| נשלח ב-3/2/2010 10:50 |
|
| |
מעניין בהתפתחות האשה כפי שהיא מתוארת בפרק: בהתחלה היא עוסקת במלאכות שאפשר לעשות בבית, ואח"כ אם הפרנסה לא מספיקה היא גם יוצאת לטעת כרם בסמוך לבית, אח"כ
וזאת היא עושה ממש בחשק רב ורצון גדול שבעלה יוכל לשבת עם זקני הארץ לשתות קפה ולעשן נרגילה,
לכתוב על הפרק הזה משל זה בסדר גמור- אבל המשל חייב להיות עקבי ומפורש לאורך כל הפרק- ולא הבזקי רעיון פה ושם, וכנ"ל שה"ש
|
|
| נשלח ב-3/2/2010 10:53 |
|
| |
פוגמישו
ראשית, כמה שאלות טכניות:
למה לימוד תורה לאשה גורם לחשש שיבוא על חשבון תפקידה - לטפל בצרכי הבית, בעוד אותו החשש לא קיים לגבי הגבר שתפקידו לפרנס את המשפחה?
למה היה קיים חשש שנשים ישתמשו ב"חריפות השכלית" שמקנה התורה למטרות פסולות יותר מהגברים, ולמה רבי אלעזר לא תמך דווקא בצמצום אי השיוויון הזה אם הוא לא מערכי היהדות?
איך אתה מצליח למצוא במילים "אין חכמה לאשה אלא בפלך", הבחנה על כך שנשים נוהגות לעסוק בפלך ולא אבחנה על היכולות שלהן?
למה על ברכת "שלא עשני גוי" או "שלא עשני עבד", לא שקלת להציע הסבר דומה לזה של ברכת האשה?
אך הנקודה העיקרית חשובה בהרבה. גם אם נקבל את ההסברים שלך כפרשנות רצינית, ולא כאפולוגטיקה פלפלנית בעלמא, יתאימו דבריך כפרשנות הסטורית גרידא. אך כאשר עוסקים אנו בתורת אמת - תורת הנצח, כל פרשנות כזו הופכת לפסולה מעיקרה.
מי יתקע לידינו היכן עובר הגבול, ויקבע לנו אלו מדברי חז"ל ניצבים כמות שהם ללא שינוי לאורך הדורות, ואלו מהם נובעים בפשטות מן האווירה של הסביבה והתקופה בה נכתבו?
האם גם על "כך דרכה של תורה, פת במלח וכו'" ניתן לומר שהדבר פשוט שיקף את המצב בימיהם, והיום דווקא עדיף לעודד את הציבור להרוויח כמה שיותר כסף?
האם גם ההלכה שאשה לא יכולה לקרוא בתורה לפני גברים משום כבוד הציבור גם היא השתנתה, כיוון שנסיבות החיים השתנו?
קיימת גישה בקרב הנוצרים האוונגליסטים המקבלת את התנ"ך - covr to cover. הטענה שלהם היא, שאם תסכים לפרש ולו פסוק אחד (לדוגמה - בריאת העולם) כמשל, שוב לא תוכל לעצור בשום נקודה, ועל כל פסוק ניתן יהיה לטעון שגם הוא משל.
ומהו הגבול שלך?
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-3/2/2010 10:54 |
|
| |
מקסמן
אם אתה רציני, לא ענית על שאלתי, ואם לאו - אותי לפחות זה לא מצליח להצחיק.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/2/2010 10:59 |
|
| |
אמשלום <בעלת קשרים בחברה הסובבת (אפילו עם נכרים רח"ל!)>
כשהייתי ילד אבא היה לוקח אותי בשבתות לאדמו"ר מבוסטון זצ"ל (לא בהר נוף - בבוסטון), היו שרים בין היתר 'אשת חיל' עם המון אוי-אוי-אוי כיאה לחסידים, ותמיד אחרי 'וחגור נתנה לכנעני' היו מאריכים באוי-אוי-אוי הרבה יותר מהרגיל. פעם אבא שאל את האדמו"ר (שהיה נגיש לסרוגים כמונו בצורה שלא קיימת אצל אדמו"רים בארץ) למה כל כך מאריכים בפסוק הזה, והוא ענה: "אוי ואבוי, מה היא חושבת, למה היא מדברת עם כנעני?"
