| נשלח ב-22/11/2009 22:50 |
|
| |
ואני הבאתי בעבר ספר שמצטט את הרח"ק כאומר שהכופר ברכזיותו של כדוה"א במערכת השמש הוא אפיקורוס. וזה אפילו לא סותר את הספר שהבאת, ולא להיפך! ממש אלו ואלו! מזמן הגעתי למסקנה שאפשר להוציא מהרב הנ"ל איזה משפט שרוצים באיזה נושא שרוצים, אבל זה עניין לאשכול בפני עצמו ואני חושש שבעלי האכסניה לא יאריכו לי אפיים אם אפתחהו.
|
| נשלח ב-22/11/2009 23:09 |
|
| |
שנרב אנא המשך במורה וע"י גם בפרק ל .לגבי אפלטון הרמבם מתכוון לקדמות עולם מטפיזית "אידאית" כשיטתו של אפלטון שמאפשרת את המושג של חידוש העולם. י
מקסוול-למה לא תשאל אותו בעצמך
|
|
|
|
| נשלח ב-23/11/2009 00:03 |
|
| |
אחח, איזו חגיגה, תאווה לעיניים, חבל שלא נכנס לכאן כל יום איזה ארתחששתא ומנפנף בסדין אדום כזה, פשוט "דברי חיזוק והתעוררות" לכולם כאן!
|
|
|
|
| נשלח ב-23/11/2009 00:15 |
|
| |
דינו,
ואני חוזר ואומר לך: ראו גידולים שגידלתם. על מה שכאן ועל מה שבאשכול על דמא סומק טפי.
אני מניח שאתה חי באיזו תת חברה שבה בורות בוטה ושחצנית, כפיות טובה מרושעת ותמונת עולם מסולפת הניזונה מפנטזיות אינן מטבע עובר לסוחר, אבל השאלה היא איפה נמצא הרוב, ולמיטב הכרתי (למרות שאיני מתימר להיות מבין גדול מדי) הציבוריות החרדית, והטון ברשות הרבים, קרובים יותר לארתחששתא מאשר אליך. זאת על אף שהפרטים נמצאים לעתים ברמה מוסרית ואנושית גבוהה מאד.
אינני מתימר ללמד אותך על אנשים שאתה מכיר הרבה יותר טוב ממני, אבל אולי זאת יכולה להיות נקודה למחשבה. סוגים שונים של בריות קימים בכל חברה, אבל מי נותן את הטון?
|
|
|
|
| נשלח ב-23/11/2009 00:49 |
|
| |
זה בסדר שנרב, בחוגים החרדיים ישנם אותם דעות קדומות ואותן הנמקות ממש כלפי הציבור שאתה חי בו (כולל טענת הרוב ומי נותן את הטון) ח
|
|
|
|
| נשלח ב-23/11/2009 02:58 |
|
| |
אוקיי,
אני שמח מאוד, לראות שאף אחד לא מצא הסבר עד כה, מנין צץ לו כדור הבייסבול הנפלא, שממנו קורצנו כולנו וכל היקום סביבנו, כי לי יש הסבר ... (אני מקווה דינוזאורוס שאכן התחזקת והפכת למאמין באלהים)
בואו נסכם בעצם, שכל מי שעובר באשכול נפלא זה, ולא מוצא הסבר לכדור הפלא, מודה שיש אלהים.
-------------------------
ירוחם שאל:
ארתחששתא.
נ.ב. מר ירוחם היקר, העולם של היום מדבר כל היום על מה למעלה ומה למטה בצורה כל כך מעוותת, שהגיע הזמן לעשות סדר בדברים ולהוכיח את האמת, שאינה כל כך נסתרת, דע מה שתשיב
ואתה משוכנע שאתה יודע את האמת? ואתה חושב שאתה יודע להשיב? היות ויש לך מחשב אתה ודאי יכול לגלוש לגוגל ולראת את כדור הארץ שלנו -ביחס לכוכבים האחרים, רצוי שתכנס ותלמד ויהיה לך קצת פרופורציה, על מה שאתה ורבותיך חושבים שיודעים.
