|
|
| נשלח ב-17/4/2010 23:17 |
|
| |
.
מקסמן, הואיל וכתבת כי יש הרבה, אנא - אל תמנענו מהידע החבוי באמתחתך.
מיהם?
|
|
|
|
| נשלח ב-17/4/2010 23:28 |
|
| |
| מואדיב כתב: |  | .
מקסמן, הואיל וכתבת כי יש הרבה, אנא - אל תמנענו מהידע החבוי באמתחתך.
מיהם?
|
|
והיות שירוחם מסכים איתך, אז לעת עתה אני שותק (עד שיהיה לי דברים ברורים, ולא מהזיכרון,)
|
|
|
|
| נשלח ב-18/4/2010 00:49 |
|
| |
אולי תתרגמו סיפורים מארמית. עדיין לא שכיתי להבין את השפה על בורייה ויש לי עניין רב באשכול זה כיון שאני מכירה באופן אישי כמה רווקות מתבגרות מאוד שלולא התביישתי הייתי מציעה להן להקפיא ביציות. קראתי פעם מאמר אקדמי מרתק, איפשהו מצאתי באינטרנט (נעלם לי הקישור). המאמר דן בנושא זה והביא סיפור על תנא או אמורא (לא זוכרת) שהיה כועס על האנשים במקומו שהיו מוציאים זרע בבית המרחץ, כשלמחרת מתרחצות שם נשים. כנקמה הכריחו אותו לרחוץ שם וגרמו לו איכשהו להוציא זרע, ולמחרת רחצה שם בתו הנשואה והתעברה ונולד ילד. הילד לא נחשב ממזר. איני זוכרת את הפרטים במדוייק, אשמח אם מישהו מכיר.
|
|
|
|
| נשלח ב-18/4/2010 10:52 |
|
| |
מקס יגעתי מצאתי הגמרא אמנם לא עוסקת בביתם הפרטי של האמוראים והתנאים, לכן אין תעוד מדויק על מספר נשותיהם, ר' עקיבא היו לו 4 נשים, זה כתוב, אם הוא התגרש מאחד מהן או אחת מהן מתה לא כתוב. אבל ברור שהדבר היה מצוי, בקהילות ישראל.
נדרים דף כ: אל ישתה אדם בכוס זה ויתן עיניו בכוס אחר. אמר רבינא: לא נצרכא אלא דאפילו ב' נשיו .
נדרים דף עג. איבעיא להו: בעל מהו שיפר לשתי נשיו בבת אחת? א
סנהדרין דף יד : תא שמע: איש ושתי נשיו - פודין מעשר שני
כריתות דף טו. הבא על ה' נשיו נדות בהעלם אחת, שהוא חייב על כל אחת ואחת
נתנו גם עצות איך לשאת אותן.
בבא קמא דף ס: אמשול לכם משל, למה הדבר דומה? לאדם שיש לו שתי נשים, אחת ילדה ואחת זקינה, ילדה מלקטת לו לבנות, זקינה מלקטת לו שחורות, נמצא קרח מכאן ומכאן !
|
|
|
|
| נשלח ב-18/4/2010 11:03 |
|
| |
יעקובקוב מדרש הוא וגם מופיע בליקוטי מהרי"ל גדול בעל מנהגי אשכנזה
אוצר המדרשים (אייזנשטיין) עמוד לה והאיך ילדתן אמן בלא בעל? אמרו פעם אחת הלכו לבית המרחץ ונכנס לה בקובתן זרע מישראל ונתעברו וילדו מהם ולא היו יודעים מי היה אביהם, אבל בן סירא נודע לו מי היה אביו והאיך ילדתו אמו בלא בעילת בעל. אמרו עליה כי בת ירמיהו היתה, פעם אחת הלך ירמיה לבית המרחץ ומצא שם רשעים משבט אפרים וראה כי כלם מוציאין שכבת זרע לבטלה, לפי שכל שבט אפרים באותו הדור רשעים היו, שכן כתיב בו ויעש הרע בעיני י"י, וכיון שראה אותם התחיל להוכיחם מיד קמו עליו ואמרו מפני מה הוכחתני חי דרך באר שבע שלא תזוז מכאן עד שתעשה כמוני. אמר להם הניחו לי ואשבע לכם שלא אגלה דבר זה לעולם, אמרו לו והלא צדקיהו ראה לנבוכדנצר אוכל ארנבת חיה ונשבע לו