| נשלח ב-23/2/2010 09:00 |
|
| |
פרשת תצווה מברי עוז
בס"ד פרשת תְּצַוֶּה "וְאַתָּה תְּצַוֶּה אֶת-בְּנֵי יִשְׂרָאֵל, וְיִקְחוּ אֵלֶיךָ שֶׁמֶן זַיִת זָךְ כָּתִית—לַמָּאוֹר"(כז,כ) הפרשה השבוע מתחילה בציווים של עריכת הנרות בבית המקדש ומצות לבישת בגדי כוהנים את הנרות הדליקו בבית המקדש לכבוד ולתפארת וכמות השמן הספיקה כל יום מחדש, במיוחד בלילות הארוכים של חודש טבת ההדלקה הייתה דוחה שבת ושקולה כהקרבת הקורבנות . להדלקת הנרות השתמשו בשמן זית בלבד בעוד שידוע לנו שניתן להשתמש בשמנים אחרים להדלקת מאור ולא חייבים להדליק נרות עם שמן זית בלבד , הבן איש חי מסביר שהסיבה להדלקת הנרות בשמן זית בלבד היא שבשמן הזית יש רמז למאור התורה כי את שמן הזית היו מפיקים מזית שהוא למעשה מר וממנו יוצא השמן למאור ואף משמש לאכילה ולבישול להסביר לנו מה היא כוחה של התורה כי רק התורה יש לה את היכולת להפוך את המר למתוק ולשנות את חיי האדם. אנו נמצאים בגלות רוחנית למרות היותנו בא"י ,עדיין לא הגיע המשיח ולא נבנה בית המקדש, אור החיים הקדוש מסביר ד' גלויות היו בעם ישראל וכל גלות נגאלו בזכות האבות הקדושים והמעשים שלהם והזכויות שלהם, ובגלות הרביעית בה אנו נמצאים נגאל ב"ה בקרוב בזכות משה רבנו, הזכות של משה רבנו היא התורה שהוא מסר מבורא עולם לעם ישראל, התורה אינה מעשה של משה ושבזכות המעשה אנו נגאל , אלא היא מתנה מבורא עולם ואם נשתמש בה בצורה נכונה נזכה להיגאל בקרוב, כדי לממש את זכותו של משה רבנו עלינו לקבוע עיתים לתורה ורק בזכות הקביעה הזו נזכה ב"ה לגאולה הקרובה ולתחיית המתים , כמו ששמן למאור היה מופק מזית מר כך, כך לימוד התורה הוא כמו תהליך "הכתישה" של הזית להפקת שמן למאור, לימוד התורה משנה את נפש אדם ומוציא את המיטב שבו והופך אותו לבריאה חדשה, כיוון שאדם חוזר בתשובה הוא נברא מחדש. לאחר מצוות הדלקת הנרות מובא הציווי של לבישת בגדי הכהונה ע"י הכוהנים, הפרשה מתארת את הלבוש המלא ואופן הכנת הבגדים, הלבוש היה מיוחד ומפואר ובעל משמעות רבה , אף אחשוורוש בזמן המשתה שערך לעם ישראל לבש בגדי כהן שנלקחו מבית המקדש והשתמש עם כלים מבית המקדש במטרה לפאר את עצמו ולבזות את הכלים וזה מה שהביא עליו בסופו של דבר את "התקלה" עם ושתי אשתו שסירבה להקשיב לו. ללבישת בגדי הכהונה הייתה לה משמעות מיוחדת , רק להתבונן בבגדים גרמה לאדם להגיע לידי הרהורי תשובה , כל פריט בלבוש בא לכפר על חטא אחר, ובמלאכת הכנת האפוד, נתלו חלק כל בני ישראל לסמן את הערבות ההדדית בין העם ועל האפוד היה מונח החושן שבו היה רשום השם המפורש וכך היה ניתן לראות באורים והתומים מה מצפה לעם ישראל. הדלקת הנרות ולבישת בגדי הכהונה הייתה משפיעה באופן ישיר על האדם ומכניסה בו הרהורי תשובה, בימנו בית המקדש אינו קיים כאשר אדם לומד תורה מידי ערב הוא עושה מלאכה של הדלקת המנורה ולימוד התורה שקול כמו הקרבת קורבנות , יהודי שאוכל ואומר דברי תורה על השולחן מובא עליו הכתוב כאילו הביא קורבן עולה. כמו שהכוהנים באו לשרת בקודש בבית המקדש הם החליפו את בגדיהם, גם עלינו לדאוג להקפיד על לבוש מתאים לעבודת הבורא, אנו עובדים את בורא עולם במשך כל היום ועלינו להתלבש בהתאם, הבגד הוא אולי דבר גשמי אבל משפיע על האדם, אדם שמתחזק ולוקח על עצמו מצוות ציצית קטן הדבר משפיע מאוד, כי הוא מרגיש לרגע שהוא לובש "אפוד" צבאי, לציצית אין משקל כמעט , אבל שלובשים אותה לראשונה מרגישים את "משקלה", וכל המטרה שאדם ירגיש את לבושו והדבר יגרום להרהר בתשובה כל הזמן , כמו שבגדי הכוהנים השפיעו על הכהן והכניסו בו יראה. לכן ללבוש האדם יש משמעות רבה וחשיבות גדולה כל עוד הוא מבין זאת ומכוון לשם שמיים, נכון שיש אנשים שמתלבשים בצורה מכובדת אבל המעשים שלהם אינם דומים למראה שלהם ואף אינם טובים,אבל אין הדבר אמור למנוע מהאדם להתלבש בצניעות. יהודי צריך תמיד להרגיש שהוא "בן מלך", כי אנו בנים של הקב"ה, ובנו של המלך לא יצא לרחוב עם בגדים פשוטים, וחלילה לא צנועים, אדם חייב לכבד את עצמו במלבושיו, לא כל אדם יכול להתלבש לעבודה ולחיי היום יום כמו שמתלבשים לומדי התורה, אבל הוא חייב להקפיד שלבושו יהיה צנוע ובצבעים שאינם מושכים את העין , בהיותו במקום ציבורי בתור לקבלת שירות שיסתכל על עצמו ואיך הוא נראה אולי יחסית שונה לאחרים , אך הוא נראה מכובד יותר, והלבוש עצמו מכניס בו יראה, כי אדם מתלבש כאדם דתי , הדבר מהווה כמעין גדר, שהוא מרגיש את הציצית לגופו, עליו להרהר בתשובה ולשקול את מעשיו. כשם הלבוש היה משפיע על הכוהנים בעבודתם וכך הם היו יכולים להדליק את המנורה בבית המקדש מתוך מחשבה טהורה, אנו צריכים שהפנימיות שלנו והחיצוניות תהינה שוות כי בעקבות הפעולות נמשכות הלבבות. שבת שלום! לעילוי נשמת עדינה בת שפרה ז"ל , רוננה בת אהובה ז"ל, משה בן עליזה ז"ל, יורם בן קלרה ז"ל ,רחל ברכה בת יצחק, רחל בת זאב צבי יזהר בן חווה ז"ל, לבריאות ולהצלחת מנחם יעקובי וכל אשר לו, אלברט בן עליזה וכל אשר לו, שושנה בת עדינה והילדים ,זיווג הגון לאהרון רן בן שושנה, שלומי יעקובי בן עדינה,עוזי בן חנה,גיל בן חווה, פרי בן לגנית בת ניצה, רונית בת גילה. לבריאות והצלחה ופרנסה טובה לאסף בן ורדה, ויוסף בן שיפרה,ניר בן גנט, רפואה שלמה במהרה לחנה בת יונה. לתגובות להערות ולהארות ולקבלת העלון במייל ללא תשלום לזיכויי הרבים [email protected]
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-23/2/2010 14:36 |
|
| |
בס"ד
יישר כ"ח ידידי היקר ...
אכן בפרשה זו יש הרבה סודות במעלת הרוחניות בסוד בגדי הכהונה והשמן וכו' ....
וכמה מהם מתוארים במדרש רבא שבהמשך תקראו...
פרשת "תצוה" עם מעט פירושי חז"ל במדרש רבא על אודות הפרשה ...
ואתה תצוה
הה"ד: (ירמיה יא) זית רענן יפה פרי תואר קרא ה' שמך.
וכי לא נקראו ישראל אלא כזית הזה בלבד, והלא בכל מיני אילנות נאים ומשובחים נקראו ישראל?!
בגפן ותאנה, שנאמר: (תהלים פ) גפן ממצרים תסיע.
תאנה, שנאמר: (הושע ט) כבכורה בתאנה בראשיתה.
כתמר, שנאמר: (שיר ז) זאת קומתך דמתה לתמר.
כארז, שנאמר: (תהלים צב) כארז בלבנון ישגה.
כאגוז, שנאמר: (שיר ז) אל גנת אגוז ירדתי.
וקראן בכל מיני שלחים, שנאמר: (שם ד)שלחיך פרדס רמונים.
ובא ירמיה לומר, זית רענן יפה פרי תואר?!
אלא מה הזית הזה עד שהוא באילנו מגרגרין אותו ואח"כ מורידין אותו מן הזית ונחבט, ומשחובטין אותו מעלין אותו לגת ונותנין אותן במטחן, ואח"כ טוחנין אותן ואח"כ מקיפין אותן בחבלים ומביאין אבנים ואח"כ נותנין את שומנן.
כך ישראל, באין עובדי כוכבים וחובטין אותם ממקום למקום וחובשים אותן וכופתין אותם בקולרין ומקיפין אותן טרטיוטין ואח"כ עושין תשובה והקב"ה עונה להם.
מנין?
שנאמר: (שמות ב) ויאנחו בני ישראל.
וכן: (דברים ד) בצר לך ומצאוך כי אל רחום ה' אלהיך. הוי, זית רענן יפה פרי תואר.
דבר אחר:
מה ראה ירמיה למשול אבותינו כזית?
מה ראה ירמיה למשול אבותינו כזית? אלא כל המשקין מתערבים זה בזה והשמן אינו מתערב, אלא עומד.
כך ישראל, אינם מתערבים עם העובדי כוכבים, שנאמר: (דברים ז)ולא תתחתן בם.
דבר אחר:
כל המשקים אדם מערב בהם ואינו יודע איזה תחתון ואיזה עליון, אבל השמן אפילו אתה מערבו בכל המשקין שבעולם, הוא נתון למעלה מהן.
כך אבותינו, בשעה שהיו עושים רצונו של מקום, נצבים למעלה מן העובדי כוכבים, שנאמר: (שם כח) ונתנך ה' אלהיך עליון. הוי, זית רענן יפה פרי תואר.
דבר אחר:
זית רענן
הה"ד: (תהלים מח) יפה נוף משוש כל הארץ.
מהו יפה נוף?
לשון יוני קורין לכלה נמפי.
משוש כל הארץ, שלא היה אחד מישראל מיצר, כשהיה ביהמ"ק קיים.
למה?
שהיה אדם נכנס לשם מלא עונות, והיה מקריב קרבן ומתכפר לו, אין שמחה גדולה מזו, שהיה יוצא צדיק. הוי, יפה נוף משוש כל הארץ.
כתיב בצור: (יחזקאל כז) צור את אמרת אני כלילת יופי את אמרת, אבל אחרים אינם אומרים, אבל ירושלים הכל אומרים שבחה, שנאמר: (איכה ב)הזאת העיר שיאמרו כלילת יופי.
וכתיב: (תהלים מח) הר ציון ירכתי צפון קרית מלך רב, מקום שמקריבין בו קרבנות, שנאמר: (ויקרא א) ושחט אותו על ירך המזבח צפונה, לכך נאמר: זית רענן יפה פרי תואר, כשם שהשמן מאיר, כך ביהמ"ק מאיר לכל העולם, שנאמר: (ישעיה ס) והלכו גוים לאורך. לכן נקראו אבותינו זית רענן, שהם מאירים לכל [באמונתם].
לכך אמר הקב"ה למשה: ויקחו אליך שמן זית זך.
לא שאני צריך להם, אלא שתאירו לי כשם שהארתי לכם.
למה?
כדי להעלות אתכם בפני כל האומות, שיהיו אומרים: ישראל מאירים למי שמאיר לכל.
משל לפקח וסומא, שהיו מהלכין.
אמר הפקח לסומא: בא ואני סומכך! והיה הסומא מהלך, כיון שנכנסו לבית אמר הפקח לסומא: צא והדלק לי את הנר והאיר לי, שלא תהא מחזיק לי טובה שלויתיך, לכך אמרתי לך שתאיר.
כך הפקח, זה הקב"ה, שנאמר: ( ד"ה ב טז) כי ה' עיניו המה משוטטות בכל הארץ.
והסומא, אלו ישראל, שנאמר: (ישעיה נט)נגששה כעורים קיר וכאין עינים נגששה כשלנו בצהרים כנשף.
בעגל בששה שעות והיה הקב"ה מאיר להם והנהיגם, שנאמר: (שמות יג) וה' הולך לפניהם יומם.
כיון שבאו לעשות המשכן קרא למשה ואמר לו: ויקחו אליך שמן זית זך.
אמרו ישראל: (תהלים יח) כי אתה תאיר נרי, ואתה אומר שנאיר לפניך?!
אמר להם: בשביל להעלות אתכם שתאירו לי, כשם שהארתי לכם, לכך נאמר: זית רענן.
דבר אחר:
זית רענן
ראה היאך דברי תורה מאירין לאדם בשעה שעוסק בהן וכל מי שאינו עוסק ואינו יודע, הוא נכשל.
