בית פורומים עצור כאן חושבים

היהדות אידאה או מציאות חיים?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-8/12/2009 13:55 לינק ישיר 

dcdaadcd,
אשלים את המשפט שלך:  'האם היהדות היא דת או לאום'.

עכשיו הנושא ברור, וצריך להוסיף שעם כל הכבוד לעצכ"ח אנחנו לא הראשונים שדנים בשאלה זאת, שנשתברו עליה קולמוסים הרבה.

הרפורמים הראשונים למשל רצו להפקיע את המימד הלאומי, וקראו לעצמם 'גרמנים בני דת משה', ומסיבה זאת גם מחקו מהתפילות כל איזכור לאומי, ירושלים, גאולה, וכו'.

ברוח הודעתי הקודמת אומר גם כאן, צריך לומר שגם וגם, וכידוע זה מה שהופך את היהדות לתופעה היסטורית כל כך מיוחדת, שהרי הנצרות והאיסלם הם רק דתות ולא לאום, ולעומת זה רוב ככל המדינות הם לאום ולא דת, שהרי אין דת צרפתית או בריטית וכו'.

ואולי בעצם הצירוף הזה הוא לא תופעה כל כך מיוחדת, אלא פשוט היהדות היא שריד לעולם העתיק שבו הדת היתה דבר לאומי, ולכל עם וארץ היה את האל הפרטי שלה, כפי שרואים במקרא. 

(אני נזכר בפסוק: 'עמך עמי ואלוהייך אלוהי' - זה פשוט הולך ביחד) 

תוקן על ידי במ ב- 08/12/2009 14:15:00

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/12/2009 13:58 לינק ישיר 

מרחיקות לכת? למה. זו  היא  התשובה לשאלתך, אין דבר כזה חילונים- יש מקיימי מצוות בכל המגזרים של עם ישראל,  ולא הבנתי מה זה משנה ליחס לא"י ולתורה,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/12/2009 14:33 לינק ישיר 
טוב האמת

שאני לא חושב שבאמת יהיה כאן משהו מרחיק לכת, אבל לחלק מהציבור החרדי ודאי שכן. אם היהדות היא קודם כל עמ"י, כלומר לאומיות, אז היחס לחילוני הוא יחס חיובי, אם האידאה קודמת הוא שלילי. אם נגיד שהיהדות היא בעיקרה אידאה אין כ"כ עניין בא"י, אפשר להסתדר בלי, לקיים מצוות אפשר גם בחו"ל, אם העיקר הוא עמ"י אז יש חשיבות עליונה גם לארץ, מה לאום שווה בלי מדינה?? אם היהדות היא קודם כל אידאה, אז התורה בעצם היא תורה רוחנית, צריך לברוח מהיצר הרע, ולהתנתק החומר (כמו שאומרת לכאורה תורת המוסר) אם היהדות היא קודם כל עמ"י אז התורה היא תורת חיים המשלבת בין הקודש לחול...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/12/2009 14:50 לינק ישיר 

ההשלכה הבסיסית והראשונית שעולה בדעתי בהקשר הזה היא נושא הגיור.
שאלת הגיור, שהיא הגדרת אופן הכניסה לעם ישראל, היא שאלה הנוגעת במישרין ומחייבת להגדיר מהו אותו 'עם ישראל'. (אגב, יש כאן כשל לשוני, כי כבר הביטוי 'עם ישראל' הוא ביטוי לאומי ולא דתי, פשוט לא מצאתי מילה אחרת...)
אם ההגדרה היא דת, הכניסה היא אך ורק בקבלת הדת.
אם אנחנו רואים את עם ישראל גם או בעיקר כלאום , אפשר להיכנס דרך שער הלאום.

