|
|
| נשלח ב-13/4/2010 18:52 |
|
| |
אנו אומרים בכל שבת בתפילת אב הרחמים שה' יקום לעינינו דם עבדיו השפוך, עבדיו כולל את הרוגי החורבן, הרוגי ביתר, מסעי הצלב והפוגרומים, האנוסים שעלו על הגרדום, הרוגי ת"ח ת"ט, הרוגי השואה, חללי האלטלנה וחללי מערכות ישראל הקודמים והאחרונים. דוקא מפני שיש לנו כל כך הרבה קדושים מכל כך הרבה תקופות, מהווה יום השואה מעין זילזול פורתא בכל שאר הקדושים, למה ניפלו הם לרעה? דוקא משום שיש לנו כל כך הרבה קדושים מכל כך הרבה תקופות, לכן יש לנו כל כך הרבה ימי זיכרון, והם כל שבת בשבתו.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/4/2010 19:03 |
|
| |
יש משהו ביום השואה שבאמת מגמד את שאר הפוגומים למיניהם אבל מה לעשות שבאמת השואה בהיקפים שלה מגמדת את כל השאר
|
|
|
|
| נשלח ב-14/4/2010 04:29 |
|
| |
|
|
|
|
| נשלח ב-14/4/2010 05:58 |
|
| |
ל"למאי": יפה - הוא אומר מה שאמרתי פה מקודם
|
|
|
|
| נשלח ב-14/4/2010 06:10 |
|
| |
ועכשיו ראיתי שגם תשובתו של הגרז"ן למאמר מדגימה את מה שציינתי כגישה ה"רגילה" הנפוצה לכלל הזה. והגישה הזאת מובילה לכל מיני סיבוכים לוגיים, עליהם הצביע הרב מיכי בתגובתו לגרז"ן
|
|
|
|
| נשלח ב-14/4/2010 08:34 |
|
| |
הערות למאמר באם ההלכה פלורליסטית לפרק - האם ייתכנו פירושים שונים לכלל אואדא"ח אכן – מי אמר שהכלל נכון? ושכל הפרשנויות נכונות? אולי הסמכות של חז"ל הינה בפסיקת הלכה אך לא באגדה או במציאות (המהרש"ל בסנהדרין לגבי רב יוסף ששרף בת כהן כותב דברים המתפרשים כך)? ואולי הפרשנות הינה שטועים אלא שדבריהם לגיטימיים, הם בגדר "תורה" על קדושתה (מבואות המטונפים, ברכת התורה וכו'). ואולי אין אמת בכלל בפרטים שנשארו "פתוחים" וככל שיחליטו ברי הכי יש לעשות? לפרק – מי שהגיע להוראה "בר הכי" אולי יש עוד סיבה להגבלה לברי הכי – הם תחילף ביה"ד הגדול שעל פי דעת נעשו ההכרעות, ולא כל אחד יכול לגשת להכריע (ולא בגלל סכויי הטעות. יתכן שיש צורך בממונים הנאמנים על קודמיהם או על העם כאמינים "אמונית", שטובת ה"דת" נגד עיניהם). אם סמכות חז"ל אינה לגבי אגדה או מציאות אזי אין להקיש מאומה מהגמ' בגיטין לגבי פילגש בגבעה, שהיא עצמה נטולת פתרון אמיתי (שם וודאי שכ"א חשב שזולתו טועה. אולי הפתרון הוא שכ"א מהם קלע למחצית האמת. וצ"ע אם המקרה שם מקרה שהיה או משל). בכל מקרה כבר הוער, נכונה, כי קשה לדון על כך ממקורות שאינם "הלכתיים".