משל למי שעומד באפילה בא להלך, מצא אבן ונכשל בה.
מצא ביב נופל בו. הקיש פניו בקרקע.
למה?
שלא היה בידו נר.
כך הדיוט, שאין בידו דברי תורה. מצא עבירה ונכשל בה ומת, שכן רוח הקודש צווחת: (משלי ה) הוא ימות באין מוסר, ואין מוסר אלא דברי תורה, שנאמר: (שם ד)החזק במוסר אל תרף.
למה הוא מת?
לפי שאינו יודע בתורה והולך וחוטא, שנאמר: (שם) דרך רשעים באפילה לא ידעו במה יכשלו,אבל אותם שעוסקים בתורה, הם מאירים בכל מקום.
משל למי שעומד באפלה, ונר בידו. ראה אבן ולא נכשל. ראה ביב ולא נפל.
למה?
על שהיה בידו נר, שנאמר: (תהלים קיט) נר לרגלי דבריך ואור לנתיבתי.
וכן: (משלי ד)": אם תרוץ לא תכשל.
וכן: (שם כ)נר ה' נשמת אדם.
אמר הקב"ה: יהא נרי בידך ונרך בידי.
ואיזו נרו של הקב"ה?
זו תורה, שנאמר: (שם ו) כי נר מצוה ותורה אור.
מהו כי נר מצוה?
אלא כל מי שעושה מצוה הוא כאלו מדליק נר לפני הקב"ה ומחיה נפשו שנקראת נר, שנאמר: (שם כ) נר ה' נשמת אדם.
ומהו ותורה אור?
אלא הרבה פעמים שאדם מחבב בלבו לעשות מצוה, ויצר הרע שבתוכו אומר: מה לך לעשות מצוה ומחסר את נכסיך? עד שאתה נותן לאחרים, תן לבניך.
ויצר טוב אומר לו: תן למצוה! ראה, מה כתיב: כי נר מצוה.
מה הנר הזה כשהוא דולק אפילו אלף אלפים קרוינין וסבקין מדליקין הימנו, אור במקומו.
כך כל מי שיתן למצוה אינו מחסר את נכסיו, לכך נאמר: כי נר מצוה ותורה אור.
ואתה תצוה
הה"ד: (איוב יד) תקרא ואנכי אענך למעשה ידיך תכסוף.
בד' דברים נתאוה הקב"ה למעשה ידיו ואין תכסוף אלא תאוה, שנאמר: (בראשית לב) כי נכסוף נכספתה.
(תהלים פד)נכספה וגם כלתה נפשי.
ואלו הן ד' דברים:
הקב"ה סובל עולמו, שנאמר: (ישעיה מו) אני עשיתי ואני אשא ואני אסבול ואמלט.
וצוה לבני קהת שיסבלוהו, שנאמר: ( במדבר ז) ולבני קהת לא נתן כי עבודת הקדש עליהם בכתף ישאו.
ותדע שכביכול הוא היה סובלן בשעה שבאו לירדן, שנאמר: (יהושע ג) והירדן מלא על כל גדותיו, ולא היו יכולין בני קהת לעבור.
מה עשה הקב"ה?
סבלם, שנאמר: (שם) והיה כנוח כפות רגלי הכהנים.
אמר רבי ברכיה:
הארון סובל את סובליו ולא הכהנים סבלוהו?!
אלא הוא סבלן, שנאמר: (שם ד) נתקו כפות רגלי הכהנים והקב"ה משמר עולמו, שנאמר: (תהלים קכא) הנה לא ינום ולא יישן שומר ישראל ה' שומרך.
ואמר לישראל שישמרוהו, שנאמר: (במדבר ג)והחונים לפני המשכן קדמה לפני אהל מועד מזרחה.
ומאיר לעולם, דכתיב (יחזקאל מג) והארץ האירה מכבודו.
ואמר לישראל: ויקחו אליך שמן זית זך.
הוי, למעשה ידיך תכסוף.
ואתה הקרב אליך את אהרן אחיך
הה"ד: (זכריה י) ממנו פנה ממנו יתד ממנו קשת מלחמה.
בא וראה אומות הקדמונים כשהיו מבקשים להעמיד להם מלך, היו מביאים מכל מקום ומעמידים עליהם, שכן הוא אומר: (בראשית לו) וימלוך באדום מדנהבה מבצרה, וכן כולן.
אבל ישראל אינו כן אלא,
מהם גדוליהם,
מהם מלכיהם,
מהם כהניהם,
מהם נביאיהם,
מהם שריהם,
שנאמר: ממנו פנה, זו המלך דוד, שנאמר: (תהלים קיח) אבן מאסו הבונים היתה לראש פנה. ממנו יתד, זה כהן גדול, שנאמר: (ישעיה כב) ותקעתיו יתד במקום נאמן, ממנו קשת מלחמה, שנאמר: (ד"ה א יב)נושקי קשת מימינים ומשמאילים ממנו יצא כל נוגש יחדיו, אלו סופרי הדיינין.
וכן הוא אומר:ואתה הקרב אליך את אהרן אחיך ואת בניו אתו.
מהיכן?
מתוך בני ישראל.
משל למלך, שהיה לו אוהב ובקש למנות קתליקוס, ומנהו על כל בית גנזיו.
לאחר ימים בקש לעשות אסטרטיגוס, והיה אותו אוהבו סבור, שמא יעשהו ולא עשאו.
אמר לו: לך ומנה אסטרטיגוס!
אמר לו: אדוני המלך! מאיזו גינוסיא?
אמר לו: מגינוסיא שלך.
כך ביקש הקב"ה למנות על מלאכת המשכן, ועשאו למשה גזבר על הדיינין, ועל הכל, וכשבקש לעשות הקב"ה כהן גדול, היה משה סבור שהוא נעשה כ"ג.
אמר לו הקב"ה: לך ומנה לי כהן גדול!
אמר לפניו: רבון העולם! מאיזה שבט אמנה לך?
אמר לו: משבט לוי!
אותה השעה שמח משה, אמר: כך שבטי חביב!
אמר לו הקב"ה: אהרן אחיך הוא, לכך נאמר: ואתה הקרב אליך את אהרן אחיך.
רבנן אמרי:
כל מ' שנה שהיו ישראל במדבר שמש משה בכהונה גדולה.
ויש אומרים:
לא שמש אלא שבעת ימי המלואים.
ר' ברכיה בשם ר' סימון אומר:
כל מ' שנה שמש משה בכהונה גדולה, שנאמר: (שם ה) ובני עמרם אהרן ומשה.
וכתיב: (דברים לג) ומשה איש האלהים.
דבר אחר:
ואתה הקרב אליך
אמרו: בשעה שירד משה מסיני וראה ישראל באותו מעשה, הביט באהרן והיה מקיש עליו בקורנס והוא לא נתכוין אלא לעכבם עד שירד משה, ומשה היה סבור שהיה אהרן שותף עמהן והיה בלבו עליו.
אמר לו הקב"ה: משה! יודע אני כוונתו של אהרן היאך היתה לטובה.
משל לבן מלכים, שזחה דעתו עליו ונטל את הצפורן לחתור בית אביו.
אמר לו פדגוגו: אל תיגע עצמך תן לי ואני אחתור.
הציץ המלך עליו ואמר לו: יודע אני היאך היתה כוונתך, חייך! איני משליט בריה על פלטין שלי, אלא אתה.
כך בשעה שאמרו ישראל לאהרן (שמות לב)קום עשה לנו אלהים!
אמר להם: פרקו נזמי הזהב.
אמר להם: אני כהן, אני אעשה אותו ומקריב לפניו והוא לא נתעסק אלא לעכבן עד שיבא משה.
אמר לו הקב"ה: אהרן יודע אני היאך היתה כוונתך, חייך! אין אני משליט על קרבנותיהן של בני אלא אתה, שנאמר: ואתה הקרב אליך.
היכן אמר לו הדבר הזה למשה?
היכן אמר לו הדבר הזה למשה? במשכן.
אמר רבי לוי:
משל לאוהבו של מלך, קומיס ורפוסא. בקש לעשות סטרטיגוס לא' והודיע לו.
אמר לו: אחיך הוא!
כך עשה הקב"ה למשה קומיס, (במדבר יב)לא כן עבדי משה, עשאו רפוסא, שנאמר: (שמות יח) וישב משה לשפוט את העם. בקש לעשות כ"ג, הודיע לו, אמר לו: אהרן אחיך הוא:
דבר אחר:
ואתה הקרב אליך
הה"ד: (תהלים סה) אשרי תבחר ותקרב ישכון חצריך.
אמר רבי יצחק:
משל לאוהבו של מלך, שתיגרו ועשאו פרוטיקאטור, שלא יהא זז מפלטין ואוכל מותריו של מלך.
כך אהרן היה שוה לכל ישראל ועשאו הקב"ה כ"ג, ואמר לו: (ויקרא כא)ומן המקדש לא יצא, ואכל מותריו של הקב"ה, שנאמר::והנותרת מן המנחה.
דבר אחר:
ואתה הקרב אליך
הה"ד: (תהלים קיט) לולי תורתך שעשועי אז אבדתי בעניי.
כשאמר הקב"ה למשה: ואתה הקרב אליך הרע לו.
אמר לו: תורה היתה לי ונתתיה לך, שאלולי היא אבדתי עולמי.
משל לחכם, שנטל קרובתו ועשתה עמו י' שנים ולא ילדה.
אמר לה: בקשי לי אשה!
אמר לה: יכול אני ליטול חוץ מרשותך, אלא שהייתי מבקש ענותנותך.
כך אמר הקב"ה למשה: יכול הייתי לעשות לאחיך כ"ג חוץ מדעתך, אלא שהייתי מבקש שתהא גדול עליו.
מתוך בני ישראל
מכל הארצות בחר הקב"ה בארץ ישראל.
ומא"י בחר בבהמ"ק.
ומבהמ"ק לא בחר אלא בבית קדשי הקדשים.
כך בחר הקב"ה בישראל.
ומישראל לא בחר אלא שבט לוי.
ומשבט לוי בחר אהרן, שנאמר: (ש"א ב) ובחור אותו מכל שבטי ישראל.
תרומה לצד והמעשר לצד, נדב ואביהוא לצד, אלעזר ואיתמר לצד.
אלעזר ואיתמר נבחרו, שנאמר:ובחור אותו מכל שבטי ישראל, לכך נאמר (תהלים סה)
אשרי תבחר ותקרב ישכון חצריך.
עד כאן מקצת הפירושים על פרשת "תצוה"
והמשכילים יזהירו ...
כן יהי רצון ...
מי יתן ותלמוד יהיה לעילוי נשמת חנה בת רחל היא ושאר נשמות מתי ושוכני עפר בכל אשר הם בכלל הרחמים והסליחות
ת. נ. צ. ב. ה
כן יהי רצון ...
חיזקו ויאמץ לבבכם כל המייחלים ל - ה' ...
ואתם הדבקים ב - ה' ... חיים כולכם היום ....
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-23/2/2010 15:33 |
|
| |
בס"ד
השבת פרשת "זכור"
הנה לפניכם פרשת "זכור" ...
