בית פורומים עצור כאן חושבים

חסר אונים על סף המוות: גר בן גר בהלכה

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-18/1/2010 13:43 לינק ישיר 

מיימוני, גיחותיך לפורום מדי פעם, מחזירות את הדיונים לתלם, של דיון בפרט מקורי, ולא לעיסה חוזרת של היסודות שכבר נטחנו עד דק בשיני הניהיליזם האינטלקטואלי, מה שמטריח את לינק"ז לחינם. (מה שלוצאטי כינה פעם "עצכ"ח האידיאלי של פעם").

לענינינו. זה מאמר ההגנה של יעבץ לזכותו של רבא "צדקת רבא", בנושא הנוגע לענינינו הוא מביא ממקום אחר (ב"מ עג:) שרבא נהג עם רב מרי לפנים משורת הדין, ולא רצה לקחת ממנו כסף, וכן מביא ממקום אחר (נדרים נה.) שרבא לא הזדרז לקחת ירושות של אחרים שהיה יכול להשיגן. ולגופו של ענין הוא אומר, מה שכבר הועלה כאן, כי המדובר במו"מ תלמודי, ומה שהקפיד רבא על קלקול המו"מ לא ביאר.. אם כדברי מואדיב שהקפיד דוקא על הוצאת הדברים לחוץ שהיא הפוגעת, או שבסיטואציה בה הוצעו הרעיונות היה כמין תחרות מי יכול לקלקל לרבא את הזכיה, והוא פירש את הדברים כקנאה ורצון לקלקל לו.

וכמובן הכל תלוי בהנחת היסוד, אם מניחים שרבא לא היה מסוגל למעשה חמור כפשט הדברים, לא כל כך משנה איזה הסברים נאמר. הכל פונקציה של מדת היצירתיות וכמות האנרגיה המושקעת. זה לא בהכרח אפולוגטיקה במובן השלילי, אליה רומז מטפחת ספרים. שכן למי שהתבררה הנחה מסויימת כנכונה, מסיבות מכריעות, הרצוי הוא שיתמודד עם מה שנראה בעיניו בלתי מכריע בדרך של תירוצים (אפולוגטיקה, יותר מדוייק: התנצלויות). כך עושים גם במדעים המדוייקים. האפולוגטיקה השלילית, היא כשאדם מגן על הנחה שלא התבררה לו בשום נימוק מכריע, אלא רק בתירוצים והתנצלויות ופסבדו הוכחות.

הענין בסיפור זה הוא בערך מה שעושה יעבץ, במקרה שאדם מקניט את המאמין בצדקת רבא, אין לו ברירה אלא להתאמץ ולנסות לתרץ בדרך כל שהיא, בכדי להניח את דעת המקניט, אם זה אפשרי.

אמנם יש עוד שתי דרכים: 1) להניח שגם אדם גדול נכשל לפעמים במעשה שאינו ראוי, ולהניח שהתלמוד עובר בשתיקה גם הוא על דברים כאלו. 2) או להניח שמסיבה מסויימת מעשה זה אינו שלילי. וההנחה האחרונה היא מסוכנת, מן הסוג של פסיקת הלכה מתוך סיפורים ואגדות, כך מסוכנת פסיקת הלכה מוסרית מתוך סיפורים, (פשוט ראיתי פעם מאמר של איש המשתייך לז'אנר המוסרי – למרבה האירוניה – ומכאן הוא לומד שצדיק שיכול להשיג כסף שיסייע לו בעבודת הבורא, מחוייב להשיגו אם זה תואם להלכה וכו' וכו').

הבעיה הזו קיימת בהרבה סיפורים אחרים בהם לכאורה נראית התנהגות חכם פלוני כשלילית, ומה שמכריע את הערכתינו אליו היא לא אנקדוטות שלעולם אין לדעת בדיוק איך נראו מבפנים.

(מעשה בחכם אחד שראה פרחח מתבונן בבתו היפה, וציוה אותה שובי לעפרך (תענית פ"ג). האם זה מוצדק "לאבד עולמו מפני הרשעים"? ברור שהתשובה היא לא, ולא משנה אם זה משום שאותו אדם עשה שלא כדת, או שהיה זה רק דוגמא אחת לתוצאות היופי העילאי של בתו, או שהיו לו סיבות אחרות וכו').

