בית פורומים עצור כאן חושבים

עשר טעויות הגר"א

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-2/3/2010 20:24 לינק ישיר 

על דרך הלימוד של הגר"ח כבר כתבו למעלה יותר יפה מכל הבבל"ת שלי, ועיקר הענין הוא שבכלל לא חשוב אם התזה של ר' חיים היתה נכונה או לא, החידוש שלו היה לפשט את החשיבה הטכנית שהרידב"ז קרא לה בית המדרש הישן לחשיבה במונחים פילוספיים שהנ"ל קרא לה החימייא החדשה, וזו דרך של אמת שמחפשת אמת, ויש בה את צד חיפוש המקוריות (לא מהשימוש הרגיל של המילה אלא מקוריות של חיפוש המקורות). למעשה היום יש נטייה בבית המדרש לחזור לחשיבה הישנה בהבנה שחשיבת חז"ל היתה טבעית ולא פילוסופית וכדי להבין את חז"ל צריך לחשוב בכלים שלהם, אבל ר' חיים פרץ דרך של חיפוש אמת ולא התבוסס בפלפולים ובדרושי גג על גג. אבל באמת הנושא כאן הוא לא ר' חיים אלא הגר"א.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/3/2010 20:59 לינק ישיר 

אוקיי, נעבור להגר"א - הגר"א אמר שלא כל דבריו של האר"י הקדוש הם בקבלה, אלא מה שהוציא על ידי שכלו הגדול.
על פי דברים אלה אפשר להניח שהגר"א עצמו לא קיבל את תורת הקבלה ממאן דהוא, אלא הבין מהספרים עצמן על פי שכלו הגדול. גם לא ידוע (לפחות לי) על רב כלשהו אותו שימש הגר"א, לא בנגלה ולא בנסתר.
הוי אומר, שחידושו של הגר"א (הנגזרת גם מהתבטאויות אחרות שלו) הוא באמת חידוש גדול אשר לא שערוהו אבותינו שהיו מאז ומעולם מעתיקי שמועה והוסיפו על שמועתם מתוך פלפולם. ואילו חידושו של הגר"א הוא עצם החידוש והחדשנות, ונטייה לעבר הזנחת המסורה או תיקונה (אין אני מגנה אלא מתאר מה שנלענ"ד).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/3/2010 21:19 לינק ישיר 

בירור שמועתו וניפוייה דקה מן הדקה, ולא ההין להוסיף עליה כמלוא נימה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/3/2010 21:32 לינק ישיר 

דהיינו בירור שמועתו של האר"י על פי דעתו האישית, בלא שישאל את פי האר"י (דהיינו פי תלמידי תלמידיו מעתיקי שמועתו), ואח"כ לתבוע את האחרים אשר בידם כח הטענה שקיבלו כך מרבותיהם איש מפי איש, מה לנו כי נלין עליהם כאשר כל חפצם שלא לזוז מן המסורה בידם (לפי דבריהם).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/3/2010 21:34 לינק ישיר 

נלענ"ד דרבו של הגר"א בקבלה היה הרמח"ל, ובגלותו איתר כמה וכמה מכתבי הרמח"ל, שחלקם לא באו לידינו אלא מידי תלמידי הגר"א. ולולי הגר"א לא היה נחשב הרמח"ל לכלום אלא היה נזכר כאברהם אלבועפיה וכדו'.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/3/2010 21:53 לינק ישיר 

עד כמה שידוע לי (ואין בידי כרגע להביא מובאות מדויקות) הגר"א לא פגש את הרמח"ל מעולם, ואחר שראה ספריו אמר שאילו היה לו אפשרות בחייו של הרמח"ל לפגשו, היה הולך אליו מילין רבות לקדם פניו.

בנוגע לרמח"ל, הספרים הקבליים שלו אינם מופצים אלא בין בעלי הקבלה - קבלת הרמח"ל, ולא אצל המון העם (ככל ספרי קבלה אשר לא בכל בית אפשר למצאם), ספר מסילת ישרים אני לא בטוח שבעלי מורשת הגר"א הם החלו להפיצו, וודאי שאין המה המפיצים הבלעדיים, ספריו האחרים של הגר"א (בעניני דקדוק ומליצה, מזמוריו ושיריו) לא מופצים גם כיום, לבד מספר אחד או יותר (דרך ה') שתפוצתו והתפשטותו החלה רק בשנים האחרונים, ולאו דוקא על ידי הגר"אניקים.

קשה בעיני ההשוואת הרמח"ל אל ר' אברהם אבולעפיה לענין ה'נחשבוּת'; בעוד שעל ר' אברהם קמו מתנגדים גדולים ומפורסמים כהרשב"א, ולא ידוע (לי) על עומדים לצדו, הנה הרמח"ל על אף ההתנגדות הקשה עליו היו המון מצדדים חשובים בעדו כרבו ר' ישועה באסאן, המתנגדים אליו (ר' משה חגיז ורבני ונציה) אינם מפורסמים כהרמח"ל, מה שאין לומר על הרשב"א.
דבר נוסף, ההתנגדות לרמח"ל לא החלה בגלל התנהגותו או ספריו בקבלה, אלא בגלל יציאתו נגד גדול הדור הקודם - ר' אריה מודינא, בעודו רך בשנים ועדיין לא יצא טבעו בעולם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/3/2010 22:12 לינק ישיר 