ובהמשך הפירושים של חז"ל (הרד"ק) ע"ה לפרשה
מתוך שמואל - א'- ט"ו
א וַיֹּאמֶר שְׁמוּאֵל אֶל-שָׁאוּל אֹתִי שָׁלַח יְהוָה לִמְשָׁחֳךָ לְמֶלֶךְ עַל-עַמּוֹ עַל-יִשְׂרָאֵל וְעַתָּה שְׁמַע לְקוֹל דִּבְרֵי יְהוָה. {ס} ב כֹּה אָמַר יְהוָה צְבָאוֹת פָּקַדְתִּי אֵת אֲשֶׁר-עָשָׂה עֲמָלֵק לְיִשְׂרָאֵל אֲשֶׁר-שָׂם לוֹ בַּדֶּרֶךְ בַּעֲלֹתוֹ מִמִּצְרָיִם. ג עַתָּה לֵךְ וְהִכִּיתָה אֶת-עֲמָלֵק וְהַחֲרַמְתֶּם אֶת-כָּל-אֲשֶׁר-לוֹ וְלֹא תַחְמֹל עָלָיו וְהֵמַתָּה מֵאִישׁ עַד-אִשָּׁה מֵעֹלֵל וְעַד-יוֹנֵק מִשּׁוֹר וְעַד-שֶׂה מִגָּמָל וְעַד-חֲמוֹר. {ס} ד וַיְשַׁמַּע שָׁאוּל אֶת-הָעָם וַיִּפְקְדֵם בַּטְּלָאִים מָאתַיִם אֶלֶף רַגְלִי וַעֲשֶׂרֶת אֲלָפִים אֶת-אִישׁ יְהוּדָה. ה וַיָּבֹא שָׁאוּל עַד-עִיר עֲמָלֵק וַיָּרֶב בַּנָּחַל. ו וַיֹּאמֶר שָׁאוּל אֶל-הַקֵּינִי לְכוּ סֻּרוּ רְדוּ מִתּוֹךְ עֲמָלֵקִי פֶּן-אֹסִפְךָ עִמּוֹ וְאַתָּה עָשִׂיתָה חֶסֶד עִם-כָּל-בְּנֵי יִשְׂרָאֵל בַּעֲלוֹתָם מִמִּצְרָיִם וַיָּסַר קֵינִי מִתּוֹךְ עֲמָלֵק. ז וַיַּךְ שָׁאוּל אֶת-עֲמָלֵק מֵחֲוִילָה בּוֹאֲךָ שׁוּר אֲשֶׁר עַל-פְּנֵי מִצְרָיִם. ח וַיִּתְפֹּשׂ אֶת-אֲגַג מֶלֶךְ-עֲמָלֵק חָי וְאֶת-כָּל-הָעָם הֶחֱרִים לְפִי-חָרֶב. ט וַיַּחְמֹל שָׁאוּל וְהָעָם עַל-אֲגָג וְעַל-מֵיטַב הַצֹּאן וְהַבָּקָר וְהַמִּשְׁנִים וְעַל-הַכָּרִים וְעַל-כָּל-הַטּוֹב וְלֹא אָבוּ הַחֲרִימָם וְכָל-הַמְּלָאכָה נְמִבְזָה וְנָמֵס אֹתָהּ הֶחֱרִימוּ. {פ}
י וַיְהִי דְּבַר-יְהוָה אֶל-שְׁמוּאֵל לֵאמֹר. יא נִחַמְתִּי כִּי-הִמְלַכְתִּי אֶת-שָׁאוּל לְמֶלֶךְ כִּי-שָׁב מֵאַחֲרַי וְאֶת-דְּבָרַי לֹא הֵקִים וַיִּחַר לִשְׁמוּאֵל וַיִּזְעַק אֶל-יְהוָה כָּל-הַלָּיְלָה. יב וַיַּשְׁכֵּם שְׁמוּאֵל לִקְרַאת שָׁאוּל בַּבֹּקֶר וַיֻּגַּד לִשְׁמוּאֵל לֵאמֹר בָּא-שָׁאוּל הַכַּרְמֶלָה וְהִנֵּה מַצִּיב לוֹ יָד וַיִּסֹּב וַיַּעֲבֹר וַיֵּרֶד הַגִּלְגָּל. יג וַיָּבֹא שְׁמוּאֵל אֶל-שָׁאוּל וַיֹּאמֶר לוֹ שָׁאוּל בָּרוּךְ אַתָּה לַיהוָה הֲקִימֹתִי אֶת-דְּבַר יְהוָה. יד וַיֹּאמֶר שְׁמוּאֵל וּמֶה קוֹל-הַצֹּאן הַזֶּה בְּאָזְנָי וְקוֹל הַבָּקָר אֲשֶׁר אָנֹכִי שֹׁמֵעַ. טו וַיֹּאמֶר שָׁאוּל מֵעֲמָלֵקִי הֱבִיאוּם אֲשֶׁר חָמַל הָעָם עַל-מֵיטַב הַצֹּאן וְהַבָּקָר לְמַעַן זְבֹחַ לַיהוָה אֱלֹהֶיךָ וְאֶת-הַיּוֹתֵר הֶחֱרַמְנוּ. {פ}
טז וַיֹּאמֶר שְׁמוּאֵל אֶל-שָׁאוּל הֶרֶף וְאַגִּידָה לְּךָ אֵת אֲשֶׁר דִּבֶּר יְהוָה אֵלַי הַלָּיְלָה ויאמרו (וַיֹּאמֶר) לוֹ דַּבֵּר. {ס} יז וַיֹּאמֶר שְׁמוּאֵל הֲלוֹא אִם-קָטֹן אַתָּה בְּעֵינֶיךָ רֹאשׁ שִׁבְטֵי יִשְׂרָאֵל אָתָּה וַיִּמְשָׁחֲךָ יְהוָה לְמֶלֶךְ עַל-יִשְׂרָאֵל. יח וַיִּשְׁלָחֲךָ יְהוָה בְּדָרֶךְ וַיֹּאמֶר לֵךְ וְהַחֲרַמְתָּה אֶת-הַחַטָּאִים אֶת-עֲמָלֵק וְנִלְחַמְתָּ בוֹ עַד כַּלּוֹתָם אֹתָם. יט וְלָמָּה לֹא-שָׁמַעְתָּ בְּקוֹל יְהוָה וַתַּעַט אֶל-הַשָּׁלָל וַתַּעַשׂ הָרַע בְּעֵינֵי יְהוָה. {ס} כ וַיֹּאמֶר שָׁאוּל אֶל-שְׁמוּאֵל אֲשֶׁר שָׁמַעְתִּי בְּקוֹל יְהוָה וָאֵלֵךְ בַּדֶּרֶךְ אֲשֶׁר-שְׁלָחַנִי יְהוָה וָאָבִיא אֶת-אֲגַג מֶלֶךְ עֲמָלֵק וְאֶת-עֲמָלֵק הֶחֱרַמְתִּי. כא וַיִּקַּח הָעָם מֵהַשָּׁלָל צֹאן וּבָקָר רֵאשִׁית הַחֵרֶם לִזְבֹּחַ לַיהוָה אֱלֹהֶיךָ בַּגִּלְגָּל. {ס} כב וַיֹּאמֶר שְׁמוּאֵל הַחֵפֶץ לַיהוָה בְּעֹלוֹת וּזְבָחִים כִּשְׁמֹעַ בְּקוֹל יְהוָה הִנֵּה שְׁמֹעַ מִזֶּבַח טוֹב לְהַקְשִׁיב מֵחֵלֶב אֵילִים. כג כִּי חַטַּאת-קֶסֶם מֶרִי וְאָוֶן וּתְרָפִים הַפְצַר יַעַן מָאַסְתָּ אֶת-דְּבַר יְהוָה וַיִּמְאָסְךָ מִמֶּלֶךְ. {ס} כד וַיֹּאמֶר שָׁאוּל אֶל-שְׁמוּאֵל חָטָאתִי כִּי-עָבַרְתִּי אֶת-פִּי-יְהוָה וְאֶת-דְּבָרֶיךָ כִּי יָרֵאתִי אֶת-הָעָם וָאֶשְׁמַע בְּקוֹלָם. כה וְעַתָּה שָׂא נָא אֶת-חַטָּאתִי וְשׁוּב עִמִּי וְאֶשְׁתַּחֲוֶה לַיהוָה. כו וַיֹּאמֶר שְׁמוּאֵל אֶל-שָׁאוּל לֹא אָשׁוּב עִמָּךְ כִּי מָאַסְתָּה אֶת-דְּבַר יְהוָה וַיִּמְאָסְךָ יְהוָה מִהְיוֹת מֶלֶךְ עַל-יִשְׂרָאֵל. {ס} כז וַיִּסֹּב שְׁמוּאֵל לָלֶכֶת וַיַּחֲזֵק בִּכְנַף-מְעִילוֹ וַיִּקָּרַע. {ס} כח וַיֹּאמֶר אֵלָיו שְׁמוּאֵל קָרַע יְהוָה אֶת-מַמְלְכוּת יִשְׂרָאֵל מֵעָלֶיךָ הַיּוֹם וּנְתָנָהּ לְרֵעֲךָ הַטּוֹב מִמֶּךָּ. {ס} כט וְגַם נֵצַח יִשְׂרָאֵל לֹא יְשַׁקֵּר וְלֹא יִנָּחֵם כִּי לֹא אָדָם הוּא לְהִנָּחֵם. ל וַיֹּאמֶר חָטָאתִי עַתָּה כַּבְּדֵנִי נָא נֶגֶד זִקְנֵי-עַמִּי וְנֶגֶד יִשְׂרָאֵל וְשׁוּב עִמִּי וְהִשְׁתַּחֲוֵיתִי לַיהוָה אֱלֹהֶיךָ. לא וַיָּשָׁב שְׁמוּאֵל אַחֲרֵי שָׁאוּל וַיִּשְׁתַּחוּ שָׁאוּל לַיהוָה. {ס} לב וַיֹּאמֶר שְׁמוּאֵל הַגִּישׁוּ אֵלַי אֶת-אֲגַג מֶלֶךְ עֲמָלֵק וַיֵּלֶךְ אֵלָיו אֲגַג מַעֲדַנֹּת וַיֹּאמֶר אֲגָג אָכֵן סָר מַר-הַמָּוֶת. {ס} לג וַיֹּאמֶר שְׁמוּאֵל כַּאֲשֶׁר שִׁכְּלָה נָשִׁים חַרְבֶּךָ כֵּן-תִּשְׁכַּל מִנָּשִׁים אִמֶּךָ וַיְשַׁסֵּף שְׁמוּאֵל אֶת-אֲגָג לִפְנֵי יְהוָה בַּגִּלְגָּל. {ס} לד וַיֵּלֶךְ שְׁמוּאֵל הָרָמָתָה וְשָׁאוּל עָלָה אֶל-בֵּיתוֹ גִּבְעַת שָׁאוּל.
ומכאן מתחיל פירושי חז"ל ע"ה לפרשה ...
[טו, א]
למשחך למלך -
בקמץ חטף החית.
ועתה שמע -
כלומר, כיון שנמשחת למלך על ישראל צריך שתעשה מה שמצוה עליך לעשות והוא מלחמת עמלק.
ואמרו רבותינו ז"ל:
<*>שלוש מצוות נצטוו ישראל בכניסתן לארץ:
למנות עליהם מלך,
ולהכרית זרעו של עמלק,
ולבנות בית הבחירה,
ועל זה המלך נאמר: וירם מאגג מלכו.
*>
[טו, ב]
פקדתי -
עתה אני רוצה לפקוד ולגמול על עמלק, את אשר עשה לישראל.
שם לו -
מארבים וחילות בדרך.
ויונתן תרגם:
<*>דכמן ליה באורחא.
*>
[טו, ג]
והחרמתם -
כמו: ואת כל הנשמה החרים, לשון כלייה והשחתה.
וכן תרגם יונתן:
<*>ותגמר.
*>
ואדוני אבי ז"ל פירש:
<*>לשון חרם וקללה,
*>כלומר בתחלה החרימו שלא יהנה אדם מהם ואחר כך והמתה.
ולא תחמול -
לפי שסופם לחמול כמו שאמר: ויחמול שאול והעם הזהירו ולא תחמול עליו, שלא יהיה לו פתחון פה.
ועד חמור -
כי אם יחיו מהם שור או חמור יאמרו זה היה משלל עמלק והרי לא נמחה זכר עמלק והכתוב אומר: תמחה את זכר עמלק.
[טו, ד]
וישמע -
כמו ויאסף.
וכן תרגם יונתן:
<*>וכנש,
*>כלומר אספם שיהיו נשמעים אליו ללכת למלחמה, או פירש אספם על ידי כרוז משמע,
וכן במשנה: באחד באדר משמיעים על השקלים פירוש מכריזין.
בטלאים -
שם מקום אף על פי שבא בה"א הידיעה ושלא כמנהג הנה כמוהו בקרקע בסכות בשטים.
ויונתן פירשו:
כמו: ובזרועו יקבץ טלאים.
שתרגומו:
<*>באמרי פסחיא
*>ואם כדבר יונתן שפסחים היו, אם כן זמן פסח היה ובנוב שהיה אהל מועד שם פקדם שהביאו פסחיהם ועל ידי הפסחים ידע מניינם, כי פסח לא היה קרב בבמת יחיד.
ובדברי רבותי ז"ל:
<*>שמנה אותם בטלאים לא מן הפסחים אלא שאמר להם שיקחו כל אנשי החיל טלאים משלו ויקח כל אחד טלה אחד ואחר כך ציווה למנות הטלאים וסמכו על זה הפסוק ואמרו אסור למנות את ישראל אפילו לדבר מצווה, שנאמר: ויפקדם בטלאים.
*>
אמר רבי אלעזר:
<*>כל המונה את ישראל עובר בלאו, שנאמר: אשר לא ימד ולא יספר ואמרו כל זמן שנמנו ישראל לצורך לא חסרו שלא לצורך חסרו בימי דוד, נראה כי אפילו מנה אותם בדבר אחד, כיון שמנה אותם שלא לצורך הם חסרים שאם כן למה לא לקח יואב מכל אחד שום דבר וימנה הדבר ההוא ולא יהיה בהם נגף, וכן כשמנה אותם לצורך צריך שימנה אותם בדבר אחד, כמו שאול שמנה אותם בטלאים, וכן במלחמה הראשונה שפקדם בבזק, שפירושו באבנים כמו שפירשנו.
*>
[טו, ה]
וירב בנחל -
שרשו ארב משפטו ויארב מבנין הפעיל, או מן הדגוש ומשפטו ויארב והוא הנכון מפני קמצוות היו"ד ויש לפרשו עניין ריב ומצה, כלומר יצא עמלק עליהם ונלחם אתם בנחל.
ויונתן תרגם:
<*>וטקיס משריתיה ואגח קרבא בנחלא,
*>
ובדברי רבותינו ז"ל:
<*>לשון דין הוא רב ודן שאול בעצמו על עסקי נחל, כלומר עגלה הערופה בנחל אמר ומה בשביל נפש אחת אמרה תורה ערוף עגלה, כל הנפשות הללו לא כל שכן, יצאתה בת קול ואמרה לו שאול אל תהי צדיק הרבה יותר מבוראך.
*>
[טו, ו]
ויאמר שאול אל הקיני -
ואף על פי שראינו בכבוש הארץ כי הקיני עלו מעיר התמרים וישבו עם בני יהודה במדבר יהודה הלכו להם כולם, או מקצתם לשבת עם העמלקי, כי יושבי אהלים היו והיו נוסעים ממקום למקום, כפי שהיה מזדמן להם.
פן אוסיפך -
שרשו אסף מבנין הפעיל על דרך אובידה עיר ענינו לשון כליון.
