| נשלח ב-21/11/2009 18:21 |
|
| |
טיפול דינאמי וטיפול CBT
שבוע טוב ומבורך
ראשית יישר כח למנהלת הפורום על התגובה המהירה.
ברצוני לשאול מה הפסיכולוגים הדינאמיים אומרים על שיטת הCBT שכובשת לאחרונה בסערה את הציבור הכללי והחרדי.
שיטה זו מתיימרת להיות תחליף לטיפול דינאמי, והיא אמורה לטפל בצורה יעילה ומהירה יותר.
האם זה נכון?
אגב, שמעתי הבדל בין השיטות: אנחנו {ב CBT} מורי נהיגה ולא נהגי מוניות.
|
|
|
|
| נשלח ב-23/11/2009 05:37 |
|
| |
שלום,
הטיפול הפסיכודינמי מתבסס על הפסיכואנליזה הרואה בהתנהגות האדם ביטוי להתרחשויות נפשיות עמוקות, על פי רוב בלתי מודעות, הקשורות בעברו של האדם.הפסיכואנליזה היא הגישה שמתייחסת באופן הכי נרחב והכי עמוק לנפש האדם, ובהתאם לכך הטיפול הוא עמוק ושואף להגיע לרבדים מאד עדינים ששם מתרחשת פעילות הנפשית היוצרת את ההפרעה הנפשית ומצוקתו של האדם. מסגרת הטיפול היא מאד מיוחדת שבה יוצאים המטפל והמטופל למסע נפשי מאד רגיש ומיוחד שבו הנפש עוברת תהליכי שינוי איכותיים פנימיים. מטפל קליני הלומד טיפול מסוג זה צריך לעבור הכשרה מיוחדת האורכת שנים וממשיך להשתלם ולרכוש הדרכה בתחום כמעט ללא הפסק, בדומה לתחום רפואה.
לעומת זאת, קמים וצצים כל תקופה טכניקות טיפוליות שונות, שהייתי מגדירה אותם פחות כטיפול ויותר במסגרת האימון (קאוצ'ינג) שמנסות לעשות קיצורי דרך כדוגמת הCBT. Cognitive Behavioral Therapy היא גישה קצרת מועד, מובנית ומיוחד בפרוטוקולים טיפוליים המחייבים את המטופל לאימון ולשיעורי בית ואת המטפל לביצוע הטיפול הממוקד בתוצאה הרצויה.
להערכתי כל גישה שמתיימרת להחליף את הטיפול הפסיכודנמי- הפסיכואנליטי היא יומרנית, ועושה רדוקציה (הפחתה) לכוחה ולמהותה של הנפש האנושית .
האם באמת הנפש היא רק מבטאת הרגל למידה? או תפיסה קוגנטיבית מעוותת שעל ידי אימון היא תשתנה? הנפש היא הרבה הרבה יותר מורכבת ואין לנו היום ידע על עומקה ורבדיה. וכפי שמספרים על אחד מגדולי המוסר כשבא אברך לשאול אותו כיצד לחנך את עוללו הרך שנולד , ענה לו שהיה צריך לבוא לפני 20 שנה.
בדומה לתחום הרפואה ישנם כל פעם טיפולים חדשניים לא קונבנציונלים או מקלים שמנסים לעזור לאדם החולה ויחד עם זאת, אף אחד לא יעלה על הדעת לסגור יחידות שלמות של מחקר וטיפול כמו קרדיולוגיה, אונקולוגיה ועוד.
עם זאת, אין אני מבטלת את הטכניקות הטיפוליות- העוסקות באימון כמוCBT , אלא חשוב שאדם שעוסק בטכניקה זו יכיר במוגבלותה (בכלל לא יזיק לכל מטפל שהוא קצת צניעות בעיקר בתחום זה ) ויבין שגם אם הוא לא מטפל דינמי, הנפש היא דינמית וכפי שאמר אחד המשתתפים (שוניקו) היא מוצאת לה דרכים מוזרות לבטא את החלקים הסמויים שאינם מוצאים מקום לביטוי.
