| נשלח ב-11/2/2010 21:10 |
|
| |
חיים של תורה במישור האינדבידואלי
*--[endif]* המאמר הזה יהיה מעט לא שיגרתי לפורום "חרדי". ובכל זאת כיוון שהדברים הם אמת, ויסודם על מה שקיבלתי מרבותי, הם צריכים להאמר. אני מבקש ממי שיקרא את דברי לקרותם במיתון ובישוב הדעת עד תומם!
רצוני לדבר על המושג המכונה היום "בן תורה", ועל המושג הכולל שמכונה בשם "חיים של תורה". הדברים הם על קצה המזלג ובכל אופן. חל עיוות גדול במהותו של המושג ועל כך יש לתת את הדעת. ה"הלוך ילך" בשיח הציבור על תפקידו ודרכו של בן ישיבה הוא שהוא צריך להיות לא פחות מ"גדול בישראל". והנה הסוד הנורא: גדולי ישראל יש מעט. היו מעט, ויהיה מעט. לא כולם יהיו גדולי תורה. ועוד יותר מכך, לא כולם יוכלו לשבת וללמוד כל חייהם. ופה יבוא השואל וישאל: אז מדוע ולמה מחונכים כולם ללמוד וללמוד וללמוד? מדוע אם כן מסתכלים בעין רעה על מי שלא מוצא את מקומו בעולם התורה מיחידי סגולה שיושבים ולומדים? ועוד ועוד שאלות אין מספר. לכל שאלה יש תשובה בצידה. אך איני נכנס לנעליים הגדולות ממידתי, איני מתיימר לייצג "דעת תורה" (סו"ס איני קורא יתד), וכמובן שאיני נכנס לשיקולי גדולי הדור מדוע ולמה הכלל הציבורי מכוון לכיוון הנוכחי. אני יכול לומר אולי שאני מבין קצה קצהו של קרחון, אך בוודאי מעבר למה שאני מבין יש חשבונות ומבט לרחוק, שעיני בשר שיש לי לא יכולים לתפוס.
אני רוצה לעסוק בעניין מנקודה אחרת, הנקודה האינדבדואלית (אני חושב שמי שנכנס לנט צריך תרגום למילה הזאת). אחת הבעיות הגדולות שלנו היא שאנחנו חיים יותר מידיי את הציבוריות (ה"חרדית") ופחות מידיי את העצמיות האמיתית שלנו. כשם שפרצופיהן שונים כך דעותיהן שונות, לכל אדם יש את היחודיות שלו, את מה שמבדיל אותו מכל העולם ועושה אותו בעל תפקיד ייחודי שאף אחד לא יוכל לעשות. על האדם מוטל התפקיד (הלא קל - יש לציין) להיות הוא, לחיות את התפקיד שלו במערכת הגדולה של העולם, להביא למיצוי עצמי אמיתי של יכולותיו ושל "מה ה' מבקש ממך". אך נקודת האמת הזו נעלמת מכל אדם. אין אדם יודע מה תפקידו. מה שכן יכול האדם לדעת ולידע הוא שאותו אל שברא אותו, אותו אחד שמחיה אותו בכל נשימה ונשימה, הוא אותו אחד שגזר עליו את תכונותיו יכולותיו וכוחותיו, והוא גם האחד שמנחה ומכוון את האדם לדרכו ולמילוי תפקידו. אך עם כל זאת נותר העניין שהאדם הוא יצור בחירי, הוא יכול להתעלם מהאמת שלו, ולהמשיך בסוג של אורח חיים אפור, שחיה בתוך הזרם של חייו, במים שלעיתים צלולים ולעיתים עכורים, נשטף יחד עם כולם אל הלא נודע. מכאן רצוני להגיע להגדרת "בן תורה". כל בחור ישיבה בשנותיו הראשונות מכוון ללימוד תורה ללא הפסק. המוטל על כל בחור ישיבה (כחזק כחלש) הוא להגיע למיצוי כל יכולותיו בשטח הנוגע ללימוד התורה. זאת ועוד, בשנים אלה (ובזמננו לרוב נצרכות לזה גם כמה שנים אחרי החתונה) נבנית אישיותו של אותו בחור, ועיקר התקשרותו לתורה ולמצוות. הרווח בהוראה הכללית הזאת היא שגם אם אותו אחד לא יהיה מאלה שימשיכו לחבוש את ספסלי המדרש כל היום כולו, בכל אופן יחיה כאשר "תורתו עיקר", כשכל חייו יסובו סביב ציר המרכזי אחד: "עבודת ה'". המושג "בן תורה" מורכב מהמילה "בן" והמילה "תורה". מי שהוא בן ניכר על פניו שהוא מתייחס לאב ואם מסויימים. צורתו של בן תורה (חזותו, התנהגותו והקווים המנחים של חייו) מכריזים לעין כל שהוא שייך לצבא ה' יתברך, ולא משנה כלל אם אותו אדם יושב יום שלם בבית המדרש או קובע עיתותיו בזמנים המתאפשרים לו. ומכאן להגדרת "חיים של תורה".
