי – דבר שאבא שלכם לא היה בנוי לו כלל.

במפעל עצמו עבדו גם ערבים, בימים הטובים ההם. הם היו חלק בלתי נפרד מכל מפעל באשר הוא. הם נהגו לאכול ארוחת בוקר בשעה אחת-עשרה, בעוד שהיהודים סעדו בשעה עשר. 

יום אחד, בו נעדרתי מן המפעל, ניצלו הפועלים הערבים את ההזדמנות ואמרו לאבא שנתתי להם אישור לאכול במפעל. אבא בדק את המזון, ולכאורה לא נראתה כל בעיה. פיתות וחומוס – זה מה שהם קנו וביקשו להכניס. 

אבל אבא שלכם היה זהיר. הוא שם לב למשהו חשוב, ובכל אופן החליט לעקוב אחריהם. הוא עמד בדממה בצד, ואז גילה את אשר חשש. אחד מהם הוציא מהשקית נקניק בשרי ועמד לכבד בו גם את חבריו. אבא ניגש אליהם בזריזות. אלא שאז התרחשה תקלה מצערת. הפועל נבהל כשראה את אבא. הוא ידע שתפקידו להשגיח גם על נושאי הכשרות על מנת לעזור למשגיח, והוא גם ידע היטב את כללי המפעל המחמירים...כשראה את אבא ניגש אליו, הוא השליך במהירות את שקית הנקניק הפתוחה הצידה, כך שחלק ממנה הגיע למכונה המערבלת את המזון. 

בלי להכביר במילים, אבא שלכם עצר מיד את המכונה. ראשית, הוא הפסיק את הזרימה של מוצרי המזון. כך הוא הציל את שאר המכונות, וכך בדיוק הוא הציל המוני יהודים מאכילת בשר וחלב. הוא פעל בקור רוח. הוציא את הפועלים החוצה וטלפן אלי הביתה כדי ליידע אותי במצב.

אני לא יכול לתאר את ההיסטריה שאחזה בי. קודם כל, תארו לעצמכם, שאבא שלכם לא היה מגלה את העניין של הנקניק, כי אז הייתי אני מכשיל את הרבים, ה' ישמור. ודבר שני, שהוא משני לחלוטין וקשור רק לעניין הכספי, שהיה כרוך בהגעלת הקערה עם המערבל הגדול, וכן הלאה לגבי כל המפעל. בקיצור, מדובר בנזק כספי שלא ניתן לשער אותו.

אך אבא שלכם הציל אותי. הציל אותי מלהחטיא את הרבים, הציל את כספי, הציל את המפעל ואת עתידי.

אבא שלכם זכה לשבחים רבים. לא רק מפי, אלא מפי כל מי ששמע על פעולתו המסורה. הוא הרי היה היחיד שקיבל ברצינות את העבודה שלו – ובזכות רצינותו זו הצליח לגלות את אשר קרה. אני ושאר העובדים ידענו כל הזמן, שמדובר בסך הכל בעובד שצריך משכורת ועל כן נותנים לו עבודה קלה, צדקה של ממש. אבל הוא היה שווה את כל המשכורת של כל העובדים שלי. 

אחרי כל הסידורים הרבים שהתרחשו במפעל כתוצאה ממקרה זה, קראתי לאבא שלכם הצידה. הוצאתי מהארנק אלפיים דולר ונתתי לו אותם כאות הוקרה על מסירותו. הוא היה המום. הוא הביט בכסף כמעט בעלבון. "מה זה?" שאל בשקט. 

"זה תשורה על כך שהצלחת לתפוס בזמן את ה..." – אבא שלכם קטע אותי באמצע ואמר: "זה היה תפקידי, לשמור. לכן אתה משלם לי. מה פתאום אלפיים דולר נוספים?" 

"כאות מתנה שתפסת את ה..." התחלתי לומר שוב, אבל אבא שלכם קטע אותי בחוסר סבלנות: "זה היה תפקידי, לכן גם שילמת לי עד עכשיו. כדי שאם ובמקרה משהו יקרה, אני אהיה אחראי. הכסף הזה בשום אופן לא מגיע לי".

נדהמתי. 

ידעתי היטב שאבא שלכם צריך את הכסף, ולא הבנתי מדוע הוא לא לוקח אותו. אבא שלכם נימק את החלטתו בכך שהוא לא לוקח מתנות. סך הכל הוא עשה את תפקידו ועל כך לא מגיע לו שום אות הוקרה מיוחדת. 

בכל אופן, החלטתי לשלוח את הכסף, כי ידעתי עד כמה הבית דל אמצעים ומשווע למעט מזומנים. שלחתי שליח שיביא את המעטפה עם הדולרים. הנחתי אותו למסור את המעטפה לאבא שלכם, וללכת מיד. בתוך המעטפה היה דף ברכה עם דברי הוקרה לאבא שלכם, וכמובן, הדולרים. 

למעשה, כמעט ושכחתי את הסיפור הזה שהיה עם אבא שלכם, כיון שאז, אם זכור לכם, עברתם דירה ואבא שלכם פנה לעבודה אחרת. בתוך ליבי נשאר הזיכרון אודות ההצלה הגדולה, אבל לא מעבר לכך.

והנה, לפני יומיים הגיע אלי שכני והושיט לי מעטפה לבנה. אני מסתכל עליה ושואל את עצמי מאיפה היא מוכרת לי.  

