בית פורומים עצור כאן חושבים

שינדלר כמאורע ניסי - מצפון מול מוסר

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-8/4/2010 19:22 לינק ישיר 

לאיש ציפור:

א. ראה מה כתב בעלבעמיו

ב. הדמיון הערכי הוא בכך שבגלל התהליך הקוואזי-אבולוציוני המתואר בכוזרי, הכוזרי רואה בגויים גזע נחות מבחינה ערכית. זה כל הדמיון.

ישנן כמובן דוגמאות מאוחרות יותר שהן דוגמאות מובהקות אף יותר של "תורת גזע" יהודית. למשל, הגישה של בעל התניא (אותה הוא כמובן לא המציא יש מאין אלא שאב אותה מהקבלה והקצינה עוד יותר) הרואה בגויים חסרי נשמה, מייחסת את מקורם לקליפות וכן הלאה...   

תוקן על ידי רדףהשיג ב- 08/04/2010 19:26:46

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/4/2010 19:26 לינק ישיר 

לצענערע:

הלקח שלי - אותו ציינתי הן בתחילת הרשימה והן בסופה - הוא שצריך לא לזנוח את המצפון הפשוט לטובת אידיאולוגיות. ואין כוונתי לומר שלא ראוי שתיהיה לאדם אידיאולוגיה. אין רע באידיאולוגיה. אלא שעם זאת, חשוב לא להפוך לחסר מצפון אנושי בסיסי - וחשוב שמצפון זה ישמש תמיד כבקרה של האידיאולוגיות שמחזיקים בהם.

ואילו לגבי קם, רומל וכו' - שיהיה - הבאתי את הדוגמה של שינדלר כדי לפתח נושא עקרוני - אם ישנם אחרים כמוהו - כל הכבוד להם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/4/2010 20:26 לינק ישיר 

"וחשוב שמצפון זה ישמש תמיד כבקרה של האידיאולוגיות שמחזיקים בהם "

זה ממש לא כל כך פשוט כמו שאתה מציג את זה.

מה תאמר על עקדת יצחק?( מקרה קלסי של מצפון מול אידאולוגיה.)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/4/2010 20:36 לינק ישיר 

זה בטח לא פשוט - ואני רחוק מלהציג את זה כדבר מה פשוט. לפחות לא "פשוט" במובן של "לא קשה". מאידך, זה כן "פשוט" במובן של "לא מורכב". כלומר, מצפון איננה מערכת שיקולים מורכבת שצריך לחלץ מתוכה את המעשה הראוי בכל מקרה ומקרה - אלא, עבוד מי שפועל מתוך המצפון בלבד (כמו שינדלר, כנראה) - המעשה הראוי נעשה אצלו מאיליו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/4/2010 20:42 לינק ישיר 

אולי, כדי לסבר את האוזן על ההבדל שבין שני המובנים של "פשוט":

דבקות בקב"ה איננה דבר מה מורכב - אי לכך, היא דבר מה פשוט.

אך וודאי לא נגיד שזהו דבר מה קל. הלא כן?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/4/2010 21:01 לינק ישיר 

כנראה שלא הבהרתי את דברי.

כאשר שאלתי אותך מהו הלקח שלך  תשובתך היתה פסקנית::

"וחשוב שמצפון זה ישמש תמיד כבקרה של האידיאולוגיות שמחזיקים בהם "

עקדת יצחק מוכיחה שהכלל הנ"ל  לא מתאים תמיד בשאלה של מצפון מול אידאולוגיה.

אגב גם בסיפור של ענת קם הכלל הזה ,לפי דעת ישראלים רבים,לא מתאים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/4/2010 21:18 לינק ישיר 

ראי צענערע, את רוצה לתחום את הדיון הזה במצפון במסגרת של דיון מהסוג של "how to ...".  אבל תחימה כזו של הדיון תפספס את כל הנקודה שאני מנסה להעביר - כי היא תהפוך את הדיון לדיון אידיאולוגי, לדיון אודות שיטת המוסר הנכונה, וכדומה - כלומר, לדיון מטאפיזי במוסר.

