ההבדל שמתואר בתורה בין לפני האכילה של אדם וחוה מעץ הדעת לבין אחרי האכילה (חוץ מהחטא והעונשים) זה שלפני האכילה הם הסתובבו עירומים בלי בושה כמו שאר החיות ואחרי האכילה הם התחילו להתבייש בזה כמו שה' שאל את אדה"ר מי הגיד לך כי עירום אתה המן העץ וגו'
השאלה שלי היא מה הקשר בין הבושה של אדם להסתובב ערום לבין הדעת? כלו' ודאי שלא מדובר כאן על דעת, סוג של חכמה כמו שאנחנו רגילים לקרוא לזה שבן דעת הוא הפוך משוטה חסר דעת, אדה"ר לפני החטא ודאי לא היה טיפש הוא היה חכם גדול, אז מה נוסף לו באכילה מעץ הדעת? האם הבושה זה הדעת, זה כל מה שנוסף לו? זה מגוחך.
גם כתוב שהחשש באכילה מעץ הדעת זה "פן ישלח ידו ויאכל גם מעץ החיים ואכל וחי לעולם" וגם פה אני שואל איזה דעת מיוחדת צריך בשביל לרצות לאכול מעץ החיים? בקיצור השאלה ברורה על איזה דעת מדובר כאן?
וכיון שאין לנו עסק בנסתרות אני רוצה תשובות שמתקבלות על השכל האנושי.
נשלח ב-11/4/2010 14:02
ספר מורה הנבוכים חלק א פרק ב
הקשה לי איש חכם זה לו שנים קושיא גדולה, צריך להתבונן בקושיא ובתשובותנו בפירוקה. וקודם שאזכור הקושיא ופירוקה, אומר כי כבר ידע כל עברי כי שם אלהים משתתף לשם ולמלאכים ולשופטים מנהיגי המדינות (פרק ז' חלק ב'), וכבר ביאר אונקלוס הגר ע"ה והאמת מה שבארו, כי אמרו והייתם כאלהים יודעי טוב ורע, רוצה בו הענין האחרון, אמר ותהון כרברביא. ואחר הצעת שתוף זה השם, נתחיל בזכרון זאת הקושיא. אמר המקשה, יראה מפשוטו של כתוב כי הכוונה הראשונה באדם שיהיה כשאר בעלי חיים שאין שכל לו ולא מחשבה, ולא יבדיל בין הטוב ובין הרע, וכאשר המרה הביא לו מריו זה השלמות הגדול המיוחד באדם, והיא שתהיה לו זאת ההכרה הנמצאת בנו אשר היא הנכבדת מן הענינים הנמצאים בנו, ובו נתעצם. וזה הפלא שיהיה עונשו של מריו תת לו שלמות שלא היו לו והוא השכל, ואין זה אלא כדבר מי שאמר, כי איש מן האנשים מרה והפליג בעול ולפיכך שינו ברייתו לטוב, והושם כוכב בשמים. זאת היתה כוונת הקושיא וענינה ואע"פ שלא היתה בזה הלשון. ושמע עניני תשובתנו. אמרנו, אתה האיש המעיין בתחלת רעיוניו וזממיו, ומי שיחשוב שיבין ספר שהוא הישרת הראשונים והאחרונים, בעברו עליו בקצת עתות הפנאי מן השתיה והמשגל, כעברו על ספר מספרי דברי הימים או שיר מן השירים, התיישב והסתכל כי אין הדבר כמו שחשבתו בתחלת המחשבה. אבל כמו שיתבאר עם ההתבוננות לזה הדבר, וזה כי השכל אשר השפיע הבורא על האדם, והוא שלמותו האחרון הוא אשר הגיע לאדם קודם מרותו, ובשבילו נאמר (וצוה) בו שהוא בצלם אלהים ובדמותו, ובגללו דבר אתו וצוה אותו כמו שאמר ויצו ה' אלהים ולא תהיה הצואה לבהמות ולא למי שאין לו שכל, ובשכל יבדיל האדם בין האמת והשקר, וזה היה נמצא בו על שלמותו ותמותו, אמנם המגונה והנאה הוא במפורסמות לא במושכלות, כי לא יאמר השמים כדוריים נאה, ולא הארץ שטוחה מגונה, אבל