| נשלח ב-2/4/2010 17:23 |
|
| |
***דוד קוסביצקי***אמת ואמונה*** לכבוד שביעי של פסח
לחברי הפורום ברכות ושבת שלום וחג שמח.
מי שעקב אחרי כתיבתי בפורום, אולי זוכר כי מספר פעמים הזכרתי כי ברשותי הקלטה משנת תשל"ח, מלפני 32 שנים, של היצירה המונומנטלית שכתב החזן והמלחין והמנצח הדגול זיידל רובנר ז"ל - אמת ואמונה.
חברים לא מעטים פנו אלי באישי ובקשו את ההקלטה. לצערי, עקב טרדות לא התפניתי עד כה לטפל בבקשות..
בימים האחרונים עשיתי מאמץ, מצאתי את הקלטת, לשמחתי מצאתי כי נשמרה באופן סביר, ובעזרת חברי יוסי הפכתי אותה לדיסק MP3 , העתקתי אותה למחשב - וממנו ל-YOUTUBE באופן שכל אחד יוכל להנות ממנה.
היצירה הוקלטה בהיכל התרבות בתל-אביב, כאשר הסולן הוא החזן דוד קוסביצקי ז"ל והמלווה היא מקהלת בית הכנסת המרכזי בחיפה בניצוחו של המנצח הדגול יצחק היילמן ז"ל. אין לי את שמו של ילד הפלא המשתתף בביצוע. מי שיודע מי הוא - אשמח מאד אם יעלה את שמו.
שמעתי את היצירה בביצועים שונים, ביניהם של החזנים המנוחים יצחק מן, זלמן לינדן, משה שביט ז"ל, ביצועים בהחלט מרשימים ומצויינים, אבל אף אחד לא הגיע לשלמות כמו ביצוע זה בהשתתפות אהוב לבי, החזן דוד קוסביצקי. הקולרטורה המדהימה, הניואנסים המיוחדים לו, המוזיקאליות המדהימה, הטונאצי'ה המושלמת, וכמובן הטונים הגבוהים - פשוט אין דומה לו.
גם המקהלה הגיעה כאן לביצוע מושלם, דיוק מושלם, ושילוב מושלם עם החזן. זכורני את יצחק היילמן יושב על יד הפסנתר, כאשר ביד אחת הוא מנגן בפסנתר וביד שני'ה מנצח על המקהלה.
אורך ההקלטה המקורית הינו כ-16 דקות, אני מגיש בזה, מסיבות שונות, תקציר בן כ 10 דקות. מותר לשמוע ולהקליט לשימוש אישי אך אני אוסר על עשיית שימוש מסחרי בהקלטה.
כאן, בהערת אגב, אזכיר כי אבי ז"ל זכה לשמוע את הביצוע של זיידל רובנר ז"ל עצמו !
ברשותי הקלטה שבה אבי ואני מבצעים יצירה נוספת של זיידל רובנר - מזמור שיר חנוכת הבית לדוד. יצירה שאבי שמע וזכר ולימד אותי, מביצוע פומבי של זיידל רובנר בחנוכה בליווי תזמורת האופרה של וורשא ! אבי ז"ל הי'ה מדבר בהתרגשות רבה על הביצוע הזה שזכר אותו כל חייו. אולי מישהו ירים את הכפפה - ירשום תווים, ויוציא יצירה לאור עולם זו לפני שתעלם ותישכח.
את פרסום היצירה המופלאה הזו - "אמת ואמונה" אני מקדיש לזכר אמי היקרה, א-יידישע מאמע אמיתית, מהסוג שהיום כמעט וכבר לא פוגשים, שהלכה לעולמה לפני כחודש בגיל 100 ,מרת חנה ז"ל בת הרה"ח חיים אברהם מאיר הי"ד.ומרת חי'ה ז"ל.
וכמובן לזיכרם של דוד קוסביצקי ויצחק היילמן זכרונם לברכה.
http://www.youtube.com/watch?v=vC6Dz4SePTk
חג שמח ושבת שלום
תהנו !