------

לענין המעשה שהביאה אמשלום בר' יהודה הינדואה, לענ"ד הוא אינו דומה לנדון שלנו. המאמר שם מסתמך על תחושות נגטיביות, ולא על המסופר. הוא מוציא מתוך הסיפור שמר זוטרא זכה בעבדו של הגר הנוטה למות, שזה כל מה שעשה מר זוטרא באותה סיטואציה, ושהעבד היה כל עולמו של הגר. אך ייתכן שהתלמוד לא בא אלא להורות הלכה, ולכן סיפר על פרט אחד מתוך המתרחש, ייתכן שמר זוטרא געה בבכי עד שהתנפצו החלונות, וחיבק את רבי יהודה הינדואה, ועסקו שניהם בסוגיית התנינים הענקיים, ולאחר מכן אמר עמו ווידוי וכן העניק לו סכום כסף גדול לתרופות, לא לפני שחיבר אותו לאינפוזיה ועשה לו החיאה מלאכותית. בנוסף לכל זה, ועוד הרבה דברים אחרים, גם זכה מר זוטרא בעבדו בדרך של הולכת כליו. הכותבת מניחה שהזכיה בעבד היתה למורת רוחו של רבי יהודה הינדואה, וממהרת להכריז על בגידה. אך ייתכן בהחלט שגם הוא וגם מר זוטרא היו תמימי דעים בקשר להנחה שהעבד צריך להישאר בעבדותו כפי שלמדו חז"ל מן המקרא לעולם בהם תעבודו ואסרו לשחרר עבד גם אם האדון מאד רוצה. בכלל מעורבת כאן ההשקפה המודרנית על עבדים, אך בחברה הקדומה היו מדינות שעבדות היתה מעמד נח לשכבות מסויימות, אותו עבד שאולי הביא עמו רבי יהודה מהודו או מכוש, אם היה משוחרר לא היה מגיע לשום מעמד בחברה, בביתו של אדון טוב ומתחשב היה מוצא לעצמו מקום לינה תמורת השירות, דבר שהרבה אנשים מהמעמדות הנחותים היו משתוקקים אליו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/1/2010 13:43 לינק ישיר 

ההערה האחרונה נכתבה לפני קריאת דברי במ הנכבדים (בעמוד קודם)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/1/2010 19:23 לינק ישיר 

ראשית אני חייב להודות, שבניגוד גמור למקובל שדברי אפיקורסות נאמרים תדיר כשנימה של אוביקטיביות יבשושית נשזרת בהם והם אפופים ריח רע של אקדמיה, כאן היתה לנו דרשה דביקה מלאת מתיקות, המזכירה יותר מכל את דרשותיו רבות הפאתוס של ר' שולם. בכך כמדומני נלקח היתרון האחרון שעמד לרשותם של האמונים על המסורת.
לעצם הענין נראים דברי מואדיב, ויתירה מזו: פשוט לי שגם הסיומת של הסיפור היא המשך של הקישוט הספרותי לתרגיל הפדוגוגי שהציב רבא בפני תלמידיו, כדי לשנן את כל אמצעי הקניין התלמודיים. [בעייתיות גדולה קיימת אם נדרוש את הסיפור כהוויתו. למשל, אם היה מספיק זמן לכל ההתרוצצות הזו, כפי שנראה, מדוע לא העביר איסור את ההפקדה לידי רב איקא והוא היה יכול לעשות מעמד שלשתן, ועוד ועוד.]
נקודת ההנחה האמורה להנחות אותנו היא שמודעותם של מוסרי מסורות התלמוד מאז ימי רבא ועד ימי חתימת התלמוד בעניני טעם ודעת ופגמים מוסריים לא היתה פחותה משלנו. אם בעיניהם לא היה הדבר מכוער עד כדי עשרות גניחות "אהה" - כנראה שהפירוש הוא אחרת, וזו מכריחה אכן אפולוגטיקה, ובמקרה זה אני מוכרח להסכים עם דינוזאורוס שאפולוגטיקה אינה תמיד כל כך מגעילה. אם היו לרבא מאווים סמויים ואפלים - לא היה דן בהם ברבים, ובודאי שלא היה מלין על הוצאת הדברים החוצה, כי הרי דוקא שורה זו הוצאה החוצה.
הזלזול התמוה והילדותי בחכמי התלמוד הוא העומד בעוכרותיהם של המקטרגים לדורותיהם. במקום לגייס לעצמם קצת ענווה ושפלות רוח, מבכרים הם לתקוע את אפם בעיוורון חושים גמור מתוך טפשות אין סופית, ולדון אותם כאילו עמדו במקומם. אין אדם נידון אלא לפי שעתו, וברור שמוסריות היא נגזרת של התפיסה התרבותית המסוימת. מיימוני הדגול אינו מוכן לחשוב ולו לשנייה אחת, שמא עובדת הבן הביולוגי לא תפס כמעט כל משמעות באותו דור, ולא היתה זו רק פורמאליות של ההלכה, אלא תפיסת עולם שלמה ומלוכדת שגם בני התרבות וגם ספריה הלכו לפיה. אולי הבן הביולוגי נתפס כמו הבן הלא-חוקי רק לפני מאה שנה בכל ארצות העולם (טולסטוי וכו'). אולי המעמד התורני הוא זה שעמד במודעותם של הבריות. כל הדברים הפשוטים הללו אינם עולים על דל מחשבתו של מיימוני, שברי לו שהמוסר וההגיון והיושר - שלו הם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/1/2010 19:36 לינק ישיר 

