|
|
| נשלח ב-11/7/2011 12:59 |
|
| |
אחר כל הדברים עדיין קושיה זו מציקה לי מאוד. דוד.
|
|
|
|
| נשלח ב-11/7/2011 13:46 |
|
| |
| דודבר כתב: |  | אחר כל הדברים עדיין קושיה זו מציקה לי מאוד.
דוד. |
|
מה מציק לך ?
|
|
|
|
| נשלח ב-11/7/2011 14:03 |
|
| |
הקושיה שהקשינו בפורום הזה - איך ניתן לסמוך על שכלינו? דוד
|
|
|
|
| נשלח ב-11/7/2011 14:06 |
|
| |
אני מצטט מאשכול זה לעיל: קושיה זו הינה קושיה יסודית מאוד שמנקרת בי מזה שנים. שאלתיה בכל אתר, ולא מצאתי לה תשובה. קראתי את כל האשכול הזה, ולא ראיתי לשום תשובה המניחה אפי' במקצת את הדעת. איך יתכן שאנו מאמינים בכל אמונת היהדות, רק מפני שנולדנו יהודים, ולו יצוייר שכל אחד מאיתנו היה נולד לדת אחרת, כמו הנצרות או האיסלם, היה בודאי נשאר כזה, ומאמין בדתו בדיוק כפי שהוא מאמין בדתו כיום. והקושיה עמוקה עוד יותר, איך אנו בטוחים שדתינו דת אמת, בעוד שלא ביקרנו באף דת, ולא שמענו מה יש לגדוליהם וחכמיהם לאמר. [ומבחינה אובייקטיבית לחלוטין, מסתבר מאוד שלדת השמונה מיליארדי אנשים יש גדולים, וחכמים, ומענה לשאלות] זה אבסורד נוראי, ועירעור שורשי בכל האמונה! נכון אמנם שאנו איננו ברי סמכא לבדוק את נכונות הדתות, אך אין זה תירוץ לקושיא, דמטיפשות אנו קיימים כיהודים?? . [וכמליצה: אולי באמת נקיים לחומרא את מצוות כל הדתות (חס וחלילה)] אשמח מאוד מאוד לשמוע תשובה אמיתית המניחה את הדעת בענין. מקסמן: לאורך האשכול היתה לך תשובה, אך אני לא הבנתי ולא הסכמתי עמה. מצטער. דוד
|
|
|
|
| נשלח ב-11/7/2011 15:24 |
|
| |
יש לך טעות בסיסית שהיא שהיהדות היא דת, וזה כללל לא נכון היהדות היא משפחה, כמו שאי אפשר להחליף משפחה כך לא תחליף דת, אילו היינו נוצרים שהיא דת בלי קשר למשפחה או מדינה או אומה ?! אז השאלה שלך רלוונטית !
אבל והיות שאנו לא דת רק משפחה שבמשך הזמן היית לאומה גדולה עם מדינה וכו' וכו' אז מה כאן השאלה לבדוק ?! לבדוק מה האם אתה צאצאי המשפחה היהודית ? האם אתה באמת מהאומה היהודים ? אז למה אתה לא שואל האם לא החליפו אותך בבית חולים ושההורים שלך לא ההורים שלך באמת ??
|
|
|
|
| נשלח ב-12/7/2011 14:09 |
|
| |
נראה לי שפשוט לא הבנת את קושיתינו, עמך הסליחה דוד
|
|
|
|
| נשלח ב-12/7/2011 14:43 |
|
| |
תקרא היטב היטב את התיבה הראשונה באשכול זה, שם כתב רציונליסטי את הקושיה בצורה חדה וברורה מאוד. תקרא את זה פעם פעמיים ושלש, ו'רק אם יש לך תשובה' על הקושיה הזאת, אשמח לשמוע. בכבוד רב. דוד.
|
|
|
|
| נשלח ב-12/7/2011 17:19 |
|
| |
עניתי על השאלות שלך מאתמול (ולא מראש האשכול,) כמו למה לא לבדוק אמיתויות אחרות מדתות אחרות וכדומה,
(בצחוק שאלת האם לא נקיים מצוות מדתות אחרת, ועוד אייך זה קיים ביהדות הספרות וההלכה מושפעים בכל דור ודור מהסביבה,)
|
|
|
|
| נשלח ב-25/9/2011 23:52 |
|
| |
ישנם תחומים שהם ענינו המובהק של השכל. למשל המתמטיקה או הפיסיקה.
