|
|
| נשלח ב-3/12/2009 14:15 |
|
| |
שלום אור הלבנה,
אני מסכים, החסידיים בד"כ פחות אינטלגנטים מהליטאים, וזה נובע מסיבה מאוד פשוטה - דרך החיים הסגורה יותר של החסידים, היא "אשמה" בחוסר האינטלגנטציה שלהם.
החסידים בהיותם חשופים פחות, והרבה פחות, לעולם שבחוץ, בהיותם מדברים אידיש וכו' וכו', ממילא מחכימים פחות, "לא יודעים לעבור כביש" כמו שאומרים, וכאן נובע ההבדל.
הליטאים המודרניים לעומת זאת, מדברים בכל מדינה את שפת המקום כשפת אם, למשל אנגלית בארה"ב או עברית כאן בארץ, הם נחשפים הרבה יותר למה שקורה בחוץ, זה מוסיף להם את האינטלגנציה והאינטלקטאוליה החסרה לחסידים, אך לא מוסיף להם כנראה יראת שמים....
כל טוב
|
|
|
|
| נשלח ב-3/12/2009 14:23 |
|
| |
| אינסופית כתב: |  |
...
ואם יש פה יהודים בני עדות המזרח, מה הם אמורים לחשוב?
...
אה, ולמען הגילוי הנאות, אני אשכנזיה וליטאית. בסדר? |
|
אם גולשים כאן יהודים בני עדות המזרח אירופה, מה שמכונה אוסט-יודען, נקבל אותם יפה. בסך הכל, אם לא נתייחס אליהם יפה, מי יעשה עבורנו את כל העבודות המלוכלכות?
(פריץ ה. דאייטש. וינה. טוקבקיסט)
|
|
|
|
| נשלח ב-3/12/2009 14:57 |
|
| |
אינסופית
כל השואה בין אנשים השונים בצבעי עור -מקום מוצאה - עדה לעדה ואמונה- לאמונה וכד' ומצביע על עליונותו של המשווה. הוא פסול ..
|
|
| נשלח ב-3/12/2009 16:01 |
|
| |
האם הסיבה לכך שאיני מבין מה כותבים רובם של ה"מבינים" כאן היא שאני בעל אינטליגנציה נמוכה?
|
|
|
|
| נשלח ב-3/12/2009 16:09 |
|
| |
נישט, תלוי אם אתה ליטאי או חסיד....
|
|
|
|
| נשלח ב-3/12/2009 16:48 |
|
| |
אינסופית שואלת - "ממתי אינטליגנציה היוותה ערך אצל עובדי השם, ממתי?" וזהו בדיוק - אצל הליטאים האינטליגנציה היא הדבר הכי חשוב אצל עובדי השם, הם אמורים לפלפל בתורה ולהגיד סברות מבריקות. ואם הם לא מסוגלים לכך - לא סופרים אותם בישיבות המובחרות. אצל החסידים - זה לא ככה. וזה אחד הדברים שגרמו לי להעלות את השערתי. אולי החסידים סגורים ולכן לא חשופים לעולם, אבל לתורה הם בוודאי חשופים, וגם אליה הם מעדיפים לגשת בצורה פחות אינטלקטואלית.
אגב, מהרמב"ם נראה שהוא האמין שאינטליגנציה היא הדבר הכי חשוב עבור עובדי השם, למי שמוגדר אצלו "הנשים והטיפשים", אין הרבה סיכוי לשום הישג רוחני ראוי לשמו וגם לא לעולם הבא, שמבחינתו זה פחות או יותר דבקות באינטליגנציה הא-לוהית.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/12/2009 17:18 |
|
| |
[להזכירך השפה החביבה על רמב"ם היתה ערבית]
|
|
| נשלח ב-3/12/2009 17:22 |
|
| |
[מצד שני, בטח בבית הוא דיבר יידיש]
|
| נשלח ב-3/12/2009 19:22 |
|
| |
אם כבר דנים באבחנות שבין חסידים לליטאים, ומאחר ואל אף כל מאמצי לא הצלחתי להבין (חסיד-כבר אמרנו?) את מהותה של אותה אינטליגנציה שהמתדיינים הנכבדים מנסים (פחות או יותר) להגדיר אותה,
הייתי מעדיף אבחנה אחרת שעניינה אינו אינטילגנציה כי אם דרכי חשיבה אפייניים. אולי נכון יהיה לומר שבוגרי ישיבות ליטאיות אומנו לחשיבה אנאליטית ואילו הציבור שאור הירח מגדיר כ"חסידים" מורגל בחשיבה יותר אינטואיטיבית ,
לפחות בעניין זה ניתן (לדעתי כמובן) לצעוד על קרקע מוצקה יותר, באם נשווה את חיבוריהם התורניים של גדולי העולם החסידי (חידושי הרי"ם -נניח ) עם חיבוריהם של גדולי עולם התורה הליטאי (הגרש"ש בשערי יושר ,לצורך אותו דיון) .
יתרונו של החיבור חידושי הרי"ם לענייננו, הוא בעובדה שזהו חיבור כמעט נטול עריכה,קרוב מאד לרמה של טיוטה ,וכך מתאפשרת למעיין הצצה אל אחורי הקלעים של תהליכי החשיבה של המחבר,
ניכר בו שאיננו יודע מראש לאיזה מסקנות יובילו אותו הרהוריו, הוא מהסס, מתקדם, בודק , נסוג ,מנסה גישה שונה, והכל ,איך נגיד ? בשידור חי .