קיימת השקפת עולם (נפוצה יותר במגזר החרדי מאשר בדת"ל) כי אם אני יכול לזכות בממון בדין תורה ללא עבירה וללא שקר (ובוודאי אם זה ללא כל ספק הלכתי) אזי אין מקום לדיונים "מוסריים". ה' העניק לי את הממון והוציאו משכנגדי. רק כאשר נאמר במפורש כי הנושא הינו בגדר "ועשית הישר והטוב" או שיש לצי"ש אזי יש "עניין" לוותר.
אישית איני חושב שזה נכון, אך אולי רבא סבר כך. הדבר מתקשר (בוודאי לא לחלוטין) לדיון אם מוסר שאינו נובע מדיני הצורה מחייב.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/1/2010 19:52 לינק ישיר 

התפיסה המעוותת של החרדים (אם צודקת הבחנת תלמיד טועה) היא תוצאה של תפיסת עולם הלכתית טהורה, בניגוד לתפיסת העולם הדתית-מודרנית (אין ללאומניות מקום לענות כאן) שאינה יונקת רק מההלכה. ואבאר:
תורה שבעל פה תפקידה להתאים את קיום התורה וליישבה עם התרבות הכללית, הוי אומר תורה לדרך ארץ, כי תושב"ע היא הפירוש המעשי של מצוות התורה. ומכאן האיסור לכתיבתה, כי אין מקום לכתיבה ולקיבעון מוחלט של משהו דינמי שאמור להשתנות מדור לדור, שהרי המציאות של העולם משתנה מטבעו. ועצם ההעברה והמסורת משנה את ההתנהגות כפי הצורך שבכל דור. ולא כטעות רבים, שהאיסור הוא עצם הכתיבה הפיזי, אבל גם קודם לכן היה שינון שבעל פה - כי מה יתן לי ומה יוסיף לי אם ישנה התעסקות טקסטואלית ומילולית, גם אם אין הטקסט בדיו שחורה על גבי קלף.
כך היה, במידה מוגבלת יותר, גם אחרי התלמודים, עד למאה הי"ז לערך. בשעת הכורח ממש השתנו ההלכות והתאימו את עצמן להכרח ולבעיות שהמציאות עוררה. ברם, מאז הרנסנס והאמנציפציה וההשכלה ושאר מרעין בישין, כאשר התרבות העולמית הלכה והשתנתה באופן מהיר מדי, והיהדות מנגד הלכה והתכרבלה בהתאם מצונפת בפינה, מתוך אימה גמורה, מאז התרחקה התורה וההלכה יותר ויותר מדרך ארץ, עד שכיום נוצר מצב שישנו הגיון תורני והגיון מוסרי, והן צרות זו לזו. כמובן שכל זה בחטא נולד, ועצם קיומו אינו אלא חטא. הדתיים-המודרנים ביקשו מאז ימי מנדלסון וגייגר ועד ימי הרב שרלו לטעום משני העולמות, לנסות להתאים את התורה לתרבות ואת התרבות לתורה, והחרדים מאז ימי הרב מווירצבורג ביקשו לשמור על היהדות המילולית בקיצוניות הולכת וגוברת. רוב החרדים אינם מודעים לכך שאין מוסריותם מקובלת ואינה נראית מוסרית, והם עדיין משוכנעים שמוסר = תורה. לכך אין לראות בהתנהגותם פגם מוסרי, שהרי בתפיסה תרבותית אחרת ניתן לראות בזה התנהגות מוסרית למופת, אלא שאין התרבות הזו קיימת עוד, וכמעשה דדון קיחוט.
כמובן שאין הדבר נוגע לגבי רבא עצמו ובני דורו, שהרי הם באמת חיו באותה תרבות, ואי אפשר לדונם במשקפיים הצרים של דורנו, וכמבואר.