ובכן ירוחם מגיל 12, עוד לפני שגוגל המציאו את התוכנה שלהם כבר ידעתי את מה שכולם יודעים. לא ציינתי כאן מה דעתי על האבולוציה ועל המפץ, התייחסתי להנחה שרווחה לרווחת כולם שיש מצב שהכל נוצר ללא יד בורא,
אם כבר אומר לך, אני לא יודע כיצד נוצר העולם, ישנם המנסים לפרש את פרשת בראשית - פרשת הבריאה, ולתרגמו בכל מיני אופנים המסתדרים עם תורת האבולוציה, והם מנסים לומר שהעולם נברא ב6 ימים, אך לא ימים כשלנו באורך 24 שעות, אלא ימים ארוכים. (משהו כעין יומו של הקב"ה - אלף שנה אבל פי אלף) יש כאלו שהתייאשו מלפרש את התורה ולהתאימה לכל הממצאים שהועלו,
אני את מסקנתי העליתי, והיא, אם נזקקנו לומר שיד אלהים השתתפה בבריאת היקום! כפי שהוכחתי! כעת הכל פתוח, למה להתחיל להמציא כדור בייסבול שהתפוצץ, הרי אם יד אלהים התערבה כאן, אולי הוא ברא את היקום לפני 500 מליארד שנה, ואז הכל היה עשוי מרסק עגבניות, לאחר 80 מליארד שנה הוא החליט להפוך את הכל לברונזה, ורק לפני 50 מליון שנה הוא שם כמה גלקסיות בערך 20, חלקם בצורה ספירלית חלקם דומים לחתול, האם הבנתם? אם יד אלהים עשתה כאן הכל יכול להיות, אולי הוא אכן ברא הכל לפני 5770 שנה, מפרשת בראשית לא ניתן ללמוד כלום, אין לדעת כיצד לפרש, כתוב שאלהים ברא את כל היצורים מהאדמה, את הסדר לא כתוב, אולי הוא ברא הכל בסדר של עץ אבולוציה, המקרא די קצר בענין.
(כעיקרון, האבולוציה היא גם לא גן עדן, הוכחות אין, זה נכון שציפורים שינו את מקורם כתוצאה מהסביבה שלהם, ויש כמה מינים שונים ממין אחד, ששינו את טבעם וחיצוניותם כדי להסתדר טוב יותר בטבע, אבל שמין יוליד מין שונה לחלוטין לא ראינו ואין מי שיעיד על כך, כי הרי זה תהליך של מאות אלפי שנים יענו, אפשר לומר שתורת האבולוציה משרתת מישהו שרוצה מאוד להסביר לנו שתהליך ארוך מאוד מבריאת כדור הארץ הוא תהליך שנהיה לבד, שהרי אילו נוצרו הרבה מינים ביחד, היה הדבר מורה על יד בורא, אבל מרגע שהגענו למסקנה שיד בורא היתה כאן בכל מקרה, האבולוציה כבר לא מחוייבת המציאות, או שהיתה או שלא)
מסקנה אחת החשובה מכולן, יש אלהים! אין מצב שלא,
וסדר הבריאה? קשה לדעת מה היה סדר הבריאה, הרבה זמן עבר מאז...
--------
הועלו כאן הרבה שאלות לגבי רבנים ואפילו אמוראים שאמרו דברים הסותרים את המדע.
מה שאומר לכאורה שהם טעו, וכעת כל יסודות התורה מוטלים בספק...
ומה עם כל המחלוקות שהיו בין תנאים אמוראים ורבנים כמעט מאז ניתנה תורה ועד עתה, גם היום נחלקים רבנים בדעותיהם על הלכה,
דבר ראשון אף אחד לא לוקח על עצמו את הריבונות לתורה (תנ"ך) או על אלהים. ואם רב טועה, אני מדגיש אם, התורה לא טעתה איתו.
