בית פורומים פורום הפילוסופיה

נקמה

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-12/11/2009 22:17 לינק ישיר 

אני די מסכים עם התחושה האינטואיטיבית שאופק הצביעה עליה, כי יש חומרה מסויימת במעבירות שנעשות יחד עם הנאה, בהנאה האדם הופך לחלק של ממש מהאירוע, הוא אינו מנותק.
[לדורשי המקורות, בגמ' מבואר כי בדברים שאדם נהנה מהם לא שייך שליחות אפילו לפי הסבורים ישלד"ע[קידושין מג], וכן מבואר, שאין פטור של 'מתעסק' שכן נהנה[סנהדרין סב, ב, וראה שם רש"י] , ועוד מבואר שהנאה נקראת בלשון הכתוב מעשה כדכתיב 'ונכרתו הנפשות העושות' [בבא קמא לב]]
מצד שני, ישנה חומרה רצינית הרבה יותר בעושה עבירה לשם רוע, ללא הנאה, מומר להכעיס, זו המקבילה של 'לשם שמים' של 'לשמה' שזו המדרגה הגבוהה ביותר בעבודת ה'.

[האור בקצה, משמעותה של ההנאה בעבודת ה'  שהצביעה עליה מקסמן היא אינה קשורה ל'שכר' היא קשורה לכך, שמצוה הנעשית בהנאה, היא נעשית בכל גופו של אדם, מכל לבו, בשפה ישיבתית יותר, 'הוא יותר עושה את המצווה', זה גם ביאור דברי האגלי טל בהקדמה (לגבי לימוד התורה) שודאי ידועים לך]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/11/2009 10:36 לינק ישיר 

אפשרי כתב:

אני די מסכים עם התחושה האינטואיטיבית שאופק הצביעה עליה, כי יש חומרה מסויימת במעבירות שנעשות יחד עם הנאה, בהנאה האדם הופך לחלק של ממש מהאירוע, הוא אינו מנותק.
[לדורשי המקורות, בגמ' מבואר כי בדברים שאדם נהנה מהם לא שייך שליחות אפילו לפי הסבורים ישלד"ע[קידושין מג], וכן מבואר, שאין פטור של 'מתעסק' שכן נהנה[סנהדרין סב, ב, וראה שם רש"י] , ועוד מבואר שהנאה נקראת בלשון הכתוב מעשה כדכתיב 'ונכרתו הנפשות העושות' [בבא קמא לב]]
[האור בקצה, משמעותה של ההנאה בעבודת ה'  שהצביעה עליה מקסמן היא אינה קשורה ל'שכר' היא קשורה לכך, שמצוה הנעשית בהנאה, היא נעשית בכל גופו של אדם, מכל לבו, בשפה ישיבתית יותר, 'הוא יותר עושה את המצווה', זה גם ביאור דברי האגלי טל בהקדמה (לגבי לימוד התורה) שודאי ידועים לך]

יפה כתבת, לאחר העיון נראה שצדקו דבריך, האדם כל שאיפתו מיומו הראשון היא ליהנות בהתחלה ממשחקים אח"כ כבוד, וכל יומינו מסתובב סביב ההנאה, תחושת רעב ושובע, וכ"ז משום שההנאה נהפכת לחלק מהאדם. 'ערב' מלשון שמתערב עם האדם, ממילא כשחוטא האדם ונהנה הרי העבירה נהיית חלק ממנו, ולכן אולי מצד העונש לא חמור יותר, אבל מצד השפעת החטא על נפשו חמור יותר מסתם להכעיס.
ונחברו דבריך למה שכתב בסוף לעניין תורה, ע"פ דברי הגרי"ס באור ישראל סי' יז, שתמה שם מדוע באמת רודף האדם כ"כ אחרי הנאות, וז"ל, ולמה זאת? הוא, מפני שבאמת בריאתו ממקור של עונג נפלא מאד בעולם העליון, וזו הנאה עצומה מאד, עכ"ד. וממילא ההנאה של תורה שנהיית חלק ממנו מקבילה למקום ממנו מחפש האדם כל הנאות כדי שיהיו חלק ממנו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/11/2009 18:03 לינק ישיר 