ואתה עשית חסד -
בעצה שנתן יתרו למשה ונחשב לזרעו אחריו כאילו הם עשו החסד וזהו שאמר: עם כל ישראל כמו שאמר שם: וגם כל העם הזה על מקומו יבא בשלום.
ובדרש:
<*>וכי עם כל בני ישראל עשה חסד והלא לא עשה חסד אלא עם משה, הדא דכתיב: קראן לו ויאכל לחם?!
אלא ללמדך שכל העושה טובה עם אחד מגדולי ישראל, מעלה עליו כאילו עשה חסד עם כל ישראל.
*>
[טו, ז]
מחוילה בואך שור -
אולי שכנו שם עם בני ישמעאל, או לקח הארץ מידם וכ"ף באכה פירשתי שהיא לנכח ידוע המקום.
[טו, ט]
והמשנים -
תרגם יונתן:
<*>כמו הפוך והשמנים שתרגם שמיני',
*>
ותרגם:
<*>הכרים פטימיא,
*>ורוצה לומר השמנים שהם שמנים מאליהם על ידי מרעיתם.
והמפוטמים –
שהם מפוטמים על ידי אדם שמאכילם, כי כן דרך הפטם שמפטם הבהמות, מכין המאכל ומשימם בפי הבהמה.
ויש לפרש:
המשנים -
הכבשים בני שנה.
והכרים -
גדולים משנה.
ויש מפרשים:
<*>המשנים -
שהם שניים לבטן.
*>-שהם שניים לבטן.
וכל המלאכה -
פירוש המקנה.
וכן לרגל המלאכה אשר לפני, כי כל דבר שיתעסק בו האדם נקרא מלאכה ומעשה מלאכת אומנות, בין עבודת האדמה בין במקנה.
נמבזה ונמס -
בתוספת שתי אותיות.
וכן מתלאה.
ואמר: נמבזה ונמס –
נקבה וזכר כמו רוח גדולה וחזק והנקבה על המלאכה והזכר על הענין, וכן יעשה מלאכה והענין בזה המקום המקנה.
[טו, יא]
נחמתי -
מבנין נפעל.
[טו, יב]
מציב לו יד -
מכין לו שם מקום לחנות החיל ולחלוק הבזה.
וכן תרגם יונתן:
<*>מתקן ליה תמן אתר לפלגא ביה בזתא.
*>
ובדרש:
<*>בונה לו מזבח שם בכרמל והוא המזבח שנאמר באליהו: וירפא את מזבח ה' ההרוס.
*>
ויסב ויעבר -
אחר שהציב לו יד בכרמל סבב ועבר לו הגלגל לזבוח שם כמו שאמר.
והטעם: לפי שהיה שם המזבח ואהל מועד תחילה כשבאו לארץ ואף על פי שעתה היה בנוב, היו מכבדים מקום אהל מועד בגלגל והיו זובחים שם בשעת היתר הבמות, וכן חדשו שם המלוכה וזבחו שם זבחי שלמים.
[טו, טו]
למען זבוח -
לא חמלו עליהם להנאתם, אלא למען זבוח לה' שהיה עמהם במלחמה ואמר: אלוהיך לכבוד שמואל להגדיל מעלתו, כי כל מה שיגדל האדם ראוי לומר עליו אלהיו אלוהיך וכן היו הנביאים אומרים: ה' אלהי וכן אמר בחטא הנשיא: מכל מצוות ה' אלהיו.
[טו, טז]
ויאמרו לו דבר -
כתיב ויאמרו - רוצה לומר שאול והזקנים אשר עמו, וקרי ויאמר רוצה לומר שאול.
[טו, יז]
הלא אם קטן אתה -
לפי שאמר לו שאול: אשר חמל העם, כלומר העם חמל ולא הוא ולא רצה למנעם, אמר לו שמואל: הלא אם קטן אתה בעיניך, כלומר אף על פי שאתה קטן בעיניך ולא רצית להתגדל על העם ולמנעם, הלא ראש שבטי ישראל אתה ולפיכך משחך ה' למלך עליהם, להנהיגם על הדרך הישרה ולמנעם מהעבירה ואיך הנחת אותם לעבור על דברי ה' לא עשו הם אלא אתה, שהיה בידך למחות ולא מחית, נראה כי רצונך וחפצך היה בדבר וחמדת השלל ותעט אליו.
ויונתן תרגם הפסוק כן:
<*>הלא מן שריותך הויתא שיט.
*>
וכן אמר בדרש:
<*>כי כשעברו ישראל את הים והיו מתיראים ישראל לעבור, קפץ שבטו של בנימן והתחילו לעבור וראו שבט יהודה והתחילו לרגמם באבנים, כדי שיחזרו להם וקפץ נחשון בן עמינדב ועבר עם כל שבטו ואחריו כל ישראל, וסמכו על הפסוק הזה שם בנימן צעיר רודם אל תיקרי רודם אלא רד ים. וכתיב בתרי' שרי יהודה רגמתם וגו'.*>
[טו, יח]
עד כלותם אותם -
עד כלות ישראל אותם ותהיה מ"ם כלותם על הפועל, או תהיה על הפעול ותהיה מלת אותם הבאה אחריו תוספת ביאור.
[טו, יט]
ותעט -
כבר פירשנו המלה הזאת שהיא כמו ותסר או ותטה.
[טו, כ]
אשר שמעתי בקול ה' -
זה אשר אמר שאול היה הפסק לדברי שמואל, כי עדיין לא השלים דבריו ולא אמר לו עדיין מה שדבר אליו ה' הלילה, שאמר לו נחמתי והוא שאמר לו שמואל בסוף הענין: כי מאסת את דבר ה' וימאסך ממלך אבל כשאמר לו שמואל: ולמה לא שמעת הפסיק שאול את דבריו ואמר אשר שמעתי ופירושו כן שמעתי בקול ה' ויש לפרשו כמשמעו, כמו שתתפרש מלת אשר בכל מקום שהוא טעם למה שקדם וחוזר למה שאמר שאול תחילה: הקימותי את דבר ה'.
אמר עוד: אמת אמרתי כי הקימותי את דבר ה' אשר שמעתי בקול ה' ואלך בדרך אשר שלחני.
ואביא את אגג -
כלומר אם לא המיתיו עם האחרים, לא שלחתיו לנפשו כי הנה הביאותיו ויומת.
[טו, כא]
ראשית החרם -
פירש ממיטב החרם, כמו: ראשית שמנים ימשחו.
ויונתן תרגם:
<*>לשון תחלה קדם דיחרמון,
*>כלומר טרם שיחרימו ויקללו שלא יהנה אדם מהשלל, לקחו העם הצאן והבקר לזבוח לה' לא לדבר אחר.
[טו, כג]
כי חטאת קסם מרי -
חסר כ"ף הדמיון כמו לב שמח ייטיב גהה.
וכן תירגם יונתן:
<*>ארי כחובי גבריא דשאלין בקסמא וגו',
*>כלומר כמו שחטא קסם הוא חטאה גדולה, כי הוא מסיר בטחונו מהקב"ה ונותן בטחונו בקסם, כן הוא חטאת גדולה חטאת מרי והוא, מי שמורה פי האל ואינו עושה מה שצוהו כי אחרי שעבר על מצותו הרי הוא כופר בו ומסיר בטחונו ממנו ואומר כי אין בידו להטיב ולהרע, לפיכך לא יירא ממנו לעבור על מצותו והרי הוא כעובד עבודת אלילים וכתרפים, גם כן שהוא חטאת גדולה, כן הוא חטאת גדולה הפצר והוא מי שעובר על רצון המצוה אותו, כמו שפירשנו.
וימאסך -
הוי"ו כוי"ו וישא אברהם את עיניו.
וכן הוא הפירוש: יען מאסת דבר ה' מאסך ממלך, ר"ל מהיות מלך.
[טו, כד]
ואת דבריך -
שאמרת לי במצוות ה'.
ו תרגם יונתן:
<*>ארי עברית על מימרא דה' ובסרית על פתגמך.
*>
[טו, כז]
ללכת -
בסגול באתנחתא.
ויחזק בכנף מעילו -
שאול החזיק בכנף מעיל שמואל כדי שישוב עמו.
ובמדרש חולקין בו:
יש אומרים:
<*>כי שמואל קרע במעיל שאול ורמז לו בזה, כי מי שיכרות כנף מעילו הוא ימלוך אחריו.
*>
ויש אומרים:
<*>כי שמואל קרע מעילו של עצמו, שכן דרכן של צדיקים להיות קורעין בשעה שאין נטיעתן משובחת.
*>
[טו, כח]
קרע ה' את ממלכות ישראל מעליך היום -
ואף על פי שאמר לו זה בגלגל כשהעלה העולה, ממלכתך לא תקום ועתה אמר לו היום, אפשר שהחטא ההוא היה נמחל לו ע"י תשובה ומעשים טובים וכיון ששנה בחטא, אמר לו היום נקרעה הממלכה ממך.
ויש לפרש עוד: כי בחטא הראשון אמר לו: ממלכתך לא תקום, כלומר שלא תתקיים לו ולבניו אחריו, אבל אפשר כי הוא יאריך ימים במלכותו ועתה אמר לו, כי גם הוא לא יאריך בממלכתו וזהו שאמר קרע ה' מעליך וכן אמר לו שמואל כשהעלהו באוב ויקרע ה' את הממלכה מידיך וגו' ולא עשית חרון אפו בעמלק, הנה כי בדבר עמלק נגמר דינו.
[טו, כט]
וגם נצח ישראל לא ישקר -
אף על פי שממלכתך לא תקום נצח ישראל לא יסור ממקומו ולא ישקר אותו הב"ה, אבל יעמידהו כי לא ינחם, כלומר ולא ינחם על הטובה שדבר עליהם.
כי לא אדם הוא להנחם -
כי האדם ינחם על טובה שיבטיח לאדם מפני כעסו עליו אם נשתנה לבבו שלא יהיה שלם לבו עמו כמו שהיה מתחילה, אבל הקב"ה אין בו שנוי חפץ וכיון שהבטיח את ישראל לא ישקר להם הבטחתו הטובה, אף על פי שחטאו ייסרם כפי חטאם, אבל הטובה קיימת אחרי קבלם ענשם, אבל לשאול לא הבטיחו על המלוכה לעולם ואם היה שומר מצוות ה' היה מאריך לו המלוכה ג"כ ולבניו אחריו אם ישמרו את מצוות ה', אבל לדוד שהבטיחו על המלוכה לעולם לא תסור ממנו המלוכה לעולם, אף על פי שתפסק מבניו זמן כפי עונם הטובה והמלוכה קיימת להם לעולם ותשוב להם אחרי קבלם ענשם, כמו שכתוב: אשר בהעוותו והוכחתיו בשבט אנשים וגו' וחסדי לא יסור ממנו.
ויונתן תרגם:
הפסוק כן,
<*>ואם תימר אתוב מחובי וגו' כבעמוד.
*>
[טו, לב]
אגג מעדנות -
כתרגומו:
<*>מפנקא,
*>כלו' הלך אליו כמהלך המלכים בתענוג, כלומר אף על פי שהיה קרוב למיתה הלך אליו בגאוה. או פירושו הלך אליו בתענוג ובשמחה כי בחר מותו מחייו.
ויש מפרשים:
<*>מעדנות קשורים מן התקשר מעדנות כימה כלומר בקשורים בשלשלאות של ברזל שהיה בהן הלך אליו.
*>
אכן סר מר המות -
הגיע מרירות המות ידע כי להמיתו הביאו אותו אליו.
[טו, לג]
וישסף שמואל -
כמו ויבקע.
כתרגומו:
<*>ופשח כמו ויפשחני.
*>
וכן בדברי רבותינו ז"ל:
<*>הוה מפשח ויהיב לן אלותא, כלומר בוקע.
*>
[טו, לד]
גבעת שאול -
אפשר שהיא גבעת בנימן שזכר למעלה ובנה שם שאול בית מלוכה, לפיכך סמכה אליו.
או הייתה גבעה אחרת שבנה אותה שאול.
עד כאן פירושי רד"ק ע"ה לפרשת - "זכור"
בברכת שבת שלום ומבורך ....
ובברכת חג פורים שמח (-: ))-8
והמשכילים יזהירו ...
כן יהי רצון ....
חיזקו ויאמץ לבבכם כל המייחלים ל - ה' ....
ואתם הדבקים ב - ה' ... חיים כולכם היום ...
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-23/2/2010 20:48 |
|
| |
פרשה חשובה וטוב שכתבת (כדאי בנפרד). נשים לא חייבות, אבל מי שבכל זאת רוצה תבוא עליה הברכה !
|
|
|
|
| נשלח ב-23/2/2010 21:04 |
|
| |
בס"ד
לבקשת שרה ידידתינו היקרה ...
הבאתי הלכות לפרשת "זכור"
מתוך : שולחן ערוך ילקוט יוסף החדש..
*--$!* ב קריאת פרשת זכור היא בשבת הסמוכה לפורים, שאז מוציאים שני ספרי תורה וקוראים בספר תורה השני בפרשת כי תצא: ''זכור את אשר עשה לך עמלק''. (והטעם כדי להסמיך מעשה המן למעשה עמלק. רש''י מגילה כט.). ויש לדקדק בקריאת פרשת זכור, ולהוציא את הספר תורה הכשר והמהודר ביותר שיש בבית הכנסת, אחר שדעת רוב הפוסקים הראשונים ומרן השלחן ערוך שקריאת פרשת זכור היא מצות עשה מן התורה. [ילקו''י מועדים עמוד רנח].
