בית פורומים עצור כאן חושבים

תורה ועבודה - בשולי פרשת הרב אלון

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-20/2/2010 19:33 לינק ישיר 
תורה ועבודה - בשולי פרשת הרב אלון

בשיחה המרשימה מאד של הרב ליכטנשטיין, שנתפרסמה באתר "כיפה", ישנה שורה שלדעתי היא מאד משמעותית:

"שאל אותי ר' מוטי: מה אעשה? אמרתי לו שיש הרבה פרנסות בעולם. שיעסוק בפלדה"

אני חושב שמאחרי השורה הקטנה הזו מתחבא נושא חשוב, שכדאי לפחות לחשוב עליו.

אם נקבל, לצורך הדיון,  את דברי פורום תקנה ואת תיאורו של הרב ליכטנשטיין. מה בעצם קרה כאן? יש יהודי, שהחליט להקדיש את חייו לתורה ולחינוך, ובמהלך שנות בגרותו התברר לו שיש לו משיכה לגברים. אולי זה דבר שהתפתח אצלו בגיל שלשים, אולי הוא הרגיש את זה תמיד וחשב שזה יעבור עם השנים או אחרי החתונה, מי יודע.

קשה להאמין שמדובר בציניקן גמור שצחק על כולם וחיפש את הכסף ואת ההזדמנות לנצל צעירים תמימים. כל הסיכויים שאחרי שנכשל פעם ראשונה ושניה, ואולי כל פעם, הוא היה באבל אישי, הרגיש רע עם עצמו – אבל נשאר במקצוע. והסיבה היא מאד פשוטה, כפי שניסח אותה הרב ליכטנשטיין – לא היה לו לאן ללכת.

עולם הישיבות, ואני מדבר על הישיבות הלבנות, מעודד בעצם את תלמידיו לקחת התחייבות בלתי חוזרת לגבי חייהם המקצועיים, ובמובן הזה למוד תורה והרבצתה הוא מקצוע ככל מקצוע – זוהי הפרנסה של מי שעוסק בזה. לכל בנאדם קשה מאד לקבל החלטה שפירושה אבדן מקור פרנסתו, וזה כולל גם רב שמרגיש עצמו צבוע, או שסתם משתעמם או לא מרוצה ממה שהוא עושה.

התופעה הזו נכונה בכל מקצוע. פגשתי פעם פיסיקאי שהצטער מאד על כך שלא הלך ללמוד עיצוב פנים – למיטב ידיעתי הוא עדיין בעסקי פיסיקה. אבל אני חושב שבתורה הבעיה יותר גדולה. פסיכולוג שמרגיש פתאום משיכה לגברים יכול לספק את צרכיו גם מחוץ לשעות העבודה (למרות שיש לא מעט שערוריות גם עם פסיכולוגים ושאר מטפלים). רב זו תביעה לאורח חיים טוטאלי, והמצב של "אין לו אומנות אלא היא" הופך להיות סוג של משחק בקוביא, הימור על זה שבגיל 50 תמשיך להיות  לפחות באותו מצב רוחני שהיית בגיל 25.

רק כדי להמחיש את האפקט, הגמרא בב"ב ק"ט:-קי. מספרת על יהונתן בן גרשום בן משה, נכדו של משה רבינו, שהיה הכהן של פסל מיכה וכפי שמעיד עליו התנ"ך "הוא ובניו היו כהנים לשבט הדנו עד יום גלות הארץ". הגמרא מספרת כי כששאלו אותו איך הופך נכדו של משה רבינו לכהן של פסל מיכה השיב תשובה פשוטה "כך מקובלני מבית אבי אבא לעולם ישכיר אדם עצמו לע"ז ואל יצטרך לבריות. הוא סבר לע"ז ממש ולא היא אלא לעבודה שזרה לו כדאמר ליה רב לרב כהנא נטוש נבילתא בשוקא ושקול אגרא ולא תימא גברא רבא אנא וזילא בי מילתא".