יאמר אמת ושקר. וכן בלשוננו יאמר על הקושט ועל הבטל, אמת ושקר, ועל הנאה והמגונה, טוב ורע. ובשכל ידע האדם האמת מן השקר. וזה יהיה בענינים המושכלים כלם. וכאשר היה על שלמות עניניו ותמותם, והוא עם מחשבתו ומושכליו אשר נאמר בו בעבורם ותחסרהו מעט מאלהים, לא היה לו כח להשתמש במפורסמות בשום פנים ולא להשיגם, עד שאפילו הגלוי שבמפורסמות בגנות, והוא גלוי הערוה לא היה זה מגונה אצלו, ואל השיג גנותו. וכאשר מרה ונטה אל תאוותיו הדמיוניות והנאות חושיו הגשמיות, כמו שאמר כי טוב העץ למאכל וכי תאוה הוא לעינים, נענש בששולל ההשגה ההיא השכלית, ומפני זה מרה במצוה אשר בעבור שכלו צוה בה, והגיע לו השגות המפורסמות ונשקע בהתגנות ובהתנאות, ואז ידע שיעור מה שאבד לו ומה שהופשט ממנו ובאיזה ענין שב. ולזה נאמר והייתם כאלהים יודעי טוב ורע, ולא אמר יודעי שקר ואמת, או משיגי שקר ואמת, ואין בהכרחי טוב ורע כלל, אבל שקר ואמת. והתבונן אמרו, ותפקחנה עיני שניהם וידעו כי ערומים הם, לא אמר ותפקחנה עיני שניהם ויראו, כי אשר ראו קודם הוא אשר ראו אחרי כן, לא היו שם סנורים על העין שהוסרו, אבל נתחדש בו ענין אחר, שגינה בו מה שלא היה מגנהו קודם. ודע כי זאת המלה ר"ל פקח לא תפול בשום פנים, אלא על ענין גלות ידיעה לא ראות חוש יתחדש, ויפקח אלהים את עיניה, אז תפקחנה עיני עורים, פקוח אזנים ולא ישמע, כאמרו אשר עינים להם לראות ולא ראו. אבל אמרו על אדם משנה פניו ותשלחהו, פירושו וביאורו כאשר שנה מגמת פניו שולח, כי פנים שם נגזר מן פנה, כי האדם בפניו יכוין לדבר אשר ירצה כוונתו, ואמר כאשר שנה פנותו וכיון אל הדבר אשר קדם לו הצווי שלא יכוין אליו, שולח מגן עדן, וזהו העונש הדומה למרי מדה כנגד מדה, הוא הותר לאכול מן הנעימות, וליהנות בנחת ובבטחה, וכאשר גדלה תאוותו ורדף אחר הנאותיו ודמיוניו, כמו שאמרנו, ואכל מה שהוזהר מאכלו, נמנע ממנו הכל והתחייב לאכול הפחות שבמאכל אשר לא היה לו מקודם מזון, ואף גם זאת אחר העמל והטורח, כמו שאמר, וקוץ ודרדר תצמיח לך וגו', בזעת אפיך וגו', ובאר ואמר וישלחהו ה' אלהים מגן עדן לעבוד את האדמה אשר לוקח משם, והשוהו כבהמות במזוניו ורוב עניניו, כמו שאמר ואכלת את עשב השדה. ואמר מבאר לזה הענין אדם ביקר בל ילין נמשל כבהמות נדמו, ישתבח בעל הרצון אשר לא תושג תכלית כוונתו וחכמתו:
נשלח ב-11/4/2010 14:06
אבן עזרא בראשית פרק ב
ודע כי אדם מלא דעת היה, כי השם לא יצוה לאשר אין לו דעת, רק דעת טוב ורע בדבר אחד לבדו לא ידע. הלא תראה שקרא שמות לכל הבהמה והעוף כפי תולדת כל אחד ואחד. והנה חכם גדול היה. ולולי שהיה כן לא הביא השם את בריאותיו אליו לראות מה יקראם, והוא יודע ממנו שהוא בער. גם השם הראה לו עץ הדעת, כי הנה אשתו ידעה שהוא בתוך הגן:
נשלח ב-11/4/2010 14:49
ספורנו בראשית פרק א
