|
|
| נשלח ב-31/12/2009 14:37 |
|
| |
מה הדין בשוטר מסורתי (ויש כאלו)?
|
|
|
|
| נשלח ב-31/12/2009 15:17 |
|
| |
mcahn, אוקיי, אז נוציא את השוטרים הדתיים מהדיון. הרב מיכי מדבר שם על מי שלא מאמין בקב"ה ובמצוותיו, כלומר, גם אם מישהו מקיים מצוות אך לא מטעם צו הקב"ה או שמאמין ואינו מקיים מצוות - שניהם כלולים. אם מדובר באדם "מאמין" שאינו שומר מצוות, אז או שהוא מומר או שאמונתו היא בבחינת פולקלור בעלמא והוא לא באמת מבין מה המשמעות של ליהיות מצווה, על כן חזר דינו לדין מתעסק.
|
|
|
|
| נשלח ב-31/12/2009 15:38 |
|
| |
חדא הוא דכתיב בשבת
כתיב- ששת ימים תעבוד= כאן החילונים והמסורתים עובדים בעצמם.,
וכתיב-ששת ימים תעשה המלאכה- כאן בעושי רצונו של מקום -מלאכתם תעשה על ידי אחרים
|
|
| נשלח ב-8/1/2010 15:31 |
|
| |
את עוונותי אני מזכיר היום
| המרחשת כתב: |  | הרב מיכי,
ידועים שניים מחידושיך:
1) בענין ההיתר של בא במחתרת הוא גם לענין ממון והיישום הכללי לעניני הפעלת מדינה (טרם קראתי את המאמר ב"תחומין", אך למדתי את הדפים המאלפים של "מידה טובה", שם נידון הנושא).
2)בענין הכשלת חילוני בעברה ( http://www.tzohar.org.il/upload_doc/tzohar2950.PDF).
ממילא, מספיק לראש העיר לקבל את דבריך רק באחד מהנ"ל כדי לנמק את דבריו. סביר שיותר קל לו לקבל את דבריך בענין 2. אם החילונים אינם ברי-עבירה, אז אין בעיה של "לפני עיוור". |
|
קראתי בעיון רב את מאמרו של הרב מיכי בענין הכשלת חילוני בעברה, ובמחילה מכבוד תורתו אני חושב שמדובר בחוסר הבנה עמוקה של החילוניות הישראלית. והדיון כולו מעורר חלחלה וכאב לב עצום. בעזרת השם יתברך זכיתי לחזור בתשובה, אבל את צעדי הראשונים בעולם עשיתי כחילוני ישראלי מצוי, עם קירבה משפחתית לדת ולמסורת אבל רחוק משמירת מצוות. מקריאת המאמר עולה בבירור כי הרב מיכי פשוט לא מכיר את ההוויה החילונית. ואצלו כל חילוני שווה אתאיסט. כל המאמר שייך אצל אתאיסט, אצלו יש מקום לדיונים המלומדים של המאמר, אבל רובם המכריע של החילונים אינם אתאיסטים. יש בהם זיק של אמונה, אבל לא המחויבות הפנימית לקיום המצוות, ולא הידע להבין ולהכיר את היהדות, תינוקות שנישבו והנשמה היהודית שלהם בוכה ורוצה את אבא, אבל לא מכירים אותו ולא יודעים איך לחפש אותו, והתנהגות ויחס כזה כלפיהם, כלומר שזה בסדר שהם יעברו עבירות כי "זה לא נחשב" ושאפשר בעצם להכשיל אותם, ובפועל הם יחשבו כגויים דוברי עברית, יחס כזה ייצור הרחקה ולא קרוב, וירחיק את חזרתם בתשובה. בתפילתו, רבי אלימלך אומר "כי גלוי וידוע לפניך, כי לא במרד ובמעל חלילה וחלילה מרינו את פיך ודברי תורתך ומצותך, כי אם מרוב היצר הבוער בקרבנו תמיד, לא ינוח ולא ישקוט, עד אשר מביאנו אל תאות העולם השפל הזה ואל הבליו, ומבלבל את מחשבותנו תמיד, אפילו בשעה שאנחנו עומדים להתפלל לפניך ולבקש