אבל לפי הפשט כנעני = סוחר, כמו בישעיה "אשר סוחריה שרים, כנעניה נכבדי ארץ".
|
| נשלח ב-3/2/2010 12:16 |
|
| |
נפגע האם הנוצרים האוונגליסטים שומרים תריג מצוות כמו קראים?
|
|
|
|
| נשלח ב-3/2/2010 12:40 |
|
| |
אני לכשעצמי איני מבין את כל הצרמוניה המגוחכת שעושים עם מאמרי חז"ל שונים בנושאי נשים. המאמרים האלו לא רלבנטיים לשום דבר על חיינו. הם אינם הלכה, הם אינם משפיעים על הלך רוח בימינו. היו תקופות בישראל שהאשה היתה הרבה פעמים בעמדת כח ושליטה ואף יוחסו להן חכמה, חכמת התורה, ונבואה, על כל זה אפשר לקרוא בתנ"ך. בזמנים אחרים השתנו התנאים ומעמדה של האשה היה יותר נחות, ואני לא חושב שזה בא כתוצאה משוביניזם, אלא פשוט תנאי החיים, האשה תמיד היתה צעירה יותר מהבעל, לא קנתה השכלה, לא יכלה לפרנס כמוהו, ונוצר מצב שהבעל הוא החכם והשולט.
אמרו נא לי אתם ואתן, מה הטעם לשלוף במלקחיים מאמרים שנאמרו בתקופה בה באמת האשה היתה יותר נחותה, באמת חכמתה היתה פחותה משל האיש, אולי באמת עסקה יותר בכשפים וכו'. אין לי מושג למה נאמרו מאמרים פוגעים כאלו ואחרים, אם בציניות, בסרקזם, ברצינות, אבל זה לא משנה שום דבר בשבילינו. (וכן, גם ברכת שלא עשני אשה נתקנה בזמנים כאלו, מה לעשות. אומרים אותה כי זו ההלכה, אבל האם באמת מישהו חושב שכזה רע להיות אשה? בודאי לא בהשפעת הברכה הזו. הגברים צריכים להסביר אותה לעצמם באותה מדה שהנשים צריכות או לא צריכות)
שום אדם דתי או חרדי אינו מתייחס לאשתו כמי שאין לה חכמה אלא בפלך או כמי שעוסקת בכשפים, ובודאי לא כמי שעוסקת בתפלות (דהיינו שיחשוב שאשתו היא זו שיש לה יצה"ר לגלוש באתרים של חרמנא ליצלן..). בדיוק להיפך, בעולם החרדי האותנטי השולטת היא האשה. היא המשכילה, היא המפרנסת, היא העובדת בהוראה/חוגים/מחשבים, היא זו היוצאת מן הבית כשהבעל שומר על הילדים הרבה פעמים, עד שחוזרת מהעבודה, ובערב כשהולכת להשתלמות. בדרך כלל היא המנהלת את עניני הכספים, היא קובעת בעניני הקניות. רוב העסקים הגדולים בבני ברק מנוהלים על ידי נשים, כמו קידישיק, חנויות הזהב למיניהם (משוש, דויטש, והזותי מרחוב עזרא, פרח לי שמה), כל חנויות המותגים למיניהם. יגיד לי סוחר ממוצע עם מי היה מעדיף להתווכח, עם המנהלת של טכנומיקס או עם בעלה?
כל חיי התרבות נוצרים על ידי נשים, הן הסופרות, הן העורכות של כל העיתונים לילדים לנוער ולמבוגרים, רוב כתובת התוכן ביתד נאמן נכתבות על ידי נשים, וכמובן העיתון כולו מנוהל בידי אשה.
ככל שהבעל יותר שמרן \ צו"ל \ פנאט (דהיינו מתבטל לגמרי לחז"ל ולמאמריהם) הוא יותר ויותר מתגמד ליד אשתו, שהיא מפרנסת אותו, ומנהלת את כל עניני הכספים והבית, קובעת עם מי יתחתנו הילדים שלו איך והיכן.
האם נשים רוצות שיצפו גם מהם ללמוד תורה? זה חסר להן?