מדברי המחברת שמאמרה השנון פתח את האשכול נראה כי נקמה זה דבר רע מאד מאד ונראה גם כי כולם פה חושבים כמוה, יכול להיות, אבל זה הרבה לפני מידה רעה נקמה זה לא שם של מדה לא טובה בנפש של האדם אלא תיאור מצב, תיאור סיטואציה מסוימת, מה שאנחנו רגילים להשתמש במילה הזאת כדי לבטא רוע לב של מישהו, לדעתי זה רק שימוש מושאל בשם העצם של המילה, אני מיד מסביר למה אני מתכון אבל קודם כל הראיות.
התורה מתייחסת גם אל הקב"ה כאל נוקם
"לי נקם ושילם לעת תמוט רגלם" (דברים)
 "אל נקמות ה'" (תהלים)
 ואפילו אם נגיד שהתורה מייחסת אל ה' הרבה מידות רק כדי לסבר את האוזן אבל מידה רעה ומגונה כזאת לייחס אליו זה כבר עובר את הגבול לא? לכן נראה לי שהשורש של זה זה בכלל לא במידה רעה אלא בתיאור סוג של מצב ואני אולי יסביר את עצמי בהמשך כשהדברים יהיו מוגדרים אצלי יותר ברור.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/11/2009 20:52 לינק ישיר 

אז ככה, זאת ההגדרה המדויקת:
כשמישהו פוגע בי או עושה לי רע אז במובן מסוים הוא מראה שהוא יותר ממני והוא לוקח ממני את השליטה במצב, כשאני נוקם בו כלו' מחזיר לו על מה שהוא עשה לי, אני בעצם מחזיר לעצמי את הכבוד הפגוע והשליטה.
וזה הענין גם בזה שה' נוקם שבכל עבירה שבני אדם עושים הם כאילו אומרים שהם שולטים בעולם והכל שלהם ומגיע להם ועושים מה שבא להם, העונשים של ה' נקראים "נקמה" כי הוא מחזיר לעצמו את השליטה והריבונות ומעמיד את בני האדם על מקומם.
ואידך זיל גמור.
לדעתי זה רעיון חזק מאד. מה אתם אומרים?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/11/2009 16:10 לינק ישיר 

זה לדעתך מה שהיא התכוונה להעביר?

או שזה מה שאתה מוצא בתוך הדברים?

יותר סבירה לי האופציה השניה... וכן, זה חזק ואמיתי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/11/2009 16:21 לינק ישיר 

הגיוניי כתב:
כשמישהו פוגע בי או עושה לי רע אז במובן מסוים הוא מראה שהוא יותר ממני והוא לוקח ממני את השליטה במצב, כשאני נוקם בו כלו' מחזיר לו על מה שהוא עשה לי, אני בעצם מחזיר לעצמי את הכבוד הפגוע והשליטה.
וזה הענין גם בזה שה' נוקם שבכל עבירה שבני אדם עושים הם כאילו אומרים שהם שולטים בעולם והכל שלהם ומגיע להם ועושים מה שבא להם, העונשים של ה' נקראים "נקמה" כי הוא מחזיר לעצמו את השליטה והריבונות ומעמיד את בני האדם על מקומם.
ואידך זיל גמור.

רק בעיה קטנה,
אני וגם הוא יודעים מי הבעל הבית גם לפני הנקמה,
אז מה הנקמה בא להוכיח ?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/11/2009 17:10 לינק ישיר 

שלא הפנמתי את זה בכל נקבובית שלי?
שבאיזשהו רובד אני רוצה שישאר ברור לשנינו שאם יש שטח שבורא עולם לא מכסה, אז אני שם ולא הוא?
וברור שהאמונה לא מושלמת. אם היא היתה מושלמת לא היתה נקמה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/11/2009 17:19 לינק ישיר 

אינסופית כתב:
שלא הפנמתי את זה בכל נקבובית שלי?
שבאיזשהו רובד אני רוצה שישאר ברור לשנינו שאם יש שטח שבורא עולם לא מכסה, אז אני שם ולא הוא?
וברור שהאמונה לא מושלמת. אם היא היתה מושלמת לא היתה נקמה.

