|
|
| נשלח ב-9/4/2010 12:36 |
|
| |
לפוגמישו: אעבור על הנקודות (כל ספרה מקבילה לציטוט שציטטת ממני והגבת עליו):
1. בדבר אחד אתה צודק - שכשהזכרתי בדרך אגב שריה"ל הוא אבי תורת הגזע, הייתי צריך לפרט יותר ולא לומר זאת כלאחר יד שמא זה יובן שלא כדין.
אבל על עצם ההשוואה - שהיא, לדבריך , עלבון לריה"ל: האם רצונך להפוך את הדיון פה לעצכ"ח לדיון בית-מדרשי טיפוסי? הלא לשם כך הוקם עצכ"ח מלכתחילה: שמותר לומר בו דברים שאסור לומר בחוץ...
2. אתה צודק. וניתן להוסיף פה את דבריו הנפלאים של הרב קוק ב"חזון הצמחונות והשלום" (הרומזים בצורה מאד עבה להיטלר) - שצמחונות בזמן הזה, יש בה את הסכנה שערכו המוסף של האדם יטושטש. וכמו שאנו הורגים בע"ח (גם אם מתוך יסוריי מצפון) - כך גם נבוא להרוג בני אדם.
3.לגבי ריה"ל - אוקיי, אז אנו מסכימים.
לגבי "חביב אדם" - טוב, ריה"ל עצמו, לא זכור לי שציטט מקור זה (אם כי אולי זה קשור לזכרוני הלקוי), אבל באותה מידה שניתן להביא מהמשנה את "חביב אדם...", ניתן גם להביא את "אתם קרויים אדם ואין הגויים קרויים אדם"
(וכן, אני מכיר את הפירושים האפולוגטיים לאמרה זו - דא עקא שלקח הרבה זמן לחכמינו לבוא לידי פירושים אלו - ובכל זמן הביינים האמירה הובנה כפשוטה - וגם היום היא לרוב מובנת כפשוטה...)
4. אתה אומר "כן יש בעובדה שאמונתו של העם היהודי הועמדה לניסיון בכל דור ודור ובכל אתרא ואתרא, והחזיקה מעמד, מעין חתימה על מסורת טובה ומדויקת שהנחילו האבות לבנים"
תוכל להסביר איך יש בכך חתימה?
הרי זהו גם טיעון נפוץ בקרב מטיפים נוצריים: שכמות המארטירים (האנשים שמתו בעבור דתם הנוצרית) מעידה על אמיתותה של הנצרות.
ובאיסלאם, המילה "שהיד" פירושה "עד" - כלומר, מישהו שמעיד על אמיתות האיסלאם.
וכן יש הרבה.
והאמת היא שלא אלו ולא אלו ולא אלו לא מעידים על כלום חוץ מעל גבורתם האישית (גם אם היא מנוצלת לאפיקים לא ראוייים - כמו במקרה השהידים).
5. בע"ה
תוקן על ידי רדףהשיג ב- 09/04/2010 12:37:42
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-9/4/2010 12:37 |
|
| |
לתלמיד: יפה
|
|
|
|
| נשלח ב-9/4/2010 18:05 |
|
| |
רדףהשיג,
1. ביהמ"ד טיפוסי הוא לא יהיה, אבל פשוט לא לזרוק הצהרות בומבסטיות לאוויר
ללא הסבר ונימוק... ואני שמח שקיבלת את דברי...
3. הרב יעקב מזא"ה ז"ל (רבה של מוסקבה) את דברי חז"ל:
"אתם קרויין אדם ואין הגויים קרויין אדם" (יבמות סא', עמ' א'): "הכוונה
בגמרא ישראל קרויין אדם ולא נכרים, כיון שכל ישראל הם גוף אחד, כמו האיברים שבגוף
האדם, ואם פוגעים באבר אחד – כל הגוף מרגיש, כך אם פוגעים ביהודי אחד – לכל
היהודים כואב...לכן העם היהודי נקרא "אדם", שהוא גוף אחד".
אני לא רואה צורך להתחמק מאפולוגטיקה כי המונח "חביב אדם שנברא בצלם"
זה משנה ברורה באבות, ואין לי צורך לעמת עם חז"ל אחר, כאשר אני יכול לעשות
שלום בניהם... [וכן אני מכיר את שאר הפירושים, וגם הם
לא קובעים שבגלל מעלת היהודים, יש צורך למחות עמים מעל המפה, או לשעבדן... להפך גם
לגויים יש מטרה...].
3. כמובן שיש לבדוק את הטענות של כל דת ברמה הרציונאלית
אנליטית... אבל, יש להבין ששום עם לא נתנסה באמונה כמו העם היהודי... ובדר"כ
בשנות הפרעות וההשמדות, דווקא הנוצרים [או המוסלמים] היו אלה שהחזיקו בחרב, ולא
העם היהודי... צריך להסתכל עם מכלול הדברים, ולראות את הנס של קיום העם היהודי,
והעברת לפיד התורה שבמהלך הדורות – דבר שמהווה נס לכשלעצמו.
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-10/4/2010 20:11 |
|
| |
לפוגמישו: שבוע טוב!
לגבי אפולוגטיקה - טוב, שיהיה. אני לא מסכים אבל גם לא רואה צורך לשכנע אותך בפירוש שלי למימרא. אם אותך הפירוש (אותו אני מכיר מקטנותי - ופעם אפילו לקחתי אותו ברצינות) של הרב מזא"ה מספק, אז תהנה J
לגבי הנקודה האחרונה אני כן אעיר.
אתה כותב כמה דברים:
א. "יש להבין ששום עם לא נתנסה באמונה כמו העם היהודי"
על סמך מה אתה אומר זאת?
ויתר על כן - למה כוונתך? מה זה אומר?
ויתר על כן - על מה זה מעיד?
מן הסתם, אין רצונך לטעון את הטענה הטריוויאלית שישנם מאפיינים ייחודיים לנסיונות שעם ישראל עבר. זה וודאי נכון - אבל זה נכון לגבי כל עם וכל דת - לכל אחד ואחת מהם ישנם מאפיינים יחודיים.