אלא שזה בדיוק, הנסיון של נטוש נבילתא בשוקא, הוא נסיון לא פשוט, וכח הדרישה לפרנסה הוא גדול.  הגמרא ממשיכה ש"כיון שראה דוד שממון חביב עליו ביותר מינהו על האוצרות .. (ו) שב לה' בכל לבו". על זה מקשה הרשב"ם במקום מהפסוק שאומר שהוא ובניו היו כהנים עד יום גלות הארץ, ומתרץ "כיון שמת דוד עמד שלמה ... והחליפו ... חזר לקלקולו". ועל זה נאמר ששב לה' "בכל לבו"! מתברר שהכל כסף, או לפחות זוהי הערכת חז"ל לנפש האדם.

אני מבין בהחלט את הצד השני של המטבע. אי אפשר לדרוש מכל רב שיהיה לו מקצוע מילוט, מה גם שמקצועות מתיישנים ומי שלמד להיות טכנאי מחשבים לפני 20 שנה ולא עסק בזה מאז לא יכול לעשות עם המקצוע הזה כלום היום. יש כמובן גם את הבעיה שבדרך כלל אלו שהולכים להכשרה מקצועית לא חוזרים. אבל כדאי להכיר גם את הצד הבעייתי, ולא פשוט כל כך שאפשר לפטור את זה באמירות כמו "שילך לעסוק בפלדה".

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/2/2010 19:49 לינק ישיר 

.

כדאי לחשוב - אך פתרון אין.

במערכת הכלכלית המורכבת כיום, אי אפשר לדרוש מרב גם להיות בעל מלאכה - וגם להיות גדול בתורה. גם הרב קאפח שעסק בצורפות בתימן, לא המשיך בפרנסה זו בארץ. אתה מכיר ראש ישיבה שיתפרנס מלהיות איש עסקים, וימשיכו להתייחס אליו כאל ראש ישיבה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/2/2010 19:55 לינק ישיר 

מואדיב, לולא היה הנושא רציני, היתה לי תשובה צינית מן המוכן.
נדב הדגיש שהוא מדבר על ישיבות "לבנות".
אצל שאינם לבנים מכיר אני ומכירים רבים.

אוי לשכן
ואוי לשכנו

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-20/2/2010 20:02 לינק ישיר 

לעומת שיחתו המביכה של הרב יהושוע שפירא,שטען שכולנו אשמים,השיחה של הרב ליכטנשטיין לפחות מצביעה על החוטא עצמו(לכאורה)

ולגבי עניין הפרנסה :

(אני מדברת באופן כללי ולא לגבי האדם הספציפי.)

ברגע שאדם מקבל על עצמו תפקיד של רב בראש ובראשונה אני מצפה ממנו שיהיה אדם הגון.לפחות כמו חילוני הגון.לפחות כמו גוי הגון.

ברגע שאותו אדם מגלה את נטיותיו המיניות הוא חייב באותה שניה לעזוב את מקצועו וללכת לפשוט נבלה בשוק כדי לא להצטרך לבריות.
יאמרו:יחרב עליו עולמו אם יעשה זאת? הרי הוא יודע שהוא מחריב עולמות של נערים שבאים להתייעץ איתו והוא מנצל אותם מינית איפה המצפון שלו? האם יכול להיות רב הגון בלי מצפון?

מה שמבחינתי חמור בפרשה הזאת זוהי לא הנטיה המינית (שזהו נתון גנטי )של המנצל אלא חוסר המצפון שלו וזה מה שצריך להטריד יותר מכל השאר.

תוקן על ידי צענערענע ב- 20/02/2010 20:04:26

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/2/2010 20:48 לינק ישיר 

צענע,
אני מבין שאת החלטת כבר שזו גנטיקה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/2/2010 21:37 לינק ישיר 

גנטי או נרכש בכל מקרה זו לא החלטה שאדם מקבל יום אחד או משהו שמתמכר אליו (כמו עישון סיגריות) וכנראה שאי אפשר לשנותו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/2/2010 21:41 לינק ישיר 

http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-2798937,00.html

וגם אם יש חוקרים הסבורים שזוהי השפעת הסביבה,כמו שכתב מטפחת ספרים, זה ממש לא משנה .

