בית פורומים עצור כאן חושבים

הבדלי אינטליגנציה בין מתנגדים לחסידים

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-2/12/2009 10:20 לינק ישיר 

מואדיב,
על תיאוריית האינטליגנציות המרובות כתבתי כאן פעם. היא פועלת באופן הפרדוכסלי הבא:
1. בתחילה היה לנו מושג אינטואיטיבי של אינטליגנציה. היה ברור לנו שאיינשטיין הוא יותר אינטליגנטי מאשר הסנדלר שלי, או ממני.
2. לאחר מכן באו המבקרים ואמרו, ובצדק, שיש בזה בעיות שונות של הטיות (שחלקן הוזכרו כאן).
3. חלק מאנשי הפיסי הסתפקו בזה כדי לומר שמבחני אינטליגנציה לא אומרים מאומה. כדרכם של אנשי הביקורת החדשה שרואים כל תמונה בשחור לבן.
4. ומשזה לא הועיל, או אז ניגשו אנשי ה'מדע' למלאכה. הם זיקקו מתוך התחושות האינטואיטיביות שלנו כמה מאפיינים של המושג אינטליגנציה.
5. בשלב הבא התגלתה תגלית 'מפתיעה', שהמאפיינים הללו מתאימים לעוד סוגי כשרים, ולא רק למה שאנחנו נהגנו לכנות 'אינטליגנציה'. הוי אומר שמרדונה, הסנדלר, או אני, יש לנו כשורים מסויימים שעולים על איינשטיין.
6. השלב האחרון הוא להגדיר את כל הכישורים הללו כאינטליגנציה, ובזאת בא מפעל הפי סי על סיפוקו וביסוסו ה'מדעי'.

[השלב הבא יהיה לטעון שיש לקבל את מרדונה ללימודי פיסיקה לפני איינשטיין, כי אפשר להגדיר פיסיקה כהנעת שרירים, או מוח או רגליים. גרדנר יקרא לזה כנראה 'פיסיקות מרובות'. טוב, אם מה שהוא עושה זה פסיכולוגיה, אז זוהי גופא הוכחה לכך שיש 'פסיכולוגיות מרובות', כלומר שגם אידיאולוגיה היא סוג של פסיכולוגיה]

הבעיה שאני רואה בתהליך הזה היא הבאה: אם אכן יצאנו ממושג אינטואיטיבי של אינטליגנציה (שלב 1) וממנו זיקקנו את המאפיינים הללו (בשלב 4), אז ההשוואה בשלב 5 שמראה לנו שהמושג רחב יותר משחשבנו, מצביעה אך ורק על דבר אחד: שלא זיקקנו נכון. כלומר שהמאפיינים אותם מצאנו אינם לוכדים כראוי את המושג האינטואיטיבי הזה (שלב 4 אינו הולם את שלב 1), ולכן יש לחזור ולנסות להגדיר אותו טוב יותר. זה הכל.
וממילא, שלב 6 הוא הבל. מש"ל
אבל הרבה יותר נוח לא לזרוק את הפייפר שכתבנו ושהביא לנו תהילת עולם, ואף שימש למצטרות נעלות של שוויון ואחוות עמים, אלא להפוך גם אותו למדע.

אבל לך תדרוש קוהרנטיות ממדעי החרתא... ובודאי לא כשהם רתומים לשירותו של עריץ כמו הפי סי ופוליטרוקיו.

תוקן על ידי mdabraham ב- 02/12/2009 10:23:57

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/12/2009 10:22 לינק ישיר 

ברור שיש ממש בדבריך, אולם ישנם נקודות הראויות לתיקון. אני לא חסיד אומנם אבל מכיר הרבה מאוד חסידים. ואף שיש נקודות מסוימות שבהם הם יותר תמימים, ולכן למשל הולכים אחר רבותיהם בעיניים סגורות, אך לא מצאתי כל הבדל אינטקטואלי בינם לבין שאר הציבורים, ובפרט אלו התושבי חוץ. ובנוגע לטענתך בנוגע ללימודים אקדמאים אין ספק כי הציבור החסידי מצוי בכל הלימודים והמציאות מוכיחה זאת בלי מקום לויכוח כלל. בנוסף אינני מעריץ גדול של החסידים אך לומר שזה שהציבור הליטאי נשאר יותר בכולל מראה על רמה אינטקטואלית גבוהה יותר? מסתבר לומר שזה נובע יותר מפחד/פוזות/תקווה לקבל שטאלה (מחק את המיותר).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/12/2009 10:23 לינק ישיר 

