| נשלח ב-25/1/2010 15:42 |
|
| |
ברי עוז פרשת בשלח
''הִנְנִי מַמְטִיר לָכֶם לֶחֶם מִן-הַשָּׁמָיִם וְיָצָא הָעָם וְלָקְטוּ דְּבַר-יוֹם בְּיוֹמוֹ לְמַעַן אֲנַסֶּנּוּ הֲיֵלֵךְ בְּתוֹרָתִי אִם-לֹא(טז,ד)" בני ישראל יוצאים מארץ מצרים לאחר מעמד קריאת ים סוף , בני ישראל נמצאים במדבר רחוק מארץ מצרים, לאחר ביזת הים נצבר רכוש רב אצל כל אחד מהיוצאים מתוך אמונה שלמה הם יצאו לדרך חדשה בלי לדעת מה מצפה להם, לאחר מעמד קריאת ים סוף מתחילים להאמין בצורה מלאה בבורא עולם ובמשה עבדו. אבל הירידה הרוחנית הראשונה מגיעה מייד "מִצְרַיִם בְּשִׁבְתֵּנוּ עַל-סִיר הַבָּשָׂר בְּאָכְלֵנוּ לֶחֶם לָשֹׂבַע כִּי-הוֹצֵאתֶם אֹתָנוּ אֶל-הַמִּדְבָּר הַזֶּה לְהָמִית אֶת-כָּל-הַקָּהָל הַזֶּה בָּרָעָב" מה נאכל עכשיו, בורא עולם שומע ודואג למזון לבני ישראל, מן יורד מידי יום מהשמיים בבוקר והוא הלחם לאכול ולקראת ערב שבד"כ בערב רגילים לאכול בשר מגיע הַשְּׂלָו. המן יורד מידי בוקר על פיסה עטופה בטל ויורדת לכל אחד ע"פ מעשיו ומדרגתו הרוחנית, מי שמעשיו טובים המן יורד בפתח ביתו והאחרים צריכים לצאת אל מחוץ למחנה. המן מכונה גם "לחם אבירים". כינוי זה טוען שהמן הוא הלחם אותו אוכלים מלאכי השרת (אבירים). הסבר נוסף הוא שהמן נבלע באיברים והאדם האוכל אותו אינו צריך להפריש ... ושאדם היה רוצה לאכול מאכל מסוים המן הוא היה חושב על המאכל והמן היה מקבל את אותו טעם, המן מכיוון שהיה מזון רוחני הוא היה משפיע על תווי פניו של והיה גורם לו להראות אחרת יותר רוחני. עוד המן היה אהוב על הנשים כי שהיה מחלוקת או מריבה בין בני זוג ובד"כ לרוב הצדק נמצא אצל האישה המן היה יורד בפתח בית אביה והבעל היה צריך ללכת ולהביא את האוכל משם והדבר היה גורם לו לאי נעימות וגרם לו להימנע ממריבות עם אשתו בעתיד כי מקור הברכה והפרנסה בביתו של אדם הוא בזכות אישתו כנאמר "לעולם יהא אדם זהיר בכבוד אשתו, שאיןברכה מצויה בביתו של אדם אלא בשביל אשתו" עוד "אמרו חכמים לבני דורם: כבדו את נשותיכם כדי שתתעשרו". כל יום ירד מן מלבד יום שבת ביום שישי אספו בני ישראל יותר מן כדי שיהיה להם לשבת, כל יום המן היה מספיק לאותו אדם ומה שיהיה נשאר ממנו למחרת היה מתקלקל ומתמלא בתולעים כך שלא היה ניתן לאכול אותו. אדם שקורא מידי יום את פרשת המן בכוונה ולא רק בשבת שירה מובטח לו שלא יחסר לו לחם לעולם, אין אחד מהקוראים שאינו טרוד בעניין הפרנסה ומה נאכל מחר, התבונות כל יום מחדש מחזקת אותנו באמונה ובביטחון שהכול בידי שמיים ושבורא עולם דואג למלא את כל מחסורינו. ביטוי חזק ומקיף למשמעותו החיובית של המדבר נמצא בדברי המדרש לפיהם לא ניתנה התורה אלא לאוכלי המן "... למה לא הביאן הקב"ה בפשוטה? אלא אמר הקב"ה: אם מכניס אני את ישראל בפשוטה, מיד הם מחזיקין איש בשדהו ובכרמו ובטלין מן התורה. אלא הרי אני מקיפן במדבר ארבעים שנה, כדי שיאכלו את המן ושותין מי באר והתורה נבללת בגופן. מכאן היה ר"ש בן יוחאי אומר: לא נתנה תורה לדרוש אלא לאוכלי המן" (ילקוט שמעוני).
"רבי יהושע אומר: שונה אדם שתי הלכות בשחרית ושתי הלכות בערבית ועוסק במלאכתו כל היום, מעלין עליו כאלו קיים את כל התורה כולה וקיים 'והגית בו יומם ולילה' (יהושע א'). מכאן היה ר"ש בן יהושע אומר: לא נתנה התורה לדרוש אלא לאוכלי המן שלא היה להם צורך לא למלאכה ולא לסחורה, הא כיצד - היה יושב ודורש ולא היה יודע מהיכן היה אוכל ושותה ומהיכן ללבוש ולכסות, הא לא נתנה תורה לדרוש אלא לאוכלי המן ושניים להם אוכלי תרומה" (מדרש תנחומא). המן ניתן לבני ישראל במדבר שלא יהיו מודאגים וכך יוכלו לעסוק בתורה, גם היום שלא יורד מן , בורא עולם דואג לנו לפרנסה כדי שנוכל לקיים את תורתו, וכל הניסיון של עושר או עוני הכול במטרה לבדוק אותנו האם נעסוק בתורה ולא נבטלה חלילה מעודף נכסים שיש לנו, כי למי יש זמן ללמוד תורה שיש לך הרבה נכסים, ולמי יש כוח ללמוד תורה שמצב דחוק. וזה הניסיון שיש לנו בעולם הזה ועלינו ללמוד תורה כל יום בשמחה ולא משנה מה מצבנו הכללי.ככל שאדם מאמין באמונה שלמה שהפרנסה שלו היא אך ורק מבורא עולם, כך הוא יזכה לפרנסה בנחת ובשפע , היום שאדם זקוק לעבודה כדי להתפרנס ההשתדלות היא למעשה קטנה , כל אחד שמחפש עבודה יכול מביתו לשלח קורות חיים דרך מחשב ואף לבצע ראיון טלפוני לפני שהוא ניגש להתמודד על משרה מסוימת ושהוא מגיע כך לפגישה הוא כבר חותם על הסכם עבודה, אדם יכול לשלוח קורות חיים למאה חברות ורק כמה חברות בודדות יפנו אליו ולא משנה כמה השתדלות הוא יעשה בנוסף לא זה מה שיביא לו את הפרנסה. צריך לעשות השתדלות ולא לשבת בבטלה ולצפות שפרנסה תרד אלייך ע"י מלאך ומצד שני לא להגזים בהשתדלות כי ברגע שאדם יאמין באמונה שלמה שפרנסה היא מבורא עולם בלבד הכול ילך לו בעבודה בקלות, לא חנפנות ולא רכילות כלפי המעסיק יביאו תוספת שכר, כי רק תפילה לבורא עולם שירחיב לנו את הפרנסה היא זו שתעזור. כפי שנאמר המן הספיק לכל יום מחדש ומה שנאסף יתר על המידה התקלקל וצבר תולעים, אנשים כל יום עסוקים בצבירת רכוש וכל הזמן הדאגה היא מה יהיה מחר ובדרך הם מפסידים את כל העולם הזה והבא שלהם כי הם שקועים בעבודה ובדאגה מה יהיה מחר. בורא עולם דואג לנו כל יום מחדש , עיסוק בצבירת רכוש מביא לכך שלא יישאר לנו בסוף כלום , אדם נהנה בעולם הזה ממה שהוא יכול לאכול באותו יום ולא משטח קרקע שהוא רכש להשקעה עתידית וגם אם הוא יבנה עליו בית בסופו של דבר הוא ישאיר אותו לבניו. מסופר על תלמיד חכם אחד שסיפר שכל חייו הוא חיי בעניות גדולה , לעולם לא זכה ללבוש בגד חדש הכול היה יד שנייה מתרומות שהוא הגיעה לישיבה הוא הביא סדין ישן כי להתכסות איתו בלילה , אב הבית של הישיבה זרק לו אותו שהוא ניקה את החדרים כי הוא חשב שמדובר בסמרטוט ישן וחשש ממחלות. אותו תלמיד חכם לא חשב על המחר ולמד תורה באהבה ובשמחה , שהגיע מועדו להתחתן לא היה לו כלום כדי לבנות בית , אביו לא יכול לתת לו אפילו כסף לחתונה , כי בביתם הם היו אוכלים בקושי קצת לחם חמאה ובשבת אחת לחודש היה קצת בשר במרק והם אף פעם לא חשבו בבית מה יהיה מחר תמיד האמינו בבורא עולם שהפרנסה ממנו וכל דבר מגיע בעיתו, אותו בחור זכה להתחתן עם ביתו של ראש הישיבה למרות שלא היה לו לא רכוש ולא ייחוס, כי ראש הישיבה רצה המשכיות לתורה שלו במשפחתו וידע כי רק אדם שמסוגל לעבוד את בורא עולם בצורה כזו תורתו תתקיים , והוא חיתן אותו עם ביתו ודאג להם לכל הצרכים הגשמיים . שבת שלום! לעילוי נשמת עדינה בת שפרה ז"ל , רוננה בת אהובה ז"ל, משה בן עליזה ז"ל, יורם בן קלרה ז"ל , יזהר בן חווה ז"ל, לבריאות ולהצלחת מנחם יעקובי וכל אשר לו, אלברט בן עליזה וכל אשר לו, שושנה בת עדינה והילדים ,זיווג הגון לאהרון רן בן שושנה, שלומי יעקובי בן עדינה,פרי בן לגנית בת ניצה, רונית בת גילה. לבריאות והצלחה ופרנסה טובה לאסף בן ורדה. לתגובות להערות ולהארות ולקבלת העלון במייל ללא תשלום לזיכויי הרבים: [email protected]
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-25/1/2010 22:35 |
|
| |
בס"ד
פרשת "בשלח"
מפי חז"ל ב"מדרש רבא"
ויהי בשלח פרעה,
זה שאמר הכתוב: (משלי כו, ג) שוט לסוס ומתג לחמור.
שוט לסוס, זה פרעה הראשון, שנאמר: (בראשית יב, יז) וינגע ה' את פרעה על דבר שרי אשת אברם.
מה תלמוד לומר אשת אברם?
(קהלת ד, ט) טובים השנים מן האחד.
ואומר: (בראשית יב, טז)ולאברם הטיב בעבורה.
