בית פורומים עצור כאן חושבים

מאמר ביקורתי שפורסם בסמינר חרדי

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-3/2/2010 20:01 לינק ישיר 

תלמידטועה, מהי לדעתך נצחיותה של התורה?
ואמאי,
מוסר הוא סוג של מודעות אנושית שמטרתו לתת כללים מנחים להתנהגות האדם בכל תחומי החיים החברתיים, אשר לא בהכרח עולים עם רצונותיו האינסטיקטיביים. ובכלל זה בבית עם המשפחה, בהתנהגות עם אנשים, בעבודה, בפוליטיקה, במדע ובמקומות ציבוריים" (ויקיפדיה).
מכאן שהמוסר אינו מדע מנותק אלא תלוי בנורמות המשתנות. אלא אם כן תציע הגדרה אחרת למוסר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/2/2010 20:27 לינק ישיר 

צדיק, המוסר הוא לא מדע, ולא תלוי בשום דבר, במידה והוא קיים הוא ערך. מה שמשתנה זה הנורמות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/2/2010 21:46 לינק ישיר 

סתם הערה: העובדה שאכן נורמות מוסריות וערכיות משתנות בהתאם לזמן ומקום, אין בה בכדי לגרוע מאומה מתקפותן. אדם נדרש לנהוג לפי הנורמות המוסריות של זמנו ומקומו, שיש להן ערך אבסולוטי לגביו, בבחינת 'אין לך אלא שופט שבימיך'.

רשאית ומצווה כל  חברה לאכוף על הפרטים שבה את תפיסותיה המוסריות והחברתיות בזמן נתון, ואיש אינו רשאי לטעון 'קים לי' כחוקי העבדות או המשפחה של המזרח הקדום, או הנוהגים כיום בחברות אחרות.

גם יומרתן של קהילות דתיות ל'ערכים נצחיים ובלתי משתנים', היא לא יותר מפראזה ריקה. כל חברה מקיימת, במידה זו או אחרת, את ההתאמות הפורמליות והפרשניות, הנדרשות בשינויי הזמנים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/2/2010 22:59 לינק ישיר 

פוגמישו

הייתי יכול להגיב אחד אחד לדבריך, שלמרבה הצער היו רחוקים מלשכנע (אכן הגיוני להשאיר את לימוד התורה בידי הגברים, שכן מראש הטלנו עליהם מלאכות שמסתיימות בשעה הגיונית, בניגוד לנשים ששוחטות את עצמם מצאת החמה עד צאת הנשמה...), אבל נתמקד בנקודה החשובה מכל.

למעשה הצבעת על הנקודה העיקרית בסיום תגובתך. אין לנשים להלין על כך שמתייחסים אליהן כסוג ב' שאינו כשיר לחשיבה ולקבלת החלטות, שכן הגברים במצב לא הרבה יותר טוב. גם הם מבטלים את עצמם בפני רבותיהם, כך שלמעשה מדובר בגילוי נוסף של הגישה החרדית החוסכת מהאדם את הצורך בחשיבה עצמאית.

למרבה הצער, פורום זה מורכב ברובו מאנשים שבחרו למרבה הפלא לחשוב בעצמם, ולכן תירוצים כמו "לכל דור יש את המנהיגים שלו" לא עושה עליהם יותר מדי רושם.

אם אתה יכול להסביר כיצד יכול אדם (גדול דור כשכיר יום) למצוא את אותו הגבול החמקמק אשמח לשמוע, אבל בשביל לשמוע סיפורים על "מוסרי התורה המרגישים את רחשי הציבור" יש לי את בח"ח, תודה רבה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/2/2010 23:12 לינק ישיר 

[יומרה בהקשר זה היא מוגזמת, בודאי למי שמאמין בתורה נצחית. או שלא.]
וכהמשך לנאמר: רשאי אדם להאמין בערכים נצחיים ובלתי משתנים, שלדאבונו מקומם לא יכירם בתרבות המשתנה והמעוותת, כשייכים למציאות האותנטית וחסרת הדעות הקדומות-כוזבות, אבל במקביל ודאי שעליו לנהוג לפי צו מצפונו שהיא המוסר לפי הנורמות המשתנות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/2/2010 00:16 לינק ישיר 

מציץ ונפגע (כשמו כן הוא...)