*--$!* ג אף על פי שקריאת פרשת זכור היא מצוה מן התורה, אין מברכים על מצוה זו אשר קדשנו במצותיו וצונו, מפני שאין הקב''ה שמח במפלתם של רשעים, ואין מברכים על הקלקלה. [חזון עובדיה פורים עמוד יא].
*--$!* ד ראוי ונכון להזהר לקרא פרשת זכור מתוך ספר תורה הכתוב על קלף שאינו משוח במשיחה לבנה. ואם אין ספר תורה אחר, יוצאים ידי חובה גם בספר תורה משוח. והוא הדין בזה לפרשת פרה. [ילקוט יוסף על הלכות ספר תורה, מהדורת תשס''ד סימן הערה ירחון קול תורה סיון תשס''ד עמוד סד. יביע אומר חלק א' סימן ב'. ויחוה דעת חלק ו' סימן נה].
*--$!* ה מעיקר הדין אין חובה לבדוק את ספרי התורה במחשב, שאנו סומכים על חזקה שהספר תורה כשר אחר בדיקת סופר, ולא הצריכו חכמים בדיקה במה שלא היה בזמנם. אך ראוי ונכון שיעברו בדיקת מחשב. ובפרשת זכור שהיא מן התורה לדעת רוב הפוסקים ומרן השלחן ערוך, יש להשתדל לקרוא בספר תורה שעבר בדיקת מחשב. [ילקו''י על הלכות קריאת ספר תורה, חלק ב סימן קמ, ושם דחה מי שכתב שאין לברך על ס''ת שלא עבר בדיקת מחשב, דליתא]
*--$!* ו הואיל והלכה רווחת (בש''ע סימן ס סעיף ד') שמצוות צריכות כוונה, לכן יש לשליח צבור הקורא בתורה לעורר דעת הקהל, לפני קריאת המפטיר בספר תורה בפרשת זכור, ולהודיעם שיכוונו לצאת ידי חובת מצות זכירת עמלק ומחייתו שהיא מצות עשה מן התורה, ושגם הוא מצדו מכוין להוציא את השומעים ידי חובתן, שמצוות צריכות כוונה. ומכל מקום אין צריך לומר ''לשם יחוד''. [ילקו''י מועדים, עמו' רנח הערה ח. והוא ע''פ מ''ש בש''ע (סי' תקפט ס''ט), שצריך הש''צ לכוין להוציא את השומע והשומע יתכוין לצאת. וכ''כ להדיא בספר זר השלחן בהגהות החתם סופר (סי' תרפה) שהיה נוהג להזהיר את הצבור לפני קריאת פרשת זכור ופרשת פרה שכל אחד יכוין לצאת י''ח. (וזה שלא כמ''ש בשו''ת ערוגת הבושם (סי' רה), שבדין פרשת זכור אפי' בסתם יוצאים י''ח].
*--$!* ז שליח צבור שקרא פרשת זכור ויצא ידי חובה, רשאי לחזור ולקרות פעם שנית בצבור אחר להוציאם ידי חובה. [ואע''פ שהשאגת אריה (סי' יג) כתב, דדוקא במצות דרבנן אע''פ שיצא מוציא, משא''כ במצוה מה''ת. וכ''כ בספרו טורי אבן (ר''ה כט.) אין דבריו מוכרחים, והעיקר שאין לחלק בזה. חזו''ע פורים עמ' ה].
*--$!* ח מן הראוי שהגדולים יזהירו את הקטנים לבל יפריעו בעת קריאת פרשת זכור, על ידי הכאות ברגליהם בעת שמזכירים ''עמלק'' פן יגרמו מכשול שלא ישמעו הקריאה כראוי. [שו''ת בן ימין (דף עז.), והסכים עמו מהר''א פלאג'י שם (דף עז ע''ד). ע''ש. ילקו''י מועדים עמ' רנט. חזו''ע פורים עמ' ה]
*--$!* ט כל הצבור צריכים לשתוק ולהאזין לקריאת פרשת זכור מהשליח צבור הקורא בתורה, ואין להם לקרוא בפיהם מתוך החומש, שהרי צריך לקרוא מתוך ספר תורה כשר. ואף על פי שצריך לזכור מעשה עמלק בפה, מכל מקום כיון ששומע כעונה, נחשב שזכר את עמלק בפה מתוך ספר תורה. [ילקו''י מועדים עמ' רנט. שו''ת יחוה דעת ח''ג סי' נג. מאור ישראל מגילה יח. חזו''ע פורים עמו' ד ובהע' י'].
*--$!* י העיקר להלכה שאין צריכים להבין את קריאת פרשת זכור, ואף מי שלא מבין את הקריאה יוצא ידי חובת המצוה כשקורא מתוך הספר תורה או כששומע מהשליח צבור, שדי בזה שמבינים את הענין בכללותו. ומכל מקום יש נוהגים לקרוא לפני הצבור את פירוש רש''י על פרשת זכור, קודם הקריאה, ותבוא עליהם ברכה. [ילקוט יוסף מועדים עמוד רנט].
*--$!* יא אנשים הדרים במושב ובכפר שאין שם מנין שיתאספו בבית הכנסת לשמוע קריאת ספר תורה, צריכים לשבות בעיר במקום שיש שם מנין כדי לשמוע קריאת פרשת זכור שהיא מצוה מן התורה. [שו''ת תרומת הדשן, ומרן בש''ע (סי' תרפה ס''ז). ילקו''י מועדים עמ' רנט. חזו''ע עמ' ו]
*--$!* יב ספרדי שמתפלל תמיד בבית כנסת של אשכנזים, נכון מאד שיהדר לשמוע קריאת פרשת זכור שהיא מן התורה, מפי שליח צבור הקורא במבטא ספרדי. וכן להיפך. [שו''ת בנין שלמה (סי' נד). וע''ע בשו''ת תורת חסד מלובלין (ס''ס לז). ובשו''ת מנחת אלעזר ח''ב (ס''ס א). וע' להמהרא''י בספר לקט יושר עמוד קנד]. ונכון שבני הישיבות הספרדים החוסים בצל הישיבות הקדושות של האשכנזים, שבשבת פרשת זכור ילכו לשמוע קריאת הפרשה מפי שליח צבור ספרדי, הקורא בתורה במבטא ספרדי ומתוך ספר תורה בכתב ספרדי, מאחר וקריאת פרשת זכור היא מן התורה וכמבואר. ומכל מקום אם שומע את קריאת פרשת זכור במבטא אשכנזי, ומתוך ספר תורה בכתב אשכנזי, יצאו ידי חובה. ובשאר שבתות השנה יוצאים ידי חובת קריאת ספר תורה במבטא אשכנזי. ומתוך ספר תורה אשכנזי, אף לכתחלה כיון שהוא מדרבנן. וכן ההיפך, שהכל יוצאים ידי חובה בספר תורה שנכתב בכתב ספרדי, אף שהיו''ד של הצד''י נכתב כיו''ד הפוכה. [ילקוט יוסף מועדים עמוד רס. ילקו''י על הלכות ספר תורה].
*--$!* יג אין לשנות את המבטא שלנו גם בהזכרת שם ה', בפרט בקריאת פרשת זכור, שמדברי הראשונים מבואר להדיא, שהמבטא שלהם היה כמו המבטא של הספרדים בביטוי שם ה'. אך יש לדקדק להבדיל בין קמ''ץ לפת''ח כפי שהדקדקנים יודעים להדגיש זאת. [כן משמע מרש''י ברכות מז. וכמ''ש בהגהות רבי יעקב עמדין ברכות מז. וכן משמע מהרי''ף המובא בתוס' ברכות טו: וכן מבואר ברמב''ם מורה נבוכים פרק סא. וכן משמע מאזהרות ר''א הקליר, ומדברי רבנו בחיי ר''פ וירא. וע' בילקו''י].
*--$!* יד יש אומרים שגם הנשים צריכות לבוא לעזרת נשים בשבת זכור כדי לשמוע קריאת פרשת זכור, הואיל ומן התורה אין זמן קבוע למצות זכירת מעשה עמלק. ויש אומרים שהואיל ועיקר מצות זכירת עמלק אינה אלא כדי לבוא לידי מעשה, דהיינו להלחם בעמלק, מלחמה בפועל, ונשים לאו בנות מלחמה הן, לכן פטורות הנשים מקריאת ומשמיעת פרשת זכור. ואף על פי שהנשים שמקילות בזה יש להן על מה שיסמוכו, מכל מקום המחמירות לבוא לעזרת נשים לצאת ידי חובת קריאת פרשת זכור אליבא דכולי עלמא תבא עליהן ברכה. [דעת המצריכים את הנשים לבוא לשמוע קריאת פרשת כור, הם: הגאון ר' נתן אדלר, שו''ת בנין ציון החדשות. שו''ת מהרי''ל דסקין, ובמצות המלך. והגאון מקוטנא בישועות מלכו, והגאון פתחי שערים, ובספר נחל אשכול, והגאון ממונקאטש. ודעת הפוטרים הם: ספר החינוך, ספר לימודי ה'. ובעל זית רענן. וע''ע בשו''ת יביע אומר ח''ח חאו''ח סי' נד אות יט. ובילקו''י מועדים עמו' רנז].
*--$!* טו מותר להוציא ספר תורה במיוחד לנשים (בשעות שלאחר התפלה) לקרוא להן בפרשת זכור בלי ברכה. ומנהג נכון הוא. [ילקו''י על הלכות קריאת התורה עמוד קלו. חזו''ע על פורים עמוד ט]
*--$!* טז לכתחלה אין להעלות קטן שלא הגיע למצות, (י''ג שנה ויום אחד) לעליית מפטיר בשבת ''זכור'', וכן נכון להחמיר גם בפרשת פרה שלדעת מרן גם היא מצוה מן התורה. אלא שאם כבר עלה הקטן למפטיר לא ירד, ויברך הקטן את ברכות התורה בקול רם, והשליח צבור שהוא גדול יקרא בספר תורה להוציא הצבור ידי חובתם. [חזון עובדיה פורים עמוד כז. והאומרים שאין להעלות קטן לפר' זכור הם: ספר המנהיג בשם ר''ת. הריב''ש. התשב''ץ. הרשב''ש. יכין ובועז. המבי''ט. הרדב''ז. אליה רבה. פרח שושן. גנת ורדים. משה ידבר. זבחי צדק. מעשה אליהו מני. ישמח לב פראנג'י. לב אריה. ואמנם דעת המרדכי הובא בב''י (סי' רפב), שקטן עולה לפרשת זכור, וכ''ד: המהרי''ל. הרמ''א. הב''ח. לקט יושר. כנסת הגדולה. דבר משה. גדולת מרדכי. באר המים. וראה בילקו''י מועדים עמו' רסא].
*--$!* יז מי שנאנס ואינו יכול לבוא לבית הכנסת לשמוע קריאת פרשת זכור בשבת זו, יכוין לצאת ידי חובתו בפרשת כי תצא, כשקוראים בה פרשת זכור, ויאמר להשליח צבור שיכוין להוציאו. ונכון שעל כל פנים יקרא בשבת זכור פרשת זכור בחומש. וצבור ששכחו ולא קראו פרשת זכור בשבת זו, אין להם להשלימה בשבת הבאה, ויסמכו על קריאת פרשת זכור בסדר כי תצא. [ילקוט יוסף מועדים עמוד רסב. חזון עובדיה על פורים עמוד ז]
*--$!* יח אם אין עשרה בבית הכנסת, ואין בית כנסת אחר בישוב, יש להוציא ספר תורה, ולקרוא פרשת זכור בלי ברכות לפניה ולאחריה. [ילקוט יוסף מועדים עמוד רעב]
*--$!* יט אם קראו בתורה בפרשת זכור, ונמצא אחרי כן שיש בספר תורה פסול, אפילו אם נתברר כן בשעת מנחה, יש להוציא ספר תורה אחר ולקרוא בו פעם נוספת בלי ברכות.
*--$!* כ אם קראו בתורה בפרשת זכור, ואחר כמה שבתות מצאו טעות בספר תורה שקראו בו, יכוונו הצבור לצאת ידי חובה בפרשת כי תצא. [ילקוט יוסף מועדים עמוד רעב].
*--$!* כא מותר להביא ספר תורה ממקום למקום בשביל פרשת זכור ופרשת פרה. [כ''כ המג''א (סי' קלה ס''ק כג), שבפר' זכור מותר להביא ס''ת אצל אדם חולה. וכ''כ הפמ''ג, והחיי אדם. והוסיף שה''ה בפרשת פרה שגם היא מדאורייתא. וראה בשו''ת יביע אומר ח''ט (חאו''ח סי' טו), שכל שמכינים לס''ת ארון ותיבה, אפילו אינו אדם חשוב, מותר. ולאדם חשוב מותר אפילו בלי הכנת ארון ותיבה. ע''ש].