מן הסתם רצונך לומר דבר מה "כמותי": שעם ישראל התנסה "יותר" מעמים אחרים ו/או יותר מדתות אחרות.
אך מה פירוש של יותר או פחות בהקשר הזה?
כמות ההרוגים בעבור הדת?
אני בטוח שלמוסלמים יש יותר הרוגים למען האיסלאם מאשר יהודים שמתו על קידוש ה'.
אחוז ההרוגים מקרב דת/עם מסויים/ת למען הדת?
ג"כ - אני לא אתפלא אם אחוז המוסלמים שמתו למען האיסלאם בכל התקופות מקרב כלל המוסלמים בכל התקופות הוא יותר גבוה מאחוז היהודים שמתו על קידוש ה' בכל הזמנים מקרב כלל היהודים מכל הזמנים.
וגם אם נגלה שכן, מה זה אומר? האם זה אומר דבר וחצי דבר על אמיתות הדת היהודית?
ואם נגלה שלא, מה תאמר? שמעתה האיסלאם הוא דת האמת? לא, נכון? משמע שמלכתחילה שאלת הכמות (בין אם כמות אבסולוטית או כמות יחסית) לא מעלה ולא מורידה לשאלת אמיתות/עליונות של דת מסויימת על פני אחרת.
ואם למשל התשובה היא דווקא "כן". עדיין אשאל אותך: "ומה היית אומר במקרה שלא?" אם זה לא היה משנה לך מאומה, משמע שזה לא מעלה ולא מוריד, כאמור.
ובאופן יותר כללי:
האם היית אומר ששהידים שמתים למען האיסלאם מהווים ראיה לאמיתות האיסלאם? לא, נכון? אז מדוע היהודים כן?
אגב, אם תענה שההבדל בין ההקרבה של המוסלמים לזו של היהודים הוא X ולכן מוות על קידוש ה' כן מהווה ראיה לאמיתות/עליונות היהדות ואילו שהידים לא מהווים ראיה לאמיתות/עדיפות האיסלאם, אמשיך ואשאל: ומדוע הבדל זה, X, הופך מוות של שהידים ל-לא ראיה ומוות של יהודים על קידוש ה' ל-כן ראיה.
אגב, אם X הזה איננו מרכיב במעשה עצמו של ההקרבה אלא תכונה חיצונית (כגון: "בעוד שהמוסלמים מתים למען דת המטיפה לרצחנות היהודים מתים למען דת שוחרת שלום" וכדומה - כלומר ראיה המתבססת לא על אופי ההקרבה אלא, במקרה זה, על אופיה של הדת שלמענה מבצעים את ההקרבה) אזי זוהי ראיה שצריך לדון בה בפני עצמה ולא במעורבב עם הראיה שאתה רוצה להביא ממעשה ההקרבה (כלומר, למשל, בדוגמה שהבאתי, צריך לדון האם היותה של דת שוחרת שלום מעיד על עליונותה וכדומה. אולי כן, אבל אז עדיין, המוכנות של האנשים למות למען דת זו לא מעלה ולא מורידה ואילו הראיה מובאת ממקום אחר.)
ב. אתה כותב: "ובדר"כ בשנות הפרעות וההשמדות, דווקא הנוצרים [או המוסלמים] היו אלה שהחזיקו בחרב, ולא העם היהודי" - ועל מה זה מעיד? ואיך? ואיך זה קשור לשאלה האם מוכנות היהודים להקרבה עצמית מעידה על יתרונה של הדת היהודית?
ג. "צריך להסתכל עם מכלול הדברים, ולראות את הנס של קיום העם היהודי, והעברת לפיד התורה שבמהלך הדורות – דבר שמהווה נס לכשלעצמו."
ומה התבוננות ב"מכלול הדברים" תיתן לנו? למשל, יכול להיות שנמצא ראיות אחרות טובות לאמיתותה של היהדות. למשל, ניתן לטעון שהישרדותה של היהדות לאורך הדורות תחת הנסיבות בהן היא הייתה נתונה, מעידה על עלינותה. זהו טיעון אפשרי (אם כי לדעתי שגוי – אך לא הוא נושא הדיון שלנו – לכן לא אתווכח איתו) אך אין הוא משליך בכהו זה על השאלה האם מוכנותם של היהודים להקרבה עצמית לאורך הדורות אכן מעידה על עליונותה של הדת היהודית. זה אולי כן אומר שהקרבתם העצמית של היהודים לא הייתה לשווא – זה כן. אבל זה לא הופך אותה לראיה לכך שהיא לא הייתה לשווא. הרי שים לב, אנו לא דנים על השאלה האם הדת היהודית עליונה על דתות אחרות – את זה אני מוכן לתת לך במתנה - אנו דנים על השאלה האם מוכנותם להקרבה עצמית של היהודים מעידה על כך. עכשיו, אולי תטען על זה כדלהלן: ההקרבה העצמית של היהודים במהלך הדורות כשלעצמה אמנם איננה מעלה ואיננה מורידה לאמיתות הדת היהודית, אבל כשהיא מצטרפת לעוד עובדות, הרי כל העובדות הללו ביחד כן מעידות על אמיתות הדת היהודית. זוהי טענה יפה מאד. למשל, ניקח דוגמה קלאסית: הטענה א:"סוקראטס בן אדם" איננה מעידה כשלעצמה על כך שסוקראטס הוא בן תמותה. הטענה ב:"כל בני האדם הינם בני תמותה" גם היא כשלעצמה איננה מעידה על כך שסוקראטס בן תמותה. אבל שתי הטענות, א ו-ב, ביחד, כן מעידות על כך שסוקראטס הוא בן תמותה. אבל מה תאמר, למשל על הטענה ג:"ביב הוא רה"מ"? האם טענה זו מעידה על כך שסוקראטס הוא בן תמותה? כשלעצמה, היא בטוח לא מעידה על כך. כשהיא מצטרפת לאחת הטענות לעיל, א או ב, גם אז איננה מעידה על כך. רק כשהיא מצטרפת לשתי הטענות, א ו-ב, ביחד, אזי שלושת הטענות, א, ב ו-ג, ביחד מעידות