לעומת זאת הגרש"ש , נותן הופעה מתוקתקת. בחלוק לבן וארגז כלים סטרילי הוא עולה על הבמה, בטכניקה משוייפת היטב, הוא חותך, מפרק ,מחטט, בונה מדביק מחדש, והכל בלי היסוסים בלי התלבטויות, היעד הוגדר היעד נכבש,
היופי בכל העניין הוא שלעיתים מגיעים שניהם לאותה תוצאה,
עכשיו ישפוט השופט , מי מהם יותר "אינטליגנטי " ? לי אין כלים לשפוט !
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-3/12/2009 19:46 |
|
| |
לונלי_דאב,
ינחם אותך אם אומר לך שגם אני,ליטאי גנטית (גם החלק החסידי הוא מחסידות "ליטאית") וחינוכית,לא הבנתי על מה הדיון כאן?
|
| נשלח ב-3/12/2009 19:52 |
|
| |
אםשלום
מה בדיוק אני מערבב שלא בצדק? האם אי פעם דר' אברהם טעה?- האם בזמן כל שהו הוא הודה על טעותו? האם הוא לא כותב בפסקנות כאילו דבריו היו האורקאל מדלפי? האם צורת תגובתו של מיכי לכותבים אחרים מקובלת עליך? בעיקר לאלו שחושבים קיצונית אחרת. אשמח לתשובתך הענינית, כאחת שנוהגת בדיק ההפך, בצורה נימוסית ומעודנת,
|
|
|
|
| נשלח ב-3/12/2009 19:58 |
|
| |
קעלעמער
א. בהחלט מנחם אותי ,לפחות לחצאין. (צרת רבים, יו נואו)
ב. כל האומר לא הבנתי ,מובטח אני בו שהבין היטב,(לקעלעמר'ס דרך משלהם להביע את דעתם )
|
|
|
|
| נשלח ב-3/12/2009 20:29 |
|
| |
דווקא אני חסיד [חברתית ופוליטית, בשום אופן לא רעיונית] בן חסיד [וחסידה] מגזע חסידים
ואני מסכים מאוד עם פותח האשכול
החסידים הרבה פחות אינטלגנטים מהליטאים, נקודה.
אלא שכמו שכבר כתבתי [בעמוד 2 נדמה לי]
אני סבור שזה לא הבדל גנטי אלא הבדל סביבתי
ליפר כתב גם כן את אותם דברים פחות או יותר [בתחילת עמוד זה], ואני מסכים איתו מאוד
[לגבי דבר אחד אני מאוד חולק עליו שהאינטליגנציה של הליטאים לא מוסיפה להם ירא"ש,
האמת שתלוי מה נקרא ירא"ש, אם זה תמימות, ענווה, כניעה, או אפילו מילים נקיות ושפה עדינה, ומלבושים ישנים, הוא כן צודק,
אבל אם ירא"ש זה: דקדוק ההלכה, הבנה בלימוד, השקפה יהודית נכונה, האינטליגנציה מוסיפה המון]
לאור הלבנה,
מה שכתבת לי לגבי העיר שהתחלקה [ ג"כ בעמוד 2 נ"ל]
אני לא חושב שאתה צודק
כי כמו שכבר כתבתי כמעט חצי החסידים הם דור ראשון [או שני] בחסידותם
וכן כמעט חצי מהליטאים הם דור ראשון [או שני] בליטאיותם
אותם אלו שהחליפו את השקפתם לרוב לא עשו זאת מתוך השקפה חסידית
אלא מסיבה חברתית
חסידים שלמדו בישיבות ליטאיות, והתבישו להיות שונים
או ליטאים ירושלמים שחיפשו מסגרת,
לכן קשה לקבוע שדווקא הטיפשים יותר החליפו לכיוון החסידי
ויותר מכך אני טוען מתוך היכרות
הציבור החסידי אינו מטומטם,
הוא פשוט לא רגיל לחשוב,
בנושאים שאינם קשורים לדת או לחברה, אין כל הבדל בין חסידים לליטאים
לדוגמא בקורס מתמטיקה חדש שיפתח, תוך שבוע ישתוו החסידים לרמה של הליטאים
[בקטע המתמטי כמובן, בקטע הדתי והחברתי הם ישארו עם אותן דעות קדומות מטומטמות]
תוקן על ידי חולה_סדר ב- 03/12/2009 20:56:57
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-3/12/2009 20:41 |
|
| |
לונלי, אתה מביא כדוגמא שני חכמים שכל אחד מהם עשה שימוש בכושר חשיבתו (= באינטיליגנציה שלו) והתוצאה של שניהם היתה שבדבריהם נמצאו דברי חכמה - האחד השתמש בכושר חשיבתו מתוך החשיבה ( = לוח הכפל) והשני בכושר חשיבתו מן המציאות - והרי זה מובן שעל שניהם יהיה אפשר לומר שהם אינטילגנטים.
אולם באותה המידה תוכל לומר הרבה פעמים על אדם שנחשב לאדם אינטליגנטי שהוא מדבר שטויות. ופותח האשכול הוא דוגמא מצויינת לזה - כלומר, תלוי לאן אדם מפנה את כושר חשיבתו ( = את האינטליגנציה שלו)
תוקן על ידי riv ב- 03/12/2009 20:49:15
|
|
|
|
| נשלח ב-3/12/2009 20:54 |
|
| |
......וחולה סדר יוכיח.......
|
|
|