| נשלח ב-14/4/2010 12:14 |
|
| |
מהפכה הלכתית בימי חז"ל- היתכן?
שבת סד: והדווה בנידתה – זקנים הראשונים אמרו (רש"י – היו דורשים הראשונים כמשמעו) שלא תכחול ולא תפקוס.... עד שבא ר"ע ולימד א"כ אצה מגנה על בעלה ונמצא... מגרשה.. אלא מה ת"ל והדווה בנידתה – עד שתבוא במים. דברים בל ייאמנו – בא ר"ע ובגלל "צרכי החיים" ביטל דין שנהג ע"פ פסוק ונתן משמעות חדשה לפסוק. - מיהם "זקנים הראשונים? דעת יחיד? דע מקובלת? שולטת? האם נהג איסור קישוט לפני ר"ע?
- האם ל"זקנים הראשונים" זהו דין דאורייתא? כך קצת משמע בדברי רש"י.
- האם עד אז טבלו? הרי אלו מעשים שבכל יום. הרא"ש בסוף פ"י בנידה מביא את הגמ' הצורה המשתמעת שטבלו.
- קשה להניח שהיתה "הנחה" בגלל צרכי החיים. מן הסתם הבינו שלא יתכן שנדרש כך ע"י התורה (דרכיה דרכי נועם הינו שיקול הלכתי – דרשני, כמופיע במסכת סוכה).
הרא"ש בסוף הלכותיו על מסכת נידה מביא קיצור דינים בזה"ז לבנות ישראל ושם כתוב: "התורה אסרה יחוד עם כל עריות וגם נידה היא בכרת כשאר עריות. אלא שהדבר קשה להיזהר מיחוד אשתו נידה ומצאו רמז מן המקרא להתיר יחוד נידה ודרשו סוגה בשושנים..." בדומה לעניין הקודם, יחוד נידה היה צריך להיות אסור ובגלל "צרכי החיים" התירו ע"פ רמז. - האם באמת התורה אסרה נידה או שלכאורה היה צריך להבין שאסור לולא הרמז?
- האם עד שנמצא הרמז אסרו?
- מתי נמצא הרמז? אולי במדבר סיני?
- מה מעמדו של ה"רמז"?
מזה כ 20 שנה אני תוהה על כך. האם יש לכך פתרון "טוב"
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-14/4/2010 13:56 |
|
| |
תלמיד:
אני לא מבין על מה אתה כל כך מתפלא ? יש אלפי דגמאות כאלה,
וזה בעצם כל היופי של התורה,
(אגב: שחז"ל אומרים שלעתיד לבוא ההלכה כבית שמאי,
אנו רואים שהם בעצם הבינו שכך טבעו של עולם, כלומר כל דור מוסיף חומרות חדשות,
שהם קבעו בזמנם כבית הלל, כי הבינו שאי אפשר ללכת ראש בקיר,
כלומר ההלכה חייב לבוא ברצון, וזה יכול לבוא רק במשך דורות, כל דור ודור מביא איתו את הדיקדוקי ההלכה החדשים,)
|
|
|
|
| נשלח ב-14/4/2010 14:20 |
|
| |
מקס היופי של ההלכה? כלום איננו אומרים כל היום שהכל קבלה מסיני?
|
|
|
|
| נשלח ב-14/4/2010 14:38 |
|
| |
תלמיד טועה
-הרבה מנהגים היו בימי קדם להחמיר על הנדה, ולא מן הדין, וגם הרמב"ן (במקרה של רחל ולבן) הביא דוגמאות כאלו. ברור שעל פי התורה אין איסור להתאפר, כי התורה לא גזרה על הנדה אלא טומאה ואיסור קורבה אליה. ואם לא התאפרו הרי זה משום שלא רצו שבעלה יתאווה אליה, וייתכן שבדור בו הנדה לא יצאה מן הבית כדי שלא תזיק בהבל פיה (ועוד אמונות כאלו שאינם כתובות בתורה ולא הזהירה עליהם) אם היתה מתאפרת היה זה עזות כאלו רוצה שיתקרבו אליה. וברור שעיקר הדין כרבי עקיבא. אבל אין האיפור צרכי החיים, לא חייבים להתאפר, אבל גם לא אסור.