על כך שסוקראטס הוא בן תמותה. אבל במקרה זה, טענה ג לגמרי מיותרת! לא צריך אותה, אם יש לנו את הטענות א ו-ב, כדי להוכיח את היותו של סוקראטס בן תמותה – שהרי טענות א ו-ב מספיקות כדי להוכיח זאת. במקרה זה, נאמר שהיתו של ביבי רה"מ לא מעלה ולא מורידה להיותו של סוקראטס בן תמותה. כך, אני טוען, גם הקרבתם העצמית של היהודים – לא מעלה ולא מורידה לאמיתות הדת היהודית. אבל אז אולי תמחה: שאינך מדבר על הוכחה לוגית, כדוגמת זו שהוצגה לעיל, אלא לראיה בלבד – שהרי חוץ מבמתימטיקה ובלוגיקה לא מצינו הוכחות ממש אלא רק ראיות. וראיה לאמיתות השערה מסויימת יכולה להיות, למשל, יכולתה של ההשערה הזאת להסביר הרבה עובדות שנותרות ללא הסבר בלעדיה. כך, אותן עובדות משמשות ראיה לאותה השארה גם מבלי שאותה ההשערה תנבע לוגית מאותן עובדות. למשל, חוקי ניוטון מסבירים את תנועת הכוכבים ואת העובדה שכל פעם שאני זורק אבן היא נופלת לקרקע, ואת העובדה שכל פעם שאני זורק שתי אבנים, הן נופלות בו בזמן (אפילו אם הן במשקל שונה) ועוד כמה וכמה עובדות. כל העובדות הללו מהוות ראיה לאמיתותם של חוקי ניוטון מבלי שחוקי ניוטון ינבעו לוגית מאותן עובדות – אלא ההיפך: בזכות היות אותן עובדות (שאמיתותן נתונה לנו) נובעות לוגית מחוקי ניוטון. [מי שמכיר קצת פילוסופיה של המדע וודאי יזהה פה את המודל הנומולוגי-דדוקטיבי של המפל – ותסלחו לי על אי הדיוקים] כך, אולי תטען, אמיתותה של היהדות (אותה ההשערה שאנו באים להביא לה ראיה) מסבירה את הישרדותו של העם היהודי לאורך הדורות ועוד כמה וכמה עובדות אחרות. וזה יפה מאד. ואולי זה נכון (אני אישית חושב שלא – אבל נעזוב את זה). אבל עדיין נותרת השאלה, האם מוכנותם של היהודים לאורך הדורות אכן מעידה על אמיתותה של היהדות (כשלעצמה או ביחד עם עוד כמה שתרצה עובדות אחרות) או שמא איננה מעלה ואיננה מורידה. למשל, אם ניקח את המודל הנומולוגי-הדדוקטיבי לעיל, האם היהדות (ויהיה אשר יהיה הדבר שתרצה לקרוא לו "יהדות") למשל מסבירה את מוכנותם של היהודים להקריב עצמם? הלא ראינו שאנשים מוכנים להקריב עצמם למען הרבה אידיאולוגיות מגוונות וסותרות – ואף למען מטרות פחות "נשגבות" (או שמה יותר נשגבות) כמו המשפחה שלהם, אנשים אחרים (וניזכר שוב בשינדלר – שלא פעל מתוך שום אידיאולוגיה) וכו וכו אם כך, אין שום קשר ישיר בין אמיתות האידיאולוגיה לבין מוכנותם של אנשים להקריב עצמם בעבורה. מן הסתם יש קשר בין אמונתם של האנשים באמיתות האידיאולוגיה לבין מוכנותם להקריב עצמם בעבורה – אבל לא על זה אנו מדברים – אין לי שום עניין לטעון שהיהודים שמתו על קידוש ה' לא באמת האמינו או משהו כזה. {אם כי באופן כללי, זה לא נראה לי בלתי אפשרי שאדם יקריב עצמו גם למען אידיאולוגיה שאיננו מאמין בה תחת נסיבות מסויימות – אך לא זהו נושא הדיון שלנו} ואשאל יותר מכך: האם המוני היהודים שמתו על קידוש ה' במסעי הצלב וכו וכו ידעו משהו שאנו לא יודעים? נקודה למחשבה... שבוע טוב!
תוקן על ידי רדףהשיג ב- 10/04/2010 20:23:41
תוקן על ידי רדףהשיג ב- 10/04/2010 20:26:25
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-10/4/2010 21:38 |
|
| |
רדףהשיג,
אינני מבין על מה ולמה אריכות הלשון וההתפלפלות, באשר הסברתי את עמדתי באופן
די ברור.
[כתבת: על סמך מה אתה אומר זאת?]
והנה למפורסמות לא צריך ראיות, אחרי כל מה שהעם שלנו עבר
בגלות: שואה, אינקוויזיציה, רדיפות, פרעות ושמדות – עם ישראל שמר על אמונתו.
ומתאים לצטט את הסופר האמריקאי מרק טווין:
"המצרים,
הבבלים והפרסים עלו ומלאו את העולם בשאון הדר ויפעה, עד שהועם הזוהר והם שקעו
ועברו מן העולם. היוונים והרומאים הלכו בעקבותיהם. עוררו רעש עצום ונעלמו. עמים
אחרים הופיעו, נשאו ברמה את לפידם לזמן מה, אך הוא נשרף באש של עצמו ועתה, הם
יושבים בצל, או אבדו בכלל.
היהודי ראה את כולם, הכה את כולם, והוא היום מה שהיה מאז. אינו מראה סימני
שקיעה, לא האטה בכישוריו, וערנותו לא קהתה. כולם בני תמותה בעולם, מלבד
היהודים. כל הכוחות חולפים אך הוא נשאר. מה הוא סוד נצחיותו?"
[כתבת: ויתר על כן - על מה זה מעיד?]
מסורת נאמנה, וגבורה עילאית, ושמירה אלוקית... שהרי אילולא זאת, העם הקטן
הזה, מזמן היה צריך להעלם מעל במת ההיסטוריה, או בגזירות, או בהתבוללות...