מואדיב,

אם יותר לי להוסיף שאלה מנחה שלטעמי היא משמעותית ביותר בהקשר הזה, האם אינטליגנציה היא יכולת טכנית כמותית או יכולת שמבטאת איכות ויחודיות ?  או שניתן לאפיין סוגי אינטליגנציה שונים, שכימות של חלקם מורה על חוסר הבנה בסיסית במהותם. לשם הדוגמא הבה ננסה להשוות בין האינטליגנציה של סופר גדול דוגמת טולסטוי לבין מדען גדול כמו איינשטיין , האם ניתן להשוות בכלל ? האם ניתן לומר חד משמעית שהאחד אינטליגנטי יותר מהשני ?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/12/2009 10:33 לינק ישיר 

.

רב מיכי,

האם בשל הויכוח שלך עם אנשי המחשב האישי, אתה קופץ מהר מדי להגן על תאוריה נבובה אחרת?

מבחני ה-IQ בוחנים כישורים מסויימים. יש עדויות אמפיריות רבות כי חלק ניכר מכישורים אלו הם נרכשים. במקומות רבים התלוננו כי מבחני הכנה לקראת מבדקים, משבשים את תוצאות אותם המבדקים. האם הכל ניתן לכימות אחד?

כל אחד מאתנו, שעבר גיל מסויים, יודע כי יש אנשים בעלי כישורים מילוליים יוצאי דופן, שיכולת החשיבה הכמותית שלהם לוקה בחסר. רבים מאתנו פגשו אנשים בעלי חוש מתמטי יוצא דופן - אך עלגים בדיבורם ומתקשים להעביר רעיון בצורה קוהרנטית. יש אנשים בעלי כישורים בין-אישיים יוצאי דופן, היודעים להניע קבוצות ואנשים לביצוע משימות, ויש אנשים היכולים בכמה הנפות מכחול להעביר מסר שאחרים היו דורשים מדפסת ושבוע כדי לנסות להביעם במלים.
כל אלו, מרכיבים שונים של יכולות אנושיות. האם האינטיליגנציה היא רק הדברים שאותם אנו יכולים למדוד בצורה טובה? קל יותר למדוד יכולות בחשיבה כמותית מאשר יכולות בין-אישיות. קל יותר לבדוק אצל ילדים יכולות קוגניטיביות מוגדרות היטב, מאשר תכונות שאינן מובחנות היטב כמו "היכולת למצוא חן בעיני הסביבה".
אבל אפילו היינו מסכימים בינינו שהאינטיליגנציה האנושית מורכבת מחמישה מרכיבים שונים (יכולת חשיבה כמותית, יכולת חשיבה לוגית, יכולת מילולית, יכולת הפשטה וזכרון, רק כדוגמא אקראית); ואף לו היינו יודעים לתת ציון כמותי ליכולתו של מישהו בכל אחד מחמשת התחומים הללו, כיצד היינו משקללים אותם לציון מנת משכל יחיד? כיצד נקבע מהי חשיבות היכולת הכמותית לעומת היכולת המילולית? איזה משקל ניתן לציון בזכרון לעומת הציון בהפשטה?

לא כל מי שמותח ביקורת על שיטת מבחני ה-IQ, הוא מפלצת פי.סי. שיש לעקרו מן השורש. לא כל מי שחולק על האפשרות להוכיח באופן מדעי אמירות גזעניות הוא פוליטרוק.

נ.ב.
כדי להשתיק אותי, עדיף לכנות אותי רפורמי. זה הרבה יותר חמור מפוליטרוק.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/12/2009 10:35 לינק ישיר 

.

אישציפור:

הוא-הוא הדבר שכתבתי לעיל.