המושג "חיים של תורה" הפך למגינת לב לשם נרדף לכל מיני דוגמות והתנהגויות מסוימות שלא בהכרח מחוייבות המציאות לעצם ההגדרה האמיתית. (וכל אחד ישלים כיד הדמיון/מורת בית יעקב הטובה עליו).
חיים של תורה פירושם חיים תורניים, חיים שהתורה היא נר לרגליו של אדם. יתכן וילמד אדם יום שלם ואין בינו לבין "בן תורה" ולא כלום. ויתכן שיעמול אדם לפרנסתו מבוקר עד ליל על פיגומיו של בניין, ובשם בן תורה יכונה יען וביען שכל חייו סובבים סביב אותה שעה שהוא קובע ללימוד בערב יום. ההוראה המעשית (הראשונית לפחות) של הדברים היא (כמו שכתבתי לעיל) שבחור בשנותיו בישיבה צריך להשקיע את כל כולו בלימוד, במטרה לצמוח להיות ת"ח אמיתי (ולא דמיונות של "גדול הדור"), ולמצוא את דרכו הייחודית בעבודת ה' והיכן הוא חלקו בעולמו של הקב"ה. ובדברי אלה גם הבנות יוכלו למצוא דברים שנוגעים אליהן. יש בנות שחולמות על "בית של תורה". איני רוצה לנפץ שום אשליה וחלום, אדרבה תשאפו ותרצו, אך לא להיות "אשת ר' עקיבא", אלא להיות את עצמך, להיות עובדת ה' אמיתית, ולהיות העזר כנגדו של בעלך, להיות "אשתו של משה", אשת עובד ה' אמיתי. כמובן שזה מחייב את הבת מצידה גם כן לעבודה. ואיני האדם הראוי להורות בזה את דרך, מה גם שאין זה הזמן ולא המקום. אני מקווה שלא יוציאו מדברי מה שלא התכוונתי, איני אילן גדול להתלות בו, וכל אחד ישאל לרבותיו ולאיש חינוך הקרוב לליבו.
רק שהאמת צריכה להיאמר, שמערכת עבודת ה' היא גדולה כ"כ וכוללת כ"כ שלעיתים שטף המים העכורים שבחוץ מסיתים אותנו מהחשיבה המקורית אודות חלקנו באותה מערכת והיכן היא ייחודיותנו בתוך הכלל. הרהורים, ונקודות למחשבה. ושוב, אין בדברי משום איזו שהיא הוראה למאן דהו. איני מורה הוראות ולא פוסק, ואין זה המקום והאופן לקבל כיוון והדרכה בחיים. רק עוררתי נקודות למחשבה.
נ.ב. אשמח לתגובות ענייניות או שאלות בעניין.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-12/2/2010 01:47 |
|
| |
אתה כתבת או ציטוט? אם כן, מה המקור?
העלת נקודה וגם ליבנת אותה והגעת למסקנה אז מה יש לנו עוד לומר?