לשאלתך מדוע הCBT "כובש בסערה את הציבור הכללי והחרדי"? אלף כמו כל תחום צריך לחקור על מנת לאשש הנחה כזו, ובית אני משערת כי היא מנסה להבטיח תוצאות בזמן קצר ובפחות השקעה (נפשית, כספית, וזמן).
אשמח לשמוע אנשים שעברו טיפול כזה או אחר או שעוסקים בתחום מחוויותיהם וניסיונם..
|
|
|
| נשלח ב-23/11/2009 23:17 |
|
| |
ערב טוב למנהלת הפורום הנכבדה
ניכרת המקצועיות שלך והידע המקצועי.
הרבה פסיכודינאמיים עדיין לא מעכלים את המעלות העצומות שיש ל CBT.
את מוזמנת להגיע לאחת הסדנאות ולערוך פאנל עם המרצה.
בטוחני שדעתך תשתנה.
אגב, שמעתי שהדיאטניות עוברות סדנאות CBT.
זה לא אומר כלום?
|
|
|
|
| נשלח ב-24/11/2009 10:33 |
|
| |
אני מעריכה את מאמציך לגייס אותי לCBT, ניכרת מושקעותך הרגשית והתלהבותך מהשיטה
אני רואה בפורום הזה במה מתאימה להעלות, הגיגים, עמדות והתלבטויות לגבי נושאים הקשורים לנפש, כך שאת/ה, המרצה שלך כמו כל אדם אחר מוזמנים לכאן..
הדוגמא של הדיאטניות היא אכן דוגמא טובה לכך שאנשי מקצוע שונים מחפשים טכניקות והתערבויות מובנות וברורות כדי לעזור לקדם את המטופלים שלהם. לא זכור לי ששללתי את הCBT כמו כל טכניקה יעילה אחרת, אלא שהנקודה שניסיתי להדגיש היא שחשוב שתפיסתם של מטפלים ומאמנים -המשתמשים בטכניקות ביהביוריסטיות וקוגנטיביות- את נפש האדם תהיה מורחבת ועמוקה, הרואה בנפש ישות מורכבת, מעניינת ומאתגרת שהסתום בה רב על הנגלה, וזאת גם אם הם לא משתמשים בטכניקות פסיכודינאמיות.
תפיסה פסיכודינמית היא תפיסת יסוד! אנחנו לא רובוטים ולא חיות אילוף למרות שיש בנו גם מרכיב זה אלא נפשינו מתעצבת ונבנית נדבך על נדבך לאורך כל שנות חיינו וביחוד בתקופה הראשונה לחיים ויש לכך רישום פנימי של גירסא דינקותא כך שגם אם מאמן מחליט לאמן עצמו או אחרים , זוהי יכולה להיות טכניקה יעילה אך לא מעידה על טיבו המרכזי של האדם. מדבריך הבנתי , וזה תמוהה בעיניי, שישנו ניסיון בלמידה הטכניקות הללו לשלול את התפיסה הפסיכודינמית.
המשך הנאה ולמידה מהסדנא
|
|
|
| נשלח ב-25/11/2009 20:36 |
|
| |
רונית שלום .
לדעתי אין טיפול טהור ב CBT .מה דעתך על לימודים באיט"ה
איט"ה נוסדה ב-1972 על ידי מטפלים התנהגותיים.
בעקבות אגודות רבות בעולם הוסיפה איט"ה לשמה את המרכיב הקוגניטיבי, והפכה לאגודה הישראלית לטיפול התנהגותי-קוגניטיבי.
מאז שנות השבעים פועלת איט"ה כעמותה מקצועית והיא חברה שוות זכויות ומוכרת באיגוד האירופאי לטיפולים התנהגותיים-קוגניטיביים (European Association For Behaviour and Cognitive Psychotherapies
|
|
|
|
| נשלח ב-25/11/2009 22:43 |
|
| |
ערב טוב
אני שמח מאוד על העלאת הנושא והדיון הענייני.
אני לא סתם "שרוף" על CBT. אני פשוט רואה תוצאות מדהימות של אנשים מרוסקים ע"י חרדות שונות ומשונות ואיך שהשיטה הצליחה לחולל פלאות בתוך תקופה קצרה.