אני לא בא להציע תורת מוסר חדשה או להגן תורת מוסר קיימת כלשהי (ולמען הסר ספק: כמובן שאינני בא לתקוף פה שום תורת מוסר מסוימת או כל תורת מוסר באשר היא). קטונתי מלהגיד לאנשים אחרים מה עליהם לעשות בסיטואציה זו או אחרת. קטונתי מלפתור דילמות מוסריות עבור אחרים.

כל מה שאני בא להגיד הוא שבכל סיטואציה שהיא ראוי לא להתעלם מהמצפון ה"פשוט", ממוסר הכליות - ותיהיה האידיאולוגיה שלך אשר תיהיה.

אין לי ענין לדון בסיטואציות קונקרטיות - האם ראוי היה בהם להעדיף את המוסר על פני אידיאולוגיה או שלא - כי זהו כבר דיון שבדיעבד.

אמנם הבאתי מקרה קוקרטי של שינדלר - אך זאת רק משום שאני משער שמקובל על כל חברי הפורום שמה ששינדלר עשה היה מעשה טוב.

תוקן על ידי רדףהשיג ב- 08/04/2010 21:46:18

תוקן על ידי רדףהשיג ב- 08/04/2010 21:47:10

תוקן על ידי רדףהשיג ב- 08/04/2010 21:47:58

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/4/2010 22:02 לינק ישיר 

לרדף

התכוונתי להדגיש כי נכון שיש חשיבות מעשית  עצומה למצפון האינסטנקטיבי, אך המצב שונה כאשר יש הוראה שמיימית.

אש"צ

ראשית- החילוק של מדבר ישראל יוצר עקרונית חלוקה לתת ישראל וזה דמיון.

לגבי עמלק כוונתי היתה להצביע כי יש מקרים בהם המצפון האינסטקטיבי אמור להכלא.

הפלפולים בדבר תת אדם/על אדם הם אחיזת עיניים, כי יש 2 דרגות ותקראו להן כרצונכם. נכון שאין מדיניות של שלילת זכות קיום אבל יש הפרדה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/4/2010 22:11 לינק ישיר 

לתלמיד: וכי אין חשיבות למצפון כשמדובר על ציווי אלוקי? למשל, קירקגור ראה באברהם אבינו את גיבור האמונה דווקא משום שהיה בעל מצפון ובכל זאת בחר להקריב את בנו. אילו אברהם אבינו היה חסר מצפון, או אם הוא היה אדם שהמית את מצפונו באוהלה של תורה (כמו שלעתים אנו רואים שאנשים עושים - שהם שוללים את המצפון כליל ומחליפים אותו בתורה בלבד) אז קירקגור לא היה מוצא מקום להתפעל מגבורתו האמונית.

כמובן שלא מפי קירקגור אנו חיים - אבל בכל זאת...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/4/2010 00:39 לינק ישיר 

וודאי שיש חשיבות למצפון, אדם ללא מצפון כמובו כפגר.
אבל כשיש צווי אלוקי יש לכובשו
זו היתה הדילמה של שאול בנחל

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/4/2010 00:57 לינק ישיר 

טוב, דיון ב"מה צריך לעשות במקרה ש.." זה כבר משהו שנוגע לשיטה המוסרית הקונקרטית בה אתה מחזיק .

מדבריך משמע שאתה מחזיק בשיטה הנקראת "תורת הציווי האלוקי"http://en.wikipedia.org/wiki/Divine_command_theory בה מעשה נקרא "טוב" אמ"ם (אם ורק אם) הא-ל מצווה עליו.

אין לי ענין להתווכח  עם תיאוריה זו. זאת אע"פ שיש איתה כל מיני בעיות שאין זה המקום להכנס אליהן.
[אגב, תמונת עולם תאיסטית כלל לא מחיבת החזקה בתיאוריה זו - אף אם אנו מאמינים, כפי שאנו אכן מאמינים, בכך שאלוקים אכן ציווה עלינו כל מיני דברים.]
 כפי שאין לי ענין פה להתווכח עם שום תורה מוסרית קונקרטית וגם לא עם כל התורות המוסריות כאחת.