*--$!* כב נער שהגיע לי''ג שנה, ולא הוברר אם הביא ב' שערות, יש אומרים שאינו מוציא את האחרים ידי חובת פרשת זכור ופרה. שהואיל וקריאות אלו מן התורה אין סומכין על חזקה שהביא ב' שערות. אך דעת הריב''ש ועוד ראשונים דסומכים על חזקה שהביא שתי שערות גם לדברים שהם של תורה. וכן עיקר לדינא, ומכל מקום היכא דאפשר טוב ונכון לכתחלה שאת קריאת פרשת זכור יקרא גדול שידוע לנו בבירור שהביא ב' שערות, כדי לצאת ידי חובת המצוה לכולי עלמא. אך בדיעבד אם אין מי שיקרא להם פרשת זכור אלא הנער הנז', או שעבר וקרא להם פרשת זכור מי שלא נבדק אם הביא ב' שערות, יצאו ידי חובת פרשת זכור מן התורה. [ילקו''י מועדים עמוד רעב. ילקוט יוסף על הלכות ציצית מהדורת תשס''ד. ומרן אאמו''ר הדר ביה בהאי שמעתתא על פי דברי הריב''ש, והמהרי''ק. וכ''ה בחזון עובדיה פורים עמוד כט].
*--$!* כג בשבת זכור נוהגים לומר פיוט ''מי כמוך ואין כמוך'' מיסודו של רבי יהודה הלוי. ולא יפסיקו באמירתו בין פסוקי דזמרה לתפלה, לאומרו באמצע ''נשמת כל חי'', אלא יאמרוהו אחר החזרה וקדיש תתקבל. ובכמה קהלות היו נוהגים להפסיק קודם נשמת לפיוט מי כמוך, וביטלו מנהגם על פי הוראת רבותינו האחרונים. ולכן אם יש עוד קהלה שנוהגת לאומרו לפני נשמת כל חי, טוב הדבר שיבטלו את מנהגם בהסכמת ראשי הקהל, באופן שלא יבואו לידי מחלוקת, כי דרכיה דרכי נועם וכל נתיבותיה שלום [ילקו''י מועדים עמוד רסג. חזו''ע פורים עמוד מו]
*--$!* כד כשחל י''ג אדר בשבת - שהיא שבת פרשת זכור, אין לומר צדקתך צדק במנחה, שהוא ערב פורים, שאין אומרים בו תחנונים. [ילקו''י מועדים עמ' רסג. חזו''ע על פורים עמוד מז]
*--$!* כה אחר קריאת פרשת זכור מפטירים בשמואל א' ט''ו''פקדתי את אשר עשה עמלק''. ומנהג הספרדים להתחיל מויאמר שמואל אל שאול (תחלת פרק טו). [חזון עובדיה שם, עמוד יב]
*--$!* כו אם שכחו ולא קראו פרשת זכור, יש אומרים שיש לה תשלומים בשבת הבאה, ויש חולקים, והעיקר כסברא ראשונה, ויסמכו על הקריאה בפרשת כי תצא. [ילקו''י שם עמו' רסג].
עד כאן לבינתיים
לשרה היקרה ...
יישר כ"ח על גילוי העירנות לזכות הרבים בהילכות פרשת "זכור" החשובה ..
אשרייך ...
חזק חזק ונתחזק ...
חיזקו ויאמץ לבבכם כל המייחלים ל - ה' ....
ואתם הדבקים ב - ה' ... חיים כולכם היום ....
בברכת שבת שלום ומבורך ...
ובברכת חג פורים שמח ((-: )))-8
לנו ולכל עמו ישראל באשר הם ...
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-23/2/2010 21:27 |
|
| |
בס"ד
קריאה לפרשת "זכור"
דברים כ"ה - פס' - י"ז - יט
יז זָכוֹר אֵת אֲשֶׁר-עָשָׂה לְךָ עֲמָלֵק בַּדֶּרֶךְ בְּצֵאתְכֶם מִמִּצְרָיִם:
יח אֲשֶׁר קָרְךָ בַּדֶּרֶךְ וַיְזַנֵּב בְּךָ כָּל-הַנֶּחֱשָׁלִים אַחֲרֶיךָ וְאַתָּה עָיֵף וְיָגֵעַ וְלֹא יָרֵא אֱלֹהִים:
יט וְהָיָה בְּהָנִיחַ יְהוָֹה אֱלֹהֶיךָ לְךָ מִכָּל-אֹיְבֶיךָ מִסָּבִיב בָּאָרֶץ אֲשֶׁר יְהוָֹה-אֱלֹהֶיךָ נֹתֵן לְךָ נַחֲלָה לְרִשְׁתָּהּ תִּמְחֶה אֶת-זֵכֶר עֲמָלֵק מִתַּחַת הַשָּׁמָיִם לֹא תִּשְׁכָּח:
הפירוש לקריאת פרשת זכור מפי חז"ל ע"ה
פירוש האבן עזרא ע"ה כך:
כה, יח]
אשר קרך -
מגזרת כל הקורות אותם.
ויזנב בך -
כרת זנבך והם הנחשלים אחריך, שלא היה בם כח ללכת.
ויתכן להיות: מלת נחשלים - כמו נחלשים. וכן כבש כשב.
ואתה עיף -
כי ברפידים בא והעם צמא למים, כי כן כתוב.
ויגע -
מן הדרך.
ולא ירא -
שב אל עמלק, והוא פעל עבר כמו כי כבד ממך,
כי זקן יצחק,
כאשר אהב.
[כה, יט]
בהניח ה' אלהי"ך -
הטעם כי זאת המצוה תלויה אחר שירשו את הארץ ושקטה הארץ ממלחמה מכל סביבותיה, כי כל זמן שיתעסקו עם מלחמות הקרובים אליהם, אינם חייבים להלחם בעמלק.
תמחה את זכר עמלק -
זהו והמתה מאיש ועד אשה מעולל ועד יונק משור ועד שה, שלא יאמר זה השור היה משלל עמלק ודברי התורה כלל ודברי שמואל הנביא פרט.
לא תשכח -
אחר זכור לחיזוק, וכן משפט מצות רבות בתורה.
חסלת פרשת כי תצא
ומתוך מדרש תנחומא כך:
ארוך ... (אבל מעניין)
זכור את אשר עשה לך עמלק
זה שאמר הכתוב: יזכר עוון אבותיו אל ה' וחטאת אמו אל תמח (תהל' קט יד).
וכי אבותיו של עשו רשעים היו, והלא צדיקים היו אברהם זקנו ויצחק אביו, ואת אומר, יזכר עון אבותיו אל ה' וגו'?!
אלא מה, חטא שחטא עשו אל אבותיו.
כיצד?
את מוצא יצחק בא מכח אבותיו וחיה מאה ושמונים שנה, ואברהם לא חיה אלא מאה ושבעים וחמש שנים.
[ולמה כן?
שלא יראה חרפתו של עשו.
אברהם הוליד בן מאה שנה, ויצחק בן ששים שנה בלדת אותם, ויגדלו הנערים (בר' כה כז). שניהם הלכו לבית הספר ושניהם באין.
לא היה אדם מפריש בין זה לזה כל חמש עשרה שנה.
אמר רבי לוי:
למה היו דומין?
להדס ולעצמוני.
כל ימים שהם קטנים, לא היה אדם מפריש בין זה לזה. הגדילו, זה הפך את קוציו וזה הריח את ריחו הטוב.
כך, כל הימים שהיו עשו ויעקב קטנים, לא היה אדם מפריש בין זה לזה. הגדילו, ויהי עשו איש יודע ציד איש שדה ויעקב איש תם יושב אהלים (שם).
והיה עשו יוצא וגוזל וחומס, והיו בני אדם מאררין אותו], ובתוך חמש שנים אלו שנמנעו מחיי אברהם, עבר עשו שתי עבירות קשות, בא על נערה מאורשה והרג את הנפש, הדא הוא דכתיב: ויבא עשו מן השדה והוא עייף (שם שם כט). ואין שדה אלא נערה מאורשה, שנאמר: ואם בשדה ימצא האיש וגו' (דב' כב כה).
ואין עיף אלא הורג נפש, שנאמר: אוי נא לי כי עיפה נפשי להורגים (ירמ' ד לא).
רבי זכאי רבה אמר:
אף גנב, שנאמר: אם גנבים באו לך וגו' (עוב' א ה).
אמר הקדוש ברוך הוא: אני כבר הבטחתי את אברהם אוהבי ואמרתי לו: ואתה תבוא אל אבותיך בשלום וגו' (בר' טו טו).
ועכשיו יוצא לחוץ ורואה את בן בנו (ורואהו) יוצא לתרבות רעה ושומע בני אדם מה הן אומרים על בן בנו, (ורואהו יוצא לתרבות רעה), מגלה עריות ושופך דמים, [והוא מהרהר ואומר: אלו הן התנאים שהתנה עמי הקדוש ברוך הוא. וקורא תגר, ואין זו שיבה טובה.
מה אני עושה לו?
אוספו מן העולם]. טב ליה לצדיקיא דאיתכנש בשלם, שנאמר: כי טוב חסדך מחיים (תהל' סג ד). הרי חטא על זקנו.
חטא על אביו, שגרם לו שכהו עיניו בחייו.
למה?
אמר הקדוש ברוך הוא: שלא יהא יוצא לחוץ והבריות אומרים: זה צמח רשע, לפיכך כהו עיניו בחייו.
מכאן אמרו:
<*>כל המעמיד בן רשע או תלמיד רשע, גורם לו שיכהו עיניו מראות בחייו.
*>מנין אתה למד?
בן רשע, מיצחק, שנאמר: ויהי כי זקן יצחק וגו' (בר' כז א).
תלמיד רשע, מאחיה, דכתיב: ואחיהו לא יכול לראות כי קמו עיניו משיבו (מ"א יד ד).
מפני מה?
מפני שהעמיד לירבעם הרשע. הרי חטא על אביו.
ומה חטא חטא עשו הרשע על אמו?
רבי יהודה ורבי נחמיה ורבנן רבי יהודה אומר:
כשיצא ממעי אמו, חתך מיתרין שלה שלא תלד, הדא הוא דכתיב: על רדפו בחרב אחיו ושחת רחמיו ( עמוס א יא), רחמו כתיב.
ורבי ברכיה אמר:
לא תאמר אחר שיצא ממעי אמו, אלא עד כשהוא יוצא ממעי אמו זריתיה מתוחה לקבליה.
מה טעם?
זורו רשעים מרחם (תהל' נח ד).
ורבי נחמיה אמר:
גרם לה שלא תעמיד שנים עשר שבטים.
דאמר רב הונא:
ראויה הייתה רבקה שתעמיד שנים עשר שבטים, שנאמר: ויאמר ה' לה, שני גויים בבטנך (בר' כה כג), הא תרי.
ושני לאומים (שם), הא ארבעה.
ולאום מלאום יאמץ (שם), הא שיתא.
ורב יעבוד צעיר ( שם), הא תמניא.
וימלאו ימיה ללדת והנה תאומים בבטנה (שם שם כד), הא עשרה.
ויצא הראשון (שם שם כה), זה אחד עשר.
ואחרי כן יצא אחיו (שם שם כו), הרי תרי עשר.
ואית דמייתי לה מהכא: ותאמר אם כן למה זה אנכי (שם שם כב). זה, בגימטרייה שנים עשר.
ורבנן אמרי:
גרם לה שלא תצא מיטתה ברבים.
את מוצא כשמתה רבקה, אמרין מאן יפוק קמה.
אברהם מת.
יצחק יושב בבית, עיניו כהות.
יעקב הלך לו לפדן ארם.
יפוק עשו רשיעא קמה, וימרון לייטון בריאתא בזייתא כדין ינקןן.
מה עשו?
הוציאו מיטתה בלילה [שלא יהא עשו יוצא לפניה ויהיו הכל אומרים ארורים שדים שהניקו רשע זה].
אמר רבי יוסי בר רבי חנינא:
לפי שהוציאו מיטתה בלילה, לפיכך לא פירשו הכתובים מיתתה אלא מן הצד, שנאמר: ותמת דבורה מינקת רבקה וגו' ויקרא שמו אלון בכות (שם לה ח), שבכו שתי בכיות.
עד שיעקב יושב ומשמר אצל מניקתה, באה לו בשורת אמו, שנאמר: וירא אלהים אל יעקב בפדן ארם ויברך אותו (בר' לח ט).
מה ברכה ברכו?
ברכת אבלים ברכו.
לכך כתיב: וחטאת אמו אל תמח (תהל' קט יד).
אמר הקדוש ברוך הוא: אבוהי שלים ליה ביש, אימיה שלימיה ליה ביש, אחוהי שלים ליה ביש, סביא שלים ליה ביש, אתון שלימין לה בישא, ואנא אשלי' ליה ביש [שהחריבו בניו את ביתי. אני ואתם נקום עליו], שנאמר: קומו ונקומה עליה למלחמה (עובדי' א ב).
אמרו ישראל: ריבונו של עולם, אין אנו יכולין בו.
אומר להם הקדוש ברוך הוא, תהיו אתם מזכירין שמו מלמטה, ואני מוחק שמו מלמעלה, שנאמר: יהיו נגד ה' תמיד (תהלי' קט טו), כל מה שעשה לנגדי, ויכרת מארץ זכרם (שם). הוי, זכור את אשר עשה וגו':
סימן ה
זכור את אשר עשה לך עמלק
רבי תנחומא בר חנילאי פתח:
זכרוניכם משלי אפר לגבי חומר גביכם (איוב יג יב).
אמר הקדוש ברוך הוא לישראל: אותן שתי זכירות שכתבתי לכם בתורה, הוו זהירין בהן, תמחה את זכר עמלק (דברי' כה יט),
זכור את אשר עשה לך עמלק.
משלי אפר, משולי אפר.
אם זכיתם, אתם בניו של אברהם שהמשיל עצמו כאפר, שנאמר: ואנכי עפר ואפר (בר' יח כז). ואם לאו, לגבי חומר גביכם.