ומתג לחמור,זה היה אבימלך.
אימתי?
(בראשית כ, יח) כי עצר עצר ה' בעד כל רחם לבית אבימלך,התחיל משבח עצמו ואומר: (שם שם, ה) בתם לבבי ובנקיון כפי.
(בראשית יב, ו) ואחשוך גם אנכי אותך מחטוא לי.
למה הדבר דומה?
לחמור שהיה אדם רוכב עליו. ראה את התינוק בשוק קפץ עליו ולא הזיקו, התחילו משבחין לחמור שדלג על התינוק ולא הזיקו.
אמרו להם בעליו: חייכם, אילולי אני שהמשכתיו ברסן של פיו היה מזיקו.
כך אמרו: כשר היה אבימלך שלא קרב אצל שרה.
אמר להם הקדוש ברוך הוא: הוא היה מבקש ואני לא הנחתיו ואני הוא שמשכתיו, שנאמר: (תהלים קמ, ט) אל תתן ה' מאויי רשע, לכך נאמר: (משלי כו, ג)ומתג לחמור.
ושבט לגו כסילים, זה פרעה והמצריים שכיון שנתכלו במכות שלא בטובתם שלחו את ישראל, שנאמר: ויהי בשלח פרעה.
משל אבימלך למה הדבר דומה?
לאחד, שנכנס בפלטין של מלך, ונטל דיפלומטר שלו באפילה יצא ותפשו.
אמר לו המלך: מה בידך והיה מִירַתֵּת.
אמר לו: למה אתה מירתת, שמא נטלת כלום מן הפלטין?
אמר לו: לאו!
ומה הדפילומטר הזה מי נתנו לך?
כך אמר אבימלך לפני האלהים: (בראשית שם, ד)הגוי גם צדיק תהרוג?!
אמר לו: יודע אתה שלא נגעתי בה.
אמר לו: ומה אשתו של איש עושה אצלך?!
ועכשיו שלחה, שהיא אשת איש!
הנך מת על האשה אשר לקחת וגו', ועתה השב אשת האיש כי נביא הוא ויתפלל בעדך מהו ויתפלל בעדך.
משל לראש המדינה, ששלח את עבדו אצל הדיין להכותו, והתחיל מבקש מן הדיין.
אמר לו הדיין: לי לא עשית דבר, יאמר אדוניך ואני מניחך!
כך אמר האלהים: אברהם מסר לי דינו מאמש ואני הכתבתיו, שאני (תהלים קמו, ז) עושה משפט לעשוקים, ואתה עשקתו יתפלל עליך ואני עוזבך, שנאמר: ויתפלל בעדך וחיה.
ומתג לחמור
משל פרעה למה הדבר דומה?
לרועה אחד שהיה רועה חזירים מצא רחל אחת משכה ביניהן.
שלח בעלה אצלו ואמר: תן לי רחלי!
אמר לו: אין לך אצלי רחל!
אמר הבעל: הודיעו לי מהיכן הוא משקה בהמותיו הלכו והודיעוהו וסתם את המעיינות.
אמר לו: שלח לי רחלי!
אמר לו: אין לך בידי רחל.
אמר הבעל: הודיעו לי מהיכן הוא מרביץ את בהמותיו הלכו והודיעוהו והרס את הצריפין.
אמר: אין לך בידי רחל.
אמר: הודיעו לי היכן הוא רועה הלכו והודיעו לו ושרף את כל העשב שהיה לו.
אמר: אין לך בידי רחל.
אמר: הודיעו לי היכן בנו הולך ללמוד באסכולי והלך ולקח בנו תחת ידו.
אמר לו: הרי רחלך.
היה מנהיג והולך ואחר כך חבשו אצל בנו.
אמר לו: עכשיו אין רחלך בידי, למה אתה חובשני, מה יש לך בידי עוד?
אמר לו: שאני מבקש ממך כל מה שילדה וגזותיה כל הימים שהיתה אצלך.
התחיל צווח ואומר: ולואי לא נתתיה!
והיו בני אדם אומרים: עמד בדבריו ולא שלחה לו והוא שבקש להרגו.
כך המלך, זה מלך מלכי המלכים הקדוש ברוך הוא.
רחל, אלו ישראל.
רועה חזירים, זה פרעה.
ירדו ישראל למצרים ונתן עליהם מסים, שנאמר: (שמות א, יא) וישימו עליו שרי מסים. ואומר: (שם שם, כב) כל הבן הילוד.
התחיל הקדוש ברוך הוא אומר: למשה, אמור לפרעה: (שם ז, טז)שלח עמי ויעבדוני!
הלך ואמר לו התחיל אומר: (שם ה, ב) מי ה' אשר אשמע בקולו.
התחיל משה ואמר להקדוש ברוך הוא, הרי הוא אומר: מי ה' ואינו רוצה לשלח!
אמר לו: היכן מצרים שותים?
אמר לו: מנילוס.
אמר לו: הפוך אותו לדם!
אמר לו: איני יכול להפכו, יש אדם שותה מן הבאר משליך אבן לתוכה?!
אמר לו: ילך אהרן ויהפכנו, הלך אהרן והכהו ונהפך לדם.
למה לא הכה אותו משה?
אמר: נשלכתי לתוכו ולא הזיקני ובשביל כן הכהו אהרן.
התחילו המצרים מבקשים לשתות ולא היו מוצאין.
חזר ואמר: שלח עמי ולא רצה.
אמר לו: היכן בהמתו רועה?
במדבר. שלח עליהן ברד ושיבר כל עץ שלהם ושרף את הכל, שנאמר: (שם ט, כד) ויהי ברד ואש מתלקחת וגו',
ואחר כך שלח להם ארבה ואכל כל ירק העץ ונטל מקלו ושרף (וערף) כל בהמות, שנאמר: (שם שם, ג) והנה יד ה' הויה.
הביא עליו כל המכות ולא רצה לשלחם ואחר כך נטל בנו וחבשו, שנאמר: (שם יב, כט) וה' הכה כל בכור.
באותה שעה אמר: (שם שם, לא)קומו צאו.
רדף אחריהם תפשו וחבשו בצד בנו, שנאמר: (תהלים קלו, טו) ונער פרעה וחילו בים סוף.
התחיל פרעה אומר: ולואי לא שלחתים.
והם אומר:ין: ראה איש שעמד בדבריו שמשלחן הרי הורגו.
הוי, ושבט לגו כסילים.
למה נאמר: בהם שבט?
לפי שמכל מכות הראשונות לא הרגישו עד שהביא עליהן את השחין, כיון שלקו אמרו אלו לאלו: הרי מכה רעה ואין לשון שבט אלא שחין, שכן איוב אומר: (איוב ט, לד) יסר מעלי שבטו, לכך נאמר:ושבט לגו כסילים.
אמר פרעה: הרי לקה עמי והרג את בני והרי בניו יוצאין, כיון ששלחם התחיל קורא: ווי, ווי.
הוי, ויהי בשלח פרעה.
דבר אחר:
ויהי בשלח פרעה
הדא הוא דכתיב: (ירמיה נ, לג- לד) כה אמר ה' צבאות עשוקים בני ישראל ובני יהודה (וגו') גואלם חזק ה' צבאות שמו.
משל למה הדבר דומה?
לאדם שהיה לו פרדס.
אמר לו חברו: מכור לי את הפרדס הזה!
מכר לו במנה ולא היה יודע בעל הפרדס מה בתוכו.
אמרו לו: בכמה מכרת את הפרדס?
אמר להם: במנה!
אמרו לו: יש בו זיתים במאה מנה, גפנים במאה מנה, רמונים במאה מנה, מיני בשמים במאה מנה, וכן כל מין ומין במאה מנה!
אמרו לו: ולא היית יודע מה אתה מוכר ומה יש בפרדס?!
כפרים עם נרדים נרד וכרכם, ואילו לא היו של לוקח אלא מעיינות שבתוכו די, שנאמר: (שם שם, טו) מעין גנים באר מים חיים ונוזלים מן לבנון.
התחיל המוכר תוהא.
כך היה פרעה כששלח את ישראל לא היו לפניו כלום.
אמרו לו גדולי מלכות: מה עשית?
אילו לא היה בידם אלא הביזה לבדה דיים, שנאמר: (שמות יב, לח) וגם ערב רב עלה אתם. ולא עוד, אלא שכמה עשירים היו בהם כמה חכמים וכמה בעלי אומניות, שנאמר: שלחיך פרדס רמונים כמה אנשים ונשים וטף היו, שנאמר: (ירמיה נ, לג) וכל שוביהם החזיקו בם. מה כתיב אחריו?
גואלם חזק ה' צבאות שמו,באותה שעה התחיל קורא: ווי, ווי, ויהי בשלח.
דבר אחר:
ויהי בשלח
הדא הוא דכתיב: (תהלים קמז, טו) השולח אמרתו ארץ, אוי להם לרשעים שהם רמה ותולעה ובטלים מן העולם ומבקשים לבטל דברו של הקדוש ברוך הוא.
אמר להם: אתם אמרתם: (שמות ה, ב)וגם את ישראל לא אשלח.
ואני אמרתי (שם שם, א)שלח עמי!
נראה דברי מי עומדים דברי מי בטלים?
לסוף עמד פרעה מעצמו והלך ונפל על רגליו של משה ואמר להם לישראל: (שם יב, לא) קומו צאו.
אמר לו הקדוש ברוך הוא: מה פרעה דבריך עמדו או דברי, לכך נאמר: השולח אמרתו ארץ.
אימתי?
ויהי בשלח פרעה.
וכי פרעה שלחם?!
בלעם אמר: (במדבר כד, ח) אל מוציאם ממצרים.
וכאן כתיב: ויהי בשלח פרעה?!
אלא מלמד, שהיה פרעה מלווה אותם ואומר: להם: התפללו ובקשו עלי רחמים, שנאמר: (שמות שם, לב) גם צאנכם גם בקרכם קחו כאשר דברתם ולכו וברכתם גם אותי,ואין שלוח האמור כאן אלא לויה, שנאמר: (בראשית יח, טז)ואברהם הולך עמם לשלחם.
דבר אחר:
ויהי בשלח פרעה
אמר לו הקדוש ברוך הוא: אני כתבתי בתורה: (דברים כב, ז) שלח תשלח את האם ואת הבנים תקח לך, ואתה שלחת את האבות ובנים השלכת ליאור, אף אני משלח אותך לים ומאבד אותך, שנאמר: (תהלים קלו, טו) ונער פרעה וחילו בים סוף,ואקח את בתך ואוריש לה גן עדן.
דבר אחר:
ויהי בשלח פרעה
הדא הוא דכתיב: (שיר ד, יג) שלחיך פרדס רמונים.
אמר רבי לוי:
משל לאחד, שהיה לו שדה והיה בה גל של צרורות, עמד ומכרה לאחר.