מה שאני רוצה לומר פה איננו נוגע לתיאוריה מוסרית זו או אחרת אלא למצפון - שאני טוען הינו עצמאי מכל תיאוריה מוסרית (אבל כמובן איננו עצמאי מפראקטיקה מוסרית) וקודם לכל תיאוריה מוסרית ולכל פראקטיקה מוסרית.

כך שאין כל כך נקודות השקה בין מה שאתה אומר למה שאני אומר. כך שבעצם אנו יכולים להסכים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/4/2010 01:19 לינק ישיר 

רדף השיג,

עברתי על דבריך, ולהלן הם הערותיי:

א. איך בכלל אתה מעז להשוות בין האידיאולוגיה הנאצית לבין דברי ריה"ל (עפ"ל)... וכי בעצם העובדה שעם ישראל נחשב לעם סגולה וקיבל כלים גבוהים יותר משאר האומות על מנת לגלות את שמו יתברך בעולם, זה אומר שיש איזשהו התאמה בכלל לחוקי הגזע? העם היהודי [לפי היטלר] נחשב כ'שחפת גזעית', וכמו כל מחלה, יש לנסות להשמידה, ולהעבירה מן העולם... האם ריה"ל אמר שיש להעביר גוי מסוים מן העולם רק בגלל שהוא איננו נמנה על העם היהודי? יתירה מזאת, כל גרמני/ פולני וכו' יכול להתגייר בכיף ולעלות ולהשגיב את עצמו למעלת "ישראל" [ומבני בניו של המן למדו תורה בבני – ברק, ורב המרצחים נבוזראדן התגייר וכו'], ואין שום אנטיגוניזם על רקע לאומי פרופר... וזאת לעומת תורת הגזע שמקטלגת את היהודים כעם שיש לסלקו מעל בימת ההיסטוריה, ולא תועיל לו שום המרת דת, פטריוטיזם וכו'...

ב. לגבי המיתות על קידוש ה' של היהודים במהלך ההיסטוריה... גם אם אכן פעלו שם שיקולים פסיכולוגים'/ חברתיים/ דתיים  וכו'... עדיין עצם העובדה שמסירת הדת/אמונה עוברת בצורה ברורה כל כך מדור דור עד שיש ביכולתה להשפיע על עם שלם למסור את נפשו על קידוש ה' פעם אחר פעם בכל אתרא ואתרא, אכן מעורר השתאות בכל כל אדם.

ג. לגבי העם הגרמני: ידועה ומפורסמת אימרתו של היטלר שלא נעלמה משום עינו של גרמני: "היום אני רוצה להיות נביא עוד זו הפעם. אם יהדות הממון הבינלאומית באירופה ומחוצה לה תצליח שוב לגרור את המדינות אל מלחמת עולם, התוצאה לא תהיה בולשביזציה של כדור הארץ ונצחון היהדות, אלא השמדת הגזע היהודי באירופה."

עיין בספרו של פרופ' דניאל יונה גולדהאגן "תליינים מרצון בשירות היטלר", שם הוא מוכיח שהגרמנים, ידעו ואף שמחו בהרג היהודים, והוכחות לדבר רבות הם, וחד משמעיות – אין בהם ספק! [בהערה צדדית, לכל אורך הספר הוא משתמש בכוונה במילה "גרמנים" ולא נאצים (!), בכדי שאנשים לא יפלו בטעות שאתה נפלת).

ד. לגבי שינדלר -  מסקנתך שהיה פה איזשהו "נס", בהחלט מעניינת לאור הנסיבות שבהם הוא פעל, ולאור אישיותו... 

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-9/4/2010 02:25 לינק ישיר 

לפוגמישו:

תודה על הערותיך!

אשתדל להתייחס אליהן אחת לאחת:

א. פה אתה טוען כמה דברים:

א.1 אתה שואל: "איך אתה מעז..... ???!!! אפ"ל!!!" - ובכן, אני מעז! והלא תעוזה היא שם המשחק בפורום הזה. הלא כן?