השכן אמר, שמישהו אמר לו למסור לי את המעטפה הזו לאחר שימות. כעת הוא נפטר, והוא ממלא את שליחותו.  

לקחתי את המעטפה, פתחתי וגיליתי כסף עם דף ברכה. קראתי ונזכרתי. קראתי והשתוממתי!

הגעתי לכאן לספר לכם איזה אבא צדיק היה לכם. כמה נזהר שלא לקחת כסף שאולי לא מגיע לו. למרות שהבאתי לו את הכסף כהוקרה ובמתנה גמורה, הוא לא לקח. אתם יודעים באיזו דלות ופשטות הוא היה שרוי כל ימי חייו, ובכל אופן, מעולם לא פתח את המעטפה. הוא החזיר לי את הכל. 

השכן סיפר לי, שלפני כחצי שנה ניגש אליו אביכם וביקש ממנו שימסור לי את המעטפה לאחר מותו. השכן מילא את רצונו. ועכשיו, אני כאן, מספר לכם את הסיפור, וחושב שראוי לכם לקחת את הכסף הזה, אחרי הכל הוא שייך לאבא שלכם". 

היהודי סיים את דבריו, ואנו הסתכלנו בתמיהה אחד על השני. אחיותיי החלו לבכות לאחר ששמעו את הסיפור המרגש, אבל אני ואחי היינו יותר מעשיים וגם נחרצים בדעתנו. "יפה מצידך שבאת לספר את הסיפור. הוא חשוב לנו מאוד", אמרנו, "ולמרות זאת, הכסף אינו שייך לנו. הוא שייך לך, כפי שאבא רצה".

היהודי היה נראה שבע רצון. "זו תשובה שבודאי עושה לאבא שלכם נחת רוח גדולה", אמר. הוא הוסיף ואמר דברי שבח על אבא, סיים באמירת "המקום ינחם" ויצא

היום, קצת אחרי השבעה, אני יודע שאבא שלי לא השאיר לנו ירושה משמעותית, אבל כן הותיר לנו סיפור על סבא מיוחד במשפחתנו – סבא שהוא מקור לחיקוי ודוגמא. ואני מאחל לכל אחד, סבא שמשאיר ירושה כל כך מדהימה. ירושה של מידות טובות, יושר, יראת שמים, ירושה של טוהר ואמת.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-11/11/2009 08:46 לינק ישיר 

קטיושה מתוקה שלי

חדש באתר שופר הספור היומי מהספר העתונאי 'ספור מהשגחה עליונה' מאת קובי לוי
והפעם ספור מספר 4 קטיושה מתוקה שלי