אדם. מין ממיני "נפש חיה" שיצרתי ששמו "אדם", כאמרו "ויהי האדם לנפש חיה" (להלן ב, ז) נעשהו "בצלמנו". שהוא עצם נצחי ושכלי. ונצחי ובזה פתח האל יתברך פתח בתורתו, לקנות ידיעה בעצמים הנבדלים בידיעת נפשנו:
(כלומר האדם נוצר קודם כל כמו כל החיות, max )
כדמותנו. בענין המעשיות שידמה בם קצת לפמליא של מעלה, בצד מה שהם פועלים בידיעה ובהכרה. אמנם פעולתם היא בלתי בחיריית, ובזה לא ידמה להם האדם, ובקצת ידמה האדם לאל יתברך, הפועל בבחירה. אמנם בחירת האל יתברך היא לעולם לטוב, ולא כן הבחירה האנושית. ועם זה, הנה האלהית על אופן נכבד מאד יותר מן הבחירה האנושית. ולכן אמר "כדמותנו" כמו דמותנו לא "בדמותנו" באמת:
(כז) בצלם אלהים. הנה מלת "אלהים" על צד ההדמות תאמר על כל עצם שכלי בפעל, שלם, נבדל מחומר, ובזה הוא נצחי בהכרח. ולכן תאמר על האל יתברך ועל מלאכיו, וכמו כן תאמר על השופטים על שם החלק השכלי הראוי בהם. אמנם בהיות כי השכל האנושי אף על פי שפעולת השכלתו הוא בלתי שום כלי חמרי ותתפשט על בלתי מוחש, ועל קצת עתידות, ולא יחלש בהרבותו פעולת השכלתו, ולא בעת זקנת הגוף, אבל יוסיף אומץ. ומכל אלה התבאר שהוא נבדל מחמר בלי ספק, כי אמנם הפך כל אלה יקרה לכחות הגוף החמריות מכל מקום, קודם שיתבונן, בהיותו אז משולל מכל שלמות אשר הוכן לו, לא יקרא "אלהים", אבל יקרא "צלם אלהים" בלבד, עד שיקנה שלמות, בפרט בחכמה אשר בה יקנה אהבת האל ויראתו, כי אז יהיה עצם שכלי בפועל, שלם, נבדל מחומר, ומזה יתחייב שיהיה נצחי וקיים גם אחרי מיתת הגוף, ובהיות בבחירת האדם לקנות זה השלמות בהשתדלו להתבונן בחכמה הנזכרת, הנה התבאר שכאשר ימנע עצמו מזה ישאר כחו השכלי על כחיותו, משולל מכל שלמות בפעל, כמו שהיה בתחלה, ויעלה בתהו ויאבד, כאמרו "אדם ביקר ולא יבין נמשל כבהמות נדמו" (תהלים מט, כא). ואת כל אלה הורה האל יתברך בשתי מלות באמרו "בצלם אלהים":
ספורנו בראשית פרק ב
נחמד למראה. משמח ומרחיב הלב להכינו לקבלת השפע השכלי, כאמרו "והיה כנגן המנגן, ותהי עליו יד ה'" (מ"ב ג, טו):
(כלומר כמו יין משמח, כך עץ הדעת נותן כביכול רוגע לחשוב, לדעתי הוא טוען שזה דבר טבעי כמו כדורי הרגעה והבן, max ) עץ הדעת. משיא לתת לב אל "הטוב והרע". ומזה "והאדם ידע" (להלן ד, א), נתן לב עליה. ומזה נקרא הקרוב "מודע", כאמרו "מודע לאישה" (רות ב, א), שדרכו לתת לב לצרכי קרובו, כאמרו "ואח לצרה יולד" (משלי יז, יז):
נשלח ב-11/4/2010 15:40
יש לי הסבר יפה בעניין הזה הקושר בין הבושה של האדם ללכת ערום לבושה של אדם לקבל דבר שלא השקיע ע"מ לקבלו = נהמא דכיסופא.
ההסבר עוסק בעניין הצניעות.
מה העניין בצניעות בלבוש?
העניין הוא שאדם ההולך ערום - מבליט את הצדדים החיצוניים שבו וממילא יתייחסו אליו יותר בגלל מראהו החיצוני ולא אל האישיות העמוקה שהיא הוא עצמו. אדם זה מקבל את תשומת הלב והאהבה בגלל דברים שהינם חיצונייים לו ואינם הוא עצמו.
