בית פורומים עצור כאן חושבים

מאמר ביקורתי שפורסם בסמינר חרדי

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-4/2/2010 15:39 לינק ישיר 

ירוחם, נא להתחשב, יש פה אנשים עדינים שלא מורגלים לניסוח כזה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/2/2010 15:44 לינק ישיר 

כשאברך צריך לקרוא משהו באנגלית, או אז הוא פונה לאשתו שאין לה חכמה אלא בפלך ומבקש ממנה יפה שתסביר לו,  והוא הדין כשרוצה לעשות תרגיל מסובך בחשבון..

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/2/2010 16:08 לינק ישיר 

ואמאי

א.

1. לא המלצתי על מהפכה, רק על הצגה אמיתית.
  2. לעניין חינוך – לו היו עושים כן, מחנכים להתחנייק עד גיל X ואח"כ מפנים לאמת – נניח. חושבני שגם בזה יש בעיות ועיוותים. אבל מה אעשה ועושים רק החלק הראשון. מכיר אני את הטענה "למה לי לחשוב ואז אולי להיות ספק כופר לפי החזו"א". חוץ מזה אני משוכנע שאין חינוך מלבד האמת, כל חינוך לבלוף לא יצלח, גם לא לקטנים.
  3. אני בטוח שיקריבו קרבנות כי התורה לא תהא מוחלפת, זו חובה ואין ברירה. למכור את הבת זו רשות ומי שיעשה זאת – חושב שהיא רכוש.
  4. לא שמעת אף פעם את הערת הביטול "נושים"?
  5. העלמות מס באו להראות כי כשמעשה בלתי מוסרי בעליל ניתן להצדקה כאידיאולוגיה הוא "תופס" יותר. יודעני שיש הבדלים, רציתי רק להדגים את העקרון.
  6. רוב הנשים שאני מכיר עסוקות עם 9 ילדים. הלזו נקרא משועממת? רק מלסספור ילדים פטורה מלספור זבובים.

ב. מעמד נשים חילוניות

כדאי אולי שתוציא קמפיין פרסומי לחילוניות כמה כיף להיות דתיה. בצעירותי זכורני כי "עם קינלי כיף להיות צמא" אז אולי משהו בנוסח "עם איסור נדב כיף להיות תלמידה".  לפי ההענות תוכל לראות אם ההן מסכימות איתך. אולי טיפה ציני, אבל כוונתי להבליט שאין חולק שיותר כיף להיות בעל בחירה מה מותר לי לפי צרכי ולא להיות סגור במערכת חוקים מגבילה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/2/2010 20:06 לינק ישיר 

עציוני,

כנראה אני ואתה לא משדרים על אותו גל, לכן אסביר את "ההנחות המוקדמות" שאני דיברתי עליהם:

1) אלוקים קיים.

2) הוא נתן תורה.

3) אנו מצווים ללמוד אותה.

4) על מנת להיות גדול הדור (או תלמיד – חכם) צריך להשקיע את כולך בתורה.

5) יש עולם הבא.

6) העולם הזה הוא פורזדור, העולם הבא הוא העקרי.

7) אשה ששולחת את בעלה ללמוד תורה זוכה במחצית משכרו (משהו כמו הסכם זבולון וישכר).

8) גם הגבר וגם האשה מקשיבים להדרכה תורנית, אף אחד לא מכריח אותם, שהרי לית מאן דפליג שיש בחירה חופשית בעולם, והם עושים את זה מרצונם לנוכח ההבנה שלהם בדבר קיום ההנחות שהזכרתי לעיל.

9) גם אם הם בחרו לחיות את חייהם בצורה של ר' עקיבא ורחל, עדיין הם מצווים לכבד אחד את השני, וכמו שכותב הרמב"ם בהלכות אישות פרק טו').

10) ככה נוהגים משפחות יהודיות מאז מתן תורה, ואין לשנות. יש משפט באנגלית שאומר: אם זה לא מקולקל אז אל תתקן אותו.