אבי
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-3/4/2010 22:44 |
|
| |
נהדר, קוסביצקי במיטבו, שילוב חזן ומקהלה בטעם של פעם תודה לך ששיתפת אותנו
הערה קטנה - נראה לי משפטית כי אינך יכול לאסור משהו שאינו שלך. היינו אם הייתי לדוגמא מקליט פיראטית את הלפגוט בקונצרט של סובול בהיכל התרבות לא רכשתי כל זכויות גם לא לאחר 50 שנה ..
|
|
|
|
| נשלח ב-4/4/2010 12:40 |
|
| |
תודה כבר הרבה זמן אני מחכה לקטע הזה באמת מיוחד ובעיתוי הנכון האם יש אפשרות שתעלה את הקובץ להורדה לטובת החברים
|
|
|
|
| נשלח ב-4/4/2010 17:27 |
|
| |
בס"ד
מאד התרגשתי לשמוע את החזן הדגול דויד קוסביצקי בחלק מהיצירה "אמת ואמונה" שנכתבה ע"י זידל רובנר.עם המקהלה של בית הכנסת הגדול בחיפה בנצוחו של המנצח הדגול יצחק הילמן. דוד קוסביצקי ז"ל אמר לי שבדרך כלל הוא איננו מסכים ללווי מקהלתי בהופעותיו מהטעם הפשוט שבכל פעם הוא שר את היצירות בצורה שונה קצת כיד האימפרוביזציה השורה עליו בקונצרט ומשום כך כאשר הזמנו אותו להופעות בהיכל התרבות בתל אביב,מטעם המחלקה לתרבות תורנית של עירית תל אביב-יפו שאל עם נגן הפסנתר : ד"ר חנן וינטרניץ, פנוי ללוות אותו ואז אישר את ההופעה, ד"ר חנן וינטרניץ מלבד היותו פסנתרן מעולה היה מעבד וירטואוז והתאים את עצמו לעתים אפילו כדי הופעה לקולו של החזן ולשנויים המיוחדים שביצע דויד קוסביצקי ביצירות.כאן הסכים דויד קוסביצקי להשתלב כסולן במקהלה של יצחק הילמן כי היצירה נכתבה לחזן ולמקהלה והוא מאד העריך את יצחק הילמן ז"ל
דרך אגב,סיפר לי דויד קוסביצקי, כי את היצירה"המעביר בניו" חיבר למעריב של שביעי של פסח,כי נוכח שאין שום יצירה חגיגית ב"מעריב"של החג האחרון כדוגמת "הלל" בחג הראשון. החלטתו השאירה לנו מנגינה נפלאה המתארת את מעבר ים סוף
|
|
|
|
| נשלח ב-4/4/2010 17:29 |
|
| |
חג כשר ושמח לכולכם ותמשיכו להקשיב ליצירות החזנות הגדולות של חזני הדורות הקודמים
|
|
|
|
| נשלח ב-6/4/2010 10:18 |
|
| |
החזן דוד קוסיבצקי ז"ל
אחד מדור הנפילים של חזני העבר.
ביצוע מעולה באכסניה מכובדת כמו מקהלת חיפה בנצוחו של יצחק הילמן בהיכל התרבות בת ל -אביב.
בהשואה לביצוע של החזן יצחק מן ז"ל עם אותה מקהלה חסרים לי קולות הילדים שבצעו בעבר קטעי סולו מובחרים.
מבלי לגרוע מקולות המבוגרים ביחוד הבסים הדומיננטים שהרקע שלהם משמעותי ביותר.
הרבה חזנים ראו אתגר מיוחד לבצע את יצירתו של זידל רובנר"אמת ואמונה".
קשה לבצעה בתפילה בבית הכנסת בגלל אורכה אך איכותה לא תסולא בפז.
|
|
|
|
| נשלח ב-7/4/2010 23:36 |
|
| |
הקטע מהחזן דוד קוסוביצקי הוא יפה מאד.