[כתבת: האם היית אומר ששהידים שמתים למען האיסלאם מהווים
ראיה לאמיתות האיסלאם? לא, נכון? אז מדוע היהודים כן?].
למעשה זאת השאלה העיקרית: מה החילוק בין שהידים, ללמות על קידוש ה'? עצם
השאלה נוגעת, לצורך העניין, במסירות הנפש למות למען הדבר שבו אתה מאמין: ובכן, האם
הנוצרים והמוסלמים מאמינים במסורת שעם ישראל מחזיק בידו בדבר נבואת משה? מוסלמי פעם
אמר לי שכן... למה? כי יש מסורת היסטורית בדבר... הווי אומר שמסירות הנפש [פשוטו
כמשמעו, ואם אתה חולק על כך, אזי אני מציע לך לחזור לספרי ההיסטוריה ידידי] של
היהודים על מסירת התורה, השפיעה כל על האומות, עד שנבואת משה נעשתה אצלם, גם כחלק
ברור מההיסטוריה, אין על כך עוררין...
עכשיו שהסקנו שאין מחלוקת בדבר נבואות משה בין המוסלמים והיהודים [אגב גם
הנוצרים כידוע], כל הדיון נשען על מחלוקות תיאולוגיות, ולא על עצם נבואת משה. כך,
שהמסירות נפש עד כדי מיתה, כן מעידה על משהו, והעובדה שבצורה זאת הצלחנו להנחיל
לעולם את התנ"ך [שוב, על כך אין עוררין], אבל גם כמובן צריך לבדוק את הטענות
שבשבילם אדם מוכן למות: האם בשביל לזכות ב – 70 בתולות... או על מנת לא להפנות
עורף למסורות אבות, ולהשתחוות לצלב?!
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-10/4/2010 22:14 |
|
| |
מה שנכון נכון-למפורסמות שאדם מאמין בהם ,אין צורך בשום הוכחה, כי אמונה אינה זקוקה להוכחה. כל הוכחה הגיונית תדחה מיד בכח האמונה.
|
|
| נשלח ב-10/4/2010 22:28 |
|
| |
ירחם השם,
ואתה כהרגלך, בהערות הסרקסטיות שלך, שלא מוסיפות כלום מבלבד ההבנה שלנה
בדבר רמת האינטליגנציה שלך... והבן...
כמובן שאני דיברתי על אירועים היסטוריים מפורסמים, שאכן
ברורים מסוף העולם ועד סופו... בעוד שעל טיעונים תיאולוגים, כמובן שיש לבדוק לחוד...
ואם היית טורח לקרוא במקום להעלות גירה בדבריך, היית רואה שכבר כתבתי זאת... והבן...
|
|
|
|
| נשלח ב-10/4/2010 22:46 |
|
| |
כמובן שאני שמח שאתה כה משוכנע בצידקת טענותיך, לדאבוני בגלל מיעוט השגותי לא הגעתי להשגותיך,
|
|
| נשלח ב-10/4/2010 22:49 |
|
| |
לפוגמישו:
ציטוט ממך: "ואם אתה חולק על כך, אזי אני מציע לך לחזור לספרי ההיסטוריה ידידי" וישנם ציטוטים דומים אחרים מדבריך שנאמרו באותה הרוח.
אז קודם כל, אני מציע שנדבר ברוגע. אין חובה לענות מייד לכל קושיה ששואלים אותך פה בעצכ"ח, וניתן להמתין להזדמנות בה יש זמן, סבלנות, כוח, רצון, ערך רוח וכן הלאה. ניתן גם להתעלם מקושיות - אין חובה לענות כלל.
אך, על כל פנים, עצבנות איננה אסטרטגיה מועילה בוויכוח - בטח לא בוויכוח המתנהל בכתב - בו כל המומנטום של הנוכחות האישית ממילא הולך לאיבוד - ואף אם אדם חלש אופי (למשל אני - אינני רואה עצמי כחזק באופיי או כעמיד במיוחד בפני לחץ אישי), עדיין יש לו אפשרות וזמן להתאושש מחבטות ווירוטואליות ולמצוא את התשובה המתאימה לסיטואציה.
[אגב, אם הבנתי את הטון שלך לא נכון - אני מבקש את סליחתך. כנסיבות מקילות אני יכול רק להביא את העובדה שהרבה מהטון הולך לאיבוד בכתב ואולי גם משהו מתווסף לטון בכתב]
עכשיו, אענה לתמיהותיך:
1. אתה שואל: "אינני מבין על מה ולמה אריכות הלשון וההתפלפלות, באשר הסברתי את עמדתי באופן די ברור."
אז אתה שואל דבר מה וגם טוען דבר מה:
1.1. אתה שואל על עצם אריכות הלשון וההתפלפלות.
טוב, עצכ"ח - כשמו כן הוא. חושבים פה. ואם נדרש, גם חושבים הרבה ולעומק.
לטעמי, בסוגיה הזאת אכן נדרשת הרבה חשיבה לעומק.
אך, כפי שכבר ציינתי, מאידך, לא מכריחים אף אחד להשתתף בדיון. ממילא, אם לדעתך הדברים ברורים ומבוארים דיים, אינך חיב להמשיך לדוש בהם. אני אישית חושב שהם אינם מבוררים דיים - ולכן אני דש בהם.
1.2 אתה טוען שהסברת את עמדתך באופן ברור. ובכן, אם תקרא את מה שכתבתי בהודעתי הקודמת היטב, תראה שאני מתייחס לכל אחת ואחת מן הנקודות שהעלית ומקשה עליהן. ראה שם. אם כך, אולי מה שברור לך אינו ברור לי?
2. כתשובה לשאלתי "על סמך מה אתה אומר זאת?", אתה מביא הרבה דוגמאות היסטוריות לסבל של עם ישראל ולכך שעם ישראל שרד אעפ"כ (ואף מביא ציטוט ממארק טווין שאומר אותו הדבר).
ועל זה אתה אומר, בצדק גמור, שלמפורסמות לא צריך ראיות.