אדם זה מקבל יחס/אהבה/טוב - על דבר שלא השקיע ע"מ לקבלו - על דבר שאינו חלק ממנו - דבר חיצוני לו!
הגענו לאותה הגדרה - אדם לא רוצה לקבל טוב על דבר שלא השקיע ע"מ לקבלו! - הוא מתבייש!!!
כיוון שאכל מן העץ - נכנסה בו הבושה וממילא - "בזיעת אפך תאכל לחם"!!! ("נהמא דכיסופא") - כדי לקבל את הלחם - תאלץ לעבוד מעתה והלאה.
נשלח ב-11/4/2010 15:50
הראיה, ההסבר יפה בתור הסבר שקושר את הבושה ללכת עירום לנהמא דכיסופא אבל השאלה שלי היא מה הקשר בין הדעת שנתוספה בו לבושה הזאת, לפני שאכל לא היתה לו דעת? או שלא היתה לו בושה? או שזה תלוי זה בזה, ואם כן איך? וחוץ מזה יוצא מדבריך שאדה"ר לפני שחטא כשהתהלך ערום אז הוא היה יותר חיצוני מאחרי החטא כשהתכסה בבגדים! זה אבסורד! ולמקסמן, אתה מביא ציטוטים ארוכים וחשובים אבל הייתי שמח אם תענה את התשובה לשאלות שלי במילים שלך. תודה.
נשלח ב-11/4/2010 15:57
לא הסברתי עד הסוף, סליחה. אדם הראשון מרוב שהיה רוחני - נשמתו האירה מבעד לגופו והצדדים החיצוניים היו חסרי משמעות בעבורו. כשאכל מהעץ הדעת - נתן חשיבות גם לצדדים החיצוניים - גם הגוף קיבל משמעות ולכן היה צורך בהסתר.
לגבי הדעת - האמת, אין לי כח עכשיו לחשוב, אשתדל יותר מאוחר... ב"נ!
נשלח ב-11/4/2010 16:50
הגיוניי: היקר
בוא נאמר שכל זמן שהמדע עוד לא החליטה מה יש בחלק האבולוציוני, אין לי תשובה רציני, אולי ההסבר של הספורנו נכונה כי זה מתרץ את קושיות הרמב"ם והאבן עזרא,
אבל ברגע שהמדע יאמר את דברו, כלומר מה החלק הטבעי, אז נדע מה היה בעץ הדעת,
לדעתי המטופשת אפשר לבדוק את זה מאוד פשוט,
מתי ילד מתחיל לקבל שכל האם יש לו שכל מיד ? לא !
האם יש לו בושה מיד ? לא !
אז באיזה שלב נכנס לו כל העניינים האלה ??
אם נאמר מלימוד, (וכנראה שזה כך) אז כנראה לא זה היה ה"עץ הדעת", כי אי אפשר הוקס פוקוס אכלתי פרי ואני יודע עברית\או יש לי בושה,
אז אצלנו בתור ילדים זה קרה דרך לימוד,
אז ממי האדם היה יכול ללמוד הרי זה לא משהו גנטי, כי אם כן למה אנחנו לא נולדים עם זה ?
כלומר אי אפשר לומר שהפרי עשה משהו גנטי אצל האדם, כי אם כן למה אין לנו את זה,
יש שרוצים לומר שמאז שמתחילים לאכול חיטה הילד מקבל שכל\בושה יכולת לדבר, (וגם הריח של היציאות והבן)
תוקן על ידי maxmen ב- 11/04/2010 16:54:58
נשלח ב-11/4/2010 19:28
מדוע הקב"ה לא רצה שהוא יאכל מעץ החיים ויחיה לעד כי הרי אילמלא שחטא היה גם כך חי לעד??????????????????????