עמד אותו האיש שקנאה והעביר אותו הגל מתוכה ומצא תחתיו מים חיים.
נטעה גפנים עשאה שורות שורות.
נטע בה כל מיני בשמים.
נטע בה רמונים העמידה על קנים.
בנה מגדל בתוכה והושיב בתוכה שומר, כל מי שהיה עובר עליה היה משבחה.
עבר עליה אותו האיש שמכרה ראה אותה מלאה כל טוב, אמר: אוי לי שכך מכרתי, אוי לי שכך הוצאתי מידי!
כך היו ישראל במצרים גל של צרורות, שנאמר: (שיר ד יב) גן נעול אחותי כלה גל נעול מעין חתום.
כיון שיצאו, נעשו פרדס רמונים, שנאמר:שלחיך פרדס רמונים וגו'.
נעשו כגפן היין, שנאמר: (תהלים פ, ט) גפן ממצרים תסיע.
נעשו שורות שורות ראובן שמעון לוי ויהודה וכן כולם.
נטע בה כל מיני בשמים, שנאמר: (שיר ד, יד) נרד וכרכום קנה וקנמון.
נטע בה תפוחים שנאמר: (שיר ח, ה) תחת התפוח עוררתיך.
סמכה על הקנים אלו קני המנורה.
מצא בה מים חיים, שנאמר: (שם ד, טו) מעין גנים באר מים חיים.
בנה בה מגדל, שנאמר: (ישעיה ה, ב)ויבן מגדל בתוכו.
וגם יקב חצב בו הושיב בתוכה שומר, שנאמר: (תהלים קכא, ה) ה' שומרך ה' צלך על ידי ימינך.
כל הימים שהיו הבריות רואים את ישראל היו משבחין אותן.
ומי היה משבחן?
בלעם הרשע, שנאמר: (במדבר כד, ה-ו) מה טובו אהליך יעקב כנחלים נטיו.
בלעם ראה אותן ותמה, פרעה ראה אותם שורות שורות כהנים, לוים וישראלים, דגלים דגלים. התחיל צווח ואמר: אוי לו לאותו האיש שכך הוציא מתחת ידו!
לכן נאמר: ויהי בשלח פרעה.
דבר אחר:
ויהי בשלח פרעה
הדא הוא דכתיב: (תהלים קכד, ז) נפשנו כצפור נמלטה מפח יוקשים.
משל ליונה, שהיתה יושבת בקנה.
ראה אותה נחש רע היה מבקש לעלות אליה ברחה הימנו למקום אחר.
עלה וישב לה בקנה נפלה האש בקנה ונשרף הנחש.
פרחה הצפור וישבה לה בגג.
כיון שנשרף הנחש והקן, אמרו לצפור:
עד מתי את פורחת ממקום זה למקום זה?
הלכה ומצאה לה קן נאה ומשובח וישבה לה בתוכה.
כך היו ישראל במצרים והיה פרעה הנחש מתחכם עליהם, שנאמר: (שמות א, י) הבה נתחכמה לו,והוא נמשל כנחש, שנאמר: (עי' יחזקאל כט, ג) הנבא על פרעה התנים הגדול. ברחו ישראל מפניו, שנאמר: (הושע יא, יא)יחרדו כצפור ממצרים.
וכיון שיצאו ישראל ממצרים נשרף פרעה באש, שנאמר: (שמות טו, ז) תשלח חרונך יאכלמו כקש.
ישבו להם ישראל במקום אחר, שנאמר: (תהלים קב, ח)ואהיה כצפור בודד על גג.
ואחר כך ברחו כצפור ממקום למקום, שנאמר: (משלי כז, ח) כצפור נודדת מקנה כן איש נודד ממקומו.
וכשבאו לארץ ישראל מצאו להם קן, שנאמר: (תהלים פד, ד) גם צפור מצאה בית.
וכן דוד אמר: (שם קלב, ה) עד אמצא מקום לה' משכנות לאביר יעקב.
לכך נאמר: נפשנו כצפור נמלטה.
דבר אחר:
ויהי בשלח פרעה
כששלח פרעה את העם, מי צווח ווי?
פרעה!
משל למלך, שהיה בנו הולך למדינה אחת הלך וְשָׁרָה אצל עשיר אחד.
וקיבל העשיר בנו של מלך בעין טובה.
כיון ששמע המלך מי קבל בנו ובאיזה מדינה הוא, היה משלח אגרת אצל אותו האיש ואמר לו: שלח את בני! פעם אחת וב' וג', היה משלח בכל זמן, ובכל שעה ושעה עד שהלך והוציא לבנו בעצמו.
התחיל אותו האיש צועק על שיצא בנו של מלך מתוך ביתו.
אמרו לו שכניו: למה אתה צועק?
אמר להם: כבוד היה לי כשהיה בנו של מלך אצלי, שהיה המלך כותב אגרת לי והיה זקוק לי והייתי ספון בפניו, עכשיו שנמשך בנו של מלך מאצלי, אינו נזקק לי בדבר, לכך אני צועק.
כך אמר פרעה: כשהיו ישראל אצלי היה הקדוש ברוך הוא זקוק לי והייתי ספון בפניו והיה משלח לי אגרת בכל שעה, ואומר: (שמות ט, א) כה אמר ה' אלהי העברים שלח עמי.
והיה פרעה שומע מפי משה, שלח את בני, ולא היה מבקש לשלחם.
כשירד הקדוש ברוך הוא למצרים והוציא את ישראל, שנאמר: (שם ג, ח) וארד להצילו מיד מצרים, התחיל פרעה צועק: ווי, ששלחתי את ישראל!
לכך נאמר: ויהי בשלח פרעה.
דבר אחר:
ויהי בשלח פרעה
מי אמר ווי?
משה אמר ווי!
משל לאחד, שנעשה לבתו של מלך שושבין, והיה רואה במזל שהוא מוציאה מבית אביה, ואינו בא עמה לבית החתן לחופתה. התחיל בוכה.
אמרו לו: מפני מה אתה בוכה?
אמר להם: בוכה אני שנתיגעתי להוציאה ואיני בא עמה לחופתה.
כך אמר משה: צועק אני שנתיגעתי להוציא את ישראל ממצרים ואיני נכנס עמהן לארץ, לכך, ויהי בשלח.
דבר אחר:
ויהי בשלח פרעה
משל לאחד שמצא צרור של מרגליות ולא היה יודע מה בידו.
אמר לאחד בדרך: רצונך ליטול הצרור הזה שבידי?
אמר לו: למה לי צרור שלך?
אמר לו: טול אותה ואיני עומד בפניך! נטלה הימנו.
כיון שנכנס במדינה ישב וחרז הגדולות לעצמן והקטנות לעצמן והבינוניות לעצמן. נכנס אותו שמסר לו את הצרור בעיר, וראה את האיש שנטלו הימנו שפתחן בחוץ, ואדם בא ליקח ממנו, ואמר לו:
קטנה זו בכמה?
אמר לו: בק' רבוא!
והגדולה בכמה?
אמר לו: באלף רבוא!
והבינוניות בכמה?
אמר לו: בח' מאות רבוא!
כיון שראה כך קרע בגדיו, אמר: כל העושר הזה בידי היה וחינם הוצאתי מידי, אוי לו לאותו האיש שכך הוציא מידו.
כך היה פרעה.
הצרור של מרגליות, אלו ישראל שהיו בידו, שנאמר: (שיר א, יג) צרור המור דודי לי.
התחיל צווח: (שמות יב, לא) קומו צאו.
התחיל משה מונה אותן שש מאות אלף, חוץ משבטו של לוי שלא מנה אותן, כשראה פרעה כל האוכלסין התחיל צווח: ווי, הוי, ויהי בשלח פרעה.
דבר אחר:
ויהי בשלח פרעה
הדא הוא דכתיב: (תהלים סו, ג) אמרו לאלהים מה נורא מעשיך ברוב עזך יכחשו לך אויביך.
רבי יוחנן, בשם רבי אלעזר בנו של רבי יוסי הגלילי אומר:
אמרו לפעלא טבא יישר כחך!
כיצד הנצלבין צולבין את צולביהן, הנהרגין הורגין את הורגיהן?
המן חשב לתלות את מרדכי ותלו אותו ואת בניו.
פרעה אמר: (שמות א, כב) כל הבן הילוד היאורה תשליכוהווהוא הושלך לים, שנאמר: (שמות טו, ד)מרכבות פרעה וחילו ירה בים הוי, אמרו לאלהים מה נורא מעשיך.
מהו ברוב עוזך יכחשו לך אויביך ישתברו?
רבי ברכיה אמר:
יעשו כזבים בדבריהם כענין שנאמר: (ויקרא ה, כא) וכחש בעמיתו.
אתה מוצא נבוכדנצר אמר: (דניאל ג, כה) ורוה די רביעאה דמי לבר אלהין.
מה עשה לו הקדוש ברוך הוא?
מסרו למלאך השטן והתחיל מנגדו, ואומר: לו: אי רשע ליחה סרוחה, אמור: מה ראית? התחיל אומר: דניאל ג, כח)בריך אלההון, די שדרך מישך ועבד נגו, די שלח מלאכיה ושזיב לעבדוהי לא כתיב אלא מלאכה, הוי: ברוב עוזך יכחשו לך אויביך, יעשו כזבים דבריהם.
ועוד אמר נבוכדנצר: (דניאל ד, לב) ולא איתי די ימחא בידיה.
אמר לו הקדוש ברוך הוא: רשע, ליחה סרוחה.
שמא אני מעביר בייא על בריה?
חזר ואמר: (דניאל ד, לד)די כל מעבדוהי קשוט, וכל אורחתיה דין, הוי, ברוב עוזך יכחשו לך אויביך.
פרעה על ידי שאמר: (שמות ה, ב) מי ה', חזר ואמר: (שם ט, כז) ה' הצדיק.
ועל ידי שאמר: (שם ה, שם) וגם את ישראל לא אשלח, הוא היה מחזיר על פתחיהן של ישראל ואומר: להם: לכו לשלום, צאו לשלום, הוי: ברוב עוזך יכחשו לך אויביך.
ולא נחם אלהים דרך ארץ
שלא נהג עמם כדרך כל הארץ.
היאך דרך כל הארץ?
מי שהוא קונה עבדים קונה אותם על מנת שיהיו מרחיצין אותו וסכין אותו ומלבישין אותו, וטוענין אותו ומאירין לפניו, אבל הקדוש ברוך הוא לא עשה כן לישראל, אלא לא נחם אלהים כדרך כל הארץ, אלא שהיה מרחיצן, שנאמר: (יחזקאל טז, ט) וארחצך במים.
וסך אותן, שנאמר: (שם שם, שם) ואסוכך בשמן.
והלבישן, שנאמר: (שם שם, י) ואלבישך רקמה.