וכי אני חלקתי על כך שעם ישראל עבר הרבה סבל ושזה פלא גדול שהוא שרד אעפ"כ? אם תראה את דברי בהודעתי הקודמת, אני אפילו מוכן להסכים לכך שהישרדותו של עם ישראל בנסיבות אלו מהווה ראיה כלשהי לעליונותה של דת ישראל.
אבל הרי לא על זה הדיון. כפי שאני חוזר וחוזר וחוזר ואומר: הדיון איננו על השאלה אם דת ישראל נכונה או עליונה על דתות אחרות. הדיון הוא נקודתי: האם מוכנותם של יהודים להקריב עצמם מהווה לכך ראיה.
לא כל טענה אמיתית מוכחת מכוח כל טענה אמיתית אחרת (וראה דוגמת ביבי בהודעתי הקודמת).
אם תשים לב, שאלתי "על סמך מה אתה אומר זאת?" שאתה בא לענות עליה בסעיף זה לא נסובה על למה אתה טוען שדת ישראל אמת, או על למה אתה אומר שישנה השגחה אלוקית מיוחדת על עם ישראל, או על למה אתה אומר שמוכנותם של יהודים למות על קידוש ה' הייתה גדולה. היא אפילו לא נסובה על השאלה למה אתה אומר שעם ישראל סבל הרבה או התנסה הרבה בעבור אמונתו.
השאלה נסובה על טענה אחת ויחידה ספציפית שלך:
"יש להבין ששום עם לא נתנסה באמונה כמו העם היהודי"
שים לב, שטענה זו שלך איננה מדברת רק על עם ישראל ונסיונותיו אלא משווה אותם לנסיונותיהם של כל העמים האחרים כולם. ועל זאת אני שואל: "על סמך מה אתה אומר זאת". וכתשובה לכך, לא מספיק שתביא עוד ועוד דוגמאות לנסיונותיו של העם היהודי אלא תנגיד את נסיונותיהם של היהודים עם נסיונותיהם של בעלי אידיאולוגיות אחרות ותסביר מדוע נסיונותיו של הראשון עולים על נסיונותיהם של כל השאר. ראוי לתהות בהקשר זה, כפי שכבר כתבתי, מהו הקריטריון שלך על פיו אתה קובע נסיונות של מי גדולים יותר ומהי ההצדקה דווקא לקריטריון זה. ודוק: לא מספיק שתציין ייחודיות של נסיונו של עם ישראל בכל הדורות לעומת נסיונותיהם של עמים /דתות אחרים/ות - צריך גם להסביר מדוע ייחודיות זו מורה על גודל הנסיון הזה לעומת נסיונותיהם של האחרונים.
3. אתה טוען שגודל הנסיון שהתנסה בו עם ישראל מעיד על: א. מסורת נאמנה; ב. גבורה עילאית; ג. השגחה אלוקית
ובכן זה בהחלט מעיד על גבורה. זה אולי מורה על השגחה - אני מוכן לתת לך את זה במתנה. אבל האם זה מעיד על מסורת נאמנה?
תלוי.
תלוי למה אתה קורה "מסורת נאמנה".
אם כוונתך ל"מסורת שעמדה בהרבה נסיונות" - אז וודאי זה מעיד על כך. הייתי אפילו אומר שזה מעיד על כך אפריורית - כי בהגדרה מסורת שעמדה בהרבה נסיונות היא נאמנה.
אז גם הנצרות והאיסלאם הן מסורות נאמנות.
אבל אם כוונתך ל"מסורת של אמונה אמיתית" (או משהו דומה) אזי איני מבין איך זה מעיד על זה.
{ועיין בהודעתי הקודמת שם פירטתי מדוע לדעתי אין זה מעיד על זה - או, לפחות הטלתי ספק כבד בעדות זו}
4. עכשיו, אתה מביא את הטענה שגם הנוצרים וגם המוסלמים מאמינים בתורת משה ושאת מסירות הנפש הם לקחו מאיתנו.
אולי.
ואז אתה חותם בדברים הבאים:
"עכשיו שהסקנו שאין מחלוקת בדבר נבואות משה בין המוסלמים והיהודים [אגב גם הנוצרים כידוע], כל הדיון נשען על מחלוקות תיאולוגיות, ולא על עצם נבואת משה. כך, שהמסירות נפש עד כדי מיתה, כן מעידה על משהו, והעובדה שבצורה זאת הצלחנו להנחיל לעולם את התנ"ך [שוב, על כך אין עוררין], אבל גם כמובן צריך לבדוק את הטענות שבשבילם אדם מוכן למות: האם בשביל לזכות ב – 70 בתולות... או על מנת לא להפנות עורף למסורות אבות, ולהשתחוות לצלב?!"
אז יש פה כמה טענות שצריך לדון בהן לגופן:
4.1 "עכשיו שהסקנו שאין מחלוקת בדבר נבואות משה בין המוסלמים והיהודים [אגב גם הנוצרים כידוע], כל הדיון נשען על מחלוקות תיאולוגיות, ולא על עצם נבואת משה."
אוקי, אני מסכים.
והרי אני גם לא חלקתי על נבואת משה!
כל הדיון שלנו, כזכור, איננו על אמיתות הדת היהודית - אותה אני מוכן לתת לך במתנה, כאמור - אלא על השאלה האם מסירות הנפש של העם היהודי מעיד על אמיתות זו.
4.2 "כל הדיון נשען על מחלוקות תיאולוגיות, ולא על עצם נבואת משה. כך, שהמסירות נפש עד כדי מיתה, כן מעידה על משהו, והעובדה שבצורה זאת הצלחנו להנחיל לעולם את התנ"ך"
4.2.1 לא ברור לי איך מכך שגם הנוצרים והמוסלמים מכירים באמיתותה של תורת משה נובע שמסירות הנפש מעידה על משהו.
אנא הסבר.
4.2.2 ואילו בענין "העובדה שבצורה זאת הצלחנו להנחיל לעולם את התנ"ך" - אתה צודק.
ומה בכך?
מה שזה אומר הוא שצריך מסירות נפש בשביל להנחיל דבר מה לעולם. וזה וודאי נכון.
אך האם מכך נובע שאם פלוני מוסר נפשו על משהו, המשהו הזה הוא נכון?