תוקן על ידי הרב_גורן ב- 18/01/2010 19:57:06

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/1/2010 20:33 לינק ישיר 

אנסה להשיב לכולם, שכולם חביבים וכולם חשובים.

מטפחת ספרים, ברוך הבא אל הפורום.

צדק הדינוזאורוס, כי יש אפולוגטיקה ויש אפולוגטיקה (=התנצלות). אם אנו אומדים שרבא היה אדם גדול, וציינתי במבוא שלי לסגולות חכמינו גם ממה שמצאנו אצלו, קשה ביותר להבין כיצד נכשל, ולכן נוח ולדעתי גם נכון יותר לחפש הסבר אחר. אמנם בידי לא עלה לעשות זאת. אבל אחרים היטיבו לכתוב ולדייק ממני.

מצד שני, איני שולל את זה שנמצאו אנשים שטעו. הדוגמא שהובאה לעיל על אותו חכם ששלח את בתו למות כדי שלא תכשיל היא דוגמא מצויינת לכך (ורק אעיר כי לי לא ברור כלל שאמנם מתה מייד. האמורא המספר את הסיפור רואה בו זלזול של האב בחיי ילדיו, כי גם לבנו הוא מאחל מיתה על דבר קל, אבל האם זה אומר שהאיחולים האלו התקיימו? מצד שני, ברור שיש כאן תפיסה בעייתית, ובעיני שלי פתולוגית. אבל יש ויש הבדל בין רב שנזכר פעמים בודדות ולא ידוע לנו עליו מאומה, לבין רבא, מריה דכוליה תלמודא=אדון התלמוד, במובן זה שהוא נזכר כמעט בכל סוגיא, וכולנו תלמידיו. ורק אזכיר את רב ביבי בר אביי, ששרף חתולה כדי לראות שדים, ולפי פירוש אחד הגאונים נטרפה עליו דעתו בשל כך. אז יש יוצאי דופן).

הבחירה בין פירושים שונים למעשה רבא אינה יכולה להיות מבוססת על הוכחה. יש פעמים שניתן להציע הוכחה כזו או אחרת. אבל כאן אין לנו אלא פרשנות והכל ענין של הנחות יסוד. אף איני סבור שיהיה לנו משהו טוב מאשר מספר אפשרויות. אמנם, כמו בכל מקום, עלינו להשתדל לכוון לפשט ההיסטורי, לא להיכשל באי הערכה מספקת של גדולי החכמים, ומנגד לא להחניף ולא לסטות מן האמת ומן הצדק שהלב מראה לנו.

מואדיב

יפה פירושך. ויש בו כמה נקודות מצויינות שלא שמתי לב אליהן בעבר. ביותר: אילו רבא היה בא לנצל את איסור, לא היה מכריז על כך ברבים.

דבריך פתרו את הבעיה שלי. האם רבא זלזל בזכותו של איסור להעביר את רכושו לבנו כפי שיכולים רוב הבריות לעשות? מה נעשה, ואי אפשר לשלול את קיומו של הפירוש הזה, אם גם הוא בעיני לפחות לא טוב. יש מן הראשונים, ביניהם שצוטטו כאן, שאכן סברו שמותר לנצל גרים ובני גרים, ואדרבה, המחזיר להם את כספם כאילו החזיר אבידה לגוי. (וגם נושא זה מעורר אצלנו קושי מוסרי! וראוי לדיון בפני עצמו). כך שאין זה מן הנמנע לפרש שרבא סבר כמו הרמב"ן המצוטט כאן, אבל בעיני זה לימוד שלילי אודותיו.

יש לי השגה אחת ודיוק אחד.

ההשגה: הכל טוב ויפה לפי פירושך, שאכן עונה על חלק מהקושיות החמורות מהבחינה המוסרית (רבא מעולם לא העלה בדעתו לקחת לעצמו את הכסף, רבא הציג את הדוגמא של איסור מפני שהיה מפורסם ואין בזה ביזוי עבורו אלא להפך). אבל מה נעשה עם סוף דברי רבא. לאמור: "דהא קאמר מגמרי טענתא לאינשי ומפסדו לי". (וכפי שהקשה הרמב"ן על המאירי כפי שהביא כאן דיינא - ברוך הבא לפורום גם לו).