א.2 אח"כ אתה מונה את ההבדלים שבין תורתו של היטלר ימ"ש לתורתו של ריה"ל ז"ל. והבדלים שונים ומשונים וודאי קיימים ביניהם. אך האם זה צריך למנוע אותנו מלהשוות ביניהם?

הרי כשמשווים בין שני דברים, אף פעם לא משווים ביניהם לכל עניניהם. שני דברים השווים בכל עניניהם אינם שני דברים אלא דבר אחד, כמקובלנו מלייבניץ (חוק זהות הבלתי נבדלים).

וכבר ציינתי באחת מהערותיי לעיל, שעצם הדמיון בין תופעה כלשהי לתופעה שהייתה קיימת אצל הנאצים, אין בו כדי לפסול תופעה זו: הנאצים גם אכלו ושתו והאמינו שהשמש זורחת בבוקר ושהארץ היא כדור. האם כל התופעות הללו שליליות?

הסק שגוי כזה  - בו פוסלים תופעה רק משום שהיא הייתה קיימת אצל הנאצים - נקרא (באופן היטולי אמנם - אבל זהו באמת המונח המקובל) "רדוקציו אד היטלרום" http://en.wikipedia.org/wiki/Reductio_ad_Hitlerum ואני אינני רוצה לחטוא בכגון זה.

[למשל, יצא לי לשמוע את הטענה שצמחונות פסולה בגלל שהיטלר הטיף לה. בין אם הצמחונות פסולה ובין אם לאו - העובדה שהיטלר הטיף לה איננה מעלה ואיננה מורידה. באופן דומה, אנו שומעים לעתים את הטענה שמדינת ישראל פסולה בגלל שמי שהגה אותה, הרצל, היה רשע. ודוגמאות כאלה יש הרבה. והמשותף ביניהן הוא שמדובר על היסקים שגויים (ודוק: ישנו הבדל בין הטענה שהסק מסויים שגוי לטענה שהמסקנה שלו שגוייה - אלו שני דברים עצמאיים. הטיעון: ביבי הוא תושב ירושלים. מכאן שביבי הוא רה"מ" הוא טיעון מופרך אע"פ שמסקנתו אמיתית. בעוד שהטיעון: "כל הסינים דוברי ספרדית. ביבי הוא סיני. ומכאן שביבי דובר ספרדית" הוא טיעון תקף לחלוטין - וזאת אע"פ שהן הנחותיו והן מסקנתו שקריים לחלוטין)]

א.3 אתה שואל: "וכי בעצם העובדה שעם ישראל נחשב לעם סגולה וקיבל כלים גבוהים יותר משאר האומות על מנת לגלות את שמו יתברך בעולם, זה אומר שיש איזשהו התאמה בכלל לחוקי הגזע?". תלוי למה אתה קורא "חוקי הגזע" - האם לחוקי נירנברג? א"כ, אז אני לא חשבתי על השאלה הזאת. בכל אופן, ההשוואה שלי לא הייתה בין חוקי הגזע של הנאצים לבין תורתו של ריה"ל אלא בין תורת הגזע של הנאצים לתורת הגזע של ריה"ל. המשותף ביניהן הוא ששתיהן מאמינות בהיירארכיה ערכית בין גזעים שונים ובכך שהיירארכיה זו נוצרה באופן אבולוציוני - ע"י זיקוק העליונות הגזעית מדור לדור. בשאר האספקטים, שתי תורות אלו יכולות להיות שונות - וזה לא מעלה ולא מוריד לטענה שלי.

א.4 אתה כותב: "יתירה מזאת, כל גרמני/ פולני וכו' יכול להתגייר בכיף ולעלות ולהשגיב את עצמו למעלת "ישראל""

ובכן, לפי ריה"ל זה פשוט לא נכון! כלומר, ריה"ל אכן מכיר בתוקף ההלכתי של הגיור, כמובן, אבל לדידו, לא ניתן לרכוש סגולת ישראל על ידי גיור. סגולת ישראל היא משהו שאו שנולדים איתו או שלא - אי אפשר לרוכשה. כך זה אצל ריה"ל - אצל הוגים אחרים ישנן דעות אחרות.