אתמהה.
4.3 ולבסוף, אתה אומר את הדברים הבאים:
"אבל גם כמובן צריך לבדוק את הטענות שבשבילם אדם מוכן למות: האם בשביל לזכות ב – 70 בתולות... או על מנת לא להפנות עורף למסורות אבות, ולהשתחוות לצלב"
נכון. הטענות שבשבילם אדם מוכן למות משליכות על הערכתינו אליו.
אם אדם מת בעבור הטענה שהארץ שטוחה, אנו אולי נעריך את אומץ ליבו ואת מסירות נפשו, אבל נגיד שהוא בזבז אותם (את האומץ והמסירות) לריק ומת בעבור טענה שקרית. בעוד שאם אדם מת בעבור טענה/ערך אמיתי/ת, אנו נעריך לא רק את אומץ ליבו אלא גם את המטרה שלשמה הוא הקריב עצמו.
זה הכל נכון.
ומה בכך? האם זה הופך את הקרבתם העצמית של היהודים למען דתם ל"יותר" עדות על אמיתותה של היהדות מאשר הקרבתם העצמית של המוסלמים מהווה עדות לאמיתות האיסלאם?
שבוע טוב ושלומות!
תוקן על ידי רדףהשיג ב- 10/04/2010 22:50:59
תוקן על ידי רדףהשיג ב- 10/04/2010 22:52:15
תוקן על ידי רדףהשיג ב- 10/04/2010 22:53:52
תוקן על ידי רדףהשיג ב- 10/04/2010 22:54:46
תוקן על ידי רדףהשיג ב- 10/04/2010 22:57:02
תוקן על ידי רדףהשיג ב- 10/04/2010 23:20:55
תוקן על ידי רדףהשיג ב- 10/04/2010 23:38:22
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-11/4/2010 00:18 |
|
| |
|
|
|
|
| נשלח ב-11/4/2010 00:30 |
|
| |
לליאורי: לא כתבת כלום בגוף התגובה
|
|
|
|
| נשלח ב-11/4/2010 01:35 |
|
| |
תוקן על ידי פוגמישו ב- 11/04/2010 01:36:54
|
|
|
|
| נשלח ב-11/4/2010 01:38 |
|
| |
פוגמישו - גם אתה לא כתבת כלום.
נראה שרוחות רפאים מבקרות בדיון הזה :-)
|
|
|
|
| נשלח ב-11/4/2010 01:40 |
|
| |
רדףהשיג, תאמין לי שלא סתם פרצתי פרץ על 'ירחם השם'... זה לא פעם ראשונה שהוא מסיק מסקנות מהמותן, ללא שום גיבוי לדבריו... אתה להבדיל, לפחות מנסה להסביר את עמדתך... [כתבת: שים לב, שטענה זו שלך איננה מדברת רק על עם ישראל ונסיונותיו אלא משווה אותם לנסיונותיהם של כל העמים האחרים כולם. ועל זאת אני שואל: "על סמך מה אתה אומר זאת". וכתשובה לכך, לא מספיק שתביא עוד ועוד דוגמאות לנסיונותיו של העם היהודי אלא תנגיד את נסיונותיהם של היהודים עם נסיונותיהם של בעלי אידיאולוגיות אחרות ותסביר מדוע נסיונותיו של הראשון עולים על נסיונותיהם של כל השאר. ראוי לתהות בהקשר זה, כפי שכבר כתבתי, מהו הקריטריון שלך על פיו אתה קובע נסיונות של מי גדולים יותר ומהי ההצדקה דווקא לקריטריון זה. ודוק: לא מספיק שתציין ייחודיות של נסיונו של עם ישראל בכל הדורות לעומת נסיונותיהם של עמים /דתות אחרים/ות - צריך גם להסביר מדוע ייחודיות זו מורה על גודל הנסיון הזה לעומת נסיונותיהם של האחרונים]. טוב מראה עיניים מהלך רוח... אבקש שתצפה בזה עד הסוף [למעשה עד דקה 5, וזה כבר יביא את האפקט הדרוש!], ותאמר נא לי מי עוד התנסה כך: * classid="clsid:D27CDB6E-AE6D-11cf-96B8-444553540000" width="425" height="344" xcodebase="http://download.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab">
<*
[כתבת: אנא הסבר... ומה בכך?... אך האם מכך נובע שאם פלוני מוסר נפשו על משהו, המשהו הזה הוא נכון? ]. עיקר טענתי היא, שמסירות הנפש לשמר את אותם אירועים היסטוריים [כגון יציאת מצרים, מעמד הר סיני וכדו'], מוכיחה שאכן אירועים אלא התרחשו. ועצם העבודה שבמהלך ההיסטוריה, הופיעה כת חדשה [הנצרות], זה לא אומר שהיא צריכה להתעלם מאותם אירועים היסטוריים שעוברים כחוט השני... וכן כאשר הופיעה כת רצחנית אחרת [האיסלאם] אזי עצם שהם מאמינים במשהו אחר לא מוחק אירוע היסטורי מציאותי מלוח השנה ההיסטורי... ממש כמו שאם תקום דת חדשה כיום, היא לא תטען שמוחמד האיש לא היה דמות היסטורית מציאותית, גם אם הם לא מסכימים עם עקרונות דת האיסלאם. שם המשחק פה הוא המסורות היהודית ההיסטורית, שמקובלת בכל העולם, ועל זה דיברתי: * ד"ר יוחנן אהרוני, מי שהיה מן הארכיאולוגים הבולטים ביותר בישראל בתחום הארכיאולוגיה המקראית, כותב: "התגליות החדשות שינו לחלוטין את גישת החוקרים למקרא, הם רואים בו עתה מקור היסטורי ממדרגה ראשונה... גישת החוקרים השתנתה לא רק משום שבינתיים נמצאו מקורות מקבילים המתארים את ההתרחשויות המסופרות במקרא מנקודת ראותם של המצרים, האשורים או הכנענים הקדמונים... גישת החוקרים