ונשאן שנאמר: (שמות יט, ד) ואשא אתכם על כנפי נשרים.
ומאיר לפניהם שנאמר: (שם יג, כא)וה' הולך לפניהם יומם, לכך נאמר: ולא נחם אלהים דרך ארץ וגו'.
ולא נחם אלהים דרך ארץ פלשתים
למה?
אלא שטעו שבטו של אפרים ויצאו ממצרים עד שלא שלם הקץ ונהרגו מהם ל' רבוא.
ולמה נהרגו?
שחשבו מיום שנדבר אברהם בין הבתרים, וטעו ל' שנה, שנאמר: (תהלים עח, ט) בני אפרים נושקי רומי קשת, לולי שטעו לא יצאו.
מי היה חפץ להוציא אל הרג בניו אפרים?
שנאמר: (הושע ט, יג) ואפרים להוציא אל הורג בניווהרגום פלשתים, שנאמר: (דה"א ז, כ-כא) ובני אפרים שותלח והרגום אנשי גת,והיו עצמותיהם שטוחין בדרך חמרים חמרים, שכבר היה להם ל' שנה שיצאו עד שלא יצאו אחיהם ממצרים.
אמר הקדוש ברוך הוא: אם יראו ישראל עצמות בני אפרים שטוחין בדרך יחזרו למצרים.
למה הדבר דומה?
למלך שנשא אשה, וביקש לילך למדינתו. הושיבה באפריון ולא הספיק ליכנס למדינה, עד שמתה אשתו. קברה על פתח המדינה ואחר כך נשא אחותה.
אמר המלך: הריני מסבבה שלא תראה קברה של אחותה ותחזור לה.
מה עשה?
סיבבה מאחורי המדינה.
כך אמר הקדוש ברוך הוא: יהיו מסבבים את הדרך, כדי שלא יראו עצמות אחיהם מושלכין בדרך ויחזרו למצרים.
מה עשה הקדוש ברוך הוא?
נטל דמם של בני אפרים וטבל בו כליו כביכול, שנאמר: (ישעיה סג, ב) מדוע אדום ללבושך. אמר הקדוש ברוך הוא: איני מתנחם עד שאנקום נקמתן של בני אפרים, שנאמר: ולא נחם אלהים.
דבר אחר:
ולא נחם אלהים
אף על פי ששלחם פרעה לא נתנחם הקדוש ברוך הוא.
משל למה הדבר דומה?
למלך שנשבה בנו והלך אביו והצילו מן הלסטים והרגן, והיה הבן אומר: לאביו: כך וכך עשו לי כך וכך הכו אותי ושעבדו אותי, אף על פי שהרגן לא היה מתנחם, אלא היה אומר: כך וכך עשו לבני.
כך עשו המצריים שעבדו את ישראל, שנאמר: (שמות א, יד) וימררו את חייהם, הביא עליהם הקדוש ברוך הוא עשר מכות וגאל את בניו, אף על פי כן אומר: איני מתנחם עד שאהרוג לכלן, שנאמר: (שם יד, כז) וינער ה' את מצרים בתוך הים.
וכתיב: (שם טו, א)סוס ורוכבו רמה בים.
וכתיב: (יואל ד, יט) מצרים לשממה תהיה, לכך נאמר: ולא נחם.
דבר אחר:
ולא נחם
ממצרים לארץ ישראל אחד עשר מסעות אלא נשאם הקדוש ברוך הוא דרך המדבר ארבעים שנה, שנאמר: (דברים א, ב) אחד עשר יום מחורב.
ואחר כך: (שם שם, ג) ויהי בארבעים שנה.
לכך נאמר: ולא נחם אלהים.
דבר אחר:
ולא נחם אלהים
משל למלך, שהיו לו בנים ונשבו, והיו בשעבוד ומתו מהן. ירד המלך והציל מה שנשתייר מהם, והיתה שמחה לפניו על שהציל את בניו, אבל לא היה מתנחם על אותן שמתו.
דבר אחר:
ולא נחם אלהים
אמר רבי שמעון בן לקיש:
משל לבן מלך, שנשבה ביד הברברים והיו משעבדים בו יותר. לימים הלך המלך והציל את בנו מידן.
אמר המלך לבנו: בני! אני שמח על שהצלתיך מידן, אבל איני מתנחם עד שאני משתעבד בהם כשם ששיעבדו בך.
כך, כשהיו ישראל במצרים היו משעבדים בהם בטיט ובלבנים, ונגלה עליהן הקדוש ברוך הוא והצילן, והיתה שמחה לפניו על שהצילן.
אמר: איני מתנחם עד שארדה אותן לים, שנאמר: (תהלים קלו, טו) ונער פרעה וחילו בים סוף.
רבי יהושע בן לוי אמר:
משל למלך שהיה לו שנים עשר בנים והיה לו עשר אוסיות.
אמר המלך: אם אתן אותם לבני נמצא אני עושה ביניהן מריבה, אלא הריני ממתין עד שאקנה עוד שתים, ואחר כך אחלקם ביניהם.
כך אמר הקדוש ברוך הוא: אם אני מכניסן עכשיו לארץ אין בה חלק לשנים עשר שבטים, אלא הריני מעכבן במדבר עד שירשו את עבר הירדן ויטלוהו בני ראובן ובני גד וחצי שבט המנשה, ואחר כך אני מכניסן לארץ, לכך נאמר: ולא נחם אלהים.
דבר אחר:
ולא נחם אלהים
משל למלך שהיה לו בן והיה מבקש ליתן לו ירושה, ואומר: אם נותנה לו אני עכשיו, עדיין קטן הוא ואינו יודע לשמרה, אלא עד שילמד בני כתבין ויעמוד על עמקן ואחר כך אני נותנה לו.
כך אמר הקדוש ברוך הוא: אם אני מכניס עכשיו ישראל לארץ עדיין לא נתעסקו במצות, ואינן יודעין עסקי תרומות ומעשרות, אלא אתן להם את התורה ואחר כך אכניסם לארץ.
דבר אחר:
ולא נחם אלהים למה דרך ארץ פלשתים
אמר רבי שמעון בר אבא, אמר רבי יוחנן:
כיון ששמעו הכנענים שישראל נכנסין לארץ עמדו וקצצו הנטיעות שהיו להן כיון ששמעו שנתעכבו במדבר ארבעים שנה, היו סבורים שבמדבר תהא דירתם, עמדו ונטעו נטיעות וגדלו אותן ואחר כך הכניסן לארץ.
ורבינו הגדול אומר:
לפי שביקש הקדוש ברוך הוא ליתן אימתן של ישראל על עובדי כוכבים, עכבן ארבעים שנה במדבר ומאיר להם בעמוד ענן ביום ובעמוד אש לילה, ושמעו כל העובדי כוכבים ונפלה עליהם רעדה, שנאמר: (שמות טו, טז) תפול עליהם אימתה ופחד.
ואחריו מה כתיב?
(שם שם, יז) תביאמו ותטעמו.
ויסב אלהים את העם
כגון סוחר אחד שקנה פרה לקנין והיה ביתו אצל בית השחיטה.
אמר: אם אני מוליך אותה אל דרך ביתי היא רואה את בית השחיטה ואת הדמים והיא בורחת, אלא הריני מוליכה אל דרך אחרת.
כך היו בני עזה ואשקלון וכל ארץ פלשתים עתידין לעמוד כנגד ישראל בשעה שיצאו ממצרים, אמר הקדוש ברוך הוא: שלא יראו ישראל המלחמה ויחזרו להם למצרים, שנאמר: פן ינחם העם בראותם מלחמה ושבו מצרימה.
מה עשה הקדוש ברוך הוא?
מה עשה הקדוש ברוך הוא? הוליכן דרך אחרת שנאמר: ויסב אלהים את העם.
מהו ויסב?
שהקיפן הקדוש ברוך הוא כשם שהוא אומר: (זכריה ב, ט) ואני אהיה לה נאם ה' חומת אש סביב וכגון רועה שהיה רועה צאנו וראה זאבין באין על הצאן והיה סובב את הצאן שלא ינזקו.
כך בשעה שיצאו ישראל ממצרים היו אלופי אדום ומואב, וכנען ועמלק עומדין ונותנין את העצה היאך לבא על ישראל, כשראה הקדוש ברוך הוא כך, סבב אותן שלא יבואו עליהם, שנאמר: ויסב אלהים את העם, ולא בעולם הזה בלבד אלא לעתיד לבוא כך.
מנין שכך?
דוד אומר: (תהלים קכה, ב) ירושלים הרים סביב לה וה' סביב לעמו.
דבר אחר:
ויסב אלהים את העם
מכאן אמרו רבותינו:
(פסחים צט:) אפילו עני שבישראל לא יאכל עד שיסב, שכך עשה להם הקדוש ברוך הוא, שנאמר: ויסב אלהים.
וחמושים עלו בני ישראל
שעלו מזוינין.
ויקח משה את עצמות יוסף
עליו הכתוב אומר: (משלי י, ז) חכם לבב יקח מצות, שכל ישראל היו עסוקים בכסף וזהב, ומשה היה עסוק בעצמות יוסף, שנאמר: ויקח משה את עצמות וגו'.
אמר הקדוש ברוך הוא למשה: עליך נתקיים, חכם לב יקח מצות.
יוסף היה חייב לאביו לקברו מפני שהוא בנו ואתה לא בנו ולא בן בנו, ולא היית חייב לעסוק בו וקברת אותו, וכן אני שאיני חייב לבריה אני מטפל בך ואקברך, שנאמר: (דברים לד, ו) ויקבור אותו בגי.
ומנין היה משה ידע היכן היה יוסף קבור?
יש אומרים:
סרח בת אשר הראה אותו והיה קבור בנילוס.
מה עשה משה? וכו'.
ויש אומרים:
בתוך הפלטרין היה קבור כדרך שהמלכים קבורים ועשו מצרים כלבים של זהב בכשפים, שאם יבא אדם לשם יהיו נובחים וקולן הולך בכל ארץ מצרים מהלך ארבעים יום ושתקן משה, שנאמר: (שמות יא, ז) ולכל בני ישראל לא יחרץ כלב לשונו.
התחיל משה צווח: יוסף! יוסף! הגיע השעה שאמרת: (בראשית נ, כה) פקוד יפקוד אלהים אתכם!
מיד נתנדנד הארון ונטלו משה, שנאמר: ויקח משה את עצמות יוסף, והיו עצמותיו של יוסף מחזרין עמהם במדבר ארבעים שנה.
אמר לו הקדוש ברוך הוא: אתה אמרת לאחיך: (בראשית נ, כא) אנכי אכלכל אתכם, חייך! אתה נפטר ויהיו עצמותיך מחזרין עמהם במדבר ארבעים שנה, שנאמר: (במדבר ט, ו) ויהי אנשים אשר היו טמאים לנפש אדם, ואין אדם אלא יוסף, שנאמר: (תהלים עח, ס) אהל שכן באדם.
