בית פורומים עצור כאן חושבים

מהפכה הלכתית בימי חז"ל- היתכן?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-25/7/2011 11:43 לינק ישיר 

עקרונית (ובהנחה שאכן מדובר בשינוי קל) כן.
מעשית צריך עיון בכמה נושאים לפני כן.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/7/2011 12:01 לינק ישיר 

איתן

אם כדבריך מוכח מזקנים הראשונים שפליגי אר"ע בהיתר לגרש אם מצא אחרת נאה,

חוץ מזה גם האחרת תתגנה בעוד שבועיים...

אשצ

האם לזקנים הראשונים טבלה במים (איני יודע)? אם לא - יש שנוי רדיקלי. בכל אופן שינוי בדאורייתא (שלא תתגנה) נתפס בעיני כרדיקלי. צא ולמד כמה מרעישין היום על כל חדש

(יש לכך עוד דוגמאות מלבד זו של בע"ב, צר לי אך אין לי זמן להאריך. לפעמים צריך גם לעבוד)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/7/2011 12:02 לינק ישיר 

תלמיד
לעבוד אינו חדש שאסור מהתורה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/7/2011 12:06 לינק ישיר 

1. לגבי הוספת טבילה זה אכן שינוי בר משמעות אלא שאני לא חושב שזה החידוש של ר"ע. (זה רק דרישה אחרת של הפסוקים)
2. אני לא חושב שזה שינוי בדאוריתא, אלא במנהג שהיה לו אסמכתא ע"י מדרש פסוקים.
3. זה משרעישים היום על לא כלום, זה כיון שהדור הזה יתמי דיתמי , שגם רוב ככל הרבנים לא מבחינים בין דבר גדול לדבר קטן ובין טפל לעיקר, אין בכך ראיה לכך שזו האמת הראויה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/7/2011 12:12 לינק ישיר 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/7/2011 19:00 לינק ישיר 

בעלבעמיו כתב:
בעלבעמיו:
ההלכות משה מסיני שהרמב"ם מונה בהלכות תפילין וסת"ם, לא היה להם בזמן סיני את היכולת בכלל,

מקסי
אתה מתקדם בכיוון מענין.

בעל היקר:
איך שאלוקים אוהב אותי,
במוצ"ש חיפשתי איפה הטפת לי מוסר בעניין הלכה מסיני ולא מצאתי והנה הקפיצו את האשכול הזה,

אני מעתיק את מה שכתבתי לך באשכול "מטות" במוצ"ש

לבעלבעמיו היקר: (בעניין הלכה מסיני)
וחצית את המלקוח נאמר באברהם (בראשית יד כד) ענר אשכל וממרא הם יקחו חלקם וכה"א בדוד (ש"א ל כד) כחלק היורד במלחמה וכחלק היושב על הכלים יחדו יחלוקו וכתיב (שם פסוק כה) ויהי מהיום ההוא ומעלה וישימה לחוק ולמשפט לישראל עד היום הזה ידענו שהיה חוק לישראל בא מימות משה רבינו אלא שחידש דוד ההלכה להיקבע בישראל ונקרא על שמו חק זה מפני שעמד בפרץ כנגד כל איש רע ובליעל ואמר (שם פסוק כד) ומי ישמע לכם לדבר הזה
וכן כל מצוה ומצוה שמשתכחת מישראל ובא נביא או חכם לחדשה על בוריה כאלו הוא קבלה מהר סיני שנאמר (שה"ש ו ט) ברה היא ליולדתה
(לקח טוב)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/7/2011 16:47 לינק ישיר 

טבילה בזמן המקדש

שלום לכולם
אני שמח שעוררתי לתחייה את האשכול הזה מתרדמה בת שנה ויותר...

כשאנו באים לדון על הטבילה בעבר, לפנינו שני נושאים.

אפתח בפן הארכיאולוגי. צעג מפנה לאשכול על טבילה בזמן הית ראשון. אני יכול להוסיף שגם לי סיפר הארכיאולוגים שלא נמצאו (עדין) מקוואות לפני ימי החשמונאים. הם גם מציינים לברייתא (לא חיפשתי) שבימי החשמונאים "פרצה טהרה בישראל".
מאידך, מי שרוצה להקיש מכך שלא טבלו - זו הוכחה מסוג "לא ראינו". יש מעיינות, נהרות, בורות, שיחין, מערות, וצריך להמשיך לחפש. ייתכן שחלק מזה זה חידושים טכנולוגיים שהביאו היוונים, ואיננו יודעים מה היה קודם.