לגבי הסיפור של חזו"א, אתה סתם מנסה לעוות את הדברים:

1) החזו"א כתב ספר.

2) הספר שייך לו. (עדיין לא נכנס למשפט: חוק יחסי ממון בין בני זוג).

3) אחד האנשים המקורבים אליו התחתן.

4) יש עניין לתת מתנה לחתן.

5) החזו"א נתן לו חידושי תורה.

6) מסכת זבחים – לא פחות. עד כמה כל חלק בתורה חשוב לו. אפילו שאין לה "אטרקטיביות" הלכתית.

7) אז איך עושים זאת (דבר שמותר לכל הדעות), מבלי לפגוע בכבודה האשה, שהרי החכם עיניו בראשו. פעם כשמכר שלי התחיל לחזור בתשובה, הוא שאל את הרב כך: הרב לפעמים כשאני ואמא מטיילים, אז היא רוצה שאני יכנס למסעדות שהם בהכשר הרבנות בלבד, ויאכל איתה, מה לעשות? אזי הרב אמר לו תהיה חכם, תגיד שאתה לא רעב. ומן הסתם שיש פה מן המאמר של חז"ל שמפני השלום מותר לשנות, שנלמד מפסוקי התורה.

8) האשה מסרה את כל כולה לשקידתו ולימודו של הרב.

9) החוז"א הפך להיות לגדול הדור, שעל פיו ישק כל דבר (בזמנו כמובן).

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-4/2/2010 20:11 לינק ישיר 

טוב צדיקים, לא חשבתי באמת שאשה תעדיף להיות חרדית, ברור שהחופש קורץ יותר. אבל המחיר שמשלמים על כך יקר מאד, ואשה חרדית היא לא כזו מסכנה (במדה ומספר ילדיה הוא בחירתה).

פוגמישו, חבל שתתווכח  בלי סוף על הדוגמא הזו. שלום הבית במשפחת קרליץ היה בעיה, ולא באשמתו של החזו"א, אין טעם ולא מכבודו של החזו"א לעשות מזה עסק.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/2/2010 21:41 לינק ישיר 

ירוחםשמ,

[כתבת: הכבוד שנותנים לאשה- ממנים אותן לשופטות- מקבלים את עדותן- הן מנהלות בכירות בכל תחומי החיים, הן משמשות כשרים בממשלה- ולפעמים גם כראש הממשלה. וכו' וכו'].

* הרב הוטנר זצ"ל שואל מפני מה למדו רבותינו מהפסוק "זה אלי ואנוהו" שיש להידמות לקב"ה – "הוה דומה לו, מה הוא רחום אף אתה תהיה רחום", רק בקו החסד ולא בקו הדין, מדוע לא אמרו באותה מידה "מה הוא עושה דין ברשעים אף אתה"? ומסביר כי כדי לעשות דין צריך הדיין והשופט להיות מעל הנידון ואין אדם שיכול להרגיש שהוא מעל רעהו שכן רעהו נברא בצלם אלוקים כמוהו בדיוק. בית דין יהודי לא דן את האדם מכח סמכותם של הדיינים אלא מכח סמכותו של הקב"ה "כי המשפט לאלוקים הוא" (דברים א', פס' יז'), הדיינים אינם אלא שלוחיו של הקב"ה וידו הארוכה, וכל כח משפטם אינו אלא במסגרת ההרשאה שהם קיבלו. מעתה מובן מדוע משפטים מקיפים את מתן תורה, אלוקים יורד וניצב בעדת השופטים, משפט הוא ההמחשה הטובה ביותר להשראת השכינה בישראל. ע"כ. [מצוטט מתוך ספרו הרב מ. נויגרשל: והשבות אל לבבך, פרק משפט התורה, עמ' 108].

* התורה שלנו מלמדת אותנו שהיו נשים ששפטו והנהיגו את ישראל:

א. "ודבורה אישה נביאה, אשת לפידות היא שופטה את ישראל בעת ההיא". (שופטים ד', פס' ד'

ב. "בימי שמגר בן ענת, בימי יעל..." (שופטים ה', פס' ו'). ועיין רש"י על אתר שכותב "בימי יעל – מכאן ששפטה את ישראל".