ב. אתה טוען פה שני דברים:

ב.1 "גם אם אכן פעלו שם שיקולים ...  וכו'... עדיין עצם העובדה ש... עם שלם [מוכן] למסור את נפשו על קידוש ה' פעם אחר פעם בכל אתרא ואתרא, אכן מעורר השתאות בכל כל אדם."

לזה אני בוודאי מסכים. לא התכוונתי ברשימתי להפחית מערכם של גיבורים אחרים או לטעון ששינדלר עדיף עליהם.

אדרבא - רציתי לטעון שהמקרה של שינדלר (דווקא המקרה הזה - בגלל הנסיבות המיוחדות שלו - ההופכות אותו לממצא נסיוני "טהור") מלמד אותנו שלא תמיד המניעים לגבורה מוסרית הם "זרים". וברגע שהראינו את זה, אין מניעה לייחס מניעים "טהורים" גם במקרים בהם אפשרי (מבחינת יכולת ההסבר שלנו) לייחס מניעים זרים למעשים אלו.

למה הדבר דומה? נדמיין תיאוריה שמסבירה את כל התופעות מלבד תופעה אחת בתחום מסויים. ואילו לשם הסברת התופעה האחת הזאת נדרשת תיאוריה אחרת. עכשיו, ברגע שכבר ניאותנו לקבל את התיאוריה האחרת הזאת לשם הסברת התופעה האחת הזאת, אין מניעה להסביר בעזרת התיאורה החדשה גם תופעות אחרות - שלפנים הסברנו אותן באמצעות התיאוריה הראשונה (במידה והתיאוריה החדשה אכן מסבירה תופעות אחרות מלבד האחת שלשם הסברה היא הובאה מלכתחילה).

ב.2 אבל אפשר להבין את דבריך בסעיף זה גם אחרת:

"עצם העובדה שמסירת הדת/אמונה עוברת בצורה ברורה כל כך מדור דור עד שיש ביכולתה להשפיע על עם שלם למסור את נפשו על קידוש ה' פעם אחר פעם בכל אתרא ואתרא, אכן מעורר השתאות בכל כל אדם." 

ניתן להבין שההשתהות שאתה מדבר עליה איננה (רק)  לנגד הגבורה של היהודים שמתו על קידוש ה' אלא גם לנגד הדת עצמה - שמסוגלת להביא את מאמיניה לכדי כך.

ובכן, אני כמובן שותף להשתהות הזאת.

אבל, אם מכאן אתה רוצה לגזור משהו על אמיתות הדת היהודית דווקא ו/או על יתרונה על פני דתות אחרות, אז הרשה לי לצנן את התלהבותך בכך שאומר שגם בדתות אחרות תופעה זו קיימת. ותופעה זו קיימת לא רק בדתות אלא גם באידיאולוגיות חילוניות. ולא זו אף זו: היא קיימת גם בקרב אנשים חסרי אידיאולוגיה מיוחדת שמקריבים עצמם למען הזולת או למען הערכים שלהם.

עכשיו, אינני בא לטעון שהדת היהודית איננה אמיתית או איננה עדיפה על דתות אחרות. עם זאת אין לי בעיה. 

אבל אני כן חושב שהיסק כזה (במידה ואתה רוצה לעשות אותו) - ממוכנות ההקרבה של היהודים לאמיתות הדת היהודית וכדומה - הוא היסק שגוי. ושוב, ראה דברי לעיל בדבר ההבדל שבין אמיתות המסקנה של היסק כלשהו לבין תקיפות ההיסק עצמו.

[אגב, אם בכלל לא התכוונת לרמוז להיסק זה, אני מבקש סליחה]

ג. אתה טוען שני דברים:

ג.1 שידועה הייתה השאיפה של הנאציזם להשמיד את העם היהודי.

לזאת אני מסכים לחלוטין - וזה מה שטענתי לעיל בתגובה לצענערענע.

ג.2 שהעם הגרמני (רובו או כולו) ידע על ההשמדה המתבצעת בפועל

זו טעות.