בגזירת השם שלא יגלה עליו ובטל שבועתו, וכן תעשה גם אתה, ועתה אם תעשה כמונו הרי טוב ואם לאו נעשה בך מעשה סדום כשם שעשו אבותינו בע"ז שלהם, ואם בע"ז היו עושין כך אנו בך על אחת כמה וכמה, מיד עשה כן מרוב הפחד והיראה מהם, וכמו שיצא משם התחיל לקלל יומו שנאמר ארור היום אשר יולדתי בו, ויצא ונתענה על דבר זה רמ"ח תעניות כנגד כל איברים שבאדם, ושמורה היתה טיפה של אותו צדיק עד שבאתה בתו של אותו צדיק לבית המרחץ ונכנסה בקובתה, ולשבעה חדשים ילדה בן בשינים ובדיבור, וכיון שילדה היתה מתביישת מבני אדם שהיו אומרים מזנות ילדה, ופתח פיו הנער ואמר לאמו, על מה מתביישת מבני אדם כי בן סירא אני. אמרה לו סירא זה מי הוא? אמר לה ירמיהו, ולמה נקרא סירא שהוא שר על כל השרים והוא עתיד ליתן שם לכל שר ומלך, וכשתחשוב סירא וירמיהו בגימטריא שוין. אמרה לו בני אם כן היה לך לומר בן ירמיהו אני
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-18/4/2010 11:18 |
|
| |
[מקסמן,
בינתים הובאה דוגמר אחת לתנא שנשא יותר מאישה אחת. לפי המאמר שהבאתי ציטוט ממנו, הוא היה היחיד וגם זה היה בנסיבות מיוחדות. יש הבדל בין להתיר נשיאת יותר מאישה אחת, לבין ביצוע בפועל.]
|
|
|
|
| נשלח ב-18/4/2010 11:30 |
|
| |
אםשלום
יש הבדל בין להתיר נשיאת יותר מאישה אחת, לבין ביצוע בפועל
בטח שיש הבדל- אבל איפה מופיע ההבדל הזה בהלכה- עד חדר"ג,?
|
|
|
|
| נשלח ב-18/4/2010 12:28 |
|
| |
| ירוחםשמ כתב: |  | מקס
יגעתי מצאתי הגמרא אמנם לא עוסקת בביתם הפרטי של האמוראים והתנאים, לכן אין תעוד מדויק על מספר נשותיהם,
ר' עקיבא היו לו 4 נשים, זה כתוב, אם הוא התגרש מאחד מהן או אחת מהן מתה לא כתוב.
אבל ברור שהדבר היה מצוי, בקהילות ישראל.
נדרים דף כ: אל ישתה אדם בכוס זה ויתן עיניו בכוס אחר. אמר רבינא: לא נצרכא אלא דאפילו ב' נשיו . נדרים דף עג. איבעיא להו: בעל מהו שיפר לשתי נשיו בבת אחת? א סנהדרין דף יד : תא שמע: איש ושתי נשיו - פודין מעשר שני כריתות דף טו. הבא על ה' נשיו נדות בהעלם אחת, שהוא חייב על כל אחת ואחת נתנו גם עצות איך לשאת אותן.
בבא קמא דף ס: אמשול לכם משל, למה הדבר דומה? לאדם שיש לו שתי נשים, אחת ילדה ואחת זקינה, ילדה מלקטת לו לבנות, זקינה מלקטת לו שחורות, נמצא קרח מכאן ומכאן ! |
|
ירוחם, במחילה ממעכ"ת, דומני שתשובתך טובה, אך לא לשאלה ששאלתי.
יכול אני לצטט לך הלכות רבות על בן סורר ומורה, אך אין לי דוגמא למקרה כזה.
שאלתי מיהו התנא/האמורא שהיה נשוי לשתי נשים בו-זמנית.
עד עתה, אף דוגמא לא הובאה לכאן. הלכות בנושא ריבוי נשים - יש ויש. מסכת יבמות מלאה בהן.
בר קפרא - הותר לו. לא שמענו אם עשה זאת.
רבי עקיבא - איני יודע מהיכן אתה למד שהיה נשוי ליותר מאשה אחת באותו הזמן - פעמים רבות מצאנו שאלמן נושא אשה שוב, מעולם זה לא הפך אותו לבעל של שתי נשים בו-זמנית.