אני רוצה לעסוק בעניין מנקודה אחרת, הנקודה האינדבדואלית (אני חושב שמי שנכנס לנט צריך תרגום למילה הזאת). אחת הבעיות הגדולות שלנו היא שאנחנו חיים יותר מידיי את הציבוריות (ה"חרדית") ופחות מידיי את העצמיות האמיתית שלנו. כשם שפרצופיהן שונים כך דעותיהן שונות, לכל אדם יש את היחודיות שלו, את מה שמבדיל אותו מכל העולם ועושה אותו בעל תפקיד ייחודי שאף אחד לא יוכל לעשות. על האדם מוטל התפקיד (הלא קל - יש לציין) להיות הוא, לחיות את התפקיד שלו במערכת הגדולה של העולם, להביא למיצוי עצמי אמיתי של יכולותיו ושל "מה ה' מבקש ממך". אך נקודת האמת הזו נעלמת מכל אדם. אין אדם יודע מה תפקידו. מה שכן יכול האדם לדעת ולידע הוא שאותו אל שברא אותו, אותו אחד שמחיה אותו בכל נשימה ונשימה, הוא אותו אחד שגזר עליו את תכונותיו יכולותיו וכוחותיו, והוא גם האחד שמנחה ומכוון את האדם לדרכו ולמילוי תפקידו. אך עם כל זאת נותר העניין שהאדם הוא יצור בחירי, הוא יכול להתעלם מהאמת שלו, ולהמשיך בסוג של אורח חיים אפור, שחיה בתוך הזרם של חייו, במים שלעיתים צלולים ולעיתים עכורים, נשטף יחד עם כולם אל הלא נודע. חזק ביותר!
*תגובות עניינות יהיו כאן רק אחרי שיפרטו את המאמר לפרטים...
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-12/2/2010 01:51 |
|
| |
אני כתבתי. תודה.
|
|
|
|
| נשלח ב-12/2/2010 01:53 |
|
| |
ברצינות? זה גדול ממש! מה הביא אותך לזה? אם יותר לי, כמובן...
|
|
|
|
| נשלח ב-12/2/2010 01:56 |
|
| |
הרהורים. צירוף של כמה גורמים. דברים שהיו עמדי שנים ובעקבות שיחה שהיתה לי היום עם יהודי מיוחד החלטתי להוציאם לאור. הגעתי הביתה וישבתי לכתוב.
|
|
|
|
| נשלח ב-12/2/2010 01:58 |
|
| |
העניין באמת הוא, לא רק עם בן תורה ובית של תורה וחיים של תורה אלא את מה שאני לקחתי לא להסחף במים של הציבוריות וזה נכון! כל כך נכון!! בכל עניין ודבר.
|
|
|
|
| נשלח ב-12/2/2010 02:01 |
|
| |
| אני_הקטנה כתב: |  | העניין באמת הוא, לא רק עם בן תורה ובית של תורה וחיים של תורה אלא את מה שאני לקחתי לא להסחף במים של הציבוריות וזה נכון! כל כך נכון!! בכל עניין ודבר. |
|
אמת.