זה קורה במשפחות הכי טובות. היצר הרע יודע באומנות דייקנית כיצד להכניס מקלות רעים ולהבי סכינים, בגלגלי משפחות שראוי להתפאר בהן. השלום, האחווה והידידות יכולים לשוט להם על נחלי ופלגי מים של אהבה משפחתית חמה ונעימה, וממש ראוייה לקנאה. השמחות המשותפות, הטיולים המשפחתיים, האבא יושב בראש השולחן וכל אחד לפי התור אומר וורט מחודש שבדיוק מתאים לארוע, לשמחה, לבר-מצווה, וליום הנישואין של הזוג המארח. נכון, צפוף, לפעמים אפילו מלאה, אבל בכל זאת משפחה רחבה למופת. וזרעו לברכה, ממש תענוג לעיניים וגם לאוזניים.
יצר הרע סבלן. הוא יודע שמאחורי מנגינות השלום ונאומי האחווה מרחפת לה מאחור רוח מלחמה, שטנית, זוממת רעה, שרק ממתינה לסדק קטן בתמונה האופורית הזו, כדי לפרוץ קדימה ולחולל בוקא ומבולקא, אש ותמרות עשן, שינאה ופירוד, נאצות וגידופים, ושאר מרעין בישין.
''אנחנו שלושה אחים ואחות בכורה אחת לאבא אחד, עליו השלום. אמא נפטרה כשהיינו צעירים למדי. אבא לא רצה להינשא בשנית, כדי שלא נסבול מסימפטום האמא החורגת. הוא היה אבא צדיק. הפיץ חום ואהבה לכל אחד מאיתנו באופן שווה, אף אחד לא הרגיש מקופח, וגם קינאה לא קיננה במעוננו. היינו ארבעה יתומים, אחותי הבכורה בת ה-16, אחי השני בן 15, ואנחנו התאומים בני 10. אבא עבד קשה כפועל בנין, ולא חסך מאיתנו דבר.
''כולנו למדנו בישיבות קדושות, ואף פעם לא חסרו לנו דמי כיס. אבא דאג לטלפן פעם או פעמיים בשבוע, ואחת לשבועיים קפץ לבקר אותנו עמוס כל טוב הארץ. נכון, הלב היה שבור בלי אמא, הגעגועים קרעו לנו את הלבבות, אבל אבא היה נחמה גדולה. הוא ידע לחבק ולנשק כמו אמא, ולתת מכה כשצריך, כמו אבא. הוא ביצע את כפל התפקידים בצורה הכי מושלמת שניתן להעלות על הדעת.
''גרנו בעיר צפונית בדירה בת שלושה חדרים, קטנטנים. היא היתה עבורנו ארמון מלכות, למרות שכל פינה בבית הזכירה את אמא, ותמונתה בסלון תמיד שבתה את ליבנו. אני זוכר את עצמי במשך שנים טומן את הראש עמוק בכרית, ובוכה מגעגועים. ואז מגיע אבא, מלטף את ראשי, מנשק ואומר לי ''איבני, אמא בשמים שמחה, אתה לומד תורה בישיבה...''. מילים פשוטות שנותנות כוח.
''השנים חלפו. גדלנו. אבא ברגישות מופלאה חיתן אותנו אחד אחד. לא נח ולא רגע עד שבדק כל משודכת מן המסד ועד הטפחות, העיקר שבניו יהיו מאושרים. ''תראו בני'' היה אומר ''אני לא מאמין שאמצא לכם כלות כמו אמא שלכם ז''ל, אבל אני אעשה הכל כדי שיהיה לכם טוב עם עקרת הבית משורש נשמתכם, כמו שהיה לי טוב עם אמכם עד שהשיבה נשמתה בטהרה''.
''התחתנו בעניות, ליתר דיוק בצניעות. אבא נתן לכל אחד מאיתנו כמה אלפי שקלים דמי שכירות לשנה. סייע במימון חתונה צנועה ורקד כמו נער צעיר בחתונות, למרות גילו המתקדם. הערצנו אותו כל האחים והשתוקקנו, כל אחד, להיות הורה נפלא כמוהו. כל כך פשוט, וכל כך גדול.
''עשינו לו כבוד מלכים. כל שבת הוא התארח אצל אחד מאיתנו. בחגים, בימי הנישואין, בשמחות השונות, היינו נפגשים כל המשפחות עם אבא באחד הבתים. הוא ישב בראש השולחן כמו מלך, הנכדים היו מנשקים לו את היד ועטרו לראשו עטרת פז. במוצאי שבת היינו מחזירים אותו הביתה בנשיקות וחיבוקים. הוא היה מאושר, אנחנו היינו מאושרים, חשבנו שמשפחות כמו שלנו, אין בעולם. והאמן לי שזה לא רחוק מן האמת.
''אבא חלה בסכרת, אחר כך בניוון שרירים. אין שליטה על הזיקנה. ערכנו אסיפת אחים והחלטנו שאחד מאיתנו חייב לטפל בו באופן רציף, השאר יעזרו. אני הצעיר מבין התאומים, התנדבתי לקבל את אבא אל ביתי השכור בפאתי אותה שכונה. אבא התעקש להשאר בביתו, ''אני לא עוזב את הבית שבו גידלתי אתכם עם אמא...'' אמר ''מי שרוצה לעזור לי שיבוא לגור אצלי''. אחי החליטו ''דוד, סיים את חוזה שכר הדירה שלך, ולך לטפל באבא בביתו.
''עשיתי זאת בשמחה. כיבוד אב מצווה נפלאה, שיש לה שכר של אריכות ימים. רעייתי ברכה על הרעיון, וילדי מאד אהבו את סבא. נכנסנו לבית אבי, ובמשך למעלה מ-10 שנים מסרנו נפש בשבילו. באהבה. בשנתיים האחרונות הוא היה נכה ממש שאינו שולט על צרכיו, אך עדיין שמר על כבודו העצמי. הייתי מטפל בו בעדינות, ומשמיע לו מילות ניחומים ועידוד. ודברים היוצאים מן הלב, נכנסים אל הלב. אשתי ואנוכי חשנו, שהילדים שלנו מתחנכים באווירת החסד הנדירה הזו, שהיא לכשעצמה מתנה משמים.
''בשבת פרשת ''ראה'' לפני חמש שנים אבא נפטר. אחרי השבעה, הגיע הביתה עורך דין צעיר ובידו צוואה חתומה. לאבא היו מספר קופות גמל אותן הוא ביקש לחלק שווה בשווה בין ארבעתנו. את דירתו הקטנה הוא הורה להעביר אלי, רק אלי בטאבו. כך הוא ביקש לתגמל אותי על מסירות של 10 שנים. הרגשתי נבוך, אבל גם מאושר. סוף סוף יש לי דירה. וכאן נכנס השטן לתמונה. אחותי ושני אחי לא כל כך אהבו את הרעיון וניסו לשדל אותי למכור את הדירה ולחלק את שוויה בינינו. לאף אחד מאחי אין דירה והם משלמים שכירות חודשית בדוחק. אל תשאל למה ומדוע התעקשתי שהדירה שלי, והיא מגיעה לי על פי צוואת אבא. מכאן ואילך החלה מסכת של מריבות וגידופים, קנאה, שינאה ותחרות. אני עמדתי על שלי, והם בשלהם. ובשורה התחתונה המשפחה המפוארת התפרקה לחלוטין. אחַי, אחד אחרי השני עזבו את הצפון. אחותי עברה לאלעד-מזור החדשה, אחי הגדול התמקם בקרית-ספר, ואחי התאום עבר לאופקים. אני נשארתי בדירה שנתן לי אבא.
''שלוש שנים אחר כך פרצה מלחמת לבנון השניה, 5,000 קטיושות נחתו בגליל ובצפון. הקטיושה פגעה בקיר המטבח של הדירה שירשתי מאבא וזרעה שם הרס רב. בנס לא נפגענו. ירדנו בזמן למקלט, כשעלינו למעלה ראינו את החורבן. הרהיטים חלקם עלו באש, המקרר התפרק, הארונות הוטחו על כל קירות הבית... נזק עצום. נמלטנו דרומה. אחי ואחותי לאחר שנות הניתוק חיפשו אותי, וביקשו לארח אותי עם משפחתי... הם העלימו את הקפדתם, או שסלחו כליל. אינני יודע.
''התביישתי, לא הרגשתי נוח. אני מתגורר כאן בנתניה בפנימיית נוער, בתנאים של גלות ממש. סובל ושותק ומזיל דמעה.
''תאמין לי שאני יודע למה אני בגלות. הקטיושה המתוקה שלי היא בת קול משמים שלימדה אותי לקח: לעולם יהא אדם וותרן בממונו. כשם שגרמתי לגלות ופיזור של המשפחה המורחבת שלי, קיבלתי גלות בעל כורחי. התפזרתי. הבית שלי מנופץ, המשפחה מפורקת.
''בעזרת השם, עם תום המלחמה, אני מוכר את הדירה ומחלק את שוויה בין כולנו. טוב פת חרבה ושלווה בה, מבית הרוס ומשפחה של קרעים קרעים''.
כך סיפר לי דוד מאירי תושב הצפון בשלהי מלחמת לבנון השניה, ביום קייצי מהביל בנתניה. וכל מילה מיותרת.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-11/11/2009 08:49 לינק ישיר 