על נפשנו, הוא מבלבל את מחשבותינו תמיד בתחבולותיו. ואין אנו יכולים לעמוד נגדו, כי נחלש שכלנו ומוחנו עד מאד, וכשל כח הסבל מרב הצרות והתלאות וטרדת הזמן." רוב רובם של החילוניים נמצאים במצב זה (ואני מדבר מניסיון אישי) הם שטופים בתאוות העולם הזה מפני היצר הבוער בקרבם, ואין לראות בהם מומרים אלא חוטאים לתיאבון ואולי אפילו אנוסים לדבר על ידי היצר, שכן מעולם לא למדו להתמודד מולו. האם הלב לא נכמר על חטאי ישראל? האם כל כל מה שמעניין אדם חרדי הוא "ואני את נפשי הצלתי"? היכן הדאגה לכלל ישראל? האם יש כאן או אין כאן "לפני עיוור" מצד המכשיל הוא כל מה שמעניין את האדם החרדי בבואו לבחון סוגיה מעין זו? ומה עם "ואהבת לרעך כמוך"? וגמילות חסד לכל יהודי, ו"לא תעמוד על דם רעך"? את חייו של יהודי יש חובה להציל גם תוך כדי סיכון עצמי של המציל את ממונו של יהודי יש חובה לנסות להציל ומה עם נפשו רוחו ונשמתו? מהצלת אלו אנחנו פטורים? האם היהדות החרדית נהפכה ל "צדיק בפרווה"? האם נהפך ליבנו ללב אבן? האם חטאי אחינו כבר לא מכאיבים לנו, עד כדי כך שדיון כזה בכלל יכול להתקיים? הלב פשוט בוכה, גם על אחינו החילוניים וגם על אחינו הדתיים. שבת שלום
תוקן על ידי אילוןק ב- 08/01/2010 15:36:53
יְדִיד נֶפֶשׁ אָב הָרַחֲמָן מְשֹׁךְ עַבְדָּךְ אֶל רְצוֹנָךְ
|
|
|
|
| נשלח ב-13/1/2010 11:21 |
|
| |
אילון היקר.
רק כעת ראיתי את דבריך, ולכן רק כעת אני מגיב.
ראשית, לא דיברתי על כל חילוני אלא רק על אלו שנכנסים לקטגוריה שהגדרתי שם (לא מאמינים בתורה ובמעמד הר סיני, ובמחוייבויות שנוצרו שם).
שנית, אמונה באלוקים לבדה אינה מספיקה, שכן בלי אמונה במעמד הר סיני ובמחוייבות שנוצרה שם אין משמעות דתית לקיום מצוות, כפי שכותב הרמב"ם בסופ"ח מהל' מלכים. לכן כשאנחנו מדברים על 'אמונה' בהקשר זה, אין פירוש הדבר להאמין שיש אלוקים, אלא לאהאמין במעמד הר סיני ולקבל את המחוייבות שנוצרה שם. האם גם תיאור זה מתאים לרוב החילונים שאתה מכיר?
אמנם גדלת כבחור חילוני, אבל זה אינו אומר שאתה מכיר את החילוניות טוב ממני. אתה מכיר חילוני אחד יותר טוב ממני, וזה הכל.
כאמור, אני חולק על הערכת המציאות שלך, ולדעתי חלק ניכר מהחילונים אינם מאמינים במעמד הר סיני, ובודאי לא במחוייבות שנוצרה שם, ולכן הם נכנסים לקטגוריה שהגדרתי שם. ולמיטב שיפוטי כל חילוני שנוסע בשבת הוא בחזקת כזה עד שיוכח אחרת. אמנם ודאי שיש גם אחרים, אך זוהי החזקה בימינו. בדיוק כמו שבזמן חז"ל החזקה היתה הפוכה (שכל מי שחילל שבת היה רשע, עד שיוכח אחרת).
ההנחה שכולם יצרם מושכם והם אנוסי היצר היא הנחה מופרכת לחלוטין. אם כי, די אופיינית למי שמשוכנע בצדקת דרכו מה שבד"כ מקשה עליו לראות ולהבין עמדות אחרות. גם אני די משוכנע בצדקת דרכי, אבל אני עובד די קשה כדי שזה לא יסמא את עיניי מהבנה ושיפוט של עמדות אחרות.