ג. "כל אשר תאמר לך שרה - שמע בקולה". (בראשית כא', פס' יב').

ויש עוד דוגמאות למכביר, והתורה מפרטת את מעשיהן של הנשים, שמסרו את נפשם למען עם ישראל בכל מיני מצבים, וחז"ל יודעים להגיד לנו שבזכותן נגאלנו ממצרים.

* לגבי השאלה האם אשה יכולה לכהן בתפקידים. ובכן, כבר דן בזה ארוכות הראשל"צ הרה"ר אליהו בקשי דורון שליט"א, בספרו בנין – אב (ח"א, עמ' שו'), ופסק שאשה כן יכולה לכהן ולשמש בתפקידי מנהיגות, והנהגתה מחייבת. ולגבי בחירות דמוקרטיות הוא אומר שיש מקום להקל, וכך גם דעת הרבה מן הפוסקים.

הדברים האלו, אין בהם שום סתירה למה שכתבתי לעיל, שכן פה מדובר מצד ההלכה נטו האם מותר לה, אבל האם רצוי שכך הדבר יהיה, פה זה כבר שאלה של זמן ומקום. לכתחילה אשה יהודיה יש לה תפקיד הרבה יותר חשוב לדעתי, להעמיד בית כשר ונאמן בישראל, ולגדל בנים ת"ח, שיהווה את החוליה הבאה בשרשרת מקבלי ומוסרי התורה. 

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-4/2/2010 21:50 לינק ישיר 

פוגמישו
אז כיצד אדם עושה דין לעצמו? או מאידך האם אדם שע"פ דין קודם לחברו להחיות, האם הוא יכול לנהוג במידת הדין כלפי חברו מצד הדבקות בדרכיו של מקום? האם לכל יהודי יש מקום לנהוג במידת הדין כלפי בני נוח? (אולי זה שנוי במחלוקת רמב"ם ורמב"ן)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/2/2010 22:28 לינק ישיר 

הלכה אחת היא בעייתית מאד ואיני יודע אם נוהגת כיום: אם בידך להציל מן המוות: האיש קודם לאשה! האמנם? איך אפשר להפלות בין דם לדם? ומה הדין אם האשה בת דודה שלך? (אני מניח שלגבי אשתך אומרים ומבשרך אל תתעלם)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/2/2010 22:34 לינק ישיר 

ואמאי
אם הגבר מברך שלא עשני אשה בגלל שהוא חייב במצוות, הווה אומר שחיוב מצוות הוא מעליותא, ואם כן מה הקושיה מאפליה בין דם לדם?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/2/2010 22:37 לינק ישיר 

ואמאי כתב:
הלכה אחת היא בעייתית מאד ואיני יודע אם נוהגת כיום: אם בידך להציל מן המוות: האיש קודם לאשה! האמנם? איך אפשר להפלות בין דם לדם? ומה הדין אם האשה בת דודה שלך? (אני מניח שלגבי אשתך אומרים ומבשרך אל תתעלם)

צדיק: אתה מכיר את הטיפשות של פרעה ?????

זה התשובה על שאלתך,

פרעה הטיפש לא הבין שכדי שלא יולד משה ? הוא צריך לגזור על הנקבות ולא על הזכרים,

גבר קודם לאישה אך ורק בגלל שגבר יכול להפרות עשרות נשים, והבן

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/2/2010 22:42 לינק ישיר 

כלומר
ערכו של אדם הוא ביכולת ההולדה שלו. ולכן אשה קודמת לסריס להחיות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/2/2010 22:44 לינק ישיר 