אני לא מכיר את הספר שאת מביא (אבל אני מבטיח לחפש אותו ולעיין בו) - אבל אני יודע שישנן עדויות על קצינים בכירים נאצים שלא ידעו על ההשמדה (כגון זו שאני מביא לעיל בשם חיים הרצוג). ואם אלו לא ידוע, אזי ק"ו שרוב העם לא ידע. 

זה כמובן לא אומר שלא היו הרבה גרמנים "רגילים" שידעו על ההשמדה. בוודאי שהיו כאלה - וישנן עדויות רבות לכך (אולי אלו הן העדויות שמביא גולדהאגן). אבל מכאן אין להסיק שרוב העם ידע על כך (או שידעו על כך מעל אחוז מסויים של אנשים). 

ד. יפה - אז אני את שלי עשיתי.

שים לב פוגמישו, הכוונה העיקרית שלי ברשימה הזאת לא הייתה לספר היסטוריה אלא להדגים, על סמך מקרה היסטורי, עקרון מסויים - והוא, קיומו של מצפון אנושי מעל ומעבר להשקפות, אידיאולוגיות, נסיבות, אינטרסים וכו וכו

אם מזאת השתכנעת - אז, כפי שאמרתי, אני את שלי עשיתי.

אך יותר מכך: רצוני היה לא רק לטעון דבר מה עובדתי (שיש מצפון) אלא, באמצעות תיאור המקרה של שינדלר, לעורר השראה מוסרית אצל קוראי הפורום - לעורר את המצפון שלנו (מה שנקרא "דברי כיבושין").

אם אצל מישהו זע נים כלשהו בנפשו בעקבות הרשימה שלי - מה טוב - אם כי אני מודה שרטוריקה איננה הצד החזק לי...

תוקן על ידי רדףהשיג ב- 09/04/2010 02:26:00

תוקן על ידי רדףהשיג ב- 09/04/2010 02:27:28

תוקן על ידי רדףהשיג ב- 09/04/2010 02:28:57

תוקן על ידי רדףהשיג ב- 09/04/2010 02:29:59

תוקן על ידי רדףהשיג ב- 09/04/2010 02:32:57

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/4/2010 03:48 לינק ישיר 

רדףהשיג,

[רדףהשיג כתב: ובכן, אני מעז! והלא תעוזה היא שם המשחק בפורום הזה. הלא כן?]

ישנה תעוזה, ויש להלעיב במלאכי האלוקים... וכך היא תפיסתנו את הראשונים... לדבריהם יש להתייחס בכבוד, ולא לעשות השוואות של דבריהם לדברים אחרים מפוקפקים ללא הסבר... וכאשר אדם שבא מבחוץ ולא מכיר ולא שמע ולא קרא, ולא למד, ולא שימש כדי צורכו, קורא השוואות בין תורת הגזע לדברי הריה"ל, יכול להיווצר אצלו דעות קדומות לגבי תורתו של ריה"ל, שאולי אתה לא התכוונת אליהם בכלל, אבל ככה הוא הבין... ועל זאת אמר התנא באבות: "חכמים הזהרו בדבריכם... [שכן את אותם דברים] ישתו התלמידים הבאים אחריכם וימותו [ואפשר גם מיתה רוחנית], ונמצא שם שמים מתחלל". ע"כ. ודו"ק.

[רדףהשיג כתב: למשל, יצא לי לשמוע את הטענה שצמחונות פסולה בגלל שהיטלר הטיף לה. בין אם הצמחונות פסולה ובין אם לאו - העובדה שהיטלר הטיף לה איננה מעלה ואיננה מורידה].

לגבי הצמחונות של היטלר, הנקודה באה ללמדו משהו אחר, להראות עד היכן הכשל והעיוות הלוגי האנושי יכול להגיע ולהתקיים באנשים:

מקום ראשון לכשל כזה [בדבר היחס לבעלי החיים לעומת האדם] אנו מוצאים כבר במצרים העתיקה. וכך אומר הפסוק: "ויצו פרעה לכל עמו לאמר כל הבן הילוד היאורה תשליכהו וכל הבת תחיון" (שמות א', פס' כב').