[כתבת: הייתי יכול להגיב אחד אחד לדבריך...]

אני מניח שכן, שהרי אם על הגדולי ישראל חולקים, ק"ו שעלי אפשר...

[כתבת: אין לנשים להלין על כך שמתייחסים אליהן כסוג ב' שאינו כשיר לחשיבה ולקבלת החלטות, שכן הגברים במצב לא הרבה יותר טוב].

אמת, היהדות לא אינני מכיר את ערך העל "חופש הביטוי". כמי שאמון אך ורק על חוקי התורה אני יודע שהתורה לא נותנת חופש ביטוי... עיין בהקדמה של הרמב"ם לפרק חלק שמאריך לבאר מיהו האפיקורס שאין לו חלק בכלל ישראל...

[כתבת: למרבה הצער, פורום זה מורכב ברובו מאנשים שבחרו למרבה הפלא לחשוב בעצמם, ולכן תירוצים כמו "לכל דור יש את המנהיגים שלו" לא עושה עליהם יותר מדי רושם]

אני יודע שהיו עוד כמה כאלה בהיסטוריה: צדוק, בייתוס, יש"ו, ענן הקראי, אברהם גייגר ודוד פרידלנדר וכדו'... מי הם אלו שמנחילים את התורה האמיתית אם לא חכמי ישראל המנהיגים?

[כתבת: אם אתה יכול להסביר כיצד יכול אדם (גדול דור כשכיר יום) למצוא את אותו הגבול החמקמק אשמח לשמוע...]

אם היית גדול הדור מן הסתם שהיית יודע... אני מציע לך לקרוא את ספריו של הרב שלמה לורינץ זצ"ל: "במחיצתם", שתי כרכים (קראתי את שניהם במלואם), ואז אולי תקבל מושגים... אבל עד אז תמשיך לקבל חיזוק מח"ח, והידע שהוא מספק לך...

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-4/2/2010 01:40 לינק ישיר 

פוגמישו

במקרה או שלא במקרה, זכיתי להכיר אישית את הר' שלמה לורנץ ועוד כמה וכמה מ"בני ביתם של גדולי ישראל", ולא תצליח לעקור מליבי את המושגים שקיבלתי...

בכל מקרה, אשכול זה לא נועד לעסוק באמונת חכמים, לכן נעזוב את הנושא.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/2/2010 03:14 לינק ישיר 

נפגעוהציץ היקר,

[כתבת: במקרה או שלא במקרה, זכיתי להכיר אישית את הר' שלמה לורנץ ועוד כמה וכמה מ"בני ביתם של גדולי ישראל", ולא תצליח לעקור מליבי את המושגים שקיבלתי...].

* כאשר הפניתי לספריו של הרב לורינץ, התכוונתי לעדויות האישיות שהוא מביא שם בקשר להתנהלותם של חכמי ישראל לנוכח בעיות השעה, ובקשר לראיית הבדולח שלהם שהיא בבחינת: איזהו חכם הרואה את הנולד.

* אינני יודע איזה מושגים קיבלת, ולכן לא ניסיתי לעקור כלום.

[כתבת: בכל מקרה, אשכול זה לא נועד לעסוק באמונת חכמים, לכן נעזוב את הנושא].

נכון, האשכול הזה עוסק במעמד האשה. ואם כבר הזכרנו את הרב לורינץ, וכבר הזכרנו את חכמי ישראל שהם המנהיגים של הדור ואנו מצווים ללכת בדרכיהם, אזי ראיתי להביא ציטוט מספרו של הרב לורינץ, שהוא בעצם סיפור עדות על צורת היחסים של מרן החזון איש ואשתו. (דרך אגב אמשלום, את מוזמנת להפסיק שוב פעם לרגע קט ממלאכת הטוויה על מנת לקרוא את הסיפור, אולי תקבלי מושגים על איך בעל צריך להתנהג לאשתו, ועל כבודה של האשה ביהדות). וכך מספר הרב לורינץ:

"ערב נישואי בשנת תש"ה, באתי למרן [החזו"א] לבשרו על כך ולהזמינו לחתונה. מרן נתן לי את ברכתו לחתונה, וכשנפרדנו ביקשני שבצאתי את ביתו, אתעכב מתחת לחלון חדרו.