|
|
|
|
| נשלח ב-12/2/2010 02:20 |
|
| |
יפה מאד, המשגיח. מעניין מה הקשר לשידוכים חוץ מהמילים 'בית של תורה'. כתבת יפה, רק על נקודה פשוטה ובסיסית שעולה כמעט בכל שיחה על רמה שמתנהלת בין בחורים. איך לשמור על היחודיות בתוך מסגרת?. מי שקרא את מה שכתבת לא קיבל תשובה מינימאלית לשאלה הזאת. עוד נקודה שיש לעיין בה, אדם שעובד במשך היום ומקדיש עיתים לתורה, הוא אדם שאפשר לומר עליו שהוא חי על פי התורה. לא הייתי קורא לו 'בן תורה', אני לא בא להתווכח על המובן הפילוסופי בשם 'בן', רק שזה ברור שבן תורה מוכיח על שייכות עמוקה ומחייבת לתורה. ולא כל מי שחי על פי התורה ומחנך את ילדיו לתורה יכול להיקרא בן תורה, אחרת למה לא שמעתי את הכינוי 'בת תורה' אלא רק בית של תורה. על עצם הנושא בקיצור, ברור שהציבור שלנו מחנך יותר מכל חינוך אחר לחוסר יחודיות , רק יש כאן עוד נושא, שלהיות 'מיוחד' אף אדם לא רוצה לטוב ולמוטב, רוב האנשים חיים בצורה אפרורית בלי לחשוב הרבה ולהתעמק. כאשר אתה דורש מאדם למצוא את דרכו היחודית אתה גורם לו לא להרגיש חלק מהכלל, שזה חיסרון ולא רק מעלה, עד שהוא יכול להגיע למצב של איבוד גבולות. יש כאן עוד נקודה שקשורה ברוחניות, ויש להאריך בה, אבל המציאות מלמדת שלאנשים יש פחד להגיע לגדלות, ואם אתה מדבר בחלק הרוחני עם בחור ואמר לו שיצא מהרדידות ויתחיל לחשוב ולהתעסק עם הנשמה שלו בצורה רצינית יותר, זה נראה לו לא הגיוני שהוא הבחור היבש הזה יגיע למצב של התרגשות בתפילה או של גובה רוחני. ממש פחד גבהים. ולכן החוסן בלהיות רגיל לפעמים נותן לאדם עדיפות על פני דרך מיוחדת. וזה כמובן טעות. ויש להאריך, אבל לא בפורום כאן.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-12/2/2010 02:45 |
|
| |
| רעיוני2 כתב: |  | יפה מאד, המשגיח. מעניין מה הקשר לשידוכים חוץ מהמילים 'בית של תורה'. כתבת יפה, רק על נקודה פשוטה ובסיסית שעולה כמעט בכל שיחה על רמה שמתנהלת בין בחורים. איך לשמור על היחודיות בתוך מסגרת?. מי שקרא את מה שכתבת לא קיבל תשובה מינימאלית לשאלה הזאת. עוד נקודה שיש לעיין בה, אדם שעובד במשך היום ומקדיש עיתים לתורה, הוא אדם שאפשר לומר עליו שהוא חי על פי התורה. לא הייתי קורא לו 'בן תורה', אני לא בא להתווכח על המובן הפילוסופי בשם 'בן', רק שזה ברור שבן תורה מוכיח על שייכות עמוקה ומחייבת לתורה. ולא כל מי שחי על פי התורה ומחנך את ילדיו לתורה יכול להיקרא בן תורה, אחרת למה לא שמעתי את הכינוי 'בת תורה' אלא רק בית של תורה. על עצם הנושא בקיצור, ברור שהציבור שלנו מחנך יותר מכל חינוך אחר לחוסר יחודיות , רק יש כאן עוד נושא, שלהיות 'מיוחד' אף אדם לא רוצה לטוב ולמוטב, רוב האנשים חיים בצורה אפרורית בלי לחשוב הרבה ולהתעמק. כאשר אתה דורש מאדם למצוא את דרכו היחודית אתה גורם לו לא להרגיש חלק מהכלל, שזה חיסרון ולא רק מעלה, עד שהוא יכול להגיע למצב של איבוד גבולות. יש כאן עוד נקודה שקשורה ברוחניות, ויש להאריך בה, אבל המציאות מלמדת שלאנשים יש פחד להגיע לגדלות, ואם אתה מדבר בחלק הרוחני עם בחור ואמר לו שיצא מהרדידות ויתחיל לחשוב ולהתעסק עם הנשמה שלו בצורה רצינית יותר, זה נראה לו לא הגיוני שהוא הבחור היבש הזה יגיע למצב של התרגשות בתפילה או של גובה רוחני. ממש פחד גבהים. ולכן החוסן בלהיות רגיל לפעמים נותן לאדם עדיפות על פני דרך מיוחדת. וזה כמובן טעות. ויש להאריך, אבל לא בפורום כאן. |
|
על ראשון ראשון, בתוך דברי יש הרחבה לנקודות במאמר לעיל ולכן גם מי שלא קרה את תגובתך יכול לשאוב תוספת ביאור: א. תודה רבה על מחמאותיך.