האם את יודעת כמה בחורי ישיבה סובלים מכפייתיות בנטילת ידים ובקריאת שמע? ואיך שבזמן קצר, השיטה הוציאה אותם מכך?
כמובן שמידי חודשיים צריכה פגישת תחזוק לוודא שהכל בסדר!!!
בהצלחה מרובה
|
|
|
|
| נשלח ב-26/11/2009 10:44 |
|
| |
אני מסכימה עם שניכם שאין טיפול טהור בCBT וכן שטיפול כזה עשוי לעזור להפרעות OCD (אובססיה קומפולסיבית) כמו בדוגמת בחורי הישיבה.
אני מכירה ביעילותן של שיטות טיפול קוגנטיביות-התנהגותיות, למרות שאני באה מהעולם הפסיכואנליטי שבו אני מאמינה וזוהי השיטה המרכזית שלי בקליניקה שלי (ובחיים).
בהיותי גם באה מהעולם המחקרי אקדמי, אני רוצה לשתף אתכם בממצאים מחקריים מעניינים:
ב 2008 נערך מחקר שמטרתו היתה לבדוק האם קיימים טיפולים פסיכולוגיים יעילים יותר לדיכאון. לצורך זאת ביצעו מחברי המחקר סדרה סקירות סטטיסטיות שבהם הושוו 7 סוגי טיפול פסיכולוגיים שונים (כולל CBT ופסיכודינמי) לדיכאון בעוצמה קלה עד בינונית.
הממצאים לא מצאו כל אינדיקציה לכך שיש טיפול פסיכולוגי עדיף על פני טיפול אחר. ממצאים אלו תואמים לממצאים שנמצאו לפני זמן רב על כך שאין הבדל משמעותי בין שיטות טיפול פסיכולוגי באופן כללי. לשיטת הטיפול כוח הסבר של 10% בלבד על הצלחת הטיפול. יתרת כוח הניבוי נובע מאישיות המטפל (30% כוח הסבר) ובעיקר מרמת המוטיבציה והגישה של המטופל שמגיע לטיפול (60%). מכאן שהאינטראקציה בין המטפל למטופל היא המקור המרכזי להצלחת הטיפול הפסיכולוגי ולא הגישה הפסיכולוגית התיאורטית של המטפל.
בנוסף, להלן מחקרים נוספים המעידים על יעילותו של הטיפול הפסיכודינמי בהפרעות נפש שונות
|
1
|
Abbass A.A., Hancock J.T., Henderson J. & Kesely S., Short-Term Psychodynamic Psychotherapies for Common Mental Disorders. Cochrane Database Syst Rev., 2006, 18(4), CD004687.
|
|
2
|
Bateman A. W., Fonagy P., Psychotherapy for Borderline Personality Disorder: Mentalization Based Treatment. Oxford, UK, Oxford University Press, 2004.
|
|
3
|
Chiesa M., Fonagy P., Cassel personality disorder study, methodological and treatment effects. British Journal of Psychiatry, 176: 485-491, 2000
|
|
4
|
Clarkin J. F., Foelsch P. A., Levy K. N., Hull J., Delaney J. C., Kernberg O. F., The development of a psychodynamic treatment for patients with borderline personality disorder: a preliminary study of behavioral change. Journal of Personality Disorders, 15: 487-495, 2001.
|
|
5
|
Driessen E., Van H.L., Schoevers R.A., Cuijpers P., van Aaist G., Don F3., Hendriksen M., Kool S., Molenaar P3, Peen J. & Dekker J.J., Cognitive Behavioral Therapy Versus Short Psychodynamic Supportive Psychotherapy in the Outpatient Treatment of Depression: A Randomized Controlled Trial. BMC Psychiatry, 2007, 7, 58-72.
|
|
6
|
Fonagy P., Roth A., Higgitt A., Psychodynamic psychotherapies: evidence-based practice and clinical wisdom. Bulletin of the Menninger Clinic, 69: 1-58, 2005.
|
|
7
|
Guthrie E., Moorey J., Margison F., Barker H., Palmer S., McGrath G., Tomenson B. & Creed F., Cost-Effectiveness of Brief Psychodynamic-Interpersonal Therapy in High Utilizers of Psychiatric Services. Archives of General Psychiatry, 1999, 56(6), 519-526.