כאשר אדם מוכיח משפט בגאומטריה, המשפט הזה כפוי על כל יצור תבוני. אבל זו כפיה מסוג מיוחד, השכל של כל אחד כופה את ההכרה הזו על בעליו. אין שום סמכות אחרת
בפיסיקה הדבר תלוי בניסיון ובפרוש של הנסיון, אבל, כל עוד הנסיון מאשר את התאוריה היא מתקבלת. לפעמים יש פרושים שונים, הבנות שונות. בכל זאת, כל התחום הזה מסור לשיפוט של השכל בלבד. כאן עומד לפעמים הנסיון והפרוש שלו בנגוד גמור לכל מיני אמונות, ובמבחן הזה נבדק יושרו האינטלקטואלי של האדם.
יש תחום של של תפסיות ערכיות שאין להן שום הכרעה אוביקטיבית. למשל: רעיון החירות של האדם וזכויותיו בחברה. אין לנו שום הכרעה אוביקטיבית שתחייב אותנו להנהיג שוויון זכויות לפרטים בחברה, או להיותו של האדם יצור חופשי. בטבע שולט החזק, והוא שקובע את זכותם של החלשים ממנו. הרעיון שהאדם נולד חופשי ויש לו זכויות 'מן הטבע', הוא רעיון פיקטיבי לגמרי, תולדה של השקפת עולם, של תרבות. אנחנו מנסחים זאת כ'זכויות מן הטבע' כדי לחזק את הפיקציה הזו בעינינו, ולקבוע שאי אפשר לבטל אותה בשום אופן. כל אחד יודע שדיקטאטור בעל כח מוחק את הפיקציה הזו ואיש לא יכול להתגונן בפניו. [דרך אגב, אני בעד חיזוק הפיקציה הזו. אוי לאדם שנתון לעולו של דיקטאטור].
יש מישורים נוספים בחייו של האדם, והם חשובים לו ביותר. הצרכים הפיזיים שלו. אין לאדם קיום בלי אויר מים ומזון. יש לאדם צרכים נפשיים. חלקם חריפים מאד, למשל שאיפה לאושר, לצדק [בלי שהם יהיו מוגדרים היטב].
יש לאדם עולם של רגשות, אהבה שנאה תשוקה אמונה ועוד.
אהבה למשל היא סוג של 'שיגעון' [מניה]. המאוהב פועל הרבה פעמים מתוך דחפים שאינם הגיוניים. כושר השיקול והשיפוט שלו מוקרבים למען אותה אהבה הבוערת בו.
השכל הוא הכושר האוביקטיבי ביותר שיש לנו, ואוביקטיביות זו מאפשרת לו שותפות חזקה יותר עם בעלי שכל אחרים. אני יכול לחלוק עמהם את מחשבותי והשקפותי, והם יבינו אותי גם אם אינם מסכימים להם. מה שקשור לעולם החוויה שלי, אני יכול לספר על כך, והמקשיב אפשר שהוא מבין אותי, אפשר שהוא נזכר בחוויות דומות שעבר, אבל העולם הזה של החוויה הוא עולם פרטי. אם כי, יש לפעמים שהחוויות הפרטיות הללו מתאחדות באותו זמן אצל אנשים רבים וסוחפות אותם כנהר פראי, בלתי נשלט, וחסר שיקול.
יש הבדל עמוק ורב ביו העולם האמוני של הפרט ובין התאולוגיה [= דין וחשבון הגיוני, לוגוס, על האל, תאוס. הצרוף בונה את המילה תאולוגיה]. המונותאיזם של התפיסה הפילוסופית נבדל הבדל עמוק ביותר מן המונותאיזם של האמונה, ויש נגוד עצום ביניהם.
בעלי הדתות השונות טוענים כל אחד לאמיתות הדת שלו, וכל דת יש בה כיתות שונות ונבדלות, כל אחת מהן אוחזת ב'אמת' משלה. מה שמאפיין את כולם, שהאמת המוחלטת של כל אחד ואחד מביאת אותו לשינאת האחרים, זה אחד המאפיינים הבולטים ביותר של המאמינים השונים, אשר באותו הזמן מכריזים בקול גדול עד כמה הם 'אוהבים' את הזולת.