ב. שמירה על היחודיות בתוך המסגרת: קודם כל אדם צריך להיות מודע ליחודיות שלו. אינני בא לייעץ באופן פרטני, אך כל אדם צריך לראות להיכן נוטה ליבו ומה הם הכוחות המיוחדים לו, אותם הוא צריך להוציא לפועל. זו עבודה קשה ויתכן שקשה לעשותה לבד, ובפרט שלא בזמן קצר. אך מעבר ל"טיפול האינטינסיבי", נראה לי לעניות דעתי שעצם הידיעה על כך שאדם צריך לשמר את הפינה היחודית שלו בתוך עבודת הכלל (כלומר לפעול באופן ייחודי במסגרות הקיימות ללא שינויים מרחיקי לכת) תורמת לכך שאדם מתבונן על כל נורמה חברתית בעיניים בוחנות, ובביקורת המתאימה האם היא נורמה טובה המועילה לעבודת ה' ויש לאמצה או להיפך.
ג. מי שחי לפי התורה והיא עיקר חייו באופן שתורתו קבע וכל שאר הדברים ארעיים כמציאותינו עלי אדמת העוה"ז, ראו בהחלט להקרא כ"בן תורה", שכמו שכתבתי הגדרת המילה "בן" מורה על שייכות (ויש להאריך במשמעות הפנימית של המילה "בן" שנגזרת מהמילה "בניין", ובעז"ה בהזדמנות).
ד. איני חושב שמישהו צריך לחשוש מזה שמישהו עלול שלא להרגיש חלק מהכלל. כל אדם באופן טבעי מחפש את הזהות הקיבוצית שלו. באופן חריף תוכל לראות זאת אצל אומות העולם ורוב גולמי בני ישראל שנוהים אחרי ההבל באהדה לקבוצות ספורט למינהן. אדם צריך את הזהות הקיבוצית שלו, אך כמכשיר ולא כמטרה לעצמה, ככלי למלא את הצרכים הפרטיים שלו כפרט בחברה. (ואין זה נוגע כלל לאנוכיות, שכן אחד מהצרכים של האדם היא הנתינה). הגבול לזהות הקיבוצית הוא ברור וחד, לפחות מבחינה רעיונית, והוא שעד כמה שההשתייכות לחברה עשויה להיות תורמת לאדם כך האדם צריך לשייך את עצמו לחברה. ולמשל, אדם צריך מוסדות חינוך לילדיו, אי לכך האדם זקוק להמצאות בחברה מסויימת שמספקת את המסגרות הקרובות (-דייקא) ביותר להשקפת עולמו. מאידך, אם נוהג מסויים בחברה לא עומד באופן אובייקטיבי למשפט האמת כפי שמחייב השכל ונובע מהתורה (שהיא האמת האבסולוטית), הרי שבמקות זה אדם צריך להביא לידי ביטוי (ולעיתים באופן מעט קיצוני) את ייחודיותו והתבדלותו מן החברה. דוגמה לכך אוכל לציין בחור שלומד בישיבה אך תכונותיו האישיות מאפשרות לו לעסוק למשל בכתיבת סת"ם ברמה גבוהה מאוד, והוא בעל כישרון לדבר. אם הוא ימשיך במסגרת הלימוד הישיבתית שלא מתאימה לו הוא עלול למצוא את עצמו בגיל מסויים בחייו כאדם שאינו מסופק, כיוון שלא הוציא את יכולותיו הייחודיות בהן חנן אותו ה' לפועל.