וכתיב: (שם שם, סז) וימאס באהל יוסף, בזכות עצמותיך הם עושים פסח קטן, כי השבע השביע את בני ישראל.
למה שני פעמים?
אלא הוא נשבע להם שאין בלבו עליהם והם נשבעים לו שאין בלבם עליו.
למה?
והעליתם את עצמותי מזה אתכם.
אמר רבי לוי:
אמר רבי לוי: משל למה הדבר דומה?
לאדם שהכניס יינו במרתף נכנסו הגנבים ונטלו החביות והלכו להם ושתו אותו, ובא בעל היין ומצא אותם שגנבו החבית.
אמר להם: שתיתם היין החזירו החבית למקומו!
כך משכם גנבו אחיו של יוסף אותו ומכרו אותו וכשבא ליפטר מן העולם השביע אותם.
אמר להם: בבקשה מכם אחי! משכם גנבתם אותי חי החזירו את עצמותי לשכם, לכך נאמר: (יהושע כד, לב) ואת עצמות יוסף אשר העלו בני ישראל ממצרים קברו בשכם.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-25/1/2010 22:49 |
|
| |
בס"ד
שבת שירה
הפטרת "בשלח" - ל"ספרדים"
מתוך ספר שופטים ה' - פס' - א' - ל"א
עם פירוש מחז"ל של הרד"ק ע"ה בסוף הפרשה ...
שופטים הא וַתָּשַׁר דְּבוֹרָה וּבָרָק בֶּן-אֲבִינֹעַם {ס} בַּיּוֹם הַהוּא {ר}
לֵאמֹר. {ס} ב בִּפְרֹעַ פְּרָעוֹת בְּיִשְׂרָאֵל {ס} בְּהִתְנַדֵּב {ר}
עָם בָּרְכוּ יְהוָה. {ס} ג שִׁמְעוּ מְלָכִים הַאֲזִינוּ {ר}
רֹזְנִים {ס} אָנֹכִי לַיהוָה אָנֹכִי אָשִׁירָה {ס} אֲזַמֵּר {ר}
לַיהוָה אֱלֹהֵי יִשְׂרָאֵל. {ס} ד יְהוָה בְּצֵאתְךָ {ר}
מִשֵּׂעִיר {ס} בְּצַעְדְּךָ מִשְּׂדֵה אֱדוֹם {ס} אֶרֶץ {ר}
רָעָשָׁה גַּם-שָׁמַיִם נָטָפוּ {ס} גַּם-עָבִים נָטְפוּ {ר}
מָיִם. {ס} ה הָרִים נָזְלוּ מִפְּנֵי יְהוָה {ס} זֶה {ר}
סִינַי מִפְּנֵי יְהוָה אֱלֹהֵי יִשְׂרָאֵל. {ס} ו בִּימֵי שַׁמְגַּר בֶּן {ר}
עֲנָת {ס} בִּימֵי יָעֵל חָדְלוּ אֳרָחוֹת {ס} וְהֹלְכֵי {ר}
נְתִיבוֹת יֵלְכוּ אֳרָחוֹת עֲקַלְקַלּוֹת. {ס} ז חָדְלוּ פְרָזוֹן בְּיִשְׂרָאֵל {ר}
חָדֵלּוּ {ס} עַד שַׁקַּמְתִּי דְּבוֹרָה שַׁקַּמְתִּי אֵם בְּיִשְׂרָאֵל. {ס} ח יִבְחַר {ר}
אֱלֹהִים חֲדָשִׁים אָז לָחֶם שְׁעָרִים {ס} מָגֵן אִם-יֵרָאֶה {ר}
וָרֹמַח {ס} בְּאַרְבָּעִים אֶלֶף בְּיִשְׂרָאֵל. {ס} ט לִבִּי {ר}
לְחוֹקְקֵי יִשְׂרָאֵל {ס} הַמִּתְנַדְּבִים בָּעָם בָּרְכוּ {ר}
יְהוָה. {ס} י רֹכְבֵי אֲתֹנוֹת צְחֹרוֹת {ס} יֹשְׁבֵי {ר}
עַל-מִדִּין וְהֹלְכֵי עַל-דֶּרֶךְ שִׂיחוּ. {ס} יא מִקּוֹל מְחַצְצִים בֵּין {ר}
מַשְׁאַבִּים {ס} שָׁם יְתַנּוּ צִדְקוֹת יְהוָה {ס} צִדְקֹת {ר}
פִּרְזוֹנוֹ בְּיִשְׂרָאֵל {ס} אָז יָרְדוּ לַשְּׁעָרִים עַם {ר}
יְהוָה. {ס} יב עוּרִי עוּרִי דְּבוֹרָה {ס} עוּרִי {ר}
עוּרִי דַּבְּרִי-שִׁיר {ס} קוּם בָּרָק וּשְׁבֵה שֶׁבְיְךָ בֶּן {ר}
אֲבִינֹעַם. {ס} יג אָז יְרַד שָׂרִיד לְאַדִּירִים עָם {ס} יְהוָה {ר}
יְרַד-לִי בַּגִּבּוֹרִים. {ס} יד מִנִּי אֶפְרַיִם שָׁרְשָׁם {ר}
בַּעֲמָלֵק {ס} אַחֲרֶיךָ בִנְיָמִין בַּעֲמָמֶיךָ {ס} מִנִּי {ר}
מָכִיר יָרְדוּ מְחֹקְקִים {ס} וּמִזְּבוּלֻן מֹשְׁכִים בְּשֵׁבֶט {ר}
סֹפֵר. {ס} טו וְשָׂרַי בְּיִשָּׂשכָר עִם-דְּבֹרָה {ס} וְיִשָּׂשכָר {ר}
כֵּן בָּרָק בָּעֵמֶק שֻׁלַּח בְּרַגְלָיו {ס} בִּפְלַגּוֹת רְאוּבֵן גְּדֹלִים חִקְקֵי {ר}
לֵב. {ס} טז לָמָּה יָשַׁבְתָּ בֵּין הַמִּשְׁפְּתַיִם {ס} לִשְׁמֹעַ {ר}
שְׁרִקוֹת עֲדָרִים {ס} לִפְלַגּוֹת רְאוּבֵן גְּדוֹלִים חִקְרֵי {ר}
לֵב. {ס} יז גִּלְעָד בְּעֵבֶר הַיַּרְדֵּן שָׁכֵן {ס} וְדָן {ר}
לָמָּה יָגוּר אֳנִיּוֹת {ס} אָשֵׁר יָשַׁב לְחוֹף {ר}
יַמִּים {ס} וְעַל מִפְרָצָיו יִשְׁכּוֹן. {ס} יח זְבֻלוּן {ר}
עַם חֵרֵף נַפְשׁוֹ לָמוּת {ס} וְנַפְתָּלִי עַל מְרוֹמֵי {ר}
שָׂדֶה. {ס} יט בָּאוּ מְלָכִים נִלְחָמוּ {ס} אָז {ר}
נִלְחֲמוּ מַלְכֵי כְנַעַן {ס} בְּתַעְנַךְ עַל-מֵי {ר}
מְגִדּוֹ {ס} בֶּצַע כֶּסֶף לֹא לָקָחוּ. {ס} כ מִן {ר}
שָׁמַיִם נִלְחָמוּ {ס} הַכּוֹכָבִים מִמְּסִלּוֹתָם נִלְחֲמוּ עִם {ר}
סִיסְרָא. {ס} כא נַחַל קִישׁוֹן גְּרָפָם {ס} נַחַל {ר}
קְדוּמִים נַחַל קִישׁוֹן {ס} תִּדְרְכִי נַפְשִׁי {ר}
עֹז. {ס} כב אָז הָלְמוּ עִקְּבֵי-סוּס {ס} מִדַּהֲרוֹת {ר}
דַּהֲרוֹת אַבִּירָיו. {ס} כג אוֹרוּ מֵרוֹז אָמַר מַלְאַךְ יְהוָה אֹרוּ אָרוֹר {ר}
יֹשְׁבֶיהָ {ס} כִּי לֹא-בָאוּ לְעֶזְרַת יְהוָה {ס} לְעֶזְרַת {ר}
יְהוָה בַּגִּבּוֹרִים. {ס} כד תְּבֹרַךְ מִנָּשִׁים יָעֵל אֵשֶׁת חֶבֶר {ר}
הַקֵּינִי {ס} מִנָּשִׁים בָּאֹהֶל תְּבֹרָךְ. {ס} כה מַיִם {ר}
שָׁאַל חָלָב נָתָנָה {ס} בְּסֵפֶל אַדִּירִים הִקְרִיבָה {ר}
חֶמְאָה. {ס} כו יָדָהּ לַיָּתֵד תִּשְׁלַחְנָה {ס} וִימִינָהּ {ר}
לְהַלְמוּת עֲמֵלִים {ס} וְהָלְמָה סִיסְרָא מָחֲקָה {ר}
רֹאשׁוֹ {ס} וּמָחֲצָה וְחָלְפָה רַקָּתוֹ. {ס} כז בֵּין {ר}
רַגְלֶיהָ כָּרַע נָפַל שָׁכָב {ס} בֵּין רַגְלֶיהָ כָּרַע {ר}
נָפָל {ס} בַּאֲשֶׁר כָּרַע שָׁם נָפַל שָׁדוּד. {ס} כח בְּעַד {ר}
הַחַלּוֹן נִשְׁקְפָה וַתְּיַבֵּב אֵם סִיסְרָא בְּעַד הָאֶשְׁנָב {ס} מַדּוּעַ בֹּשֵׁשׁ רִכְבּוֹ {ר}
לָבוֹא {ס} מַדּוּעַ אֶחֱרוּ פַּעֲמֵי מַרְכְּבוֹתָיו. {ס} כט חַכְמוֹת {ר}
שָׂרוֹתֶיהָ תַּעֲנֶינָּה {ס} אַף-הִיא תָּשִׁיב אֲמָרֶיהָ {ר}
לָהּ. {ס} ל הֲלֹא יִמְצְאוּ יְחַלְּקוּ שָׁלָל {ס} רַחַם {ר}
רַחֲמָתַיִם לְרֹאשׁ גֶּבֶר {ס} שְׁלַל צְבָעִים {ר}
לְסִיסְרָא {ס} שְׁלַל צְבָעִים רִקְמָה {ס} צֶבַע {ר}
רִקְמָתַיִם לְצַוְּארֵי שָׁלָל. {ס} לא כֵּן יֹאבְדוּ כָל-אוֹיְבֶיךָ יְהוָה {ר}
וְאֹהֲבָיו כְּצֵאת הַשֶּׁמֶשׁ בִּגְבֻרָתוֹ {ס} וַתִּשְׁקֹט הָאָרֶץ אַרְבָּעִים שָׁנָה. {ר}
{ש}
ומכאן מתחיל פירוש הרד"ק ע"ה להפטרת "בשלח"
רד"ק שופטים פרק ה
[ה, א]
ותשר דבורה וברק בן אבינועם -
לפי שדבורה עיקר המעשה, כמו: ותדבר מרים ואהרן.