כבר עמדו חברים אחרים על כך שאדם, בדרך כלל, מקבל עליו את אמיתות דת החברה שבה הוא נולד, והוא מפעיל את שכלו כדי לתמוך בטענותיה של אותה דת כנגד האחרות. הכותבים גם הכירו בחולשתה של העמדה הזו.
השכל עצמו צריך ביקורת. הוא צריך להבין את הכלים שלו, את דרכי הפעולה שלו ואת המגבלות הנתונות לו.
הבעיה האנושית הגדולה היא מציאת איזון נכון בין הכשרים השונים של הנפש, לחפש את המידה הנכונה. זה רעיון פיתגוראי גדול וקשה מאד מאד להשגה.
עודד
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-26/9/2011 14:50 |
|
| |
עודד כתב: כבר עמדו חברים אחרים על כך שאדם, בדרך כלל, מקבל עליו את אמיתות דת החברה שבה הוא נולד, והוא מפעיל את שכלו כדי לתמוך בטענותיה של אותה דת כנגד האחרות. הכותבים גם הכירו בחולשתה של העמדה הזו. נו................
|
|
|
|
| נשלח ב-6/10/2011 04:51 |
|
| |
אנו חייבים לסמוך עליו לא בגגל שזה טוב, אלא בגלל שהאופציה השניה גרועה הרבה יותר, ולכן עלינו כל זמן וזמן חייבים לבקר את דעותינו הלוך ושוב, וזו הדרך הכי פחות מסוכנת.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/10/2011 14:27 |
|
| |
דקרט: רק בגלל שהאופציה השניה גרועה הרבה יותר אנו סומכים על השכל????
דוד
|
|
|
|
| נשלח ב-6/10/2011 16:31 |
|
| |
כן. יש שני אפשרויות. דרך אחת מובילה למיליוני דרכים שרק מעט מהם יובילו אותך ליעדך, וכל השאר לאבדון, ואינך יודע מהי הדרך הנכונה. ושניה היא דרך בודדה שאולי תוביל אותך ליעדך, ואולי לא. באיזו מהן תבחר? כך כאן, אם תסמוך על אחר, מיהו האחר? היטלר, חמינאי, או מישהו אחר. על כל אחד מהן סמכו באמת מילוני אנשים שחשבו ששכלם לא מספיק גדול. לכן האפשרות היחידה היא לחשוב לבד בצורה אובייקטיבית ככל האפשר, ולקוות לטוב.
|
|
|
|
| נשלח ב-9/10/2011 13:33 |
|
| |
הזוי לומר שאתה מנהל אורח חיים מסויים כל חייך, רק מתוך תקוה שאתה צודק, והסיכוי שאתה צודק הוא קלוש מאוד מאוד מאוד.
חשוב על זה בהגיון!
דוד.
|
|
|
|
| נשלח ב-9/10/2011 18:35 |
|
| |
אולי זה יחזיר את השפיות,
(יג') חכמים ונבנים וידעים,,,,,,(טו') ואקח ,,,,חכמים וידעים: בי"ת בו בינה וכו' שאלמלא בינה אין כל העולם כלו מתקיים אפילו שעה אחת, שנאמר: "הבו לכם אנשים חכמים ונבנים" באותה שעה אמר להם הקדוש ברוך הוא לישראל: בני ! הבו עליכם בעלי בינה להיות ראשים עליכם, מיד הלך משה רבינו והיה מחזיר (= מסובב ומחפש) בכל משכנותיהם של ישראל ובקש בני אדם בעלי בינה ולא מצא, שנאמר: "ואקח את ראשי שבטיכם אנשים חכמים וידעים" ולא מצא "נבנים" מכאן אתה למד שגדולה בינה לפני הקדוש ברוך הוא יותר מן התורה, שאפילו אדם קורא תורה נביאים וכתובים ושונה משנה ומדרש, הלכות ואגדות, שמועות ותוספתות, מושלות ומעמדות וכל סדרי בראשית, ואין בו בינה ?! אין תורתו שוה כלום !
שנאמר:(ישעיה כט' יד') "ובינת נבניו תסתתר"
(אותיות דרבי עקיבא)
|
|
|
|
|