|
|
8
|
Leichsenring F., Are Psychodynamic and Psychoanalytic Therapies Effective? A Review of Empirical Data. International Journal of Psychoanalysis, 2005, 86(Pt 3), 841-868.
|
|
9
|
Leichsenring F., Beutel M., Leibing E., Psychodynamic psychotherapy for social phobia: a treatment manual based on supportive-expressive therapy. Bulletin of the Menninger Clinic, 71: 56-84, 2007.
|
|
10
|
Leichsenring F. & Leibing E., The Effectiveness of Psychodynamic Therapy and Cognitive Behavior Therapy in the Treatment of Personality Disorders: A Meta-Analysis. American Journal of Psychiatry, 2003, 160(7), 1223-1232.
|
|
11
|
Leichsenring F. & Lebing E., Psychodynamic Psychotherapy: A Systematic Review of Techniques, Indications and Empirical Evidence. Psychology and Psychotherapy, 2007,80 (pt 2),217-228.
|
|
12
|
Leichsenring F. & Rabung S., Effectiveness of Long-Term Psychodynamic Psychotherapy: A Meta-Analysis, JAMA, 2008, 300(13), 1551-1565.
|
|
13
|
Leichsenring F., Rabung S. & & Lebing E., The Efficacy of Short-term Psychodynamic Psychotherapy in Specific Psychiatric Disorders: A Meta-Analysis. Archives of General Psychiatry, 2004, 61(12), 1208-1216.
|
|
14
|
Milrod B., Busch F., Cooper A., Shapiro Th., (Eds.), Manual of Panic-Focused Psychodynamic Psychotherapy. Washington, D. C., American Psychiatric Press, 1997.
|
|
15
|
Svatberg M., Stiles T.C. & Seltzer M.H., Randomized Controlled Trial of the Effectiveness of Short-Term Dynamic Psychotherapy and Cognitive Therapy for Cluster C Personality Disorders. American Journal of Psychiatry, 2004, 161(5), 810-817.
|
|
16
|
Perry J. C., Banon E., Lanni F., Effectiveness of psychotherapy for personality disorders. American Journal of Psychiatry, 156: 1312-1321, 1999.
|
|
17
|
Schottenbuaer M. A., Glass C. R., Arnkoff D. B., Gray Sh. H., Contributions of psychodynamic approaches to treatment of PTSD and trauma: a review of the empirical treatment and psychopathology literature. Psychiatry 71: 13-34, 2008.
|
כמו גם ישנם מחקרים רבים המגלים על יעילותן של הCBT שנמצאים ככל הנראה באמתחתכם,
לעניות דעתי, ממצאים אלו מצביעים על כוחו של הטיפול הנפשי מסוגיו השונים , אך לא פחות על מורכבותה של הנפש האנושית ועל כך שעלינו להמשיך לחקור ולגלות לא רק את הטכניקה הספציפית אלא להבין יותר ויותר את טיבה ומהותה של הנפש ואת התהליכים הפנימיים שלה.
אם להשתמש במטאפורה שהבאת קודם, אני מתארת לעצמי שנהג טוב הוא לא רק מי שיש לו מורה טוב, אלא זה שמכיר את מהותו של הכביש, של הנהגים האחרים, של הרכב (הפנים שלו) ואת טבעו הוא.
תודה לכם
|
|
|
| נשלח ב-26/11/2009 19:19 |
|
| |
|
|
|
|
| נשלח ב-29/11/2009 21:18 |
|
| |
תודה על הלינק
כמובן שאם השאלה תגיע לפורום שלנו אשתדל לענות כמיטב שביכולתי
ובהזדמנות זו אני מודה לך על הדיון המאתגר שהעלית
|
|
|
| נשלח ב-29/12/2009 19:29 |
|
| |
שלום לכולכם, ברוכים הבאים והנמצאים!
קודם כל, לרונית, תודה על פתיחת הפורום. זה הדבר הנכון במקום הנכון. בהצלחה!