ה. לגבי עצם הטענה שבציבור החרדי החינוך הוא יותר לחד גוניות ציבורית, יש בזה מן האמת. החינוך לאותה מסגרת הוא מן משמר חברתי על הבסיס הקיומי של החברה החרדית (ולמעשה אפםשר למצוא עקרונות דומים בכל חברה שמציבה לעצמה אידיאלים מסויימים כקווי יסוד לתשתית ההשקפתית של פרטיה, אך בשונה מהחברה החרדית בהם האידיאלים מנסים לפחות להיות קרובים לאמת האבסולוטית - המתאימה לצרכיו של אותו דור, העקרונות בחברות אחרות נתונות לשינויים כתוצה של גחמותיהן של מכתיבי דעת קהל - מינים ממינים שונים).
ו. ולגבי הפסקה האחרונה בדבריך: על זה היה דווה ליבנו. אחת הרעות החולות שכולנו נגועים בה.
|
|
|
|
| נשלח ב-12/2/2010 15:24 |
|
| |
דברים של טעם
|
|
|
|
| נשלח ב-13/2/2010 20:37 |
|
| |
משגיח שליטא, נחמד ביותר.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/2/2010 08:45 |
|
| |
כתבת מאמר שלם כדי לתמצא את דעותי שאפשר לשקף בקצרה ב3 וחצי שורות. (לא חבל על האריכות?) א. המין הנשי צבוע הוא ברובו, ומלהגות רבות על בית של תורה בעוד שאין להן שמץ מה זה. ותן להם ויזה פלטיניום למען יוכלו לשקוע בשטחיות , והבעל "ילמד בכויילל" זה למעשה שאיפת רוב הצבועות שמטיפות על בית של תור ואין להן שמץ מה הוא. ב. אברכים רבים מגרבצים בכויילל, וכל קשר בינם לבין בן תורה מקרי הוא בהחלט.
בהוקרה והערכה, (מתי אתה בא לירושלים?) הליטאי.
|
| נשלח ב-16/2/2010 09:54 |
|
| |
| ליטאי613 כתב: |  |
המין הנשי צבוע הוא ברובו
|
|
אם אתה באמת סבור ככה אז אתה בבעיה.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/2/2010 09:58 |
|
| |
הסכמתי עם ההגדרה של חיים-של-תורה, וגם המסילת ישרים גורס ככה וכולי. לדעתי הכל התחיל מהקמת עולם התורה אחרי החורבן באירופה שהיה צריך דחוף ת"ח בארץ, והיות מי ימרה את פיו של החזו"א?... ועדייןן, מזכירה לעצמי, שלא יכול להיות שאני מבינה יותר מכל הגדולים בדור הזה... מה אתה אומר?
רק אוסיף ואומר שאכן הגישה הזו אולי תורמת לעודף החיצוניות בציבור שלנו. או שזה ביטוי לחיצוניות.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/2/2010 18:12 |
|
| |
צביעות זו מעלה מעלה יתרה נודעת לה
חבל שליטאי לא צבוע...
|
|
|
|
|
| נשלח ב-16/2/2010 19:05 |
|
| |
תודה למגיבים ולמחמיאים.
אינסופית, חוסר ההבנה שלנו לא צריך למנוע אותנו מן הדרך הזו וכך נחנך את בנינו ובנותינו. עיקר הנקודה היא ביחס האדם לעצמו ולתא המשפחתי כשואב מהחברה רק את הדברים הנחוצים ביותר לקיום חיים יהודיים תוך שמירה על יחודיותו של הפרט בכלל. הדבר בא לידי ביטוי גם ביחס האדם לעצמו בעתידו לחייו, אם בישיבה ללמוד כל חייו ואם במקצוע תורני או אחר. אכן יש צורך גדול בציבור לעוד בעלי מקצועות תורניים, ועל כך שמא יש לשים דגש ביותר שמי שיש לו כשרונות בתחומים הללו לא יזניח אותם מתוך מחשבה שהוא דבק באיזהשהו אידיאל של "לשבת ללמוד כל חייו". (בהחלט יתכן שישב וילמד בכל רגע נתון, אך זה עם מיצוי היכולות שחנן לו ה').
ליטאי, נדבר בעז"ה (אולי תחילת שבוע הבא).
|
|
|
|
|