אתר שס: על חילול קברו של התנא רבן שמעון בן-גמליאל
חילול קברו של התנא רבן שמעון בן-גמליאל
יום רביעי, ח' כסלו תש"ע, (25/11/2009)
ח"כ דוד אזולאי יו"ר ועדת הפנים והגנת הסביבה פנה בשאילתה לשר התיירות לגבי חילול קברו של בתנא רבן שמעון בן גמליאל.
להלן השאילתה והתשובה כפי שנמסרה במליאת הכנסת.
אלמונים חיללו בשבוע שעבר את קברו של התנא רבן שמעון בן-גמליאל, המצוי בפאתי כפר- כנא. מתפללים שהגיעו למקום גילו כי הוא הוצת והושחת בכתובות נאצה.
אני רוצה לשאול: האם ידוע לך, אדוני, על כך? מה עושה משרדך כדי להגן על אתר זה? כמה מקרים של חילול קברי קדמונים אירעו בחמש שנים האחרונות? תודה.
שר התיירות סטס מיסז'ניקוב:
אדוני היושב-ראש, רבותי חברי הכנסת, אני גם מצטרף לברכות לחברי הכנסת המוסלמים. לעצם השאלה, קברו של התנא רבן שמעון בן-גמליאל, המצוי בפאתי כפר כנא, אכן הוצת והושחת בשבוע שעבר. הקבר, שהוא אתר מקודש וחשוב, מצוי בתוך מטע זיתים, שהוא שטח פרטי של אחד מתושבי הכפר. אשר על כן, הוא חשוף לוונדליזם.
בעקבות המעשה הנפשע הוגשה תלונה למשטרה, אשר מטפלת בה בעדיפות גבוהה.
בשיתוף פעולה מלא של כוחות המשטרה, המועצה האזורית והמרכז הארצי לפיתוח המקומות הקדושים, בשם משרד התיירות, סוכם כי: 1. יתוגברו סיורי הלילה של השיטור האזורי במקום בכדי להרתיע את הפורעים; 2. המועצה תפיץ מנשר בערבית לתושבי האזור לגבי חשיבות המקום וקדושתו ונפשעות המעשה שנעשה; 3. יתוגברו הסיורים של קצין הבטיחות של המועצה באזור ביום ובלילה; 4. המקום נוקה, שופץ והוחזר לקדמותו בשיתוף פעולה מלא עם המועצה המקומית; 5. הותקנה מצלמה במקום, כאפקט מרתיע ומאיים; 6. ננקטות פעולות מול שר השיכון ומנהל מקרקעי ישראל לביצוע עסקת חליפין עם בעל הקרקע, אשר מצידו דורש קרקעות המיועדות לבנייה ולא לחקלאות, דבר שמעכב את ביצוע העסקה.
ראויה לציון הפעולה המהירה המשותפת של כל הגורמים האחראים, אשר החזירו את המקום למצב תקין ואשר מטפלים במלוא כובד הראש במניעת הישנות המעשים.
ברצוני לציין כי מקרים דומים של חילול אתרים מוכרים למשרד בעיקר כאשר אלה ממוקמים בכפרים ערביים, ובפרט בדיר חנא – דוגמת קבר רבי חנינא בן דוסא בכפר ערבה, קבר אבן עזרא בקאבול.
דוד אזולאי (ש"ס):
אדוני השר, תודה רבה על תשובתך. אני רציתי רק לשאול. אדוני הודיע שהותקנו מצלמות בכל קברי הצדיקים או רק באתר הזה בכפר כנא, ואם הדבר הזה לא נעשה בשאר קברי הצדיקים, אז מן הראוי שהדבר הזה ייעשה. אני חושב שגם הגיע הזמן שמדינת ישראל תדע שאותם קברי צדיקים מהווים אתר תיירותי שמושך מאות אלפי אנשים למקומות האלה. הגיע הזמן שמדינת ישראל תיתן על כך את הדעת לא רק במצלמות אלא גם בשמירה על המקום במשך כל היממה כדי למנוע פגיעה וביזיון של המקומות הקדושים הללו.
שר התיירות סטס מיסז'ניקוב:
אדוני היושב-ראש, רבותי חברי הכנסת, ראשית לשאלתו של ידידי, חבר הכנסת אזולאי. מרכז למקומות הקדושים, שהוא כפוף למשרד התיירות, הוא בדיוק עוסק בדברים של שמירה על קודש המקום, על תחזוקה של המקומות הקדושים.
לצערי, אני חייב להגיד לך שבדיוק עכשיו אני נכנס לעובי הקורה של פעילות המרכז למקומות הקדושים ואני לא הכי מרוצה מהפעילות של המרכז הזה עד עכשיו. הרבה מאוד מהמקומות מוזנחים. אני בעצמי ביקרתי בכמה מהמקומות הקדושים כמו בחיפה, במערת ירמיהו, וראיתי עד כמה המקום הזה מוזנח. יש עוד כמה מקומות מוזנחים ועכשיו בדיוק אנחנו מתכוונים לטפל בזה בחומרה. יש כמה בעיות משפטיות עם המרכז למקומות הקדושים. הנושא היה בערכאות משפטיות, הרבה זמן לא מונה שם דירקטוריון באסיפה הכללית אבל לא אלאה אתכם בכל הדברים האלה כי זה באמת באחריות שלי לטפל בעניינים האלה.
אני צריך להגיד: א. בהחלטת ממשלה, שהתקיימה לפני כמה שבועות, בעקבות הוונדליזם בעבדת, ראש הממשלה הטיל עלי ועל השר לביטחון פנים להכין תכנית, איך אנחנו מגנים מבחינת המצלמות במעגל הסגור על מקומות כמו עבדת. קודם כל, יש שבעה מקומות שהוכרזו כמקומות תיירותיים והיסטוריים.
 |
|
|