[ה, ב]
בפרוע פרעות -
בנקום נקמות.
תרגום:
<*> נקום נקמת - איתפרע פורענותא.
*> בהתנדב עם -
כשישראל מתנדבים ומתגברים לצאת למלחמה, כלומר על הרע ועל הטוב ברכו ה'
ותירגם יונתן הפסוק כן:
<*>כד חרדו בית ישראל באוריתא וגו':
*>
שמעו מלכים -
מלכי הארץ.
ויש מפרשים:
<*>כנגד ישראל אמר, כענין שאמרו: כל ישראל בני ישרים הם.
*>
[ה, ד]
ה' בצאתך משעיר -
רוב מפרשים פירשו ענין זה על מתן תורה שחרדו ההרים ונטפו מים,
וכן פירש זה סיני –
כמו זה סיני שחרד, כמו שנאמר ויחרד כל ההר מאד, כן חרדו שאר ההרים, כמו הר שעיר והר פארן ואע"פ שאינו כתוב שם אלא ויחרד כל ההר וכן דעת המתרגם.
והחכם רבי אברהם א"ע ז"ל פירש:
<*>כי הוא רמז למלחמות שנלחם הקב"ה בעבור ישראל.
וכן: וזרח משעיר למו וכן אלוה מתימן יבא וקדוש מהר פארן.
וכן אלהים בצאתך לפני עמך בצעדך בישימון סלה.
*> ארץ רעשה -
וכן ותגעש ותרעש הארץ, הכל רמז למלחמות.
ופירש בצאתך משעיר בצעדך משדה אדום –
כי שם התחילו ישראל להלחם באומות כשעברו את הר שעיר ונלחמו בסיחון ועוג ויצא השם ית' לפניהם ונצחום ובכחו גברו בכל המלחמות ההם.
וכן שמים נטפו גם עבים נטפו מים.
[ה, ה]
הרים נזלו מפני ה' -
הכל משל על המלחמה ע"ד מן שמים נלחמו.
ופירש זה סיני כמו שזה סיני חרד מפני אלהי ישראל כן חרדו כל העולם מפניו, כמו שנאמר: תפול עליהם אימתה ופחד, נמוגו כל יושבי כנען:
[ה, ו]
בימי שמגר בן ענת -
הוא היה משופטי ישראל, כמו שהזכיר למעלה ואף על פי שהושיע את ישראל לא היתה כתשועה הגדולה הזאת, כי בימיו חדלו ארחות.
וטעם להזכיר יעל, כלומר אע"פ שעל ידה באה קצת התשועה הזאת ודומה כי היא היתה אשה חשובה ואוהבת ה', שהביא על ידה התשועה הזאת, אע"פ כן לא היתה היא תחילת התשועה עד שקמתי אני דבורה שקמתי והייתי כאם לישראל:
[ה, ז]
חדלו פרזון -
פרזון שם מענין ערי הפרזות.
ושקמתי -
שניהם השי"ן פתוחה, פתח גדול במקום פתח קטן.
[ה, ח]
יבחר -
כשבחר ישראל אלהים חדשים אז היתה להם המלחמה בשערים, ולא היו יכולין להראות מגן ורומח להלחם באויביהם ואע"פ שהיו ישראל רבים ארבעים אלף ויותר והוא סך חשבון, אע"פ כן היו נסים מפני אויביהם ונסגרים בעריהם ואויביהם רודפים אותם עד השערים.
ויש מפרשים:
<*> מגן אם יראה -
לשבח, כלומר כשהיו ישראל עושין רצון הבורא יתעלה ולא היו הולכים אחרי אלהים אחרים וזה היה בימי יהושע, לא היה צריך להם מגן או רומח בארבעים אלף בני גד ובני ראובן, ואף על פי שהיו חלוצי צבא לא הצטרכו להראות מגן או רומח כי ה' היה נלחם להם, ובאו עם אחיהם ושבו להם בשלום, אין שטן ואין פגע רע מפני שהיו עושין רצון הבורא.
*>
ויונתן תרגם:
<*>כד אתרעיאו וגו'.
*>
ומלת לחם –
הוא משונה בנקודה, כי היא נקודה בסגול החית, והוא שם כמו מלחמה והוא במשקל חמץ עקב חצר אלא שזה הסגול שלא כמנהג.
[ה, ט]
לבי לחקקי ישראל -
גדולי ישראל ושופטיו ומנהיגיו שהתנדבו בעם לצאת למלחמה, לבי ורצוני אליהם, ואומרת אליהם: ברכו השם, שהכניע אויביכם לפניכם ונקראו הגדולים חוקקים, שמשימין החקים בעם.
ויש לפרש: חוקקי ישראל –
סופריו וחכמיו, אומרת להם שיברכו ה' על התשועה הזאת.
ופירש: המתנדבים בעם –
ללמד להם תורה ומצות.
[ה, י]
צחורות -
לבנות, כמו: וצמר צחר, ר"ל הסוחרים רוכבי האתונות חשובות וטובות שלא היו יכולין ללכת מפני האויב עתה, שיחו וזמרו לאלהים יתברך וכן יושבי על מדין והוא שם מקום הנזכר בספר יהושע, מדין וסבכה, או הוא שם לדרך ידוע אצלם, היו יראים ללכת באותו הדרך מפני האויב ועתה שתלכו בבטחה, שיחו וזמרו לש"י.
ואמר במסרה בג' לישני: מדין וסבכה יושבי על מדין להטות מדין דלים, חד לשון קרתא וחד לשון ארחא, וחד לשון דין.
ויונתן תרגם הפסוקים כן:
<*>דהיו מבטלין עסקיהון וגו'.
*>
[ה, יא]
מקול מחצצים -
מקול יורה החצים לא היו יכולין לשאוב מים ועתה יתנו שם צדקות ה'.
וטעם צדקות פרזונו –
שיוכלו לשבת בערי הפרזות בבטחה.
וטעם מקול –
כי הפרשים ויורי החצים נותנים קול ומריעים להפחיד העם, כמו שאמר, מקול פרש ורומי קשת בורחת כל העיר.
ופירש: יתנו –
לשון למוד ושנון.
תרגום:
ושננתם לבניך –
<*>ותתנינון לבניך.
*>
[ה, יב]
עורי עורי -
שנים הראשונים מלרע והאחרונים מלעיל.
[ה, יג]
אז ירד שריד -
ירדה בתשלומו.
ופירש רדה והשליט הקב"ה ישראל שהוא שריד באדירים בעם יבין מלך כנען.
ולמ"ד לאדירים במקום בית.
כמו: וישבו אתו לארץ, כי איש הרגתי לפצעי וזולתם.
[ה, יד]
מני אפרים -
כמו מן אפרים והיו"ד נוספת וכן: מני מכיר.
שרשם בעמלק -
שרשם היה נלחם בעמלק והוא יהושע בן נון שהיה שרש אפרים ונשיאם ואחרי יהושע נלחם בנימן עם עמלק והוא שאול שהיה משבט בנימן.
וכ"ף אחריך –
כנגד אפרים.
וכ"ף בעממיך –
כנגד בנימן.
ואמרה זה בדרך נבואה והזכירה המתעוררים והמתחזקים אל מלחמות ה' ועתה שירדו למלחמה מן מכיר הגדולים והחכמים ואף על פי שהיה מעבר לירדן, התעורר והתחזק לבא למלחמה זאת.
וכן מזבולון ירדו אפילו הסופרים והחכמים, ואין צריך לומר שאר העם.
ומושכים בשבט סופר -
פירש: החכמים והסופרים.
שבט -
העט.
וכן: תירגם יונתן
<*>בקולמוס דספרא.
*>וכן השרים שהיו ביששכר יצאו עם דבורה.
[ה, טו]
ושרי -
כמו שרים, כמו: וקרע לו חלוני, כמו חלונים וחשופי שת והדומים להם.
וכן שבט יששכר יצא כלו וכן ברק יצא עם דבורה.
בעמק שלח ברגליו -
שלא שאל בהמה לרכוב מרוב חפצו למלחמה, אבל בפלגות ראובן שנפלג ונחלק מעבר הירדן ולא באו למלחמה גדולים הם חקקי וחקרי לבי עליו.
[ה, טז]
ואומר לו: למה ישבת בין המשפתים –
והם מערכות וגדרות הצאן.
לשמוע שריקות עדרים -
כלומר יושב ובוטח ולא חששת למלחמת ישראל אשר בארץ כנען ולא באת לעזרם למלחמה הזאת.
[ה, יז]
וכן גלעד ששכן בעבר הירדן ולא בא למלחמה.
ויש לתמוה, והלא מכיר אומר שבא למלחמה ומכיר אבי גלעד וארץ הגלעד לבית מכיר, כמו שאמר ויתן את הגלעד למכיר בן מנשה?!
ויש לפרש, כי מה שאמר: גלעד בעבר הירדן שכן על בית יאיר בן מנשה אמר, שג' הוא היה חלקו בארץ הגלעד, כמו שאמר: ויאיר בן מנשה הלך וילכוד את חוותיהם.
ויש לפרש עוד:
כי מה שאמר: גלעד בעבר הירדן שכן ] הוא דרך תמיהה, ואומר לראובן למה ישבת בביתך ולא באת למלחמה?!
גלעד עשה כן, כמו שעשית אתה וישב ושכן בעבר הירדן הלא חרד ובא לעזור למלחמת ישראל, ואתה למה עשית כן, ואף על פי שאתה מעבר לירדן הלא גם הוא מעבר לירדן?!
ויש לפרש ג"כ לענין זה הפירוש שלא בדרך תמיהה, כלומר גלעד הלא שכן בעבר הירדן כמוך, וחלקו ונחלתו שם היא ואעפ"כ עבר ובא לעזרת ישראל, ואתה למה לא עשית כן?
ודן למה יגור אניות-
אינו אומר על אניות הים, כי לא היה חלקו על הים כי זבולן היה חלקו שם, כמו שאומר: זבולן לחוף ימים ישכון ואף על פי שכתוב בחלקו מול יפו, אע"פ כן לא היה יפו בחלקו אלא אניות הירדן, ר"ל שעבר הירדן וברח מפחד האויב והניס נכסיו לעבר הירדן.
וכן תירגם יונתן:
<*>גזו ועברו ירדנא וגו':
*>
אשר ישב לחוף ימים -
כי שם היה חלקו וגורלו, כמו שנאמר בגורלו ופגע בכרמל הימה, ואמר: והיו תוצאותיו הימה מחבל אכזיבה.