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/2/2010 21:45 לינק ישיר 

לפי מה ששמעתי ביום שישי ברדיו -מרופא ופסיכיאטר- הנטיה נוצרת כבר ברחם האם,

כבר שמעתי וקראתי על כך שזו היא נטיה גנטית בלתי ניתנת לשינוי

היות והענין מדעי רצוי שרק דעות המבוססות על מדע הרפואה תהינה רלונטיות, כל היתר הן ספקולציות ואמונות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/2/2010 21:55 לינק ישיר 

הגמ' אומרת כבר שרוצח הוא טבע מולד

נוווווווווווווווו אז מה ?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/2/2010 23:28 לינק ישיר 

אז כלום, התורה דורשת מאדם להתגבר גם על תכונותיו הטבעיות ביותר.
רק שאין מקום לביטויי גועל וסלידה מאותם אנשים רק בשל נטייתם וגם לא לטיפולי המרה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/2/2010 00:14 לינק ישיר 

ככל הידוע לי הדבר רחוק מלהיות ברור, אף שהנטייה האידיאולוגית המולדת (=גנטית) של בני דודנו הליברלים היא לומר שהמקור הוא גנטי.
ולגבי אפשרות השינוי, גם זה רחוק מלהיות ברור. והנטיות האידיאולוגיות בעניין זה כנ"ל.
אבל הערתי היתה רק צדדית.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/2/2010 00:20 לינק ישיר 

mdabraham כתב:
ככל הידוע לי הדבר רחוק מלהיות ברור, אף שהנטייה האידיאולוגית המולדת (=גנטית) של בני דודנו הליברלים היא לומר שהמקור הוא גנטי.
ולגבי אפשרות השינוי, גם זה רחוק מלהיות ברור. והנטיות האידיאולוגיות בעניין זה כנ"ל.
אבל הערתי היתה רק צדדית.

גם פדופיליה יתכן והיא מולדת ובכל זאת ישלחו את הלוקה בה לטיפול, השאלה היא האם אנו רואים במעשה שהוא תוצאת הנטייה - תהא סיבתה אשר תהא - מעשה שלילי או חיובי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/2/2010 00:35 לינק ישיר 

אשריכם ישראל, רק שלוש תגובות נצרכו כדי להסיט את האשכול מהנושא האקטואלי שלשמו נפתח לנושא משני שכבר נידון במקביל בכמה אשכולות שונים...

הרב אלון אינו הומו מסכן שנולד בצד הלא נכון של הכיפה. מצאו את ההבדלים בינו לבין טד הגארד.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/2/2010 08:24 לינק ישיר 

שנרב
גם  מחנך "פשוט" אינו יכול להיות מי שפועל בניגוד להגותו המוצהרת.
אבל עיקר שכחת- האיש היה בשלבי נסיקה למעמד הרבה יותר בכיר. כבר אמרו חז"ל במדרש שאדם אינו חייב לרדת לזירה, אבל אם ירד "או נוצח או נצוח". במגרש של הגדולים גם מפסידים, לפעמים
אגב - בטחון תעסוקתי - בהרבה מקצועות אין.. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/2/2010 08:29 לינק ישיר 

מטפחת, אני לגמרי מסכים לכל דבריך. ההערה שלי עסקה אך ורק בשאלה העובדתית, שכן רבים מצטטים את הבסיס הגנטי כעובדה ידועה, ולא היא. דוגמא נוספת היא קלפטומניה, וכבר נדונו הדברים כאן.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/2/2010 10:27 לינק ישיר 

(השיחה הזאת של הרב ליכטנשטיין, אכן מרשימה, אך חלקים בה מוזרים בעיני ואינם עולים בקנה אחד עם דמות הרב השוקל את מילותיו אחת לאחת).

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > תורה ועבודה - בשולי פרשת הרב אלון
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 ... 5 6 7 לדף הבא סך הכל 7 דפים.

bholext