כמובן, ימצא מי שיטען שברור שאיינשטיין היה אינטיליגנט יותר מטולסטוי. הוא הרי דיבר גרמנית ולא רוסית, וגם היה יהודי!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/12/2009 10:48 לינק ישיר 

אוקיי,

מודה שלא קראתי כל מה שכתבת. (החזרה על דברי אור הלבנה יגעה אותי)

על פניו, נראה לי שצריך להבחין בין תפיסה שטוענת שאינטליגנציה כוללת כל יכולת אנושית (כאשר מתאגרפים מצטיינים הם בעלי "אינטליגנציה אגרופנית" אצנים בעלי אינטליגנציה אצנית וכיו"ב) , שבעצם שומטת את הקרקע מכל דיון בנושא יכולות קוגניטיביות , לבין הנושא שהעלת לגבי יחס בין אינטליגנציות שונות, בהם מחד נכיר בכך שמי שיש לו יכולת מתמטית או ורבלית יוצאת דופן אינטליגנטי יותר מהאדם הממוצע, אך לא נוכל לקבוע מסמרות ברורות בנוגע ליחס בין סקטורים שונים בתחומי האינטליגנציה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/12/2009 11:20 לינק ישיר 

אני דווקא לא שולל בכלל את ההגדרה של אינטליגנציות מרובות וגם לא מסכים עם ההגדרה "מדעי החרתא" לפסיכולוגיה (להבדיל מסוציולוגיה). אני חושב שבפרט כשמדברים על אדם ספציפי - תיאור חלקי האינטליגנציה השונים שלו הוא הרבה יותר הוגן, מאשר ציון IQ אחד. כשמדברים על ציבורים, בדרך כלל ההבחנה מיותרת, כי בציבור שבו סוג אחד של אינטליגנציה גבוה, גם כל השאר גבוהים (מה שיודעים למדוד. איני יודע איך מודדים בדיוק אינטליגנציה גופנית או מוזיקלית). לכן טרחתי לציין במפורש את האופן שבו הפער בין לבנים ואסייתים לטובת אסייתים מיוחד בכך שהוא רק בתחום המתמטי.  כמובן, כשמדברים על מתאמים בין אינטליגנציה לבין פשיעה, הכנסה, אלטרואיזם וכו', צריך לבדוק לאיזה סוגי אינטליגנציות רלוונטיים המתאמים האלו. בהחלט ייתכן שהשחורים מוצלחים באינטליגנציה גופנית, ואני מוכן אפילו לקבל הגדרה של זה כאינטליגנציה, אם מישהו מתעקש על כך, אבל למה שזה יימנע מאיתנו לטעון כי על סמך כל הנתונים בידינו, ברור שפערי אינטליגנציה מילולית ומתמטית מסבירים את מצבם הסוציואקונומי ואת הפשיעה בקרבם? ובהקשר שלנו, נניח שלחסידים יש אינטליגנציה מוזיקלית גדולה והם אוהבים לרקוד, מה שמעיד גם על אינטליגנציה גופנית אולי, האם זה סותר את הטענה שהבדלים באינטליגנציה מילולית ומתמטית יכולים להסביר פערים בינם לבין ליטאים?

לגבי אינטליגנציה בין אישית ראיתי פעם מבחנים שאמורים למדוד את זה ולא התפעמתי. למיטב ידיעתי, יש לתוצאות מתאם משמעותי עם אינטליגנציה בהגדרתה המקובלת.

נישאטיך הביא קישור לאלימות בפונוביז'. זהו יוצא מהכלל בולט. אני חושב שזה נתון די אובייקטיבי שהאלימות בחברה הליטאית פחותה לעומת החברה החסידית. זהו סממן בולט ואופייני של הבדלי אינטליגנציה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/12/2009 11:25 לינק ישיר 

.

שערי תשובה לא ננעלו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/12/2009 11:45 לינק ישיר 

לאחר מחשבה נוספת,

נראה לי שמה שמפריע לי במיוחד בניסוחים שלך (=אור הלבנה) הוא תפיסה אינסטרומנטלית של בני אדם, וגם דהירה על גבי האגו של האדם האינטלינטי, תוך נימוקים שבחלקם הלא מבוטל לא אינטליגנטיים בעליל.
                   "אל יתהלל חכם בחכמתו... כי אם בזאת יתהלל המתהלל השכל וידוע אותי..."

