| נשלח ב-17/1/2010 16:36 |
|
| |
טיפול פסיכודינמי
האם את יכולה להסביר מהו טיפול כזה ואיך הוא מתנהל
|
|
|
|
| נשלח ב-17/1/2010 21:44 |
|
| |
שלום אקטין,
טיפול פסיכודינאמי שם במרכז ההתבוננות והחקירה את עולמו הפנימי של האדם ומתייחס לכל רבדי האישיות כך שהוא מאד מתאים לאדם הסובל מבעיה כוללנית (כמו עצב, בלבול, דכדוך, ריקנות, חוסר משמעות וטעם לחיים) המחלחלת לתחומי חיים שונים . על פי גישה זו הדינמיקה הנפשית המודעת והלא מודעת הינה המקור לקשיים ולמצוקות שאדם חווה בחייו. יתרה מזאת, טיב היחסים המשמעותיים שאדם חווה בחייו והאירועים מעברו משפיעים על האופן בו הוא חווה את עצמו ואת העולם, וכן על איכות הקשרים הבינאישיים שהוא יוצר בהווה.
בתוך הקשר הטיפול, באמצעות הקשבה אנאליטית, אמפתית ולא שיפוטית, נעשה ניסיון להבין ולפרש את החוויה הפנימית של המטופל. תהליך זה מאפשר לגעת במקומות העמוקים של הנפש, לעבד את הקונפליקטים הלא מודעים ולרפא את המקומות הכואבים והפגיעים- אשר מוביל לצמיחה והתפתחות נפשית. טיפול פסיכודינאמי מתקיים בדרך כלל במתכונת של פגישה אחת או שתיים בשבוע בת 45-50 דק', לאורך תקופה משמעותית של חצי שנה לפחות ועד מספר שנים
|
|
| נשלח ב-17/1/2010 22:03 |
|
| |
תודה אך עדיין לא ברור לי מה מתנהל בתוך הטיפול עצמו לא רק המסגרת החיצונית או המילים המאד גבוהות ולא מספיק ברורות לסתם עמך
|
|
|
|
| נשלח ב-17/1/2010 22:47 |
|
| |
שאלת שאלה כללית ועניתי על כך. כדי להבין מהו בדיוק טיפול פסיכודינמי אנו לומדים אותו שנים רבות.
בכל אופן, אדם שמגיע עם סבל ומצוקה, הטיפול הפסיכודינמי ינסה להגיע למניעים המודעים והלא- מודעים שיצרו את הבעיה. שמקורם בילדות שנוצרו על בסיס היחסים עם אנשים שמאד משמעותיות לילד (הורים, מורים ,חברים..). הטיפול, נעשה באמצעות הקשבה אנליטית (סוג של הקשבה לאותם מקומות פנימיים- שלומדים זאת שנים), על ידי הבנת החוויה הפנימית של האדם וכך האדם יכול לאט לאט להשתחרר מאותם קונפליקטים שהובילו לבעיה.
בנוסף, הטיפול הוא כמו מעבדה,שכן היחס של המטופל כלפי המטפל הוא כמו מראה ליחסים מהילדות שהפנים בחייו- כך שחלק מהטיפול נעשה באמצעות ניסיון להבין את יחסי מטפל-מטופל. למשל, אם המטופל מרגיש שהמטפל ביקורתי מידי אז ההבנה היא שכנראה בעברו התיחסו אליו ביקורתיות יתר .בתהליך רגיש ועם אימפתיה המטופל מתחיל להבין שהפגיעות שלו מאנשים אינה קשורה אל היחס שלהם אליו . אלא מתוך יחסים עם דמויות מהעבר וזה עוזר לו להשתחרר מהעבר ולגשת להווה באופן 'נקי' יותר.
אני מקווה שהדוגמאות עוזרות להבין אך אני מאמינה שלא מספיק. זה כמו לנסות להסביר איך ניתוח לב פתוח מסייע לאדם להמשיך לתפקד.
אם יש לך שאלה יותר ספציפית על בעיה שלך או שאת מכירה מקרוב, אולי אוכל להתייחס יותר...
ובכל זאת, אני מאמינה שככל שתקראי את התשובות גם זו וגם את הקודמת הדברים יובנו יותר ויותר.