דבר שני, ידוע הפירוש לענין, שאם שני רבנים חלוקים בדיעותיהם, אלו ואלו דברי אלהים חיים, וזה מצד הדין והשני מצד מידת החסד וכו' לך תתוכח עם זה, יש מצב שגם מה שאמרו שבלילה חמה עולה מעל לרקיע ענינים נשגבים ונעלים באימרה זו, בעצם רוב התלמוד בנוי על דיוקים מדיוקים שונים בכל תג וקוץ מאותיותיה של התורה, עד כי לפעמים הופכים את פירושו של המקרא, להיפך הגמור מפשוטו של מקרא,
הרבה פעמים לוקחים האמוראים משנה, שיש בה סתירה של תנא מסוים, לדברים שהוא עצמו אמר במקום אחר, והם האמוראים הופכים את המשנה ומפרשים אותה בצורה הפוכה לחלוטין. אז מה תקשה עכשיו על הכלל "חמה עולה מעל לרקיע"?
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-23/11/2009 07:30 |
|
| |
[ארתחששתא,
כתבת - "בואו נסכם בעצם, שכל מי שעובר באשכול נפלא זה, ולא מוצא הסבר לכדור הפלא, מודה שיש אלהים"
אם זה לא יעזור, נסה את שיטת הטלטול. אומרים שזה עובד.]
|
|
|
|
| נשלח ב-23/11/2009 09:16 |
|
| |
.
עד עתה, כופר הייתי.
כעת, מכשנכנסתי לקרוא את הוכחתו של ארתחשסתא, מייד הפכתי למאמין.
ורק שאלה קטנה אחת נותרה מנקרת במוחי כציפור מורעבת:
מדוע כל הני מדעני רשיעי, שיודעים על השאלה של ארתחשסתא, טרם התגיירו ובאו לחסות בצל קורת תורתנו הקדושה?
|
| נשלח ב-23/11/2009 10:12 |
|
| |
מואדיב, תשובתך בשאלתך. כיון דהני מדעני רשיעי נינהו...
ארתחששתא, במובן מה כפירתם גדולה מאמונתך. ליחס לעובדה שהקב"ה ברא את העולם (בעיני זו אכן עובדה פשוטה וברורה שהדעת מחייבתה) אפשרויות שהוא פעל בדרכים חסרי שכל (עד שיוכח אחרת...) , כדוגמת "רסק עגבניות" תחילה וכד', היא אמונה בבורא דימיוני שאינו הקב"ה עליו התורה מדברת ומציינת שברא את העולם בחכמה, ושנתן לאדם (או לפחות לחלק מבני האדם...) חכמה וכו'. להמציא אל חדש זו בחינה של ע"ז שעל פניו משמע שהיא חמורה מכפירה במין אל שכזה.
|
|
|
|
| נשלח ב-23/11/2009 10:21 |
|
| |
מה שנכון נכון איש קדוש וידען עובר בתוכנו. מגיל 12 הוא ידע מה שאיינשטין עוד לא ידע.
|
|
| נשלח ב-23/11/2009 11:48 |
|
| |
ארתחששתא,
שתי שאלות (לפחות) העלת: 1. האם המדענים טועים מכל וכל בתאוריות שלהם? 2. האם "יד אלוהים השתתפה בבריאת היקום"?
אתה
שוזר את התשובה לשאלה אחת בתשובה לשאלה השנייה, אבל שים לב ששתי השאלות לא
תלויות בהכרח זו בזו. המדענים, למשל, עוסקים בשאלה הראשונה בלבד, ומשאירים
את השאלה השנייה פתוחה, מכיוון שלדעתם אי אפשר לבדוק אותה באמצעות מחקר
מדעי (ואכן יש מדענים מאמינים, ויש מדענים לא מאמינים).
עקרון היסוד מאחורי המחקר המדעי כתבת: "אם
נזקקנו לומר שיד אלהים השתתפה בבריאת היקום! כפי שהוכחתי! כעת הכל פתוח,
למה להתחיל להמציא כדור בייסבול שהתפוצץ, הרי אם יד אלהים התערבה כאן,
אולי הוא ברא את היקום לפני 500 מליארד שנה, ואז הכל היה עשוי מרסק
עגבניות"
דע לך שמבחינת המדענים כל תאוריה שאפשר לחשוב עליה, גם
תאוריית רסק העגבניות, באה בחשבון וצריך לבדוק אותה. גם אם היא לא מתאימה
לתאוריות המקובלות. לזה קוראים יושר אינטלקטואלי.
