א. עבודת הספר
צילום כה"י שבידי נעשה בבית הספרים לפני כ-13 שנים. "איכות" מכונות הצילום-ממיקרופילם שבבית הספרים ידועה: הצילום מלא שריטות ולכלוכים. ידעתי את איכות הצילום שבידי, אך לא סברתי שיש לי ברירה אחרת, ועבדתי על פיו.
מה שלא ידעתי והוא שחשוב לענייננו: מהצילום שנמצא באוצה"ח (עליו נודעתי רק לפני כשבוע) מתברר שרוב הצילום נעשה בגוון שחור מדי, ומילים שהיו אצלי מטושטשות ומושחרות ניתנות להיקרא בצילום בהיר יותר. יש גם מקומות הפוכים, כלומר הצילום בהיר מדי ואי אפשר להבחין במילים. לכן לכל צילום יש מעלה על פני חבירו.
לצערי אין לי סורק, ואין ביכולתי כעת לסרוק את הצילום שבידי. אשתדל בימים הקרובים להעלות לכאן סריקות ממנו כדי להוכיח צדקתי.
לא הקלתי ראש בעבודה, ודקדקתי בה בזהירות יתירה. מקומות בעייתיים לקריאה סימנתי בסימנים מיוחדים כדי להורות על אפשריות טעות בפיענוח (נעשתה הפרדה בסימון השלמות משרידים או מסברא), והערתי על קטעים שלמים שמטושטשים, כלומר בצילום שבידי. יודגש כי כל הטעויות שציין פותח האשכול, צויינו על ידי בגוף הספר כמקומות קשים לפענוח – כלומר תיתכן טעות בקריאה.
צילום מהמבוא
עוד יודגש כי למרות שיש בו מקומות קשים לקריאה, רוב כה"י נהיר בהיר וצהיר, וכאמור דקדקתי ועמלתי ביותר בהעתקה ובהגהה כמה וכמה שנים, עד כדי חסרות ויתרות (זתים או זיתים, אזן או אוזן, מים או מיים וכד'). כל מקום שאינו מצויין כבעייתי – דהיינו רוב הספר, אפשר לסמוך עליו לגמרי, אם שאינני מלאך ואפשר שהדוחק עצמו למצוא טעות ימצא. יודעי ומכירי יודעים רוב השתדלותי בגירסאות בכלל ובעריכת ספר זה בפרט. אשמח כמובן לכל הערה ותיקון. כתובת המייל והטלפון שלי מופיעים בעמוד השער האחורי.
הטענות שהעליתי כלפי הספר 'רפואה מעשית לרח"ו' בעינן עומדות, מאחר ומדובר בקטעים שאין בהם כל טשטוט או פגם, אלא המעתיק אינו בקי בקריאת כתבי יד. הטעויות שציינתי הן מעט מזעיר ממש, והעותק שברשותי מלא וגדוש בהגהותי, הגם שלא הגהתי אותו שיטתית.
למרות שנטלתי מדברי החוקרים בספר הנ"ל, המבוא מלא חידושים שלא עמדו עליהם קודמי, כאשר יראה המעיין בשני הספרים.
ב. מחיר הספר
כבר הביאו קישור להודעה שפירסמתי כאן אודות הספר, ובה נכתב במפורש המחיר – 110 ש"ח. לבי עם פותח האשכול, שנתאנה בידי מוכר ממולח שאין לי כל קשר אליו, ועצתי לו שישאל לחכם שמא בטל המקח.
גם 110 ש"ח הם מחיר גבוה מעט, וזאת בכוונה מכמה טעמים (אחד מהם הוא הוראת חכם, ככתוב בשיר הפתיחה). אציין רק שהוצאת הספר לא מומנה בידי כל גורם שהוא, ונטלתי עבורה הלוואה. גם כמות הספרים שנדפסו מועטה יחסית.
לגוף הדברים, איני רואה כל פסול בהתפרנסות מהוצאת ספרים, ושמעתי שחלק גדול מהכותבים כאן עושים זאת – אם בעריכה או בהו"ל וכדומה. האם כל אדם שעובד לפרנסתו הוא רודף בצע? הרשות ביד כל אדם שלא לקנות הספר.
ג. לגוף הודעת הפתיחה
נראה שמתוך כעסו על המחיר הגבוה ששילם (וכנראה גם ממניעים נוספים), ניגש הכותב לקריאת הספר בריתחא, מתוך דעה קדומה של ביטול הספר למפרע, בטון ארסי ומרושע, ובמגמתיות מובהקת.
לא נחה דעתו עד שטרח לחלק את מספר העמודים ל-2, כדי להציג מספר דפים מועט (220) ולהגדיל רושם הפקעת המחיר (מספר העמודים המדוייק 464).
והנה הגם שיתכן שעצם הגהותיו נכונות, ותיתי לו עליהן, הנה מתוך שבא לכלל כעס בא לכלל טעות, ששכח - או שלא ידע - דברי הגמ' בברכות נ"ט ע"ב "מאי חדקל, אמר רב אשי שמימיו חדין וקלין", והם שהביאוני מן האסוציאציה לפענח דברי רח"ו כדוגמה לדברים חדים.
ההשלמה "לדעת אשתו" במקום "לראות אשתו" נלקחה ממפתחו של ר' שמואל ויטאל, יעויין שם.
עוד גדלה עזותו, להציג הדברים בעיוות, ולהעלים מן הקוראים שכל הגהותיו מבוססות על הציונים והסימונים שאני עצמי ציינתי במקומות קשים לקריאה. היאך עשה? פתח ספרי, עבר על המקומות המסומנים בסוגריים עגולים או מסולסלים, ומצא "לאחר עיון מדוקדק" כביכול, טעויות בדברים אשר כאמור, אני עצמי ציינתי על היותם השלמות.
עוד הוסיף להבזות יופי הספר והידורו, ובאמת כל מי שראה הספרים יעמוד וישחק על אי הבנתו וטעמו הקלוקל.
יובהר עוד כי בניגוד למשתמע מדבריו, בשער האחורי נכתבה מודעה ואזהרה, המובאת כאן כצורתה.