נשלח ב-11/4/2010 19:29
לדעתי הענין הוא כזה, דעת הוא לשון של חיבור כידוע ואין להאריך בדוגמאות, אדם הראשון לפני החטא הוא היה כולו עסוק במושכלות, לעבדה ולשמרה, אדם רוחני לגמרי עד שהמלאכים חשבוהו לה' בעצמו כמובא במדרשים, ודאי, היה לו גוף אבל הגוף היה כאילו תלוש ממנו, לא היה קשר בין הגוף, החומר שלו לבין הרוח והמושכלות שלו, הגוף היה כאילו איזה דבר צדדי שמוכרח להיות אבל לא היתה לו כל תפיסת מקום שהיא הוא היה מנותק לגמרי מהשכל. אחרי החטא כשאכל מעץ הדעת אז נכנסה בו דעת כלו' פתאום נתפס לו החיבור הזה שבין הרוח לגוף והגוף כבר לא היה תלוש מן המציאות הוא קיבל מציאות ג"כ, וכשנהיה קשר בין השכל לגוף אז פתאום הוא קלט שהוא ערום. אותו הסבר ג"כ לגבי זה שאם הוא יאכל מעץ הדעת אז הוא ירצה לאכול ג"כ מעץ החיים כי כל זמן שכולו רוח מה פתאום שיחשוב על חיים לעולם הרי הנשמה ממילא קיימת לעולם אבל אחרי שפתאום יהיה לו דעת ויהיה לו חיבור בין הנשמה לגוף אז הוא ירצה כבר שגם הגוף יחיה לעולם. זו דעתי, מעניין מה אתם אומרים.
נשלח ב-11/4/2010 19:41
muchnick כתב:
מדוע הקב"ה לא רצה שהוא יאכל מעץ החיים ויחיה לעד כי הרי אילמלא שחטא היה גם כך חי לעד??????????????????????
לא היה מתוכנן לו לחיות לעולם לעד, היה מתוכנן לחיות הרבה כמו שבאמת קרה 930 שנה, זה הרבה לא ??
אלוקים אמר לו ביום שתאכל תמות, בסוף ויתר לו ובמקום זה קילל אותו,
נשלח ב-11/4/2010 19:43
חזןגדול: מה תעשה עם שאלת הרמב"ם והאבן עזרא ????
נשלח ב-11/4/2010 20:21
muchnick כתב:
תשובה אחרת:
יש לי מאמר שלם על בריאת העולם שקוראים לו "תכלית שכולה תכלת"...(מבוארים שם כמה יסודות חשובים...)
אכן, כל עוד לא אכל מעץ הדעת יכל לחיות לנצח. שהרי היה בגן עדן ולא היה צורך בעמל בכדי לקבל את הטוב שהרי לא הייתה לאדם בושה - ממילא הטוב היה מושלם גם כשניתן במתנה.
אך לאחר האכילה מן העץ - "בזיעת אפיך תאכל לחם" - צריך לעבוד בכדי לקבל את השכר - אחרת הטוב לא יהיה מושלם שהרי הכניס האדם בעצמו את הבושה. - לכן היה חייב להיות עולם הזה - עבודה - ועוה"ב - שכר! - ולא יכל לחיות לנצח.
ממילא - "ועתה פן ישלח ידו ולקח גם מעץ החיים ואכל וחי לעולם"...!
(אויייייייייייייייייישששששש!!! שונא את יום השואה! סיוטטט! טלויזיה חופרתתת...!!!)
נשלח ב-11/4/2010 20:34
איכפת לך לשלוח לי את המאמר הזה הוא נשמע מעניין. (תכבה אותה בשביל מה יש אינטרנט בימינו)
אנסה להעלות אותו לפה...אבל הוא ארוך קצת. יהיה לך סבלנות וכח?
נשלח ב-12/4/2010 15:17
הראיה, אנחנו מחכים. "תכלית שעולה תכלת".. רק השם בעצמו כבר מעורר ענין.. אני רק מקוה שזה אמור לענות על השאלות שלי, אם לא, אולי עדיף שתעלה את זה בנפרד.
מקסמן, שכל ובושה באים לילד אם ההתפתחות שלו כמו שגוף אין לו הרבה בהתחלה, בקושי שלוש או ארבע קילו, ככה גם שכל אין לו כמעט כלום אבל כשהוא גודל זה מתפתח אצלו כמו הגוף, לא הלימוד מביא לו שכל ובושה, הלימוד יכול לפתח את זה אצלו יותר מהר. לגבי הפרי, ברור שהוא לא היה פרי רגיל, מה שזה לא עשה, זה לא היה בהתפתחות זה היה הוקוס פוקוס מיד אחרי שהוא אכל, אני רק שואל מה זה עשה לו?