אזי במחילת כבודה של בת הסמינר מלכתינו פנימה, מוזר מאד שמה שמטריד אותה הוא מאמרים שנאמרו לפני מליון שנה. האם כיום מישהו מתייחס לאשה כטפשה? כעוסקת בפורנוגרפיה? אשה דתיה מקבלת את כל הכבוד המגיע לה. והרבה יותר קל מבחינות מסויימות להיות אשה דתית שבעלה איש תם, מבלי כל המתח הנוראי של לשמור על הבעל, ומבלי הצורך להוות אובייקט תמידי.
אה, נכון, לא הוגן שהבעל ימרח זמן בכולל והיא תעבוד כמו חמור. אבל זו לא בעיה של האשה, זו טרגדיה של הגברים החרדים, יחד עם עוד הרבה טרגדיות אחרות, מבלי שום קשר למעמד האשה.
[ולמקסמן, באמת, אבל באמת קשה להבין אותך].
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-3/2/2010 12:56 |
|
| |
בעל
א. האוונגליסטים לא ממש מעניינים אותי, הם הובאו כדוגמה בלבד.
ב. למיטב הבנתי הם מקיימים ככתבם את הכתוב בזוג הבריתות גם יחד (כלומר, מתנהגים כקראים הכוללים בקנון שלהם ספרים נוספים).
|
|
|
|
| נשלח ב-3/2/2010 13:00 |
|
| |
ואמאי מאז בריאת העולם הנשים היו אלה שהנהיגו וסובבו את העולם ואת הגברים. כך אצל אמא חוה וסבתא שרה רבקה רחל ולאה , ואם לא ציפורה לעם ישראל היה מנהיג אחר.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/2/2010 13:30 |
|
| |
ואמאי מה אתה מכוון בברכת שלא עשני אשה?
|
|
|
|
| נשלח ב-3/2/2010 13:36 |
|
| |
על כל דבר אפשר לברך, אני באופן אישי לא הייתי רוצה להיות אשה, וזה כל מה שאני מתכוין. גם כשהבן שלך נהיה בר מצוה תאמר ברוך שפטרני, כי הרווחת משהו, וגם כשאביו של אדם מת הוא אומר "הטוב והמטיב" משום שהוא מקבל ירושה. לא לקחת את הברכה רחוק מדי. אני חושב שרוב הגברים לא היו רוצים להיות נשים, ואין להם אלא להתכוין לכוונה פשוטה זו.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/2/2010 13:59 |
|
| |
ורוב הנשים היו רוצות להיות גברים?
|
|
|
|
| נשלח ב-3/2/2010 14:21 |
|
| |
אם הייתי רוצה להיות אשה, הייתי רוצה להיות אשה שלא רוצה להיות גבר. אולי ניתן להציע לתקן כמנהג הגורים, שאין להם את הכח הנפשי לומר את המלה "אשה" ולכן הם מברכים: ברוך שלא עשני כרצונו..
|
|
|
|
| נשלח ב-3/2/2010 15:13 |
|
| |
| SRose כתב: |  | הבנתי מה הבעיה. הנושא הזה מידי גדול עליכן, אין הלכות פרקטיות של עשה X ואל תעשה Y, אף אחד לא מדבר על זה הרבה, והשדכנית לא הולכת לברר עד כמה אתן מתקשות להוציא את המילים "שלא עשני אישה" כל בוקר. |
|
למה אשה אומרת "שלא עשני אשה"?
|
|
|
|
| נשלח ב-3/2/2010 15:26 |
|
| |
אדם שאל את אשתו- בא לך לפעמים להיות גבר?
לא! השיבה האשה- ולך?
|
|
|
|
| נשלח ב-3/2/2010 15:34 |
|
| |
[ירוחם כתב:
אדם שאל את אשתו- בא לך לפעמים להיות גבר?
לא! השיבה האשה- ולך?
סליחה על ההתפרצות, ושוב סליחה על הפסקת הטוויה אך לרגע קט -
אין הרבה דברים יותר מגוחכים מאשר דיון של גברים על מעמדן של נשים ועל הדרך בה הן חושבות/מרגישות או צריכות לחשוב/להרגיש.]
תוקן על ידי אמשלום ב- 03/02/2010 15:38:25
|
|
|
|
|