נראה לי ששיקולים כמו של בע"ב וקל וחומר של מקסמן הם שיקולים זרים כשאנשים הולכים למות. אי אפשר לדעת מי יעשה באמת יותר מצוות, ולא מצילים אדם כדי שיעשה צאצאים (לענ"ד הדין שוה גם באדם עקר או זקן). מצילים אדם משום שחיי אדם הם ערך, ומחללים את השבת גם בשביל חיי שעה. ולכן קשה לחשוב על כך שאתה רואה שני בני אדם טובעים בנהר, אתה רוצה להושיט חבל לנערה הטובעת, אבל לפתע אתה אומר: מצטער, אני רואה שם גבר, הוא יותר חשוב. כשמדובר בחיי אדם אין שום עדיפות כי כל בני האדם שוים.
תוכל לשאול מדוע אני מקבל את העדפת כהן על ישראל, אבל זה פחות צורם, כי הכהן הוא משרת האל, אנו לא חושבים שהוא יותר טוב אישית, אבל זה חלק מההיררכיה. וגם קסטנר ברכבת שלו לא הכניס אנשים פשוטים, אלא מי שחשב שיועיל לעולם, עסקנים רבנים ומלומדים (אה כן, וגם משפחה שלו). לא שאני מתעלף על זה, אבל אני יכול להבין את החשיבה.
בגבר ואשה לעומת זאת זה ממש מצמרר, לומר לאדם אחד לא ולשני כן, מבלי שום הצדקה. חשוב שאתה יכול להציל כמות של כמה עשרות אנשים ממחנה ריכוז, ואתה אומר: גברים ימינה נשים שמאלה, מצטער, גברים קודמים לחיות.. ולולי דמסתפינא אמינא שבזמננו אין נוהגת הלכה זו לפי שעיקרה בתפיסה האנושית שהשתנתה. מן הסתם פעם זה היה די טבעי, כמו שאין שום ספק שאם היה אפשר להציל עבד או בן חורין מן המוות שמצילים בן חורין, וברומי מן הסתם היו מצילים אזרח רומאי אחד גם במקום אלף עבדים. כי הבינו שעבד הוא פחות, כך גם האשה היתה באמת פחותה מן הגבר מחמת התנאים. אבל בזמננו שתופסים את הכל כשווה, ואין שום הבדל בין עבד לבין בן חורין, כי כבוד האדם שווה, כך גם באיש ואשה. ואני פורש ובוכה ליתר בטחון שלא טעיתי בדבר הלכה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/2/2010 23:08 לינק ישיר 

פוגמישו

נדמה לי שהדיון באשכול הוא על מעמדה של האשה בחברה החרדית, ולא על ההלכה, הרי אתה יודע שהחרדים לא מקימים את ההלכה, כשזאת לא מתאימה להשקפתם.

ונחזור לכבודה של האשה , שהיא בחברה החרדית חסרת כבוד, למרות מה  שהגמרא אומרת ולמרות מה שאתה הבאת בהסתיגות  וביושר- האם זה רצוי ?
 האם רצוי לתת את הכבוד הראוי לאשה למרות ההלכה. וזו היא תמצית הבעיה, חיים על חשבונה ועל עמלה של האשה,  
אבל כבוד זה לא. יש בשביל זה מאמר נפלאה ושימושי הפותר את כל הבעיות המצפוניות אם בכלל יש דבר כזה, כבודה של בת מלך פנימה, ובא לציון גואל

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/2/2010 23:17 לינק ישיר 

הוזכרה בתוך הדברים שאלה נאה, מפני מה אין מברכים שעשני גבר? ומברכים על דרך השלילה.
רציתי רק לציין שמקור שאלה זו כבר בראשונים, וראו בט"ז אורח חיים סימן מז מש"כ בזה.

תוקן על ידי אפשרי ב- 04/02/2010 23:17:24

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/2/2010 23:38 לינק ישיר 

ואמאי כתב:
 (לענ"ד הדין שוה גם באדם עקר או זקן). 

לענ"ד הדין יהיה להציל את האישה, (ופוסק שיאמר אחרת הוא שייך לטפשים) 

בזקן לא, בגלל חכמתו, ולכן תלמיד חכם קודם לצדיק

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > מאמר ביקורתי שפורסם בסמינר חרדי
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 6 7 8 9 10 לדף הבא סך הכל 10 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.