ועל מפרציו ישכון -
על מקומות הפרוצים לו בעריו ישכון שם מפחד אויבים, לפיכך לא יבא למלחמה שלא יניח עריו פרוצות.
ויונתן תרגם:
<*>קרוי עממיא וגו'.
*>
[ה, יח]
חרף נפשו למות -
גלה ופרסם נפשו ומסר עצמו למיתה מרוב חפצו למלחמה.
ונפתלי כמו כן שם עצמו על מרומי שדה להלחם.
ויונתן תרגם:
<*>דבית נפתלי ישבחונון כל עממי ארעא.
*>
[ה, יט]
בתענך על מי מגדו -
תענך ומגידו שני מקומות הם בחלק מנשה ומן הנראה כי רחוקים היו זה מזה, כמו שאמר: ויושבי תענך ובנותיה ויושבי מגדו ובנותיה.
א"כ מהו שאמר בתענך על מי מגידו?
ויתכן לפרש כי באו מלכי כנען להלחם והוא סיסרא ואשר באו עמו להלחם בתענך והיו חילותיו כל כך רבים, שהיו מגיעים עד מי מגדו.
וכן תירגם יונתן:
<*>בתענך הוו שרן ומטן על מי מגדו.
*>
בצע כסף לא לקחו -
לא היו לוקחין שום ממון מבני ישראל שהיו נופלים בידיהם, אלא היו הורגים אותם.
[ה, כ]
מן שמים נלחמו -
כל כך היה הנצחון גדול שנצחו ישראל חיל סיסרא, כאלו מן השמים נלחמו עם סיסרא.
הכוכבים ממסילותם -
על דרך: שמה הנחת ה' גבוריך.
ודרך הדרש:
<*>כי הכוכבים חממו אותם והיו לובשים שריונים ומרוב חמימות היו נכנסין בנחל קישון להתקרר ושוטפם הנחל, לפיכך סמך פסוק נחל קישון גרפם לפסוק מן שמים נלחמו.
*>
ולפי דרך הפשט: לפי שהמלחמה היתה בערבה אשר על שפת נחל קישון היו נכנסין בנחל, הן לברוח הן לערוך מלחמה עם ישראל ונכשלו המרכבות כמו במצרים, שאמר: ויסר את אופן מרכבותיו ונפלו הפרשים בנחל וגרפם הנחל וטבעו ולא כן היה לישראל, אלא שדרכו הנחל בעוז ועברוהו בלא שום פגע ונזק, וזה שאמר: תדרכי נפשי עוז, כלומר הנחל שגרפם דרכה נפשי בעוז, סימן השמים נלחמו עמהם בעבורי.
ויונתן תרגם:
<*> תדרכי נפשי עוז - דושישת נפשי קטילי גבריהון בתקוף.
*>
ופירש נחל קדומים - נחל שהיה שם מקדם, כאילו נברא שם מקדם להנקם באויבי ה', על דרך כל פעל ה' למענהו וגו'.
[ה, כב]
אז הלמו -
פועל עומד, כאילו אומר נהלמו עקבי הסוסים מרוב מרוצתם במלחמה, וזה שאמר: מדהרות דהרות אביריו - מה שמכה הסוס בכח על הארץ בעת המרוצה ושלא בעת המרוצה, שנראה כמרקד, תקרא דהירה.
וכן: וסוס דוהר ומרכבה מרקדה.
ואמר: עקבי סוס –
כי בעקבים אין פרסה, לפיכך אמר: כי נהלמו עקבי סוס בכח מכת הסוס בארץ.
וטעם אביריו –
על הפרשים, או על הסוסים.
[ה, כג]
אורו מרוז -
שם עיר קרובה למקום המלחמה ולא באו לעזרה, לפיכך קללה אותן, אבל הרחוקים שלא באו לא קללה אותם.
אמר מלאך ה' -
כמשמעו כי נביאה היתה דבורה ועל פי הנבואה אמרה זה.
ויונתן תרגם:
<*>אמר ברק נבייא דה'.
*>
[ה, כד]
תבורך -
מרוז, תהיה ארורה, אבל יעל תהיה ברוכה, שהיתה זריזה לעזרת ה' במקום שהיתה שם באהלה, ויותר תבורך, משאר נשים היושבות באהל.
[ה, כה]
מים שאל חלב נתנה -
להכבידו כדי שירדם במהרה עם העייפות שהיה לו והחלב ששתה שלא ירגיש בהכותה אותו.
ויונתן תרגם:
<*>מיא שאל מינה סיסרא רשיעא וגו'.
*> בספל אדירים -
בספל גדול ששותין בו גדולים ואדירים.
והחכם רבי יונה פירש:
<*>אדירים הרועים הגדולים, כמו: אדירי הצאן.
*>
ויונתן תרגם:
<*>בפיילי גבריא וגו'.
*>
וכן תרגם:
<*> קובעת כוס התרעלה - פיילי כסא דלווטיא.
וכן: השותים במזרקי יין - דשתיין בפיילי חמר.
*>
ובדברי רז"ל:
<*>היה מביא בפיילי של חרס חדשה ובלשון יון כוס פיילי.
*> הקריבה חמאה -
חלב חמאה וחלב שזכר עומד במקום שנים, והשקתי החלב הנותר אחר החמאה כי הוא מכביד הלב וטורף הדעת.
ויתכן לפרש: כי נתנה לו חמאה לאכול אחר שהשקתו, כי בנאד החלב השקתהו, כמו שאמר: ותפתח את נאד החלב ותשקהו ובספל אדירים הקריבה לו חמאה לאכול:
[ה, כו]
ידה ליתד תשלחנה -
כמו תשלח והנו"ן והה"א נוספות כנו"ן ה"א מסדרונה פרשדונה ואף על פי שאין המנהג כן בפעלים.
ואדוני אבי ז"ל פירש:
<*> תשלחנה ידה - וימינה שלחה בעבור יתד והלמות ידה שמאלה צריכה יתד וימינה צריכה הלמות וכנה השליחות לידים, בעבור כי הם עשו המעשה ודומה לו:
וכל אשר שאלו עיני,
בביתה לא ישכנו רגליה,
ובתבונות כפיו ינחם.
*>ואם תאמר כי תשלחנה בודד, אין צריך לכל זה כי פירוש ידה וימינה הושטו בעבור יתד והלמות.
ורבי אחי ר' משה ז"ל פירשו:
<*>בחסרון כ"ף הדמיון, כמו לב שמח ייטיב גהה, שפירשו: כגהה וכן פי' ידה כידה והוא דרך שאלה, בעבור שאמר: תבורך מנשים יעל אמר ראויה לה הברכה יותר משאר נשים, כי עשתה מעשה גבורה שלא יעשו שאר הנשים, כי אין מעשה גבורה לנשים כי אם לאנשים, לפיכך אמר דרך שאלה, כידה ליתד תשלחנה הנשים האחרות וימינה להלמות עמלים - והלמות שם הכלי שמכים בו האנשים העמלים בעלי המלאכה.
*> מחקה ראשו -
הסירה ראשו מלשון מחק בדברי רז"ל אין מוחקים במקום שגודשים והמחק הוא הכלי שמעבירין על המדה שמעביר כל מה שעליה.
ומחצה -
מן ומחץ מכתו.
וחלפה -
העבירה היתד ברקתו.
וכן תירגם יונתן:
<*>אעברת בצדעיה.
*>או יהיה וחלפה מן יחלוף ויסגיר, שהוא לשון כריתה.
[ה, כז]
בין רגליה כרע נפל-
כן מנהג הלשון לכפול הדברים כדי לחזקם, והענין כי כרע כריעה שלא היתה לו תקומה וזהו שאמר: באשר כרע שם נפל שדוד.
ויש בו דרש: והוא רחוק, כי יש בפסוק שבעה בין כרע ונפל ושכב.
ואמרו: כי שבע בעילות בעל אותו רשע ליעל אותו היום, ומה שכתבו למעלה במילת שמיכה מכחיש זה הדרש.
[ה, כח]
ותיבב -
הריעה.
מתרגם:
<*> תרועה - יבבא.
*>
ויונתן תרגם:
<*>ואודיקה לשון הבטה.
*> האשנב -
כמו: החלון, וכן: בעד אשנבי נשקפתי.
[ה, כט]
תעננה -
כל אחת מן החכמות תענה אותה.
אף היא -
אם סיסרא.
תשיב אמריה לה -
היא בעצמה כמו שהחכמות משיבות לה, כן היתה היא בעצמה משיבה ואומרת, כי בעבור זה אחרו פעמי מרכבותיו.
[ה, ל]
ימצאו יחלקו שלל -
ימצאו שלל לרוב בארץ ישראל שינצחו אותם ויחלקו השלל ביניהם ולזה הם מאחרים לבא.
רחם רחמתים -
נערה או שתי נערות.
לראש גבר -
לכל גבר וגבר יש לו נערה או שתי נערות מהשלל.
ויונתן תרגם:
<*>יהבין גבר וביתיה לכל חד וחד.
*> שלל צבעים -
בגדים עשויים במיני צבעונים.
רקמתים -
שעשו בו מעשה הרקמה משני הפנים בשוה והרקמה היא מעשה מחט בבגד, בצורות מצבעים שונים זה מזה.
לצוארי שלל -
כמו לראש השלל,. כלומר נתונים הבגדים בראש השלל לתתם לשר הצבא.
ויונתן תרגם כן:
<*>ביזת ציורי צבעונין וגו'.
*>
[ל, לא]
ואוהביו -
ואוהבי ה'.
כצאת השמש בגבורתו -
כצאת השמש בבוקר שהולך ואור עד שהוא בגבורתו והוא חצי היום, כן יהיו אוהבי השם יתברך הולכים וחזקים.
ויונתן תרגם:
<*>ורחמוהי צדיקיא יהון עתידין וגו'.
*>
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-26/1/2010 09:10 |
|
| |
אמונה חוויתית ואמונה נבואית
הרב חיים סבתו
בשירת הים שרים בני ישראל (שמות טו, ב):
זֶה אֵ-לִי וְאַנְוֵהוּ.
רבותינו מסבירים שתיבת 'זה' מרמזת על סימון באצבע (מכילתא דרשב"י טו, ב):
'זה א-לי ואנוהו'. ר' אלעזר אומר: מנין שראתה שפחה על הים מה שלא ראהו... יחזקאל... ואומר 'נפתחו השמים ואראה מראות א-לוהים' (יחזקאל א, א)? כשנגלה המקום על הים לא נצרך אחד מהן לשאול אלא הכירו כולם ופתחו כולם פיהם ואמרו 'זה א-לי'.
אף הגמרא מתייחסת למעמד זה (סוטה ל, ב):
היה רבי מאיר אומר: מנין שאפילו עוברים שבמעי אמן אמרו שירה? שנאמר: 'במקהלות ברכו א-להים ה' ממקור ישראל'.