ואם כבר עסקינן בגיור, ראוי להזכיר שמושג ה'גר' במקרא שונה לחלוטין ממשמעותו אצל חז"ל, והוא מושג לאומי מדיני ואזרחי, ללא כל קונוטציה דתית. ( 'גר ותושב אנוכי עמכם, וכי יגור איתכם גר' , ועוד הרבה) .
השינוי במשמעות מושג זה ממחישה את שינוי התפיסה כבר אז.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/12/2009 14:56 לינק ישיר 

גרות כוללת בתוכה את שני המרכיבים, כלומר מצד אחד יש כאן קבלת מצוות, אבל בשונה משאר הדתות שבהם אפשר להיות שייכים לכל לאום ולאותה דת, ביהדות מי שמתגייר גם עובר גיור לאומי, כלומר מעכשיו הוא בעל לאום ישראלי/יהודי, הוא חלק מעמ"י.. גר שנתגייר כקטן שנולד דמי... אין לו יותר קשר דם עם המשפחה שלו כיוון שהוא עכשיו בן עמ"י ולא בן לאותו עם שהוא היה קודם...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/12/2009 15:03 לינק ישיר 

לשאלה זו מוקדש ספרם של צבי זוהר ואבי שגיא "גיור וזהות יהודית" מ"ב תשנ"ח, המאתרים את ההגדרה הלאומית כמספיקה כשלעצמה, במעמקי ההלכה, אצל פוסקים קדמונים שדעתם אכן נדחתה.

תוקן על ידי ספרן ב- 08/12/2009 15:03:55

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/12/2009 15:07 לינק ישיר 

אבגד- אתה יהודי לא?

אבל לחלק מהציבור החרדי ודאי שכן.

נדמה לי כי חלק מהציבור החרדי  הרחיק לכת,
המשנה אומרת- כל ישראל יש להם חלק לעולם הבא
הגמרא אומרת ישראל אף על פי שחטא- ישראל הוא.
ובענין קיום המצוות בחו"ל הגמרא אומרת- כל הדר בחו"ל כאילו אין לו אלוקה, וכיב'

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/12/2009 15:24 לינק ישיר 

ירוחם,
אני מסכים איתך, הבעיה היא שרוה הציבור שומר התורה והמצוות לא מסכים איתך, כלומר גם אם הם מסכימים עם הרעיון הם לא מתנהגים ככה... להתנתק מהמדינה לא לשרת בצבא, לא להתייחס לחול ולהגיד שצריך ללמוד תורה כל היום, זה התעלמות מזה שהיהדות היא קודם כל עם ישראל...

ד"א אני וabcddcba זה אותו אדם, פשוט יש לי בעיה במחשב....

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/12/2009 15:26 לינק ישיר 

כדבריך זו בעיה- אבל- הבעיה שלהם, ולכן חשוב מאד לדבר על כך נכונה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/12/2009 15:30 לינק ישיר 
נכון

ולכן העלתי את הנושא הזה לדיון.. כי הנושא הזה ממש כואב לי! איך יכול להיות שציבור שלם השומר תורה ומצוות פשוט מתעלם מזה?? וד"א בעקבות ההתעלמות הזאת הם גם מבטלים מצוות עשה...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/12/2009 15:38 לינק ישיר 

הם טועים וחוטאים- לזכותם  אפשר להגיד- כי הם כמו תינוקות שנשבו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/12/2009 15:43 לינק ישיר 

האמירה האחרונה שלך קצת קשה לי... לדבריך ישנם רבנים גדולים וחשובים מאוד, ובניהם גם אלו שנקראים גדולי הדור שהם פושעים וחוטאים.. נראה לי שכדאי קצת להזהר....

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/12/2009 16:46 לינק ישיר 

ממה להזהר? מאמירת האמת?  ממה נפשך- אם זו אמת, אז אין ממה להזהר, ואם זה שקר, תוכיח, אין פרוטקציות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/12/2009 15:19 לינק ישיר 

נכון שזו האמת שהם טועים בעניין הזה, אבל להגיד שהם חוטאים אני לא מוכן לקבל...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/12/2009 15:31 לינק ישיר 

השגות הרמב"ן לספר המצוות הקדמה

והנני עם חשקי וחפצי להיות לראשונים תלמיד, לקיים דבריהם ולהעמיד, לעשות אותם לצוארי רביד ועל ידי צמיד, לא אהיה להם חמור נושא ספרים תמיד. אבחר דרכם ואדע ערכם. אך באשר לא יכילו רעיוני אדון לפניהם בקרקע אשפוט למראה עיני. ובהלכה ברורה לא אשא פנים בתורה. כי י"י יתן חכמה בכל הזמנים ובכל הימים. לא ימנע טוב להולכים בתמים:

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > היהדות אידאה או מציאות חיים?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 לדף הבא סך הכל 3 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.