לפי ידיעתי חיבר החזן זיידל רובנר כמה גירסאות לכמה מיצורותיו כמו השיר על אמת ואמונה, כמו שהעידו תלמידיו, שכל אחד מהם קיבל ממנו בתקופה אחרת, וכל אחד מהם שר אותו בסגנון שונה, זאת אומרת כי החזן זיידל רובנר חיבר את עצם היצירה, ואח"כ בהמשך השנים שר אותו עם מקהלתו בכמה אופנים שונים זו מזו.
[מילדותי ידעתי את השיר אמת ואמונה באופן ששרו אותו תלמידיו במדינת גליציה, וזה לא אותו סגנון השיר כמו ששרים אותו בישראל, ועד לאחרונה שמעתי את החזן זלמן יבנה ז"ל (המכונה 'נשמה חזן') והוא שר אותו כמו שאני ידעתי את השיר, הרי כמו שכתבתי.]
אגב הקטע מכניסי רחמים שחיבר חזן זיידל רובנר מושר בפי החזן משה גנטשוף באופן אחד, אבל החזן מנדלסון (באתר fau) שר אותו באופן אחר, והוא כמו שאני למדתי לשיר אותו בילדותי, הרי עוד הפעם כמו שכתבתי.
גם מעניין להזכיר כי יום הפטירה של החזן זיידל רובנר [ר' יעקב שמואל מארגובסקי] ע"ה היה בחוה"מ פסח.
גם מעניין להזכיר כי החזן דוד קוסוביצקי משרה ראשונה שלו הי' בעיר רובנה בביהכנ"ס שהתפלל החזן זיידל ע"ה.
|
|
|
|
| נשלח ב-8/4/2010 08:53 |
|
| |
Bנו בכל זאת האם מישהו מוכן להעלות את הקטע בפורמט MP 3..?
|
|
|
|
| נשלח ב-8/4/2010 20:02 |
|
| |
החזן דוד אולמן שיזכהו הקב"ה באריכות ימים בריאות טובה ורב נחת, העביר אלי את המידע הר"מ באשר להופעה של דוד קוסביצקי בחיפה
ראיתי ושמעתי את ההקלטה של החזן דוד קוסביצקי בליווי מקהלת בית הכנסת הגדול בחיפה. נשאלה השאלה מי הילד הסוליסט. ובכן, הילד הוא בני אהרונוביץ כיום חבר קבוץ סעד ובנו של זמר הבס במקהלה יצחק אהרונוביץ שעוד היום שר במקהלת יצהל. אני זוכר את ההופעה הזו, הייתי בין הטנורים במקהלה ובהקלטה בולט קולו של החזן מוטי רונן ז"ל.
|
|
|
|
| נשלח ב-11/4/2010 10:35 |
|
| |
שלום לכם,
בשולי האשכול רצוני להגיב ולהוסיף כמה דברים.
ראשית, תודה למגיבים ולתגובות החיוביות לקטע [וכי אפשר אחרת...?!]
אני מאד מודה לחזן אולמן נ"י על שמסר את שמו של ילד הפלא - בני אהרונוביץ. חשוב לי לפרגן למי שראוי לפרגן לו ולתת לו את הכבוד הראוי. האם הוא יודע על העלאת הקטע ? אולי מי המכיר אותו יפנה אותו לקישור ואני בטוח שישמח מאד. האם תהי'ה זו חוצפה מצידי לבקש מהחזן אולמן לרשום גם את שמות כל חברי המקהלה דאז ?
לפברוטי - אינני יודע איך להעלות את הקטע בצורה אחרת. אתייעץ עם חברי יוסי הבקיא בענין. אבל אתה יכול להקליט את הקטע בעזרת תכנת הקלטה במחשב או כל טייפ רגיל.
למבין אמת - אכן, חזנים ויוצרים גאונים מסוגם של רובנר, דוד קוסביצקי, גלאנץ, אינם יכולים שלא לחדש משהו בכל ביצוע.. [...אין בית מדרש בלא חידוש..] ברשותי מספר הקלטות של ספירת העומר בביצוע דוד קוסביצקי - וכל ביצוע שונה מקודמו...כי מוחו ה"קודח" הוסיף וחידש ושיפר כל פעם, לעיתים תוך כדי ביצוע, כיד גאונותו המוזיקאלית. וכנראה כך הי'ה גם עם רובנר. בהרצאה של מר ג'רי גלאנץ, הוא סיפר על אביו, כי גם הוא הי'ה מוסיף ומשפר ומשנה תוך כדי ביצוע.