-ולגבי הטבילה, ברור שלא מן הדרשא הזו נלמדה, וכל טומאה אינה עוברת אלא בטבילה, כך הוא בטומאת זב ויולדת וכל הטומאות שבתורה, והנדה אינה גרועה מהם. ואפילו הנוגע במשכב ומושב שלה צריך טבילה, אז יש ספק שהיא עצמה צריכה טבילה? (וכן מפורש במעשה בת שבע "והיא מתקדשת מטומאתה", הרבה לפני רבי עקיבא). -ולגבי יחוד פשוט וברור שמעולם לא היה אסור, איך יעלה על הדעת שאדם לא יתייחד עם אשתו חצי מחייו? והיכן בדיוק יישנו כשהיא נדה? האם לא היו אנשים גרים בבתיהם בימי קדם?? והרא"ש לא כתב אלא את הטעם של הדין שהוא מהתורה. והרמז הוא משום שכך היה דרך חז"ל לקיים את ההלכות על ידי רמזים, וגם הרבה הלכות ידועות התאמצו מאד למצוא להם דרשות ורמזים כמו שהראה הופמן (כגון מקום המילה, השחיטה, וכדו').
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-14/4/2010 14:43 |
|
| |
איך קבלנו מסיני שחשמל היא מלאכת אש למשל,
איך קבלנו את השעות מסיני שעוד לא היה שעון ?
אתה רוצה שאני המשיך ?
המדריך טיס שלי שאל אותי איך אצלכם מגדירים דבר חשוב שאין לעשות בשום אופן (בחוקי טיס יש הרבה כאלה)
אמרתי לו זה "הלכה מסיני"
ומאז כל הזמן זעק לי על טעויות שעשיתי "אמרתי לך שזה הלכה מסיני"
|
|
|
|
| נשלח ב-14/4/2010 14:53 |
|
| |
מקסי אז מי חידש איסור חשמל בשבת?
|
|
|
|
| נשלח ב-14/4/2010 15:12 |
|
| |
| בעלבעמיו כתב: |  | מקסי
אז מי חידש איסור חשמל בשבת? |
|
מה פירוש מי חידש ? פוסקי ההלכה כמובן, וזה כל היופי של ההלכה, היא לא משהו פנאטי,
הרי תורה לא בשמים היא, היא רק בידי החכמים, שבכל דור ודור,
מי חידש את השעות ?
מי חידש תפילין מגיל 13 ? (הרי לומדים מהתורה שמי שיודע לשמור כלומר בגיל 6\9 )
מי חידש את הפרדה של גברים\נשים ? (הרי בסיני עמדנו כנראה בלא הפרדה, וכן בבית המקדש)
וכן יש אלפי דוגמאות,
אתה מודע למשמעות של דינה דמלכותה דינה ? כמה הלכות דינים בטלים בגלל זה ?
|
|
|
|
| נשלח ב-14/4/2010 15:31 |
|
| |
חשמל אינו חדוש במובן של התפתחות, אלא במובן של הכרעה החזו"א הבין שהוא מלאכה, הגרשז"א הבין שלא. אבל איסור מלאכה היה מאז ומעולם התחדשה סוג של מציאות ועליה נוצר ויכוח אם היא מלאכה גם הדפוס התחדש והכריעו שיש בו משום כותב וכך הלאה
|
|
|
|
|
| נשלח ב-14/4/2010 15:41 |
|
| |
ואמאי:
בכללי אתה צודק,
אבל התירו אפי' מלאכות בשבת, למשל מלאכת בורר על דרך אכילה, כלומר מותר לקלף פרי אפי' שהיא פסולת מתוך אוכל,
ותחסוך ממני שזה לא בורר אמיתי, זה פשוט מלאכה שמותר,
|
|
|
|
| נשלח ב-14/4/2010 16:06 |
|
| |
מקסי מה הסמכות של חכמים? החזון איש האמין שבכוחו לחדש איסור על חשמל? הרי אפילו על דברים קלים מאלו הוא אמר שאנן יתמי דיתמי.
|
|
|
|
| נשלח ב-14/4/2010 16:31 |
|
| |
| בעלבעמיו כתב: |  | מקסי
מה הסמכות של חכמים?