ובאשר למחוייבות ולאיכפתיות ביחס לחילוניים. כאן לדעתי ישנה בדבריך בעיה בהבנת הנקרא (אמנם משותפת לעוד מגיבים שכתבו על המאמר). כתבתי בפירוש במאמרי שהגישה הזו אינה מסירה אחריות מאיתנו להחזיר את האנשים הללו ולקרבם לעבודת השם. להיפך, מכיון שאיני רואה אותם כעבריינים אלא כאנוסים (בדעתם, ולא בהכרח ביצרם, שכן יצר אינו אונס. אך אנוס בדעת הוא אנוס גמור, כפי שכותב הרדב"ז בתשובתו הידועה), הרי שהם בכלל 'אחיך' וכל המחייבויות ההלכתיות חלות לגביהם (כולל 'לא תעמוד על דם רעך', ובודאי 'ואהבת לרעך כמוך'). דווקא הראיה שלהם כעבריינים (=מולכי ודחופי יצר) מוליכה למסקנה של 'הלעיטהו לרשע וימות'. שים לב טוב, יצר אינו טענת אונס (למעט מקרים קיצוניים, כמו 'יצרא אלבשא' - דחף לאו בר כיבוש)..
ובשולי הדברים, שאלת האיכפתיות והמחוייבות היא שאלה נפשית-ערכית. ואילו אני במאמרי עסקתי בשאלה הלכתית, שהיא אחרת בתכלית. אין לערבב בין שני המישורים הללו. ליבי נכמר על אשת כהן שנאנסה ועל בעלה הכהן שצריכים להיפרד. האם זה אומר שהם לא צריכים להיפרד? הלכה לחוד ורגשות לחוד. במקום בו יש שתי אפשרויות לגיטימיות של פרשנות יש מקום אולי להכניס את הרגשות כדי לבחור אחת מהן (וגם שם בזהירות, והדבר בד"כ מפוקפק למדי). אבל לא כשהפרשנות ההלכתית ברורה.
ובאשר לנושא האשכול,
רק כעת ראיתי את הכתבה הבאה: שוטרים חרדים מוחים על חיובם לעבוד בשבת בלי שיקולי פיקו"נ (וחברי הכנסת כבר נכנסו לעובי הקורה).
http://www.bhol.co.il/news_read.asp?id=14633&cat_id=1
לעצם הנדון יש לדון, וכבר הערתי על כך למעלה (ספציפית, אני אישית לא חושב שיש היתר לחלל שבת כדי להגן על מחללי שבת בפרהסיא. זאת בניגוד לתושבים שלווים בבתיהם, כמו במקרה הבני ברקי). אבל הסתירה מול הכתבה בה פתחתי את האשכול זועקת, ואני לא חושב שהם מתבססים על החילוק הזה. ואולי כן?...
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-13/1/2010 16:13 |
|
| |
אם אתה מתכוון שרוב החילוניים לא שמעו על מעמד הר סיני ולא על המשמעות שלו ועל החיובים ופרטי הדינים החלים עליהם כתוצאה מכך, ולכן הם אנוסים מדעת, אז אני מבין את עמדך בדיון זה, אבל... האם מצב עובדתי זה גורם לך לכאב לב או שהינך אדיש כלפיו? לעניות דעתי גם כאשר דנים בצד ההלכתי, מותר וראוי שהדיון יעשה עם צליל של כאב לב, ולא ישמע אדיש ומנוכר.
ובעניין הכתבה השניה
האם נהיגה בשיכרות איננה בגדר פיקוח נפש, של הנהג ושל משתמשי דרך אחרים נהגים והולכי רגל גם יחד? אם כן, הרי שמניעת נהיגה של מהגים שיכורים, היא בחזקת פיקוח נפש, אם כן מה הדין לגבי שוטרים שצריכים בשבת למנוע את נהיגתם? קטטות ודקירות אינן בגדר פיקוח נפש? האם אין צורך למנוע אותם ע"י נוכחות משטרתית? ואת מי נשלח לבצע את המשימה? נשלח שוטרים דתיים, או רק חילונים או רק גויים של שבת? מי יקפיד יותר שלא לחלל שבת שלא לצורך? האם אפשר להפקיד את המדינה כולה בידי גויים בשבת? או ביד עוברי עברה? הגיע הזמן לדון ברצינות לגבי השאלה איך מדינה יהודית צריכה לתפקד בשבת לכתחילה. לא רק כיצד היא תתפקד לאחר ביאת המשיח במהרה בימינו, אלא גם במציאות הנוכחית כאשר לוקחים בחשבון מציאות של יהודים שאינם שומרים מצוות, מדינה שחיים בה גם לא יהודים הזכאים גם הם לקבל שירותים כגון חשמל וטלפון, ושאי אפשר להפקיר בידי נוכרים את כל המערכות החיוניות.