השתנתה, משום שתיאורי המקרא אינם שרויים עוד בחלל ריק, היום אנו מכירים את התמונה היישובית והמדינית של העולם, ושל הארצות שבתוכם התרחשו, את המנהגים והחוקים המתוארים במקרא, את שמות האנשים והמקומות הנזכרים, וכל אלה מתאימים אך ורק לתקופה הנידונה... שום סופר או עורך לא יכול היה לחבר או להמציא סיפורים אלה מאות שנים אחר התרחשותם, אין עוד חוקר רציני אשר יכול לפקפק כיום בעובדה שמסורות אלה אומנם נמסרו בנאמנות מפליאה מדור לדור". (ד"ר יוחנן אהרוני, 'ארץ ישראל הכנענית המאוחרת', עמ' 2 – 5, הוצ' מטכ"ל). * פרופ' ויליאם פוקסוול אולברייט, שהיה אחד מחשובי החוקרים של הארכיאולוגיה המקראית ונחשב לבר סמכא בנושא, כותב: "המסורת העברית הלאומית עולה על כל המסורות הלאומיות האחרות, בתמונתה הבהירה על יסודות שבטיים ומשפחתיים. במצרים בבל, באשור ובפיניקיה ביוון וברומא נחפש לשווא אחרי תופעה דומה. בניגוד לעמים אחרים אלה, שמרו בני ישראל על תמונה בהירה באופן יוצא מגדר הרגיל".the biblical) (period. ובמקום אחר הוא כותב: "דברי ימי האבות בארץ, עד כדי כך מרובים כאן הפרטים שנתאמתו ע"י התגליות בשנים האחרונות, שרוב החוקרים סלקו את ידם מן התיאוריה הישנה של ביקורת המקרא". (פרופ' ו.פ. אולברייט: מתקופת האבן עד הנצרות, עמ' 143). * פרופ' בנימין מזר, שנחשב לאחד מאבות הענף הישראלי של הארכיאולוגיה המקראית, כתב כך: "בסיכום, אפשר לומר, שהממצאים הארכיאולוגים בארץ, לא זו בלבד שאינם עומדים בסתירה למסורת המקרא, אלא אדרבה משמשים הם חומר רב ערך וחשיבות להארתו של המקרא, להכרת רקעו ההיסטורי והבנת יתר של חיי העם והארץ מתקופת האבות ועד שיבת ציון". (מחניים לא', עמ' 21). * פרופ' נלסון גליק כותב כך: "ימים רבים עסקתי בארכיאולוגיה מקראית ועד היום לא הוצאתי ממעבה האדמה שום חפץ, לא חשפתי עיר קדומה, ולא נזדמן לי לראות דבר ארכיאולוגי כלשהו, שיהיה בו סתירה כביכול לדברי המקרא... נכון הוא שעד כה הדגיש תמיד המחקר הארכיאולוגי בארצות המקרא את אמיתותו של הזיכרון ההיסטורי העצום, הכלול בדפי המקרא". (נלסון גליק, עבר הירדן המזרחי עמ' 41).
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-11/4/2010 02:43 |
|
| |
פוגמישו:
קודם כל, הרשה לי להחמיא לך על בקיאותך! זה באמת מרשים.
שנית, אתה לא ממש מתייחס לעיקר הטענה שלי.
אתה מביא עוד ועוד ראיות לכך שהתורה היא אמת ושכולם מכירים בזה וכו וכו וכו וכו
ואתה מביא עוד ועוד ראיות למסירותו של עם ישראל להעברת התורה מדור לדור ולמוכנותו להקריב עצמו למענה וכו וכו וכו
אבל הרי אני כלל לא מטיל ספק פה באמיתותה של התורה או במסירות הנפש של עם ישראל.
הבן דבר פשוט:
ישנו הבדל בין לטעון טענה מסויימת, "א" נקרא לה, לבין לטעון שטענה אחרת, "ב" נקרא לה, מהווה ראיה ל"א".
למשל, כולנו מסכימים שביבי הוא ראש הממשלה. כלונו מסכימים שהארץ היא כדור.
אבל, האם היותו של ביבי ראש הממשלה מוכיחה שהארץ היא כדור?
לא. כי אין שום קשר.
מאידך, כולנו מסכימים שטענה א:"כל הסינים דוברי ספרדית" היא טענה שגויה. כולנו מסכימים שטענה ב:"ביבי הוא סיני" היא שגויה. כולנו מסכימים שטענה ג."ביבי דובר ספרדית" היא שגויה (עד כמה שאני יודע).
ואעפ"כ, ואף על זאת, והפלא ופלא: מטענות א ו-ב נובעת טענה ג!
כלומר הטיעון: "א ו-ב ולכן ג" הוא טיעון תקף למהדרין! וזאת למרות שהן מסקנתו והן הנחותיו שגויות.
משמע שאין תלות בין אמיתות ההנחות לאמיתות המסקנה ובין שתיהן לבין תקיפות הטיעון. מלבד התלות הבאה - שאכן קיימת (ושבלעדיה כל הטיעונים כולם היו חסרי פואנטה):
אם הטיעון תקף וכל הנחותיו אמיתיות, אזי גם מסקנתו אמיתית.
כל קומבינאציה שאיננה סותרת תנאי זה היא אפשרית.
ולענינינו: אתה כל הזמן חוזר ומביא ראיות מראיות שונות לאמיתותה של היהדות. אבל אתה לא שם לב (למרות שאני מציין זאת בכל הודעה שלי אליך לפחות 3 פעמים) שאני בכלל לא חולק על אמיתותה של היהדות.
מה שאני חולק עליך בנוגע אליו היא הטענה הבאה:
שמוכנותם של היהודים להקריב עצמם למען היהדות מעידה על אמיתותה/עליונותה של היהדות.
או בניסוח שלך: "שמסירות הנפש לשמר את אותם אירועים היסטוריים [כגון יציאת מצרים, מעמד הר סיני וכדו'], מוכיחה שאכן אירועים אלא התרחשו"
ועוד לא ראיתי שענית לי לענין על טענותי כנגד היסק זה.