החזון איש האמין שבכוחו לחדש איסור על חשמל? הרי אפילו על דברים קלים מאלו הוא אמר שאנן יתמי דיתמי. |
|
הסמכות היא אבסולוטית, הרי זה עומק האמרה של תורה לא בשמים היא, או אין משגיחים בבת קול, ועוד ועוד,
הסמכות שלהם כל כך חזק שאפי' להגדיר את אלוקים הם שינו בכל דור ודור,
לגבי החזון איש: הוא חידש במקווה את אוצר זריעה וביטל אוצר השקה, (לא ממש חידש אבל גזר לקבל את אוצר הזריעה שזה קולה לכל הדעות וביטל את אוצר השקה, שזה חומרה לכל הדעות,)
לגבי שאנן יתמי דיתמי: פי' שכל זמן שאנו לא יודעים סיבת הלכה X ? אי אפשר לשנות, ובצדק לא ?
אני חושב ששופט גוי גם לא יעשה כך כלפי החוקים שלהם,
נ,ב, אני לא רב ולא חזונישניק, אני מדבר מהבטן, אוקיי
|
|
|
|
| נשלח ב-14/4/2010 16:37 |
|
| |
אמאי
אתה מבין לבד שתירוצים כאלו אני מקבל בשפע בשולחן שבת מהנערים. אתה מעקר את הראש והגמ' ממשמעותם
|
|
|
|
| נשלח ב-14/4/2010 16:45 |
|
| |
מקסי נאמר בפירוש, גייגר היה גאה בך. החזון איש היה מזדעזע ממה שאתה מייחס לו. ומה הסמכות של החזון איש לעומת אחרים שאינך מקבלם? דרך אגב אתה יודע על מה החזון אשי אמר שאנחנו יתמי דיתמי?
ואם אנחנו כאלו מדעיים אז הנה מקור טוב לנושא http://hydepark.hevre.co.il/topic.asp?topic_id=1021051&forum_id=1364
תוקן על ידי בעלבעמיו ב- 14/04/2010 16:49:52
|
|
|
|
| נשלח ב-14/4/2010 16:48 |
|
| |
מקס
לגבי שאנן יתמי דיתמי: פי' שכל זמן שאנו לא יודעים סיבת הלכה X ? אי אפשר לשנות, ובצדק לא ?
דור יתמי? רק לגבי התרים? לגבי איסורים גברא רבא! דור יתמי? אתה מודע למהפכה שנעשה בעם ישראל ב60 שנים האחרונות, על ידי הדור יתמי הזה?
|
|
|
|
| נשלח ב-14/4/2010 17:25 |
|
| |
בעל לצערי מלבד הדעה המפורסמת בדבר השתנות הדרגתית שבאה מבפנים לא מצאתי מאומה רלוונטי לשאלותי באשכול שהפנית איליו (שגלש מהר מאוד לדיונים על שינויים במנהגים ודיני דרבנן שוליים יחסית ולדיון במוסריות המצוות, שלטעמי אינו קשור כלל לעניין). אני הבאתי מקרים שהם לכאורה שינויים חדים בדאורייתא (אם לא "תכופף" את האמור כמו שאמאי כופף, ואיני מזלזל בפתרונו, אין לי בינתיים פתרון אחר) ואגב – באחד הקשורים מהאשכול ההוא עלתה השאלה לגבי טיס בחוה"מ אם הוא מלאכת אומן. חושבני שההדיון שם בטעות יסודו: יתכן שגם נהיגה הינה מלאכת אומן, אבל המלאכה הינה הבערה, וההבערה אינה מלאכת אומן, האומנות היא תמרון הרכב והמטוס שאינה כרוכה במלאכה, כך שאין כלל בעיה. מקס כשהייתי בטירונות היה מ"כ זולל דתיים ושאלני במסדר השאלה לעניין חשמל שלא היה קיים בסיני. אחרי שעניתי לו שהיה קיים אלא שאנשים לא הכירו, אך ה' ידע ולכן יכול להכלל הסמיק והתעלל בי קשות... אבל לצורך התשובה האמיתית אין צורך אף להגיע לזה.
|
|
|
|
|