לילה טוב,
|
|
|
| נשלח ב-17/1/2010 22:55 |
|
| |
המליצו לי על טיפול כזה ואני מנסה להבין מהו כולל ומה הוא דורש מהמטופל בתכלס בתוך המפגש
|
|
|
|
| נשלח ב-17/1/2010 23:08 |
|
| |
את, למעשה, אמורה לשוחח על הדברים שמעסיקים אותך, תוך כדי העלאת אסוציאציות חופשיות, זכרונות ילדות, וכל מחשבה, רגש , פנטזיות, משאלות ,וחלומות שבאמצעותם המטפל יחד איתך ינסה להבין ולהגיע לשרשי הבעיה ולחוויה הפנימית שלך.
|
|
| נשלח ב-18/1/2010 13:09 |
|
| |
אקטין שלום,
דבר נוסף שחשוב לדעת, כשאת פונה לטיפול פסיכודינמי שהוא לא עוסק בתכל'ס- במובן של מה עליי לעשות ואיך לעשות וכמה . אלא ההיפך הוא עוסק בהפיכת המעשה (הסימפטום) לחשיבה וזאת באמצעות דיבור. לכן, עליך להיות מוכנה לדבר, ולדבר ולדבר באופן חופשי ....
בהצלחה,
רונית
|
|
| נשלח ב-18/1/2010 14:34 |
|
| |
אני מנסה לוודא שהבנתי כתבת שפגישה היא 45 דקות. במהלך הפגישות אני זו שאמורה כל הזמן לדבר?- זה לא הרבה מידי, נראה לי קצת מלחיץ לספק חומר לכל כך הרבה זמן, ועוד יותר מזה. מה קורה כשאין לי מה לומר או שקשה לי לומר דברים מסויימים? אני מנסה להבין מה המטפל/ת עושים בפגישה וכיצד בעצם מתרחשת ההתערבות
|
|
|
|
| נשלח ב-19/1/2010 10:37 |
|
| |
אקטין
טבעי שאת שואלת על המטפל, עם זאת העיסוק של שניכם אמור להיות בך.
ההתערבות של המטפל הפסיכודינמי היא למעשה נקראת טכניקת הפירוש. פירוש הוא הצעה להבנת תהליכים הפנימיים של האדם. למשל מדוע הוא מסתכסך כל הזמנים עם בוסים בעבודה, או מדוע הוא רגיש ונעלב או מדוע הוא מתנשא , מקנא וכולי..
הפירוש מגיע על בסיס הקשבה לדברים שאת אומרת, ולדברים שאת לא אומרת, לקולות המגוונים ולשתיקה, למעשה מדובר על הקשבה מאד רגישה ויחודית לעולם הפנימי שלך. כך שהפירוש כשהוא מגיע מבוסס על אותה הקשבה היוצרת מסגרת מאפשרת, מכילה ומחזיקה נפשית את המטופל ואת התכנים הקשים שהוא מעלה.
הטיפול הוא לא שאת מספקת חומר למטפל שיושב שם 'בטל', אלא זו אריגה משותפת, עם זאת כיוון ששניכם עובדים על העולם הנפשי שלך אז את המרכזית בדיבור- הדיבור הוא גם לספק לך ולמטפל חומר לפירוש אך גם דרך עיבוד נפשי וגם התפתחות ממצב קונקרטי מצומצם למצב נפשי מתפתח ורחב.
רונית
|
|
| נשלח ב-19/1/2010 11:15 |
|
| |
תודה על התשובות. אני אנסה להסביר את הבעיה שלי, ואולי אז תיהיה ברורה השאלה, ואולי זו לא תיהיה שאלה. אני מאד חברותית ונעימה אבל רק כשאני בקבוצה. כשאני מול אדם בודד אני משתתקת ובולעת את הלשון, וכמובן שזה מפריע לי באלף תחומים. ובמיוחד קשה לי לדבר כששואלים על דברים יותר אישיים. הייתי בCBT וזה לא עזר לי כי התקשיתי בגלל הטכניות של הדברים. ואז המליצו לי על טיפול פסיכודינמי, אך אני תוהה אם אני מתקשה לדבר מול אדם לבד. מה פתאום שבטיפול אני ידבר כל כך הרבה, קצת אני עוד יכולה, ושוב לא על הדברים הכי אישיים אבל הרבה, זה נשמע לי מוגזם ביחס לעצמי. ולכן אני שואלת מה מומלץ
|
|
|
|
|
| נשלח ב-19/1/2010 11:17 |
|
| |
כשכתבת למעלה שזה כמו ניתוח לב פתוח, אז הסקתי שזה משהו שדורש פחות מהמטופל והוא יותר פאסיבי, כמו בניתוח שמישהו מרפא לו את הלב. אין סוג של טיפול כזה? ושהוא לא תרופות
|
|
|
|
| נשלח ב-19/1/2010 12:00 |
|
| |
אקטין,
יש אנשים שהם מאד חברותיים בקבוצה ובחברה ובקשר אחד על אחד הבטחון יורד והמבוכה גדלה.
