הייתי מעוניין 'לגלגל' איתכם מידע על קטעי תפילה שככל שידוע -- בוצע להם לחן אחד בלבד מוקלט (כמובן שלעולם לא נדע כמה הולחנו).
מתוך כמה שעולים בראשי, אני מתנדב להציע בתור התחלה שניים:
"מודים דרבנן" (לבד!) בביצוע החזן צבי אהרוני.
"שלום רב" בביצוע החזן לואי דנטו.
טעיתי? תורידו לי את הראש...
נשלח ב-18/1/2010 17:29
אם התכוונת ליצירות מהתפילה שהחזן מבצע אז אין לנו צורך במודים דרבנן כי זה נאמר על ידי הקהל אבל אם התכוונת לכל יצירה בעלמא אז יש עשרות כאלו שאין ריבוי לחנים כגון (גם אני מקווה שאני לא טועה)לפיכך של שור ורבי ישמעל אומר של יוסלה
תוקן על ידי קולני ב- 18/01/2010 17:32:56
נשלח ב-18/1/2010 17:34
זהו, שאין "עשרות". לעניות דעתי.
וזו הכפפה שזרקתי.
נשלח ב-18/1/2010 18:58
יש "מודים" משולב מאת קמינסקי בביצוע שלום כץ (מלבד של וולאדובסקי הידוע)
נשלח ב-18/1/2010 21:25
החזן אברהם ברון הקליט מספר יצירות למילים שכנראה הוא המלחין היחיד שלהם (חזנות לפחות): "רצה והחליצנו" (מתוך ברכת המזון לשבת), "אנעים זמירות", "אלוקי נצור לשוני מרע" (הוספה בתום תפילת הלחש), "ולא נתתו ה' לגויי הארצות" (עמידה בשחרית לשבת - גם לקוורטין יש משהו) , "אתה חוננתנו למדע תורתך" (הוספה בתפילת העמידה במוצאי שבת, אולי לאשל יש לחן לזה - אני לא בטוח, ונראה לי ששטרן פעם אלתר משהו בקונצרט לזה).
קוורטין הקליט הקלטות רבות, בין היתר - "ראה נא בעניינו" (תפילת עמידה לחול), פאר וכבוד נותנים לשמו (שחרית לשבת), אל תקשו לבבכם כיום מסה במדבר (קבלת שבת), שכן חובת כל היצורים (שחרית לשבת), אני הגבר ראה עני (קינות). אשרי העם יודעי תרועה (מזמור הנאמר לפני תקיעת שופר).
ישנם כמובן עוד יצירות רבות": לא הביט אוון ביעקב (סירוטה), ברוך ה' ביום (סקונדה, הקליט:טאקר, הוספה שמוסיפים בחו"ל לערבית בימות החול), והיה באחרית הימים (הרשמן) ועוד ועוד
דניאל
נשלח ב-18/1/2010 21:50
דניאל:
ובכן, יפה אבל אופס... אופס...
אנעים זמירות יש גם לויגודה.
רצה והחליצנו יש גם ל... מרדכי סובול בהקלטה כילד.
אתה חוננתנו יש גם ליצחק אשל.
אלוקי נצור --- כנ"ל.
והיה באחרית הימים יש גם לאליהו גרינבלט
כתבת "ועוד ועוד" -- אשמח להתוודע.
נשלח ב-18/1/2010 22:03
היי דניאל, שכחתי.
"ברוך ה' ביום" יש גם למרדכי הרשמן.
נשלח ב-18/1/2010 22:15
ובכן גם שכן חובת כל היצורים יש לרויטמן וכן אתה חוננתנו יש לאלי יפה ומה שכתב דניאל ששטרן ביצע בקונצרט ודאי התכוון לאתה חונן הידוע של שטרן. ויש יצירות כמו ונראהו עין בעין של טעלשעבסקי שנראה לי שהוא היחיד שהלחין משם. ואולי גם זרים אומרים שהרשמן שר ואדרבה אם יש עוד לחנים על יצירות אלו אז תעלו וכולנו נזכה להכיר אותם
תוקן על ידי קולני ב- 18/01/2010 22:34:30
נשלח ב-18/1/2010 22:47
צודק גם צודק... שכחתי את הרשמן רויטמן, ואשל - כבר חשדתי ששמעתי את זה בלחנו.
לגבי ויגודה, סובול וגרינבלט אני שמח לשמוע...
את אתה חונן של שטרן אני כמובן מכיר... אני מתכוון שגם לאתה חוננתנו יש לשטרן יצירה (ויתכן כי הועלתה פעם כאן באתר).
אגב, ישנם יצירות חזנות לפרקי תהילים שונים, בטוחני ששם אפשר למצוא יצירות "ייחודיות", כמו "האזינה אלוקים" (הקליט סירוטה ואחרים אחריו, הלקוח מלחן קלאסי של מלחין האופרה אלסנדו סטרדלה), או תקליט של שלום כץ "תהילים" - שם יש הקלטות של "אשרי האיש אשר לא הלך בעצת רשעים", "למה רגשו גוים", "מזמור לדוד מי יגור", "למנצח מזמור לדוד עד אנה ה'". יש גם הקלטה של החזן בן ציון מוסקוביץ מאמסטרדם ל"למנצח על איילת השחר". גם יצירות לפסוקים מן בתנ"ך ניתן למצוא - שיר השירים ובראשית (של רביץ), אם נלך בכיוון הזה בטוחני שנוכל למצוא יצירות כאלו.