התקינו עצמכם לשעבודה של מצרים, שנאמר: וימררו את חייהם בעבודה קשה וגו' (שמות א יד). [ס"א לשעבוד מלכויות, שנאמר: על גבי חרשו חורשים (תהלים קכט ג)].
[דבר אחר:
זכרונכים משלי אפר, איוב אמר פסוק זה כנגד חבריו. בשעה שידעו אותן הייסורין, היו אומרים כנגדו, דברים קשים.
אמר להם איוב: זכרוניכם משלי אפר, מה אתם מתעים את הבריות שרואין אתכם וסוברים בכם שאתם צדיקים כאברהם שנאמר בו: ואנכי עפר ואפר.
ואתם, לגבי חומר גביכם, כדור הפלגה, שכתוב בהן: והחמר היה להם לחומר (בראשית יא ג):
סימן ו
זכור את אשר עשה לך וגו'
[כך פתח רבי תנחומא בשם] רבי יודן בשם רבי איבו ואמר:
אל תהיו כסוס כפרד אין הבין וגו' (תהל' לב ט).
ששה דברים נאמרו בסוס:
אוכל הרבה ומוציא קיעמא,
ואוהב זנות,
ואוהב מלחמה,
ומואס שינה,
ורוחו גסה.
ויש אומרים:
אף מבקש להרוג בעליו במלחמה.
אל תהיו כסוס כפרד, [אמר הקדוש ברוך הוא לישראל: אל תהיו כסוס כפרד שאין בהן בינה. ומה עסקו של סוס?
אם אדם הולך ליתן לו מאכל ליתן עליו תכשיטין, בולם ועוקם צוארו ומבעטו, וכן הפרד]. אבל אתם, אל תהיו כן. אלא הוו זהירין למזגיה לטבא טיבותיה ולמזגיה לבישא בישתיה. [לטבא טיבותיה, לא תתעב אדומי כי אחיך הוא. לבישא בישתיה, זכור את אשר עשה לך עמלק וגו']:
סימן ז
[זכור את אשר עשה לך וגו'
כאן כתיב: זכור, ובשבת כתיב: זכור, שניהם שוין.
אמר שלמה: אמרתי אני בלבי כמקרה הכסיל גם אני יקרני ולמה חכמתי אני אז יותר (קהלת ב טו). ואמרתי, כי אין זכרון לחכם עם הכסיל לעולם (שם שם טז).
אף על פי שכתוב בשבת זכור ובעמלק זכור אינן שוין.
אמר שלמה: כמקרה הכסיל גם אני יקרני.
משל למה הדבר דומה?
למלך שעשה סעודה וזימן את האורחים. נכנס הקערה לפניו מלא כל טוב, אמר: זכור פלוני אוהבי. משקנח את הקערה, אמר: זכור פלוני שונאי.
אמרו לו אוהביו: זה הזכרת וזה הזכרת.
אמר להם: לזה הזכרתי על קערה מלא כל טוב, ולזה הזכרתי על קערה ריקם.
כך, השבת כתיב בה: זכור את יום השבת לקדשו (שמות כ ח), ולכבדו במאכל ובמשתה ובכסות נקייה.
ובעמלק כתיב: זכור את אשר עשה לך עמלק.
על מה אתה זוכרו?
על שולחן ריקה, שנאמר: תמחה את זכר עמלק מתחת השמים]:
סימן ח
זכור את אשר עשה לך עמלק בדרך בצאתכם ממצרים
רבי בנאה פתח:
מאזני מרמה תועבת ה' (מש' יא א).
אם ראית דור שמידותיו שקר, דע שהמלכות מתגרה באותו הדור.
מה טעם?
מאזני מרמה תועבת ה'.
וכתיב אחריו: בא זדון ויבא קלון ואת צנועים חכמה.
רבי ברכיה בשם רבי אבא בר כהנא אמר:
האזכה במאזני רשע ובכיס אבני מרמה (מיכה ו יא), אפשר דור שמידותיו שקר, שהוא זכאי.
ובכיס אבני מרמה
אמר רבי לוי:
אף משה רמזה להם בתורה, שנאמר: לא יהיה לך בכיסך אבן ואבן, לא יהיה לך בביתך.
מה טעם?
כי תועבת ה'.
מה כתיב אחריו?
זכור את אשר עשה לך עמלק:
סימן ט
זכור את אשר עשה לך וגו'
רבי לוי פתח:
גערת גוים אבדת רשע (תהל' ט ו).
גערת גוים, זה עמלק, דכתיב: ראשית גוים עמלק (במד' כד כ).
אבדת רשע, זה עשו, דכתיב: וקראו להם גבול רשעה (מלאכי א ד).
אם יאמר לך אדם, יעקב הוא בכלל. אמר לו: אבדת רשעים אין כתיב כאן, אלא רשע. שמם מחית לעולם ועד (תהל' ט ו), שנאמר: תמחה את זכר וגו'.
והשב לשכנינו שבעתים אל חיקם וגו' (תהל' עט יב).
(אמר) רבי יודן בר גדיא ורבי יהושע בן לוי ורבנן
רבי יודן בר גדיא אמר:
זכור מה עשה לנו במילה, שהיא נתונה בחיקו של אדם. ואתיא כי הא, דאמר רבי חמא בר שקלא ורבי יהושע בן לוי ורבי יוחנן:
מה היו בית עמלק עושין?
היו מחתכין מילותיהם של ישראל וזורקין כלפי מעלה, ואומרים: בזה בחרת, טול לך מה שבחרת. זהו מה שכתוב: חרפתם אשר חרפוך ה' ( שם).
ורבי יהושע בן לוי אמר:
ייזכר להם מה שעשו בתורה, דכתיב בה: מזוקק שבעתים (שם יב ח).
ורבנן אמרי:
ייזכר להם מה שעשו בבית המקדש, שהוא נתון בחיקו של עולם, דכתיב: ומחיק הארץ עד העזרה התחתונה שתים אמות (יחז' מג יד).
בא שמואל הנביא ופרע להם, שנאמר: וישסף שמואל את אגג (ש"א טו לג).
מה עשה לו?
רבי אבא בר כהנא אמר:
היה מחתך מבשרו כזית ומאכילו לנעמיות, הדא הוא דכתיב: יאכל בדי עורו, יאכל בדיו בכור מות (איוב יח יג), שברר לו מיתה מרה.
ורבנן אמרי:
העמיד ארבעה קנטסין ומתחו עליהן, והוא אומר: אכן סר מר המות ( ש"א טו לב), כך ממיתין את השרים מיתות חמורות.
רבי שמואל בר אבדימי אמר:
בדיני אומות העולם דנו, לא בעדים ולא בהתראה.
רבי אומר:
סרסו, דכתיב: ויאמר שמואל כאשר שכלה נשים חרבך כן תשכל מנשים אמך (שם שם לג).
אמר רבי לוי:
אף משה רמזה לישראל מן התורה, שנאמר: כי ינצו אנשים יחדו איש ואחיו וקרבה אשת האחד וגו', וקצותה את כפה וגו'.
מה כתיב אחריו?
זכור את אשר עשה לך עמלק.
אמרו ישראל לפני הקדוש ברוך הוא: ריבונו של עולם, אתה אומר לנו, זכור, אתה זכור!
שאנו שכחה מצויה בנו, ואתה אין לפניך שכחה. לכן, זכור את אשר עשה לך עמלק.
לנו עשה, ולך לא עשה, הדא הוא דכתיב: זכור ה' לבני אדום את יום ירושלים וגו' (תהל' קלז ז).
רבי אבא בר כהנא אמר:
ערו ערו (שם), פגרו פגרו, כמו דאמרת: חומות בבל הרחבה ערער תתערער (ירמ' נא נח).
רבי לוי אומר:
פנון פנון, כמו דאמרת: ותמהר ותער כדה אל השקת (בר' כד כ).
על דעתיה דמאן דאמר: פגרו פגרו, על יסודיה מכוון, שנאמר: עד היסוד בה (תהל' קלז ז).
על דעתיה דמאן דאמר: פנון פנון, יסודיה.
מהו עמלק?
עם לק, פרח כזוחל.
עמלק, עם שבא ללוק דמן של ישראל ככלב.
רבי לוי בשם רבי שמעון בר חלפתא אמר:
משל למה היה עמלק דומה?
לזבוב שהיה לוהט אחר המכה, כך היה לוהט עמלק אחר ישראל ככלב. [עד שיצאו ישראל ממצרים, שמע שנגאלו, ובא עליהם על הים, והזכיר עליו שם המפורש, ומיד נבהל, שנאמר: אז נבהלו אלופי אדום (שמ' טו טו)].
בדרך בצאתכם ממצרים
תני בשם רבי נתן:
ארבע מאות פרסה פסע עמלק ובא לעשות מלחמה עם ישראל ברפידים, שנאמר: עמלק יושב בארץ הנגב והחתי והיבוסי והאמורי יושב בהר והכנעני יושב על הים ועל יד הירדן (במד' יג כט), והוא יושב לפנים מכולם.
בדרך בצאתכם ממצרים
אמר רבי לוי:
על הדרך בא עליהם כליסטין.
משל למה הדבר דומה?
למלך שהיה לו כרם, והקיפו גדר והושיב בו המלך כלב נשכן.
אמר המלך: כל מי שיבוא ויפרוץ את הגדר, ישכנו הכלב. לימים בא בנו של מלך, פרץ את הגדר, נשכו הכלב. כל זמן שהיה המלך מבקש להזכיר חטא של בנו, שפרץ הגדר אומר לו: זכור אתה היאך נשכך הכלב.
כך כל זמן שהקדוש ברוך הוא מבקש להזכיר חטאן של ישראל שחטאו ברפידים, שנאמר: היש ה' בקרבנו (שמו' יז ז).
אמר להם: זכור את אשר עשה לך עמלק.
אשר קרך וגו'
רבי יהודה ורבי נחמיה ורבנן
רבי יהודה אומר:
קרך, טמאך, כמו דאמרת: אשר לא יהיה טהור מקרה לילה.
רבי נחמיה אומר:
קראך ממש.
מה עשה עמלק?
עמד וירד לארכיון של מצרים ונטל טומוסיהון של שבטים, שהיה שמם חקוק עליהם במתכונת הלבנים. ועמד לו חוץ לענן, והיה קורא להם, ראובן שמעון ולוי פוקו, דאנא אחיכון ובעינן למעבד עמכון פרקמטיא. כיון שהיו יוצאין, היו הורגין אותן.
ורבנן אמרי:
קרך, היקרך לפני אחרים.
אמר רבי חוניא:
משל למה הדבר דומה?
לאמבטי רותחת, שלא הייתה בריה יכולה לירד בתוכה, בא בן בליעל אחד וקפץ לתוכה, אף על פי שנכווה, הקירה לפני אחרים.
אף כאן כיון שיצאו ישראל ממצרים, הקדוש ברוך הוא קרע הים לפניהם ונשתקעו המצרים לתוכו. נפל פחדן על כל האומות, שנאמר: אז נבהלו אלופי אדום וגו' (שם טו טו).
כיון שבא עמלק ונזדווג להם, אף על פי שנטל את שלו מתחת ידן, הקירו לפני אומות העולם:
סימן י
ויזנב בך
הכה אותן מכת זנב. ואתיא כי הא דאמר רבי חיננא בר שיקלא,
מה היו בית עמלק עושין?
חותכין מילותיהן של ישראל וזורקין כלפי מעלה ואומרין: בזה בחרת, הוי לך מה שבחרת.
לפי שלא היו ישראל יודעין מה טיבה של זמורה, עד שבא עמלק ולמדה להם, שנאמר: והנם שולחים את הזמורה אל אפם (יחז' ח יז).
וממי למדה?
מעשו זקנו, שנאמר: ויאמר הכי קרא שמו יעקב (בראש' כז לו), חיכך בגרונו והוציא את הזמורה.
כל הנחשלים אחריך
רבי יהודה אומר:
אמרו: אם זכור הוא על מעשינו, נעבדנו.
ואם לאו, נמרוד בו.
ורבי נחמיה אומר:
אם מספיק לנו מזונותינו כמלך שהוא שרוי במדינה ואין המדינה חסר כלום, נעבדנו.
ואם לאו, נמרוד בו.
ורבנן אמרי:
מסיחין אנו בלבבנו, אם הוא יודע מה אנו מסיחין בלבבנו, נעבדנו.
ואם לאו, נמרוד בו.
רבי ברכיה בשם רבי לוי אמר:
בלבם היו מסיחין, והקדוש ברוך הוא נותן להם שאלתם.
מה טעם?
וינסו אל בלבבם לשאל אוכל לנפשם (תהל' עח יח).
ומה כתיב שם?
ויאכלו וישבעו מאד וגו' (שם שם כט).
דבר אחר:
כל הנחשלים אחריך
רבי יהודה אומר:
כל מי שהיה נכוה, היה נישול.
ורבי נחמיה אומר:
כל מי שהיה הענן פולטו, היה נישלו.
ורבנן אמרי:
שבט דן שפלטו הענן, היו כולם עובדי עבודה זרה, שנאמר: ואתה עיף ויגע ולא ירא אלהים. עיף, בצמא.
ויגע, בדרך.
ולא ירא אלהים
רבי פנחס בשם רבי שמואל בר נחמן אומר:
מסורת אגדה היא, ביד בניה של רחל עשו נופל, שנאמר: אם לא יסחבום צעירי הצאן (ירמ' מט כ).