ובהערת אגב : זו סיבה שאינני אוהב כ"כ את הקונצרטים עם התזמורת הגדולה והמקהלה הגדולה - אשר מכניסים את החזן המבצע ל"סד" אשר איננו יכול לזוז ממנו ימין או שמאל ובמובן מסוים הוא נהפך לרובוט שירה.
עוד דבר אחד - האמת, אני קצת מאוכזב ממספר הכניסות המועט לאשכול, והקטן עוד יותר - להקלטה.. ומספר תגובות העידוד המועטות עוד יותר...הייתי בטוח כי העלאת היצירה תהי'ה בבחינת סנסצי'ה...ותעורר הדים נרחבים אצל חובבי החזנות ולא "עוד איזה אשכול.." אבל מה לעשות,... "ראיתי בני עלי'ה - והמה מועטים..." כנראה שגם בקרב אלה הנקראים היום "חובבי החזנות" רובם רוצים רק את הרעמים והברקים ואת הציפצופים באוקטבה שלישית... ניחם אותי חבר ואמר לי כי אם נעצור מאה אנשים אקראיים ברחוב אלנבי ונשאל אותם מי זה דוד קוסביצקי - קרוב לוודאי כי 90 ימשכו בכתף וימשיכו...עוד כמה ישאלו אם זה לא שחקן החיזוק של מכבי איטרנשיונל ת"א... ואולי אחד שישאל אם הכוונה לאיזה רב או חזן... לכן לא כדאי להתאכזב... כבר אמר רבי נחמן מברסלב כי ה"בעל דבר לוקח זנבות וזורקם כלפי מעלה..." אנו רואים היום בחוש, ובכל התחומים כי קלי עולם הם העולים והשולטים והזוכים לפרסום ול"רייטינג" אדיר...כל יללן עם מילות טיפשות וזימה נהי'ה ל"זמר" הגורף מליונים ושיריו מושמעים ללא הרף בכל הערוצים... מה לעשות, ה' ירחם.
אני מאחל לכם שבוע טוב וחודש טוב
אבי
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-11/4/2010 11:20 |
|
| |
אבי ,ראשית תודה על הקטע שהבאת , הפריע לי כי הקטע כווץ מ-16 ל-10 דקות , עקב הצורך לעמוד במגבלת הדקות שמאפשר יוטיוב ואולם , עקיפת המגבלה ע"י חלוקת הקטע המלא ל-2 סרטונים ביוטיוב (part-1 ו-part-2) היה מאפשר שמיעה מלאה של הקטע ,שאלה : האם ההפסקות הנשמעות במהלך ההקלטה הינם תוצאה של הכיווץ שנעשה או כך ההקלטה במקור ? אם הסיבה לכך שזה ההקלטה המקורית -ניחא ,אבל אם זה תוצאת הכיווץ אזי זה פוגם קשה ביצירה
|
|
|
|
| נשלח ב-11/4/2010 11:27 |
|
| |
תודה אבי כל מילה שלך אמת
|
|
|
|
| נשלח ב-11/4/2010 11:29 |
|
| |
אבי
תודה רבה, על הקטע, ביצוע מאד מאד מיוחד, כמו שאמרת, דיוק מושלם של המקהלה, ועל החזן דוד קוסבצקי, כל מלה מיותרת. חבל שהחסרת ממנו, חלקים כל כך חיוניים, נשמח, אם תוכל להשלימו.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-11/4/2010 17:39 |
|
| |
|
|
|
|
| נשלח ב-11/4/2010 18:56 |
|
| |
גם , אבל יש עוד
|
|
|
|
| נשלח ב-11/4/2010 20:57 |
|
| |
האם יש הקלטה של זלמן יבנה, מישהו יכול להעלות אותו.?
|
|
|
|
|