האם יש לך דוגמא למישהו כזה?
|
|
|
|
|
| נשלח ב-18/4/2010 12:35 |
|
| |
שבת קיח ע"ב ר' יוסי שהעיד על עצמו שייבם חמש יבמות.
|
|
|
|
| נשלח ב-18/4/2010 12:51 |
|
| |
מואדיב
כפי שכתבי הגמרא אינה עוסקת בחייהם הפרטיים של האמוראים והתנאים, רק במקרה קיצוני- אם לאחד מהתנאים היו שתי נשים הדבר לא היה אטרקציה שיכתבו עליה, על רבי עקיבא כתבתי כי כתוב שהיו לו 4 נשים- לא כתוב שישב שבע על אחת מהן ולא שקבר אחת מהן- לא כתבתי כי הן היו בעת ובעונה אחת., בר קפרא- יבם 12 נשים- נשות אחיו שמתו ללא ילדים, כך בכל אופן מסופר, אגב בר קפרא לא הוסמך לרבנות בגלל כל מיני אינטריגות.- לא מספיק 12 נשים על הראש היו לו גם בעיות כלכליות .
|
|
|
|
| נשלח ב-18/4/2010 16:06 |
|
| |
[הערת שוליים -
עד כמה שאני יודעת, לא כתוב בשום מקום שלר' עקיבא היו 4 נשים. אפשר למצוא ברחבי ספרות חז"ל 4 סיפורים שונים על נישואי ר' עקיבא לאישה כלשהי. זה לא אותו הדבר. למען האמת, אלא אם מתייחסים לספרות חז"ל כמקור היסטורי מדוייק ורשמי - זה אפילו לא דומה.]
|
|
|
|
| נשלח ב-18/4/2010 16:54 |
|
| |
אםשלום את מדיקת לא כתוב שהיו ארבע נשים, כתוב שהוא התחתן ארבע פעמים, עם ארבע נשים שנות- אבות דרבי נתן. נכון ששם אשתו הראשונה לא מופיע בשום מקום , היא היתה אמו של ר' יהושוע בן קרחה, אשתו השניה היתה כמובן רחל, שממנה לא היו לו ילדים, אשתו השלישית ילדה לו בן (לא זוכר כרגע את שמו) אשתו הרבעית -אשתו של רופוס הרומאי.
אם חז"ל הם לא מקור היסטורי על רבי עקיבא?! אז מה המקור היסטורי על רבי עקיבא? את מכירה מקור היסטורי אחר?
|
|
|
|
| נשלח ב-18/4/2010 17:12 |
|
| |
ירושלמי פ"ד הי"ב ר' טרפון אביהם של כל ישראל הערים וקידש שלש מאות נשים בימי רעבון על מנת להאכילן בתרומה.
|
|
|
|
| נשלח ב-18/4/2010 17:30 |
|
| |
[ירוחם,
האם כתוב במקור אחד ספציפי שהיו לו 4 נשים? איני מכירה ואשמח להכיר (בלי שמץ ציניות). תודה!]
|
|
|
|
| נשלח ב-18/4/2010 17:39 |
|
| |
.
שימו לב כלכם עד לאן נדחקתם. אוקימתות על גבי אוקימתות כבר מבוסות יותר:
1. ייבום 12 נשים: הסיפור, המופיע בלי זיהוי, מיוחס לתנא בר קפרא. אני מבקש שתשימו לבכם כי כדי לייבם 12 נשים, צריכים היו להיות לו 12 אחים שמתו בלי ילדים. עשו את החישוב לבד וכו'.
2. רבי יוסי, לפי הגרסה בבבלי, כלל לא מספר על כמה נשים, אלא על 5 בעילות שבעל, שמכל אחת מהן נולד בעל תריסין. התוס' אומר שבירושלמי מצויין שמדובר בייבום. שוב, גם אם נניח שייבם את כולן באותו הזמן, אין המדובר במקרה בו מישהו נושא אשה על אשתו.
3. רבי עקיבא: על הטוען כי נשא יותר מאשה אחת באותו הזמן - נטל ההוכחה.
4. רבי טרפון הערים כדי להאכיל. אכן, דוגמא לנשיאת כמה נשים.
אם אלו הן הדוגמאות, הרי שנחה דעתי והוכחה טענתי. צריך להזקק לסיפורים יוצאי דופן, של ייבום או של שנות רעב, כדי למצוא מקרה בו מישהו אולי קידש אשה נוספת כאשר כבר היה נשוי. אני עדיין ממתין לקבל את הדוגמא בה מישהו מהתנאים או האמוראים - כפי שכתבתי למעלה - היה נשוי ליותר מאשה אחת באותו הזמן.
הערה נוספת לדברי ירוחם לעיל: מטרת הגמרא אינה סיפור תולדות חייהם של חז"ל. זו אינה מטרה, אך הדבר מתבצע בכל זאת. אלמלא כן, לא היית יודע מי היו בעליה של בת רב חסדא, כפי שלא היית יודע לטעון כלפי על ארבע נשותיו של רבי עקיבא.
 |
|
|
|
|
|