פתוח תפתח את ידך

הזמנות להרצאות הן אצלי דבר שגרתי, מספר הרב דוד שוחט, תושב טורונטו שבקנדה. אבל ההזמנה שהגיעה אלי מבופאלו היתה חריגה. הוזמנתי להופיע בכינוס שבו השתתפו סטודנטים יהודים וגויים, ולהרצות על ענייני יהדות.

תחילה חשבתי לדחות את ההזמנה. וכי אדבר על תפילין ועל שבת לפני קהל שיש בו גם גויים?! ובכל-זאת, החלטתי לשאול את עצת הרבי. טלפנתי למזכירו של הרבי, סיפרתי על ההזמנה ועל התלבטויותי, וביקשתי עצה.

כעבור זמן קצר נתקבלה התשובה. הרבי הורה לי להיענות להזמנה ולדבר על נושא הצדקה. היה זה בשבוע שבו קראנו בתורה את הפסוק: "פתוח תפתח את ידך".

הגעתי למקום, קיבלתי חדר במלון, ובשעה היעודה נכנסתי לאולם ההרצאות. האולם היה מלא מפה אל פה. היו שם צעירים יהודים ולא-יהודים, ובאחת הפינות אף ישבה קבוצה של פרחי-כמורה.
לולא המענה החיובי של הרבי, אין לי ספק שכל המעמד היה מביך אותי מאוד.

דיברתי על נושא הצדקה. בתוך הדברים סיפרתי את הסיפור הידוע על אותו עשיר שלא נתן פרוטה לצדקה בימי חייו, עד שכל בני העיירה בזו לו וכינו אותו 'גוי'. כשנפטר, קברו אותו בביזיון בחלקה צדדית של בית-העלמין.
אבל אז חדלו פתאום כמה מבעלי הצדקה הגדולים של העיר לתמוך בעניים, והתברר כי כל מה שהם חילקו במשך השנים היה מרכושו של אותו עשיר 'קמצן'.

סיפרתי את הסיפור, וגם את סופו: כאשר התבררה עובדה זו לרב העיר, בעל 'תוספות יום-טוב', אסף את בני העיר והלך עמם לבקש סליחה ומחילה ליד קברו של העשיר. הוא אף ציווה, שבבוא עתו יקברו אותו ליד העשיר, כדי שכל מי שיבוא לפקוד את קברו יפקוד גם את קברו של בעל-הצדקה המופלא, שעשה צדקה בסתר כל ימי חייו.

סיימתי את דברי וירדתי מהדוכן. בדרכי אל היציאה עצר אותי אחד מפרחי-הכמורה, הודה לי בחמימות על הרצאתי וביקש שאחזור ואספר לו את הסיפור. לא היה לי נעים לשוחח עמו לעיני כל הנוכחים, והזמנתיו לחדרי שבמלון.

כעבור דקות אחדות דפק הצעיר על דלת חדרי, נרגש מעט. הצעתי לו כיסא וסיפרתי לו שוב את הסיפור.

הוא היה מרוכז מאוד ובלע כל מלה. כשסיימתי, ביקש שאחזור על הסיפור בשלישית, כדי שיקלוט היטב את כל הפרטים.

העניין החל להיראות מוזר בעיני. התחלתי לחשוד שמא איש-שיחי אינו אלא תמהוני. אף-על-פי-כן, חזרתי וסיפרתי לו את הסיפור בשלישית, ושוב האזין לדברי בצורה מעוררת התפעלות.

כשסיימתי לספר את הסיפור בפעם השלישית, החל הכומר הצעיר לחקור אותי על אישיותו של בעל ה'תוספות יום-טוב'. הוא ביקש לשמוע פרטים ופרטי פרטים - מי היה, מה עשה, אילו ספרים חיבר, וכדומה. השבתי לו כמידת יכולתי.

כשסיימתי את דברי שקע הכומר הצעיר בהרהורים, ואחר-כך הפליט, שהעשיר ה'קמצן' היה סב-סבו.
באותו רגע התחזקה בי התחושה שלפני אדם בלתי-שפוי. אבל מצד שני, משהו באישיותו של הצעיר משך את לבי. איזשהו מבט נוגה בעיניים. הוא הקרין משהו אמיתי מאוד, לגמרי לא תמהוני.