"על פסוק זה אומר מדרש "חמאת החמרה" (הובא בתורה שלמה, ס"ק רז(:"......מדוע השליכו אותם ליאור דווקא, ולא מצאו דרך אחרת להרגם? כדי שלא יראה דם בארץ מצרים, שקשה עליהם ראיית דם, ובעבור זה לא היו שוחטים הבהמה, ובדם לקו ביאוריהם". זהו דבר נפלא, ויש לפרשו ולהרחיבו. הנה,יש לאדם טבע מוזר ומרושע: על בהמות הוא חס, שאינו רוצה לראות בהריגתן ובדמן, אבל על אדם אינו חס. ומשום כך לא אכלו המצרים בשר, ואדרבה, העברים שאכלו בשר היום להם לתועבה, ובזו להם, והסתכלו עליהם כברברים, בתחושה שהמצרים עם יותר עליון ויותר תרבותי. וזאת כוונת הפסוק (בראשית מו', פס' לד'): "כי תועבת מצרים על רעה צאן", וכן: "כי תעבת מצרים נזבח לה' אלקינו, הן נזבח את תועבת מצרים לעיניהם"! (שמות ח', פס' כב'). כי אכילת בשר הייתה תועבה בעיניהם בגלל ה"מוסר" שלהם, והגזימו עד כדי כך, עד שלא יכלו לגור יחד עם העברים ואפילו לא לאכול אתם, כמו שכתוב (בראשית מג', פס' לב'): "כי לא יוכלון המצרים לאכל את העברים לחם כי תועבה היא למצרים". אבל אותם מצרים שחסו כל כך על בהמות, בעלי חיים, רצחו באכזריות בני אדם[1].

וכנגד זה הקב"ה הלקה את היאור בדם, מדה כנגד מדה, כאילו אמר: אתם שפכתם דמים ע"י היאור בלי שהיה דם ממש, וקיוויתם שזה יכסה על פשעיכם. אני לוקח את היאור הזה והופך אותו לדם, כדי שהכול ידעו מה נעשה בו. ומוסר מסולף זה נרמז גם בנביא: "זבחי אדם עגלים ישקון"(הושע יג', פס' ב')[2].

וידוע שלהיסטוריה יש נטייה לחזור עצמה. ובאמת, המשטר בגרמניה הנאצית חשש לצער בעלי החיים, ובכ"ח בניסן תרצ"ג (21 באפריל 1933) חוקק חוק האוסר על שחיטת בהמות ועופות ע"פ דין ישראל. וכן ידוע שהיטלר ימ"ש היה צמחוני וחובב חיות מושבע, ואפילו בימי מלחמת העולם הראשונה בזמן ששירת בקו, היה מאוד "מקורב" לכלב שנקרא בשם "פוקסל". ובסרטי תעמולה רבים ניתן לראות אותו מלטף כלבים, אך גם בהיעדר המצלמה רכש לכלבתו כבוד מיוחד.

דוגמא מובהקת למערכת המוסר המעוותת הזאת מתאורת בביוגרפיה שחיבר איאן קרשו על אדולף היטלר, כאשר יוזף גבלס שהיה שר התעמולה של גרמניה הנאצית הראה להיטלר סרט שמציג את השחיטה היהודית, והיטלר פשוט הזדעזע לנוכח "הברבריות", וחוסר ההומאניות של היהודים כלפי בע"ח[3]. 

וכך גם עשה השוואה מעניינת הרב שי פירון, וז"ל[4]: "הסכנה במוסריות שקרית באה לידי ביטוי בהתנהגותם של הנאצים אשר חוקקו חוקים המגנים על בעלי חיים ומגבילים את השימוש בהם לצורך ניסויים רפואיים. את היהודים הורידו לדרגת תת - אדם ואת החיות העלו מעלה. זוהי דוגמא קלה לכשל המוסרי".

מעניין לציין שהרב מ. נויגרשל שליט"א באחת מהרצאותיו בנושא השואה סיפר, שאחד מהרבנים שחיו בגרמניה בזמן המשטר הנאצי, וראה את אופן ההתייחסות שלהם כלפי בעלי – חיים, לעומת יחסם המזלזל והמשפיל כלפי יהודים – אמר שהנאצים עוד עתידים לרצוח יהודים, שהרי מקרא מלא הוא: "זבחי אדם עגלים ישקון" (הושע יג', פס' ב').