כלומר, אני טוען (ונימקתי את זה בהודעות לעיל), שאין להסיק את המסקנה א:"היהדות היא דת האמת" (או כל מסקנה דומה) מההנחה ב:"המון יהודים הקריבו עצמם למען היהדות". וגם לא מההנחה הבאה (אליה אתייחס בהמשך): ב':"היהודים הקריבו עצמם למען היהדות יותר משכל חברי דת אחרת הקריבו עצמם למען דתם שלהם".
וכוונתי לא רק לכך שאין להסיק את א מהנחה ב כש-ב היא לעצמה אלא גם ש-ב (או ב') לא מועילה לנו להסיק את א גם כשהיא (ב או ב') מצטרפת אל הנחות אחרות.
ולמה כוונתי?
ברור שאם נצרף את ב (או את ב') להנחה ג:" היהדות היא דת האמת" אז נקבל את מסקנה א משתי הנחות אלו, ב ו-ג, אבל נקבל אותה גם מ-ג לבדה - כך ש-ב היא מיותרת במקרה זה.
אותו דבר אמור גם אם נצרף את ב לכמה הנחות שמכולן ביחד (גם בלי ב) נובעת מסקנה א. גם במקרה זה ב היא מיותרת.
המקרה היחיד שאני רואה בו שהנחה ב מועילה להסיק את א הוא המקרה הבא:
אם נצרף את ב עם הנחה ד:"אם המון יהודים הקריבו עצמם למען היהדות, אז היהדות היא דת האמת".
במקרה זה, באמת ב ו-ד ביחד מנביעות את המסקנה א.
אבל הנחה ד עצמה היא זאת העומדת לדיון פה! הרי היא זו שצריך לנמק אותה.
ניתן אולי לנסות להסיק את א באופן הבא, בלי להזקק ל-ד:
נניח הנחה ה:"כל דת שהמון (ותיהיה אשר תיהיה משמעות המילה "המון") מאמינים הקריבו עצמם למענה היא דת אמת"
אם נצרף את הנחה ה עם הנחה ב, אזי באמת נוכל להסיק משתיהן את א.
אבל אז מתעוררות שתי בעיות:
1. שוב, כמו במקרה של הנחה ד, לא ברורה אמיתותה של הנחה ה: מה פתאום הקרבה של אנשים עצמם למען אידיאולוגיה מעידה כהוא זה על אמיתותה של האידיאולוגיה הזאת?
2. וישנה בעיה נוספת, שלא הייתה קימת במקרה של הנחה ד (ובעיה זו אף מוכיחה שהנחה ה פשוט שגויה) :
לפי הנחה ה (אם ניתן למילה "המון" פרשנות סבירה), גם הנצרות והאיסלאם ועוד כהנה דתות הן דתות אמת.
אבל הרי רבות מדתות אלו סותרות האחת את השניה. לכן, כולן לא יכולות להיות אמיתיות. ולכן מוכח שהנחה ה שגויה.
אוקיי, אבל אז אולי תציע את ההיסק הבא:
נניח הנחה ו: "אם חברי דת מסויימת, X, הקריבו עצמם למענה יותר משחברי כל דת אחרת, Y, הקריבו עצמם למען Y, אז X היא דת האמת".
הנחה ו ביחד עם הנחה ב' מוכיחות את המסקנה א.
אבל פה ישנן שתי בעיות:
1. שוב: מה הקשר בין מידת ההקרבה של חברי דת מסויימת לגבי אמיתותה של אותה דת?
2. בעיה אחרת: אמיתות ב'. ועל זה כבר דיברנו.
עכשיו, אתה הבאת סרט (לא דוקומנטארי) שאמור להראות שהעם היהודי סבל יותר מכל עם אחר.
המילה "אפקט" שהשתמשת בו הוא חשוב - כי סרט אמור לגרום להזדהות רגשית עם הגיבורים - וכך לסתום את הגולל על כל ביקורת.
במילים אחרות, אתה אומר: ראה כמה סבלנו! איך אתה מעיז בכלל לפקפק בכך שסבלנו יותר מכל עם אחר?! האם אין לך כבוד לקדושי השואה? האם אתה מזלזל בקורבנם העצום שאין לו אח ורע בהיסטוריה? אתה לא מוקיר את זכרם? וכו וכו וכו
אבל אחי, אנו עוסקים פה בדיון רציונאלי, לא ברטוריקה, לא באמוציות, לא בכבוד ולא ברגשות.
{מה גם שהשואה היא לא באמת מקרה מובהק של הקרבה עצמית של יהודים - שהרי רובם לא הקריבו עצמם אלא פשוט נהרגו ע"י הנאצים ימ"ש מבלי שתיהיה להם ברירה כלשהי. גם משומדים נשלחו לאושוויץ. היו כמובן כמה וכמה סיפורים של הקרבה עצמית עילאית - כמו במקרה של קורצ'אק - אבל הרוב המוחלט פשוט הלך כצאן לטבח. זה עצוב אבל זה כך.}
ואם אנו עוסקים בדיון ראציונאלי, אזי עלינו קודם כל להבהיר מה אנו בכלל מתכוונים כשאנו אומרים שהיהודים הקריבו את עצמם למען היהדות יותר מאשר כל חברי דת אחרת הקריבו עצמם למען דתם שלה?
ודוק: אין אני שואל לפירוש המילה "הקריבו" אלא לפירוש המילה "יותר" בקונטקסט זה.
האם "יותר" זה ענין כמותי? או פרופורציונאלי?
ואחרי שביררנו את משמעות המילה "יותר" בקונטקסט זה, הבה נברר מה הן ראיותינו לאמיתותה של הנחה ב'.
ואחרי שביררנו את אמיתותה של הנחה ב', עדיין נותר לנו להסביר מדוע הנחה ה נכונה...
זהו. אני מקווה שהבהרתי עצמי. סליחה על האורך, אבל ניסיתי להבהיר את המהלך הזה יותר בקצרה בהודעות הקודמות אך לא עלה בידי, כנראה.
לילה טוב!
תוקן על ידי רדףהשיג ב- 11/04/2010 02:47:56
תוקן על ידי רדףהשיג ב- 11/04/2010 02:52:04
 |
|
|
|
|
|