שיטתך לגבי עדויות הסותרות את הדעה המקובלת אם
אנחנו מוצאים עדויות לכך שאיזשהו מאורע קרה בעבר, אבל שלא מסתדר עם מה
שאנחנו חושבים שקרה, אנחנו חייבים לומר אחד משני דברים: או שמשהו לא בסדר
עם העדויות או שמשהו לא בסדר עם מה שאנחנו חושבים.
אם למשל היית
מוצא עצם של תרנגולת בגינה שלך, היית בודאי חושב שמישהו זרק אותה שם או
שחייתה שם תרנגולת בעבר. רק אם הייתי אומר לך שהעצם בת יותר מ- 5770 היית
מתחיל לתרץ תרוצים. מדוע? מכיוון שאתה שם את העקרון האמוני שלך (העולם
נברא כפי שהוא לפני 5770 שנים) מעל העקרון של יושר אינטלקטואלי. כל עוד
הממצאים המדעיים מתאימים לעקרון האמוני אין לך בעיה איתם ואתה מוכן לקבל
אותם, ברגע שהממצאים חורגים מהאמונה שלך- אתה לא מקבל אותם. נסכם:
מבחינתך עדויות שאינן מסתדרות עם "הדעה המקובלת"- לעולם יהיו בחזקת
פגומות, ולכן, לעולם לא יהיה לך שיג ושיח עם המדענים. אף על פי כן אציג את
שיטתתם:
שיטת המדענים לגבי עדויות הסותרות את הדעה המקובלת נתאר
לעצמנו סיטואציה: הדעה המקובלת היא שהעולם נברא לפני 5770 שנים, ומוצאים
עצמות של דינוזאורים שגילן הרבה יותר מ- 5770 שנים. אפשר לטעון ששיטות
התיארוך לא נכונות או שהעצמות נבראו כבר בתוך האדמה או אלף ואחת תירוצים
אחרים, אבל היושר האינטלקטואלי מחייב אותנו לבדוק את עצמנו- אולי בכל זאת
הדבר נכון והדעה המקובלת שגויה? אולי בכל זאת חיו יצורים כאלו לפני יותר
מ- 5770 שנים על פני האדמה? לשם כך צריך לבדוק שוב את העדויות ולודא
שהן נכונות. יש לבדוק את שיטות התיארוך (נמצאו אמינות במקרים רבים,
מבוססות על עקרונות פיזיקליים ידועים ומוכחים), יש להשוות- האם זהו מקרה
בודד? האם נמצאו עוד עצמות במקומות אחרים שגילן עולה על 5770 שנים?
(נמצאו), יש לשאול: האם יש עדויות אחרות המעידות על כך שכדור הארץ קיים
יותר מ- 5770 שנים? (יש, למשל עדויות גאולוגיות), האם יש עדויות לכך
שמערכת השמש קיימת יותר מ- 5770 שנים? (יש עדויות אסטרונומיות) וכן הלאה. ורק לבסוף, אחרי בדיקה מעמיקה כזאת, אפשר לומר כך: "תמיד
יש סיכוי שהעולם נברא לפני עשר דקות מאין, אבל כל העדויות מצביעות על כך
שהוא קיים יותר מ- 5770 שנים" (ולמעשה כ- 14 מליארד שנים).
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-23/11/2009 12:20 |
|
| |
ארתחששתא
כמה טוב שאשכול דידן והאשכול על חזרה בשאלה נמצאים באותו עמוד (כרגע לפחות).
שם כתבת כאילו יש לחרדים ספר תשובות גדול, ומי שבכל זאת חוזר בשאלה - הרי שלא עיין באותו ספר, כי אם היה מעיין היה מוצא מרגוע לנפשו. הבעיה היא שאותו ספר מלא תיאוריות קונספירציה. חשוב שתבין: יש הבדל בין לשכנע את עצמך ללשכנע אחרים!