|
|
|
| נשלח ב-13/1/2010 18:03 |
|
| |
אילון. לא דיברתי על פרטי דינים, ואל תשים בפי דברים. דיברתי על מה שדיברתי. אני טוען שרובם לא מאמינים במעמד הר סיני ובמחוייבות העקרונית הנגזרת ממנו. וכידוע, כל האומר הכל מסיני חוץ מדבר זה הוא אפיקורס מוחלט. הוא הדין לגיור. מי שלרא מקבל מחוייבת הלכתית בע תהגיור הוא גוי גמור. אין זה אור שהוא צריך להכיר את כל פרטי הדינים, שכן גם יהודים ת"ח לא מכירים את כולם. וגם בגיור המקבל הכל פרט לדבר אחד אינו גר.
ולגבי כאבי הלב או הבטן, כפי שכבר אמרתי הם לא עניין להכא. אבל אם הויכוח שלנו הוא על הצליל אותו אתה מדמה שהנך שומע מדבריי, אז אנחנו במישור אחר לגמרי, ואין לי עניין לדון בו כאן.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/1/2010 19:44 |
|
| |
אתה מאמין במעמד הר סיני? באיזו צורה?
|
|
|
|
|
| נשלח ב-13/1/2010 22:01 |
|
| |
מאי נפ"מ הצורה. היה מעמד ובו ניתנה תורה למשה על ידי הקב"ה עבור ישראל, וזה מה שמחייב אותנו בקיום מצוות. כל שאר הרעמים והברקים, ועד כמה הקב"ה אמר במו פיו או לא, ואיפה ממוקם הר סיני וכדו', כל זה אינו נפ"מ להכא. היה פעם אשכול די ארוך ומתיש לגבי מעמד הר סיני והפרשנויות אליו.
|
|
|
|
| נשלח ב-14/1/2010 00:22 |
|
| |
הרב מיכי למה לדעתך אין היתר לחלל שבת כדי להגן על מחללי שבת בפרהסיא?
|
|
|
|
| נשלח ב-14/1/2010 04:52 |
|
| |
מחילה מכ"ת ידוע אמרת ר' יואליש מסאטמר זי"ע שיש יהודים שבהגיעם לעולם האמת יתבעו אותם "ר' איד, איפה הזקן שלכם?" ויש יהודים שאותם יתבעו "ר' זקן, איפה האיד שלכם???" ומה סימן ההיכר של יהודים? רחמנים בני רחמנים! צריך שתהיה בליבנו תמיד רחמנות וחיפוש זכות על אחינו בני ישראל, ולא לחפש בהם מגרעות ועוונות וסיבות בכדי להגדירם רשעים ואפיקורסים. הזקן, כמו השמירת שבת זה ה"בן אדם למקום", והאיד, המאנטש, זה ה"בן אדם לחברו". להגיד על יהודי שהוא רשע או אפיקורס זה לשון הרע במידה והוא אכן כזה והוצאת שם רע במידה ואיננו כזה. עד כמה שונא הקב"ה שאומרים לשון הרע וקיטרוגים על עם ישראל ראינו בשבת האחרונה (פרשת שמות) כאשר ידו של משה רבנו ע"ה מצטרעת ורש"י כותב שם "מצרעת כשלג - דרך צרעת להיות לבנה אם בהרת לבנה היא. אף באות זה רמז שלשון הרע סיפר באומרו לא יאמינו לי, לפיכך הלקהו בצרעת, כמו שלקתה מרים על לשון הרע" סיפור על סניגורן של ישראל – ר' לוי יצחק מבדיטשוב זצוק"ל,
יצא ר' יצחק מברדיצ'ב מבית הכנסת בשבת בבוקר ומולו הוא רואה יהודי מעשן.