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/12/2009 14:22 לינק ישיר 

מואדיב,
לא התכוונתי להשתמש בכינויים כאמצעי הרתעה, או כתחליף לטיעונים (אבל אני אזכור שלהבא כשארצה לעשות זאת אשתמש ברפורמי ולא בפוליטרוק ).
אין בכוונתי כאן לטעון לטובת או נגד תיאוריה כזו או אחרת, נבובה או לא. לא ממש מעניין אותי האם ליטאים יותר או פחות אינטליגנטיים מחסידים, ולא זה נושא הדיון (ראה הודעת הפתיחה שלי). כאן טענתי אך ורק לטובת האפשרות להעלות טענה כזו, ולא לטובת הטענה עצמה. בה במידה, אנשי הפי סי אינם טוענים כנגד טענה כזו או אחרת, אלא כנגד עצם האפשרות להעלות טענות כאלה. במובן הזה, אתה בהחלט מצטרף כאן אליהם (בלי קשר לשאלה אם זה פוגע בך או לא. אני קוןבע זאת כתיאור עובדתי של עמדותיך, ולא במטרה לפגוע וכדו').

אני מבין מדבריך שאנחנו מסכימים שמבחני IQ בודקים כישורים מסויימים.
ההערה החוזרת ונשנית שאלו כישורים נרכשים ולא מולדים, אינה נראית לי יותר מבוססת מהיפוכה (נהפוך הוא, אני משוכנע שהיא לא נכונה. לכל היותר יש רכיבים נרכשים, אבל לומר שהכל נרכש זהו פי סי במיטבו. האם גם יכולת הכדרור של מרדונה נרכשת? האם גם אני הקטן אוכל להרויח מיליונים בכדורגךל, אם רק אשקיע מספיק מאמצים? אני מתחיל להיות אופטימי). אבל מכיון שלא טענתי עד עתה אחרת, לא אתייחס יותר לנקודה זו.
העובדה הפשוטה היא שגם פותח האשכול שטען משהו על חסידים וליטאים לא יכול לטעון שהכישורים הללו הם מולדים, והוא גם לא עשה זאת, זאת מפני שמקורם האתני של שתי הקבוצות הללו הוא אותו אחד. אז מה שאתם שמים בפיו הוא חלק מאותה תעמולה שכנגדה אני יוצא כאן (ושצפיתי מראש שהיא תגיע).
לכן השאלה שאליה הדיון נגרר כל העת האם זה מולד או נרכש אינה רלוונטית כלל ועיקר. האם יש עוד כישורים לקבוצות האחרות, גם זה אינו רלוונטי כלל ועיקר. קל להיטפל אליהן (אף אתם לא צודקים גם בזה), ולכן משום מה כולכם לוקחים לשם את הדיון, אבל זו המצאה שלכם. הכי קל להגדיר מטרת דמות ולירות עליה, במקום להתמודד עם הטענה העניינית.

הטענה העניינית שעמה עליך להתמודד היא הבאה (זו השאלה בה אני עוסק, וגם פותח האשכול העלה אותה): האם ניתן לבדוק באופן סיסטמטי את הטענה שהכישורים הנבחנים במבחני IQ מופיעים בממוצע גבוה יותר בקבוצה תרבותית, או אתנית, זו או אחרת. הוא דיבר על חסידים וליטאים, ואני הרחבתי זאת לשאלה כללית יותר.
אם בכוונתך לטעון משהו ביחס לשאלה זו, אשמח לשמוע. אני לא ממש מצליח לראות כיצד, אם בכלל, אתה טוען שהתשובה היא שלילית. הרי בהגדרה אפשר לבדוק זאת: תעשה מבחני IQ לשתי הקבוצות ותראה. מה תהיה התוצאה? אני באמת לא יודע.