רק בור מוחלט בענייני העולם - מדע, היסטוריה, חברה - ומחוסר כל השכלה ופרספקטיבה יחשוב שיש ממש בנרטיב החרדי על הציונות, תנועת ההשכלה, השואה, המדינה, הצבא, וכו'. מה יעשה מי שבטעות קרא ספר, על אף האיסור החמור של מרנן ורבנן שליט"א, ומעתה יכול לזהות את ספר התשובות הגדול כגיבוב של שטויות?
כאן באשכול הבעת את השגותיך על שתי תיאוריות בסיסיות ביותר בביולוגיה ובאסטרופיזיקה. אין בהם ממש. אם היית לומד היית יודע. ואני לא אומר זאת להקניט אותך, אלא כדי לעודד אותך ללמוד.
עבדך סטודנט. אין מישהו באוניברסיטה הק' שמנסה להחזיר אותי בשאלה. הלחץ מגיע מהסביבה, ולא בצורה שאתה חושב. חמישה ימים בשבוע אני במקום של אהבת אמת ורואה אנשים שרוצים לדעת את האמת מפני שהיא אמת, ותוהה אני על עולם הישיבות, שם טענות כמו שלך מתקבלות כמוצקות. ואני מהרהר, האם יש בכלל אלוהים במקום הזה?! או שעל מנת להתקיים במערכת התורנית צריך לנטוש לגמרי את היושר האינטלקטואלי?
במצב כזה ספר התשובות שלך לא עוזר.
|
|
| נשלח ב-23/11/2009 12:29 |
|
| |
מקסוול, הרומנטיקניות שאתה תולה באקדמיה מצחיקה אותי לא פחות מזו שארתחששתא תולה ב"ספר התשובות" החרדי. (עפ"י עדותך, האשכול ההוא עייף אותי די מזמן, כך שלא עיינתי בו די הרבה זמן)
|
|
|
|
| נשלח ב-23/11/2009 12:57 |
|
| |
מספר תשובות ודיוקים, על פי הדעה המקובלת כיום במדע, לשאלות שהועלו במהלך האשכול:
ארתחששתא כתב בנוגע לנקודה הסינגולרית מתאורית המפץ הגדול: "אין התייחסות ל"איך הגיעה הנקודה לכאן"? מי יצר אותה? האם היא נוצרה יש מאין מעצמה?" תשובה: מבחינת המדע השאלה הזאת עודנה פתוחה (למדענים אין בעיה להודות בכך שיש שאלות שעדיין אין להם תשובה עליהן), ויש ספקולציות שונות למדענים שונים בנוגע לתשובה. יש מי שיאמר שזאת שאלה פילוסופית (וישאיר מקום לדמיון או לאמונה) ויש מי שיעלה השערות שונות שנוגעות לממברנות רוטטות מתאוריית המיתרים.
בר_בי_רב כתב: "העובדה שבכלל קיים חומר רדיואקטיבי בעולם (שזמן פירוקו הוא סופי) היא הוכחה אמפירית לכך שהעולם אינו קדמון" דיוק: חומרים רדיואקטיביים נוצרים ביקום כל הזמן (גם עכשיו) בפיצוצים עזים של כוכבים מאסיביים (סופרנובות). למעשה, גם החומרים הרדיואקטיביים שנמצאים בכדור הארץ נוצרו בסופרנובה.
ארתחששתא כתב: "אנרגיה שאינה מקבלת את החיות שלה ממקור כל שהוא, עשויה להיפסק". דיוק: זוהי טעות נפוצה. למעשה, בעולם בו אנחנו חיים, אנרגיה לא נעלמת לשום מקום או מתבזבזת, אלא עוברת מגוף לגוף וממערכת למערכת. זהו עיקרון שנבדק והוכח כנכון באין ספור נסיונות ובדיקות. אפשר כמובן לשאול: "מאין הגיעה האנרגיה מלכתחילה?" אבל זאת שאלה ששקולה לשאלה מאין הגיעה הנקודה שבשאלה הראשונה לעיל.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-23/11/2009 13:17 |
|
| |
אישציפור
אני אומר את שאני רואה. אולי זה רק נראה כך, כי אני רגיל לחברה ישיבתית, אבל אם זאת הסיבה - הפואינטה רק מתחזקת.
תוקן על ידי מקסוול ב- 23/11/2009 13:21:34
|
|
|
|
|