נפרדתי ממנו בהרגשה מעורבת. הפגישה הזאת נחרתה בזכרוני כחוויה מיוחדת במינה ; כחידה לא פתורה.

חלפו כחמש-עשרה שנים. יום אחד, כשהגעתי לביקור בארץ-ישראל והתפללתי בכותל המערבי, ניגש אלי יהודי בלתי-מוכר, לחץ את ידי בחום ועמד על כך שאזהה אותו. הבטתי בו, וככל שאימצתי את זכרוני לא יכולתי להעלות על דעתי כי אני מכיר את האיש. אמרתי לו שמן הסתם הוא טועה וחושב אותי למישהו אחר. אך הוא עמד על דעתו כי נפגשנו וכי אני מכיר אותו.

לבסוף אמר לי: "אתה זוכר את הכומר הצעיר שבא אליך למלון וביקש לשמוע שוב ושוב את הסיפור על העשיר ה'קמצן'?".
נזכרתי, כמובן, ובעודי תוהה על הקשר בין הדברים, אמר לי היהודי בחיוך רחב: "ובכן, אני הוא,".

נשארתי נטוע על מקומי בתדהמה, וביקשתי הסבר. סיפר האיש: "כשהורי הגיעו לארה"ב, הם הסתירו ממני את מוצאם היהודי. התחנכתי כגוי, וכשהתבגרתי שלחוני הורי לסמינר לכמרים. בתוך כך חלתה אמי במחלה קשה, וכשעמדה להיפטר מן העולם גילתה לי כי בעצם אני יהודי. אז גם סיפרה לי בקיצור את סיפורו של העשיר ה'קמצן', ואמרה כי הוא אבי סבה, וכי הוא קבור ליד רב גדול, שלא זכרה את שמו".

הוא המשיך וסיפר, שכאשר שמע מפי את הסיפור על העשיר הזה, נזכר בסיפורה של אמו, ולכן היה חשוב לו כל פרט. הסיפור הזה לא נתן לו מנוח. הוא החל להתעניין יותר ויותר ביהדות, ובסופו של דבר החליט לחזור בגלוי אל עמו ואל דתו. הוא הגיע לארץ-ישראל, נכנס ללמוד באחת הישיבות, וכיום הוא יהודי שומר תורה ומצוות, בעל משפחה, יהודי למופת.

עמדתי נפעם מדרכי ההשגחה, ופתאום הבנתי למה הורה לי הרבי להיענות להזמנה ולהרצות על צדקה לפני קהל מעורב של יהודים וגויים...

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-11/11/2009 08:49 לינק ישיר 

נס ההצלה בזכות הציצית

החולה שניצל בזכות מצוות ציצית
"וְעָשׂוּ לָהֶם צִיצִת עַל-כַּנְפֵי בִגְדֵיהֶם, לְדֹרֹתָם
וְנָתְנוּ עַל-צִיצִת הַכָּנָף, פְּתִיל תְּכֵלֶת"

ספר במדבר, פרשת שלח, פרק ט"ו

בחור צעיר חלה לא עלינו במחלה קשה שממנה יתייסר ייסורי אימים, והחל לקבל טיפולים כימותרפים בבית החולים, בבואו אל המחלקה אמרה לו האחות שכדי לקבל את הטיפול הנדרש הוא צריך ללבוש בגדים סטריליים ולכן עליו להחליף את בגדיו בבגדי בית החולים. הבחור הסכים לכך, אך הביא עמו לטיפול ציצית מכובסת ומגוהצת, כזו שתענה על דרישת בית החולים לבגד סטרילי.

"בשום פנים ואופן לא אתן לך לעבור את הטיפול הכימותרפי כשאתה לבוש בציצית" אמרהבתקיפות האחות לחולה, "אתה חייב ללבוש רק בגדים סטריליים שבית החולים מספק לחולים"

החולה ניסה להסביר: "אבל הבאתי במיוחד ציצית מכובסת ומגוהצת על פי כללי ההיגיינה שלבית החולים, וכפי ההוראות שקיבלתי", וסיים "ללא הציצית אינני מוכן לעבור אתהטיפול".

רופא שעבד באזור ששם לב כי הבחור יושב מחוץ לחדרי הטיפולים למעלה משלוש שעות, ניגשושאלו למה אינו נכנס לקבל את הטיפול. הבחור סיפר לרופא את הסיפור על הציצית. הרופאלאחר ששמע את הסיפור נכנס פנימה לדבר עם האחות.

לאחר מספר דקות יצא הרופא כשכולו אחוזהתרגשות וצעק: "נס! נס!" ואז חיבק את הבחור ואמר לו: "נכנסתי לראות איזה טיפול אתהמקבל ואז לתדהמתי שמתי לב שהאחות בטעות מילאה במזרק חומר אחר ממה שאתה אמו לקבל, וחומר זה היה יכול ח"ו לדרדר את מצבך עד כדי מות. והנה בזכות ההתעקשות שלך על המצוהזכית וחייך ניצלו!"

זמן מה לאחר שפרסם הגאון הרב יצחק זילברשטיין שליט"א סיפור זה, התקשר אליו הבחורבעל המעשה ואמר לו בהתרגשות שלהפתעת הרופאים, זכה ונרפא לחלוטין תוך זמן קצר ואףזכה להתחתן ולהקים בית בישראל...