ואחזור שוב על שתי ההסתייגויות כדי שלא נחזור אליהן ככלב השב אל קיאו:
1. האם זה מולד או נרכש? אצל כל אדם יש מימד מולד ומימד נרכש שמשפיע על יכולותיו, ולגבי קבוצות בעלות אותו מוצא אתני ודאי לא יהיה הבדל קבוצתי מולד. אם יימצא הבדל כזה, הוא יהיה הבדל תרבותי. לא זה הדיון.
2. העובדה שלחסידים יש אינטליגנציה רגשית, או מוטורית, גבוהה יותר, אינה רלוונטית לדיון, יען כי אנחנו עוסקים באינוטליגנציה שנמדדת במבחני IQ. זה סוג הכישורים שאליהם נהוג להתייחס כאינטליגנציה, וזו היתה כוונת פותח האשכול. אם מישהו רוצה להוסיף את יכולת הכדרור של מרדונה, ולהעניק לה את עיטור האינטליגנציה, שיבוסם לו. זו סמנטיקה שאינה מעלה או מורידה לענייננו. בניגוד לאנשי המחשב האישי, הרובד הסמנטי לא ממש חשוב לי. רק מצחיק אותי עד כמה זה חשוב להם.
ובשולי הדברים, מכיון שאני בהודעה הפותחת שלי, הכרתי בלגיטימיות ובצדק המסויים שיש בביקורת על מבחני ה-IQ, איני רואה כיצד אתה תולה בי את האשמה שאני משתלח בכל מי שמבקר את המבחנים הללו. מה שאני חוזר עליו בגרון ממש ניחר הוא שהביקורת הזו היא בהחלט במקומה, כל עוד לא שופכים את התינוק עם האמבטיה. כלומר כל עוד לא מציעים לקבל את מרדונה לחוג לפיסיקה לפני איינשטין, רק בגלל יכולת הכדרור המרשימה שלו. וכל עוד לא כופרים בכך שהמבחנים הללו מודדים משהו, ושבהחלט יש לו חשיבות לצרכים אקדמיים (גם אם המבחנים אינם אופטימליים).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/12/2009 15:15 לינק ישיר 

אור,

כתבת

"המודל שלך בעייתי משתי סיבות. ראשית, האינטליגנציה אינה נמצאת בגן יחיד, והאופן שבו היא נורשת הוא כנראה מורכב בצורה שאנו רחוקים מלעמוד על קנקנה. שנית, בחירת בן זוג אינה נעשית על בסיס אקראי, אלא, במידה רבה מאוד, על סמך התאמה באינטליגנציה"

לגבי הנקודה הראשונה לדעתי זה לא משנה כל כך, מודל זה מודל אבל הוא נותן לך הרגשה לגבי מה שקורה. אני הנחתי תלות בגן יחיד. אם תניח תלות בגנים מרובים יהיו לך הרבה מצבי ביניים מה שיחליש מן הסתם את קצב המעבר מקבוצה לקבוצה ולכן ההגעה לשיווי משקל תהיה הרבה יותר איטית.

במודל השני שלך אתה משנה את חוקי המשחק ואומר שהזיווג אינו אקראי בתוך אותה קבוצה אלא נעשה על בסיס הפנוטיפ, מה שקרוי nonrandom mating. במקרה כזה ברור שיש סלקציה נגד ההטרוזיגוטים. אלא שאם כן אתה שולל את בסיס הטענה שלך על החלוקה לחסידים ומתנגדים. אתה בעצם טוען שכתוצאה מהעדפה בזיווגים לאורך דורות רבים היהודים מחולקים לחכמים וטפשים בלי קשר.

שתי בעיות נראות לי במודל אחרון זה. האחת: כמה נכנסה מבחינה היסטורית לחשבון האינטיליגנציה של האשה? תמהני.
הבעיה השניה היא שלפי המודל הזה אתה אמור להניח שכל הטפשים הלכו לחסידות וכל החכמים לליטאות ומאז זה נשמר. אבל אנו יודעים שהחלוקה היתה כמעט אחד לאחד על בסיס גיאוגרפי גרידא. זה לא עובד עם ההנחות שלך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/12/2009 15:27 לינק ישיר 

[אי"צ,

הטאוטולוגיה אליה כיוונתי התקיימה בטענה ש"לא כולם יכולים להשיג 800 בפסיכומטרי".
כיוון שציוני הפסיכומטרי ניתנים (עד כמה שאני מבינה) לפי חלוקה לאחוזים (כלומר - האחוזון בעל מספר התשובות הנכונות הגבוה ביותר מקבל 800, האחוזון הממוצע מקבל 480* וכו'), בלתי אפשרי שכולם יקבלו 800 (או 480), בין אם הם יחרשו, יזרעו או יקצרו.