ניתן לדחוק שרבא בא לומר שמי שמלמדים טענות לאחרים מפסידים ממון שלא כדין. אבל שוב, לא זו הלשון. מה זה "מפסדו לי". אבל אולי הכוונה "מפסדו לי" מצוה? שערי פירוש לא ננעלו, ולאחר שאני מתאמץ לקרוא כך, שוב זה לא זר יותר מדי. הצלחת לשכנע אותי. לפחות שזה אפשרי.

הדיוק: רבא במהלך הניתוח שלו אומר "אם יזמין אותי איסור לא אבוא לקנין מעמד שלושתן". וקנין כזה לא יתכן בלי נוכחות רב מרי עצמו. לכן סברתי שגם הוא היה שם. אבל כמובן אין בדברי הוכחה. יתכן שרבא רק ניתח תיאורטית: אילו רב מרי היה שם, עדיין אני רבא לא הייתי בא וכו'.

אי הכי

הסברך נפלא בעיני! וכמובן הוא מתווסף לדברי המאירי ומואדיב. הוא הראה לי שאף איסור לא חשד ברבא שיקח לעצמו את הכסף, ולא בא אלא להבטיח את זכויות בנו (וכך ראוי לעשות ולא לסמוך על נדיבים).

(ברוך הבא אל הפורום אם אתה חדש...)

(המשך יבוא בעז"ה).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/1/2010 21:40 לינק ישיר 

כידוע ראשי הישיבות בבל וגם בא"י היו אנשים מאד מאד עשירים, ורק כך יכלו לכלכל את כל תלמידי הישיבה,

ואולי אולי- הכסף של איסור- יועד וניתן לכאורה לאחזקת הישיבה, הפסד כסף זה, לא היה בעצם הפסדו האישי  של רבא רק, אלא   חשש לביטול תורה גדול?

פשוט נזכרתי במקרה כעין זה שהיה לפני מספר שנים בב"ב -,לא עם גרים- אבל העוול של הפסק הלכה שנעשה בזמנו, לרעת היתומים ואולי גם האלמנה,- לטובת הישיבה,  מי שזוכר זוכר, ואולי על הגמרא הזו הסתמך בית הדין.

מודה ועוזב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/1/2010 23:59 לינק ישיר 
חסר אונים בחייו: גוי בן גר בהלכה

‏‏‏‏‏משבר דת משפחתי
רציתי לשאול אותך כאדם אל רב אם אמא שלי נוהגת באמת כשורה לפי התורה שמלמדת שמי שמתגייר יכול פשוט לזרוק לפח את כל החיים הקודמים כולל הילדים שהמתגייר הביא לפני כן או שאמא שלי פשוט השתגעה לגמרי וירדה מהפסים(הרב יובל שרלו)

למעבר לשו"ת לחץ כאן

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/1/2010 00:47 לינק ישיר 

אני חושב שרבא בא ללמד את תלמידיו שיש כזה ערך שנקרא "דין, נכון זה לא ערך בלעדי יש גם רחמים, ויש לפנים משורת הדין ועוד ועוד, אבל יש גם דין, ולפעמים הוא נוקב את ההר.הדין עצמו לא מתחשב בשום דבר! איך להתנהג למעשה? על זה יש מאמרים לרוב באגדות חזל אבל הדין מצידו,לא יודע פשרות. והצורה היפה ביותר ללמד את זה היא כמו שרבא עשה את זה.
 המשפט שהכי הפריע לי בכל התיאור, הוא זה האחרון בו רבא מיצר כביכול על אובדן הכסף. אבל נראה לי שקל מאוד להריח פה את האיפכא מיסתבראיות המכוונת. וכנ"ל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/1/2010 08:18 לינק ישיר 

רב גורן
1. הגישה כי להלכה "צרה" שהיא המוסר - בוודאי שאינה פשוטה, מכמה בחינות. חושבבני שאשכול זה אינו הכתובת לדיון בה. וכבר קדמך הדרשן לגבי "וירב בנחל" 
2. אתה כתבת כי המוסר משתנה ואיננו יכולים לדון את רבא במשקפינו הצרות המוגבלות למקובל בדורנו (כך הבינותיך)- אם כך מה לך מלין על גישה שאינה רוצה להתחשב במערכת המשתנה עם הזמן והרוח (המוסר) ומקבלת מערכת ערכים בגורה ומוחלטת? מדוע המערכת המוסרית עדיפה (מלבד היותה אופנתית יותר בקרב יושבי תבל)?