הדברים היו לפלא בעיני, אבל הפיתרון לא איחר לבוא. עמדתי מתחת לחלון, החלון נפתח ומרן הושיט לי את ספרו על מסכת זבחים, עם הקדשה וחתימתו. לא יכולתי להתאפק, ושאלתי אותו מדוע לא נתן לי את הספר כשנפרדנו, בעת שהייתי בחדרו.

הסביר לי מרן: "הרבנית מקפידה שלא אתן את הספרים שלי במתנה, זוהי ההכנסה היחידה שלנו, וכיוון שהיא הדואגת לפרנסתנו – היא מקפידה על זה. לא רציתי לצער אותה וחששתי שמא בראותה אותך יוצא עם הספר, היא תבין שנתתיו לך במתנה לכבוד חתונתך, ולכן אני מוסרו לך דרך החלון".

אגב, כאשר ישבתי אצל מרן, נכנסה הרבנית כדי לאחל לי ברכת מזל טוב. היא שמעה שבקשתי ממרן ברכה להצלחה בתורה, והגיבה: "אם תלמד ותעמול בכל כוחך בתורה כמו 'אברהם ישעיה' תהיה גדול כמוהו"... היא תיארה בהרחבה כיצד מרן התמסר כולו לתורה, ועול הפרנסה היה מוטל רק עליה, ועד כמה קשה היה לה להשיג פרנסה מינימלית, אולם היא עשתה הכל באהבה ומתוך סיפוק רוחני, משום שידעה שעי"ז החזו"א יצמח לגדול הדור". (הרב שלמה לורינץ, במחיצתם של גדולי התורה, ח"א, עמ' 118 – 119).    

והדברים מדברים בעד עצמם.          

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-4/2/2010 06:59 לינק ישיר 

[פוגמישו,

לשם מה לי החזו"א? האם איני יכולה ללמוד ישירות מר"ע ואשתו בכתובות סב ע"ב - סג ע"א?
אה, שכחתי - ברור שלא. לקרוא סיפור על החזו"א גוזל פחות זמן טוויה - וגם פחות מאמץ אינטלקטואלי, עם כל הכבוד - מללמוד סוגיה בבבלי (וח"ו אולי להבין שיש שם גם פתח לפרשנות ביקורתית על דרך החיים הזו).]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/2/2010 07:13 לינק ישיר 

פוגמישו כתב:

ראיתי להביא ציטוט מספרו של הרב לורינץ, שהוא בעצם סיפור עדות על צורת היחסים של מרן החזון איש ואשתו. (דרך אגב אמשלום, את מוזמנת להפסיק שוב פעם לרגע קט ממלאכת הטוויה על מנת לקרוא את הסיפור, אולי תקבלי מושגים על איך בעל צריך להתנהג לאשתו, ועל כבודה של האשה ביהדות). וכך מספר הרב לורינץ:

"ערב נישואי בשנת תש"ה, באתי למרן [החזו"א] לבשרו על כך ולהזמינו לחתונה. מרן נתן לי את ברכתו לחתונה, וכשנפרדנו ביקשני שבצאתי את ביתו, אתעכב מתחת לחלון חדרו.

הדברים היו לפלא בעיני, אבל הפיתרון לא איחר לבוא. עמדתי מתחת לחלון, החלון נפתח ומרן הושיט לי את ספרו על מסכת זבחים, עם הקדשה וחתימתו. לא יכולתי להתאפק, ושאלתי אותו מדוע לא נתן לי את הספר כשנפרדנו, בעת שהייתי בחדרו.

הסביר לי מרן: "הרבנית מקפידה שלא אתן את הספרים שלי במתנה, זוהי ההכנסה היחידה שלנו, וכיוון שהיא הדואגת לפרנסתנו – היא מקפידה על זה. לא רציתי לצער אותה וחששתי שמא בראותה אותך יוצא עם הספר, היא תבין שנתתיו לך במתנה לכבוד חתונתך, ולכן אני מוסרו לך דרך החלון".