הבעיה שאת מתארת מצביעה ככל הנראה על קושי בקשר אינטימי של אחד מול אחד ואולי אף בקשר פנימי עם עצמך. לא פלא שCBT לא עזר.
הטיפול הפסיכודינמי דווקא בהיותו בעל אופי אינטימי ,ועובד על היחסים בין מטפל-למטופל הוא הזירה המתאימה לך לטיפול.וביחוד בקושי שלך לדבר ולבטא עצמך - שהרי קושי זה הוא הביטוי לבעיה (הסימפטום) ועל זה אתם אמורים לעבוד .
הטיפול הפסיכודינמי הוא פאסיבי בזה שאין עצות, מטלות טכניות וכד'. אלא ישנה פעילות פנימית נפשית.
הדיבור הוא אכן הכלי העיקרי (בשונה מכתיבה, אומנות וכד'), אך צורתו, קצבו וצליליו הם בהתאם למה שמביא עימו המטופל והוא מתפתח בהדרגה.
המשאלה שלך לטיפול פאסיבי הוא פנטזיה של רבים מאיתנו, זו הפנטזיה הראשונית שלנו - להיות מטופלים בידי השני (אמא?) .
אולם, ב"ה שאין 'טיפול' כזה, שהייתי מכנה אותו יותר סיעוד, כי שם לא יכולה להתרחש צמיחה
|
|
| נשלח ב-21/1/2010 15:05 |
|
| |
שלום, אני שוב כאן ועשיתי קצת ברורים נוספים על סגנון הטיפול ואמרו לי שצריך להזהר מתלות במטפל, וכדאי לבדוק זאת קודם בצורה ברורה. ולשאלתי כיצד באמת נמנע מצב של תלות בטיפול זה ומהם המסגרת והגבולות שחייבים להיות, לא רק לפי החלטת המטפל/ת בתודה
|
|
|
|
| נשלח ב-21/1/2010 19:02 |
|
| |
שלום אקטין, כפי שאמרתי קודם, הטיפול הפסיכודינמי עוסק בחוויות מן הילדות והסיטואציה של מטופל-מטפל מזכירה את היחסים של ילד –אם. מטבע הדברים תהיה השלכה של חוויות ילדותיות מצד המטופל על המטפל- וזו גם הציפייה הרצויה! תלות זהו מצב ראשוני של כל ילוד (כתבה על השלב הזה פורסם בעיתון משפחה לפני שבוע ושם הרחבתי רבות). מכאן שתלות צפויה להתעורר גם בטיפול. אולם אופי וצורת התלות משתחזרת בדומה ליחסי התלות המופנמים כבר מימים ימימה בנפש המטופל. כלומר, התלות זה לא יצירה חדשה בטיפול אלא מפגש מחודש עם התלות הילדותית של המטופל. כל שיחזור בטיפול ,ובעיקר יחסי תלות, חשובים ומהותיים לטיפול כי כך לומדים היכן הבעיה הפנימית, איך היא מופיעה ובדרך השחזור והעיבוד מתקנים. כך שמיחסי תלות בעייתיים המטופל בתוך הטיפול מגיע ליחסים בוגרים ומצמיחים. עם זאת, כדי שהטיפול יהיה בעיקרו שחזור ועיבוד נפשי ולא טיפול אימהי קונקרטי או בעיה אתית אחרת אז חייבת להיות מסגרת טיפול ברורה ומוגדרת, הכוללת: ימים ושעות קבועים לפגישות ; התנזרות ממגע פיזי והימנעות מנתינה קונקרטית; תשלום על הפגישות; חשיפה אישית מינימלית של המטפל; הפרדה בחיים שמחוץ לקליניקה (למשל הם לא יכולים ללכת לבלות יחד). לסיכום- טיפול מקצועי בידי אדם מוסמך, מנוסה ואתי לא צריך לחשוש לתלות אלא ההפך היא אורחת רצויה ומוזמנת לטיפול בה.
|
|
|
| נשלח ב-23/1/2010 23:54 |
|
| |
המסקנה באמת היא בירור יסודי, כפי שעשית על אופי הטיפול ואולי יותר - על המטפל. יש מעולים ויש איומים.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/1/2010 15:18 |
|
| |
אני מסכימה איתך, ציפור, שמומלץ לעשות בירור יסודי גם על המטפל.
הבעיה היא שזה לא פשוט, ביחוד בחברה שלנו שאין לגיטימציה רבה לטיפול, ואנשים לא מספרים על הטיפול האישי שלהם ועל המטפל שלהם...
|
|
|
|
|