|
|
|
|
| נשלח ב-14/4/2010 08:46 |
|
| |
אולי תעיר את תשומת הלב של הרב מיכי שהגבת פה ואולי הוא יועיל להגיב לדבריך - זה יהיה דיון מענין
|
|
|
|
| נשלח ב-14/4/2010 08:48 |
|
| |
כלומר, הוא מן הסתם יוכל לענות לך כפי שאני או כל סניגור אחר שלו לא יוכל
|
|
|
|
| נשלח ב-15/4/2010 11:09 |
|
| |
כעת ראיתי את הדיון כאן. לגבי לימוד מסוגיא אגדית, אין לנו מוצא אחר. הביטוי 'אלו ואלו' מופיע רק בשני מקומות בש"ס, וזה אחד מהם. ורק כאן הוא מתפרש (בעירובין אין פירוש). אז אם חז"ל עצמם מיישמים אותו בשני המקומות, ניתן ללמוד מהמשמעות שהוא מקבל במקום אחד למקום האחר. אמנם כבר כתב בעל 'יד מלאכי' שיש ביטויים בתלמוד שמשמשים במשמעויות שונות במקומות שונים, אבל ההנחה הפשוטה היא שזה לא כך, ורק כשיש הכרח אומרים זאת. ברור שהדיון על 'בר הכי' מדבר כשאין סנהדרין, שהרי כשיש כזו, מה שהם מכריעים מחייב את כולם. לכן אין לקשור לכאן את בי"ד הגדול. אמנם נכון שגם כשתהיה סנהדרין אני מניח (ומקווה) שהיא לא תמצא לנכון להכריע בכל שאלה, אלא רק בשאלות שחשוב להכריע בהן (כלומר כאלה שיש בהן עניין חברתי-ציבורי). אני מניח (ומקווה) שבחלק גגדדול מהשאלות הם יניחו לכל בר הכי לעשות כפי שימצא לנכון. האשלייה/תקווה שכשתהיה סנהדרין תיווצר אחידות והם יכריעו את כל המחלוקות, בעיניי היא אפוקליפסה ולא תקווה. ומכאן שהמונח 'בר הכי' כן יוכל להתיישם גם כשתהיה סמכות הלכתית מרכזית בת תוקף.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/4/2010 09:15 |
|
| |
הרב מיכי בי"ד בגדול והמשכו – חושבני שדי מוסכם כי גם אם יש שינויים הם אמורים לבוא "מבפנים" וכדי להבטיח זאת יש צורך באדן המקובל על הנערכת הקיימת, וזה מה שקורה בב"יד הגדול שמינויו בשיטת "חבר" (חבר הלכתי, מהסוג שלא נחשד לעשר שלא מן המוקף מביא "חבר", חושבני שזה אחד הפרמטרים לבחירת מיהו "בר הכי". זאת כדי להבטיח כי ההוראות תצאנה בהרגשת כובד האחריות למסורת (כמובן שיש גם הפן של בר הכי כדי שטעותו או הסכוי לה לא יהיו גדולים). רק לעניין זה קשרתי לבי"ד הגדול. זה ימשיך להיות גם אם פני הסנהדרין יהיו כתקוותך. לעניין הגמ' בגיטין - היא "מפריעה" לי היות ולטעמי במחלוקות מסויימות שנשארו "פתוחות" ולא ניתן להם פתרון ע:י הקבלה אין אמת אלא הקבלה השאירה אותן פתוחות לשיקולנו וממילא כל שהטעמים "סבירים" זו הכרעה לגיטימית (ואינה מוטעית כי העניין הושאר פתוח לשקול דעת). בגיטין יש לי בעיה כי שם מדובר על אמת היסטורית ולכן כתבתי כי אינה מתאימה עם דברי. כפי שאני מבין לדעתך זו הוכחה שאיני צודק. שומע. אבל: אין הכרח כי לשון דומה מתפרשת בדיוק באותו פירוש. עתה חשבתי כוון נוסף, שיש בו הגיון: יש לשים לב כי הסיפור על מחלוקת ר' אביתר (זבוב) ור' יונתן (נימא) בגמ' הובא כאסמכתא לכל שר' אביתר הינו גברא רבא כי ה' הסכים על ידו. באמת ה' הכריע שם קרוב יותר לצד השני (על נימא הקפיד) ואם כן נה הראיה? בהכרח שגם אם פירושו היה טוב פחות מפירוש ר' יונתן הוא בבחינת "דא"ח" ואם כן אין ראיה כי יש חתירה ל"אמת", יש חתירה לסיפור סביר (לדעתי) או קרוב ככל הניתן לאמת וטעות קטנה אינה נוראה, היא גם דא"ח (הרב מיכי) כך שכעת איני בטוח כי משם הוכחה נגד דעתי. והערת אגב – הדעה כי סנהדרין לא תשאף להנחלת קודקס קבוע של הלכה בכל פרט – מתאימה הרבה יותר על פי הנחתי שאין אמת מאשר לדעתך שיש. כי אם יש מדוע לתת לטעות? תאמר למעו העקרון של "פסיקה עצמית"? לטעמי זה אינו עקרון, זו טכניקה של פסיקה, אך מדוע לקדש זאת כעקרון?