תוקן על ידי תלמידטועה ב- 19/01/2010 08:19:43

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/1/2010 08:43 לינק ישיר 

אם כבר מעבירים נושא, מה עם זה ש"גר מותר באמו?"

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/1/2010 08:59 לינק ישיר 

תלמיד טועה,
1. אתה מביא דוגמא ממצווה שכנראה כבר בשעתה לא היתה מובנת מוסרית, כך לפחות לפי הדרשנות החז"לית. הדיון כאן הוא לגבי הלכה שנקבעה לפי קודים מוסריים מסוימים, שאינם היום. בודאי שמבחינה מציאותית ישנם מצוות רבות הצרות למוסר. דוגמה: מכירת בת לאמה. איני סבור שבזמן התורה ראו בזה פגם מוסרי, ואיני סבור שיש היום אחד שמסוגל לראות בזה נורמה מוסרית, והנה - הפלא ופלא - המצווה הזו התבטלה לגמרי.
2. הבנתני היטב, ותלונתי על החרדים שמקבלים מערכת מיושנת ולא רלוונטית אינה משום שאינם נוהים אחר אופנות ורוח הזמן המשתנה, אלא שתפיסת התרבות שהם דוגלים בה ומייצגים אינה קיימת כבר גם אצלם כי אם בהגיון ועל הנייר, אבל חווייתית היא נכחדה, ואין ערך לתפיסה שאינה מושרשת חווייתית, וע"ע ניטשה וכו'.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/1/2010 09:26 לינק ישיר 

ר"ג

1. סביר שחלק ממצוות התורה ניתנו בהתאם לרוח המוסר הכללי שהיתה אז.
  2. חושבני כי המצוות לא יבטלו ולא ישתנו, וזהו מיסודות הדת (כבי"ג עיקרים, לדוגמה).
  3. דוגמה – גם הרמב"ם שחשב כי מצוות מסויימות ניתנו בהתאם לאופיו של העם דאז (הדוגמה המפורסמת הינה קרבנות), בכל זאת הן קיימות לעולם והוא "בזבז" עליהן המון מקום בי"ד החזקה.
  4. חושבני שיתכן שי אם אמכור את ביתי לאמה יתכן והמכר יתפוס (אולי הקונה יתונן כי אינה שווה אף את מחיר המבצע שקיבל  ויהיה ויכוח בדיני אונאה). אם לא זה רק בגלל נימוקים צדדיים.
  5. ובכל זאת אם אעשה זאת סימן שאני נבל (ברשות התורה), אף שמי שעשה זאת פעם לא היה זה סימן להיותו נבל. ההלכה אינה מורת דרך אולטימטיבית למוסר ואינה קורס חווייתי.
  6. אבל אני מבין את הטוענים כי היא כזו וכי זה מה שכפוי עלינו בכח עליון. אין כוחו פחות מעידון המוסר ההדרגתי שחל משך הדורות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/1/2010 10:15 לינק ישיר 

מואדיב:

חן חן על הפירוש היפה.

אמשלום:

הקישור שהבאת למאמרה של תמר דובדבני מגלה שדובדבני אינה מסוגלת להבין סוגית גמרא פשוטה. דובדבני כותבת שם:

ומה עושה החבר, מר זוטרא, כשהוא רואה את רב יהודה עצוב וכואב כל כך? מנסה לקחת ממנו את עבדו. לרב יהודה, כזכור, אין משפחה. נדמה כי כל מי שיש לו בעולמו הוא עבדו, שמטפל בו ודואג לרווחתו, ומר זוטרא רוצה בעבד הזה דוקא עכשיו.

אבל זאת טעות חמורה. מר זוטרא אינו מתכוין לקחת עבדו של ר' יהודה, שמטפל בו ודואג לרווחתו. הוא גם לא רוצה את העבד "דוקא עכשיו". אלא הוא מתכוין למשהו אחר לחלוטין, שאחרי שר' יהודה ימות והעבד סיים לטפל בר' יהודה, שמר זוטרא יזכה בעבד. וכבר תיאר דינוזאורוס יפה, סצנה אפשרית של הרגעים האחרונים של חיי ר' יהודה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/1/2010 10:23 לינק ישיר 

האם מר זוטרא היה בכלל יכול לזכות בעבד בחיי ר' יהודה?

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > חסר אונים על סף המוות: גר בן גר בהלכה
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 6 לדף הבא סך הכל 6 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.