הפן ההלכתי.
מי שמעיין בתורה שבכתב ימצא טבילה לבעל קרי, זב, זבה, אבל לא לנידה. ואכן הב"י בתחילת הלכות טבילה (יו"ד קצ"ז) מחפש היכן המקור לכך. הוא מביא מספר ראיות, הראיה החביבה עלי הם דברי רב האי גאון, שאם הנוגע במושבה טעון טבילה - ק"ו היא עצמה. ויש שם עוד ראיות, בתוכם דברי ר"ע. עכ"פ כיון שיש כמה ראיות - לכן לענ"ד פשוט שר"ע לא חידש את חיוב טבילה.
מה א"כ חידש ר"ע? רש"י מפרש (שבת ס"ד ע"ב) "בנידתה תהא עד שתבוא במים. אף אם עברו שבעה שלה, ופסק מעיינה". לענ"ד גם זה לא מובן, מהיכא תיתי שהטומאה תפקע. חשבתי בשני כיוונים: (א) אולי אם חלף זמן רב, ו/או אם היא מסולקת דמים - אולי היתה הו"א כזו (ב) גם לגבי ערלה מצינו "שלוש שנים יהיה לכם ערלים" "יהיה - יכול שלוש שנים יהיה אסור לאחר שלוש יהיה מותר ת"ל יהיה" - כלומר היתה הו"א שטומאה, כמו ערלה, הם איסורים התלוים בזמן.

לסיכום: טבילה לנידה נהגה גם לפני ר"ע, מקוואות הלוא נמצאו כבר מימי החשמונאים, לפני כן מסתבר שהיו פתרונות אחרים.

אגב
ל"תלמידטועה" - שלחתי לך הודעה בתיבה האישית בפורום זה
ל"בעל בעמיו" - לא הבנתי את שאלתך "ולדידן?"

תוקן עיצוב ההודעה 

תוקן על ידי מנהלי_משנה ב- 26/07/2011 19:57:17

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/7/2011 17:19 לינק ישיר 

איתן
אם אנחנו סוברים שאין לגרש אשה אם מצא אחרת נאה הימנה, ק"ו אחרי חדר"ג, האם אין מקום להחמיר כזקנים הראשונים?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/7/2011 15:29 לינק ישיר 
אמנם הלכה כב"ה (לגבי נסיבות גירושין) אבל גם כר"ע (שיכולה נדה להתקשט)

בעל בעמיו שלום
בזכתוך פתחתי קצת את הספרים, ראיתי ש
א. הרמב"ם בפירוש המשנה פוסק כבית הלל, ואף טורח לומר ש"דברי ר"ע דחויים, מדוע יגרש אישה שלא חטאה והיא מתאימה לו בדיעותיו".
ב. במשנה תורה לשון הרמב"ם נשמעת כב"ש. גם הרב קפאח (על פיהמ"ש) מעיר על זה ומפנה ללח"מ, שבאמת מסביר את לשון הרמב"ם איך זה כב"ה, ע"ש, וע' בספר המפתח ברמב"ם פרנקל מראה מקומות לנו"כ נוספים שדנים בשיטת הרמב"ם.
ג. המשנה למלך, באמצע הדיון, מצטט מהירושלמי סוף גיטין את הברייתא של "והדוה בנידתה", ואומר שהזקנים הראשונים - כב"ש, ור"ע - כב"ה. והוא מסביר שהירוש' סובר שב"ה חולקים על הזקנים הראשונים, וחוששים שאם תתגנה עליו - יחפש תואנה לגרשה ויספר שהקדיחה תבשילו, למרות שלו לא היתה מתגנה עליו - לא היתה מקפיד על התבשיל. ועוד, שמא יגרש למרות שלא הקדיחה תבשילו, ולא יחשוש הבעל לכך שהוא שנוי לפני המקום. ע"ש. 
את הסברא שר"ע לשיטתו אמרתי מדעתי, וברוך שכיוונתי. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/7/2011 16:12 לינק ישיר 

כבר שאלתי מזמן-
מי לדעתכם בין כל השיטות- ב" ה ב" ש -ר' עקיבא.

שיטתו של מי טובה יותר לנשים? מבחינה מעשית -ולא רעיונית פמיניסטית.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > מהפכה הלכתית בימי חז"ל- היתכן?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 סך הכל 3 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.