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-11/11/2009 08:50 לינק ישיר 

פרשת נח והבמבוק הסיני

הבמבוק הסיני – צמיחה!

היו היה אדם שהתחיל לאבד תקווה, ראש השנה כבר כמעט הגיע
והוא חשב על כל ההחלטות שקיבל על עצמו בשנה שעברה, לצערו שום דבר בחייו לא השתנה.
הוא נשאר אותו אדם, עם אותן הבעיות ואותם החסרונות.
הייאוש כרסם בלבו, עד שפנה להתייעץ עם רבו.
הרב הקשיב ושאל:"האם ידוע לך כמה זמן לוקח לבמבוק הסיני הענק לצמוח עד לגובה של בניין?
בשנה הראשונה משקים ומדשנים את השתיל הזעיר... וכלום לא קורה.
ממשיכים להשקות ולדשן אותו במשך שנה נוספת,
ואחריה עוד אחת...
ועוד אחת...
ועדין שום דבר לא קורה...
ואז בשנה החמישית...
הבמבוק "מזנק" לשמים! ובתוך שישה שבועות צומח לגובה 30 מטרים!
אם כן, כמה זמן לוקח לבמבוק לצמוח לגובה מדהים שכזה?"
"שישה שבועות", ענה האיש.
"זאת הטעות שלך- זה לוקח לו חמש שנים. אם בשלב כלשהו במשך אותן השנים האיכר היה מפסיק להשקות את השתיל הרך, הוא היה נובל ומת. ומה באמת קרה במהלך השנים האלה?
מתחת לפני האדמה, התפתחה רשת מסועפת של שורשים שתוכל לתמוך בצמיחתו המתפרצת של הבמבוק.
צמיחה מצריכה סבלנות והתמדה. כל טיפת מים חשובה, כל צעד קטן משפיע לטובה.
ייתכן ולא תבחין מיד בהבדל, אבל הצמיחה מתרחשת. אל תתייאש. בנחישות עיקשת המשך לטפח את שורשי השינוי ובסופו של דבר תפרוץ גם אתה ותגיע לגבהים עצומים."

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי

המתפלל על חברו נענה תחילה-סיפור

חז"ל הקדושים לימדונו כלל גדול:
המתפלל על חברו נענה תחילה.
מה פירוש?
תפילה של יהודי שמתפלל על הזולת..יהודי שמתפלל על חברו בכוונה גדולה, מכל הלב...תפילה כזאת בוקעת רקיעים והיא אחת מהתפילות הראשונות שיענו...

עוד פירוש
דוד ושלמה מחפשים זיווג..
דוד רואה את הצער של שלמה, הוא מתפלל עליו, מוריד דמעות.. מבקש מתחנן אנא ממך ריבונו של עולם, תראה את שלמה הבן שלך..תראה כמה שהוא בצער.. בבקשה תשלח לו זיווג ותשמח אותו..
בזכות התפילה הקדושה של דוד הוא(דוד) יקבל את הזיווג שלו..
אומר לו הקב"ה: אתה לא שכחת את הבן שלי.. אני לא אשכח אותך!

מעשה אמיתי שהיה.. (לא ממש זוכר זמנים ופרטים מדוייקים מחילה)

עוד לפני שהומצאו כל אמצעי הטכנולוגיה,כשהחיים היו קצת יותר מסובכים, הגיע יהודי לעיירה מסויימת בארה"ב בערב שבת קודש...הדרכים היו מושלגות וכל הכבישים חסומים..הוא נאלץ לנטוש את הרכב ולחפש מלון להשתכן בו בשבת, שהרי בקרוב מאוד שבת קודש נכנסת.. הוא חיפש וחיפש עד שמצא בית מלון, כשנכנס למלון מיד דחו אותו בטענה שהמלון מלא עד אפס מקום ואין חדר פנוי..
השבת כבר תיכנס בעוד דקות ספורות וליהודי שלנו עדיין אין מקום ללון בו.. לפתע הוא רואה בית אבות יהודי והחליט לנסות את מזלו.
נכנס אותו יהודי לבעל המקום,הסביר לו את המצב וביקש להתארח שם בשבת, בעל המקום דחה אותו ואמר שהבניין מלא עד אפס מקום.. היהודי לא ויתר וניסה להציע כסף,ושוב נדחה..
ואז התחיל אותו בחור ממש להתחנן והסביר שהוא יהודי שומר תורה ומצוות והוא חייב מקום ללון בו בשבת קודש.
בעל המקום ריחם עליו ואמר לו:תשמע, לתת לך חדר אני לא יכול, יש לי חדרון קטן המשמש כמחסן, אני אוכל לתת לך כסא שעליו תישן..זה הדבר היחיד שבו אוכל לעזור.. קפץ הבחור על המציאה ומיד שמח שמחה עצומה והודה לבעל המקום..
כך העביר את כל השבת בשירה ובשמחה שהרי אנחנו היהודים לא זקוקים לחומר כדי לשמוח..