קשה למצוא משהו מדוייק בכל דבריך. כמובן שהגר"א ל א פגש את הרמח"ל אך העריץ את כתביו, וממנו הגיעו כמה מכתבי הרמח"ל לציבור. הכוונה לכתביו בקבלה, אלו שפורסמו בהוצ' ר"ח פרידלנדר.
ר' ישעיה באסאן השתדל לתמוך ברמח"ל, אבל הוא בעצמו פקפק בו. וברור שההתנגדות לרמח"ל היא משום התנהגותו המוזרה מאד, כמפורט באגרותיו, וכמו שמבין כל בר דעת שכשדור אחרי ש"צ בא אדם מגולח בן 20 ומחבר זוהר תנינא ומספר שיש לו מגיד ואומר רעיונות מוזרים שזו סיבה מספיקה להתנגד אליו.
לצדו של ר"א אלבועפיה עומדים כמה וכמה מליצי יושר, ואחד מהם הרמ"ק שמביא מדבריו בכמה מקומות בהערכה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/3/2010 22:36 לינק ישיר 

בנוגע להתנגדות להרמח"ל  אני דוקא כן מדייק. משום שיצא הרמח"ל נגד ר' אריה מודינא - על כן חיפשו אותו ומצאו בו פגמים. החרם נגד הדפסת ספריו בויניציא היה רק משום התנגדותו למודינא, בלעדי זה לא היה להם שום בעיה איתו.

הרמ"ק לא היה בן דורו של אבולעפיא.

תוקן על ידי שבח_גרונם ב- 02/03/2010 22:37:13

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/3/2010 22:59 לינק ישיר 

הגר"א הרמח"ל והבעש"ט

http://www.hydepark.co.il/topic.asp?topic_id=1175227&forum_id=1364

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/3/2010 23:19 לינק ישיר 

מצוקי,

הכל בסדר? אתה קודם או אחרי עדלאידע?

עכשיו אחרי שחרפת וגידפת, קיללת וניאצת מה יש לך לומר לגופו של ענין?

חוץ מאשר טענות על הקוגל והקפטן והתרגשות מהתגלית שרק הגר"א אמת?

דומני שהמסמך הבלול שלך אומר המון... למעשה אומר הכל...

על איפה תורה ואיפה חכמה.... איי אייי איי גאוני ומשכילי וילנה מי יגלה עפר מעיניכם...

בכל אופן, ישרכח, עשית לי את האיסרו דשושן...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/3/2010 23:23 לינק ישיר 

דומני כי אם נצליח למצוא קשר בין החברה הליטאית דהיום לבין תורתו של הגר"א, נוכל בד בבד לדחות גם את הטענה כי הוא לא יצר גולם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/3/2010 01:13 לינק ישיר 

רבותיי. סילחו לי על כי לא קראתי בעיון את כל התגובות. ייתכן ואחזור על דברים שנאמרו כבר, עמכם הסליחה.
כמדומני שיש הרבה יותר מהשטחיות לבדוק את גדולינו ובמיוחד את הגר"א שמרן החזו"א אמר עליו כי מבחינתנו הגר"א נמצא במדרגת הראשונים בצורה של הצליח בתקנה פלונית או לא.
גדלות נבחנת בתורה, ועבודה. ואין כל חולק על מיקום מדריגת הגר"א בזה.
דומה הדבר למי שיטען על תנא או אמורא מסויים שנקבעה ההלכה שלא כמותו כי יש כאן איזה עדות על...
סביר להניח שעך דברים כאלה ניתן לומר עפ"ל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/3/2010 01:55 לינק ישיר 

מתמצא,

כדבריך זה לא מעיד על כלום. סתם עובדה, הגר"א נכשל ברוב יוזמותיו. יתכן שסתם ביש מזל (העדר סייעתא דשמיא), ויתכן שיש דברים בגו, למשל שלמרות היותו גאון וצדיק, ואולי  לא למרות אלא דוקא בגלל כן, לא היה ממש מודע ומחובר למציאות סביבו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/3/2010 07:03 לינק ישיר 

תפוצתו שלמסלת ישרים החלה בידי תנועת המוסר ועד לימינו הוא נחלתם כמעט הבלעדית של חוגי הישיבות שינקו ממנה. הדפסתם של כתבי רמח"ל בקבלה היתה שמורה לחוגי תלמידי הגר"א, ור' יצחק אייזיק חבר הוא ששילב ראשונה את תורת רמח"ל והגר"א (בעיקר בפתחי שערים), וגם הדפסתם מחדש בארץ הקודש באה מחוגים אלו (ר"ח פרידלנדר עם רי"ש זילברמן וחבריהם). גם העיסוק בספר דרך ה' שייך כמעט בלעדית לחוגים אלו.

בשנים האחרונות החלה התעוררות בציבור הכללי לתורת רמח"ל, ואפשר לציין את ר' מרדכי שריקי כתופעה יחידאית של אדם שלא צמח בבית המדרש הרמח"לי-גר"אי ודבק מעצמו בתורת הרמח"ל לחודה. מעיון בתורתו של שריקי מעניין להבחין בתפיסתו-הוא את תורת רמח"ל במשקפיים יותר 'ספרדיות' ומשוחררות מהתלות בתורת הגר"א, ולעומת זאת יותר כפופות למסגרות הקבליות הספרדיות המקובלות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/3/2010 08:39 לינק ישיר 

ובהמשך לדברי יעקב, שבח, האם  לא קראת אגרות רמח"ל? אתה תולה את ההתנגדות העזה לרמח"ל באיזה סכסוך עם אלמוני? רמח"ל בעצמו מתאר את הסיבות להתנגדות אליו, והם כפי שציינתי, היותו מגולח וצעיר ואינו עוסק בסיגופים ובטבילות ואעפ"כ מדבר על עצמו גבוהה גבוהה. אולי בצהריים יהיה לי זמן להעתיק לכאן את דברי היעב"ץ על רמח"ל הממחישים זאת.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > עשר טעויות הגר"א
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 6 7 8 לדף הבא סך הכל 8 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.