לגופו של ענין: אם הבנתי נכון את מה שכתבתם עד כאן, הרי שזה תלוי ממה סובל הפציינט. הטיפול הקוגנטיבי דורש מאמץ ומשמעת עצמית בהכנת שיעורי הבית, אבל יעילותו לעומדים במשימותיו היא מוכחת. לכן הוא מתאים לדעתי לאלה הסובלים מחרדות נקודתיות, או מצבי רוח משתנים, דכאון וכדו'. הטיפול הקוגנטיבי נותן אם כן מענה לאנשים בריאים הצריכים פתרון נקודתי. הטיפול הדינאמי מנסה בעצם להביא לשינוי בתפיסת עולם יותר עמוקה, לרדת לנבכי הנפש ולמצוא את המקור לסבל. טיפול כזה גם אם הוא יותר ארוך הוא הרבה יותר נוח, דורש פחות מאמץ ועבודה עצמית מייגעת. טיפול כזה יתאים אם כן לבעיות משמעותיות יותר או לבעלי אופי חלש.
יתכן גם שמה שטוב למטופל זה לא טוב למטופל אחר ועל המטפל לאבחן את הפציינט ולהתאים עבורו את הטיפול לפי אופיו וכמה הוא מוכן להשקיע מעצמו, בלי דעות 'קדומות' על יעילותה של שיטת הטיפול ברמת המאקרו.
מלבד זאת, לדעתי השיטה הקוגנטיבית מתאימה יותר לתפיסה היהודית והמוסרית. האדם הוא בעל בחירה ועליו להשליט את השכל וההגיון על מעשיו ומחשבותיו, כל זמן שהאדם בריא בנפשו ורק סובל מבעיות והפרעות רגשיות, יותר נכון שיחזיר לעצמו את השכל הישר והחשיבה הנכונה לפני שצולל למסע בנבכי נפשו מבלי לדרוש מעצמו מאום.
אשמח לשמוע תגובותיכם ולהחכים עוד.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-30/12/2009 11:21 |
|
| |
שלום רב,
אני מסכימה איתך לגבי חלק מהדברים שכתבת, אולם אני חולקת מהותית על הבנת הטיפול הפסיכודינמי.
מטופלים שנמצאים בתהליך פסיכודינמי ובעיקר פסיכואנליטי עושים עבודה מאד מאומצת, עבודה יסודית הדורשת עבודה רגשית וחשיבתית מאד עמוקה שיש בה מידה של כאב אך גם של התגלות, אתגר וצמיחה, הדומה מאד לעבודה של חשבון נפש פנימי אמיתי!
כך שלהגיד "לא עושה מאומה" לא רק שחוטא לאמת אלא היהפך הוא. האדם בטיפול כזה בוחן לעומק את הנגיעות האישיות שלו (להכיר בהם אינו בהכרח לקבל אותם ולהישאר איתם-ההיפך) והשינוי שהאדם עושה הוא שינוי מהותי במבנה האישיותי . טיפול כזה דווקא בגלל יחודיותו מתרחש במסגרת טיפולית מאד רגישה וקשובה לחלקים המודעים והלא מודעים ,ומכילה רגשות מאד לא פשוטים - במילים אחרות מאד ואימפתית! .
.
כשאני חושבת על המטופלים שלי בקליניקה לאורך כל השנים אני מלאת הערכה וכבוד אליהם על המסע הנפשי המיוחד שהם עוברים שהוא אומנם לא פשוט אך הכרחי לצמיחה ולבריאות.
כשאני דיברתי על הטיפול הקוגנטיבי הדורש משמעת עצמית, כוונתי היתה שיש צורך להכין שיעורי בית מיד פגישה שאינה דווקא עוסקת בחקירה מחשבתית עמוקה אלא במשהו הרבה יותר חיצוני ויש בו לטעמי מידה של סיזיפיות.
טיפול פסיכואנליטי מתאים לא רק לחולים או לאגו חלש, אלא לכל אדם באשר הוא אדם הרוצה לקדם את עצמו בחיים ולאפשר לעצמו לחיות חיים יותר אמיתים ויותר איכותיים עם עצמו ועם סביבתו.
כיוון שהטיפול דומה לתהליך תשובה וחשבון נפש, לדעתי הוא טיפול מאד תואם את התפיסה היהודית .
|
|
|
|