בצאת השבת הקדושה היהודי הודה לבעל המקום ופנה לצאת החוצה לדרכו.. כאשר הוא יצא מהדלת בעל המקום קרא אליו וביקש ממנו לחזור.
אמר לו בעל המקום: אתה נראה לי אדם טוב, במהלך השבת ניפטר לנו פה יהודי.. אין לו משפחה,אין בנים,אין אישה ואין כלום..אין מי שיטפל בסידורי הקבורה שלו. אם תרצה לזכות במצווה תוכל לקחת אותו לקבורה יהודית, ואם לא אז אין מי שיעשה את זה והוא יקבר בבית קברות נוצרי...
שמח אותו יהודי על המצווה שנפלה בחלקו ומיד לקח את הגופה ברכבו לעבר העיירה הסמוכה לבית הקברות היהודי..
כשהגיע לשם הסביר למנהלי המקום את המצב וביקש מהם לדאוג לו להלוויה ראויה..
הוא הוציא כסף לשלם להם..ומיד דחו אותו ואמרו שאין צורך..
אמר להם כסף זו לא בעיה בשבילי..בשביל מצווה כזאת אני מוכן לשלם כמה שצריך..

אמרו לו אותם יהודים בעבר היה פה יהודי מבוגר ללא משפחה בשם שלמה לוין והסביר שלאחר שהוא ימות אין לו מי שיטפל בסידורי הקבורה שלו ולכן הוא מבקש לקנות בכל כספו חלקות קבורה עבור יהודים שאין להם את האפשרות לקנות...
עדיין נשארו כמה חלקות קבורה שקנה אותו יהודי, ולכן אין צורך שתשלם...

כאשר בדקו במסמכיו של אותו ניפטר לראות את שמו..
ושמו...ניחשתם נכון

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי

למה דווקא גרמניה ?

<>*-- *********************************************************** **-- *********************************************************** *
עת לחשוב גליון 53 / א. ש. נתנאל

''למה דווקא גרמניה?'' שאל הרב עזריה, כאשר התברר לו שעליו לעבור טפול רפואי שעדיין לא צברו בו הרופאים בארץ די ניסיון. היה עליו לחפש מקום בעולם שהתמחה בנושא מיוחד זה. ההחלטה הייתה מאוד קשה. הועלו מספר מרכזים רפואיים ברחבי העולם ואחד מהם בגרמניה. הוא בן להורים ניצולי שואה, לא קיבל כל כך בקלות את העובדה שיהא עליו לשהות על אדמת הארץ השנואה שכה הרעה לעמו.

לאחר התייעצויות נוספות הוחלט שזה המקום שבו יוענק לו הטיפול הטוב ביותר. ועל כן הוחלט כי למרות הרגשות השליליים כלפי הצווות הרפואי (למרות שבדרך כלל נחוץ – אמון של חולה ברופא), זה המקום המתאים והטוב ביותר.

אדמת גרמניה קידמה אותו ביום חם במיוחד. את האכסניה כבר קבעו בהיותם בארץ אצל רב שליח חב''ד במקום אשר פתח בפניו את דלתות ביתו ולבו. במקום אמנם מרכז רפואי חשוב ומפורסם, אך חיים יהודיים נדמו שם מזמן בשנות הזעם, ועתה החלה התארגנות של השרידים, ובתוספת של יהודים שבאו מארצות חבר העמים. בסך הכל עזובה רבה, אך גם כר נרחב להפחת גחלים בלבבות יהודיים. הרב עזריה לא הרבה להסתובב בעיר. וכי מה יעשה אדם שעובר טיפול קשה ומכאיב במרכזי קניות ובאתרי בילוי? הרי בכלל אין על מה לדבר.

אך החלטה גמלה בלבו – בכל מקום שילך יפגין את יהדותו. אף כי בדרך כלל בארץ הלך כאשר הוא לבוש בציצית לגופו מתחת לבגדיו, עכשיו החליט, אלבש את הציצית בגלוי, ומחשבה בלבו: ''אולי יראה אותי אחד מהיהודים שעדיין זיכרונות בית אבא בלבו ויתעורר''.

יום אחד, בעומדו ממתין בתור בסופרמרקט ענק, שם לב כי אדם הלבוש בבגדי כומר בוחן אותו שוב ושוב. לפתע ניגש אליו הכומר ושאל אותו: ''האם אתה רב יהודי?'' משהשיב בחיוב, שאל אותו אם יוכלו לשוחח מעט. הרב עזריה המופתע ענה בחיוב,ומשסיים את הקניה נתפנה לשמוע את אשר בפיו. וכך סיפר הכומר: ''תפקידי הוא קשה. אני אחראי מטעם העירייה על חדר המתים.

כאן מקובל כי כאשר אדם מת, שורפים את גופתו ומוסרים למשפחה צנצנת אפר בלבד. מזה שלושה ימים נמצא אצלנו נפטר יהודי, ואני התכוונתי לשרוף את הגופה כרגיל, אבל אני רואה שאתה רב, אולי תטפל בעניין?'' הרב עזריה היה המום. מצד אחד, עיר זרה, אינו מכיר איש.

גם השפה שלו עילגת, אנגלית מתובלת ביידיש – איך יסתדר ב''תיק'' כזה. אך להביא יהודי לקבר ישראל! אין לך מצווה גדולה מזו, שאפילו כהן גדול שהכין את עצמו כל השנה כדי שיזכה לעבוד בבית המקדש ביום הכיפורים, אם אין מי שיטפל בו (מת מצווה), מוטל עליו להיטמא ולטפל בו, ולהדחות על ידי זה מהאפשרות לעבוד בקודש הקודשים ביום הכיפורים! הרבה לא היה יכול להתלבט. צלצל מיד לבית הרב, ויחד הגיעו אל המכון הפתולוגי בעיר. כאן מצאו את הנפטר, אדם שנפטר בבית אבות. המסמכים לימדו אותם כי מדובר באדם ערירי.