אגב, כאשר ישבתי אצל מרן, נכנסה הרבנית כדי לאחל לי ברכת מזל טוב. היא שמעה שבקשתי ממרן ברכה להצלחה בתורה, והגיבה: "אם תלמד ותעמול בכל כוחך בתורה כמו 'אברהם ישעיה' תהיה גדול כמוהו"... היא תיארה בהרחבה כיצד מרן התמסר כולו לתורה, ועול הפרנסה היה מוטל רק עליה, ועד כמה קשה היה לה להשיג פרנסה מינימלית, אולם היא עשתה הכל באהבה ומתוך סיפוק רוחני, משום שידעה שעי"ז החזו"א יצמח לגדול הדור". (הרב שלמה לורינץ, במחיצתם של גדולי התורה, ח"א, עמ' 118 – 119).    

והדברים מדברים בעד עצמם.          

נדמה לי שיש לנו את פתרון החזון איש לסוגיה שעלתה באשכול זה:
http://www.bhol.co.il/forum/topic.asp?cat_id=24&topic_id=2752402&forum_id=1364

נ.ב. יש עוד עדות על מרן החזו"א בעניינים אלו על אחד שבנו תיאר אותו כמקורב לחזו"א, שבמלחמת השחרור שימש בצבא כנהג משאית והיה מביא לתלמידי הכולל של החזו"א ביצים טריות שהוביל לחיילי צה"ל (במקום אבקת ביצים מיובאת שהיו מקבלים בקיצוב). (והאמת שכרגיל זה מלמד על סולם ערכים מעוות במה החרדים מתפארים).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/2/2010 07:36 לינק ישיר 

שרפ היקר,

על הסיפור ההיסטורי שהבאת: ובכן, הוא רעוע – שמעתי בשם מישהו ששמע, שכך היה... (ובכלל לא הבנתי מאי נפקא מינה?). הבאתי לך עדות ראשונה במעלה על היחסים שבין אשה לבעלה כפי שמשתקפים מתוך המציאות של גדול הדור לכל הדעות. תתבונן ותיקח מוסר. 

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-4/2/2010 08:18 לינק ישיר 

התבוננו,
לקחנו מוסר.
והמסקנה היא
"בא לך לעשות משהו שאשתך לא מרוצה ממנו, תעשה זאת מבלי שהיא תדע, כך יהא לך שקט בבית."

(הרב לורנץ בשם החזו"א)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/2/2010 08:32 לינק ישיר 

למה אתה מעוות את הדברים? פשוט גועל נפש...

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-4/2/2010 08:36 לינק ישיר 

שרפ
כנראה שכמה מהגולשים כאן נוהגים כפי הכלל שהצעת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/2/2010 08:45 לינק ישיר 

כשבוחנים את יחסי החזו"א ואשתו, צריכים להכיר את כל הסיפור, אדם נורמלי במקום החזו"א היה מגרש אותה מתחילה ושלום על ישראל. ברור שהיחסים ביניהם לא היו תקינים, אבל זה הכל נבע מעדינותו של החזו"א שהסכים לחיים שכאלו, בשביל לא לביישה ולגרשה. ולכן בודאי יש להתפעל מהיחס העדין והמתחכם של החזו"א, אבל לא נראה לי שאם רוצים להביא דוגמא לשלום בית יש להביאה ממשפחת קרליץ.
ובכלל מה קשורים לכאן אנשים גדולים? ברור שאנשים גדולים תמיד יהיו מורמים מעם. הנדון כאן היה האם בהשפעת הטקסטים של היהדות, האיש הפשוט, מכבד פחות את אשתו או מתייחס אליה שלא כראוי. ועל זה התשובה לדעתי שלילית, אין שום השפעה משמעותית מן הטקסטים המצוטטים השכם והערב על ידי קולך ושאר קשקשנים (שבדרך כלל טועים גם בהבנת הטקסט). הן היחידות שזוכרות את המשפטים האלו ומשתמשות בהם.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > מאמר ביקורתי שפורסם בסמינר חרדי
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 ... 8 9 10 לדף הבא סך הכל 10 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.