ולמה קורא אותם צעירי הצאן?
לפי שהן קטניהם של שבטים. [ולכך אמר משה ליהושע: בחר לנו אנשים (שמות יז ט). מפני שהוא משבט יוסף, שנאמר בו: את האלהים אני ירא (ברא' מב יח).
ובעשו כתיב: ולא ירא אלהים].
זה כתוב בו נער.
וזה כתוב בו קטן.
זה כתוב בו נער, שנאמר: והוא נער את בני בלהה (שם לז ב).
וזה כתוב בו קטן, שנאמר: הנה קטן נתתיך בגוים (עובדי' א ב).
זה גדל בין שני צדיקים ולא למד ממעשיהם,
וזה גדל בין שני רשעים ולא למד ממעשיהם.
[זה קבל בכורה ממעשיו הטובים,
וזה אבד בכורתו ממעשיו הרעים.
זה כלכל את אחיו,
וזה בקש להרוג את אחיו.
זה גדר עצמו מן הערווה ומשפיכות דמים,
וזה טנף עצמו בערוה ובשפיכות דמים.
זה הודה בתחיית המתים, שנאמר: ואלהים פקוד יפקוד אתכם (בראש' נ כד).
וזה כפר בתחיית המתים, שנאמר: הנה אנכי הולך למות (שם כה לב).
זה נתן נפשו על כבוד אמו, שנאמר: ואחר ניגש יוסף ורחל וישתחוו ( שם לג ז).
וזה בקש להרוג את אמו, שנאמר: ושחת רחמיו ( עמוס א יא).
לכך יפול זה ביד זה.
ואמר רבי יוחנן:
עומדים כל שרי השבטים להזדווג עם שרו של עשו ואינו נופל בידם, לפי שלכל אחד ואחד מסלקו בתשובה.
לראובן אומר: אתה נחשדת על פילגש אביך.
ולשמעון וללוי, אף אתם הרגתם את שכם.
לשאר השבטים, אתם מכרתם את אחיכם ובקשתם להורגו.
ליהודה, אף אתה נחשדת על תמר כלתך.
ולבנימין אמר: אתה נחשדת על פילגש בגבעה.
כיון ששרו של עשו בא ומזדווג לו, מיד נופל לפניו, שאין לו תשובה להשיבו, הדא הוא דכתיב: והיה בית יעקב אש ובית יוסף להבה ובית עשו לקש] (עוב' א יח):
סימן יא
והיה בהניח ה' אלהיך לך
רבי עזריה ורבי יהודה בר סימון בשם רבי יהודה בר אלעאי אומר:
על שלשה דברים נצטוו ישראל בכניסתן לארץ.
למנות עליהם מלך,
ולבנות להם בית הבחירה,
ולהכרית זרעו של עמלק.
למנות עליהם מלך, דכתיב: שום תשים עליך מלך (דב' יז טו).
לבנות להם בית הבחירה, דכתיב: ועשו לי מקדש (שמו' כה ח).
להכרית זרע עמלק, דכתיב: והיה בהניח ה' אלהיך וגו' תמחה את זכר עמלק.
רבי יהושע בן לוי בשם רבי אלכסנדרי אמר:
כתוב אחד אומר: תמחה את זכר עמלק.
וכתוב אחד אומר: כי מחה אמחה (שם יז יד).
כיצד יתקיימו שני כתובים אלו?
עד שלא פשט ידו בכסא, תמחה.
כשפשט ידו בכסא, מחה אמחה.
אפשר בשר ודם יכול לפשוט ידו בכסא של הקדוש ברוך הוא?!
אלא על ידי שהחריב ירושלים, שכתוב בה: בעת ההיא יקראו לירושלים כסא ה' (ירמ' ג יז). לפיכך מחה אמחה.
ונאמר, כי יד על כס יה מלחמה לה' (שמ' יז טז).
תני בשם רבי אלעאי:
שבועה נשבע הקדוש ברוך הוא ואמר: ימיני ימיני, כסאי כסאי.
אם יבאו גרים מכל אומות העולם אני מקבלן, וזרעו של עמלק איני מקבלן לעולם.
אף דוד עשה כן, שנאמר: ויאמר דוד אל הנער המגיד אי מזה אתה, ויאמר בן איש גר עמלקי אנכי (ש"ב א יג).
אמר רבי יצחק:
בנו של דואג האדומי היה.
ויאמר אליו דוד דמיך על ראשך כי פיך וגו' (שם שם טז).
דמיך כתיב, הרבה דמים שפכת, הרגת נוב עיר הכהנים.
מדור דור (שמ' יז טז).
אמר הקדוש ברוך הוא, מדור דור, אנא בתריה לדרי דרין.
רבי אליעזר ורבי יהושע ורבי יוסי
רבי אליעזר אומר:
מדורו של משה עד דורו של שמואל.
ורבי יהושע אומר:
מדורו של שמואל עד דורו של מרדכי ואסתר.
ורבי יוסי אומר:
מדורו של מרדכי ואסתר עד מלך המשיח, שהוא שלשה דורות.
ומניין לדור של משיח שהוא שלשה דורות?
שנאמר: ייראוך עם שמש ולפני ירח דור דורים (תהל' עב ה).
[דור, חד. דורים, שנים, הרי תלת].
רבי ברכיה בשם רבי אבא בר כהנא אמר:
כל זמן שזרעו של עמלק קיים, [כאילו כנף מכסה את הפנים. אבד זרעו מן העולם, לא יכנף עוד מוריך (ישע' ל כ}.
רבי לוי בשם רבי אחא ברבי חיננא אומר:
כל זמן שזרעו של עמלק בעולם], לא השם שלם, ולא הכסא שלם.
אבד זרעו של עמלק, השם שלם והכסא שלם.
מה טעם?
האויב תמו חרבות לנצח וגו' (תה' ט ז).
מה כתיב אחריו?
וה' לעולם ישב כונן למשפט כסאו (שם שם ח), הרי השם שלם והכסא שלם]. אמן וכן יהי רצון:
עד כאן פרושי המקרא לריאת פרשת "זכור" החשובה והמעניינת ...
בברכת שבת שלום ומבורך ...
ובברכת חג פורים שמח ...
לנו ולכלל עמו ישראל באשר הם ...
ואתם הדבקים ב - ה' ... חיים כולכם היום ........
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-24/2/2010 02:04 |
|
| |
יבי מאיפה אתה יודע כל כך הרבה ??? אתה כמו ספר מהלך ! אתה במקרה רב ??
|
|
|
|
| נשלח ב-24/2/2010 09:59 |
|
| |
בס"ד
תודה על הפירגון והעידוד
כל ידיעתי זה רק בחסדיו הרבים ורחמיו הגדולים של הקב"ה יתברך ויתעלה שמו לעד ולעטלמי עולמים
ובניגד לדעתך אני יודע ומבין מעט מאוד ממה שבאמת עוד צריך לדעת
וכן יהי רצון שאזכה ללמוד וללמד לשמור ולעשות ולקיים את כל דברי הקדושה הזאת ...
ועל זה אני מתפלל כל יום ...
שלא אבוש ולא אכלם ולא אכשל לעולם ועד ...
כן יהי רצון ...
לשאלתך: האם אתה במקרה רב ??
תשובתי:
אני עוד רחוק להיות רב או כל מעלת קדושה אחרת ...
אבל תודה על ההתעניינות המחמאות והמילים החמות ...
אשרייך ... זה מעודד (-:
ישר כ"ח ..
חזק חזק וניתחזק ...
ואתם הדבקים ב - ה' ...חיים כולכם היום ...
|
|
|
|
|
| נשלח ב-25/2/2010 00:55 |
|
| |
ישר כח לכל המביאים לכאן את הדברים, ברי עוז ששוקד על הפרשות כל שבוע, יש לו כאן מקום של כבוד
וגם יבי, דברי התורה הנפלאים שאתה מביא, בטוחה שרבים לומדים מהם.
מצאתי על הפרשה מתוך פייסבוק, מאדם נפלא, אני מביאה לכאן:
"הכל אהבה נקרא ולמען האהבה קיים הכל" (זוהר הקדוש)
תצוה - "וְאַתָּה הַקְרֵב אֵלֶיךָ אֶת-אַהֲרֹן אָחִיךָ... מִתּוֹךְ בְּנֵי יִשְׂרָאֵל לְכַהֲנוֹ לִי" (שמות כח, א).
בס"ד
שואלים חמפרשים: מדוע לא נבחר משה רבינו לחיות הכהן חגדול? מבאר המגיד מדובנא, משום שתפקידו של הכהן לשאת עליו עוון בני ישראל לכפר עליהם, ולעשות עבודת העם, על כן מצריכו להיות "מתוך חעם". להיות מעורב בו. להכיר את חולשותיו ומגרעותיו, את צרכיו וטרדותיו. לא כן משה רבינו שהיה רחוק יותר מתשוקותיו של בשר ודם. המסוגל לעלות השמימה ולהיות מעורב עם המלאכים ללא אכילה ושתיה, אינו יכול להשתמש באיצטלא זו. משום כך, אהרן שהיה קרוב יותר אל העם, היה אפשר בידו לנהוג במדה זו של אוהב שלום ורודף שלום, אוהב את הבריות ומקרבן לתורה.
ü לקרב את הבריות לתורה מתוך אחוה ורעות
שנינו באבות: "הלל אומר הוי מתלמידיו של אהרן, אוהב שלום ורודף שלום, אוהב את הבריות ומקרבן לתורה". נראה, כי יש קשר הדוק בין הסיפא של המשנה "ומקרבן לתורה", לרישא "אוהב שלום... ואוהב את הבריות". התנא מלמדנו בזה, כי תנאי הכרחי ישנו לקירוב הבריות לתורה, והוא "אהבת הבריות". שכן, רק כאשר פונה הוא לזולת מתוך אהבה, אחוה ורעות, דבריו נשמעים! אך אם חסר לאדם אהבת הבריות לא יהיו דבריו נשמעים, לפי שיחשבוהו לקנטרן. יוצא איפוא, ש"רודף שלום ואוהב את הבריות" הוא תנאי קודם למעשה של "מקרבן לתורה".
מלבד זאת, עצם העובדה שלומדי התורה ינהגו עם הבריות באהבה ואחוה, שלום ורעות, יגרום לבריות להביט בעין יפה וטובה על לומדי התורה ולהיווכח ש"דְּרָכֶיהָ דַרְכֵי-נֹעַם וְכָל נְתִיבוֹתֶיהָ שָׁלוֹם", וזה שיביאם להתקרב לתורה.
נמצאנו למדים, שתפקידו של אהרן היה: קירוב הבריות לתורה! עשיית השלום בין אדם לחברו לא היתה מטרה לעצמה, אלא כתהליך של עשיית שלום כולל ואמיתי גם עם הקב"ה, כביכול. והדברים מפורשים באבות דר' נתן: כיצד היה אהרן מקרב הבריות לתורה? כשהיה יודע באדם שעבר עבירה, היה מתחבר עמו ומראה לו פנים צהובות, והיה אותו אדם מתבייש ואומר בלבו: אילו היה יודע צדיק זה מעשי הרעים כמה היה מתרחק ממני, ומתוך כך חוזר למוטב.
מעתה, כאשר מורה לנו הלל להיות "מתלמידיו של אהרן"... לאיזו רדיפת שלום ולאיזו אהבת הבריות כוונתו? כמובן לכאלו המביאים התקרבות לתורה. וכך מובא בשם כ"ק אדמו"ר רבי אברהם מסלונים זצ"ל שהתבטא: "רק שלום כזה, שמקרב את הבריות לתורה, הוא שלום של תלמידי אהרן. לא כן אם השלום מוביל להתרחקות מן התורה ח"ו".
ובאמת יש להתבונן: כיצד יכול אדם שכולו צידקות ויראת שמים, לגשת לאדם שכולו רשעות ורוע ולנסות לקרבו לתורה? ומאידך, גם הרשע מצידו מרגיש ניכור וריחוק: "כיצד יכול להביט עלי הצדיק, בשעה שרגשי תיעוב וסלידה צריכים למלא את לבו למראה רשע כמוני"...
התשובה לכך היא - אומר הגאון רבי חיים שמואלביץ זצ"ל - כל זאת נכון כאשר חסר באהבת הבריות. ואולם כשמצטיין אדם במידת "אוהב את הבריות", אזי גוברת אהבה זו על כל רגש של ריחוק וסלידה. וממילא מסוגל האדם לקרב כל אדם, באשר הוא, לדרך התורה.
"אהבת הבריות" כזו, היתה נחלתו של אהרן הכהן. הדבר בא לידי ביטוי - אומר הגאון רבי שמואל רוזובסקי זצ"ל - בפסוק "וְנָשָׂא אַהֲרֹן אֶת-שְׁמוֹת בְּנֵי-יִשְׂרָאֵל... עַל לִבּוֹ". מאי משמע? אלא כידוע, שמו של אדם מבטא את מהותו הפנימית. אם כן, אהרן שנשא את שמות בני ישראל על לבו, נשא, איפוא, את מהותם והוויתם הפנימית. את עמקי לבם ונפשם של ישראל. שכן בהיותו אוהב ישראל אמיתי, הכיר את פנימיות לבם של בני ישראל.
(מתוך "איש לרעהו").
תוקן על ידי 3ברית ב- 25/02/2010 00:56:22
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-25/2/2010 09:42 |
|
| |
|
|