בבדיקה שערכו נתברר כי הוא מהול, אך זו עדיין לא ראייה מוחלטת ליהדותו. כי כידוע ישנם רבים שאינם יהודים שנימולים מסיבות שונות: בריאותיות או דתיות, עכ''פ מהמסמכים לא למדו דבר על נקודה זו, ולא ידעו כיצד לנהוג בנושא הקבורה, האם לקברו בבית קברות יהודי או נוצרי? לפתע עלה בראשו של הרב עזריה רעיון מבריק, נטל את מספר הטלפון של בית האבות,לא הציג עצמו כיהודי אך ביקש לדבר עם העובדת הסוציאלית שטיפלה בו בבית האבות. משהשיג אותה בטלפון השתדל לחלץ מפיה מידע שהיה כה חשוב לקביעת זהותו של האלמוני.

כמשיבה לפי תומה סיפרה לו בזלזול כי האלמוני היה יהודי, וכי על דלת ביתו הייתה הקופסה שיש ליהודים על הדלת. לשמע משפט זה אורו עיניו. מקופת הקהילה שילמו את הדרוש לפדות את הנפטר והביאוהו לקבר ישראל כפי המתחייב בהלכה. אירוע זה היה תשובה לשאלתו: ''למה דווקא שם''? ההשגחה הפרטית שסובבה את הדברים הייתה כל כך ברורה ובהירה. מי יודע מה זכותו של אותו יהודי שבגללו נתגלגלתי לכאן כדי להביאו לקבר ישראל.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-11/11/2009 08:51 לינק ישיר 

נתינה מתוך הלב

בתי גלי הייתה בת ארבע כאשר ערב אחד היא הפתיעה אותי תוך כדי טיול במדרחוב בירושלים.
"אבא, אני רוצה שקל", ביקשה.
"בשביל מה?",שאלתי.
"בשביל לתת לבוריס", ענתה.
אינני מכיר אף בוריס ולבטח לא אחד כזה שמנהל עסקים עם בתי הקטנה, לכן אך טבעי היה שאשאל אותה:
"מי זה בוריס בדיוק?".
"נו, אתה יודע...", אמרה בקולה הקטן, "זה שמנגן".
הבנתי מייד שהיא מתכוונת לאותו הנגן המנגן למחייתו במנדולינה, נתון לחסדיהם ולטוב ליבם של העוברים ושבים. עם זאת הופתעתי שהיא יודעת את שמו.
גלי לקחה את המטבע וניגשה לנגן שהיה מרוכז בחפציו באותה שעה. היא נעמדה לפניו ומשלא זכתה לתשומת ליבו פנתה אליו בקול שקט:
"בוריס, זה בשבילך".
הנגן הרים את עיניו והתבונן בה בהשתאות:
"איך את יודעת שקוראים לי בוריס?", שאל במבטאו הכבד.
בתי הקטנה הביטה בו שניה קצרה ואמרה:
"אמרת לי בפעם שעברה!".
"אבל איך זכרת?", שאל הנגן ואור גדול נגלה בעיניו.
על כך לבתי לא היתה תשובה. למעשה השאלה כלל לא היתה "מובנת" לה, כאילו חשבה בליבה: "מה הבעיה?...אמרת לי את שמך ואני זכרתי. מה כאן מפתיע כל כך?".
התבוננתי במחזה מהצד בתדהמה. נדהמתי מהעובדה שאותו אדם היה בעיניי חלק אינטגרלי מהנוף העירוני בארצנו, כזה שחולפים על פניו מבלי להקדיש לו חלקיק של תשומת לב, ומאידך, בשביל גלי הוא היה 'בוריס!' אדם עם שם , כמוני וכמוה, אדם מעניין הגורם לה הנאה בנגינתו.
תדהמתי היתה כאין וכאפס לעומת הדבר הבא שקרה.
בוריס התיישר, לקח את המנדולינה לידיו, והחל מפיק מספר צלילים ממיתרי הכלי. גלי במקביל הניחה את השקל בתוך קופסת הפח החלודה, ובו ברגע בוריס הפסיק את נגינתו.
הוא כרע אל עבר קופסת הפח, הוציא מתוכה את המטבע והחזיר אותו לגלי.
"את חברה שלי", אמר בחיוך רחב לב, "בשבילך אני מנגן חינם", והמשיך בנגינתו...
ישנם דברים שבשביל אדם אחד הם קטנים, פשוטים וקלים.
לא עולים כסף, ולא גורמים לטרחה.
לעיתים הם נראים לו חסרי משמעות.
אך לאדם אחר הם שוים עולם ומלואו.
לפעמים לזכור שם של מישהו, לומר לו בוקר טוב בחיוך, לשאול מה שלומו –
זה דבר שמאיר לו את היום, נותן לו תקוה, הרגשה שהוא שווה משהו, שלמישהו איכפת ממנו.
זהו דבר שאין לו מחיר.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי

בית > פורומים > דת ואמונה > הנה ימים באים > אשכול סיפורים השגחה פרטית והתחזקות
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 7 8 9 לדף הבא סך הכל 9 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.