[רדףהשיג כתב:  ריה"ל אכן מכיר בתוקף ההלכתי של הגיור, כמובן, אבל לדידו, לא ניתן לרכוש סגולת ישראל על ידי גיור. סגולת ישראל היא משהו שאו שנולדים איתו או שלא - אי אפשר לרוכשה].

אמת. לדוגמא הנבואה. רי"הל אומר שרק בן לאמא יהודיה יוכל לשמש כנביא, שכן הורתו ולידתו הייתה בטהרה... מה שאין כן האומות, גם אם התגייר לא יוכל להיות נביא... ויש חולקים בדבר (הרמב"ם, ולמעשה כך משמע מהספר תנא דבי אליהו)... עדיין אף אחד לא מעריך פחות את האדם באשר הוא אדם "וחביב אדם שנברא בצלם" בין הוא יהודי גבר או אשה, בין הוא גוי או גויה וכו' – וזה הבדל עצום!

[רדףהשיג כתב: אבל, אם מכאן אתה רוצה לגזור משהו על אמיתות הדת היהודית דווקא ו/או על יתרונה על פני דתות אחרות, אז הרשה לי לצנן את התלהבותך בכך שאומר שגם בדתות אחרות תופעה זו קיימת. ותופעה זו קיימת לא רק בדתות אלא גם באידיאולוגיות חילוניות. ולא זו אף זו: היא קיימת גם בקרב אנשים חסרי אידיאולוגיה מיוחדת שמקריבים עצמם למען הזולת או למען הערכים שלהם].

בהחלט מצינו אנשים שהקריבו את עצמם לכל מיני מטרות... אבל, כן יש בעובדה שאמונתו של העם היהודי הועמדה לניסיון בכל דור ודור ובכל אתרא ואתרא, והחזיקה מעמד, מעין חתימה על מסורת טובה ומדויקת שהנחילו האבות לבנים.

[רדףהשיג כתב: אני לא מכיר את הספר שאת מביא (אבל אני מבטיח לחפש אותו ולעיין בו)].

עשה זאת ויאורו עיניך, מילה שלי! עדיין לא נתקלתי בספר על השורשי השואה (יש לי ספריה שלמה בבית שעוסקת רק בנושא השואה והמלחמה) שתופס את מהות הסיבות והגורמים של השואה, וכן בעל ניתוח מדהים של התמיכה הגרמנית במוסד הנאצי החסלני (ותסתכל טוב טוב על התמונות שהוא מציג בספרו).

[1] "הבקר תפס במצרים חלק ניכר בחיי הדת, והיה נחשב לדבר קדוש, ולכן המצריים לא יכלו לשבת ביחד עם העברים. וכך מצינו שבכמה אזורים במצרים הייתה אלה (מן החשובות באלי מצרים) בדמות פרה, וכן מצינו בקברים שונים במצרים, שמופיעות פרות 'קדושות'". (עולם התנ"ך, בראשית, עמ' 222).

[2] הרעיון והציטוט לקוח מפירושו של הרב מאיר כהנא הי"ד לספר שמות.

[3] איאן קרשו, היטלר – נמסיס, עמ' 239.

[4]  שם המאמר "צמחונות ואנושיות": http://www.ypt.co.il/show.asp?id=19499

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-9/4/2010 08:57 לינק ישיר 

רדף

מעשה טוב יכול להיות גם במנותק מצווי אלוקי. דוגמה בולטת עמון ומואב לא נצטוו לקדם בלחם ובמים ונענשו על שלא קדמו (אבל אם יש צווי אלוקי יש לכלוא את המצפון).

לעצם העניין אני מאוד מסכים לדבריך. כשבני שירת בשטחים הדגשתי לו זאת חזור והדגש

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > שינדלר כמאורע ניסי - מצפון מול מוסר
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 8 9 10 לדף הבא סך הכל 10 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.