אמר לו: ר' יהודי, שמא אינו יודע כי שבת היום???
ענה לו היהודי בחוצפה: אני יודע שהיום הוא היום השביעי בשבוע.
אמר לו: ר' יהודי, שמא אינו יודע כי ביום השביעי בשבוע אסור להבעיר אש???
ענה לו: אני יודע שאסור להבעיר אש.
אמר לו: ר' יהודי, שמא אינך יודע כי הדלקת סיגריה, נכלל באיסור הבערת אש???
ענה לו: אני יודע שאסור לעשן בשבת.
אמר לו: ר' יהודי, שמא ח"ו, אדוני חולה והרופא חייב אותך לעשן וזה בחזקת 'פיקוח נפש דוחה שבת'???
ענה לו: אני יודע שאסור לעשן, אף אחד לא התיר לי, לא רוצה לקיים מצוות ואני בכוונה מעשן בשבת!!!
הרים ר' יצחק מברדיצ'ב עיניו לשמיים ואמר: ריבונו של עולם, ראה עמך ישראל כולם קדושים. איך יהודי זה אינו מוציא דבר שקר מפיו. אף אנו נלמד מדרכיו של ר' יצחק זצוק"ל ונדון כל אדם לכף זכות
|
|
|
| נשלח ב-14/1/2010 10:46 |
|
| |
אכן נדון כל אדם לכף זכות. וגם ננסה להשתפר בהבנת הנקרא וביכולת הדיון והטיעון שלנו (כלומר לא נסיט את הדיון להיבטים רגשניים ובלתי רלוונטיים).
לשון אחר: כל זה אינו קשור לדבריי כמלוא נימה. איני רואה טעם באנטי-שיח הזה. רצונו של מר לכתוב פיוטים בשבח ראיית הטוב שבכל אחד, יכתוב. ולהשומע ינעם.
הילל,
זה מכניס אותנו לדיון רחב ואין לי זמן כעת להיכנס לזה.
רק להבהרה. אין בכוונתי לומר ח"ו שלא לחלל שבת על מחללי שבת, שהרי לדעתי אפילו על גוים יש לחלל שבת (בלי קשר לדרכי שלום ומראית עין). כוונתי היא שאם הסכנה שלהם נגזרה מעצם חילול השבת שהם עשו, זה פוטר אותנו (וממילא אוסר עלינו) מלחלל שבת כדי להגן עליהם.
אמנם יש לחלק בין סכנה שכבר קיימת (ששם יש לצדד שמותר) לבין מניעת סכנה שעוד לא קיימת (הגנה מונעת, כמו שעושים צבא ומשטרה), ואכ"מ.
תוקן על ידי mdabraham ב- 14/01/2010 10:48:51
|
|
|
|
| נשלח ב-14/1/2010 11:13 |
|
| |
הרב מיכי הואיל ואתאן להכי מנין ההיתר שלך לחלל שבת על גוי. (היה בזמנו אשכול ארוך בנידון)
|
|
|
|
| נשלח ב-14/1/2010 11:35 |
|
| |
ההתר מהתפילה- לעולם יהיה אדם- אדם חייב קודם כל להיות בן אדם!
התר נוסף- הרי בעוד זמן יכול הגוי הזה לתרום איברים- ליהודי חרדי- נמצאת מציל את הגוי ועל ידי כך מציל גם נפש יהודי טוב! דבר זה קל בעיניך? הרי כל המציל נפש אחת בעקיפין אפילו כאילו....
תוקן על ידי ירוחםשמ ב- 14/01/2010 11:38:35
|
|
|
|
| נשלח ב-14/1/2010 12:02 |
|
| |
שאגת, כי מטית לדברי ר' ירוחם אל תשגח בהו.  ההיתר שלי מבוסס על המאירי שהגויים של ימינו גדורים בנימוסי האומות. הדברים מפורשים במאירי עצמו בפ"ח דיומא. כתבתי על כך ב'אקדמות', במאמר 'האם יש עבודה זרה נאורה', קחנו משם (הוא בטח ברשת).
|
|
|
|
|