ד. הוספה
אבל אחר שכתבתי כל זה נתברר אצלי שהגהותיו אינן לקוחות מהצילום שבאוצה"ח כי אם מגוף כה"י או מסריקה שלו באיכות גבוהה, ואילולא כן לא היה יכול להגיה כפי שהגיה. והרי ראיותי:
- כתב הכותב: ותלהו בקורת הבית. בכת"י: באמצע. והרי התמונה מאוצה"ח.

- כתב הכותב: הרפואות לצמחים העולים. בכת"י: שנוהגים העולם. והרי התמונה מאוצה"ח.

כתב הכותב: אא"כ תתיך באש. בכת"י: ואח"כ. והרי התמונה מאוצה"ח.
- כתב הכותב: תדבקם יחד היטב. בכת"י: בטיט. והרי התמונה מאוצה"ח.

6. כתב הכותב: פעולות רבות. בכת"י: סגולות. והרי התמונה מאוצה"ח.
ברור לכל בר דעת שלא יתכן שהגהות הכותב לקוחות מאוצה"ח.
בשלב זה לא אכתוב את הרהורי על מקור הצילום שביד הכותב.
ה. הערה
ברצוני להבהיר שלמרות שיש לי הכבוד לעמוד עם ר' יוסף אביב"י בקשרי ידידות, הוא אינו רבי, וודאי לא בקריאת כתבי יד. האחריות על הספר היא שלי ורק שלי, לטוב ולמוטב.
וטעה הכותב. רובו המוחלט של כה"י אינו בכתיבת חצי-קולמוס אלא בכתיבה מזרחית רגילה ("רש"י"). יעויין במבוא אות ה'.
ו. לסיכום:
אשמח מאוד אם יעמידני הכותב על טעויות נוספות בהשלמות ובתיקונים, לאחר שיעיין בצילומים האיכותיים שברשותו.
רב תודות לזחלץ_קליח על שהעלה את הצילום שבאוצה"ח.
בע"ה בקרוב יצורף דף תיקונים לכל ספר, לאחר בדיקה של הצילום שבאוצה"ח, ויישלח לכל דורש.
תוקן על ידי ספרות ב- 07/02/2010 07:10:18