---------
* אני לא בטוחה לגבי המספרים הספציפיים, הם נמצאים כאן רק כדוגמא.]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/12/2009 16:24 לינק ישיר 

אישציפור, איני יודע מה בנימוקיי ובאמירותיי צורם לך. להבהרת עמדותיי, איני חושב שאדם אינטליגנטי יותר הוא בהכרח טוב יותר מאדם אחר, ואיני חושב שבני קבוצה אחת הם בהכרח טובים יותר מבני קבוצה אחרת. אפליה או פסילה של אדם על סמך השתייכותו הקבוצתית היא דבר שמזעזע אותי ומקומם אותי. לגופו של דיוננו, איני רואה שום מסקנות מעשיות שיהיה צורך להסיק גם אם לחסידים יש בממוצע איי קיו 95 בעוד לליטאים בממוצע איי קיו 105, דבר שאכן נתון בספק, ובכל אופן שאלת קיומו של פער כזה נראית לי מעניינת ומעשירה.

לנדב, לגבי השאלה ההיסטורית של הנשירה מהחסידות, אני צריך להודות שאני באמת לא יודע על זה הרבה. היום שיעורי היציאה לשאלה כנראה גבוהים יותר אצל הליטאים. מה היה בעבר והאם היה הבדל בפרופיל הנושרים? 
לגבי האינטליגנציה של האישה - ייתכן (לא בטוח) שהייתה בעלת חשיבות מועטה, אבל האינטליגנציה של אביה ודאי שיחקה תפקיד מרכזי, (למשל אם האב היה תלמיד חכם חשוב, נצר לתלמידי חכמים או לחילופין איש עסקים ממולח), כך שעברו פה גנים של אינטליגנציה.

התופעה שאינטליגנטים מתחתנים עם אינטליגנטים וטיפשים עם טיפשים היא להערכתי דבר שמאפיין כל חברה במערב, ואולי בעולם כולו. מה יכול להעיד על כך יותר מהזיווג הנפוץ בין כדורגלנים לדוגמניות? 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/12/2009 16:43 לינק ישיר 

אמשלום.
לדעתי את טועה. למיטב הבנתי כולם יכולים להשיג 800, אם כולם יקבלו את המכסימום (לדוגמא, במקרה שכולם יענו נכון על כל השאלות).
אבל זה רק בשביל השעשוע, שכן טענתך אינה ממין העניין, גם אם היא היתה נכונה. טענתו של אישציפ היא שיש אנשים שגם אם הם יתאמצו מאד מאד וישקיעו המון, לא יקבלו יותר מאיינשטיין במבחן IQ. לשון אחר: במבחן IQ נתון, כאשר בקבוצה משתתפים איינשטיין ואני, ללא תלות של ממש בהשקעה שלי, הוא יימצא מעליי. וזאת לא בגלל שיש לי אינטליגנציה רגשית מפותחת (אין לי). פשוט מפני שהוא יותר חכם ממני.
זו טענה טריביאלית ונכונה כמובן, למורת רוחם של אנשי הפי סי. שום ערפל שיפוזר כאן, ושם טענות בלתי רלוונטיות שיועלו כאן, לא ישנו זאת.
אותם אנשים שמקבלים ציון חלש במבחן IQ  ודאי ניחנו בהמון אינטליגנציה רגשית, מוטורית, בלבולית, וזרבובית, אבל במבחן הם לא יצליחו להגיע לתוצאה טובה משלו. שום שקלול לא ישנה זאת, אלא אם הרכב הקבוצה יכלול אך ורק טיפשים גדולים יותר מהם.

רק לשם הבהרה: אני טוען זאת רק כעת, וזה אינו קשור לטענותיי עד כה. עד עתה לא עסקתי בשאלה האם התכונות הללו מולדות או נרכשות, אלא רק בשאלת השורה התחתונה, ראו בהבהרות בהודעתי הקודמת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/12/2009 18:24 לינק ישיר 

בדומה למה שר' מיכי טען, עיקר הטיעון שלי הוא שאם פלוני קיבל ללא לימוד מיוחד 600 הוא יוכל ע"י הרבה לימוד להגיע נניח ל650 , אך לא להרבה יותר, ומי שקודם קיבל 400 יוכל להגיע אולי ל600 , בכל מקרה הרוב לא יוכל להגיע ל750 או יותר בשום מקרה. (אם לא יתנו לו את התשובות מראש כמובן...)

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > הבדלי אינטליגנציה בין מתנגדים לחסידים
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 6 ... 14 15 16 לדף הבא סך הכל 16 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.