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-16/4/2010 10:36 |
|
| |
במאמרי שהובא לעיל, הדבר הוסבר היטב. מעבר לאמת יש ערך של אוטונומיה (=לעשות מה שאני מבין). לכן מה שכל אחד אמור לנהוג כדעתו, זה לא בגלל שכולם צודקים, אלא בגלל שהקב"ה מעדיף שנעשה כהבנתנו על אף שיש סיכוי לא קטן שנטעה (כדכ' מהר"ל בנתיב התורה). ערך האוטונומיה ביחד עם ערך האמת מכוננים את התוצאה ההלכתית (לכל אדם). לכן גם קידשתי זאת כעיקרון (ולא רק התנהלות טכנית של פסיקה), מפני שהאוטונומיה היא ערך הלכתי חשוב. וראה שם ראיותיי.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/4/2010 11:26 |
|
| |
לעניין האוטונומיה - צודק
|
|
|
|
| נשלח ב-21/4/2010 00:28 |
|
| |
תודה להרב מיכי שהחזיר את נושא האשכול,
תלמיד:
כתבתי לעיל (בדף 2 )
אני חושב שאם נפסיק לפרש אלוקים חיים = נכון
אז במילא כבר לא יהיה קשה,
התכוונתי לומר שאי אפשר לפרש את "אלו ואלו" כפשוטו ונכון, (כלומר אמת,) בפרט בענינים מציאותיים,
אפשר לומר שבעניניים של הכרעה בהלכה, שני סוגי הדעות שגרם לההכרעה, הם שניהם דברי אלוקים חיים,
כלומר: נכון בשביל ההכרעה קיבלנו רק דעה אחד כאמת, אבל גם הדעה\החשיבה שלא התקבלה עכשיו, יכול אבל לשמש לנו בענינים אחרים,
או אפשר לומר שיש גם עניין של "דרוש וקבל שכר" (ולדעתי זה עומק הפשט של "דרוש וקבל שכר" כלומר: שיכול להיות שהדרש שלך שלא התקבלה עכשיו ? תתקבל בעניין אחר, ואז זה יהיה השכר שלך,)
|
|
|
|
| נשלח ב-21/4/2010 08:30 |
|
| |
מקס Ok יש הסברים כאלו שפלוני טעה ובכ"ז דבריו אינם שטות וישמשו במקרה פלוני אחר. זה אומר שבכל זאת כאן, במקרה שעליו דבר פלוני – טעה. אגב, אני לשיטתי שאין בנושאים מסויימים אמת מוחלטת חוכך אם האמת מילת "חיים" עולה על מילת דברי או על מילת אלוקים (ואז – אלו ואלו דברי אלוקים שהוא אלוקים חיים. או"א פרשנויות לגיטימיות) או שאמנם מילת חיים עולה על "דברי" וכוונתה חיים מלשון נובעים (כמו "מים חיים").
|
|
|
|
| נשלח ב-21/4/2010 12:31 |
|
| |
| תלמידטועה כתב: |  | | מקס Ok יש הסברים כאלו שפלוני טעה ובכ"ז דבריו אינם שטות וישמשו במקרה פלוני אחר. זה אומר שבכל זאת כאן, במקרה שעליו דבר פלוני – טעה. אגב, אני לשיטתי שאין בנושאים מסויימים אמת מוחלטת חוכך אם האמת מילת "חיים" עולה על מילת דברי או על מילת אלוקים (ואז – אלו ואלו דברי אלוקים שהוא אלוקים חיים. או"א פרשנויות לגיטימיות) או שאמנם מילת חיים עולה על "דברי" וכוונתה חיים מלשון נובעים (כמו "מים חיים"). |
|
ברור ש"חיים" עולה על "דברי" האלוקים שבאמצע זה מושג\מליצה, רצונם לומר "נצחי", כלומר כל דבר חכמה היא נצחי אפי' שעכשיו כביכול זה לא אמת,
במתמטיקה ובכל המדע זה מאוד מקובל היום, ידוע שבתיאוריה החדשה של תורת המיתרים, משתמשים במתמטיקה שלא השתמשו או חשבו שיהיה מזה תועלת פעם, כלומר החכם שהגה את סוג המתמטיקה הנ"ל הגה אותה בשביל חכמה נטו,
בלי שום כוונה שישתמשו בו פעם,
|
|
|
|
|