בכל מקרה לא ברורה לי כל כך מטרת האשכול.. הכי טוב שיש מבחר של לחנים לכל דבר...
דניאל
נשלח ב-18/1/2010 22:53
דניאל כתב: אתה חונן של שטרן אני כמובן מכיר... אני מתכוון שגם לאתה חוננתנו יש לשטרן יצירה (ויתכן כי הועלתה פעם כאן באתר. יהיה טוב אם תוכל להעלות אותה. וכן יש את נשמת של משה שטרן
תוקן על ידי קולני ב- 18/01/2010 22:55:20
נשלח ב-18/1/2010 23:56
אתה חוננתו יש לאשל אלוקי נצור ג"כ יש אשל מתוך קונצרט פסטיבל החזנות ברוך שאמר מתוך תפילת שחרית משה שטרן [אילתור] רצה והחליצנו יצירה גאונית של שלוימלה אייזנבך וכמובן כל הקטעים שרק קוורטין הלחין השיבה שופטינו של ישראל ברי [רק זה היחיד המוקלט ממנו] לא חסר עוד ברון מצטיין בקטעים לא רגילים איך נפתח פה הקלטה בתקליטשמואל ויגודה וגם ההמשך של היצירה לא ידוע על הקלטות בתקליטים על איך נפתח יעלה ויבוא לפסח אברהם ברון
נשלח ב-19/1/2010 00:28
לוצ'יאנו, ישראל ברי -- יפה. יש לי אותו והיה 'בקנה' לכתבו כאן. גם ויגודה כנראה היחיד שהקליט את תפילת "איך נפתח פה" למרות שבתפילות מוקלטות יש לפחות שבעה....
ואם כבר שלוימל'ה אייזנבאך -- אז יש לו את "תנא דבי רבי ישמעאל" מקידוש לבנה. גם לחן יחיד וגם יחיד במינו.
דניאל, מה המטרה?
בס"ה מפגש של 'תלמידי חכמים'...
נשלח ב-19/1/2010 00:42
דניאל, לגבי "והיה באחרית הימים" בלחנו של גרינבלט: אברהם סלומון שאל אותו בריאיון מה היה חסר לו בלחן המושלם כ"כ בביצועו של הרשמן?
החזן גרינבלט השיב -- כמה אופייני -- שאת "נכון יהיה הר" הרשמן אינו עושה כ"הר" (הוא מעדיף ניגון המזכיר 'דרגא' של טעמי ההפטרה) ואילו הוא ביצירה שלו הוא עושה עליה 'הררית' במילה זו.
דרך-אגב, אליהו גרינבלט, עבורי, הוא ענק אמיתי -- שלא זכה כ"כ לכבוד הראוי לו. תפילותיו מהדהדות באוזני למעלה מ-15 שנים אחרי, ואת ביצועיו הייחודיים בהופעות שמעתי אין-ספור פעמים.
נשלח ב-19/1/2010 01:32
נכון גרינבלט לא קיבל את הכבוד והערכה המגיעים לו פרשן אמיתי ומלחין בחסד עליון אמן ואומן החי את החזנות ופרשנות הטקסט כנשמתו ממש מבצע בעל קול יחודי הנותן את כל כולו לעבודת התפילה עדיין מהדהדת היצירה שלו מה נאמר לפניך הנאמרת לפני הוידוי ,יצירה המכניסה את השומעים לרגשות עזים ולאוירה יחודית במינה חזן המטלטל את השומעים
נשלח ב-19/1/2010 01:38
בחגוי אחזת את המעבר המדהים בתנא דבי רבי ישמעאל של אייזנבך במילים אמר אביי למודוס התלמודי המתוק איזו התנגנות יוסלאית מדהימה גאון היהודי הזה אין עליו והנעימה המרגשת של בונה ברחמיו בסוף היצירה של רצה והחליצנו שתף אותנו בדעותיך על קטעים אלו בבקשה
נשלח ב-19/1/2010 01:44
איי איי איי לוצ'יאנו, אתה גורם לי להסחף על גלי זכרונות...
רק אעיר, שאת "אנא תבוא" עשה גם דוד בגלי בתקליטו האחרון "שער הימים הנוראים" ולכן אינני חושב שגרינבלט הלחין זאת -- אבל ללא ספק הביצוע שלו עם הסרקזם האירוני המיתמם ב"צדיקים אנחנו ולא חטאנו"... הוא נדיר.
ובוא נזכיר את הביצועים שלו לרבש"ע יוכ"ק משל מנדל ושומע קול בכיות משל ויגודה -- והתפילות המושקעות.
כל מה שנגע בו -- הפך להיות עם משמעות ועומק.
טוב, הלילה קצר.
אני שמח שמישהו שותף לאהבתי את החברונע'ר הסבל והחזן המיוחד הזה.