מקורות אלה מעוררים מספר שאלות. ראשית, יודעים אנו שהנבואה זוקקת מדרגות; קודם שאדם זוכה לדרגה של נבואה צריך הוא לעשות הכנות רבות ולהתקדם באופן הדרגתי. לקראת מעמד הר סיני, למשל, עשו כל ישראל שלושה ימי הכנה, ובכל זאת רק למשה שהיה בדרגה גבוהה ביותר התאפשר לעלות להר. אך פה, על הים, אפילו שפחה ועוברים מכירים את הא-לוהים.
נראה שיש שתי דרכים להגיע לדרגה של גילוי א-לוהים. האחת היא דרך ארוכה, הנובעת מהתפתחות מוסרית ואינטלקטואלית, וכדברי הרמב"ם במורה נבוכים, אותם הבאנו בפרשת שמות: 'ירגיל עצמו בחכמות ובדעות, יזקק מידותיו... עד שיעלה ראשון ראשון'. דרך זו דורשת דרגות והכנות כל החיים.
אך ישנה גם דרך אחרת, בה פוגשים אנו בפרשת השבוע: דרך של הכרת הטוב.
וּמִבְּשָׂרִי אֶחֱזֶה אֱ-לוֹהַּ.
(איוב יט, כו)
לעיתים, באירועים מסוימים, חווה האדם חוויה רוחנית בעוצמה כה גבוהה עד שהוא מגיע לדרגת אמונה גבוהה ביותר ואומר 'זה א-לי ואנוהו'. אין באפשרותו להסביר בצורה אינטלקטואלית את הרגשתו, הוא אינו יכול להסביר את האמונה שהופיעה בו לפתע, הוא פשוט חווה, פשוט מרגיש ומאמין. אמונה זו אינה תלויה בהכנות ובדרגות, החוויה מביאה את האדם להכרת א-לוהים בדרגה הגבוהה ביותר, עד שבאפשרותו להחוות באצבעו ולומר 'זה אלי'.
בתקופת יציאתו של עם ישראל מצרים, ניתן הצביע על שתי נקודות המציינות חוויות מעין אלה.
נקודה ראשונה (שמות יד, ל-לא ):
וַיַּרְא יִשְׂרָאֵל אֶת מִצְרַיִם מֵת עַל שְׂפַת הַיָּם, וַיַּרְא יִשְׂרָאֵל אֶת הַיָּד הַגְּדֹלָה אֲשֶׁר עָשָׂה ה' בְּמִצְרַיִם, וַיִּירְאוּ הָעָם אֶת ה', וַיַּאֲמִינוּ בַּה' וּבְמֹשֶׁה עַבְדּו.ֹ
חוויה זו מקורה בטראומה גדולה. עם ישראל אשר אך עתה יצא ממצרים, ניצב בפני דרך ללא מוצא. המצרים סוגרים עליו מן העבר האחד והים מן העבר השני, ופתאום מתבצע אל מול עיניהם המשתאות נס גלוי, והם מיד מאמינים בה' ובמשה עבדו.
הנקודה השנייה היא במעמד הר סיני, בו היה סוג שונה של התגלות, התגלות מתוך התכוננות ולאחר דרגות של הכנה. מעמד הר סיני מבטא את ההתגלות הרגילה, ההדרגתית, השונה מהתגלות של חוויה אישית.
אבל אם אפשרית היא החוויה המיידית, מפני מה צריך מסלול מסודר של התקדמות? התשובה עולה מתוך הפרשה (שמות יז, ז):
וְעַל נַסֹּתָם אֶת ה' לֵאמֹר הֲיֵשׁ ה' בְּקִרְבֵּנוּ אִם אָיִן.
לפני מספר שבועות בלבד עמדו על הים והחוו כלפי הקב"ה 'זה אלי ואנוהו', ולפתע שואלים 'היש ה' '? אין זאת אלא שכאשר האמונה באה מתוך חוויה, נס או התגלות, התהליך מהיר אמנם, אבל כאשר חולף ועובר לו האירוע, כאשר החוויה מתחילה להתקהות אף האמונה מתקהה איתה. לעומת זאת, מה שאדם רכש לאחר בניה הדרגתית, השקעה גדולה והבנה הוא קנינו לעד ולא יאבד. התהליך הממושך מהווה בסיס יציב ואיתן לאמונה.
עוד נעיר מדוע מביאים המדרשים בהם פתחנו דווקא עוברים ושפחות כדוגמה לחווי האמונה המובהקים ביותר. ונדמה, כי חז"ל מבקשים לרמוז לנו על מי שתפסו את הגאולה באופן המוחשי ביותר. השפחה שיודעת היטב מהם חיי עבדות, והעוברים אשר חיותם תלויה באמם הם אשר הרגישו את חווית החירות באופן המובהק ביותר.
למדנו, ששירת הים ומעמד הר סיני הם אירועים מקבילים אשר בשניהם הגיע העם להכרת א-לוהים. בראשון נאמר: 'זה א-לי', ובשני: 'אנכי ה' א-להיך'. קריאת 'זה אלי ואנוהו' מקורה, אמנם, בחוויה עמוקה ואי לכך הינה מוחשית יותר, אבל אליה וקוץ בה, עם שוך השפעת החוויה שוככת אף האמונה. רק הדרך השנייה הבנויה על תהליך ממושך של התפתחות ולמידה היא המביאה לאמונה יציבה ומתמשכת.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-27/1/2010 01:46 |
|
| |
|
פרשת בשלח |
*--class="bg-th"*
|
על הפרשה / עותניאל סעיד ושגיא סימון
בפרשתנו מופיעה תופעה שכיחה במקרא שבא ברצף של מספר פסוקים ישנם מילים זהות שמופיעות בפעם אחת בכתיב מלא ובשנייה בכתב מלא."ויבואו בני ישראל בתוך הים ביבשה והמים להם חומה מימינם ומשמאלם" שבעה פסוקים לאחר מכן נאמר "ובני"י הלכו ביבשה בתוך הים והמים להם חמה מימינם".דרשו חז"ל וגילו מאורעות סמויות מן העין:מדוע נכתב "חמה" בכתיב חסר מציין שכעס הים. ומנין למדים אל תקרי חמה אלא חמה (בחינת כעס)? מדוע בתחילה הים הגן עליהם כחומה ולאחר מכן כעס? הגאון מוילנא מיישב את הדבר בשתי דרכים:
כשבנ"י יצאו ממצרים הם הביאו איתם את פסל מיכה (שכידוע היה אצל שבד דן) ובסדר ההליכה של עמ"י שבט דן הוא המאסף.ולכן יש לשים לב לשינויים בפסוקים.בתחילה הלכו בנ"י חלקם (הראשונים בסדר ההליכה) בתוך הים, ולעומתם האחרונים (ובתוכם שבט דן) ביבשה- לכן הים מגן עליהם.אך לאחר כמה זמן שעמ"י בעליה מהים חלקו האחרון (ובתוכם שבט דן) בתוך הים והראשונים ביבשה ולכן הים מלא חמה וכעס על שהללו עובדי עבודה זרה והולכים בתוך הים.
בעמ"י ישהם שני קבוצות: צדיקים שהיו מלאי ביטחון בה" וקבוצה שניה של חסרי בטחון בה". אותם צדיקים שהלכו בתוך הים שהפך ליבשה כדוגמת נחשון בן עמינדב ובעקבותיו כל שבט יהודה.לעומתם הקבוצה השניה שלא נכנסו עד שראו את היבשה עליהם היה קטרוג מדוע אינם בטוחים בה" ולכן היתה עליהם חימה.
הגר"ח מוולוז"ין מאריך במידת הבטחון ולפי זה כתב לבאר את נס יציאת מצרים.אמר ה למשה "דבר אל בנ"י ויסעו" שאם הם היו בתוקף האמונה ובבטחון שהים יקרע לפניהם אז יגרמו ע"י זה שייעשה להם נס והים יקרע ולפי שיטתו בטחונם של ישראל הוא זה שקרע את הים.
ובדרך זו מסביר את הפסוק "לסוסתי ברכבי פרעה דימיתיך רעייתי"- ה מדמה את כנ"י לסוס של פרעה ששם שלא כדרך העולם שבדר"כ הרוכב הוא המנהיג את הסוס , שם הסוס הוא זה שהנהיג את הרוכב.
כך הקב"ה הוא הרוכב אך מי ש"מנהיג" אותו ומכתיב לו איך להנהיג את העולם ע"פ מעשיו בבחירתו החופשית.
ספרי החסידות מלאים בסיפורי ביטחון בקב"ה.
לעומת זאת דעת הרמב"ן שביטחון מוחלט שה" יציל אדם מצרתו היא מידה מגונה וגובלת בגאוה שכן מצינו גדולים כדוגמת יעקב ודוד שלא היו בטוחים בהצלתם שמא יגרום החטא.
מן הסתם אלו ואלו דברי אלוקים חיים ונראה שמדת הבטחון הדרושה מעובד ה" הוא ע"פ הרמב"ן בטחון מלא בה" אך עם כל זאת לא לסמוך על הנס. | |
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-27/1/2010 10:35 |
|
| |
בס"ד
ליעקוב ידידי היקר...
יישר כ"ח
יש לי תיקון קטן להוסיף לדבריך
לסוסתי ברכבי פרעה דימיתיך רעייתי = פרעה הרשע ( שר"י) רצה להשיג את בני ישראל ולכן הרכיב את הסוסה במרכבה לפני הסוס מהסיבה שהסוס הוא שטוף זימה מכל הבהמות ולכן בכדי להגיע לסוסה לפניו היה דוהר מהר והסוסה מקדימה שהיתה בראש המרכבה היתה בורחת ממנו ולכן הגיעו פרעה ומרכבותיו מהר מהרגיל ...
ומה הקשר לעם ישראל מהפסוק שבשיר השירים
לסוסתי ברכבי פרעה דימיתיך רעייתי = כנסת ישראל (עם ישראל יתברך הקדושים) נקראת הזכר ומנגד השכינה
( התורה והניסים ונפלאותיו של הקב"ה יתברך שבכל יום עימנו) נקראת הנקבה ולכן כאשר ראו כנסת ישראל
את השכינה מיהרו אחריה והתחזקו בבטחונם ובאמונתם בקב"ה יתברך ובישועתו וכו'...
בדומה לבחור שמאוהב באישה בטירוף חושים ומוכן לעשות הכל בשבילה ואפילו להסתכן בכדי להשיגה להיות בת זוגתו
וזה אחד הפירושים לפסוק המדובר מפי חז"ל
שא ברכה ....
חזק חזק ונתחזק ...
ונאמר:
חיזקו ויאמץ לבבכם כל המייחלים ל - ה'...
כי ב - ה' נעשה חיל והוא יבוס צרינו ...
והמשכילים יזהירו כן יהי רצון ...
|
|
|
|
|