אז למה לך לחשוב שבכדי שיזכיר לנו מי הבעל הבית, הוא צריך לנקום ?
הוא פשוט יכול כביכול לעשות זאת בדרך יותר יפה, למשל ניסים ,,,,,,,,,, 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/11/2009 17:28 לינק ישיר 

וגם אתה יכולת להראות לו בדרל יותר יפה שאתה לא לגמרי מאמין בו, למשל, להתפלל שתזכה לאמונה שלימה....

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/11/2009 18:03 לינק ישיר 

אינסופית כתב:
וגם אתה יכולת להראות לו בדרל יותר יפה שאתה לא לגמרי מאמין בו, למשל, להתפלל שתזכה לאמונה שלימה....

את קובעת שאני חוטא בגלל להראות לו מי הבעל הבית ?
 עכשיו ברצינות: אני חושב ש"הגיוניי" אמר ראיון גאוני,
והבעיה שציינתי קצת מכביד על הראיון שלו,

תוקן על ידי maxmen ב- 23/11/2009 18:22:39

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/11/2009 18:25 לינק ישיר 

תנסה לכתוב קצת יותר ארוך, גם מה שנראה לך ברור מאליו.

אז אולי נבין אותך.

דיברו פה על נקמה ובעלי עבירה, לא?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/11/2009 20:58 לינק ישיר 

אינסופית כתב:
תנסה לכתוב קצת יותר ארוך, גם מה שנראה לך ברור מאליו.

אז אולי נבין אותך.

דיברו פה על נקמה ובעלי עבירה, לא?

אוקיי: "הגיוניי" מנסה להסביר את הנקמה מצד האלוקים, נכון ?
ולדעתי הוא הסביר את זה יפה מאוד,
וזה מה שכתב "הגיוניי" 

ואידך זיל גמור.
ע"כ
ואני כתבתי שיש בעיה קטנה וכו' וכו'  

תוקן על ידי רציונליסטי ב- 27/11/2009 02:10:05

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/12/2009 13:53 לינק ישיר 

נקמה מצטיירת טוב יותר מכמה סיבות,היא נפוצה יותר מרוע לשמו,בעוד שרוע הוא תכונה שניתן למצוא אצל מעטים בלבד,את הרצון והצורך לנקום ניתן למצוא כמעט בכל אדם.
ניתן גם להעמיק מעבר לטיעון השכיחות ולחלק שהרוע הוא תכונה באישיותו של האדם בשונה מנקמה שאינה תכונה כי אם צורך כמו הצורך לאכול, לכן את האדם הרע נגדיר על פי התכונות בהן הוא ניחן ואת הנקמן נגדיר על פי תדירות הנקמה שהרי מי שנקם פעם אחת לא נגדיר אותו כנקמן בשונה ממי שעשה מעשה סדיסטי שיוכיח על האישיות שלו.
נקמה גם מצטיירת כהוגנת,אין ספק שמדינה שנוקמת על מעשה טרור שנעשה בשטחה מצטיירת כהוגנת (למעט את מדינת ישראל),לעומת פעולת טבח שנובעת מרוע שתהפוך את המדינה למדינת טרור.
פסיכולוגית,בנקמה ישנה תחושה שהחזק סובל כיון שהוא הוכי את כוחו וברוע החלש סובל.....

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/12/2009 15:49 לינק ישיר 

קוטקאנט כתב:
את הרצון והצורך לנקום ניתן למצוא כמעט בכל אדם.
ניתן גם להעמיק מעבר לטיעון השכיחות ולחלק שהרוע הוא תכונה באישיותו של האדם בשונה מנקמה שאינה תכונה כי אם צורך כמו הצורך לאכול,

מהיכן הגיעה הנחה מוטעית זו?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/12/2009 10:39 לינק ישיר 

ואני בכלל לא הבנתי את שפתכם,
מהי החלוקה שאתם עושים בין תכונה לבין צורך? אנא הרחיבו עליה, חש אני כי יסודות רבים ועמוקים תלויי בה.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > אחר > פורום הפילוסופיה > נקמה
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 לדף הבא סך הכל 3 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.